- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Schalkse, Schulpse en Leupse Keutels.

04-mar-2002

+ Het was dit weekend file lopen in Muiden. Zaterdag en zondag trok een onafgebroken sliert wandelaars, onder wie militairen die voor de vierdaagse oefenenden, dwars door de zonnige vesting over de zonnige Noordpolderweg naar zonnig Muiderberg. De belangstelling voor de natuur was zo overweldigend dat de schapen schuw achter in de wei op een kluitje gingen staan. De koeien lieten zich al helemaal niet zien.
+ De wandelaars van zaterdag vielen met hun neus in de boter. D66 trakteerde op het laatste stukje van het Brouwerspleintje op warme dranken en de PvdA deelde rode rozen uit op de sluisburg. Beide rituelen vonden ook plaats in Muiderberg. Wat zullen die tippelaars in de wolken zijn geweest: 'We werden in Muiden als vreemdelingen niet alleen gelaafd, we werden zelfs ingehaald met bloemen en dat nog wel vóór de eindstreep'.
+ Bloemen houden van kiezers. De VIB kwam met irissen in de knop. De VVD met tulpen. D'66 met kurken. En de PvdA kocht 300 peperdure rozen in. Ze zijn bijna op.
+ Cees Leupen was allerminst eenkennig. Hij overhandigde zelfs rozen aan Muiers. Toen zijn medewethouder Dick Schulp een praatje met hem kwam maken, was het prompte gevolg dat Erik van de Water, die net langskwam, de conclusie trok dat het CDA midden in Muiden rode rozen aan het uitdelen was. Erik kende Leupen waarschijnlijk niet bij naam, terwijl hij toch een paar meter verderop, op het raam van de oude winkel van Pronk, had kunnen zien wie het was.
+ De PvdA kreeg zaterdag in Muiderberg een steunbetuiging uit een wel zeer onverwachte hoek. Mevrouw Vlaanderen, Eric Pieters moeder, vertrouwde de uitdelers van de rode rozen toe dat ze op de PvdA zou stemmen. Ze vond dat de VVD er maar een potje van had gemaakt. De PvdA was gauw over de schrik heen. Da's toch mooi meegenomen, dachten de rode broeders en zusters.
+ Fantastisch, die samenwerking tussen de Muiderbergse partijen! Zaterdagmorgen wandelde de VIB met aanhang dwars door het dorp. De VVD maakte ruim baan voor de VIB door met prik - en grijpstokken achter het zwerfvuil aan te jagen. Prikkers voor het zwerfvuil en grijpers voor de zwervers. Ze kwamen ook Muiden schoonmaken. De grootste oogst leverden de struiken rond de snackbar van Eric en Denise op. Ook de Broshuizen was aan de VVD toe.
+ Ouwe Muier belooft bij deze plechtig bij leven en welzijn in het jaar 2006 VVD te zullen stemmen als die partij het karwei van zaterdag afmaakt door vier jaar lang elke zaterdag het zwerfvuil in Muiden en Muiderberg op te ruimen.
+ De liberalen zijn de verkiezingen ingegaan met de kreet 'de Beuk erin'. In de laatste verkiezingsfolder kun je lezen waarom. De VVD lijsttrekker is Henk Bökenkamp. Zijn achternaam moet je uitspreken als Beukenkamp, legt de VVD geduldig uit. Ik snap het. 'De Beuk erin' is een woordspeling! Maar waarom hebben ze het zich zo moeilijk gemaakt. 'De Bök erin' was veel makkelijker geweest.
+ In een ultieme poging de Bloemendalerpolder uit de handen van speculanten, projectontwikkelaars en wethouders te redden, vertoonde Guus Kroon maandagavond in De Mol onder de titel 'De Bloemendalerpolder zoals hij er van dichtbij uitziet' een reeks dia's die hij onlangs van het mooie polderlandschap maakte. Woensdagavond weten we of het geholpen heeft. Het zit er niet in. Er kwam maar een handjevol mensen opdagen.
+ Er staan nu twee palen met verkeerslichten aan de Herengrachtkant van de sluisbrug. Dit houdt in dat er nu twee keer zoveel door rood licht wordt gereden en dat de politie twee keer zo snel nummers moet noteren voor twee keer zoveel bekeuringen. Aangezien alle opbrengst naar Den Haag gaat, maakt Muiden het Rijk rijker. Wie weet hebben ze daar straks genoeg geld om iets terug te doen. Het aquaduct financieren bijvoorbeeld.
+ Teamleider Henk Jansen had postgevat bij de deur van Ome Ko, vanwaar hij in hoog tempo de nummers van de door rood rijders noteerde. Ondanks de dubbele verkeerslichten waren dat er nog aardig wat. Zelfs als hij in zicht kwam, karden de nodige auto's door. Eén effect is in elk geval bereikt: er vormen zich nu files in de vesting en daar hebben de sluipers nu juist zo'n bloedhekel aan. Voor de Herengrachtbewoners brengt deze nieuwe ontwikkeling een nieuw probleem met zich mee. Eerst hadden ze de langs scheurende auto's, en nu staat er een lange stinkende en ronkende stoet voor de deur. Ze zijn al aan het protesteren.
+ Sluipers die Muiden naderen, zien langs de verschillende toegangswegen een bord staan met de waarschuwing dat het verkeer 's morgens van 7 tot 10 gestremd is. Gestremd, dat is niet afgesloten. Toch denken veel mensen dat. Daar kunnen we hier moeilijk bezwaar tegen hebben.
+ Domeinen is begonnen met het herstellen en vervangen van de remmingswerken bij de Naarderpoortbrug. Er zijn grote pontons voor aangerukt, waarop de dukdalven komen te liggen. Deze hadden ook in het riet kunnen worden gelegd, maar de gemeente wil niet dat de rietkraag beschadigd wordt. Ze zullen zich op het gemeentehuis het felle protest van Jan Melis herinnerd hebben, toen in de broedtijd het riet gemaaid werd.
+ Tot aller verrassing was maandag ineens de zorgvuldig beschilderde tekst op het bord voor het linkerraam van de oude winkel van Pronk verdwenen. Herman vertelde dat hij het bord had omgedraaid, nadat Leupen had opgebeld. 'Eens zal Leupen bellen' ging dus niet meer op. Zegt Herman: 'Ik las in de krant dat u van plan was op te bellen'. Antwoordt Leupen: 'Je moet niet alles geloven wat in de krant staat.'
+ Wat doet PTT Post met die bijna negenhonderd handtekeningen van de actie 'Ons postagentschap terug'? Helemaal niks. Ze hebben het zelfs niet nodig gevonden een bevestiging van ontvangst te geven, terwijl toch iedereen op de foto's kon zien dat de burgemeester het dikke pak overhandigde. Ze kunnen ons in Muiden toch op z'n minst laten weten dat we nergens op hoeven te rekenen? Het spijt Ouwe Muier dat hij ooit op de dienstverlening van tante Pos heeft gekankerd toen het nog een staatsbedrijf was. In die tijd hadden ze in elk beval het fatsoen om te doen alsof er klanten bestaan.
+ De VVD wil zich inzetten voor een postkantoor in Muiden. We zijn hier al hartstikke blij met een postagentschap, zoals ze op Muiderberg hebben.
+ De verenigde woonarkeigenaren in de Gooi- en Vechtstreek zijn het zat om gediscrimineerd te worden. Hun woordvoerder Eric Blaauw heeft de vooroordelen ten aanzien van de waterbewoners maar eens omgedraaid. Zo pleit hij er voor dat er bij rijen woonschepen een bouwverbod aan de wal komt. Er mag immers ook geen ligvergunning worden afgegeven bij lintbebouwing? Ook wil hij vooral geen 'vieze huizen bij onze nette woonboten'. Voorts moet er een eind komen aan huizen, die zo hoog zijn dat de woonbootbewoners het weiland erachter niet meer kunnen zien en het zicht op de koeien moeten ontberen.
+ Wat de woonbooteigenaren al evenmin bevalt zijn typen huizen of hele woonwijken die zo lelijk zijn, dat de waarde van de boten erdoor verminderd wordt. Ook de vele dakkapellen zijn de arkeigenaren een doorn in het oog. Eric Blaauw pleit er dan ook voor het ruimtelijke ordeningsprobleem van woonboten op te lossen door aan de Vecht een algemeen verbod op te nemen voor het bouwen of gebouwd hebben van huizen. Tja, het is maar hoe je het bekijkt.
+ Alsof hij het pleidooi voor mooi wonen op het water gelezen heeft, adverteert ons aller Van Capelle: 'Van Capelle onbetwist óók een woonbootspecialist'. Hij laat er een ark bij zien waar geen woonhuis aan kan tippen.
+ 'Mag ik mijn boot hier een dagje laten liggen?' vroeg de eigenaar van een mooi slepertje vorig voorjaar beleefd aan de DWR nadat hij had aangemeerd in de Singelgracht. We zijn nu bijna een jaar verder. Het slepertje ligt er nog steeds. Alleen is het een wrak geworden dat slagzij heeft gemaakt en olie verliest. Dat wordt slepen voor de DWR.
+ Ouwe Muier wil best een landgoed in de Bloemendalerpolder om zijn oude dag op door te brengen, maar dan wel tegen een betaalbare huur .
+ Zeker vijf jaar na dato komt Mieke Willig met een bekentenis. Er werd een wedstrijd tussen een aantal auto's en een groepje ligfietsers gehouden vanaf Almere Stad tot aan de Dam in Amsterdam. Het ging erom wie er het eerste op de eindbestemming arriveerde: de auto's of de fietsers. De grote handicap voor de auto's was, dat de wedstrijd in de ochtendspits werd gehouden.
+ De ligfietsers voorzagen mogelijk oponthoud in Muiden. Ze hadden daarom stiekem naar de Groote Zeesluizen gebeld met het verzoek om te wachten met schutten, als ze er aan zouden komen. Vrij baan op de sluisbrug zou hen immers flink wat tijdwinst opleveren. Mieke wilde dat wel doen voor haar medefietsers. Maar op het moment dat ze aan kwamen zetten, lagen er zo weinig schepen te wachten, dat het helemaal niet nodig was om de bel te laten rinkelen. Opgelucht zoefde het groepje over de brug. Mieke hoefde zich niet schuldig te voelen toen bleek dat de ligfietsers de race hadden gewonnen.
+ Gniffelend constateert de kabelkrant dat 76% van de deelnemers aan hun poll over het sociaal-economisch onderzoek zegt nog nooit van dit onderzoek te hebben gehoord. Maar ligt dit nu aan de poll of aan het onderzoek? Dat is niet na te gaan want er staat niet bij hoeveel reacties er waren. Een veeg teken.
+ De nieuwe Weesper had het over een aquaduct onder de A1. Dat is knap gevaarlijk, maar nog altijd veiliger dan een aquaduct onder de Vecht, zoals in de Gooi - en Eemlander stond.
+ Nogal wiedes dat Schulp warm loopt voor een tunneltje onder de Vecht tussen de Mariahoeveweg en de Maxisweg, zelfs al heeft webmaster Jan Bovenlander dit bedacht. Een tunnel is in de verte familie van een aquaduct.
+ Sinds kort staat vlak bij de poort van het Muiderslot een grote houten wegwijzer van de LAW – de Lange Afstand Wandelpaden. Je kunt vanuit Muiden alle kanten op. Over de Kootsingel via het Zuiderzeepad naar Stavoren (285 km) of langs het Flevopad naar Steenwijk (144km). Als je vanaf de Herengracht het Zuiderzeepad volgt kom je in Enkhuizen uit (120 km). Je kunt vanaf de Herengracht ook het Floris V pad volgen. Dat gaat naar Bergen op Zoom (222 km). Wel een paar stevige schoenen aantrekken.
+ Cor de Wit is voorzitter van de sponsorcommissie van Muiden 1050. Nooit geweten dat hij geld nodig had.
+ 'Weet u al op wie u gaat stemmen?' luidt de gewetensvraag op het aanplakbiljet voor het lijsttrekkersdebat dat hier en daar in Muiden voor een winkelraam hangt. Bij Pronk is met viltstift het woordje 'niet' toegevoegd. Mocht Leupen in dit verband bedoeld worden, dan slaat het nergens op. Al zou je willen, je kunt niet op hem stemmen. Hij staat namelijk op geen enkele kandidatenlijst.
+ Een Muidense over een overleden vrijgezel: 'Hij heeft maar één vrouw gehad. Zijn hele leven heeft hij maar één keer genoten'.
+ In de aanloop naar de verkiezingen heeft wethouder Dick Schulp burgemeester Harry Smith van de eerste plaats verdrongen als de meest gefotografeerde hoogwaardigheidsbekleder van Muiden.
+ Ouwe Muier voelde zich geroepen het CDA op te bellen toen hij zag dat er op het affiche van de lijstrekker 'Dick Schurk' gekalkt was. Ook al is het waar, zoiets doe je niet.
+ Siem Rozendaal, een oud-wethouder uit de vorige eeuw, verwacht dat het CDA in Muiden op misschien wel vijf zetels uitkomt. Het is 2002 Siem. De tijd dat je KVP, de AR en de CHU bij elkaar optelde tot je het CDA kreeg, is voorbij.
+ Opgevangen: 'Nooit gedacht dat ik de Sluiz nog eens in een ruk zou uitlezen.
+ Mamma, waar komen de keuteltjes vandaan? Uit alle hoeken en gaten, lieve kind. De krant bijvoorbeeld is een ware keutelkraamkamer. Laatst stond er weer een kopregel die tot diep nadenken stemde: 'Nieuw Rampenland Muiden'. Je zou zweren dat het een artikel over de Bloemendalerpolder was, maar bij nadere beschouwing bleek het over het Muider rampenplan te gaan.
+ De nieuwste rage in Muiden. Elkaar toeroepen: 'Heeft Leupen je al gebeld?'

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: