- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Nieuwe mensen, nieuwe kansen, nieuwe keutels.

22-feb-2002

+ Komt het nu door de wind, doen de lieverdjes het, of is het 't nachtelijk werk van rivaliserende politieke partijen geweest – wie zal het zeggen. Maar het valt op dat in Muiden diverse affiches al weer snel van de verkiezingsborden verdwenen zijn. Alleen die van de VIB en het CDA blijven hangen.Van het CDA kun je dat verwachten; die kunnen goed lijmen, maar de VIB verrast. De VIB heeft nog geen ervaring.
+ Het CDA heeft iets met bomen. Om het Jaar van de Vrijwilligers te vieren en alle vrijwilligers te eren, wilde het CDA graag een boom planten, met een bankje erbij. Dat ging niet door. De VOMM kreeg de volle geldsom. Maar zo gauw laat een nieuwe groene partij als het CDA zich zijn idealen niet ontnemen. Na een verkiezingsbijeenkomst op het Brouwerspleintje werd een christen-democratische linde geplant in het Fermanplantsoen. Een winterlinde. En op de Brink in Muiderberg werd een beuk geplant. Ter ere van VVD lijstrekker Bökenkamp, die in het dorp woont! 'De Beuk erin'. De VVD zegt het. Het CDA doet het.
+ De vijf politieke partijen in de gemeente Muiden zijn het er over eens dat veel kiezers die niet gaan stemmen, het niet laten afweten omdat politiek ze geen bal interesseert, maar omdat ze óf geen chocola kunnen maken van al die verkiezingsprogramma's, óf omdat ze vinden dat deze programma's zoveel op elkaar lijken, dat je net zo goed niet kunt gaan stemmen. Even buiten beschouwing gelaten of dit verwijt nu verdiend is of niet: de steeds kleinere opkomst bij de verkiezingen zit de partijen behoorlijk dwars. Wat ook wel logisch is, want je bent als gemeenteraad heel wat geloofwaardiger wanneer je héél Muiden en Muiderberg vertegenwoordigt, dan maar de helft.
+ We moeten hier snel iets aan doen, besloten de politieke partijen en ze staken de koppen bij elkaar. Al gauw waren ze het erover eens dat er 'n grote gezamenlijke verkiezingsavond moet komen, georganiseerd door de vijf partijen, die dan alle vijf de kans krijgen aan te tonen, dat het wel degelijk uitmaakt op wie je stemt. Ook over 'het wanneer' en 'het waar' vonden de partijen elkaar. Ze hebben besloten dat er twee bijeenkomsten komen: één in Muiden en één in Muiderberg. Dit, omdat de kaarten nu eenmaal anders liggen in stad en dorp – ook al is Muiden één gemeente. De bijeenkomsten vinden allebei plaats op de vooravond van de verkiezingen, want dan is de kans om een volle zaal te trekken het grootst.
+ Nu zijn politici praktisch genoeg om te begrijpen dat het zinloos is om aan te komen zetten met mooie praatjes en partijpropaganda. Hoe objectiever de avonden, hoe liever. Zeker als alle vijf partijen zich presenteren, moeten de touwtjes van de avond in handen zijn van iemand die boven alle partijen staat. Het zal wel goed komen.
+ Wat jammer genoeg niet goed kwam was een ander idee, een plan dat los stond van de verkiezingsavonden. Al zaten alle partijen ook met dit idee op één lijn, het feest gaat niet door, want B&W gaat niet mee. Dit was het idee: breng een extra editie van het gemeentelijk informatieblad uit, waarin een overzicht is opgenomen van de belangrijkste onderwerpen die momenteel in Muiden en Muiderberg spelen, en zet bij elk onderwerp het standpunt van alle vijf partijen. Dan komen de doorslaggevende verschillen er wel uit, zeker als verhullend en wollig taalgebruik streng verboden is. De aangewezen figuur om zo'n overzicht in elkaar te zetten is een ervaren journalist m/v, die goed op de hoogte is van wat er in stad en dorp speelt en absoluut onpartijdig is.
+ 'Nee', zei B&W: 'daar werken wij niet aan mee, daar bint wij teug'n'. Nu zijn de vergaderingen van het college besloten, wat een goede zaak is, want anders zou, met dat overijverige muideninfo.nl het hek helemaal van de dam zijn. Maar men kan Ouwe Muier niet verbieden dat hij voor zichzelf en zijn keutelaars gaat zitten gissen, waarom het feest niet doorgaat. De politieke partijen waren het immers eens?
+ De simpelste verklaring is dat het te duur zou zijn, zo'n extra editie. Of dat het met de verkiezingen zo vlak voor de deur te kort dag zou zijn om het van de grond te krijgen. Maar dat is allebei overkomelijk. Er moeten andere argumenten te bedenken zijn, doorslaggevende argumenten, waar het algemeen belang, want daar hebben we het over, niet tegenop weegt. Dus maar even verder gezocht. Ik durf er mijn hoofd onder de verwedden dat er minstens één steekhoudende reden is, waarom de wethouders haaks staan op de wensen van hun eigen partijen. 'Waarom zoud'n we het doen, als we het ook kunn'n laat' n', doet niet mee; dat kun je in Muiden niet maken.
+ Dat een speciale editie om de kiezers wegwijs te maken niet in het algemeen belang zou zijn – en dat het gemeentelijke informatieblad niet het gewenste medium zou zijn, houdt geen stand. Het college probeerde nota bene via hetzelfde blad de bevolking de drie varianten voor het aquaduct annex Groot Muiden door de strot te douwen. Als zijnde algemeen belang, terwijl het een politieke keus was (waar Muiden gelukkig geen trek in had – al heb ik reden te betwijfelen of de wethouders dit inmiddels doorhebben).
+ We zullen het in een andere hoek moeten zoeken. Bijvoorbeeld dat de wethouders het helemaal niet zo geslaagd vinden als de kiezers begrijpen wat hen zoal boven het hoofd hangt. Het gevolg hiervan zou immers wel eens kunnen zijn, dat ze dan een andere keus maken dan ze van huis uit gewend zijn. En dat kunnen we natuurlijk hier niet hebb'n.
+ Er is nòg een mogelijkheid. De 'W' van 'B&W' vertegenwoordigt drie van de vier gevestigde partijen. De VIB telt niet mee, want de VIB is geen gevestigde partij. En dat moest maar zo blijf'n. Vinden de wethouders en die zijn nu eenmaal de baas, of heb ik dat verkeerd begreep'n? Als deze ondeugende gedachte van Ouwe Muier echter niet zo heel ver bezijden de waarheid is, vallen er twee conclusies te trekken: 1. de vijf partijen met al die onervaren, maar frisse, idealistische, nieuwe politici geven de burger moed en 2: B&W had de VIB geen betere dienst kunnen bewijzen. Maar misschien moet je helemaal niets achter hun afwijzing zoeken. Misschien was het gewoon oenigheid.
+ Als pleister op de wonde zal er komende donderdag in het Vechtjournaal een hele pagina verschijnen, waarin de partijen binnen de gemeente Muiden zich alle vijf presenteren. Dat heeft B&W de nieuwe politici niet af kunnen nemen. En nu maar hopen dat ze klip en klaar vertellen waar ze voor staan, en asjeblieft elkaar niet de loef gaan afsteken en/of brallerige taal uitslaan.
+ Hoe de verkiezingen ook uitpakken, er zullen weinig vertrouwde gezichten terugkeren. De nieuwe raad telt drie nieuwe fractievoorzitters, misschien zelfs wel vier. Het zijn Henk Bökenkamp voor de VVD, Jan Hylkema voor de PvdA en oud VVD raadslid Anna Waanders voor de VIB – er van uitgaand dat de VIB in de raad komt, wat wel te verwachten is, zèker na het anti extra editie besluit van B&W. Mocht Dick Schulp weer wethouder worden, dan is hij automatisch raadslid en fractievoorzitter af. Met als gevolg dat ook de vierde van de vijf fractievoorzitters een kersvers raadslid zal zijn: Jaap Meijer voor het CDA. Alleen D66 fractievoorzitter Hans van der Steen kennen we al een paar jaar.
+ Wanneer blijkt dat de PvdA, door Leupen alvast als toekomstig wethouder naar voren te schuiven, de joker heeft ingezet en zijn hand heeft overspeeld, konden de volgende wethouders wel een Dick&Henk heten. Dick kent u. Henk is lijsttrekker van de VVD. Maar Henk had de smoor in dat Dick met zijn hele CDA van verstek liet gaan op de avond waarin iedereen zijn eigen Bloemendalerpolder in elkaar mocht knutselen, een avond die de VVD had georganiseerd. Het luistert nauw in de politiek. Van Cees&Dick via Dick&Henk naar Henk&Cees – het Dick voor mekaar, zoals op het CDA affiche staat.
+ Hoe zou het toch staan met die belofte die het CDA en D66 de PvdA indertijd hebben afdwongen om in de volgende, dat is dus de komende raadsperiode, niet in zee te gaan met de VVD? Het CDA en D66 hebben op hun beurt niet aan de PvdA beloofd dat ze zelf niet met de liberalen zouden regeren. Kan nog spannend worden.
+ Vrijdag 22 februari. Nog maar twaalf nachtjes slapen en we mogen allemaal weer stemmen!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: