- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
19 januari 2002
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Gaande, komende en uitgelekte keutels.

+Wethouder Dick Schulp stal de show op de informatieavond 'De Vecht in de steigers', die woensdag 16 januari in de kazerne werd gehouden. Hij viel als kenner van Muiden aan de Vecht in voor een officiële sprekert, die verhinderd was. Dick amuseerde de volle zaal met zijn verhalen over zijn jongensjaren eind jaren veertig, dat was vóór het zwembad in de Vecht werd afgebroken. Badmeester Cabri zwaaide de scepter over dit zwembad, waarvan in de kazerne een grote foto te zien was. Uit de belevenissen van Dick Schulp viel op te maken, dat je hem 't beste overboord kunt gooien, wil je van hem af zijn.
+Anders dan bijvoorbeeld Piet Hasenaar, die zijn zwemdiploma haalde, viel Dick Schulp namelijk onder de categorie 'zinkers' – dat wil zeggen de jongens die bij het afzwemmen zakten. Hij bevindt zich trouwens in goed gezelschap: ook Rooie Gerrit, die elke uithoek van de voormalige Zuiderzee heeft bevaren, kan niet zwemmen – maar heeft het toch gered.
+Vermakelijk waren ook de belevenissen van Dick Schulp met zijn vriendjes in het badhuis van het Witte Kruisgebouw, waar heel Muiden eens in de week een stortbad nam, nodig of niet. Dick bleef uren van huis, niet omdat hij zolang stond te badderen, maar omdat hij er gratis een jongensblad kon lezen dat 'Aqua Duck' heette, als ik het goed verstaan heb.
+Veel mensen waren naar deze genoeglijke avond gekomen vanwege de uitslag van de fotowedstrijd onder de naam 'Wensbeeld of Schrikbeeld'. Harm Hasenaar kwam, toen hij zijn naam hoorde, snel naar voren om zijn prijs in ontvangst te nemen, maar er was geen prijs. Wel een eervolle vermelding. Harm had overigens kunnen blijven staan want even later ontving hij wel degelijk een prijs, en nog wel de tweede. De hoofdprijs ging naar Aad Vedder op de Fluit. Martin en Margot Döbelman wonnen de derde prijs. Ook M. van Walsum kreeg een eervolle vermelding. De bofkonten wonnen tripjes op de Vecht (hoe hoger de prijs hoe meer mensen er mee mogen). De winnende foto's worden nog een tijdje geëxposeerd in de kazerne - of in het gemeentehuis, daar werd nog over gekibbeld.
+De Vechtavond leverde naast allerlei wetenswaardigheden, waarop ik een keer hoop terug te komen, een nieuwtje voor Muiden op. Het is de bedoeling dat op de plaats van de beruchte ijzerboten van Westerveld, die door de gemeente werden weggekocht, woonboten komen die vanwege het ecologisch herstel van de Vechtoevers elders worden weggesaneerd.
+Muiden kreeg van het Nationaal Oranje Comité 25 van de 35.000 te verdelen kaartjes van 66 piek voor het Grote Oranjefeest in de Arena. Om te weten wie er allemaal heen gaan, hoef je alleen maar je oren open te houden. De uitverkorenen laten iedereen die het wil horen maar al te graag weten dat ze een kaartje gekregen hebben. Ook wie het níet wil horen, omdat hij of zij er zèlf heen gewild had, komt het knarsetandend ter ore. U hebt vast al voor uzelf kunnen concluderen dat de afvaardiging van Muiden en Muiderberg bestaat uit alleen maar gewone, gezellige mensen. Geen hotemetoten. Die kunnen zich troosten met de gedachte dat ze hiervoor te belangrijk waren.
+Ouwe Muier besloot de Koninklijke weg te bewandelen door bij de gemeente te checken wie de gelukkigen zijn teneinde foutjes uit te sluiten en nodeloos verdriet te voorkomen. Toen hij op het punt stond het gemeentehuis te bellen (hij wilde natuurlijk de burgemeester zelf spreken voor zo'n zwaarwichtige aangelegenheid) bedacht hij dat het vermelden van al die namen wel eens een inbreuk op de privacy zou kunnen zijn. Hij besloot dan ook het niet te doen. Daar kwam bij dat hij nog vijf namen miste. Waarschijnlijk van bescheiden burgers met een Koninklijke onderscheiding.
+Voor wie zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen: er komt vast wel een grote foto in de krant of op de kabel van het hele gezelschap Arena-gangers met toeters en vlaggetjes; met z'n allen staand voor de bus, vlak voor het vertrek naar Amsterdam.
+El Oosterbroek zal sowieso op Het Grote Feest zijn. Hoewel zelf geen grootmoeder, is zij onderhand wel de bekendste oma van Nederland. Om de haverklap is ze te zien in Sterreclames. Binnenkort weer in een Heinekenspotje, dat inhaakt op de Trouwerij. El werd uit ettelijke oma's gekozen om 'dé oma' te zijn. De opnamen worden al gauw gemaakt. Ze moet dansen, weet ze, en ook een beetje verstoord naar de muziek kijken. 'Dé oma, dat kan alleen maar de oma van Máxima zijn' zegt El. Als dáár geen plaats voor is in de Arena!
+De kabelkrant kun je niet missen, geen dag. Waar anders valt te lezen dat Frank Wagenmans Muiden op 2 februari verwent met een huwelijksmaaltijd, bestaande uit hutspot met originele klapstuk, tegen inlevering van Koninklijke maaltijdbonnen? En hoe hadden we anders te weten kunnen komen dat de VVD eenieder uitnodigt voor een stadswandeling aanstaande zondag door historisch Muiden onder leiding van Henk van Ginkel?
+De wandelaars wordt gevraagd zich in de middag te verzamelen. Bij Ome Ko. Het zal dus wel een nachtwandeling worden. De VVD belooft dat er onderweg leuke anekdotes zullen worden verteld. Geen ouwe koeien, daar is geen klap aan.
+Een stadswandeling van de VVD. Dat kan de PvdA niet op zich laten zitten zo vlak voor de verkiezingen. Het schreeuwt om een tegenwandeling vanuit De Mol onder leiding van Guus Kroon. Die heeft ook nog wel een paar leuke anekdotes. Over Henk van Ginkel.
+Het is overigens zeer de vraag of Guus Kroon te porren is om voor gids te spelen. Guus heeft even zijn buik vol van politieke partijen. Bij de laatste raadsvergadering stond hij aan de deur van de kazerne. Als voorzitter van de Historische Kring Stad Muiden overhandigde hij iedereen een vlammend protest tegen het voorgestelde gemeentelijke accommodatiebeleid. Maar tot zijn teleurstelling werd zijn oproep tot gerechtigheid in de raadsvergadering gesmoord in eindeloos gekeutel.
+Guus was verdrietig en boos omdat het college van B&W, zonder overleg vooraf met de huidige huurders, de raad voorstelde de kazerne commerciëel te gaan exploiteren. Hij voorspelde dat een gedwongen verhuizing van de HKSM (die B&W samen met een aantal anderen over wil poten naar de Singelkerk) om allerlei praktische en principiële redenen de onherroepelijke ondergang zou zijn van de vereniging. 'Denk ook even aan het 1050 jarig bestaan van Muiden volgend jaar' stond er fijntjes bij. Het vermocht geen indruk te maken.
+Na lang soebatten besloot de raad in grote lijnen met het voorstel mee te gaan. Wel moeten de bestaande behoeften bij de huidige huurders van de gemeentelijke accommodaties eerst goed op een rijtje gezet worden. Dit houdt in: niet meteen de Singelkerk voor tien jaar huren, maar om te beginnen voor één jaar. Een jaar zou voorlopig voldoende zijn? Vindt de eigenaar van de Singelkerk dat ook? Straks zit er voor tien jaar een tapijtenhal in.
+Het externe bureau Metafoor voorspelt dat er plenty liefhebbers voor commerciëel gebruik van de Kazerne en het Muizenfort zullen zijn. En commerciëel gebruik wordt in het voorstel opgevoerd als dé oplossing van het gemeentelijk accommodatieprobleem. Het wordt je als adviseur wel heel makkelijk gemaakt. Je opdrachtgever accepteert als enig houvast jouw ervaring, je hoeft niets te onderbouwen en je advies wordt blindelings opgevolgd. De VVD, nota bene in de oppositie, gaat nog verder: die wil Muiden zelfs zijn bieb afnemen. Zijn ze een haartje betoeterd die Muiderbergers!
+Vers van de pers: Guus Kroon houdt het voor gezien. Hij stapt op als voorzitter van de Historische Kring. En hij neemt zijn omvangrijke eigen historische verzameling mee naar huis. Ook bestuurslid Bas van Diest haalt zijn materiaal over Muiden in vroeger jaren terug uit het Muizenfort. De HKSM. met z'n 200 leden ligt op z'n gat. Volgens de krant komt Joop Lahnstein's reactie neer op iets van: jammer maar helaas. 'We kunnen nu eenmaal niet blijven doorgaan met het subsidiëren van lucht', zegt hij, doelend op de leegstaande ruimtes.
+Benieuwd naar het laatste nieuws over het postpakketje dat niet door de brievenbus kon, waarna de Muier voor wie het bestemd was drie keer vergeefs naar De Hoek ging? Zoals u weet, werd het pakketje dat in Weesp bleek te liggen, achterhaald en kon de Muier het alsnog in Muiden oppikken. Einde verhaal zou je zeggen. Maar wie schetst zijn verbazing toen hij een week later een brief van PTTPost klantenservice in Leeuwarden kreeg, waarin stond dat zijn pakket 'getraceerd was op het postkantoor in Muiden'! De klantenservice had niet kunnen achterhalen waarom de herhaalde bezorging niet had plaatsgevonden. Hoezo herhaalde bezorging? Maar vooral, hoezo: postkantoor Muiden?
+Een en ander verbaast Jeroen Brandsen van De Hoek allerminst. Met hardnekkige regelmaat – minstens eenmaal per week – wordt er een doos bij hem bezorgd vol invulformulieren voor aangetekende stukken en allerlei andere papieren voor diensten die hij als servicepunt niet mag verlenen. De dozen zijn afkomstig van het hoofdkwartier van PTTpostkantoren en bestemd voor 'Postkantoor Muiden'. En al even trouw stuurt hij de zending weer terug, met in grote letters de mededeling: 'Muiden heeft geen postkantoor'.
+Het postkantoor van Muiden ging zes jaar geleden dicht. Ter vervanging kwam het postagentschap dat eind vorig jaar werd opgeheven, omdat postagentschappen niet rendabel zouden zijn. Laat de firma PTTPostkantoren het niet in zijn hoofd halen een eventuele afwijzing van de terugkeer van ons drukbezochte postagentschap te onderbouwen met het argument dat de sluiting van het Muidense loket plaatsvond na zorgvuldige afweging.
+Het postagentschap dat ons afgenomen werd, kwam ook ter sprake in de raad. De Muider raadsleden ondersteunden unaniem een motie van de Friese gemeente Nyefurd. Daarin wordt bij PTTPostkantoren en de regering in Den Haag aangedrongen op de terugkeer van de postagentschappen, ook al zijn ze onrendabel. Dit gezien de ernstige maatschappelijke gevolgen van de sluiting. Opvallend was dat de raad er al even unaniem aan voorbij ging dat Muiden nu juist een zeer florerend postagentschap had, wat de sluiting extra navrant maakte.
+Er waren ook goede nieuwtjes. De burgemeester vertelde dat de Tweede Kamer haar besluit achteraf betreurt en dat er meer aandacht is voor dit nationale probleem sinds ook grotere gemeenten de klos zijn. Hette Zijlstra meldde dat er een handtekeningenactie in Muiden zal worden gehouden. Wat klopt. Nadere keutels volgen.
+E.P. Vlaanderen, een van de vele scheidende raadsleden, is een omstreden man. Dat zijn IQ een tikje hoger is dan dat van anderen, wordt hem nogal kwalijk genomen. Komt waarschijnlijk omdat hij iets te graag laat blijken dat hij zèlf allerminst op zijn achterhoofd is gevallen. Hoe het zij: Ouwe Muier had de indruk dat er met een half oor naar E.P. geluisterd werd toen die met een verrassend plan op de proppen kwam om het postagentschap terug te krijgen.
+E.P. vroeg B&W om te proberen met de Postbank tot zaken te komen. Als deal heeft hij voor ogen dat de gemeente Muiden haar bank - en verzekeringszaken onderbrengt bij de Postbank, onder voorwaarde dat deze bank ervoor zorgt dat het postagentschap terugkomt. Daar moet de Postbank voor te porren zijn, want ze hebben er alle belang bij dat hun zusterorganisatie PPTPostkantoren via volwaardige agentschappen ook gelddiensten blijft verlenen. In Muiden kun je bij De Hoek nog steeds geld opnemen, maar dat is een eigen initiatief: klantenservice.
+De prompte reactie in de wandelgangen was dat Vlaanderen op een of andere manier wel financiëel belang zou hebben bij zo'n opzet. Zelf zegt hij dat hij vanwege zijn eigen financiële dienstenpakket, zichzelf juist beconcurreert met dit idee. Zòrg hoe het precies zit, als Muiden zijn postagentschap maar terug krijgt.
+Wethouder Lahnstein, die zei dat de suggestie van Vlaanderen 'zou worden meegenomen', had het moeilijker met een ander slim ideetje van E.P. Deze stelde B&W voor om met Kunie de Baat te gaan praten, de beheerster van Het Kleine Huis voor peuteropvang in de Kloosterstraat (het zijn inmiddels twee kleine huizen). Zij wil haar opvang namelijk dolgraag onderbrengen in het leegstaande Witte Kruisgebouw, dat de gemeente onlangs kocht en nu weer wil afstoten.
+Vlaanderen beredeneerde dat in de twee kleine huizen van Kunie de Baat, zodra die vrijkomen, vier klassen van de nabije Jozefschool zouden kunnen worden ondergebracht. Niet als een noodoplossing maar definitief: in plaats van de drie of vier lokalen waarvan B&W voorstelde ze boven op de huidige school te bouwen. 'Het borrelde zomaar bij mij op', zei Vlaanderen. 'Het was een oude borrel', zeiden anderen. Ook nu weer werd gefluisterd dat Vlaanderen er vast wel zelf beter op zou worden. En ook nu weer geldt: zórg, als het de beste oplossing is.
+Dat het aantal leerlingen van de Jozefschool zo hard groeit, pleit voor de kwaliteit van het onderwijs. Maar nadeel van al die aanwas is, dat de school nu zozeer uit zijn voegen is gegroeid dat er een acute noodsituatie is ontstaan. Na de voorjaarsvakantie komt er een container op de speelplaats aan de Kerkachterstraat, waar vroeger het R.K. Verenigingsgebouw stond. Daarin zal voorlopig een klas worden ondergebracht - naast de al bestaande noodvoorzieningen. Wel wilde de raad de nodige armslag houden ten aanzien van de nieuwbouwplannen. Hoewel ouders en leraren graag een etage op de school willen zien, beschermd stadsgezicht of niet, werd hier (nog) niet toe besloten.
+Nog vóór de borrel van Vlaanderen kwam Hans van der Steen met een curieuze oplossing: berg de overtallige leerlingen op in twee op elkaar gestapelde containers bij het Anker. Zitten ze meteen dicht bij gym, betoogde hij. Hans van der Steen is in het dagelijks leven gymleraar.
+De grootste verrassing van het Jozefdebat was dat Cees Leupen namens het college toegaf dat B&W de raad niet volledig hadden geïnformeerd over de ontwikkelingen rond de Jozefschool. Cees Leupen, die het spijt dat er informatie werd achtergehouden! Ouwe Muier wist niet wat hem overkwam, maar van de andere kant: toegeven dat je fout zat is een goed begin voor een nieuwe wethouder.
+Volgens het woordenboek is de pers de Koningin der aarde. Als dat zo is, heeft de burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak majesteitschennis gepleegd.
+Het maakt de mensen ongerust als je ze vertelt dat het langverwachte veiligheidsrapport van MCI niet ontvankelijk verklaard is door het Ministerie van VROM. Maar is het niet veel onveiliger om onveiligheid te verzwijgen?
+U bent natuurlijk benieuwd wat er gaat gebeuren bij de komende verkiezingen. Fasten your seatbelts. De VVD valt terug van vier naar drie zetels als gevolg van de slaande ruzies in eigen gelederen en omdat ze Vlaanderen buitenspel hebben gezet. De PvdA gaat ook van vier naar drie, omdat Heintje de Haan en Heintje Leupen blijven terwijl ze al afscheid hadden genomen en ook vanwege de draaikonterij rond de Bloemendalerpolder. Het CDA verliest zijn restzegel van de vorige keer en komt op twee, aangezien Gerrit Ruiter, alom geliefd als het raadslid dat zich 100% aan zijn raadswerk geeft, van de lijst werd gewipt, en D66 gaat van twee naar één omdat de landelijke trend er nu eenmaal op wijst dat deze partij wordt gehalveerd. Er zijn in Muiden dertien zetels te verdelen. Boft de Muiderbergse belangenpartij VIB even: komt net kijken en meteen al vier zetels!
+Hebben we zoveel bekende Nederlanders in Muiden. Maar niet ééntje op de verkiezingslijst van Leefbaar Nederland.
+Ans Mol en Lia Thesingh - van der Water vinden het niet eerlijk dat ze niet mee mogen naar het grote feest in de Arena. Ans is gelijk met de oude Koningin jarig en Lia met Koningin Beatrix. En ze zijn nog wel keukenprinsessen!
+Bij de Rabobank hangt een mededeling dat je tot 1 april 2002 je guldenbiljetten kunt omwisselen voor euro's. Niet te geloven. Biljetten van een gulden, die zijn goud waard. Die waren er tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Ik zie het al: 1 april. Leuk hoor, Rabobank.
+'Als het moet trekken we onze keutel in' zei nestor Wiebe de Haan, waarna hij zijn excuses maakte aan het adres van uw keutelkoerier. De nestor van de Muider raad is de tweede socialist, die het woord 'keutel' in de mond neemt, sinds Remi Poppe van de S.P. dit in 1995 in de Tweede Kamer deed. 'De PvdA heeft zijn dappere keutel ingetrokken' luidden diens historische woorden. Wat Wiebe's excuus betreft: vooruit dan maar weer.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: