- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Lekker warme binnen - en steenkoude buitenkeutels.

26-jan-2002

+ 'Politie regelt verkeer op sluisbrug'. Dat mag wel in de krant. Laat het er nu nog in staan ook! In de Gooi - en Eemlander - over maar liefst vijf kolommen. In de krant wordt de wethouder van sluipverkeerzaken als de held van Muiden opgevoerd. Maar in dit keutelverslag uit de eerste hand gaat de glansrol naar Henk Jansen, de teamleider van het wijkbureau aan de Weesperweg. Plaats van handeling: de sluisburg, Muiden. Tijdstip: dinsdagmorgen 22 januari van plusminus tien voor acht tot iets over halfnegen. Hier stond politieman Jansen en hier kreeg hij woorden van dank plus een applausje van moeders, die tegen de sluipverkeerstroom in hun kinderen naar de Jozefschool brachten.
+ De automobilisten die moesten stoppen voor de opgeheven hand van Henk Jansen, namen zijn ingreep niet in dank af. Dáárvoor kozen ze geen sluiproute - om in Muiden opgehouden te worden. Er waren er zelfs, die het zaakje niet vertrouwden. Ze konden hun ogen niet geloven: politie in Muiden, dat bestaat niet. Ze dachten waarschijnlijk aan een of andere protestactie van de bevolking, met inschakeling van een nepagent.
+ Mogelijk dat de verschijning van Henk Jansen daaraan mee werkte. Hij is tamelijk klein van stuk, heeft een baardje, en stond het verkeer te regelen in een verouderde uitrusting zonder politiedistinctieven. Er waren waarachtig sluipers die eisten dat hij zich zou legitimeren. Wat Henk Jansen dan in alle rust deed. Dit tot groot plezier van de omstanders, want zo'n agressieveling stond mooi voor aap.
+ Henk Jansen stond zijn mannetje, omdat zijn collega wijkagent de Vries, die Muiden goed kent, hem erop gewezen had dat er tijdens de ochtendspits de gevaarlijkste situaties op de sluisbrug ontstaan. Moeders, en ook vaders, die hun kinderen op de fiets naar school brengen, worden hier belaagd door jakkerende automobilisten die het onmogelijk maken de brug op te komen, en die rakelings langs hen heen scheuren, zodra ze het er toch maar op wagen.
+ Hoezeer de gemoederen verhit kunnen raken, bleek onlangs weer eens toen een moeder met twee kinderen op de fiets bijna van de sokken gereden werd. Om haar evenwicht te bewaren zocht ze steun op het dak van de auto die haar klemreed. Dat werd door de bestuurder uitgelegd als kritiek. Hij stormde de auto uit en schold haar de huid vol. Natuurlijk liet zij zich niet onbetuigd. Schelden kon zij ook. De man dook de auto weer in, haalde er een knuppel uit en bedreigde haar. Om te voorkomen dat het helemaal uit de hand zou lopen, sprongen andere moeders ertussenin.
+ Ook de moeders die hun kinderen per auto naar school brengen, profiteerden dinsdagmorgen trouwens van het ingrijpen van teamchef Jansen, want ze hoefden nu immers niet eindeloos op het sluipverkeer dat (nog steeds!) voorrang heeft, te wachten om de brug op te kunnen. Dat was meegenomen, maar toch ook onverdiend. Die mobiele moeders vallen immers onder de categorie Muiers, die tot ergernis van menig stadgenoot ook voor de kleine stukjes door Muiden de auto pakt.
+ Op het wijkbureau zouden ze niets liever willen dan elke morgen tijdens de spits het verkeer op de Sluisbrug regelen. Het heeft prioriteit, zoals dat heet. En het zal in de toekomst, als het even kan, ook beslist meer gebeuren, maar men kan helaas niet beloven dat er elke morgen een agent present is op de sluis. De politie kampt nu eenmaal met een chronisch gebrek aan man - en vrouwkracht.
+ Heeft u al uw handtekening bij de Hoek gezet voor de terugkeer van ons Postagentschap? Doen! Het postagentschap Muiden was het eerste in Nederland dat dicht ging. Zou mooi zijn als het ook weer als eerste open gaat. Bijna iedereen, die binnenkomt, tekent. Zaterdagmorgen hadden ze zo'n driehonderd handtekeningen binnen. Dat is al aardig wat voor een kleine stad, maar nog te weinig om echt indruk op de grote jongens te maken.
+ Taveerne De Mol was dinsdag de 22ste vijf en twintig jaar. Het werd een mooi zilveren feest met veel ballonnen, serpentines, bloemstukken, cadeautjes, hapjes, drankjes en keutelende stamgasten. Alleen was er geen muziek. Mocht niet vanwege de nieuwe buren. Wel was er nogal wat rumoer, want de Mol was stampvol. Hopelijk mocht dit wèl. Van de nieuwe buren.
+ Oud geboren Muier Henk van Ginkel heeft alles over voor zijn partij, de VVD. Zo was op zondagmiddag helemaal uit Katwijk gekomen, hoewel het stortregende en je van de weg woei. Henk stond aan het hoofd van een handjevol dapperen dat als deelnemers aan de stadswandeling van de VVD het noodweer trotseerde. Eén van hen was Alex Stend van de Historische Kring Stad Muiden. Kwam natuurlijk luisteren of het wel klopte wat Henk allemaal over Muiden te vertellen had.
+ Het was niet te voorzien dat het buiten zó bar en boos zou zijn. De stappers doken dan ook veel eerder Ome Ko in dan de bedoeling was. Achteraf bekeken had de VVD de wandeling beter op 1 april kunnen houden. Vorig jaar bleek dit tenminste een perfecte dag om massa's wandelaars in Muiden op de been te krijgen.
+ Dinsdagavond 22 januari lag in de commissievergadering zomaar ineens het langverwachte voorstel op tafel, waarin een krediet wordt gevraagd voor de aanleg van een doseerinstallatie op de Naardervaart. Iedereen schrok zich een hoedje van het gigantische bedrag. Tegen een half miljoen gulden!
+ Wethouder Schulp had er nachten van wakker gelegen, zei hij. Hij zou het liefst de sluisbrug tijdens de spits willen dichtgooien, temeer omdat dit er toch wel van zal komen. Wel vreemd dat Dick Schulp zich ineens naar de mening van Muiden voegt door zich als voorstander van sluiting van de sluisbrug te ontpoppen, terwijl hij eerder had laten weten dat zo'n drastische maatregel uitgesloten was. Het zou niet mogen van Rijkswaterstaat. Ook zouden er jarenlange juridische procedures te verwachten zijn van weggebruikers, die hun recht op doorgang zouden opeisen. Dick Schulp zit in een lastig parket. Op 14 februari wordt het voorstel in de raad behandeld. Reken maar dat er harde noten worden gekraakt.
+ Meneer Anema is het levende bewijs dat er soms wel degelijk naar burgers geluisterd wordt. Hij schreef de gemeente dat de veiligheid ermee gediend zou zijn als er een parkeerverbod aan de bermkant van de Amsterdamsestraatweg tussen de rotonde en de bushalte zou komen. Dat verbod komt er. Het zal worden aangegeven met een gele streep. Dat is geen mooi gezicht, maar borden werken nu eenmaal niet in Muiden. Zijn er teveel van.
+ Opvallend dat de plannen om de Bloemendalerpolder vol te plempen met 5000 woningen geen rol spelen in de toekomst van Muiden. Althans: niet voor het gemeentebestuur. In de commissievergadering waarin het eindrapport van het sociaal-economisch onderzoek werd behandeld, werd de polder alleen zijdelings genoemd - in één adem met andere eventuele nieuwbouwlocaties als het KNSF terrein en het Van der Vliet terrein.
+ Zelfs huisvestingsexpert Vlaanderen, die zijn populariteit dacht te kunnen vergroten door de vertegenwoordiger van Kolpron te verwijten dat zijn rapport een hoog bla bla gehalte zou hebben, ging eraan voorbij dat die 5000 woningen er heel wat meer zijn (en er ook heel wat sneller zullen staan) dan de 1000 tot 1500 die we volgens Kolpron de komende vijftien tot twintig jaar nodig hebben voor een levendig en leefbaar Muiden en Muiderberg. Deze hooguit 1500 woningen vormen een belangrijk uitgangspunt van de toekomstvisie. Alle mooie plannen staan op losse schroeven wanneer er een Bijlmer tegen Muiden aan gebouwd wordt.
+ Zolang deze schaduw boven ons stadje hangt, vindt Ouwe Muier het zinloos te herkauwen wat Kolpron allemaal zo keurig op een rijtje heeft gezet. Het meeste heeft trouwens al uitgebreid in de krant gestaan. Liefhebbers kunnen het hele rapport hier lezen op muideninfo.nl. Wel wil Ouwe Muier graag kwijt dat hij, net als de raadsleden de inventarisatie als zodanig zeker waardeert, zo goed als de conclusies welke kant we het best op kunnen gaan. Iedereen stond erachter, ook Vlaanderen. In het nauw gebracht door de man achter het plan Hette Zijlstra, bleek dit goedgebekte raadslid er ineens in te geloven. Bla bla, ja ja.
+ Doorslaggevend voor ieders bijval is de instelling, van waaruit het sociaal-economisch plan ontstond: we moeten in Muiden nu eindelijk eens ophouden met lijdzaam afwachten waar het schip strandt, maar ingrijpen en sturen om greep op onze toekomst te krijgen. Wethouder Cees Leupen verdient wat dat betreft een veer op zijn hoed, of op elke gewenste andere plaats.
+ Alleen: wat blijft er overeind van alle plannen, zodra er vijftienduizend Muiers bijkomen? Dat 'Groot Muiden' een heel ander karakter zal hebben dan Muiden á la Kolpron is wel zeker. Een volle Bloemendalerpolder betekent dat het gebeurd is met het Muiden, waar iedereen, zowel inwoners als bezoekers, van geniet. Van de grote charme van ons stadje, de hartverwarmende kleinschaligheid, zal weinig terug te vinden zijn.
+ Het beste is om hier maar niet aan te denken. De ontkenning van deze boze droom is dan ook te verwachten als de uiteindelijke toekomstvisie aan de raad wordt voorgelegd. Tien tegen een dat het voorstel, met hier en daar een kanttekening, aller instemming krijgt. En dat is dan een eerbetoon aan Hette Zijlstra. Het was immers zíjn idee om de terugval van de voorzieningen te keren. Hette heeft als eerste recht van spreken.
+ Dit is wat hij in de wandelgangen aan Ouwe Muier toevertrouwde: 'Laten we blij zijn dat er nu wat gebeurt, ook al hebben we er twee jaar op moeten wachten. Heb er begrip voor dat alles niet meteen goed gaat. Ze moeten leren van fouten van anderen. Maar dat doen ze niet. Ze willen ze eerst zelf maken'. Heel erg jammer dat hij er mee stopt. Met Hette Zijlstra raakt Muiden een van haar beste raadsleden ooit kwijt.
+ Zou B&W, in zitting bijeen, zich wel eens hebben afgevraagd hoe het komt dat de workshops en hoorzittingen, zo goed als nu ook weer deze commissievergadering met haar laatste inspreekkans, steeds slechter bezocht werden, zelfs zo slecht dat je het handjevol aanwezigen moeilijk representatief voor de bevolking kunt noemen? Alsjeblieft wethouder, vraag je voor nu en straks eens af waarom Muiden niet kwam opdagen.
+ Zou het schijnbare gebrek aan interesse van de bevolking niet het gevolg kunnen zijn geweest van bijvoorbeeld slechte communicatie? Zou het verzet kunnen zijn tegen die luchtfietserij over een netwerkstad en een lokale stad die ze opgedrongen kregen, aangevuld met voorgebakken voorstellen, waarin ze weinig tot niets van hun eigen ideeën en suggesties terugzagen? Wel eens bij stilgestaan hoe waardevol de steentjes zijn die de mensen zelf aandragen? Je kunt ze afdoen als bijzaken, die alleen maar afleiden van de hoofdlijnen, maar je kunt er ook iets heel moois mee bouwen, iets dat van ons allemaal is.
+ Er was wat gezeur over ventilatievoorzieningen voor de glazen vergaderruimte boven de hal van het gemeentehuis. In dit 'aquarium' is het 's zomers te warm en 's winters te koud. Maar de burgemeester is gelukkig met dit plekje, want op iedereen neerkijkend, kun je alles wat er onder je gebeurt goed volgen. Toen hij in de raadsvergadering het ventilatievoorstel zonder commentaar mocht doorhameren, was hij dan ook opgelucht.
+ Railinfrabeheer lacht ongetwijfeld in zijn vuistje om gemeenten die zielsblij akkoord gaan met de afkoopsom voor beschadiging van wegen, zoals ze die momenteel bij de Gooiboog voorstellen. Het punt is namelijk dat de firma helemaal niet verplicht zou zijn om schadevergoeding te betalen, maar dit toch wil doen. Zoveel edelheid, daar konden commissielid Jan Hielkema en raadslid Eric Hoetmer niet in geloven. Op hun aandrang trok wethouder Schulp het voorstel in om akkoord te gaan met het bedrag dat Railinfrabeheer wil neerleggen. Er zal opnieuw gepraat worden. Dat is precies op tijd, want nu al blijkt, dat het voorgestelde bedrag in geen verhouding staat tot wat het herstel van de beschadigingen de gemeente zal gaan kosten.
+ De PvdA ging zuchtend akkoord met de verhoging van de parkeertarieven. Er komt te weinig geld van parkeren binnen en ook te weinig geld van boetes. In 2000 werden er twee keer zoveel bonnen uitgeschreven als in het afgelopen jaar. 'We gaan akkoord als een patatboer met kiespijn' zei Eric Hoetmer.
+ U wilt weten hoe het kwam dat er voor Coins for Care collecte in Muiderberg zakjes te kort waren, zodat veel gulle gevers de munten rechtstreeks in emmertjes moesten laten kletteren? Dat zit zo: het bekende Muiderbergse VVD - raadslid Frits van Rossum had een stapel zakken ingepikt om ze gedurende de wintertijd over de parkeerpalen in Muiden te trekken. Frits vindt dat zakken er niet zijn om munten op te vangen, maar om ze te weren.
+ Oud Muier en oud wethouder Sjake van Huissteden is gesignaleerd aan boord van De Verwisseling. Er wordt gefluisterd dat de schippers van de bruine vloot hem gevraagd hebben voorzitter te worden van hun schippersvereniging. En ook dat hij daar wel voor voelt. Heeft Sjake een goeie reden om toch af en toe nog eens naar Muiden te komen.
+ Lokale politici van diverse pluimage hebben Ouwe Muier erop gewezen dat het geen pas geeft grappen te maken over een zo serieuze zaak als de toekomstige zetelverdeling. Hem werd dringend verzocht zich positiever op te stellen. Wie kan zo'n verzoek weigeren? Bij deze zijn geheel bijgestelde prognose.
+ VVD: één zetel erbij, want zij leveren het overtuigende bewijs van eensgezindheid door een record aantal kandidaten op de lijst te zetten. PvdA: één zetel erbij, want zij begrijpen dat je oude raadsleden de kans moeten geven zelf te ontdekken dat er niet meer naar hen geluisterd wordt. CDA: één zetel er bij, omreden dat Muiden dankzij Dick Schulp een aquaduct krijgt nog vóór de sluisbrug tijdens de spits dicht gaat. D66: ook één zetel erbij, want zij hebben Hans van der Steen als lijsttrekker. De nieuwe Muiderbergse belangenpartij sla ik liever over, want de gevestigde partijen vinden het vast niet positief als de VIB genoemd wordt.
+ Er is één piepklein probleempje. De gemeente Muiden heeft recht op niet meer dan dertien raadszetels, terwijl ik op zeventien uit kom. Dat is dus vier te veel. Hoeft geen punt te zijn. We bouwen snel de Bloemendalerpolder vol. Dan telt de gemeente Muiden tweeënhalf keer zoveel inwoners als nu en komen we in aanmerking voor precies zeventien zetels. Komt dat even goed uit allemaal!
+ Op de site www.muiden1050.nl meldt de organiserende Stichting 1050 jaar Muiden dat zij de geschiedenis van Muiden in vier stukken heeft gehakt. De vier historische thema's worden elk geopend met een daverend festijn in het weekend, gevolgd door acht weken met allerlei activiteiten. Wat er allemaal gaat gebeuren staat al voor een deel vast, maar ideeën blijven welkom. De plannen worden eind deze maand in de kazerne gepresenteerd.
+ VVD lijsttrekker Henk Bökenkamp loopt met een grote pleister op zijn voorhoofd. Hij is niet op zijn achterhoofd gevallen, bij de VVD nieuwjaarsreceptie.
+ El Oosterbroek, bekend van TV, is opgetogen over de opnamen van het Heinekenspotje dat ijs en weder dienende op de Grote Trouwdag op de buis komt. Het speelt zich af tijdens een bruiloft met wel honderd gasten. De bruid heeft niet toevallig iets van Máxima weg. El is haar oma. Haar rol zorgde nog even voor verwarring, want ze moest een hoed als een wagenwiel op en toen zagen ze haar voor Beatrix aan. Als dat maar niet tot verwarring bij de bierdrinkers leidt. De muziek tijdens het feest was écht lelijk, vond El. Van die stomme stampmuziek. Maar gelukkig was het op slag doodstil, toen er iemand 'biertje' riep.
+ Opgevangen: 'Heb jij ze ook gezien op TV? Zo verliefd als ze zijn... hartstikke leuke meid, hij ook trouwens… wat ze zeiden over die verdwijningen, dat herinnerde míjn vader zich precies zo, maar dan van de tweede wereldoorlog. Toen werden er drie onschuldige mensen weggehaald. Maar die kwamen óók alle drie weer terug, dus het viel allemaal best mee. Ik moet weer door. Nou, doei! Tot ziens in de tent'.
+ Plotseling, en veel te jong, want nog geen 45 jaar oud, overleed Chris Buurman. Muiden heeft met Chris een alom geliefde, altijd vriendelijke stadgenoot verloren.
+ Oók uitgeloot voor een kaartje van de gemeente voor de Arena op 1 februari?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: