- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels van voor de aardverschuiving.

07-mar-2002

+ Eigenlijk is alles wat er vóór de verkiezingen in de politiek gebeurd is ouwe koek. Maar keutelaars die op de vooravond van verkiezingsdag naar de politieke arena's in Muiden en Muiderberg togen om de stemming te proeven, hebben recht op een portie politiek gekeutel, vindt Ouwe Muier. Bovendien had hij zijn keutels al klaar en hij zit niet graag voor niets te keutelen.
+ Zowel in Muiden als in Muiderberg kwamen op uitnodiging van de vijf politieke partijen rond de vijftig mensen naar de verkiezingsbijeenkomst van dinsdagavond. Diverse kandidaten werden bij Gieling en in 't Lagerhuys aan de tand gevoeld - en een enkele keer uitgejoeld. Twee keer vijftig is honderd mensen, dus je zou kunnen zeggen dat er aardig wat belangstelling was. In werkelijkheid was dit aantal echter kleiner. Groepjes politici pendelden met hun aanhang tussen stad en dorp heen en weer. Dat telde lekker aan.
+ De matige opkomst was niet verrassend – al was er zo vlak voor de verkiezingen toch wel wat meer belangstelling verwacht. Je zou natuurlijk kunnen vaststellen dat politiek de bevolking nu eenmaal niet interesseert, wat zeker waar is, maar er waren waarschijnlijk meer kiezers gekomen, als er meer tam tam rond deze avonden was gemaakt. Het leek wel of de politiek er zich voor schaamde naar buiten te treden. Waar Ouwe Muier trouwens wel in kan komen.
+ Bij Gieling, en ook in 't Lagerhuys naar ik me heb laten vertellen, was het weer het bekende beeld van het geijkte lijsttrekkersdebat: allemaal bekenden in de zaal en daartussenin een enkele 'echte kiezer'. Zulke uitzonderingen zijn zo zuinig op hun stem, dat ze heel goed willen weten aan wie ze die geven. Ik ben bang, dat deze gewetensvolle kiezers met nog meer twijfels naar huis gingen dan waarmee ze binnenkwamen.
+ De meeste gezichten die er te zien waren, zie je regelmatig in de kazerne op de publieke tribune. Het is een gemêleerd gezelschapje van trouwe volgelingen en bijdehandjes. Aan de laatste categorie heeft menig bestuurder een hekel, want lastpakken kunnen vragen stellen die je dwingen om na te denken. En als er als politicus van je verwacht wordt dat je nadenkt had je beter voor een maatschappelijke carrière kunnen kiezen, ook al omdat je dan aanzienlijk meer kunt verdienen.
+ Riet Ruijzendaal liet in Gieling namens de VVD weten dat Henk Bökenkamp hun wethouderskandidaat is. Henk Bökenkamp zelf had een paar dagen daarvoor Ouwe Muier overtuigend verteld, dat hij niets wist van een eventueel wethoudersschap. Toch sneu voor hem dat Henk er niet bij was in Muiden. Nu moet hij het grote nieuws van zijn uitverkiezing tussen de keutels lezen.
+ Het meest hoopgevende nieuws van de avond was, dat naast Hans van der Steen ook de tweede kandidaat op de lijst van D66, drs mr Flip de Groot, het wethouderschap ambieert. Gezien het grote aantal Muiers dat van plan is een voorkeursstem op Flip uit te brengen, heeft menigeen vertrouwen in deze Muidense geleerde. Maar ja, de kiezers maken op dit punt niet de dienst uit. Het is de raad die de wethouders benoemt.
+ De VIB is wel jong maar niet onbezonnen. Anders dan de gevestigde partijen kwamen ze op de vooravond van de verkiezingen niet met een eigen wethouderskandidaat aanzetten. Dat vonden ze prematuur, en ook gewoon te veel pretentie hebben. Ze wilden eerst maar eens zien hoe ze uit de stembus zouden komen. Maar ook los van de verkiezingsuitslag is niet te verwachten dat de VIB een wethouderskandidaat naar voren schuift.
+ De nieuwkomers van de VIB hebben wat dat betreft gelijk, en de gevestigde partijen hebben ongelijk. Om de raad, (de volksvertegenwoordiging) en de wethouders (de bestuurders van het gemeentelijk bedrijf) van elkaar te scheiden, mag volgens het nieuwe duale stelsel voor gemeenten, de wethouder zodra die zijn zetel heeft ingenomen geen raadslid meer zijn. Ze hoeven het zelfs nooit geweest te zijn. De bedoeling hiervan is het wethouderschap los te maken van z'n politieke lading. Maar anders dan bedoeld was, grijpen de partijen de kans aan hun politieke invloed nu juist groter te maken dan deze altijd al was.
+ Die kans om meer invloed uit te oefenen wordt ruimschoots geboden, wanneer de raad de wethouders uit zijn midden blijft kiezen. Als een van hun raadsleden wethouder wordt, mag een ander lid van de partij als nieuw raadslid aanschuiven. De wethouder mag dan wel niet meestemmen: er is niemand die hem verbiedt om, al dan niet in achterkamertjes, zijn partijpolitiek te blijven bedrijven. En dat zullen ze zeker niet uit beleefdheid laten. Het duale stelsel, hoe goed ook bedoeld, werkt om te beginnen averechts. In Muiden en vrijwel alle andere gemeenten.
+ Neem als zomaar een voorbeeld Flip de Groot. Iedereen, die hem kent, zal beamen dat drs mr Flip, met zijn openheid, ervaring, kennis en grote bereidheid om iedereen te helpen best wel eens een ideale wethouder nieuwe stijl zou kunnen zijn. Maar zijn makke is dat hij bij 'de verkeerde partij' zit. Verkeerd in die zin, dat D66 binnen de traditionele machtsverhoudingen te weinig raadszetels heeft om een wethouder te leveren. Flip maakt geen schijn van kans in Muiden, temeer omdat de drie gevestigde partijen al voor de verkiezingen elk met hun eigen kandidaat aan kwamen zetten. En natuurlijk is dàt veruit de beste keus. Vinden die partijen. Ze worden nog liever Weesper dan dat ze op hun keus terugkomen.
+ Wethouder Leupen is er achter gekomen dat een boetekleed in Muiden beter valt dan een dekmantel. Wat nòg beter is, is ergens de haalbaarheid van inschatten. Want als je een goed beeld hebt van hoe de bevolking ergens over denkt, is het gewoon niet nodig om de ene na de andere schaamlap uit de kast trekken.
+ 'We moeten meer de wijk in', zei Cees Leupen ootmoedig toen het onvermijdelijke verwijt uit de zaal kwam dat er te weinig contact is tussen gemeentebestuur, politiek en publiek. Dat is een mooi voornemen, vooral als je drijfveer niet wettelijke openbaarheid is, maar menselijke openheid. Ouwe Muier keek naar aanleiding van deze ontboezeming eens rond in de zaal. Er was geen burgemeester, geen secretaris en geen ambtenaar te zien. Alsof die er niet bijhoren wanneer Muiden over zijn toekomst praat.
+ Pratend over de communicatie tussen politiek en publiek vond Cees Leupen het nodig om het gemeentelijk informatieblad af te katten. Dat was niet voor de eerste keer. Het is mij een compleet raadsel waarom hij dit doet. Was hij zelf maar eens zo duidelijk als dit blad.
+ Volgens Kramers woordenboek is een landgoed een aanzienlijk huis met bijzondere gronden op het land. Op zijn beurt zegt Van Dale dat een landgoed een grote bezitting is op het land, in 't bijzonder dienend tot buitenverblijf. Ze zitten er allebei naast. VVD raadslid Riet Ruijzendaal en architect Pieter Broerstra weten het beter. Landgoederen, zeiden ze tot grote vrolijkheid van de aanwezigen bij Gieling, zijn clusters van woningen. Dat klonk niet alleen betaalbaar, het paste ook in het straatje van de VVD, die er kennelijk zelf van schrok dat dit ideetje van Vlaanderen voor de Bloemendalerpolder in hun verkiezingsprogramma was blijven staan.
+ Gewapend met woordenboekenwijsheid schoot Ouwe Muier architect Pieter Broerstra nog maar eens aan. Voor een herkansing. Zegt Pieter met klem: 'Landgoed bestaat niet, landgoederen wel. Landgoederen is een vakterm voor geconcentreerde bebouwing'. En die eigenwijze Kramers en Van Dale maar beweren dat landgoederen het meervoud van landgoed is.
+ Aansluitend op de klacht aan het adres van B&W van Guus Kroon, dat er over de hoofden van de verenigingen heen van alles en nog wat bedisseld wordt, waardoor met name de gebruikers van Kazerne en Muizenfort voor het blok gezet zouden zijn, kreeg VIB kandidaat Eric Heldens de handen op elkaar met zijn betoog dat voorzieningen belangrijker zijn dan berekeningen, dus dat het eerst om de mensen gaat en daarna pas om het geld. Dat vonden de wethouders te simpel. Ze sloegen prompt aan het boekhouden. Een beter bewijs dat ze Heldens en de zaal niet hadden begrepen, konden ze niet leveren.
+ Naast het traditionele gekibbel over de kruitfabriek en de woning - en kantorenbouw in de Bloemendalerpolder (over het aquaduct is iedereen het eens) was ook de uitbreiding van de horeca uitvoerig onderwerp van gesprek. Zoals we al wisten, wil Muiden geen Volendam worden en Muiderberg geen Zandvoort, maar verder stonden politiek en publiek opvallend welwillend tegenover (enige) uitbreiding. Een stem uit de zaal: 'De horeca biedt aan, en de verenigingen vragen, waarom proberen die twee niet elkaar te vinden?'
+ Hans van der Steen piekerde zich suf om een punt te vinden in het verkiezingsprogramma van D66, dat afweek van de programma's van de andere partijen. Ineens had hij het: naast een nog groenere Bloemendalerpolder dan de anderen, wil D66 aandacht voor het 750 jarig bestaan van Muiderberg.
+ Ondanks een poging van Eric Hoetmer, die er als PvdA raadslid achter staat, kwam het ter discussie stellen van de gemeentelijke zelfstandigheid niet aan bod. Terwijl dit punt toch het enige wezenlijke verschil is dat er te ontdekken valt in de verschillende partijprogramma's. De PvdA wil een eind aan het taboe op het opgaan van Muiden, samen met nader te bepalen buurtgemeentes, in één grote gemeente.
+ Opgaan in één grote gemeente. Dit niet alleen omdat we hier te klein zijn om alle problemen die op ons afkomen te kunnen behappen, maar ook omdat het ons de kans geeft, via een in te stellen stads - en dorpsraad, meer tijd, aandacht en energie in onze directe woonomgeving te steken en tenslotte om de ontwikkeling die onherroepelijk de kant van het vormen van grote gemeentes uitgaat, vóór te zijn, zodat we een vinger in de pap kunnen hebben.
+ Op een of andere manier leeft dit onderwerp niet in Muiden – misschien dringt het domweg niet door, misschien zijn we er nog niet aan toe, misschien heeft de PvdA het te laat aangezwengeld. Guus Kroon, die een tegenstander is van inlevering van de autonomie, wilde er graag over praten, maar het was te laat. De avond zat erop, oordeelden de voorzitters Matthijs Wink en Dorus van Diest.
+ Hoewel hij als ongeboren Muier geen recht van spreken heeft, temeer omdat hij hier nog geen veertig jaar woont, is Ouwe Muier in principe voorstander van het PvdA voorstel. Na lang nadenken, moet hij toegeven. Je went niet één twee drie aan dit idee. Het lijkt verraad, en wel zo erg dat je bijna niet vooraan zou durven lopen bij het 1050 jarig bestaan. Hoofd en hart blijken haaks op elkaar te staan als het om de toekomst van Muiden gaat.
+ Logisch dat de politici niet gecharmeerd zijn van kiezersbijeenkomsten. Voor de kiezers zijn alle politici verliezers. Wat ze ook doen: elkaar afmaken of grappen maken, niets helpt. Een lijsttrekkersdebat is een pijnlijke demonstratie van de onmacht van de macht.
+ Het klapstuk van de avond bij Gieling. Beertje: 'De kruitfabriek is veilig want ik werk er'. Zeiden ze in Enschede ook: 'Enschede is veilig want we wonen er.'
+ Tussen mijn notities van trof ik de volgende waarneming aan: 'De VIB en het CDA zijn duidelijk in the winning mood'. Daar maak ik maar geen keutel van. Anders denkt u nog dat het allemaal doorgestoken kaart was. Dat ik dinsdag al wist wat woensdag de uitslag zou zijn. Wat ik dus niet wist. Maar ik dàcht het wel.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: