- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Onhoudbare en teruggefloten keutels.l

+Laat het nu toch nog goed gekomen zijn met het pakketje, dat niet door de brievenbus kon! U herinnert zich nog dat de Muier voor wie het bestemd was tot drie keer toe vergeefs naar De Hoek toog. De vierde keer was het bingo. Het pakketje lag klaar! Er ging heel wat touwtrekken en soebatten aan vooraf, want de Muier peinsde er niet over een halve dag uit te trekken om met het openbaar vervoer naar het postkantoor in Weesp te gaan.
+Kort nadat hij de klantenservice van PTTPost (in Leeuwarden) liet weten dat hij het pakketje alleen zou ophalen op de afgesproken plaats, te weten het vroegere Muider postagentschap en huidige servicepunt De Hoek, kwam een keurige excuusbrief met de mededeling dat het pakketje helaas zoek was. En dat terwijl hij een dag eerder van dezelfde dienst gehoord dat het in Weesp lag!
+Toen hij kwaad opbelde om te zeggen dat dit niet klopte, kreeg hij een lieverd aan de lijn, die niet alleen beloofde dat ze haar best voor hem zou doen, maar ook nog dat ze voor hem zou duimen – wat dus hielp. Ach ja, aan de jongens en meisjes van Tante Pos ligt het niet, zomin als aan De Hoek. Het is de botte bureaucratie, waardoor Muiden buiten de boot valt. Ronduit een schandaal, een prima draaiend Postagentschap opheffen! Ons Postagentschap moet gewoon terugkomen.
+Worden wij even op onze wenken bediend! U heeft het vast wel dit weekend gelezen in ons aller gemeentelijk informatieblad: B&W vraagt de raad in te stemmen met een motie van de gemeente Nijefurd om de opgeheven postagentschappen terug te krijgen. Teneinde een kans te hebben, moeten de gemeenten massaal bij PTTPost en de regering in De Haag aan de bel trekken.
+Geen raadslid zal het in zijn hoofd halen om hier niet mee in te stemmen. Helaas is dit geen garantie dat het ook lukt. Temeer omdat in de motie staat dat er begrip voor is dat de PTT niet rendabele postagentschappen heeft gesloten, al zouden die weer open moeten omdat 'dienstverlening nu eenmaal zijn prijs heeft'. Ze zien je aankomen.
+Met het postagentschap in Muiden lag het anders. Niks onrendabel. Het werd altijd druk bezocht! Het was het beleg op de boterham van Angelique. Niet voor niets was het zo'n bittere pil voor haar opvolger dat PTTPost het moment dat Angelique stopte, aangreep om van een volwaardig agentschap een servicepunt te maken. Nog dagelijks wordt Jeroen Branden verweten dat hij zo'n beperkte PTTservice biedt, terwijl hij zelf niet anders verwacht had – en niets liever gewild - dan dat het agentschap bleef. Wij zijn allemaal de dupe in Muiden, maar Jeroen Brandsen het meest. Die is écht gedupeerd.
+Mogelijk zal het kleine Muiden geen vetpot voor de grote PTT zijn geweest. Maar Ouwe Muier weigert te geloven dat men er geld op moest toeleggen. We hebben hier gewoon de stomme pech gehad dat we binnen de bezuinigingscirkel zitten, waarvan het postkantoor in Weesp het middelpunt is. Muiderberg heeft het geluk buiten die cirkel te vallen waardoor het de dans ontsprong. Wat de Muiderbergers natuurlijk van harte gegund is; daar gaat het nu even niet om.
+Wat let de raad om aan de begripvolle tekst van de Nijenfurdse motie toe te voegen, dat het opheffen van het Muidense Postagentschap niet alleen asociaal, maar ook nog eens een keer a-commercieel is. De raadsleden weten vast wel met z'n allen een verwoording te vinden, waarmee PTTPost en Den Haag zich gevleid voelen in plaats van aangevallen. Daar zijn politici goed in. En anders is Ouwe Muier graag bereid ze een handje te helpen. Hij schrijft met genoegen gratis de tekst van een tweede motie, een zogezegde Muider motie. Maar dan wel op z'n Muiens – dat is recht voor zijn raap.
+Het COF verrast jong en oud met de mededeling: 'Máxima en Alexander trouwen in Muiden'. De trouwerij is live te volgen op een megascherm in de feesttent. Er is een lampionnenoptocht, er is Oranjebitter en er is een Oranjebal met twee bands van eigen bodem. Van harte aanbevolen, ook voor niet - Oranjeklanten.
+Bij de grote Oranjebijeenkomst in de Amsterdamse Arena zal ook een deputatie uit Muiden aanwezig zijn. Wie er precies onze gemeente zal vertegenwoordigen hoopt Ouwe Muier binnenkort te vernemen.
+Bloemenhal Alexander doet nu al mee aan het Oranjefeest. De twee etalages zijn magnifiek ingericht met oranje rozen in glazen en ampulletjes rozenwater, ook al oranje. Plus een kroontje.
+Kan de ene Muier geen kwaad woord over de kruitfabriek horen, de ander kan de MCI niet veilig genoeg zijn na Enschede en Toulouse. Als Muider geschiedschrijver en kenner van de klappen denkt Guus Kroon er het zijne van. Hij is met andere deskundigen te horen en zien in het TV-programma 'Van Gewest tot Gewest' op donderdagavond 31 januari om zeven uur. Ook het brandje komt ter sprake. Pak er een pilsje bij. Om te blussen.
+Muiden mag van Rijkswaterstaat meedenken en meepraten over een oplossing om het verkeer over de A1 sneller te laten doorstromen. Natuurlijk kom je als inwoner het liefst met ideeën waar Muiden zélf ook wat aan heeft. Maar toen woensdag 9 januari op de zogeheten Craag inloopdag enkele inwoners tegen projectleider Ir van Leeuwen begonnen over een oplossing, waarbij in één moeite door het sluipverkeer in Muiden zou kunnen worden geweerd, verzuchtte die: 'dat is een lokaal probleem, daarvoor moet je bij de wethouder zijn'. Alsof het verkeersprobleem van de Randstad nu juist niet de optelsom is van de lokale problemen!
+Op de vorige Craag inloopdag (inloopmarkt las ik ergens) was de voor Muiden zo belangrijke aquaductvariant te zien, naast de plannen voor 't verbreden van de huidige brug en een tweede, lagere brug voor lokaal verkeer. Woensdag ontbrak deze aquaductvariant. Niet bespreekbaar, veel te duur, iets voor later – eerst maar eens een noodverband als voorlopige opvang van het Randstadverkeer, vindt Rijkswaterstaat.
+Heeft u die aquaducttekening indertijd gezien? Menigeen dacht dat het aquaduct een tunnel was, maar dat viel tegen. Het bleek een open betonnen bak te zijn, waar het water van de Vecht doorheen wordt geleid - en waar het wegverkeer onderdoor stroomt. Via een speciale geluidssimulatie was te horen dat er vrijwel geen verschil te verwachten is tussen het huidige lawaai van de A1 en het toekomstige lawaai in de directe omgeving van het aquaduct. Toch zou de geluidshinder minder zijn, want het aquaduct is een flink stuk van Muiden gepland. Ook is het dan gedaan met klepperen van de grote brug.
+In afwachting van het aquaduct zou de PvdA graag een verbinding van de Mariahoeveweg met de Maxisweg zien in de vorm van een lage brug over de Vecht voor lokaal verkeer. Het CDA gaat een stap verder door een tunnel op deze plaats als mogelijkheid open te laten, want ze hebben het alleen over 'een verbinding'. Laten ze hiermee nu uitgerekend op één lijn zitten met Muidens grootste lastpak Jan Bovenlander!
+Op een ander punt gaat de PvdA juist weer verder dan het CDA. De PvdA voelt er veel voor dat, zolang de lokale brug er niet is, Muiden en Muiderberg tijdens de spits worden afgesloten. Dat is dé manier om zo gauw mogelijk van het sluipverkeer af te zijn.
+Dezelfde partij constateert dat de Bloemendalerpolder als landschap weinig meer voorstelt. Dat dankt je de koekoek als je de boel jaar in jaar uit hebt laten verslonzen. Het is dan ook even slikken als deze partij, die hier medeverantwoordelijk voor is, de verwaarlozing van de polder als excuus aangrijpt om maar in de polder te gaan bouwen. 'Het groen tussen Muiden en Weesp kan door de behoefte aan woningen niet worden gerealiseerd' heet het verontschuldigend in het verkiezingsprogramma.
+Wees eens duidelijk heren van de PvdA. Laten jullie de mogelijkheid open voor 5000 woningen in de Bloemendalerpolder? Maar hoe zit het dan met die bescheiden schaal waarop gebouwd moest worden en dat evenwicht tussen groen en rood waarover jullie het in de raad hadden? Op dit punt werd nota bene de eigen wethouder teruggefloten.
+Op de dag vóór de commissievergadering, waarin een volle publieke tribune samen met de commissieleden de drie varianten voor het aquaduct annex Groot Muiden onderuit haalden, vond een vergadering plaats van de portefeuillehouders van Ruimtelijke Ordening in de Gooi - en Vechtstreek. Blijkens de notulen zei Cees Leupen toen te verwachten dat de bouw van woningen en kantoren ter financiering van het aquaduct bij Muiden een positief verloop zou hebben. Dat was een volkomen verkeerde inschatting - niet zijn eerste trouwens.
+Weer een tijd later, bij het zogeheten Noordvleugeloverleg, waarbij grote en de kleine gemeenten de koppen bij elkaar staken om te praten over woningbouw in onze regio, liet Leupen blijkens weer andere notulen, weten dat 5000 woningen in de Bloemendalerpolder voor Muiden een acceptabele optie zou zijn. En op het regionale portefeuilleoverleg van 7 november jongstleden merkte Leupen op dat Muiden niet slechts woningen, maar ook bedrijfsterrein in de Bloemendalerpolder wil realiseren. Staat in de notulen.
+Ouwe Muier stelt voor, dat Cees Leupen vóórdat hij weer voor vier jaar een wethouderszetel inneemt, wat gezien zijn kandidaatstelling de bedoeling is, hij eerst maar eens de bevolking van Muiden onomwonden duidelijk maakt waar hij voor staat. Of hij nu vóór of tegen een Bijlmermeer met fabrieken in de Bloemendalerpolder is.
+'We nemen afscheid', kondigden de twee oude rotten wethouder Cees Leupen en nestor van de raad Wiebe de Haan onlangs na een indrukwekkende staat van dienst monter aan. Zei Heintje Davids ook. Mooi dat ze bleef. Bij Leupen en De Haan is het al niet anders. Met de verkiezingen in zicht blijkt dat ze zich geen van beiden zich los kunnen maken van het pluche. Dat doet de deur dicht, zou je denken. Maar volgens de Gooi – en Eemlander zegt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA, Jan Hielkema, over Wiebe: 'Hij heeft de deur niet dichtgegooid'.
+Als je dezelfde krant moet geloven is Leupen's aankondiging dat hij het voor gezien zou houden, een strategische zet geweest met het oog op het nieuwe duale stelsel, waarbij ook niet-raadsleden wethouder kunnen worden. Wie zei daar open vizier? Zijn we nu een potje aan het schaken of zijn we Muiden aan het besturen? Ik hoop dat het op een misverstand berust, vooral voor Cees Leupen zelf.
+De politieke partijen geven in hun verkiezingspropaganda hoog op van hun eigen voortreffelijkheid. Triomfantelijk wordt opgesomd wat er dankzij hun inzet allemaal tot stand is gekomen in de afgelopen raadsperiode. Ook beide kleinere partijen die pas twee jaar in het college vertegenwoordigd zijn, hebben van alles en nog wat bereikt. Je kunt zo gek niet denken of het wordt geclaimd. Geen wonder dat die verkiezingsfolders qua inhoud zo op elkaar lijken. En Muiden maar lachen, want wat is er nu eigenlijk bereikt?
+Hans van der Steen van D66 maakt na jaren achterban een bliksemcarrière. Vier jaar geleden werd hij raadslid. Twee jaar later was hij fractievoorzitter en vanaf maart aanstaande is hij nestor van de raad. Hij en Eric Hoetmer zijn dan de langst zittende raadsleden, maar Hans is ouder – vandaar. Dankzij het duale stelsel mag hij straks bij afwezigheid van de burgemeester zelfs optreden als plaatsvervangend voorzitter van de raad – kompleet met ambtsketen. Tenzij de raad liever een ander op die plaats ziet – zolang het maar geen wethouder is.
+Wie denkt dat alles weer pais en vree is binnen de VVD, heeft nog niet de slogan gehoord waarmee ze de lokale verkiezingen in gaan. Onder aanvoering van lijsttrekker Henk Bökenkamp, die een misstap maakte op de nieuwjaarsreceptie, gooit de VVD zich in de strijd met de kreet 'De beuk erin'. Toemaar: eerst een mep en nu een beuk.
+Ongevraagd advies aan Flip de Groot, nu nog toegevoegd commissielid, straks vrijwel zeker raadslid. Je kwam met het uitstekende idee om ter zake deskundige ambtenaren van een andere gemeente in te huren in plaats van altijd weer een extern bureau. Het antwoord van de wethouder gaf je geen houvast. Blijven doorvragen Flip, dat is dé manier in Muiden.
+Bij de jaarcijfers staat te lezen dat de politie in 2001 maar liefst 66 keer 'hulp bij buren - en relatieproblemen' in Muiden bood. Het jaar ervoor moest Hermandad 37 keer optreden bij buren - en echtelijke ruzies. Er wordt niet vermeld aan wiens kant de politie stond.
+De oudste inwoonster van Muiden, die vorig jaar augustus haar honderdste verjaardag vierde, wordt dit jaar bij leven en welzijn 101. Het zal vast weer een groot feest worden, net als vorig jaar. Er kwam toen zelfs hoog bezoek van het gemeentehuis. En in de kranten verschenen foto's. In augustus is er nog een tweede groot feest op Florisberg, want dan wordt de op één na oudste inwoonster van Muiden honderd jaar. Hoe de dames heten mag men op de secretarie niet vertellen. Privacy.
+Trouwe keutelaars herinneren zich vast nog de digitale correspondentie tussen de oer Muier Guus Kroon en de oud Muier Jan van der Meer in Canada, die elkaar dankzij muideninfo vonden. Jan van der Meer heeft onlangs ook de website van de kabelkrant ontdekt. Hij stuurde een uitgebreide e-mail met foto. Gauw kijken: muider.nl.
+De schakers van Muiden werden opgeroepen mee te dingen naar de Molbokaal. Het was te doen in het gelijknamige café. 'Eten vooraf is mogelijk' stond er bij. Begon zeker laat.
+Tijdens het drukbezochte 'Muiderslot bij kaarslicht' brandden de kaarsen alleen 's middags. Zodra het donker werd en ze dus eigenlijk nodig waren, gingen ze uit. Zoiets gebeurt ook bij de bank. Je krijgt een paraplu, maar als het gaat regenen, moet je 'm inleveren.
+In zijn auto onderweg naar huis werd een man uit Muiden via zijn mobieltje gewaarschuwd dat het inbraakalarm van zijn woning afging. Hij gaf gas en zag, bij zijn huis aangekomen, in het schijnsel van het blauwe zwaailicht een politieauto, die op het punt stond weg te rijden. 'We zitten net te kijken', was het excuus van de agenten. Het was zeven uur. De dienst zat erop.
+Jacob Smolders keek beteuterd omdat zijn Fifie niet genoemd was in het rijtje legendarische Muier honden. Fifie was Jacobs teefje. Geen allemansvriendinnetje, een tikje nuffig zelfs. Maar wel gevoelig voor vriendelijkheden als: 'Is Fifie braaf? Is Fifie sexy?'
+Er is een nieuw hondje in Muiden. Ze heet Muts. Niet officieel, want die naam mocht niet op de stamboom.
+Ook nog geprofiteerd? Voor zestien euromunten van twee cent kon je een uur in Muiden parkeren. En dat terwijl het parkeertarief nu juist verhoogd zou worden. Nogal wiedes dat de euro hier zo snel ingevoerd was.
+Het plafond en de wanden van Restaurant De Doelen zijn vlammend rood geschilderd. Altijd al gedacht dat Reinier een rooie rakker was.
+'Gezellige Nieuwjaarsreceptie in Muiden' kopt het Vechtjournaal. Zeker te laat gekomen.
+Het geheim van Smith: een Nieuwjaarstoespraak houden waar Muiden niet over uitgesproken raakt. Zelfs de teller van muideninfo was van slag.
+Raar sprookje (1). De hofnar maakt grappen om de koning te helpen. De koning heeft dat niet door. Hij is boos op de hofnar. Hij zou hem zelfs wel een kopje kleiner willen maken. Maar dat doet hij niet, want dan kan hij niet meer boos op hem worden.
+Raar sprookje (2). De koning wil weten hoe machtig hij is. De hofnar leest hem 'De kleren van de keizer' voor. De koning geniet. De hofnar barst in snikken uit.
+Omdat u zo aandringt: de kerstboom van de MOR op de sluis (de doorwaaiboom), die inmiddels al weer hoog en breed verdwenen is, kwam uit de voortuin van Laroo aan de Amsterdamsestraatweg. De boom was bezig het bushokje weg te drukken.
+Gesignaleerd op de Muider kabel. Oude brombeer in een geruit jasje. Ollie D. Bommel. Drinkt wel eens een biertje met Tom Poes.
+Beschikbaar voor Carnaval: Raad van Dertien. Inlichtingen op het gemeentehuis van Muiden.
+Nog maar zeven weken te gaan. Welke raadsleden kiezen wij en welke wethouders kiezen de raadsleden? Meesters of managers? De meester weet hoe het moet, de manager hoe het werkt.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: