- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een geurend boeket lentelichte sierkeuteltjes.

21-mar-2002

+ Je hebt jongetjes die alle narcissen uit het plantsoen trekken om ze te vertrappen en je hebt jongetjes die ze voorzichtig plukken om er een mooi boeket voor hun moeder van te maken. Mag natuurlijk niet, maar leg dat eens uit. Toch maar een poging: 'Als je al die bloemen wegplukt goede vriend, dan kunnen de mensen er niet meer van genieten'. Zegt het joch: 'Mijn moeder is ook een mens'. Vast een lief mens.
+ Dat het in de lucht zat, was al een tijdje voelbaar, maar dat de lente zo vroeg los zou barsten gaan, is een complete verrassing. Overal schieten de mooiste bloemen uit de grond en de takken buigen door onder het loof en de bloesem. De fauna blijft niet achter. De wilde woerden storten zich met man en macht op een zielig vrouwtje en de felle meerkoeten vliegen elkaar in de veren, terwijl de hoffelijke futen niet voor elkaar onder doen in buiginkjes en het verlenen van attenties in de vorm van zilveren visjes. En de Muider zwanen zijn naast het koetenpaar, hun vaste buren, hals aan hals hun nest aan het opmetselen. Tot verdriet van Hans Stelling gebeurt dit ook nu weer niet in de rietkraag voor zijn ark, maar op de zwanenstek van de laatste jaren in het Balkengat.
+ Dinsdagmiddag 19 maart was het weer eens raak op de sluisbrug. Nadat er om tien voor halftwee gedraaid was, gingen de slagbomen niet meer omhoog. Het zaakje zat muurvast. Lenige ouwe en jonge Muiers slaagden er in zich over de gesloten bomen te slingeren. Fietsers, die de oversteek waagden, kregen hun fiets door omstanders aangereikt. Er waren ook mensen die met de fiets aan de hand over de sluisdeuren verderop probeerden te lopen, maar daar kwamen ze snel van terug. Te smal, te eng.
+ Je kon er gif op innemen dat er schampere opmerkingen kwamen in de geest van 'dit is de beste oplossing voor het sluipverkeer'. En die kwamen dan ook. Sluiswachter Wout Wormhoudt sr, die het natuurlijk ook niet kon helpen, kreeg verwijtende blikken van vergeefs wachtende automobilisten. Er kwamen ook nog twee Wouten in uniform een kijkje nemen, maar die konden niets meer doen dan dames die over de slagboom wilden, een kontje geven.
+ 'Sinds-ie heel is, is-ie stuk', was het commentaar van een Muier en hij knikte met zijn hoofd in de richting van de sluisbrug, die een week of wat geleden uitvoerig nagekeken was om alles soepel te kunnen laten draaien. Inderdaad was er de afgelopen weken regelmatig stagnatie. Nu eens wilde de brug óf niet helemaal draaien, óf helemaal niet draaien, dan weer was er iets mis met de slagbomen. Alleen had dat niets met de onderhoudsbeurt te maken, maar met een hapering in het schakelingsmechanisme. Op de bewuste dinsdagmiddag kwam na anderhalf uur een monteur aanzetten, die ruim een half uur onder de brug lag te sleutelden, eer het verkeer er weer overheen kon. Voor hoelang?
+ Op de Herengracht en de Bouvywijk heeft zo langzamerhand menigeen spijt van zijn stem op Schulp. Het daadkrachtige plaatsen van de verkeerslichten was een verkiezingsstunt, stellen ze achteraf vast. Het is elke morgen een puinhoop van jewelste. Soms zit al vóór de Keetpoortsluis alles vast. Je kunt letterlijk geen kant meer uit. Een boze bewoonster van de Herengracht is namens de hele buurt een felle petitie aan het voorbereiden. Over hoe het probleem moet worden opgelost, zijn de meningen verdeeld, maar iedereen is het erover eens dat deze toestand geen dag meer mag voortduren.
+ Je hebt in Muiden Oost voorstanders van paaltjes tijdens de spits. Dit zijn de bewoners die vinden dat de veiligheid van de moeders en kinderen op de sluisbrug zwaarder weegt dan het ongemak van 'n stukje omrijden om Muiden uit te komen. Dat ongemak willen ze desnoods voor lief nemen. Er zijn ook veel tegenstanders van de paaltjes. Zij willen graag dat Muiden al vóór de Keetpoortsluis tijdens de spits voor doorgaand verkeer wordt afgesloten. En dan zò dat er geen auto de vesting in kan. Van een inrijverbod trekken de sluipers zich immers niets aan. Dat is wel duidelijk geworden op de Zuidpolderweg. Ook niet van stoplichten trouwens, zoals dagelijks blijkt op de sluisburg. Sommige slimmerds uit Muiden Oost parkeren sinds de stoplichten er staan hun auto aan de andere kant van de stad. Eventjes over de brug lopen en je rijdt weg. Geen centje pijn.
+ Anders dan het schema aangaf, is tegelijk met de restauratie van de Weesperpoortsluis een eerste aanzet gemaakt met het herstel van de Keetpoortsluis. Waarschijnlijk was dit de eerste sluis die de mannen van de Vries uit Werkendam tegenkwamen, toen ze met groot materieel Muiden binnenreden.
+ Zodra de mannen uit Werkendam de Keetpoortsluis gaan restaureren, zullen ze het nog zwaar te verduren krijgen met die dampende en stampende stroom sluipverkeer. Het is zelfs nog maar de vraag of ze in staat zullen zijn om onder deze omstandigheden hun werk te doen.
+ Blijkbaar denken de sluisherstellers dat Muiden meer behoefte heeft aan een gerestaureerde Keetpoortsluis dan aan de Tweede Kamer. Ze hebben in elk geval hun werkcontainer pal voor het verkiezingsbord gezet, zodat niemand kan zien op welke partij hij moet stemmen.
+ Het heeft even geduurd voor het werk begon, maar nu het zover is, wordt de restauratie van de kleinste sluis, de Weesperpoortsluis, voortvarend aangepakt. Er zijn zogeheten trilblokken geslagen die een barricade vormen om de kolk af te sluiten van de Vecht. Ook aan de kant van de Singelgracht komt een afsluiting. Alles waterdicht, want de sluis moet droog staan om het metselwerk te kunnen vernieuwen. Twee van de vier ruim een halve eeuw oude sluisdeuren ('1951' staat erop) liggen al op de oever. Ze worden niet gerestaureerd maar vervangen door gloednieuwe deuren. Wie biedt?
+ G. van Leyden begon in 1923 een busdienst tussen Weesp en Muiden. Zijn bedrijf groeide uit tot de huidige Labeto: Van Leydens Autobus en Touringcar Onderneming, met 18 touringcars voor zogeheten verrassingstochten. Zou een mooie verrassing zijn als zijn busdienst tussen Weesp en Muiden weer begon. Met één touringcar zijn we al dik tevreden. Als-ie maar elk half uur rijdt. Een initiatief vanuit de bevolking voor een eigen 'buurtbus', bestuurd door vrijwilligers, zoals ze ergens in Brabant hebben, zou trouwens ook welkom zijn.
+ Belet vragen is nederig vragen om te worden ontvangen. Hoe nederiger je als politieke partij de formateur van het college van B&W benadert met de bede hem een wijle te mogen storen, hoe groter de kans dat hij je minzaam ontvangt. Maar alleen als dat hem uitkomt natuurlijk. Je bent de grootste partij of je bent het niet. Opgelet: het is 'belet' vragen en niet 'ballet', want dan heb je de poppen aan het dansen.
+ Wiebe de Haan heeft naast zijn lintje ook een strikje gekregen. Dat strikje is het bewijs dat het Hare Majesteit heeft behaagd hem een lintje te geven. Als hij zijn strikje op zijn revers heeft geprikt, kan iedereen zien dat op die plaats eigenlijk een lintje hoort. Wiebe gaat de deur niet uit zonder zijn strikje. Maar er komt een dag dat hij het moet wassen.
+ Gesprek, opgevangen bij de Hoek. Zegt de een: 'Het houdt het midden tussen neo naïef en postmodernistisch'. Zegt de ander: 'Je kan me nog meer vertellen. Dit mag absoluut niet gebeuren!' Voelt u al nattigheid? Inderdaad, onderwerp van gesprek was het ontwerp voor de zeemeermin voor Muiden 1050. Wist u het niet? Ze willen onze ouwe sexy zeemeermin in een nieuw superkuis jasje steken!
+ Vorige week vrijdagmiddag was de hele Beatrixstraat in rep en roer. De wildste geruchten deden de ronde. Bea Metze had in haar zojuist bezorgde Wehkampgids een geheimzinnig wit poeder aangetroffen. Ze belde in paniek de politie op. Bea Metze of niet, de politie nam de zaak bloedserieus. Om elk risico uit te sluiten werd op volle sterkte uitgerukt, samen met de brandweer. Mannen in witte pakken namen het poeder mee naar het laboratorium in Lelystad, waar al eerder, in de tijd van de antrax, diverse verdachte witte poeders waren onderzocht. Binnen een uurtje was duidelijk dat er geen sprake was van het beruchte miltvuur. Het witte poeder was slijpsel uit de papiermachine: tot poeder verpulverde papiersnippers, die in de gids achter waren gebleven.
+ Het verzoek van Ouwe Muier om hem te mailen waar het Puntje van Muiden voor staat, heeft de nodige mailkeutels losgemaakt. Om te beginnen: het Puntje van Muiden was niet meneer Punt. De Puntjes zijn er trouwens al lang niet meer. Voor de keutelaar, die zich Klavertje Vier noemt: nee, het puntje van Muiden is geen stipje op de kaart van Nederland. Het is ook geen puntje dat je bij Bakker Stricker kunt kopen, zomin als een varkenshaaspuntje van Frank Wagenmans, dat Floris V doorschuift naar de Muiderhaven, omdat daar weinig Muiers komen. En een lichtpuntje tussen de pieren om de schippers zonder brokken Muiden binnen te loodsen, is het al evenmin. Op flauwiteiten over de puntjes op de 'i' gaat hij niet eens in.
+ Wat het Puntje van Muiden dan wel is? Gewoon een bepaalde plek in Muiden. Géén aprilgrap, dat was verleden jaar. Ouwe Muier wacht met verklappen waar het is tot hij bekomen is van zijn verbazing dat zelfs geboren Muiers deze plek niet blijken te kennen. Ze krijgen bij deze een herkansing.
+ Benieuwd wie 'voorlichting' in zijn portefeuille heeft wanneer de taken in het nieuwe college verdeeld zijn. Hopelijk is nu ook in Muiden doorgedrongen dat nieuwe media als internet onder de drukpers vallen en daarmee ook onder de vrijheid van drukpers. En dat 'officiële' media gelukkig niet in Nederland bestaan. Die had je vroeger in het Oostblok. Als vrije nieuwsgaarder heb je er recht op als zodanig erkend te worden - en niet achtergesteld bij de anderen, zèlfs niet als je je kritisch opstelt. Mocht onverhoopt een en ander na bijna 1050 jaar nog steeds niet doorgedrongen zijn, dan ligt hier een schone taak voor de nieuwe raad.
+ Ook al vanwege de trieste bijkomende omstandigheden in de persoonlijke sfeer was ik er eigenlijk liever niet over begonnen. Ik doel op het drama dat zich heeft afgespeeld rond de uitbreiding van de historische brugwachterswoning (van Spelle) bij de Naarderpoortbrug. Vrijwel iedereen vindt dat het een mooi geheel is geworden - op dat parkeerterrein voor de deur na. De achterbuurman had er meer moeite mee. Wat een 'bijgebouw' had mogen worden, werd een complete woonvleugel. Pas toen alles er goed en wel stond, greep de gemeente in. Te laat.
+ De buurman stapte naar de rechter en de rechter gaf de gemeente ervan langs. De schade was groot: vermindering van woongenot en van de waarde van het huis, kosten architect, juridische kosten. De gemeente kwam tot een schikking van fl. 75.000, -, te betalen uit de gemeentekas. De verantwoordelijke wethouder gaf grif toe dat het goed fout zat. Wat te prijzen was. Maar op de valreep speelde hij toch nog de ambtelijke dienst de zwarte Piet toe. Anders was ik er niet over begonnen.
+ De gemeenteraad mag dan straks de Tweede Kamer in het klein zijn, de burgemeester blijft gewoon de voorzitter van de raad. Dus wie mocht denken dat Hans van der Steen, die sinds de verkiezingen de nestor van de Muider raad is, een soort Jeltje van Nieuwenhoven wordt, heeft niet goed opgelet tijdens de les over het duale stelsel. Hans van der Steen mag de voorzitter uitsluitend vervangen als die er niet is.
+ Hierbij zij vooropgesteld dat Hans inderdaad plaatsvervangend voorzitter wordt, want in principe kan de raad voor deze functie ieder ander raadslid aanwijzen. Ik zie geen reden om Hans van der Steen te passeren, ook al heeft hij als commissievoorzitter nogal wat moeite om vergadertechniek en politiek uit elkaar te houden. Maar wie heeft dat niet? Er gaan geruchten dat zelfs de burgemeester zich hier een keer aan schijnt te hebben bezondigd. Hoe het zij: een ambtsketen om zijn nek verdient dit ijverige raadslid meer dan een molensteen, wat het geval zou zijn als de raad een puur politieke keus maakt.
+ Ook al zal hij straks waarschijnlijk af en toe op de stoel van Harry Smith mogen zitten: Van der Steen zal zich geen loco-burgemeester mogen noemen. Deze eer blijft voorbehouden aan de wethouders. Die zijn respectievelijk eerste loco, tweede loco en, als de derde loco blijft: derde loco. Voor de loco's zijn de meer gewichtige taken weggelegd, zoals het doorknippen van linten en het huldigen van jubilaressen, als daar zijn diamanten bruidsparen en honderdjarigen. Niets aan te doen Hans.
+ Van verschillende kanten bereiken Ouwe Muier signalen dat er in de hoogste gemeentelijke kringen van Muiden gedaan wordt, alsof het duale tijdperk nog niet is aangebroken. Zo wordt er vrolijk over een collegeprogramma gerept. Dat bestaat niet meer heren. In het nieuwe stelsel bepaalt de raad het beleid en het college mag het uitvoeren. Je zou het, vanwege de nu eenmaal niet uit te vlakken politieke verhoudingen hooguit een coalitieprogramma kunnen noemen, of een werkprogramma, of desnoods een prioriteitenprogramma, maar alle nieuwe raadsleden mogen iedere demissionaire wethouder die het over een 'collegeprogramma' heeft, op zijn nek springen en op zijn huid zitten. Doen! Allemaal tegelijk!
+ 'Opa, waar komen de lintjes vandaan?' 'Daar vraag je me wat klein keuteltje. Da's nog een heel verhaal hoor. Maar daar gaan we dan: door tussenkomst van uw Burgemeester en de Commissaris der Koningin heeft het Hare Majesteit behaagd…' 'Maar waar komen de lintjes nou vandaan, opa?' 'Dat zeg ik: door tussenkomst van…' 'Hou maar op opa, ik wil alleen maar weten waar de lintjes vandaan komen'. 'Wacht jij maar tot je net zo groot bent als opa, wijsneus. Als je heel lang heel erg goed je best doet, zoals opa altijd gedaan heeft, dan hoor je van de burgemeester in hoogst eigen persoon hoe het zit met die lintjes. Goed opletten hoor, want hij zegt het maar drie keer'.
+ Aan De Kalkovens wonen de demissionaire wethouder Cees Leupen, de oud fractievoorzitter van de VVD dr Luit Kuiper en in de straat erachter de demissionaire wethouder Joop Lahnstein. Als de demissionaire wethouder van beloofde bordjes nu eens bij deze drie belet vraag en ze nederig smeekt hun politieke invloed aan te wenden, wie weet komt het toegezegde groene richtingaanwijzerbordje voor de natuurwandeling langs de waterkant van De Kalkovens (het bekende 'stille weggetje') er dan nog vóór Pasen. Zou leuk zijn voor de toeristen, die hier van harte welkom zijn, nu de gemeenteraad akkoord is met het toekomstplan van Muiden.
+ Piet Logchies is alweer een dag of wat dicht. Zal wel naar het postkantoor in Weesp zijn.
+ In de Waddenzee is een kanon gevonden, dat op Pampus komt te staan. Het probleem is dat er nog een projectiel inzit. Probleem? Laten ze blij zijn!
+ 'Piraten op Pampus', dat 19 en 20 april zou worden gehouden, gaat niet door. Er was gemikt op duizend aanmeldingen: vijfhonderd voor vrijdag en vijfhonderd voor zaterdag. Maar er zijn niet meer dan respectievelijk 130 en 9 aanmeldingen binnengekomen. Te weinig voor een massaal feest. En te weinig om met een kast van een driemaster te vervoeren. Maar de Stichting Pampus laat de piraten, die zich opgaven niet in de kou staan. Er wordt een boot van de Naco aangerukt om ze naar het eiland te brengen voor een minder uitgebreid, maar vast ook uitbundig feest met een bar en een barbecue.
+ Om het vak aantrekkelijker te maken voor de nieuwe generatie werkt de politie sinds kort met nieuwe functiebenamingen. Een wijkagent bijvoorbeeld wordt voortaan 'buurtregisseur' genoemd. Maar het kan toch niet waar zijn dat we onze eigen Herman de Vries als buurtregisseur moeten zien? En wat Henk Jansen, als nieuwe benaming hebben meegekregen? Crewmaneger misschien? Als baas van het bureau was Henk Jansen was niet te beroerd om vóór het verkeerslichtentijdperk voor dag en dauw op de sluisbrug zèlf het verkeer te regelen. Zulke mannen kun je toch geen functiebenaming aan doen, alleen om jonkies te paaien?
+ Als de Gooi- en Eemlander een ochtendblad wordt, kun je De Telegraaf opzeggen.
+ 'U heeft al eens eerder genoten van dit super pittige vrouwtje' roept de NVVH heel Muiden vanaf de kabel toe. Ik weet van niets.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: