- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Helpers weg, laatste keutels.

05-mar-2002

+ Stralend als altijd betrad wethouder Dicky Sunshine het achterkamertje waar de vertegenwoordigers van de vijf politieke partijen hem met sombere gezichten opwachtten. De populaire wethouder rook meteen onraad. Als ze maar niet besloten hadden om zijn stokpaardje, de massale bijeenkomst voor de bevolking aan de vooravond van de verkiezingen, te torpederen. Als democraat en fervent voorvechter van de vrije volksmening zou hij dat ronduit een ramp vinden. Maar dat was het niet.
+ De grote verkiezingsbijeenkomst van vanavond waar alle kiezers in zowel in Muiden als Muiderberg reikhalzend naar uitkijken, gaat tot opluchting van wethouder Sunshine door. Zijn talrijke inspanningen zijn dus niet voor niets geweest. Maar helaas, er wachtte hem toch een teleurstelling.
+ Sunshine had dolgraag de huis aan huisfolders voor deze avond in hoogsteigen persoon in de hele gemeente rond willen brengen. Keer op keer had hij hier op aangedrongen, maar evenzoveel keren verzetten tot zijn heftige verontwaardiging alle vijf partijen, en dan nog wel vooral zijn eigen discipelen, zich tegen dit opofferde gebaar. De vergadering liet hem weten dat dit echt niet kon: een bestuurder met decennia raadservaring is een veel te belangrijk personage voor nederig voetwerk. Wat zouden de kiezers er wel niet van denken!
+ Een kwartier lang probeerde de wethouder de vergadering op andere gedachten te brengen. Tenslotte gaf hij het op. De dames en heren waren niet te vermurwen - ook al hadden ze zeker begrip voor de natuurlijke aandrang van de wethouder om diens spreekwoordelijke bescheidenheid en eenvoud onder de aandacht van het kiezersvolk te brengen. Uiteindelijk zwichtte hij voor het argument dat een goed betaald bestuurder Cor Folders niet het brood uit de mond mag stoten.
+ Wethouder Sunshine legde zich bij de beslissing neer. Ootmoedig naar het scheen. Want anderen in verlegenheid brengen, is wel het allerlaatste wat je van deze even tactische als beminnelijke bestuurder kan verwachten. Daar kwam bij dat hij eerder een persoonlijk succes had geboekt. Dankzij zijn overtuigingskracht en charme gaat de gezamenlijke verkiezingsbijeenkomst immers gewoon door! Het lijdelijk verzet ertegen nam hij grootmoedig voor lief. Hij wist heus wel dat zijn collega politici als de dood zijn voor een massale opkomst. Je weet maar nooit. Er kunnen lastige burgers verschijnen met onaardige vragen. En dáárvoor ben je toch zeker niet in de politiek gegaan, om verantwoording af te leggen. En al helemaal niet om door de mand te vallen.
+ De wethouder was dan ook zo mild de verschillende pogingen om zo weinig mogelijk mensen naar Muiden en Muiderberg te krijgen, te dulden. Terwijl die pogingen niet kinderachtig waren! Zo staat bijvoorbeeld op de schaars verspreide raambiljetten de aankondiging, dat een en ander in de Arena te doen is. Dit natuurlijk in de hoop dat alle kiezers vergeefs naar Amsterdam gaan in plaats van naar Gieling en 't Lagerhuys. Ook het bericht op de kabel dat het om een lijsttrekkersdebat gaat, maakt deel uit van de boycot. Zeker met die levensgrote portretten erbij. Het is dé manier om iedereen alle lust te ontnemen.
+ Gelukkig heeft wethouder Sunshine geen probleem met het feit dat de avonden tegelijk in Muiden en Muiderberg worden gehouden – als gevolg waarvan de lijsttrekkers, onder wie hij zelf, zich in tweeën zullen moeten splitsen. Sunshine mocht dan wel niet folderen van de anderen: geen politicus, laat staan een kiezer, kan hem verbieden voor hemzelf en zijn hofhouding een pendelbusje in te huren, teneinde zich zowel in Muiden als op Muiderberg te laten bewonderen.
+ In Muiden, bij Gieling, zullen Matthijs Wink en Dorus van Diest als voorzitters van de verkiezingsavond de vechtenden uit elkaar houden. In Muiderberg is deze taak toebedeeld aan weer een andere boven de partijen staande figuur, namelijk Harry Mock. Harry is van plan à la Jerry Springer, met een loopmicrofoon en een spiekbriefje de Muiderbergse Last Minute Meeting in de hand te houden.
+ Ter afsluiting wil hij de bezoekers twee dingen vragen. 1. Gaat u stemmen? En 2. Kiest u naar aanleiding van deze avond op een andere partij dan u in gedachten had toen u hierheen kwam? Om hem een beetje te helpen, geeft Ouwe Muier hierbij alvast de antwoorden. Een unaniem 'ja' op de eerste, en een unaniem 'nee' op de tweede vraag.
+ Op het verlanglijstje van de PvdA staat te lezen: 'gemeentelijke samenwerking is middel tot behoud eigen karakter'. Wat heeft dat nou weer te betekenen? Ouwe Muier weet het, maar verklapt het niet. Kom zelf maar vanavond. Nou, vooruit dan, omdat u zo nieuwsgierig bent: dit cryptogram is het enige wezenlijke verschil tussen de PvdA en de overige partijen.
+ De omzichtigheid rond dit standpunt duidt erop, dat de PvdA aarzelt voor zijn mening uit te komen. Opvallend is ook, dat de andere partijen de PvdA er kennelijk niet op aan durven te vallen. Misschien is deze bedeesdheid te wijten aan het feit dat alle partijen, inclusief de PvdA, boter op hun hoofd hebben. De lokale politiek van Muiden is immers schuldig aan de huidige situatie, waarin onze kleine gemeente overgeleverd is aan grote jongens als Rijkswaterstaat, de provincie, Amsterdam en Almere. Muiden heeft zijn eigen mogelijkheden overschat. Muiden heeft een te grote broek aangetrokken. Muiden heeft de geest uit de fles gehaald. Alles groeit ons boven het hoofd. Begint het u al een beetje te dagen waar die PvdA stelling om draait?
+ Een Muiderberger die een rode roos kreeg aangeboden, vroeg of de PvdA een mening had over het vasthouden aan de gemeentelijke zelfstandigheid. Geheel volgens partijafspraak antwoordde lijsttrekker Jan Hylkena: 'gemeentelijke samenwerking is middel tot behoud eigen karakter' en overhandigde zijn dorpsgenoot een A-viertje. Deze las de tekst aandachtig, kreeg zichtbaar een AH-Erlebnis en zei toen: 'Ik stem op jullie'. Waar is die PvdA nu toch bang voor?
+ De oproep van de VVD aan de kiezers om hun stem op 6 maart niet verloren te laten gaan, heeft maar kort op de kabel gestaan. Dat wil zeggen: de eerste oproep, die waarbij de partij eenieder, die niet in de gelegenheid was te gaan stemmen, liet weten dat de 'VVD Muiden en Muiderberg voor u uw stem kan uitbrengen'. Alles wat je moest doen was als volmachtgever de stemkaart ondertekenen en inleveren bij een VVD adres in Muiden of in Muiderberg. Een service die beide partijen welkom is, zou je denken. Vergeet het maar. Het mocht niet. 'In strijd met de kieswet ' oordeelde de burgemeester als voorzitter van het hoofdstembureau. Hij sloeg aan het opbellen en sprak menig VVD-bons vermanend toe.
+ De geschrokken liberalen kozen meteen eieren voor hun geld. Na spoedoverleg met hun landelijke hoofdkwartier kwamen ze met een nieuwe, aangepaste tekst. 'Zoek de verschillen', riep Carmen Werneke campagneleidster van de VVD, Ouwe Muier uitdagend toe. Dat doe je natuurlijk meteen, want wie kan Carmen Werneke weerstaan.
+ Ook in de nieuwe tekst wijst de VVD de kiezer op de mogelijkheid om bij verhindering te laten stemmen bij volmacht, maar dan anders: 'U kunt een familielid of iemand uit uw buurt eenvoudig machtigen, indien hij of zij op hetzelfde stembureau de stem moet uitbrengen. Zie hiervoor de aan u toegezonden stemkaart. Kunt u niemand bereid vinden? Laat het ons dan weten, wellicht kunnen wij u in contact brengen met een VVD - stemmer bij u in de buurt'.
+ Ik moet zeggen dat ik de verschillen gauw gevonden had. De tweede oproep is heel andere koek dan de eerste. Ze boffen dat justitie er niet meteen bovenop gesprongen is, want al valt erom te lachen, er valt niet mee te spotten. Wat jullie gedaan hebben, beste Muiderbergers, wordt als niets minder dan ronselarij beschouwd. Wie zich daar schuldig aan maakt, riskeert een maand hechtenis of een boete van de derde categorie. Dat is de laagste boete, maar als ik het wel heb, is het nog altijd goed voor misschien wel 450 euro, op te hoesten uit de partijkas.
+ Een ongevraagd en gratis advies voor de VVD. Bedenkelijke pogingen om zieltjes te winnen kun je beter stiekem doen. Ik ken een partij die in een recent verleden op geruisloze wijze heel wat stemmen geronseld heeft. Ik ken er zelfs twee. Als de burgemeester eens wist wèlke, nou, dan zwaaide er wat!
+ Het zit de VVD niet mee met de kabel TV. Niet alleen moesten ze met de hete adem van de burgemeester en Justitie in hun nek hun ronselpraktijken ombuigen naar een oproep die door de beugel kan – ze werden ook geteisterd door andere narigheid op de buis. Zo werd het zeer sociaal getinte VVD woningbouwprogramma voor de komende jaren korte tijd direct gevolgd door een advertentie van Vlaanderen over de verkoop van huizen. En een poging om jongeren uit Muiden en Muiderberg met een glas Amstel naar een Bussums café te lokken, zal ook niet goed gevallen zijn, want dat kabelbericht was al weer snel verdwenen.
+ De Bloemendalerpolder is een 'hot item' in de verkiezingsstrijd. Drie kleuren beheersen de onderhandelingen. Groen voor weide en bomen, rood voor bebouwing en blauw voor water. De VVD heeft een variant. Speciaal voor mensen met blauw bloed zijn door deze partij landgoederen gepland. Grapt wethouder Lahnstein.
+ Bij de PvdA staat de kwaliteit van de Bloemendalerpolder hoog in het vaandel. Om Muiden en Muiderberg te redden, willen ze geen aantasting van de Keverdijkse polder, de Naardermeer en de Noordpolder. Dus als ik het goed begrijp hou je, wanneer je een polder aantast, kwaliteit over.
+ In de Gooi – en Eemlander staat dat de ondernemersorganisatie VNO-NCW zich ergert aan vaagheid van programma's van de gemeenteraadsverkiezingen, met al die mitsen en maren. Niettemin krijgen de ondernemers een stemadvies. Anders dan je zou verwachten, wordt voor Muiden niet de PvdA aanbevolen, maar het CDA, terwijl de PvdA toch het initiatief nam voor het ondernemersplan en hier überhaupt een ondernemerstraditie heeft. Dat de VNO-NCW er niet vies van is haar leden sociaal-democraten aan te raden, blijkt uit het feit dat de ondernemers in Huizen wèl de PvdA krijgen aanbevolen.
+ Het is voor de Muider PvdA nog niet zo erg als voor D66. In Muiden op D66 stemmen wordt de ondernemers ondubbelzinnig ontraden. Vandaar die uitvoerige dankbetuiging van het CDA aan het adres van Spar Geersing, de firma Boomberg en keurslager Wagenmans voor hun medewerking aan het 'openbaar spreekuur' van het CDA! Maar goed voor de PvdA dat de verhouding weer een beetje rechtgetrokken wordt door Pronk, die immers reclame voor Leupen heeft gemaakt.
+ Wethouder Joop Lahnstein vindt dat Ouwe Muier het 'toch wel een beetje bont maakt'. Hij mailt: 'Ben je nou echt zo geïnteresseerd in de prietpraat over de mensen op de lijst?' Het begint een beetje op Weekend of Privé te lijken'. Aanleiding is Ouwe Muier's veronderstelling dat Muiden beslist wel iets meer zou willen weten over de kandidaten van D66 dan de clichématige kreetjes bij hun portretten in de D66 folder. Joop Lahnstein: 'Je doet net of een beetje Muier niet weet wie Flip de Groot is, en in Muiderberg kennen ze Jan Schellekens heel goed, net zo als Sandra Deuling'. Voor zijn eigen CV en die van Hans van der Steen verwijst de wethouder naar de website van D66.
+ De vergelijking met roddelbladen maakt Ouwe Muier op zíjn beurt een beetje verdrietig. Keutels zijn geen roddels. Juist niet. 'Prikkels' komt meer in de buurt. En als het om prietpraat gaat: die valt op grote schaal uit de verkiezingsfolders te halen met hun keuteltje luister toontje en al die nulmededelingen. Als Joop Lahnstein echt denkt dat Ouwe Muier graag in de verkiezingsfolders leest hoeveel kinderen, vrouwen en honden de kandidaten hebben en hoe die heten, dan zit hij ernaast. Ouwe Muier wil graag informatie waar je als kiezer en stadgenoot wat aan hebt, zoals het zinnige verhaal van Eric Hoetmer over zijn raadslidmaatschap in de laatste PvdA folder.
+ Joop Lahnstein mailt verder dat Ouwe Muier zich zou storen aan de mening van D66 over de Bloemendalerpolder (bedoeld wordt de tekst: 'geen aquaduct, dan ook geen bebouwing in de Bloemendalerpolder!'). Joop schrijft: 'Mag je dat niet meer zeggen? Heeft D66 eindelijk een standpunt, dat verwijten jullie ons toch altijd dat wij geen standpunt hebben, is het weer niet goed. Overigens staat dat letterlijk in een motie die door de hele raad van Muiden is ondertekend. Dat sommige partijen dat allemaal al niet meer weten, de VVD houdt de polder groen en blauw om drie regels verder voor landgoederen te pleiten, laat ik verder maar buiten beschouwing'.
+ Ouwe Muier haast zich te melden dat de mening van D66 hem allerminst stoort, al gelooft hij er geen moment in dat de minister er naar zal luisteren. Er is iets anders aan de hand. Ouwe Muier vermaakt zich kostelijk om de parmantige toon, die D66 aanslaat. Zo goed als hij zich werkelijk verkneukelt om de koddige krampachtigheid rond de Bloemendalerpolder in de laatste CDA folder: 'Het is nu of nooit: het aquaduct moet er komen! Géén aquaduct, géén bebouwing van de Bloemendalerpolder!'
+ De muis die brult, de muis die dreigt. Muider humor op zijn best. En het wordt helemaal een giller als je in het voorlaatste CDA folder leest wat de lijsttrekker over dit onderwerp zegt: 'Ongeacht stemmen die het tegendeel beweren, staat de invulling van de Bloemendalerpolder los van de plannen m.b.t. het aquaductplan van de gemeente Muiden'. Denk erom dat ze het in Den Haag in hun broek doen. Van het lachen.
+ Joop Lahnstein sluit zijn mail af met de mededeling dat hij de keutels nog steeds met smaak consumeert. Hij vraagt Ouwe Muier om gewoon door te blijven gaan. Wat deze al van plan was. De waardering is trouwens wederzijds. Al was het maar omdat Joop Lahnstein de enige wethouder is die op de keutels te reageert als hij dat nodig vindt.
+ Het is nu te laat, maar voor de volgende verkiezingen is het goed te weten dat je al aan 145 stemmen voldoende hebt om in de raad van Muiden te komen.
+ Wie dacht dat een grappenmaker als Ouwe Muier met een stemadvies zou komen, heeft al gauw ontdekt dat hij dit kon schudden. Maar hij is niet te beroerd om zijn strikt persoonlijke voorkeur voor bepaalde mensen vrij te geven. Dankzij stom toeval ligt deze voorkeur keurig verdeeld over vijf partijen. 1.VVD Janneke Knijn, 2. PvdA Fred Winnubst, 3. CDA (sinds favoriet Gerrit Ruiter van de lijst is) Gea Heijnen, 4. D'66 Flip de Groot en 5. VIP Anna Waanders.
+ Deze vijf zijn, vindt Ouwe Muier, één voor één medeburgers, die niet met zichzelf of het politieke spel bezig zijn, maar met Muiden en/of Muiderberg. Een aantal anderen doet dit ook, maar Ouwe Muier vindt zijn favoriete vijf nu eenmaal de alleraardigsten. De keus viel niet mee. Het zal u niet ontgaan zijn dat bijna iedere kandidaat zo vlak voor de verkiezingen ontzettend aardig is.
+ Wie worden er vanavond in de arena's van Muiden en Muiderberg voor de leeuwen gegooid, de lijstrekkers of de kiezers?
+ Mooi dat de VIB wordt voorgetrokken bij het dubbele lijsttrekkersdebat. Anders dan de andere lijsttrekkers zal Anna Waanders niet gauw het heen en weer krijgen tussen stad en dorp. Zij hoeft immers niet naar Muiden. De VIB is er voor Muiderberg.
+ Pagina 830 van Teletekst verwijst naar allerlei wetenswaardigheden rond de gemeenteraadsverkiezingen. Aanbevolen lectuur voor iedereen die meer wil weten over bijvoorbeeld het duale stelsel, waarbij de gemeenteraad niet meer mag besturen maar Tweede Kamertje moet spelen, over het gebrek aan raadskandidaten, over het geringe aantal vrouwen in de raad, over de tijd die de raadsleden kwijt zijn aan het raadswerk, en over de teruglopende opkomst voor de raadsverkiezingen. Je moet er natuurlijk wel een TV voor hebben, zo goed als je eigenlijk internet nodig hebt voor de keutels. Wie geen TV heeft, mag bij mij komen kijken. Drank en zakdoek meenemen.
+ Heeft u gesmuld van het zoethoudertje waarmee de VVD vanmorgen de harten van de kiezers probeerde te winnen? Als u overgeslagen mocht zijn: Ouwe Muier, diverse malen aan geschoten, heeft nog een paar rolletjes over.
+ Het wordt tijd dat Patjang in de gemeenteraad komt. Een locale Patjememaar kunnen we hier goed gebruiken.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: