- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Warm aanbevolen nakende keutels
(inclusief stemadvies).

01-mar-2002

+ Ouwe Muier vertelt u waarschijnlijk geen nieuws als hij zegt dat aanstaande woensdag 6 maart gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Al evenmin zal het u ontgaan zijn dat de politieke partijen nerveuzer worden naarmate die datum naakt. Maar wat u misschien niet weet is dat ze ook in de gemeente Muiden worden gehouden. En dat is goed nieuws, want het geeft u de gelegenheid dicht bij huis te gaan stemmen, in eigen stad of dorp.
+ Eens even kijken wat er zoal op de deurmat ligt aan verkiezingsgekeutel. Veel. Neem het Vechtjournaal. Die heeft er een hoop werk van gemaakt. Eerlijk is eerlijk, het ziet er in die krant allemaal beter uit dan Ouwe Muier had verwacht. Overzichtelijke informatie. Verdient om gelezen te worden.
+ Bij de PvdA is, zoals voorspeld, de cirkel rond. Op de voorkant van de derde folder staat te lezen: Lijst 2, daar red je Muiden & Muiderberg mee. Waarom dan wel wordt in de folder niet duidelijk. In het Vechtjournaal zoveel temeer. Daar staat apart verhaal in met als kop 'De PvdA pleit voor samenvoeging met andere gemeenten.' Verplichte lectuur voor wie Muiden lief is.
+ In dit derde PvdA folder vertelt Eric Hoetmer, de nummer 2 van Lijst 2, hoe het is om in de raad te zitten als je zelf niet van politieke woordenspelletjes houdt. Hij berijdt ook zijn stokpaardje: eenrichtingsverkeer in Muiden zodra de lokale brug over de Vecht er is.
+ Het is geen grap; de VVD zegt het echt in zijn folder: 'De Beuk erin'. Met deze even toepasselijke als gespierde kreet hopen Henk Bökenkamp en de zijnen de slag om de kiezer te winnen. Succes ermee VVD, maar toch twee vragen, als het mag: 1. Wat is er met de Dijkweg gebeurd? Ik bedoel die foto op de voorkant van jullie folder. Het lijkt Vlieland wel. Of Ameland. Maar geen Muiden. Of Muiderberg. Tweede vraag: zeg eens eerlijk, geloven jullie nu echt zelf in wat jullie zeggen over de kandidatenlijst die een afspiegeling zou zijn van de bevolking van Muiden en Muiderberg? De eerste Muidense VVD kandidaat staat nota bene op plaats zeven –het staat in je eigen folder, kijk maar.
+ Evenals als de anderen struikelt ook D66 over zijn woorden om aan te tonen hoe goed ze alles wel doen, nog gaan doen en al gedaan hebben. En ook D66 slaat ferme taal uit. Bijvoorbeeld: 'geen aquaduct, dan ook geen bebouwing in de Bloemendalerpolder'. Dat kan gedeputeerde Henri Meijdam in zijn zak steken. En wat zal de minister, mevrouw Netelenbos er van schrikken! Nog iets, beste democraten, of liberalen met een hart (kruis uw keus aan): Muiden had beslist wel iets meer willen weten over jullie eerste vier kandidaten, dan dat ene zuinige cliché kreetje per persoon, waarmee de vier in deze folder zijn toebedeeld. Iets persoonlijks hoort bij de sfeer en het karakter van Muiden, waar jullie zo mee weglopen. Of komt het nog?
+ D66 is creatief met kurk. Stond in de krant. Zelf hebben ze het in de folder over 'een warm onthaal en een goed adres voor uw kurken'. Voor het geval jullie denken er mee te kunnen scoren: Ouwe Muier deelt graag mede wat hij opving uit de mond van een kiezer die van plan was zaterdag naar de koek en zopie tent van D66 op de sluis te gaan en daar zijn hart op te halen aan Glühwein en warme chocolademelk: 'Ik stem op D66, want een partij die oude kurken spaart, hebben we hard nodig voor de leefbaarheid en levendigheid van Muiden en Muiderberg'.
+ Er ontbreekt iets aan deze verkiezingen: raamaffiches. Alleen aanhangers van het CDA komen vanachter het raam uit voor hun keus en ook nog een enkele verdwaalde PvdA-er. Wat is er aan de hand? Je zou haast denken dat de partijen de moed hebben opgegeven.
+ Schulp mag wel opschieten, wil hij de verkiezingen winnen. Het verkeer op de Herengracht, de Kloosterstraat en de Kerkstraat en rond de Sluis is nog onverminderd een puinhoop, de nepdrempel op de kruising Zuidpolderweg - Nooitgedacht Oost is nog niet vervangen, het beloofde bordje voor de wandelroute langs het stille weggetje is nog steeds niet geplaatst en het aquaduct is ook niet klaar.
+ Het nieuwe nummer van De Sluiz zal niet alleen vanwege De Hot City Kanjer Janine uit Muiden al gauw uitverkocht zijn. Minstens zo'n goede reden om er snel bij te zijn is dat Guus Kroon in dit nummer helemaal op de politieke toer is. Onder meer met een oproep om op 'Onleefbaar Muiden' te stemmen (dat is lijst 1 t/m 4) en waarom je dat moet doen. Ook vertelt hij wat Muiden volgens hem dan wèl nodig heeft.
+ De plaatselijke politieke capriolen brachten Guus er bovendien toe een tot diep peinzen nopende parabel te schrijven onder de titel 'Wie betaalt de nieuwe bal?'. Op het gevaar af dat het eurootje niet goed gevallen is, hou ik het erop dat met de bal de Bloemendalerpolder wordt bedoeld. Die hebben de jongens van de klas (Dick, Cees, Hans en Erik-Pieter) afgepakt van het kleine meisje Eva, symbool van het kleine Muiden. Deden ze om de grote jongens voor te zijn. De vier zijn er mee aan het sollen geslagen en hebben 'm vernield. Eva natuurlijk in tranen (ik had bijna Janine geschreven, want de naam Eva past veel beter bij de Hot City Kanjer in dezelfde Sluiz). Er speelt ook nog een strenge juf in het verhaaltje, maar die kan ik helaas niet plaatsen.
+ De kabelkrant meldde trots dat op zijn internetsite muider.nl de verkiezingsprogramma's van alle vijf politieke partijen in de gemeente Muiden zouden staan. Dat leek me sterk, want van het CDA is helemaal geen verkiezingsprogramma bekend, of de tien regeltjes met evenzoveel wensen uit het eerste CDA folder zouden hiervoor door moeten gaan. Dus maar even snel gekeken. Wat blijkt: op de interviews na staat de tekst van het hele tweede CDA folder op muider.nl. Da's geen verkiezingsprogramma, maar verkiezingspropagánda. Op zich is daar niets op tegen, maar je moet het beestje wel bij naam noemen.
+ Het is inmiddels al zeker drie maanden geleden dat een kandidaat raadslid Ouwe Muier er glimmend van genoegen op attent maakte dat het CDA een eigen website had onder de naam: www.cdamuidenmuiderberg.nl. Sindsdien is hij regelmatig op zoek gegaan naar die site, maar niks, nada, nothing. Alleen elke keer weer de mededeling dat de pagina niet beschikbaar is. Nogal wiedes dat bij geen enkele Muider website een link naar het CDA te vinden is. Toch maar eens met het CDA partijbestuur gaan praten over een passende vergoeding voor al die vergeefse tikken. Per slot van rekening zijn de keutels in het belang van de burger.
+ De gemeenteraad kan binnen het duale stelsel beslissen of men uitsluitend raadsleden als wethouder wil. Het is dus niet perse persoonlijk bedoeld als een kandidaat wethouder, die niet tevens raadslid is, uit de boot valt.
+ Het voordeel van het duale stelsel is dat je een niet gekozen wethouder naar huis kunt sturen zonder kiezersbedrog te plegen. Een wethouder nieuwe stijl is immers geen raadslid.
+ Als mocht blijken dat er voor Cees Leupen geen wethouderszetel is weggelegd, heeft hij onlangs niet voor niets zijn vertrek aangekondigd.
+ Dieptepunt van het millennium blijft voor mij de besloten raadsvergadering van november 2000 over het aquaductplan. Het staat nog onverminderd op mijn harde schijf. Maar dat had u al gemerkt. Eigenlijk verdient geen van de toen aanwezige raadsleden dat er op hen gestemd wordt. Zo bezien is het dan ook maar goed dat er zoveel nieuwe kandidaten zijn. Heb je toch nog wat keus.
+ Met gepaste trots kan Ouwe Muier melden, dat hij regelmatig benaderd wordt voor een stemadvies. Nu is het natuurlijk niet zo moeilijk om de beste keus te maken. U moet het natuurlijk zelf weten, maar voor mij is het overduidelijk wat u moet doen. Doe als ik. Klik hier voor mijn stemadvies.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: