- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutelgat kiest raad van dertien.

30-jan-2002

+ Digitaal tijdperk of niet, sinds woensdag 30 januari staan ze er weer, de ouwe getrouwe verkiezingsborden. Iedereen die Muiden of Muiderberg binnenkomt of verlaat, kan lezen wat wij hier aan keuzemogelijkheden voor onze gemeenteraad hebben. Vijf partijen dingen naar de gunst van de kiezers. Het bekende rijtje van vier: VVD, PvdA, CDA en D66, plus een nieuweling, de Muiderbergse partij Voor Ieders Belang.
+ Er zijn zoals altijd weer zeven plakplaatsen. Toen de laatste hand werd gelegd aan de borden langs de Zuidpolderweg, ving Ouwe Muier het volgende gesprekje op: 'Zou het helpen?' Antwoord: 'Ik denk het niet, ze schieten er met een rotvaart langs'.
+ De verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen bieden geen echte verrassingen. Op één uitzondering na. De PvdA steekt zijn nek uit door te breken met punt 1 van alle politieke programma's, inclusief het collegeprogramma. Wat de PvdA afdeling Muiden/Muiderberg betreft, mag er een eind komen aan de zelfstandigheid van Muiden.
+ 'Muiden niet meer zelfstandig? Nooit van zijn leven!', reageert menigeen verontwaardigd. Maar er zijn er ook, die de ommezwaai van de PvdA begrijpen en er zelfs wel iets voor voelen.
+ De redenering komt hierop neer: omdat er niet aan een gemeentelijke herindeling te ontkomen valt, zal Muiden straks onherroepelijk met een aantal omliggende gemeenten deel uitmaken van één grote gemeente. Nu kun je natuurlijk lijdzaam afwachten tot het zover is, maar het is veel verstandiger om er op te anticiperen. Immers, hoe eerder je je laat gelden, hoe kleiner de kans dat alles al buiten je om bedisseld is. Je kunt de toekomst maar beter onder ogen zien en proberen er greep op te krijgen, betoogt de PvdA.
+ Afscheid nemen van Muiden als zelfstandige gemeente valt net zo min mee als afscheid nemen van de gulden meeviel, maar de PvdA ziet toch ook wel voordelen. Bijvoorbeeld: kleine gemeenten vormen pas een partij voor giganten als Amsterdam en Almere wanneer ze een vuist kunnen maken als één grote gemeente. Daar komt bij dat kleine gemeenten als de onze mensen, materieel en middelen te kort hebben om al de problemen en al het werk dat op hen af komt op te vangen, zoals helaas steeds meer is te merken.
+ Zodra we het loslaten om alles zelf willen doen, ontstaat volgens de PvdA ruimte om ons te concentreren op de directe behoeften van eigen stad en dorp, zodat we, met geld uit de grote gemeentelijke pot, het ons hier zo aangenaam mogelijk kunnen maken. Maar dan natuurlijk wel met eigen mensen en naar eigen inzicht, zowel wat betreft Muiden als Muiderberg. Voor deze woonkernen zou respectievelijk een stadsraad en een dorpsraad ideaal zijn, betogen ze. Het is een heel verhaal, maar een goede verstaander kan er uit op maken, dat de PvdA verkiezingsslogan 'Lijst 2, daar red je Muiden mee' niet zomaar een kreet is.
+ De PvdA mag een goeie beurt maken door het lef te hebben een groot taboe te doorbreken, het CDA en D66 komen beiden goed voor de dag met twee bekende Muiers als gloednieuwe raadskandidaten. Beiden staan op de tweede plaats, en beiden zullen vast en zeker veel voorkeurstemmen vergaren. Bij het CDA zal Gea Heijnen het vertrek van Gerrit Ruiter voor een deel goedmaken en bij D66 kan Flip de Groot kan eveneens veel support rekenen, ook van buiten die partij.
+ De kandidatenlijst van de VVD is nu in zijn geheel vrijgegeven. De eerste vijf waren al eerder bekend gemaakt. Lijsttrekker Henk Bökenkamp, en verder Riet Ruijzendaal, Kees Grijzenhout, Janneke Knijn en drs Hans Manten. Op de zesde plaats staat Ab Bom, ook uit Muiderberg. De eerste Muier op de lijst is Ronald Dubbelman. Hij staat zevende. De VVD moet zich wel steenrijk rekenen als ze op zeven zetels denkt uit te komen. Toch zal men zoveel zetels moeten behalen om een Muider liberaal in de raad te krijgen. Ons stadje doet sowieso nauwelijks mee bij de VVD. Van de in totaal 26 kandidaten komen er niet meer dan zes uit Muiden.
+ Wat het aantal kandidaten betreft, winnen de liberalen het zelfs van het CDA, maar dat mag ook wel want de VVD is veel groter. De vraag is alleen of al die VVD kandidaten wel zetelvast zijn. Dat was niet het geval toen de partij in een malaise verkeerde. Toen Frits van Rossum op een goed moment aan de beurt was, zag hij het als zijn plicht de raad in te gaan. Later werd er tot ieders opluchting ook geen vergeefs beroep gedaan op Eric Pieter Vlaanderen, maar dat gebeurde pas nadat een hele riedel kandidaten voor de eer bedankt had. De burgemeester moest toen weer helemaal boven aan de lijst beginnen om de laatste open VVD plaats bezet te krijgen. Met zoveel kandidaten als we nu hebben zal ons dat niet meer gebeuren, moet de VVD gedacht hebben.
+ Nummer 19 op de lijst is Henk van Ginkel. Dat is niet ons aller Henk van Ginkel die indertijd met zoveel voorkeurstemmen in de raad kwam, en die nu helaas in Katwijk woont, maar zijn vader, de agrariër Henk van Ginkel senior, in Muiden beter bekend als Ouwe Henk. Niet echt eerbieding, maar wie pa van Ginkel alleen 'Henk' noemt, duidt tien tegen één zoonlief aan als 'kleine Henk', wat nòg oneerbiediger is, zeker voor iemand met een bul.
+ Ook Voor Ieders Belang heeft zijn verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Hoewel Muiderberg het pakkie-an is van zijn collega Oude Muiderberger, kon Ouwe Muier niet nalaten even te spieken. De Muiderbergse dames en heren van de VIB pakken allerminst kinderachtig uit. Ze willen bijvoorbeeld dat het mogelijk wordt eengezinswoningen op te splitsen in twee kleinere woningen voor oudere of juist jonge alleenstaanden. Ook moeten garages als thuiswerkkantoortjes kunnen worden omgebouwd - mèt ADSL aansluiting. En verder wil de VIB dat de gemeente het onmogelijk maakt winkels als woningen te verkopen.
+ De Rijver moet worden afgebroken en weer opgebouwd, maar dan zo dat er van alles in kan worden ondergebracht, zoals jeugdhonk, kinderopvang, groene kruis, en een 'steunpunt wonen'. De belangenpartij wil een weekmarkt in Muiderberg en een mortuarium. En zoals Muiden geen Volendam mag worden, mag Muiderberg geen Zandvoort worden, zegt de VIB. Zoveel voortvarendheid, je zou er als Muier jaloers op worden.
+ Dat oud VVD - raadslid Anna Waanders de lijsttrekker van de VIB is, was al bekend. Nu zijn ook de andere namen vrijgegeven. In volgorde van opkomst: Sylvia Bazen, Rob Dekker, Eric Heldens, Brigitte Pasma, Bram van Barneveld, Niesje van der Neut en Edgar Vitali. Ze staan een beetje verstopt op de VIB - site. Niet omdat ze er niet voor uit durven te komen; het is gewoon nog een beetje onwennig.
+ Surf naar de site van de PvdA. Er staat 'Lijst 2, daar red je Muiden mee', met daarnaast de portretten van drie landelijke PvdA kopstukken. Kunst, als de top achter je staat! Zo kan ik het ook. Nog meer verrassingen. Je klikt op 'nieuws' en er verschijnt: 'geen nieuws'. Maar de opwekking 'Koop nu een knalrode PvdA fiets' maakt veel goed.
+ In elk geval is de PvdA aanwezig op Internet, zo goed als D66, de VIB en de VVD, al zoek je bij de grootste partij vergeefs naar het verkiezingsprogramma. Het CDA komt op internet niet verder dan de mededeling: 'De pagina kan niet weergeven worden'. Grutjes nog aan toe, dat al dat nieuwerwetse gedoe, da's toch niks gedaan mensen.
+ De VVD afdeling Muiden/Muiderberg is een groene partij geworden. VVD: voor Veiligheid, Voorzieningen en Groen is de leus. Eigenlijk VVG dus. Ze hebben vast geprobeerd om ook die D van VVD erin te krijgen. Maar dat valt niet mee: een woord dat voor de natuur staat en met een D begint. Veiligheid, Voorzieningen en Dikkopjes zou gekund hebben. Een mooi natuursymbool, maar of het de lading dekt?
+ Wat staat dáár nou in het eerste PvdA verkiezingspamflet? Werkt de gloednieuwe lijstrekker Jan Hylkema, bioloog en ooit postbode in Muiden voor een Hasjkoning? Je zou er een kick van krijgen!
+ Wie gaan we als burgemeester kiezen op 6 maart? Je kunt geen burgemeester kiezen. Die krijg je erbij. Een cadeautje.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: