- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels van na de aardverschuiving.

08-mar-2002

+ De stem van mevrouw Vlaanderen heeft de PvdA niet kunnen redden. Het aantal rode raadszetels werd gehalveerd. Met 752 stemmen krijgt de PvdA straks net zoveel vertegenwoordigers in de raad als de kleine grote winnaar, nieuwkomer VIB, die op de kop af 500 stemmen vergaarde en daarmee met de hakken over de sloot óók op twee zetels kwam – nota bene als de grootste Muiderbergse partij, met één stem meer dan de VVD, en ik weet welke.
+ Niemand had gedacht dat de PvdA zo'n genadeloos pak slaag zou krijgen. Hooguit van vier naar drie zetels, maar twee: nee. Wel werd in de somberste scenario's een halvering voorspeld voor de VVD met zijn Hoekse en Kabeljauwse twisten. De VVD van vier naar twee had er zeker in gezeten, want zowel in aantal stemmen als percentueel leed deze partij een zwaarder verlies. Alleen had de PvdA de pech op de verkeerde kant van de wip te zitten bij de verdeling van de zogeheten restzetels (het hing op 14 stemmers). Vier jaar geleden was het precies andersom.
+ Niet de grootste verliezer zijn, maar wel de hardste klap krijgen – het maakt de druiven voor de PvdA extra zuur. Dat begreep iedereen in de hal van het gemeentehuis, toen de burgemeester de uitslag bekendmaakte. Er was dan ook geen spoor van leedvermaak. De teleurstelling bij de PvdA en de VVD werd overvleugeld door de vreugde bij het CDA en de VIB. Bij het CDA vanwege de mooi meegenomen restzetel, en bij de VIB vanwege die twee zetels, helemaal vanuit het niets, waarmee de Muiderbergse belangenpartij de grote overwinnaar van 2002 werd.
+ Als Dick Schulp wethouder blijft, wat ook al gezien de uitslag onontkoombaar lijkt, zal hij dankzij het duale stelsel geen raadslid meer zijn. Zijn zetel komt dan vrij voor Muiderberger Cees Hennipman, ondernemer en brandweercommandant. Het zou betekenen dat de komende jaren negen van dertien raadszetels bezet worden door Muiderbergers, of eigenlijk acht en een half, want PvdA raadslid Eric Hoetmer zit als Naardermeerder tussen stad en dorp in.
+ CDA en VVD hebben nu samen een meerderheid in de raad, net als indertijd de PvdA en de VVD. Toch is het niet gezegd dat er naast Dick Schulp een wethouder van VVD huize komt (laten we het er even op houden dat er twee wethouders komen, en geen drie, zoals nu het geval is). Dick is de bruid. De anderen zullen met een royale bruidsschat moeten komen, wil hij met een van hen in zee. Denk erom dat de oude vos zijn huid duur verkoopt. Zeker weten dat hij er alles uithaalt wat er aan toezeggingen inzit.
+ Tien nieuwe gezichten in de raad, dat mag je gerust een aardverschuiving noemen. Het is een verfrissing waar Muiden beslist aan toe was, ook al is het dan sneu voor de partijen die hebben moeten inleveren en dus maar bescheiden aan de vernieuwing hebben kunnen bijdragen. Het is goed nieuws dat er in totaal vier vrouwen in de nieuwe raad komen. Dat is twee keer zoveel als de laatste jaren. Vrouwen, met hun aandacht en zorg voor de directe omgeving, werden beslist gemist in het hanige wereldje van de kazernezaal.
+ Zoals altijd schrijven ook nu weer de winnaars hun winst toe aan eigen verdiensten en hun goeie campagne. En ook nu weer wijten de verliezers hun verlies aan zowel de goeie campagne van de winnaars als aan de landelijke trend: de bekende politieke golfbeweging. Ouwe Muier houdt het erop dat de verliezers zichzelf voor de gek houden. Ze zien liever niet onder ogen dat het wel eens aan henzelf zou kunnen liggen. Aan hun angsthazerij, onduidelijkheid, onderschatting van de kiezer en 'n opeenstapeling van stommiteiten - om maar een greep uit de etalage te doen. Blader de keutelafleveringen van de laatste tijd door en u weet waar ik het over heb.
+ Wie zich aan het landelijk beeld spiegelt, verdringt de lokale realiteit. Bijvoorbeeld: in Muiden wist D66 zich te handhaven terwijl deze partij landelijk fors verloor. En wat in landelijk verband te denken van de voorkeur van veel kiezers voor Gea Heijnen, Eric Hoetmer en Flip de Groot, geen van drieën lijsttrekkers, maar wel alle drie (hoewel, Flip net niet) goed voor genoeg voorkeurstemmen voor een zetel in de raad? Valt zeker ook onder de landelijke trend? Kon wel eens kloppen. Heel Nederland kent die drie Muiers immers.
+ Waren er bij de lijsttrekkersdebatten op de vooravond van de verkiezingen slechts een stuk of wat 'echte kiezers' te ontwaren, de bekendmaking van de uitslagen was een honderd procent politieke aangelegenheid, wat in Muiden nog altijd goed is voor een volle hal in het gemeentehuis. Dat is geen slecht teken, zo goed als we landelijk bezien zeker niet voor schut staan met onze opkomst, die met bijna 71 % heel wat hoger was dan het landelijke gemiddelde, en nauwelijks lager dan bij de vorige raadsverkiezingen in Muiden.
+ Die Muiderbergers toch! Rijden ze in een lelijk eendje met in koeien van letters 'VIB lijst 5' op verkiezingsdag door Muiden, een naburige stad die ze ook nog eens vol gele en blauwe ballonnen hangen. Alsof ze niet genoeg aan hun eigen dorp hebben. Blijkt waarachtig dat die verdraaide VIB niet voor niets een scheutje benzine opgeofferd heeft. Het rondje Muiden leverde 87 stemmen op. Zo zie je maar weer: een beetje stedeling is niet te beroerd om aandacht vragende dorpelingen tegemoet te komen.
+ Iedereen heeft het met eigen ogen kunnen zien. Nog voor de uitslag van de verkiezingen bekend was, had de lijstrekker van het CDA zichzelf opgehangen in zijn auto. Gezien de winst van zijn partij was dit niet nodig geweest. Die poster voor zijn achterruit bedoel ik.
+ Staat de trotse vader van een jonge raadskandidaat in de hal van gemeentehuis met in zijn handen het zojuist uitgedeelde formuliertje, waarop je zelf de uitslagen kunt invullen zodra die bekend zijn. Leest hij aandachtig de uitslag van 1998 die er ter vergelijking op staat. Zegt hij: 'Ik begrijp niet waarom ze zich zo druk maken. Er is niks veranderd'. Moet je zo iemand nu uit zijn droom helpen?
+ Een oudere vrouw ziet in het stemlokaal enorm op tegen het stemmen met de stemmachine. Die nieuwerwetsigheid! Ze trilt van de zenuwen. Komt haar moeder van ver in de tachtig naast haar staan: 'Kijk meid, dat doe je zo'. En ze demonstreert haar dochter trefzeker hoe het moet. Waar gebeurd op Florisberg, waar het stemmen altijd een feest is.
+ De winnende wethouder stak een sigaartje op. Hij vond dat hij dat wel verdiend had na die lange rookloze dag in het stembureau. Dat zal best, en het is hem ook gegund. Alleen hadden een aantal gasten van het gemeentebestuur (statistisch gezien één op de tien) het niet verdiend om last van de rook te krijgen. Temeer omdat ze zich beschermd waanden door het rookverbod dat voor openbare gebouwen geldt – ook voor winnende wethouders, want die staan niet boven de wet. Zelfs niet voor de duur van één sigaar.
+ Overtreders van het officiële rookverbod riskeren een straf. Bijvoorbeeld een dwangsom. Of erger: zijn naam in de krant. Of nog erger: zijn naam op de site. Of het allerergste: bij de burgemeester op het matje geroepen worden.
+ Toen er nog met het rode potlood moest worden gestemd, onderstreepte menig domoor zijn voor- of afkeur van een kandidaat of de politiek door een kreet op zijn stembiljet te krassen. Daar werd niets meer gewonnen. Integendeel: zo'n stem was ongeldig. Een voordeel van de huidige stemmachines is, dat er niet meer ongeldig gestemd kan worden. Wel kunnen er machinaal blanco stemmen worden uitgebracht, wat dan ook gebeurde. In totaal acht keer over heel Muiden.
+ Blanco stemmers zijn meestal beter gemotiveerd dan kiezers die thuis blijven, al was het maar omdat er onder hen een aantal ouderen zijn die denken dat de opkomstplicht nog bestaat. Wierpen blanco stemmers vroeger hun stembiljet onaangeroerd in de stembus, nu konden ze op de 'blanco' knop van de stemmachine drukken. 'U hebt mijn partij niet' lieten een aantal principiële blanco stemmers de voorzitter van het stembureau weten. 'Groen links' zeiden sommigen erbij.
+ Een citaat uit De Volkskrant op de ochtend van de verkiezingen: 'Als stemmen iets zou veranderen, zouden ze het afschaffen'. Ook wordt in De Volkskrant uitgelegd dat de scheldnaam 'idioot' uit het Grieks komt. Letterlijk is een idioot iemand die zich aan het politieke leven onttrekt. Terwijl ze tegenwoordig juist zeggen dat je gek bent als je gaat stemmen!
+ Muiden kijkt het nog even aan, maar vóór 7 maart volgend jaar moeten alle gemeenteraden een griffier hebben. Dat is een ambtenaar die als secretaris van de raad optreedt. De wet sluit niet uit dat de gemeentesecretaris deze taak op zich neemt. Of dat ook in Muiden gebeurt is nog maar de vraag. Gert Aalten heeft zijn handen al vol aan zijn dubbele functie van secretaris van college van B&W en opperhoofd van het ambtenarencorps.
+ In het kader van het duale stelsel dient elke gemeenteraad over een zogeheten rekenkamer te beschikken. Achterliggende gedachte hiervan is de uitgaven beter dan in het verleden in de hand te houden. Een gezamenlijke rekenkamer voor een aantal gemeenten in de regio màg. Het zit er in dat dit er ook van komt voor Muiden. Maar dan wel voor 7 maart 2005, want dan moet het telraam er staan.
+ Heet je Henk van Ginkel. Sta je negentiende op de VVD kieslijst. Ga je de avond voor de verkiezingen een pilsje bij Ome Ko drinken. Weten ze je daar te vertellen dat je wel in Muiden op de lijst staat, maar niet in Muiderberg, omdat de Muiderbergse VVD lijst niet meer dan achttien kandidaten telt. Word je kwaad. Ga je verhaal halen. Lachen je partijgenoten je nog uit ook.
+ Op muiden.nl, de gemeentelijke website, staat onder 'weekmarkt' een heel verhaal over de vereiste standplaatsvergunningen. Ze willen op het gemeentehuis zeker de VIB voor zijn. Die heeft immers een weekmarkt in Muiderberg op zijn verlanglijstje staan.
+ Je zou haast vergeten dat er nog meer in Muiden gebeurt. Neem de stoplichten voor de sluisbrug. Je mag niet te snel met je oordeel zijn, want er vallen pas over een langere termijn conclusies te trekken, maar toch bestaat de indruk dat al aardig wat sluipers hun lesje geleerd hebben en Muiden mijden. Toeval of niet: het is ineens beslist rustiger in de spits geworden.
+ De gemeente wordt er van verdacht de stoplichten aan de kant van de Herengracht langer op rood te zetten dan aan de overkant om het sluipverkeer nòg meer te ontmoedigen. Misschien dat dit er ooit van komt als het de spuigaten uitloopt, maar er is nu nog geen sprake van. Op het moment staat rood precies 14 seconden op rood, plus nog 12 seconden voor het vrij maken van de brug. En groen staat exact 14 seconden op groen, en daarna 12 seconden op rood, eveneens vanwege het ontruimen van de brug. Hierdoor staan de verkeerslichten aan beide kanten steeds 12 seconden lang op rood. De totale wachttijd is, om precies te zijn: 14 + 12 = 26 seconden, dus nog geen halve minuut. Maar dat lijkt een eeuwigheid, zeker als er geen tegenligger aan komt.
+ Wanneer je zonder gordel door rood licht rijdt, kun je hier wethouder van verkeer worden. Wie doet je wat?
+ Als de VIB (Voor Ieders Belang) nu maar niet de VIK (Voor Ieders Kar) wordt.
+ Het CDA is met zijn vier zetels de grootste partij van Muiden geworden. En ze waren al zo oververtegenwoordigd in het college van B&W met een burgemeester, een wethouder en een secretaris.
+ Welgemeend advies voor wie de keutels niet kan pruimen: rook ze op.
+ Open briefje aan de wethouder: Beste Dick, je hoeft nu nergens meer bang voor te zijn, dus doe Muiden een genoegen en laat tijdens de spits die paaltjes voor de sluisbrug zetten. Als je dit doet, beloof ik dat ik ophoud met mijn gezeur over het beloofde richtingsbordje voor de wandelroute langs het stille weggetje. Zodra dat bordje er stáát natuurlijk. Met welgemeende groet en alsnog mijn gelukswensen, nu in het openbaar.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: