- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels! Daar moet in gegrepen worden!

28-feb-2002

+ Wie durft er nog vol te houden dat er in Muiden niets te doen is? Ouwe Muier komt keutels tekort om alle gebeurtenissen bij te benen. Neem de avond waarin de Stichting Muiden 1050 haar vierluik voor de feestelijkheden van volgend jaar opensloeg. Na het politieke gekissebis, waarbij de bevolking zich terecht niet liet zien, was zo'n bomvolle meedenkende, meepratende en meelachende Kazerne een verademing.
+ Voorzitter van deze publiekspresentatie ter voorbereiding van het Grote Feest was Sinterklaas. Iedereen weet dat de Goedheiligman net iets te graag aan het woord is in Muiden, maar nu kregen ook andere mensen van de organisatie de kans. En de hele zaal, niet te vergeten. De ideeën vlogen bij bosjes door de kazerne, en werden vastgeprikt op een groot bord tot er een heel veld van plannetjes aan de wand hing.
+ Muiden wil wel. En Muiden wil zich hoe dan ook gekostumeerd in het feestgewoel storten. Als het moet 250 dagen achtereen, zoals een markante Muier betoogde - daarbij even vergetend dat je je af en toe moet verschonen. Zijn betoog wekte vooral verwondering, omdat je van hem niet verwachtte dat hij er überhaupt behoefte aan had gekleed te gaan in meer dan een tangaslip en met een grote hoed op.
+ Muiderberg, goed vertegenwoordigd door spijtoptanten (dat zijn Zandhazen die van huis uit Spierings zijn) sputterde een beetje tegen. De fl. 75.000, - , die de gemeente aan de Muiden 1050 gaf om er een leuk feestje van te maken, is gemeenschapsgeld en dus ook voor het dorp bestemd, terwijl Muiderberg er buiten wordt gehouden. 'Waarom mogen wij niet meedoen?' wilde men weten.
+ Sinterklaas legde geduldig uit dat Muiden nu eenmaal bijna 1050 jaar bestaat en Muiderberg niet en dat de feestelijkheden daarom alleen in Muiden zouden plaatsvonden, maar dat het hele dorp welkom is. Ouwe Muier vindt het toch vreemd van die Muiderbergers. Muiden gaat toch ook niet protesteren als de heemschutters van Oud Muiderberg subsidie krijgen? Straks beginnen ze nog te eisen dat Muiderberg óók een sluis krijgt. Laat ze een politieke partij oprichten als ze denken dat ze tekort gedaan wordt.
+ Een andere, niet minder markante Muier begon over Poorters. Om de te verwachten bezoekersstroom van buiten Muiden een beetje in te dammen zou je bij de poorten tolgeld kunnen heffen. Waarschijnlijk was hij vergeten, dat hierover 25 jaar geleden bijna een volksopstand in Mariahoeve uitbrak. Eén stap verder en het feest is zo exclusief dat alleen geboren Muiders verkleed mogen zijn.
+ Iemand van de muziekkapellen maakte zich bezorgd over het bezoek aan de repetities. De feestelijkheden konden wel eens een geduchte concurrent kunnen zijn. Gratis tip: als de muziek repeteert voor de feestelijkheden is dat probleem opgelost.
+ Suggesties en ideetjes, opgevangen en gelezen in de Kazerne: een enorm aquarium op de sluis met alleen maar spieringen, de oorkonde met de stadsrechten met een trekschuit ophalen uit Utrecht, een gemeenschappelijke cursus vuurwerk maken, te sponsoren door de kruitfabriek, alles in Muiden weghalen wat er 1050 jaar geleden nog niet was, zoals de A1 en het aquaduct, rondvlucht boven Muiden in een Zeppelin, griezelnacht op het Muiderslot onder leiding van Ties Hilgers, de Gooise Moordenaar terug, naaiavonden bij Gieling voor historische kostuums, wedstrijden tussen Spierings en Zandhazen en klootschieten naar Muiderberg. Heel wat ideeën kwamen niet naar buiten, want je weet hoe dat gaat: als je met iets op de proppen komt, ben je de klos, dan mag je het zelf uitvoeren.
+ Thomas Posthuma ontwierp het logo van Muiden 2010. Het prijkte onder meer op de gebakjes. Maar toen Sinterklaas daarop wees, was het al te laat. Het viel niet meer te controleren. De gebakjes waren op.
+ Heel Muiden heeft het erover. Het kan niemand ontgaan zijn. De ramen van de oude winkel van Pronk zijn sinds zaterdag dichtgetimmerd met houten schotten. Op de rechterkant staat in koeien van letters: 'Binnenkort komt hier Grand Café Het Gat van Muiden'. Wat steekt hier nu weer achter? 1 April is nog zo ver uit de buurt. Dus op naar de verswinkel van Pronk die, slechts gescheiden door de parfumerie van Desirée, naast deze oude winkel staat.
+ Herman Pronk is niet scheutig met zijn mededelingen. Actievoeren ligt hem niet echt. Eigenlijk was het hem veel liever geweest als er eindelijk gewoon schot had gezeten in de bouwvergunning voor het oude pand. Maar ja, die komt maar niet af en je moet je toch wat.
+ De Pronken (eerst de vader, toen de zoons) staan nu al 36 jaar te popelen om de historische gevel af te breken en deze met dezelfde steentjes weer op te bouwen, maar het ziet er niet naar uit dat hun droom wordt verwezenlijkt – althans niet op afzienbare termijn. Ze zijn er nog niet uit met de gemeente – na 36 jaar.
+ Wel vond de burgemeester het kort geleden nodig om in te grijpen, omdat de gevel inmiddels op instorten stond. Maar aangezien men ook daarna geen streep verder kwam, achtten de broers de tijd rijp om met hun Grand Café kreet eens stevig de publieke aandacht op de situatie te vestigen. Dat is goed gelukt. Bij vrijwel iedere voorbijganger glijdt de blik omhoog langs de gevel, die, geheel in steunbalken verpakt, onafgebroken verder staat te verloederen. Het kan niet missen of hun noodkreet heeft het gemeentehuis bereikt.
+ Het leek de Pronken, zo vlak voor de verkiezingen, een goed moment om maar weer eens aan de bel te trekken. Dit temeer omdat er nogal wat verwachtingen in Muiden zijn gewekt met het sociaal-economisch plan, dat de bevolking lekker maakt met betere voorzieningen en de winkeliers meer omzet in het vooruitzicht stelt. Ook al omdat het gemeentebestuur na decennia van feitelijke tegenwerking ineens de touwtjes laat vieren, en zelfs een uitbreiding van de horeca, altijd een enorm taboe in Muiden, niet uitgesloten acht, hebben Herman en Jan alvast een voorschot op de toekomst genomen. Een Grand Café lijkt ze wel wat, ook al omdat er vroeger een horecavergunning op het pand zat. Het was namelijk een lunchroom voor het een zuivelwinkel werd.
+ Herman Pronk is het van geen kant eens met de verantwoordelijke wethouder, die hem zei de stellige indruk te hebben dat het almaar drukker wordt in Muiden. Ja: 's morgens als je van Muiden naar je werk rijdt, naar bijvoorbeeld Amsterdam, en 's avonds als je terugkomt – dan is het inderdaad druk; dankzij het sluipverkeer dat door het stadje schiet. Maar overdag kun je een kanonskogel afschieten, betoogt Herman.
+ Twintig jaar geleden verscheen een peperdure dubbele pagina in kleur over Muiden met zijn fraai opgeknapte horecapanden en zijn pittoreske doorkijkjes. 'Muiden. Een Schat van een stad' stond erboven (een kreet die makelaar Vlaanderen meteen inpikte, maar daar gaat het nu even niet om). 'Wij zijn 24 uur per dag open' stond erbij. Het Muier babbelblad De Spiering reageerde prompt met een dubbele pagina in zwart-wit met op de plaats waar ooit panden stonden grote gaten in de straten, gaten die je maar beter niet in je gebit kon hebben. Boven de foto stond 'Muiden. Een Gat van een stad'. Ook hier was te lezen 'Wij zijn 24 uur per dag open'. Grand Café Het Gat van Muiden. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan.
+ Pronk heeft zijn boodschap gedaan. De gemeente is aan zet. Woensdag 6 maart zijn de verkiezingen. Het is kort dag wil men de bordjes nog verhangen.
+ Wat wethouder Cees Leupen betreft is daar al een ferm begin mee gemaakt. Hij zegt in de Nieuwe Weesper, dat hij er alle begrip voor heeft dat het de familie Pronk pijn doet dat je niet alles kunt doen met een monument en besluit met: 'Ik zal ze eens bellen'. Nu heeft hij al eens eerder beloofd om te komen praten, maar hij kwam nooit opdagen. Reden voor Pronk om vrijdagmorgen vroeg in al even grote letters ook het linkerbord voor het raam te beschilderen. Er staat op te lezen: 'Eens monument, nu ruïne. Eens zal Leupen bellen'.
+ De krokusvakantie is voorbij, het sluipverkeer is er weer - en hoe. Ook al is de verdekte opstelling van de verkeerslichten een verzachtende omstandigheid - maandag 25 februari begon de politie rigoureus korte metten te maken met de automobilisten en motorrijders die door het rode stoplicht voor de sluisburg reden, terwijl dezelfde politie nog wel levensgroot aan weerszijden van de brug stond! Er werd een hele lijst nummers genoteerd. De oogst van maandag en dinsdag was een dikke honderdvijftig overtreders. Dat waren door rood rijders, maar ook veel sluipers die het inrijverbod op de Zuidpolderweg negeerden, want daar werd in één moeite door gecontroleerd. Het gros van de zondaars komt van buiten onze gemeente. Maar er zitten ook Muiderbergers bij. Ja, zelfs Muiers!
+ Woensdag was een rustdag, behalve dan toen de politie met loeiende sirenes achter een auto aanzat, die met 120 km over de sluisbrug vloog. De dagen daarna vielen de bekeuringen weer met tientallen. Iedereen die betrapt is, krijgt de rekening thuisgestuurd. En die is lang niet mals. Door rood licht rijden kost maar even 86 euro. Voor de brommers met hun kleine verzekeringsplaatjes wilden de agenten hun bril niet opzetten. Bij gebrek aan een nummerbord ontsprongen ook fietsers en voetgangers (die mogen net zo goed niet door rood licht) de dans.
+ Uiteraard ontkwamen ook de automobilisten die door rood reden toen de politie was vertrokken aan een bon. Maar niet aan de volkswoede. De verontwaardiging van de voetgangers en fietsers op de sluisbrug groeit met de dag. Er komt een moment dat wegpiraten een pak slaag krijgen. En dat kon wel eens harder aankomen dan een proces verbaal.
+ 'Als ik hier voor mezelf zou staan, was ik in no time miljonair', verzuchtte een van de politiemannen. Maar hij stond er niet voor zichzelf, en zelfs niet voor Muiden. De hele opbrengst vloeit in 's Rijks kas.
+ Aangezien bijna alle overtreders van buiten de gemeente Muiden komen, ligt de conclusie voor de hand dat de onwijzen uit het Oosten, nog vóór ze door de vesting rossen, al hoog en breed in de fout zijn gegaan, want het spitsverkeer in de richting Amsterdam krijgt al eerder diverse beperkingen en verboden opgelegd. Dankzij deze wetenschap hebben overgevoelige agenten het er minder moeilijk mee prenten met 'Groeten uit Muiden' uit te schrijven. Of het op den duur helpt, is de vraag. De ervaring is, dat zodra de aandacht verslapt, de sluipers weer aan komen zetten, ook al riskeren ze dat ze dan opnieuw gepakt worden. Maar het lijdt geen twijfel dat de schrik er nu even goed in zit.
+ Wanneer de spits voorbij is, blijven de lichten op oranje knipperen – als een soort waarschuwing. Maar waarvoor dan wel gewaarschuwd wordt is niet duidelijk. Mogelijk voor de voorrangsregeling, waarbij, zoals iedereen in Muiden weet, het verkeer vanuit de richting Weesp op tegenliggers moet blijven wachten. Verkeersdeelnemers, die onbekend zijn met de situatie hier, weten dit natuurlijk niet. En zij kunnen het ook niet te weten, want het verkeerslicht aan de kant van de Sluisstraat staat pal voor het bord met de voorrangsregeling.
+ Als je er vanuit gaat dat iedere Nederlander geacht wordt de wet te kennen, is er niets aan de hand, hoor ik u zeggen. Een rond bord staat nu eenmaal voor een verbod – zoals een vierkant bord voor een aanduiding staat. En de paal met de knipperlichten staat zó voor het bord opgesteld, dat je heus wel aan de zijkanten kunt zien dat het rond is. Alles tot je dienst: maar wàt is er dan wel verboden? Kom daar maar eens achter, als je niet uit Muiden komt.
+ Zoals zoveel Muiers keek Jan de Bruijne verbijsterd toe hoe het rode licht voor de sluisbrug massaal genegeerd werd. Maar anders dan anderen had hij daar een verklaring voor die wel eens heel dicht in de buurt van de waarheid kon komen. Jan de Bruijne vermoedt dat de automobilisten, zodra ze het rode licht zien, denken dat de sluisbrug dichtgaat. Aangezien de slagbomen nog niet omlaag zijn, schieten ze er nog snel even doorheen. Nog sneller dan ze al deden, waardoor ze een nog groter gevaar vormen voor tegemoet komende moeders en kinderen. Het is om moedeloos van te worden. En niet alleen voor de wethouder.
+ Hoewel: de wethouder kijkt met heel andere ogen naar de teistering door het sluipverkeer. Hoe meer het verkeer in Muiden vastloopt, hoe meer rotzooi en hoe groter de kans dat sluipers de vesting voortaan vermijden, is zijn redenering. Hij moest maar eens bij de klassieken kijken onder 'Pyrrus overwinning'. Of gewoon in Van Dale bij 'schijnsucces'.
+ Café Ome Ko stond vanaf dinsdag tot in de kleinste details nagebouwd op de Hiswa. Alweer voor het achttiende jaar. Alma Boersma en de haren danken deze eer aan het feit dat Ome Ko door de watersporters beschouwd wordt als de bekendste schipperskroeg van Nederland. Volgens stamgast Pam van Lohuizen was Ome Ko zo levensecht nagebouwd, dat er zelfs belastingaanslagen naast de kassa lagen. Alleen het boek met de namen van de poffers ontbrak. Zo echt was het dus ook weer niet.
+ Elke dag was de Amsterdamse Ome Ko tjokvol (is, want het gaat dit weekend door). Ook vele Muiers kwamen al een kijkje nemen. Zelfs zoveel, dat Ome Ko net zo goed in Muiden had kunnen blijven, temeer omdat je in Amsterdam entree moest betalen. Het bleek dat de Hiswabezoekers liever een pilsje dan een boot kochten. Een pilsje kun je wegbrengen, maar een boot moet je onderhouden.
+ Heel wat caféhouders zijn stinkend jaloers op Alma Boersma. Ze zouden er een kapitaal voor over hebben om in haar plaats op de Hiswa te staan. Wat wil je: allemaal reclame en nog een mooie omzet ook. Wie echter mocht veronderstellen dat de uitbaatster uit Muiden een flinke som moet neertellen voor haar ereplaats, kon wel eens bedrogen uit komen. Toen Alma achttien jaar geleden werd uitgenodigd om met Ome Ko op de Hiswa te gaan staan, was haar eerste vraag: 'wat levert het op?'
+ De laatste tijd werd keer op keer de komst aangekondigd van gedeputeerde Henri Meijdam die, anders dan zijn voorganger Frans Tielrooy, het helemaal niet nodig vindt dat de Bloemendaler polder groen blijft. Meijdam zou in Weesp komen spreken. Maar dat kennen we. Want steeds weer kwamen groepjes Muiers vergeefs naar Weesp om hem aan zijn jasje te trekken. Afgelopen week kwam hij waarachtig zomaar opdraven. Met geruststellende mededelingen. Zo vertelde hij waarom het oog op de Bloemendalerpolder was gevallen.
+ Volgens Meijdam is de Bloemendalerpolder uitverkoren voor grootschalige bouw, omdat er een snelweg en een NS station in de buurt zijn. Ook vertelde hij dat er waarschijnlijk vanaf 2010 jaarlijks 200 woningen in de polder zullen worden gebouwd. En dat niet ten behoeve van Amsterdam, maar voor de regio. Zo zou Hilversum wel eens flink wat woningzoekenden in de polder kunnen lozen. Dus vraagt Meijdam zich af waar we ons hier nu toch zo druk om maken. De bouw begint pas over acht jaar. Er komen elk jaar maar 200 woningen bij. En we krijgen geen Amsterdammers als naaste buren. Niks aan de hand toch?
+ Zaterdag 23 februari was Muiden een waterplaats. 'Water, het wonder uit de kraan' stond met grote letters op een demonstratiebus, die het halve parkeerterrein van het Vestingplein in beslag nam. Hoewel het knap koud was, kwam menig Muier een kijkje in de bus nemen. Een vriendelijke voorlichter vertelde je hoe je op water kunt besparen, wat een hoogst actueel onderwerp is nu er overal in Muiden watermeters worden geplaatst. De demonstratie ging niet zover dat je het rijtje in slagorde opgestelde Wc-potten mocht uitproberen, maar peperduur drukwerk meenemen mocht wel, zo goed als balpennen, ballonnen en sleutelhangers. Waar ze het van doen? Ze verkopen posters van bestaande en verdwenen watertorens voor tien euro.
+ Heel vroeger, toen Ouwe Muier nog een jonge Amsterdammer was, moest hij met zijn schoolvriendjes zilverpapier sparen voor de hongerige kindertjes in Afrika. Hij vroeg zich af hoe ze het weg kregen. Hoewel hij daar inmiddels achter is, moest hij hier weer aan denken toen hij las dat D66 in zijn verkiezingsijver oude kurken inzamelt. Een hele geruststelling dat ze bestemd zijn voor schoenzolen en vloeren.
+ Wat moet onze jeugdige brandweercommandant Martin Mager met dat boek van Plato, dat hij bij zijn installatie in zijn handen gedrukt kreeg. Hij had liever een boek van Pluto gehad.
+ Scheidend raadslid Hette Zijlstra zat tijdens de commissievergadering zo vaak over zijn kin te wrijven, dat het niemand kon ontgaan. Inderdaad, Hette was zijn baard kwijt. De baard, die hij al vanaf zijn zestiende droeg. Dertig jaar liep hij rond zonder zich te scheren. Maar onlangs, op vakantie in Spanje, verscheen er uit het niets een elektrisch scheerapparaat. Hette ging voor de bijl – onder bijval van zijn vier vrouwen: drie dochters en echtgenote Iet. Het is me toch wat. Niet alleen afscheid van de raad, maar ook van je baard.
+ Vanaf 18 maart heeft Muiden 18 kazernekinderen: jongens en meisjes van de basisscholen, die buiten schooltijd in dit gebouw worden opgevangen. Hiermee is op korte termijn een nijpend probleem opgelost. Wethouder Joop Lahnstein nam waardig de complimenten van de commissieleden voor zijn daadkracht en snelheid in ontvangst.
+ Als je met Engelsen bent, loop dan snel langs de verkiezingsposter in het raam van de vroegere uitdragerij van Marjan, anders gaan ze je de raarste vragen stellen.
+ Toch opvallend dat van alle raadsleden totnogtoe alleen Hans van der Steen van D66 Dick Schulp in een openbare bijeenkomst heeft toegevoegd, dat die de realiteit onder ogen moet zien en het aquaduct even moet vergeten. Aangezien deze droomwens van de wethouder niet in de Craag studie van Rijkswaterstaat is opgenomen, is het niet reëel te verwachten dat het op afzienbare termijn tot aanleg komt, betoogde Van der Steen. Dick Schulp protesteerde hevig: 'Het aquaduct komt er!' Hoe dan wel en wanneer zei hij er niet bij.
+ Kan een Duitser een Muier zijn? Manfred Sachs (Mannie voor zijn vele vrienden), die op zestigjarige leeftijd overleed, was er beslist een. Hij hoorde er helemaal bij, met zijn vriendelijkheid en zijn humor. En zijn durf. Ik zal nooit die keer vergeten dat hij met de Duitse vlag om zijn schouders Ome Ko binnen stapte, waar de sfeer om te snijden was, omdat Oranje zojuist van de Oosterburen had verloren. Toen Nederland later Europees kampioen werd, namen de Muiers wraak. Ze schilderden de voorgevel van zijn botenverhuurbedrijf vanonder tot boven oranje. Manfred kon er hartelijk om lachen.
+ Geen mens weet wie Ouwe Muier is. Dat houdt hij diep geheim. Het moet dan ook puur toeval zijn geweest, dat hij een briefje in zijn bus vond met de volgende tekst: 'Is 't U ontgaan dat 't CDA 2 posters heeft vervangen (op Zd.Polderweg en bij van Deursen). Er stond namelijk op geschreven "Hulp! Niet weer Schulp" '. Inderdaad, het is Ouwe Muier ontgaan. Wel had hij een CDA poster gezien, waarop een onbekende 'Gerrit erin, Schulp eruit' had geschreven. De reiger of de ruiter, dat stond er niet bij.
+ Een felle anti-roker kun je als dank voor bewezen diensten beter geen rokertje geven. Het zou als stank voor dank kunnen overkomen. Daarom was het maar goed dat bij het afsluiten van de door hem ontketende succesvolle handtekeningenactie voor de terugkeer van het Postagentschap naar de Hoek, er geen opsteker inzat voor webmaster Jan Bovenlander.
+ Frans Fontaine staat eenzaam aan de top in de hoogste klasse van de competitie van de schietvereniging Wilhelm Tell. Voortaan maar een straatje omlopen.
+ In de Kazerne was laatst een bijeenkomst over breedtesport. Wat is dat, breedtesport? Is dat je breed maken voor de sportbeoefening? Is het een training om een gespierd figuur te krijgen? Een spagaat? Over de volle breedte van het veld spelen misschien? Allemaal mis. Breedtesport is gewoon alles wat je als amateurverenigingen aan sport te bieden hebt. Zoiets.
+ Burgemeester Harry Smith in de bocht: 'Als gemeente kennen wij geen geheime stukken en als ze er zijn, komen ze niet op de gemeentelijke website. Er kan dus geen code gekraakt worden want er is geen code'. Bent u daar nog?
+ In de hal van het gemeentehuis is momenteel een expositie te zien met als titel 'Voorbij het landschap, het landschap voorbij'. Bezoekers die de weg niet kennen in Mariahoeve, mogen wel opletten. Voor je het weet ben je voorbij het gemeentehuis, het gemeentehuis voorbij.
+ Zoals bekend mogen plukjes creatieve inwoners hun kunsten vertonen in het gemeentehuis. Er is meer mogelijk. Wat dacht u van de volgende permanente expositie: vitrines met oren die raadsleden, wethouders en burgemeesters in de loop der jaren in Muiden te luisteren hebben gelegd, alsmede van de oren die zij Muiden hebben aangenaaid. Wedden dat ze bij de officiële opening met rode oortjes vooraan staan?
+ Wie het laatste nummer van de Sluiz wil kopen moet snel zijn. Hoewel uitgever Guus Kroon tweemaal zoveel exemplaren bij de Hoek heeft neergelegd als normaal loop je alle kans er naast te grijpen. Het staat wel vast dat dit nummer snel de deur uit is.
+ Jeroen Brandsen keek met opgetrokken wenkbrauwen naar de achterpagina van de Sluiz, voordat hij besloot dit nummer in de verkoop te brengen. Daar valt in te komen, want in de rubriek van markante Muiers wordt de Hot City Kanjer Janine opgevoerd. Op haar uitnodigend opengeslagen lakjas na, is zij geheel in havenlucht gehuld. Zorg dat je erbij bent.
+ Guus liet Janine aan een andere markante Muier zien. Die keek er een hele tijd naar en zei toen dat deze jongedame beslist geen Muidense is. Mis! Het is Janine de Keutelaer de Naet van Veuren, een freule uit Klapwijk – bijgenaamd de sluisburg.
+ Het Geweten van Muiden gaat in hetzelfde nummer op de politieke toer en is zowaar aan het keutelen geslagen. Zelf noemt hij het 'stopverf' maar die zwarte stippen voor de piepkleine stukjes zijn keutels, daar kan niemand omheen. Het zijn trouwens best goeie keutels. Mijn favoriet is die over de schelpenpaden op de schansen van Muiden, die de laatste weken zo nat waren dat de schelpdieren weer tot leven zijn gekomen.
+ Mevrouw de minister Netelenbos was op werkbezoek in Muiden. In de kazerne ging Gerrie van Wijk rond met bitterballen. Wethouder Dick Schulp; 'Even geen bitterbal, ik moet de minister nog een hand geven'.
+ 'Piraten op Pampus', dat midden april wordt gehouden, belooft weer dolle pret met die bars en die barbecues. 'Maar' volgens de organisatie 'ook sportieve activiteiten om uw conditie weer op peil te brengen'. Ja, ja.
+ De zogeheten 'poll' op muider.nl over de verkeerslichten voor de sluisbrug had donderdag 57 reacties opgeleverd. Er worden de bezoekers aan de site drie keuzemogelijkheden geboden. Totnogtoe vond slechts een derde de verkeerslichten prima, alle anderen klikten naar 'niet nodig'. 'Geen mening' scoorde helemaal niet. Helaas ontbreekt de keus 'Andere mening, te weten….' Als die mogelijkheid er was geweest had Ouwe Muier graag ingevuld dat, zodra de aandacht van de politie verslapt, de sluipers die eerder dankzij een boete waren afgeschrokken, weer massaal komen aanzetten.
+ Met andere woorden: als puntje bij paaltje komt, werkt het verkeerslicht dus niet. De paaltjes werken wèl. Dat de poll geen gelegenheid biedt voor de paaltjes te kiezen, is een gemiste kans, vooral voor muider.nl zelf.
+ Veilig Verkeer zoekt in Muiden vrijwilligers voor poppenkastvoorstellingen over het verkeer. Alsof het geen poppenkast genoeg is op de sluisbrug.
+ Als u El Oosterbroek gemist hebt op de TV, kwam dat omdat het Heinekenspotje met El in de rol van de oma van Maxima tijdens de Grote Bruiloft, pas maandag voor het eerst op de buis komt. Het zat een beetje tegen. Iedereen met een oranje hart kan dat alsnog voor de buis ophalen.
+ In de Quote Eetgids 2002 wordt De Doelen door de bestuursvoorzitter Rob ter Haar van Hagemeyers omschreven als een 'edelkantine met de perfecte combinatie van zaken doen en goed bikken'. In de kringen van ons soort mensen gaat zo'n kwalificatie door voor de allerhoogste waardering.
+ Als we nu eens het tolhuisje, dat tot begin vorige eeuw bij de sluis stond, in ere zouden herstellen. Wie 86 euro betaalt, mag zonder boete doorrijden.
+ Patjang woont in dezelfde straat als waarin de Kazerne staat. In zijn 52 levensjaren was hij er nog nooit binnen geweest. Donderdag wilde hij naar zijn zeggen 'wel eens in het kippenhok kijken'. Op de publieke tribune gezeten, hoorde hij het gekakel aan. Het was duidelijk dat hij zat te broeden op grappen voor aan de bar bij Ome Ko.
+ Ja, ik weet het. Ik had geschreven dat er in de kaaskar van Rita Kop een bordje hangt met 'Vergeet het niet! Kaas van Riet'. Maar dat er in werkelijkheid staat 'Vergeet ú niet! Kaas van Riet'. Stom van me. Maar nu asjeblieft ophouden met dat eeuwige gekeutel over één woordje.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: