- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Heden: opgediepte en uitgerookte keutels.

08-feb-2002

+ 'Willen ze een beetje bijten Bram?' kreeg Bram Heijdra te horen toen hij woensdag twee lijntjes door de schutsluis trok. Een andere Muier begroette hem met 'hé, goudvisser'. Dat kwam dichter in de buurt van wat hij aan het doen was. Bram was inderdaad aan het vissen, maar dan wel op munten. Net als zijn illustere voorganger dokter Luitse, die een complete collectie op het droge bracht, en ouwe Voskuilen, die altijd bij de telefooncel bij de sluis rondscharrelde op jacht naar kwartjes.
+ Bram Heijdra heeft een speciale vergunning om vanaf de Groote Zeesluis op munten te vissen. Maar niet als er geschut wordt, want dan loopt hij in de weg. Bram greep zijn kans nu de brug een tijdje niet draaide vanwege de herstelwerkzaamheden. Niet dat hij rijk wordt van de tolgelden die tussen wal en schip vallen. Ooit had hij een topdag van 46 gulden. Het lijkt wel alsof de passanten sinds de invoering van de euro een vastere hand hebben gekregen. Afgelopen woensdag was het in elk geval een magere oogst. Bram diepte slechts twee euromuntstukken op en verder een stuk of wat dof geworden oude stuivers, dubbeltjes, kwartjes en guldens. Allemaal zwart geld. En alweer geen gouden tientjes.
+ Er zijn twee plaatsen, waar Bram Heijdra de meeste munt uit slaat. Dat is vlak langs de kades van de schutsluizen, en vlak voor de sluisdeuren bij het terras van Ome Ko. Nogal wat bezoekers beginnen namelijk op een warme dag letterlijk met geld te smijten. Ze slaan aan het keilen om 'm vooral goed te raken, die deur dus. Bram vindt het best. Helemaal als er ook bankbiljetten de goede kant uit fladderen. Zo vond hij laatst op een richel onder de brug nog een briefje van twintig euro.
+ De Muider muntmeester werkt volgens eigen beproefde magneetmethode. Hij sleept een lange staafmagneet van twaalf kilo met een gleuf voor de muntstukjes door het water. Voor concurrentie hoeft hij niet bang te zijn, want niemand anders heeft een vergunning voor de Groote Zeesluizen. Dit alleenrecht geldt niet voor andere plaatsen in Muiden. Toch maakt Bram er geen geheim van waar wat te vinden is. De beste plekjes zijn achter de hangplekken voor de jongeren en onder de standplaatsen van Rita Kop en Dirk van de Plas. Maar die weten dat zelf ook.
+ Er waren twee avonden in het teken van de Bloemendalerpolder, allebei in de kazerne. De eerste, georganiseerd door D66 was een puur politiek onderonsje. Voor de pauze betoogden alle partijen dat de Bloemendalerpolder toch vooral zo groen mogelijk moet blijven. Maar na de pauze hoorde je andere geluiden. Toen klonken er uit de zaal ineens aantallen woningen. Zes en half duizend , vijfduizend, achtentwintig honderd, tweeduizend. Het leek wel een veiling.
+ Dat er cijfers boven tafel kwamen, was vooral te danken aan de roemruchte Muider oud-wethouder Siem Rozendaal, die tegenwoordig in Muiderberg woont en samen met zijn hondje, dat hij met partijstickers behangen had, weer eens naar Muiden was gekomen. Niet dat ons oude politieke dier de billen van de politici bloot kreeg, maar hij prikte wel vakkundig door de diverse groene façades heen. Helaas blijft het ook na deze avond onverminderd een raadsel wat er met de Bloemendalerpolder gaat gebeuren. Weten de wethouders het, weten ze het niet, willen ze het niet weten, willen ze het ons niet laten weten? Ik weet het niet.
+ Paul Beudel was als een van de weinige kiezers naar de avond gekomen. Hij vroeg de vroede vaderen, nu toch asjeblieft eens op te houden met dat eeuwige gedraai om de hete brij heen en toch asjeblieft eens duidelijk te maken waar de partijen voor staan, zodat hij als kiezer zijn keus kan bepalen. Zijn hartenkreet leverde hem, naast het geblaf van het hondje van Siem Rozendaal, een flink applaus op. De politici klapten om het hardst en gingen vervolgens door met het leggen van hun rookgordijnen.
+ Webmaster Jan Bovenlander toonde tijdens de avond aan dat in het noordelijke gedeelte van de Bloemendalerpolder niet mag worden gebouwd, omdat dit deel binnen de plofcirkel van de kruitfabriek valt. Men nam zijn betoog en plattegrondje voor kennisgeving aan. De politiek denkt nu eenmaal niet graag aan de kruitfabriek.
+ Ook Siem Rozendaal hulde zich in rook, maar dan van een fikse sigaar. Hij stak hem monter op, waarna er een bezoeker op hem afstoof, die dit niet pikte. Siem vertikte het vierkant te stoppen met paffen. Toen hij hierin bleef volharden, ontstond er een handgemeen, waarbij opviel dat het hondje zijn baas niet verdedigde. Tenslotte scheen het tot Siem door te dringen dat er tegenwoordig een rookverbod geldt in openbare gebouwen. Maar ja, hij is al zo lang geen wethouder meer en is hier ook al zolang niet geweest.
+ Het rookoorlogje was de gastspreekster, een vooraanstaand Statenlid, kennelijk ontgaan. Wat grappig, dacht ze bij de borrel na afloop, dat hier niemand rookt: gezonde mensen hoor! En ze stak een sigaret op. Daarmee was het hek van de dam. Als een prominente partijbons in rook opgaat, kunnen de kleintjes niet achterblijven.
+ Toen de niet-rokers op de vlucht sloegen, ging het gesprek niet over de Bloemendalerpolder maar over vrijheid en intolerantie. Eigenlijk was dit wel zo begrijpelijk. De commerciële exploitatie van de kazerne, die het gemeentebestuur voor ogen heeft, is immers niet te verkopen zolang deze ruimte nog rookvrij is. Op weg naar de gouden toekomst moet je maar alvast aan de stank wennen. Geld stinkt niet.
+ De tweede Bloemendalerpolderavond, die van de VVD, was van een heel andere aard. De VVD voert een olijke verkiezingsstrijd. In dat licht werd de bevolking uitgenodigd om in de kazerne te komen kleuren, knippen en plakken onder het motto: 'Ontwerp uw eigen droom Bloemendalerpolder'. De avond was geweldig voorbereid. Een knutselklas in de kazerne met alles wat een creatief mens zich maar kan wensen om op eigen houtje een polder in te richten. Alleen viel de opkomst bar tegen: zo'n vijftien mensen, van wie de grootste helft ook nog een keer eigen bloedgroep.
+ Blijkbaar had de bevolking gedacht dat deze avond zoiets was als de creatieve bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, die haar leden vroeg een scherp schaartje mee te nemen voor de doe-avond, waarin de leden geacht werden een driedimensionale doos te doen. Maar zo was het niet. En al evenmin werd er een loopje met zo'n serieus onderwerp als de Bloemendalerpolder genomen. Integendeel, het bleek de meest zinnige bijeenkomst te zijn die ooit over de polder gehouden was. Zegt Ouwe Muier, die overigens zelf niet aan het fröbelen sloeg. Het leek hem te simpel. Zijn droom is immers: niks rood, groen!
+ De geringe opkomst en de lacherige eerste reacties beloofden weinig goeds. De organisatie verbeet zichtbaar haar teleurstelling. Wat dus niet nodig was, want het werd, zoals gezegd, een verrassende, zo niet unieke avond, vooral toen de deelnemers klaar waren en iedereen zijn schepping mocht toelichten. Er hingen fantastische water - en groenpartijen aan de wand. Op één punt echter leek het wel alsof men bij elkaar hadden zitten spieken. Maar dan ook iedereen had een smak woningbouw gepland. Van zevenhonderd tot maar liefst zevenduizend woningen - het leeuwendeel in Leeuwenveld, de achtertuin van Weesp. Niet dat het allemaal Vinex was. Een deelnemer had zelfs hele bungalowparken geplakt: Vlaanderstein 1 en 2.
+ De cursusleider beweerde dat het om het creatieve proces ging en niet om het resultaat. Maar het resultaat was toch wel dat er discussie ontstond of er nu ècht niet valt te ontkomen aan woningbouw op deze plaats. Het kwam er op neer dat de twijfels toesloegen nadat de achterban braaf had ingevuld wat door de politiek was bepaald. Ouwe Muier ging gelukkig naar huis.
+ Het CDA maakt een goeie beurt op de verkiezingsborden. Niet alleen omdat hun verkiezingsaffiche zó is opgeplakt, dat er ruimte wordt gelaten aan de andere partijen – wat je van D66 niet kunt zeggen, maar vooral omdat de CDA afdeling Muiden/Muiderberg eventjes geen boodschap heeft aan de Tweede Kamerverkiezingen. Ze laten gezichten van kandidaten zien. Niet dat elk gezicht iedereen zal aanstaan, maar met deze aanpak doe je wel precies wat er van je verwacht mag worden als plaatselijke politieke partij. Dat is: met je eigen mensen voor je eigen stad en dorp bezig zijn. Wie volgt? Vrijdag 8 februari hingen er nog steeds geen aanplakbiljetten van de VVD en de PvdA.
+ Alle middelgrote en kleine ondernemers in Muiden ontvingen onder het motto 'We komen u steeds verder tegemoet' een brief van PPT Post met de blijde boodschap dat het nieuwste PTT Post Business Point is geopend. 'Vlak bij u in de buurt. Exclusief voor onze zakelijke klanten in Weesp, aan de Lodewijk de Gouwzeestraat 1a ', schrijven ze. PTTPost betoogt in de brief dat deze nieuwe service 'reistijd, wachttijd en werktijd' scheelt. Dat zal best, maar dan toch niet voor de zakelijke klanten in Muiden, want die moeten naar Weesp. Als PTTPost nu eens ophoudt met Muiden en Weesp op één hoop te vegen en begint met Muiden zijn Postagentschap terug te geven. Dat scheelt alle Muiers, ook de ondernemers, reistijd, wachttijd en werktijd.
+ Maar goed dat onze burgemeester zelf de (inmiddels tegen de 800) handtekeningen voor ons Postagentschap gaat overhandigen, en niet onze loco burgemeester. Die zei namelijk volgens het Vechtjournaal dat het 'gewoon een ordinaire centenkwestie' is dat ons agentschap dicht moest. En dat terwijl heel Muiden weet dat het een kwestie is van botte bureaucratie. Nog maar eens, speciaal voor onze loco: het Muidense postagentschap was beslist niet onrendabel. Integendeel: het liep als een trein. En dat is nu juist hét argument om de handtekeningen kracht bij te zetten.
+ Muiden is dankzij de postagentschapactie druk bezig het plaatselijke handtekeningenrecord te breken. Het wordt wèl een geflatteerde uitslag. Jeroen en Cary, die nog niet iedereen in Muiden kennen, en ook nog eens wisseldiensten draaien, hadden niet direct in de gaten dat een aantal klanten dacht het goede doel extra te ondersteunen, door elke keer dat ze bij De Hoek binnenliepen hun handtekening te zetten.
+ Nog niet zo lang geleden telde Muiden vier telefooncellen, evenals Muiderberg. In hoog tempo verdween de ene na de andere cel. In beide plaatsen resteert er nu nog maar één. Sinds ook de cel bij het oude postkantoor, waarin vandalen hebben huisgehouden, weggehaald is, staat er alleen nog één op de Herengracht bij de Sluis.
+ Het lijkt erop dat PTT Telecom (KPN) de strijd tegen het vandalisme heeft opgegeven, maar dat is niet zo. Het terugbrengen van het aantal cellen is bewust beleid. Meer dan één telefooncel op 3 à 4000 inwoners is niet rendabel. Liever gezegd: niet méér rendabel nu er steeds meer mobiel gebeld wordt. Zo wordt iedereen, ook de ouderen, gedwongen om een mobieltje aan te schaffen (over het wegvallen van de service en de veiligheid zullen we het maar niet hebben).
+ PTT Post stuurde onlangs een brief aan de huurders van de postbussen in het oude postkantoor. De ontvangers hebben het gevoel dat deze brief de voorbode is van het opheffen van de postbussen in Muiden. Nadat onbekenden vernielingen in de postbussenruimte hadden aangericht, trof PTT Post in de prullenbak brieven aan waarin de code vermeld stond die toegang geeft tot deze ruimte. Kort daarna waren er opnieuw vernielingen, reden om de code weer te wijzigen. Wat de huurders verontrust is de waarschuwing dat PTT Post de Muidense postbussen wel eens naar Weesp zou kunnen verplaatsen als er, door het opnieuw uitlekken van de code, andermaal onbevoegden binnendringen.
+ Ze zijn wel weer lekker bezig in Muiden. Behalve het bekende openbreken van auto's: inbreken in de feesttent, waar niets te halen viel en inbreken in de kaaskar van Rita Kop, waar ook niets te halen viel. Maar ze had wel mooi 270 euro schade.
+ In het laatste Vechtjournaal staat met grote letters boven een artikel over de bereikbaarheid in de Randstad: 'Aquaduct onder de A1 bij Muiden een goede oplossing'. Daar is de wethouder van aquaductdromen vast niet blij mee. Hij ziet liever een aquaduct in de Vecht.
+ Wordt het er voor het sluipverkeer dankzij het ingrijpen van de politie op de sluisbrug niet gemakkelijker op gemaakt om door Muiden te rossen, het probleem voor automobilisten, die gedwongen zijn op de Herengracht tegen de stroom in te rijden, is nog veel groter. Ze zien hun weg versperd door de file op de gracht. En bij de barricade van geparkeerde auto's voor de huizen achter in de Bouvywijk is er al helemaal geen doorkomen aan.
+ Er komt maar geen eind aan het asfalteren van het fietspad langs de Weesperweg. En maar wachten tot het doseerlicht eindelijk eens op groen springt. Maar 'elk nadeel heb ze voordeel' zei Johan Cruijf al - want tijdens dat wachten kom je op een bepaalde gedachte. Deze: als de gemeente nu eens net zo'n systeem bij de sluisbrug zou installeren, al was het maar totdat de brug tijdens de spits wordt afgesloten – wat er natuurlijk op een goede dag tòch van komt.
+ Het voordeel van voorrangsstoplichten aan beide kanten van de sluisbrug is duidelijk. Het ontmoedigt het sluipverkeer, en niet zo'n beetje ook, want de wachttijd heb je in eigen hand, die kun je precies zo afstellen als je wilt. Bovendien wordt de politie niet van d'r werk gehouden als er stoplichten komen. Henk Jansen en zijn mensen hebben wel wat anders te doen in Muiden dan het verkeer regelen. Zo'n simpele oplossing. Dat de gemeente daar zèlf niet op gekomen is!
+ Eric Hoetmer drong er indertijd op aan dat de plateaus op de T-kruisingen Nooitgedacht – Zuidpolderweg zouden worden uitgevoerd in rode steentjes. Dat is maar voor een klein gedeelte gebeurd, want het wegdek van de kruisingen zelf bestaat uit rood asfalt. Ter hoogte van tandarts Kellermann Slotemaker ging het helemaal fout met de rode klinkers. Blijkbaar kwamen de straters van het voetpad naar de oversteek oude steentjes tekort. Een heel vak werd ingevuld met uniforme, gloednieuwe straatstenen – wel rooie, dat wel.
+ Temeer omdat de aansluiting aan de overkant uit zwart asfalt bestaat, is het hier een raar allegaartje geworden. Je vraagt je af waarom de mooie oude klinkers, die met honderden onder het opgebroken asfalt te voorschijn kwamen, niet zijn gebruikt. Maar wat niet is, kan komen. Ze moeten straks toch op de Zuidpolderweg zijn om de schans van Schulp te vervangen voor een echte drempel. Kan dit stuk in één moeite door alsnog zo mooi worden gemaakt als de bedoeling was.
+ Er is trouwens nog een andere goede reden om op deze kruising flink de handen uit mouwen te steken. De grote betonblokken die de bocht markeren, zijn er allemaal uitgereden. Tenminste, dat mag je aannemen, want die blokken zijn zo zwaar, dat je een paar man nodig hebt om ze te verplaatsen. Benieuwd hoe de auto eruit ziet die deze horden nam.
+ Rietje Hamers mailt: 'Vanmorgen liep ik mijn dagelijkse rondje Muiderberg. In het weiland tegenover de laatste boerderij voor Gijs du Pau werd een lammetje geboren. Op 7 februari lijkt mij dat rijkelijk vroeg, in ieder geval was het een mooi begin van deze dag. Moeder en kind maken het wel'. Dat is inderdaad vroeg Rietje, maar in de Bloemendalerpolder dartelen ze al vanaf eind januari. Eigenlijk wel logisch, want deze polder ligt in het zuiden van Muiden, dus dichter bij de evenaar dan de Noordpolder.
+ De tijd dat Willy van de Water, toen nog Willy Roodenburg, bij de mensen aan huis kwam knippen, lijkt al lang geleden als je nagaat dat ze tegenwoordig hoofdhuidrituelen, extentions en een gezichtskanon loslaat op de bezoekers van heur Hair&Beauty salon.
+ Een oma in Muiden, die op haar kleindochter van drie paste, kon haar oren niet geloven. De kleine meid beoordeelde pinguïns die met een ijsmuts op over de buis waggelden als 'lullig'. 'Bedoel je soms stom?' vroeg oma, want dat zeggen kleine meisjes tegenwoordig al heel jong: stom. 'Nee, ik vind het lullig', zei de kleindochter. Gelukkig wist haar vader, die haar op kwam halen wel beter: 'je bedoelt lollig hè, vrouw?'.
+ De VIB wil niet alleen een VIB voor Muiderberg, maar ook een VIB voor Muiden hebben. Daar moet je nú mee komen! Er staan alleen Muiderbergers op de lijst.
+ Al de cursus machinaal stemmen voor senioren aangevraagd? Opschieten hoor, de verkiezingen staan voor de deur.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: