- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels uit het tasje van Tineke.

18-mar-2002

+ Al eerder heeft u hier het nodige kunnen lezen over de ideetjes, die opborrelden in de volle kazernezaal om de viering van 1050 jaar Muiden extra luister bij te zetten. Die keutels waren niet meer dan een greep uit de maar liefst 108 suggesties die deze avond binnenkwamen. Surf naar de site van Stichting Muiden 1050 en u leest ze allemaal. U kunt bijvoorbeeld uw hart ophalen aan de ideeën van ene Dick R. Met elf stuks is hij de kampioen ideeënspuier. Zijn bijdragen variëren van straatversiering, oude foto's van Muider families en oude Muider winkels tot de vraag 'Waar komen de huidige Muiers vandaan?' Zeker nooit gehoord van de bloemetjes en bijtjes, die Dick R.
+ Eenmaal goed en wel op gang gekomen, is Dick R. niet meer te stuiten. Hij wil dat de Koningin hier wordt uitgenodigd voor een potje Admiraalzeilen, hij wil klootschieten naar Muiderberg en hij wil een wedstrijd in zonnebloem - dan wel pompoenen kweken. Maar misschien wel zijn mooiste idee is om per trekschuit de Stadspapieren uit Utrecht op te halen. Waarschijnlijk bedoelt hij de stichtingspapieren, want Muiden kreeg pas vele jaren later stadsrechten, maar dat mag de pret niet drukken. Wie zou dat trouwens toch zijn, die Dick R.
+ En wie is Lucy? Lucy wil met de Turkse mensen Turks fruit maken. Bovendien wil ze couscous maaltijden ('en betrek de andere Muidenaren er ook bij'). Lucy zag in Amsterdam een man met een klein motorbootje, van waaruit hij muziek maakte. 'Veel plezier en bekijks, misschien een idee' schrijft ze. Heel apart is haar voorstel voor een ponton, waarop 'alleen een vleugel en alleen klassieke waterliederen zoals die Forelle'. Warum nicht die Spieringe?
+ Als extraatje nog enkele ideeën uit de losse hand: conservenblikken van 1 liter voor vuurpotten (petroleum en zaagsel), saluutschoten met een in Muiden gemaakt kanon, schandblokken op de Schulpen voor Muiers die zich misdragen hebben en een openlucht damsimultaan met de beroemde Muier oud-wereldkampioen Ton Sijbrands.
+ Wat een enthousiaste boer betreft, mogen er wedstrijden hooibalen rollen en handmelken komen, en Peter Strikken en Frank Wagenmans willen dat Muiden een poging doet om het Guiness Book te halen met het wereldrecord langste ontbijttafel - van Muiden tot Muiderberg. Dit om meer Muiderbergers bij het grote feest te betrekken. Ik vrees dat je het niet redt om deze tafel helemaal bezet te krijgen, ook niet als heel Muiderberg aanschuift. We zullen een beroep moeten doen op bijvoorbeeld Weesp en Naarden, maar dat is niet eerlijk, want die bestaan nog lang geen 1050 jaar, net zomin als Muiderberg trouwens.
+ In een onbewaakt ogenblik was het buitenbord van Piet Logchies met de rijwielhersteller en de aanbieding van de leesbrillen spoorloos verdwenen. Na de hele omgeving te hebben afgezocht, stond Piet midden op de Amsterdamsepoortbrug verdrietig in het water te staren. Ineens zag hij een touwtje dat hem bekend voorkwam. Hij trok het omhoog, en waarachtig: zijn bord zat eraan.
+ Zoals iedereen kan horen en zien, en soms op een haar na ook kan voelen, wordt er nog onverminderd door de rode stoplichten voor de sluisbrug gerost. De politie noteert geduldig alle kentekens en stuurt die door naar de ambtelijke molens. Het duurt al gauw een maand eer de liefdesbrief van Vrouwe Justitia met de Groeten uit Muiden bij de racers op de mat valt. Het beoogde afschrikkende effect zal dan ook een dezer dagen pas te meten zijn.
+ De redenering op het gemeentehuis is dat zodra de boetes binnenkomen, menig sluiper voortaan geschrokken Muiden links zal laten liggen. Zeker wanneer hij de hele week door rood is gegaan. Eén keer in de fout is goed voor een bekeuring van € 86. Dus wie vijf keer achtereen betrapt wordt, mag tegen de duizend gulden storten. Niks zielig. Net goed.
+ Denk niet dat de politie het leuk vindt om elke ochtend kentekens bij de sluisbrug te noteren. Dweilen met de kraan open is geen bevredigend werk. Maar zolang de brug niet tijdens de spits met paaltjes wordt afgesloten, zal het nodig zijn om bij de sluis geld voor Den Haag te verdienen. Hetzelfde Den Haag trouwens, dat bepaald heeft dat de politie alleen de wet hoeft te handhaven als zij dat zelf nodig acht. Wedden dat onze dienders er binnenkort genoeg van hebben om paal te staan?
+ U vindt dat het verkeer zich netjes aan de verkeersregels moeten houden en dus gewoon moet stoppen voor rood? Zeg dat niet in de buurt van bewoners van de Herengracht zuid. Die hebben liever dat er doorgereden wordt. Want auto's die voor rood stoppen, veroorzaken files op de gracht, waardoor je geen kant uit kunt. Dankzij enkele brave automobilisten wordt de Herengracht regelmatig opgescheept met brullende motoren, krijsende claxons, walmende knalpotten en knallende ruzies tussen oververhitte sluipers. Dat moeten ze er op de Herengracht maar voor over hebben. De wethouder heeft zelf gezegd dat een puinhoop in Muiden dé oplossing is om de sluipers te weren. Alleen zei hij er niet bij voor hoe lang.
+ Schatgravers opgelet. Na langdurige vertraging is nu eindelijk een start gemaakt met de restauratie van onze kleine sluizen. De werkzaamheden aan de Weesperpoortsluis zijn minder spectaculair dan die bij de Keetpoort, waar een noodbrug moet worden gelegd, net zoals kort geleden bij de Naarderpoortburg. Maar in beide gevallen is het afdammen en leegpompen geblazen, dus voor archeologen valt er wat te halen.
+ De schippers zijn minder enthousiast. Na Pasen begint het seizoen en het duurt tot in juni eer het zaakje gerestaureerd is en je er weer door kunt. Ze vragen zich af waarom het herstel nu plaats vindt en niet in het najaar, wanneer er minder gevaren wordt.
+ Hoe hard het de laatste tijd ook gewaaid heeft, er was nauwelijks stormschade in Muiden. Alles zit hier vast. Zelfs het verkeer.
+ Onderlaatst, om met Jan Melis te spreken, zakte een bejaarde dame voor haar huis in de Beatrixstraat door het trottoir. De gemeente kwam er bij en maakte het gat dicht. Maar door een kapotte riolering spoelde het zand weer weg. Omdat ze er geen gat in zag, zakte de oude dame de volgende dag op exact dezelfde plaats opnieuw door het trottoir. Ze zit nu tot aan haar heup in verband. Door de buren attent gemaakt op haar narigheid kwam de gemeente gauw een bloemetje brengen.
+ 'Hoi Tineke, met mij. Hoe was het in Muiden? Herkende Dick je nog?…Wat leuk! Veel grapjes gemaakt zeker…Nee, dat heb je niet goed begrepen, de Hollandse brug ligt over het Gooimeer. Het is de brug in de A1 die kleppert, en die ligt over de Vecht…natuurlijk is het allemaal water, maar toch…Wat zeg je? Oh nee, Dick wíl helemaal geen tunnel, Dick wil een aquaduct, heeft hij je dat dan niet verteld? Je was natuurlijk afgeleid hè, leuke man, zo gaat dat'.
+ 'Goed dat je je tasje bij je had, kon je meteen dat Kolpron rapport meenemen. Hebben ze het al ingekeken op je ministerie? …Hoezo hoeft niet? …Je weet al wat erin staat? Hebben ze je dat al verteld in Muiden? …Zeg je?… Ja, dat klopt, B&W wil wel vijfduizend woningen en een heleboel kantoren in de polder. Ze zeggen dat dit nodig is om het aquaduct eerder te krijgen …nee, geen tunnel: een aquaduct. Die Dick toch, waarom zègt-ie dat nou niet?'
+ 'Je begrijpt dat iedereen in Muiden tegen is. We hebben hier geen behoefte aan een Bijlmer …Wat zeg je nou? Wíst je dat niet? Hebben ze je dat niet verteld? …Dat Kolpron rapport is door bijna iedereen gekraakt, meid… echt waar: de politiek, de bevolking, er is zelfs een motie aangenomen door de raad. Ze vonden die massale bouwplannen voorbarig en niet ter zake doende.'
+ Die heb je niet meegekregen, die motie? Weet je dat zèker? Kijk nog eens goed in je tasje, ik wacht wel even…'t Zit er niet in, zeg je? Maar je kunt je ambtenaren toch niet een plan dat de mensen niet willen op haalbaarheid laten bekijken? …Ja, een aquaduct, dat willen we hier natuurlijk wel, desnoods een tunnel, maar geen Manhattan aan de Vecht, alsjeblieft zeg.'
+ … 'Je hebt gelijk. Had ik even niet aan gedacht. Dat is natuurlijk zo: je ambtenaren hebben zelf geadviseerd voorlopig geen aquaduct aan te leggen, dus het maakt allemaal niets uit. Toch sneu voor Dick, zo'n leuke man…Ja hij is er nog hoor. Zijn partij heeft flink gewonnen, ze hebben nu iets van vijf of zes zetels, maar toen wisten we hier in Muiden dus nog niet dat jij alleen maar dat rapport had meegekregen…Wanneer kom je weer deze kant uit? …Nou doei hoor, Netelebossie!'
+ Als burgemeester Smith het over zijn 'vierde wethouder' heeft dan bedoelt hij het hoofd van het Bureau Burgerzaken Dick Kok, die wethouder is in zijn woonplaats Abcoude. Niet lang meer trouwens, want zijn partij is gehalveerd en het zit er niet in dat deze Dick weer op fluweel komt te zitten. Aangezien Muiden waarschijnlijk geen derde wethouder meer krijgt, komt Smith straks niet verder dan mijn 'tweede wethouder'.
+ 'Beste Ouwe Muier', mailt Hugo Jut: 'er was mij verteld dat de VIB stond voor: Voor Iedereen Bier, maar dit schijnt achteraf niet te kloppen. Is dit een vorm van verkiezingsfraude en is hier nog iets aan te doen?' Als ik jou was zou ik bij café Lieftinck binnenwippen, Hugo, en er eens langs je neus weg over beginnen. Wie weet zit daar stom toevallig iemand van de VIB, die de verkiezingsbelofte alsnog wil waarmaken.
+ Dat de verkiezingsborden er nog staan, kompleet met de affiches er nog op, komt niet omdat ze vergeten zijn ze weg te halen maar omdat de verkiezingen voor de Tweede Kamer al gauw worden gehouden. Het is dus niet slordig, maar slim om ze te laten staan. Er staat geen lijstnummer op de affiches van de VVD, de PvdA en D66. Affiches zònder lijstnummer zijn namelijk óók in te zetten voor de ráádsverkiezingen en dat scheelt natuurlijk geld.
+ Van de andere kant: als het lijstnummer niet op het affiche staat, kan dat kiezers schelen. Dat is wel gebleken. Behalve dan bij het CDA. Die hebben het verstand gehad en de tijd genomen om de landelijke affiches zonder lijstnummer over te plakken met plaatselijk posters, die daarna weer werden verwijderd. Het zou me niks verbazen als ze straks op eigen houtje het lijstnummer van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen erbij plakken. Het CDA heeft bewezen dat het de moeite loont om een goeie campagne te voeren.
+ Nu het toch over politiek gaat: bij de lijsttrekkersdebatten viel eens temeer op hoe slecht veel inwoners op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in Muiden. En dat zijn nog wel de mensen die hart voor hun stad of dorp hebben, anders waren ze niet komen opdagen.
+ In de nieuwe raad zitten meer geboren Amsterdammers dan geboren Muiers. De stand is 3-2.
+ Het oudste lid van de nieuwe raad is 66 jaar, het jongste 30. De gemiddelde leeftijd van de raadsleden is gezakt van 54 naar 48 jaar. Wie zei daar dat de gemeente Muiden vergrijst?
+ Wat zou u kiezen als u lid van de Rabobank was? Een gratis dagje Floriade van uw eigen geld of de bank in Muiden 's middags weer open? Er valt niets te kiezen. Op naar de Floriade en verder geen gezeur over teruggelopen service.
+ Homokoor het Gooi zoekt versterking. Het moet mogelijk zijn om gelijkgestemden in Muiden te vinden.
+ De nieuwe raad is er voorlopig nog aan niet toe om in het spoor van hun voorgangers te treden. De nieuwe raadsleden uit Muiderberg zijn al blij dat ze weten waar Muiden ligt. En dat is maar goed ook voor de oude raad. In het verleden zijn meer dan eens niet zo snuggere besluiten teruggedraaid door de nieuwe. Maar wat niet is, kan komen.
+ Vraagt een politicus: 'Ik wil je iets vertellen, maar ik vraag je me te beloven dat je er geen keutel van maakt'. Reageert Ouwe Muier: 'Als je bedoelt dat ik van deze vraag geen keutel mag maken, dan spijt het me, dat beloof ik niet'.
+ Vraag aan echte Muiers, geboren of ongeboren: waar bevindt zich het 'puntje van Muiden?' Wie het weet mag het me mailen.
+ Die oudere man, die zich bij de haringkar steeds aan iedereen voorstelt als wethouder, die moet je niet geloven hoor. Hij zegt maar wat.
+ Fijn dat de verkiezingen voorbij zijn. Mogen alle raadsleden weer met me praten van hun partij.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: