- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Wethouder doet kond van daverende keutel.

17-feb-2002

+ De zevende week van het jaar 2002 gaat de geschiedenis van Muiden in als De Week van het Sluipverkeer. Absoluut hoogtepunt was de raadsvergadering, waarin wethouder Dick Schulp kond deed van de blijde boodschap dat niet Muiden, maar Rijkswaterstaat de twee doseerinstallaties gaat betalen, die nog nodig zijn om Muiderberg af te schermen van het sluipverkeer. Alleen de ruim € 181.000 voor de installatie op de Naardervaart zal Muiden zelf op tafel moeten leggen. Eén en ander houdt in, dat het einde van het sluipverkeer in zicht is. Niet alleen voor Muiderberg, maar dankzij het doorwerkend effect ook voor Muiden. Dat wil zeggen: hoogst waarschijnlijk. Sluipers zijn nu eenmaal niet voor één gat te vangen.
+ Het Grote Nieuws kwam onverwacht, maar niet voor iedereen. De meeste raadsleden en een handjevol achterbanners op de publieke tribune waren erover ingeseind. Gelukkig voor de wethouder lieten ze dat niet blijken. Dick Schulp mocht zijn one man show van A tot Z opvoeren. Hij begon met een dramatische afschildering van de teistering door het sluipverkeer, óók voor Muiderberg, 'een dorp, behorend bij de gemeente Muiden' (naar hem, zij het te laat, gebleken was). Als apotheose zwaaide hij met het contract dat hij die middag sloot met Rijkswaterstaat. Net als Chamberlain na München, maar hopelijk minder voorbarig.
+ De Grote Boodschap werd vrijgegeven tijdens de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen. De timing was zo perfect, dat boze tongen prompt beweerden dat Dick Schulp zijn duim op de datum hield. Wat niet zo was, maar al was het wel zo geweest, wat dan nog? In de politiek geldt alleen het resultaat. En het resultaat was dat de actiegroep die de wethouder het vuur na aan de schenen had gelegd, hem nu op een applaus trakteerde; dat er de volgende dag in de Gooi – en Eemlander stond, dat we twee doseerinstallaties cadeau hadden gekregen van Rijkswaterstaat en, natuurlijk het mooiste, dat het er nu toch echt wel inzit dat we nog dit jaar van de sluipers verlost zullen zijn – vooropgesteld dat er afdoende maatregelen op de sluisbrug komen. Sluipen vanaf de afrit Muiderslot blijft immers nog altijd mogelijk.
+ De VVD - fractie, die zoals bekend oppositie voert, had geen flauw idee waar Schulp heen wilde. Fractievoorzitter Frits van Rossum onderbrak ongeduldig zijn uitvoerige terugblik. Maar toen de blijde mare tot hem doordrong, kon van Rossum natuurlijk niet anders dan meegaan met het voorstel. Als een boer die kiespijn heeft, liet hij weten dat zijn fractie liever had gezien dat de beslissing 'over de verkiezingen heen getild' zou worden, want 'er is immers geen haast bij'. Frits mocht er dan met boter en suiker in zijn gegaan, hij zorgde er met deze uitspraak wèl voor dat de hele kazerne schudde van het lachen.
+ Zeker weten dat E.P. Vlaanderen het anders had aangepakt, als die er bij was geweest. E.P. had zijn huid duur verkocht. Hij zou de twee doseerinstallaties vast niet als een cadeautje hebben beschouwd. Een beetje koopman had Rijkswaterstaat zo ver gekregen ook de eerste installatie, die op de Naardervaart, te betalen, zou hij hebben betoogd. Rijkswaterstaat geeft met dit 'cadeautje' immers toe dat niet Muiden verantwoordelijk is voor het sluipverkeer, maar de Rijksoverheid.
+ Den Haag had zelfs de rekening gerepresenteerd mogen krijgen voor dat dure verkeersonderzoek in Muiden en de vele uren van de ambtenaren en de wethouder. Ik hóór het Vlaanderen zeggen. Maar of Muiden nu betaalt of Den Haag, de belastingbetaler is altijd de gebeten hond. Van de andere kant: de anti sluipvoorzieningen zijn helaas nodig. Zou Vlaanderen, sociaal als hij is, zeker gezegd hebben.
+ Ik zie het voor me. Schulp kijkt eerst grimmig, wil niet laten merken dat hij geschrokken is. Even later wil hij niet laten merken dat hij opgelucht is. Maar dat lukt niet. Politiek is leuker dan je denkt. De werkelijkheid was dat hij met een pokerface de gelukwensen en kusjes in ontvangst nam. Bedrijfsadviseur Hans Westerhoven, tot voor kort ambtenaar in Muiden, was speciaal voor dit glorieuze moment van zijn oude baas helemaal vanuit Utrecht naar Muiden gekomen.
+ De sluipverkeercommotie van de laatste tijd in aanmerking genomen, werd Dick Schulp gered door de bel. De sluisbel wel te verstaan, want de sluisbrug is nog onverminderd het episch centrum van alle ellende. De drie doseerinstallaties mogen dan nog voor dit jaar beloofd zijn, ze staan er nog niet. Bovendien kan niemand garanderen dat, wanneer het zover is, behalve Muiderberg ook de vesting verlost zal zijn van sluipverkeer.
+ De oplossing moet van een waterdichte aanpak op de sluisbrug komen. Maar het vervelende is dat je daarbij niet op controle door de politie hoeft te rekenen. Er zullen af en toe wel eens wat bekeuringen vallen op de sluisburg, maar het is de politie domweg niet toegestaan als vaste handhavers op te treden.
+ Ouwe Muier was nog optimistisch, toen hij voorspelde dat het sluipverkeer waarschijnlijk wel door het rode licht van de proefopstelling zou rijden, maar niet als er politie in de buurt zou zijn. Nou, dat gebeurde tóch en nog op grote schaal ook. De twee aanwezige agenten aan weerszijden van de brug hadden prenten (van een dikke tachtig euro!) mogen uitdelen, maar ze streken hun hand over het hart. De overtreders mochten na een waarschuwing doorsluipen. Daar valt begrip voor op te brengen, want de verkeerslichten stonden nog verdekter opgesteld dan de agenten zelf.
+ Paaltjes op de sluisbrug, de voorrangsregeling weer omdraaien, aan beide kanten één helft van de slagbomen omlaag, stoplichten – als echt niets helpt om het sluipverkeer te ontmoedigen, blijft er nog één mogelijkheid over: een brug die pak weg een half uur niet wil draaien. Daar hebben automobilisten niet van terug, zo bleek de afgelopen week een aantal keren. Zou Muiden het niet op een akkoordje kunnen gooien met de DWR?
+ Om het sluipverkeer op de verkeerslichten bij de sluisbrug attent te maken, wil de gemeente borden bij de afslagen langs de Mariahoeveweg zetten. Wanneer mocht blijken dat de lichten in Muiden inderdaad tot vertraging leiden, dan zijn zulke borden beter op hun plaats langs de A1. Aan terugrijden hebben de roadrunners van de Randstad immers een bloedhekel.
+ Donderdagmorgen maakte Alma Boersma waar wat ze gezegd had. Ze zou, tijdens de spits komend uit Weesp, geen centimeter wijken als 'haar' licht op groen zou staan. Daar hield ze zich aan. Ze stond een kwartier stil op de sluisbrug en keek een rood aangelopen tegenligger recht in de ogen. Achter zijn auto stond een onafzienbare sliert sluipverkeer. De boel zat muurvast, maar de auto's aan Alma's kant konden nog wel iets opschikken. Toen ze dat uiteindelijk toch maar deden, wilde Alma niet achterblijven.
+ De oorzaak van de narigheid op de brug was dat de stoplichten alsmaar op oranje stonden te knipperen, vaak zelfs aan beide kanten. Normaal heb je als rechtdoor gaand verkeer vanuit de Naarderstraat voorrang. Maar niet vanaf de Herengracht – dat is geen rechtdoor gaand verkeer. Dat weten wij in Muiden natuurlijk wel, maar peuter het die jakkerende sluipers maar eens aan hun verstand.
+ Herinnert u zich nog dat bord dat bij de stoplichten stond van de voetgangersoversteek op de Weesperweg? Er stond een vriendelijk verzoek op om voor het rode licht te stoppen. Dat bord werd toen niet voor niets geplaatst. En het hielp nog ook! Tot op de dag van vandaag. Het is vast nog ergens te vinden. Zou mooi zijn als er nog ruimte voor zou zijn op de sluisbrug. Natuurlijk is zo'n bord niet nodig als de suggestie uit het laatste CDA folder verwezenlijkt wordt. Dat is: als het moet de sluisbrug afsluiten tijdens de spits (tussen acht en negen uur, zeggen ze voorzichtig). Het is voor Dick Schulp te hopen dat dit inderdaad nog voor de verkiezingen nodig is. Wéér een goeie beurt.
+ Een geordende geest verzamelde vijf knotsen van wieldoppen die ter hoogte van de Naarderpoortbrug van de leasebakken afvlogen tijdens hun sluiprace door Muiden. Hij zette ze een eindje verderop aan de voet van de vestingwal keurig op een rijtje. Als jachttrofeeën.
+ Voor de geschiedschrijvers onder ons: het was niet een buurvrouw die de legendarische Muider havenreiger Gerrit de genadeslag met een bezemsteel gaf om hem uit zijn lijden te verlossen, maar Hennie Vedder van de Fluit. Zij moest zichzelf overwinnen, want de arme Gerrit probeerde steeds overeind te krabbelen. Hennie Vedder deed het omdat anderen het niet deden.
+ Radio Noord-Holland belde sluiswachter Mieke niet alleen op, de reporters kwamen ook helemaal naar Muiden toe om met haar over Gerrit's leven en dood te praten. Mieke vertelde onder meer dat Gerrit in zijn jonge jaren op jacht naar vis een overmoedige duikvlucht in de kolk maakte, te water raakte en hulpeloos rondfladderde. Voordat hij kon verzuipen, tilde Mieke hem er met een groot visnet uit. Als dank schold Gerrit haar huid vol, terwijl hij anders heel lief zachtjes tegen haar praatte als ze hem begroette of over het weer begon. Dat Gerrit een afscheidsgroet zou hebben gebracht met zijn opgeheven laatste vleugel, voordat hij zich bij zijn geliefde vissen voegde, is trouwens sentimentele praat. Daar houden we hier niet van.
+ Al een tijdlang zwierf een jonge reiger rond de sluis. Toen hij in een keer het territoor van Gerrit binnendrong, volgden er wat schermutselingen. Maar tot op de dag van zijn dood maakte Gerrit en geen enkele andere reiger de dienst uit op de Groote Zeesluizen. Nu Gerrit is heengegaan, ziet zijn jeugdige rivaal eindelijk zijn kans schoon zijn plaats in te nemen. Inmiddels strijkt hij al brutaal neer op Gerrit's favoriete plekje. De nieuwe havenreiger heeft geen naam. Ook zegt hij geen woord terug als de sluiswachters een praatje met hem aanknopen. Stom beest.
+ Ouwe Muier werd aangeschoten door een postbushouder. Die zei: 'je schrijft dat onbekenden de postbusruimte binnendringen, maar de heren zijn bekend. Een stelletje rotjongens zijn het. Alleen moeten ze op heterdaad betrapt worden, willen ze in hun kraag worden gegrepen'. Het moet een keer lukken om de mispunten te pakken, want ze slaan om de haverklap toe. Donderdagmorgen was het wéér raak. Een ruit van het postkantoor aan diggelen en de brievenbussen buiten voor de zoveelste keer vernield.
+ Zoals eerder gemeld, ontvingen de postbushouders van PTT Post een brief met de waarschuwing dat ze naar Weesp moeten, zodra de code die toegang tot de postbusruimte geeft, weer uitlekt. Dan worden de postbussen hier opgeheven. De 'dreigbrief' maakt veel reacties los. De postbushouders zijn bang dat de postbussen hier verdwijnen. Ze zullen het niet kunnen tegenhouden, ook al is er een afspraak tussen de PTT en de gemeente (als nieuwe eigenaar van het oude postkantoor) om deze voorziening in Muiden te handhaven. Wat hen extra stoort, is dat de gemeente het aangekochte postkantoor laat verloederen. Verwaarloosde gebouwen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op vandalen. Het kan toch niet waar zijn dat we in Muiden moeten zwichten voor straatterreur?
+ Het is een ronduit onfatsoenlijke brief die PTT Post de postbushouders stuurde. Los van de dreiging de postbussen op te heffen, zijn ze kwaad over de beschuldigende toon. Wat kun je als postbushouder meer doen dan de toegangscode niet aan onbevoegden doorgeven? Waarom zou je trouwens? Dat doe je toch ook niet met je pincode? En wat moet je als postbushouder wanneer een onbevoegde met je mee naar binnen glipt? In elkaar slaan? In een houdgreep nemen tot de politie komt? Het schijnt al een keer gebeurd te zijn (dat naar binnen glippen bedoel ik).
+ Je zou PTT Post er haast van verdenken dat ze een aanleiding hebben gevonden de postbussen hier op te heffen. Te veel werk, en misschien ook wel te weinig rendement, hoewel: fl. 250, - huur per jaar is geen kattenpis. Enkele jaren geleden, toen er bij de PTT nog zoiets als service bestond, was een postbus nota bene gratis. Kennelijk hebben ze met die fl. 250, - niet voldoende postbushouders in Muiden van zich af kunnen schudden, zo goed als dit de Rabobank niet lukte met de schandalige verhoging van de huur van de safeloketten in Muiden.
+ Voorwaarde bij de aankoop van het postkantoor was zoals bekend, dat de gemeente de postbussen handhaaft. Daar zullen ze niet blij mee zijn. Die bussen passen niet in het medisch centrum dat ze in het gebouw willen onderbrengen – of het zou voor de buspatiënten moeten zijn. Ouwe Muier is dan ook benieuwd hoe hard de gemeente zich zal maken om deze voorziening voor Muiden te behouden. Een flinke schoonmaakbeurt van het postkantoor zou al een aardige stap in de goede richting zijn.
+ Van de bedreigde postbussen naar het verdwenen postagentschap. Een hoge employee van PPT Post constateert dat sinds het postagentschap in Muiden een servicepunt is geworden, er hier minder postdiensten worden verleend. Dat kon wel eens kloppen. Je zult trouwens zien dat, als ook met dit servicepunt gestopt wordt, er helemáál geen postdiensten in Muiden meer verleend worden. Kortom, wat heeft PTT Post hier eigenlijk te zoeken?
+ Die Muiers moet niet zo zeuren, vindt PTT Post. Het is hun eigen schuld. Als ze zich niet 1049 jaar geleden binnen vijf kilometer van Weesp hadden gevestigd, hadden ze nu nog hun postagentschap gehad.
+ Frits van Rossum liet in de raadsvergadering zijn collega's weten: 'Ik vind het vreselijk als iets fout de geschiedenis ingaat'. De hele raad stond meteen op scherp. Frits vervolgde: 'U vindt mij wellicht een muggezifter, maar ik lees in de notulen 'geregeld' terwijl er 'regelmatig' had moeten staan. Dat behoeft correctie'. Muggenzifter is met een 'n' Frits. Net als mierenneuker. Dat is zelfs met twee ennen.
+ Het kan nauw luisteren bij de woordkeus, zeker als het onderwerp de Bloemendalerpolder is. Als het over deze locatie gaat, ziet de raad liever 'bebouwing' in een belangrijke brief staan, dan 'verstedelijking', zoals B&W had voorgesteld. Een raadslid had een heel eigen interpretatie. 'Verstedelijking' las hij als 'verstening'. Verstening van de Bloemendalerpolder. Wie anders kan zoiets opmerken dan Hans van der Steen, what's in a name.
+ Vroeger kon je in de krant lezen wie er in Muiden waren geboren, overleden of in het huwelijk getreden. Tegenwoordig wordt op het gemeentehuis de privacy van de inwoners zo streng bewaakt, dat maar weinig Muiers weten wie hier de burgemeester en de wethouders zijn.
+ 'Laat je zien!' staat met grote letters op de deur van het wijkbureau van politie aan de Weesperweg. Graag. Maar de deur is zo vaak dicht.
+ Mooie overzichtelijke site, dat gloednieuwe muiden.nl van de gemeente. Alleen jammer dat het stukje tekst weggevallen is, waarin muideninfo.nl bedankt wordt voor het publiceren van allerlei gemeentelijke informatie in afwachting van deze nieuwe site. Maar verder: een aanwinst. Neemt onze webmaster een hoop werk uit handen.
+ Ouwe Muier ziet er behoorlijk tegenop zo'n grote stemmachine te bedienen, zoals je die kunt zien op dat huis aan huis pamflet van de gemeente, met op de voorkant die oproep in koeien van letters vooral niet te vergeten om te gaan stemmen. Daar komt bij dat hij zelfs met een loep nog niet kan zien hoe al die kandidaten heten die op de achterkant van het pamflet staan, terwijl je toch altijd gewaarschuwd wordt voor de kleine lettertjes.
+ Gelukkig is het grote voordeel van stemmachines, dat ze voorgeprogrammeerd zijn. De hele uitslag zit er al in.
+ Eric Hoetmer tijdens de raadsvergadering over de toeritdosering: 'Wie heeft de zeggenschap over het in - en buiten werking stellen van de dosering?' Dick Schulp: 'De gemeente Muiden, tenzij er sprake is van een calamiteit, dan is het Rijkswaterstaat'. Eric Hoetmer: 'Ziet Rijkswaterstaat een file op de A1 als een calamiteit?'
+ Rijkswaterstaat: 'OK Schulp, je krijgt je twee doseerinstallaties, maar dan verder geen gezeur meer over een aquaduct alsjeblieft.'
+ Een Rotterdammer over wethouder Cees Leupen: 'Geen daden, maar woorden'.
+ Zegt Arie Bentvelzen tegen zijn vrouw Rina: 'Gerrit de Reiger is dood, ken je die?' 'Natuurlijk ken ik die' antwoordt Rina. Zegt Arie: 'het is een vogel hoor'. Zegt Rina 'ohh'.
+ Ouwe Muier droomde dat hij zijn vers afgescheiden partij keutels ergens onderweg verloren had. Iemand belde hem op en dreigde dat hij ze zou publiceren als hij niet over de brug kwam. Badend in het zweet werd hij wakker.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: