- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Door heel Muiden verspreide keutels.

18-feb-2002

+ Opgepast! De raadsverkiezingen komen er aan. Het is weer hetzelfde liedje. Vier jaar hoor je nauwelijks iets van de politieke partijen, maar nu valt de ene na de andere folder door de bus. Liefhebbers kunnen zich een avond door forums, inleiders of grappenmakers laten inpakken.
+ De gelederen sluiten zich. Over en weer wordt de sfeer grimmig. De lokale partijbaasjes brullen vanuit hun achterkamertjes hun bevelen naar hun achterban. Je kunt maar het beste doen wat ze willen, anders zwaait er wat.
+ Gelukkig zijn er ook leuke kanten. Zo moet de Elfstedentocht nog komen, maar toch: katjes, krokussen en zelfs madeliefjes. De VIB voegde er een iris aan toe. Op een stralende Valentijnsdag deelden ze zo'n vijfhonderd irissen uit op strategische plaatsen. In Muiderberg natuurlijk, maar ook in Muiden. Alle irissen waren, symbolisch voor de VIB, nog in de knop. Ze werden aangeboden op straat, in winkels, kroegen en aan moeders bij uitgaande scholen. Op Florisberg lag tot grote schrik van de VIB een tulp op de mat. De VVD was ze vóór geweest. De laatste irissen gingen naar de raadsleden, die in de Kazerne in vergadering bijeen waren. Konden ze alvast wat aan de VIB snuffelen.
+ Nu steken ze te veel hun nek uit, dacht Ouwe Muier bezorgd, toen op dezelfde Valentijnsdag de VIB folder met het hele verkiezingsprogramma overal in de bus viel. Hij stelde vast dat de VIB niet alleen vreemd gaat op de verkiezingsborden, maar dat ze met de kreet 'Ook 'n VIB-Muiden, reageer!' misschien wel een al te zwaar Muider stempel op hun activiteiten drukken. Ook toen hij, met een loep, kon lezen waar het over ging (allemaal Muiderberg) verwachtte hij dat de Muiderbergse kiesgerechtigden zich een hoedje zouden schrikken van zo'n Muider escapade.
+ Even naar lijsttrekker Anna Waanders gebeld om te vragen hoe ze dit nu toch konden doen. Blijkt dat Ouwe Muier er helemaal naast zat. De folders met de kreet over de VIB – Muiden zijn alleen in Muiden verspreid en 'natuurlijk niet' in Muiderberg. Op zo'n kreet zit het dorp niet te wachten. Muiden wel, zo had de VIB de laatste tijd ervaren. Ze waren tenminste regelmatig door Muiers benaderd met 'hadden wij hier ook maar een VIB'. Daar is het nu te laat voor. Muiden zal tot 2006 moeten wachten.
+ De tweede folder van het CDA is heel wat beter dan de eerste, vooral ook dankzij de lekker lezende en goed informerende interviews. Hoewel het formaat anders is, heeft dit folder veel weg van de PvdA folders van vier jaar geleden, maar ik ben de laatste die daar over zal vallen. Van alle kandidaten die gepresenteerd worden blijkt alleen Dick Schulp een geboren Muier te zijn. Dat is opvallend, temeer omdat de lijsttrekker daar zelf altijd zo prat op gaat. Of zou hij misschien toch in Weesp…
+ Spreekt de PvdA zich nog uit voor een tweede lage brug naast de grote brug over de Vecht, het CDA, dat het eerder over een 'verbinding' tussen de Mariahoeveweg en de Maxisweg had, komt in de tweede folder aanzetten met 'een tunneltje'. Het idee van webmaster Jan Bovenlander. Waarom ook niet!
+ Het CDA ziet niet graag dat de PvdA de zorg voor betere voorzieningen in Muiden claimt. Ze haasten zich dan ook de middenstand gunstig te stemmen met de kreet 'Steun elkaar en koop Muidense en Muiderbergse waar'. Daarmee wordt in één moeite ook nog eens tegemoet gekomen aan de eeuwige rivaliteit tussen stad en dorp.
+ Op het affiche van D66 staat dat zij democraten zijn, maar in Muiden noemen ze zichzelf liberalen met een hart. Zeker een poging om de harten van VVD - stemmers te winnen.
+ Op het verkiezingsbord aan de Zuidpolderweg ontbreekt een affiche van D66. Zouden ze Mariahoeve opgegeven hebben?
+ De PvdA maakt met zijn tweede verkiezingsfolder reclame voor Muiderberg. Niet alleen in het dorp zelf, maar ook in Muiden. 'Lijst 2, daar red je Muiderberg mee', staat op de voorkant. Dat werd eens tijd ook, denken de Muiers, want die Muiderbergers zijn veel te tevreden met hun dorp. Dus bedreigd of niet, ze moeten gered worden. Bovendien mag Muiderberg natuurlijk niet onderdoen voor Muiden – die kleine gemeente met haar grote problemen. Als de PvdA nu eens op de volgende folder zou zetten: 'Lijst 2, daar red je zowel Muiden als Muiderberg mee'. Dan vangen ze drie vliegen in één klap: de gemeente Muiden, de stad Muiden én het dorp Muiderberg. Iedereen tevreden.
+ Laten we vooral zeggen hoe voortreffelijk onze kandidaten zijn, en ook hoe voortreffelijk onze afscheid nemende raadsleden waren, dan weten de mensen dat tenminste, besloot de PvdA. Een beetje op je borst rammen hoort erbij. Denken ze.
+ Wethouder Cees Leupen kijkt de kiezers vanuit de folder guitig aan. Niet als kandidaat raadslid, dat ligt hem niet. Is hij ook nooit geweest, gewoon raadslid. Hij werd indertijd meteen wethouder. De bedoeling is dat hij nu langs een omweg, via het duale stelsel, weer wethouder wordt. Als dat er van komt maakt hij zijn tien jaar, goed voor een volledig wethouderspensioen, vol. Hij wordt in de folder uitvoerig aan de kiezers voorgesteld. Had niet gehoeven. Muiden kent hem al.
+ 'Het was niet zo handig' gaf Cees Leupen in de laatste raadvergadering toe. De discussie ging over het aantal van 5000 woningen in de Bloemendalerpolder, dat hij genoemd had in een grote gemeentelijke bonzenbijeenkomst. Eerder was Cees Leupen hierover al door zijn partij teruggefloten. Niet voor niets vindt de PvdA dat 'in de gemeente Muiden een aantal mooiste stukjes natuur in de randstad liggen'. Zo staat het tenminste in de folder. Kennelijk is het allemaal goed gekomen want Leupen wordt 'de onvermoeibare pleitbezorger voor het behoud van het karakter van Muiden' genoemd. Vervelend dat de provincie in het zojuist uitgekomen streekplan voor Noord - Holland Zuid met exact hetzelfde aantal van 5000 woningen aanzetten. Red je Muiden mee, zullen ze gedacht hebben.
+ Het is helemaal niet moeilijk om het stemvee op de been te krijgen voor een politieke gebeurtenis. De gemeente zet gewoon een rij schandpalen neer, in Muiden op de Schulpen en in Muiderberg op de Brink. In die schandpalen worden alle twaalf raadsleden met hoofd en handen vastgezet, die de bevolking buiten de aquaduct annex Groot Muiden plannen hielden. De bevolking mag naar hen gooien met tomaten en eieren. Ook met rotte, maar die mogen alleen naar de hoofden van de wethouders. De burgemeester treft geen blaam. Die was op vakantie in Nepal en werd buiten de plannen gehouden. Maar je zult zien dat ze bij het afscheid allemaal met een schoenendoos vol ridderordes naar huis gaan.
+ Vier jaar geleden was de opkomst voor de verkiezingen net geen 71 %, wat inhield dat in de gemeente Muiden maar liefst 1500 stemgerechtigden niet naar de stembus gingen. En dat was landelijk bezien niet eens zo slecht. Ik hou mijn hart vast voor dit jaar. Niet voor het CDA overigens. Want als je niet stemt, is dat winst voor het CDA. De CDA aanhang gaat immers net zo trouw naar de kerk als naar de stembus. Ik durf het nauwelijks te zeggen, want in plaats van hier blij mee te zijn, horen de christen-democraten dit niet graag.
+ Mensen die niet gaan stemmen, maken ook een keus. En die moet gerespecteerd worden. Het is al te makkelijk als de politici niet stemmen aan onverschilligheid toeschrijven. En zelfs ergerlijk wanneer ze je betuttelend op je recht om te stemmen wijzen. Als programma's van de politieke partijen niet duidelijk zijn of sprekend op elkaar lijken, is dat niet de schuld van de kiezers maar van de partijen. De kiezer weet vaak niet waar hij aan toe is. Neem de Bloemendaler polder. Je wordt kompleet op het verkeerde been gezet. De lokale politiek doet net alsof bouwen in het groen onontkoombaar is. Terwijl de Tweede Kamer pas eind maart een beslissing neemt.
+ Ontdek het verschil. Dick Schulp noemt zichzelf 'deze wethouder', Cees Leupen 'de wethouder' en Joop Lahnstein 'onze wethouder'. Schulp heeft het over 'de ambtenaren', Leupen over 'mijn ambtenaren' en Lahnstein over 'wij'. Joop Lahnstein komt niet terug.
+ Hoe reageren nieuwe raadsleden op oude wethouders? Liever een B-vraag, dames en heren kandidaten?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: