- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Wederom tal van vrolijk schallende voorjaarskeutels!

24-mar-2002

+ Op tweede Paasdag, dat is op 1 april, wordt de sluisbrug voor het eerst dit jaar weer van 12.00 tot 20.00 uur afgesloten voor auto's en motoren. Dit is niet bedoeld als oefening voor het plaatsen van paaltjes tijdens de spits. Op 1 april gaat de jaarlijkse zomertijdregeling voor de zon - en feestdagen in. De datum zal menig automobilist bewegen koers te zetten naar Muiden, er van uitgaand dat het een aprilgrap is. Mooi dat ze niet verder komen dan het paaltje. Weten de sluipers onder hen alvast wat ze door de week te wachten staat zodra er hier iets in hooggeboren hoofden begint door te dringen.
+ Hebben we allemaal belet aangevraagd en verkregen van de formateur? Mooi, dan horen we uiterlijk 11 april wat het resultaat is van het gesmoes achter de gesloten deuren. Mocht het tot op die dag niet gelukt zijn anderen dan de huidige wethouders te interesseren voor een plaatsje in het college, dan is het allerminst uitgesloten dat de drie huidige wethouders aanblijven - demissionair of niet.
+ In het Vechtjournaal stond dat formateur Dick Schulp streeft naar een 'stabiel programma' op basis van een brede coalitie van drie partijen. Dan kom je niet onder een derde wethouder uit, ook al betekent dit weer een forse financiële aderlating. Maar het dient een goed doel: een daadkrachtige formateur, geen gezeur, gewoon doorgaan, dondert niet waarmee, kan niet schelen hoe.
+ Meer nieuws van het formatiefront. In de Gooi - en Eemlander van vrijdag 22 maart was te lezen dat er twee besprekingen zijn geweest. Hieraan namen het CDA, de VVD, de PvdA en D66 deel. De VIB niet, want die wil geen wethouder leveren, schreef de krant. Slaat nergens op. De VIB praat gewoon mee.
+ Het gaat binnen het duale stelsel immers niet meer om een collegeprogramma, maar om een programma, dat door de raad wordt bepaald en wordt uitgevoerd door B&W. De Gooi – en Eemlander kwam er de volgende dag op terug: de VIB doet wel degelijk mee. Laten we het er maar op houden dat het duale stelsel even wennen is, zelfs voor journalisten. Rest de vraag waar de krant zijn wijsheid vandaan heeft gehaald.
+ Er klopte nog meer niet in het bewuste artikel. Er stond dat Muiden volgende week een nieuw college moet hebben. Nonsens. Dat moet op 11 april, als dit al haalbaar blijkt. Het màg natuurlijk wel eerder. Of dit ook lukt is echter zeer de vraag.
+ Formateur Dick Schulp meldt dat een college gebaseerd op zeven van de dertien raadszetels een te zwakke basis is. Telt u even mee? Vier CDA zetels plus drie VVD zetels is zeven zetels. Te zwak dus. Dàg VVD! Maar drie VVD zetels plus twee PvdA zetels plus twee D66 zetels is óók zeven zetels. Dàg CDA! En wat te denken van drie VVD ptus twee PvdA plus twee VIB? Of drie VVD en twee D66 en twee VIB? Je blíjft dag zeggen in Muiden. Genoeg zwakke alternatieven om als formateur van wakker te liggen.
+ Uit protest, omdat ze niet waren genoemd in de keutel over het balts - en nestelgedrag van de diverse vogels op en om de Singelgracht, schoten twee aalscholvers een paar fladders tegen de ruiten van Ouwe Muier. Het was hun eigen schuld dat ze werden overgeslagen. Hadden ze maar wat meer lentevreugde moeten demonstreren. Ze lummelden maar zo'n beetje rond in de gracht, met alleen hun lange hals en enge kop boven het water uit. Af en toe namen ze een duik en als ze daar genoeg van hadden, gingen ze op een balk staan met wijd uitgespreide vlerken. Laat die griezels teruggaan waar ze thuis horen: in hun broedkolonie op het Naardermeer.
+ Wie zit te loeren op de dikke sluisdeuren uit de Weesperpoortsluis, om daar een tuinbankstel voor de rest van zijn leven uit te zagen, wacht een teleurstelling. Anders dan eerder gemeld, doekt de DWR de deuren niet op. Maar ze worden óók niet gerestaureerd om een volgende halve eeuw dienst te doen, want ze zijn volkomen verrot. Wat er dan wèl mee gebeurt? Kwade tongen beweren dat ze als brandhout voor het kampvuur van het jaarlijkse personeelsfeest van DWR zullen worden gebruikt. Geen woord van waar. Ze gaan naar Sliedrecht om daar tot in de kleinste details te worden nagebouwd. Dit moet omdat de Weesperpoortsluis deel uitmaakt van het beschermde stadsgezicht van de vesting Muiden.
+ De nieuwe sluisdeuren zullen worden vervaardigd door de firma Hofman, de huisaannemer van DWR voor dit soort werkzaamheden, waarbij het nauw luistert. Ook het kippenbruggetje, dat over de sluis ligt, wordt onder handen genomen. Zoals u kunt constateren is dit bekende bruggetje, dat ook al een monument is, inmiddels afgevoerd. Het zal niet als voorbeeld dienen voor een nieuw bruggetje, maar grondig worden hersteld. Deuren en bruggetje moeten in juni geplaatst zijn. Het gaat overigens crescendo met de werkzaamheden. Ook de trilblokken van de tweede damwand, die in de Singelgracht, hadden de Werkendammers vrijdagmiddag 22 maart al allemaal geslagen.
+ Bij de Keetpoortsluis van hetzelfde laken een pak. Vrijdagmiddag was de eerste damwand klaar. Deze wand houdt het water van de Vecht tegen als de kolk wordt leeggepompt. Ook zijn de twee sluisdeuren aan de kant van de Vecht al verwijderd, zo goed als de vier kaapstanders aan deze kant.
+ De sluisherstellers pakken het voortvarend aan, misschien zelfs wel iets té. Zo is Frans van Deursen er niet gelukkig mee, dat ze zonder te vragen op zijn terrein bezig zijn geweest. Vanaf zijn steiger werden er trilwanden geslagen. Ook het stuk gereden trottoir pal voor zijn bedrijf is Frans een doorn in het oog. Tenslotte voorziet hij dat het nieuwe hekwerk rond zijn botenverhuurderij, dat hem duizenden guldens gekost heeft veel schade zal oplopen. Het is al begonnen. Er ligt zwaar materieel tegen opgestapeld.
+ De andere omwonenden hebben geen problemen met de restauratie. Als hiervoor hun grond moet worden betreden en er bijvoorbeeld hekwerk moet worden weggehaald, kan dat zonder bezwaar. Als alles maar in oude staat hersteld wordt. Frans van Deursen is inmiddels zo geïrriteerd, dat de werkers nul op rekwest kregen toen ze hem vroegen of ze elektriciteit en water bij hem mochten betrekken. Een en ander is inmiddels opgelost. De elektriciteit komt gewoon uit het brugwachtershuisje.
+ Anders dan de sluisherstellers bij de Weesperpoortsluis beschikken de mannen van Werkendam bij de Keetpoortsluis over een eigen huisje met een hartje. Hun collega's bij de Weesperpoortsluis zijn gedwongen om besmuikt een plas of erger in de bosjes te doen. Een nogal genante vertoning, want tot hun schrik blijken die bosjes deel van een particuliere tuin uit te maken. Maar het scheelt natuurlijk wel op de aanneemsom.
+ In de krant van 23 maart staat een foto van een wedstrijd in zuur en zuinig kijken tussen Ad Melkert, de voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de PvdA en Cees Leupen, oud PvdA raadslid in Muiden en op dit moment demissionair wethouder. Cees Leupen wint. Dat spreekt, want op het moment dat de foto gemaakt werd, was tot Leupen doorgedrongen dat zijn grootscheepse plannen voor het volbouwen van de Bloemendalerpolder, wat zijn prominente partijgenoot Melkert betreft, niet doorgaan.
+ Net als Guus Kroon bleek de landelijke lijsttrekker van de PvdA enthousiast over de schoonheid van de Bloemendalerpolder, al gaat Ad Melkert niet zover dat hij, zoals Guus, het de mooiste polder vindt die je tussen Amsterdam en Berlijn vanuit de trein kunt zien.
+ Leupen vertelt verslaggeefster Tamar de Vries dat hij de bui al zag hangen, waarna Tamar vervolgt: 'Hij wees op de positie van Muiden, dat twee jaar geleden van minister Netelenbos van verkeer en waterstaat te horen kreeg dat een door het Rijk betaald aquaduct er niet inzit. Muiden probeert nu via vastgoedontwikkeling in de Bloemendalerpolder middelen te verkrijgen om het aquaduct zelf te kunnen realiseren. Als door het PvdA-plan die strategie op losse schroeven komt te staan, worden de druiven wel heel erg zuur'.
+ Vrij vertaald: 'het is om te janken dat ik door toedoen van mijn eigen partij het volplempen van de polder met woningen en kantoren wel kan schudden'. Ouwe Muier vindt het juist om te janken wanneer het onzalige plan dóór zou gaan, zeker met instemming van de PvdA. Dat oud-milieu minister Pronk ermee is komen aanzetten, is al erg genoeg. Eén troost: als Leupen opschiet, kan hij misschien wethouder in de Haarlemmermeer worden. Die polder mag wèl volgestouwd worden van Melkert.
+ U begrijpt dat Ouwe Muier een keuteltaartje bij de koffie nam, toen hij het verheugende nieuws vernam. Eindelijk gerechtigheid. Nu nog even stevig er tegenaan om een door het Rijk betaald aquaduct te krijgen, want dat moet natuurlijk wel doorgaan. Alleen, blijf ik zeggen - en nu met bijval vanuit de hoogste Haagse kringen: níet via een Manhattan aan de Vecht.
+ Herinnert u zich de keutels van een tijdje terug nog over het aantasten van het Groene Hart? Ouwe Muier betwijfelde toen al of het voorstel in de Vijfde Nota om de Bloemendalerpolder uit het Groene Hart te gooien het wel zou halen in de Tweede Kamer. We zullen zien. De Vijfde nota komt begin deze week komt aan de orde. Maandag al, is de bedoeling.
+ Zal ik eens een gokje wagen? Ad Melkert's partijgenoot Jan Pronk doet water bij de rode wijn en slikt het wegknippen van de groene long tussen Weesp en Muiden in. Voor de vorm strubbelt hij eventjes tegen. Dat leidt lekker de aandacht af van andere punten in de Vijfde Nota, die hij er beslist doorheen wil jagen.
+ Geen verkeerde tactiek, temeer daar een minister die wijkt voor het groene geweld, op dit moment weer een goede beurt maakt, voor zichzelf en voor zijn partij. En een succesje kan de PvdA momenteel wel gebruiken. Als ze niet massaal afwezig zijn met hun gedachten, omdat ze er met z'n allen op zitten te spinzen hoe ze Pim Fortuyn te grazen zullen nemen, zal een Kamermeerderheid afzien van een Groene Hartoperatie, als zijnde levensgevaarlijk voor de volksgezondheid. Ook een keuteltaartje?
+ Het ontwerp van een aantal lokale kunstenaars voor de nieuwe Muider zeemeermin is het gesprek van de dag, vooral sinds een foto ervan in de Nieuwe Weesper heeft gestaan. Er worden de vreselijkste dingen over haar gezegd. Het minste is nog dat het een bange huisvrouw zou zijn met haar staart tussen haar benen. Laat de zeemeermin het maar niet horen, anders is ze misschien wel zó op d'r staart getrapt, dat ze een nieuwe vloek over ons uitspreekt.
+ Als je een dubbele naam hebt, ben je meestal van adel. Zou dit ook gelden voor een dubbele bijnaam? Als dat zo is, hebben we met Strootje van Sneukie Boutje Moertje blauw bloed in Muiden. En ook, toen hij nog leefde, met De Burgemeester Pijpie Broek met Onweer.
+ Tandarts Duco Luitse nam toen zijn collega tandarts Jan Janssen er mee stopte, diens patiënten over. Korte tijd had Duco zijn 'Muider praktijk' in de ruimte van Janssen. Daarna moesten zijn Muider patiënten naar zijn Amsterdamse praktijk in Tussenmeer, Osdorp. Volgens Dik Verburg van het Kruitpad kun je het daar 'Klein Muiden' noemen. Het barst er van de Muiers in de wachtkamer.
+ Nu woont Duco Luitse zelf ook in Muiden: op de Herengracht. Onlangs was hij te laat. Kwam door de verkeerslichten voor de sluisbrug, zei hij. Hij had tien minuten moeten wachten eer hij de brug over kon. Hij had het geduld opgebracht, want je kunt als tandarts beter de inkomsten van een consult mislopen dan een boete van € 86 moeten betalen. En Dik Verburg maar wachten. 'Logisch dat jij er al bent', zei Duco Luitse toen die binnenkwam: 'jij woont aan de andere kant van de brug'.
+ De Muidense seniorenvereniging krijgt af en toe een betuttelende toespraak van een of andere hotemetoot te verduren. De verontwaardigde reactie van een Muidense van dik in de tachtig: 'Hij doet altijd net als of we allemaal dement zijn, terwijl er maar twee dement zijn'.
+ Om het de gasten die bekend staan om hun gulheid gemakkelijk te maken, hebben ze tegenwoordig bij Ome Ko afstandsbediening voor het bestellen van een rondje voor de hele zaak. Even een toets indrukken en de grote bel boven de bar begint te klingelen. Henk van Ginkel maakte er als eerste dankbaar gebruik van.
+ Het stoplicht voor de sluisbrug maakt de mensen onzeker. Zo kun je, als de zon erop staat, niet zien of het licht nu op rood of groen staat. Gelukkig is de wethouder van verkeerszaken graag bereid je daar op te wijzen. Hij doet dit door met zijn vinger op zijn voorhoofd te tikken. Na dit hoffelijke gebaar geeft hij met een uitnodigende armzwaai te kennen dat je door mag rijden. Waaruit valt op te maken dat het licht op groen staat.
+ Dit overkwam een mevrouw. Ze besloot het maar niet tegen haar man te vertellen, want die is karatekampioen Noord Hollands Noorderkwartier. Niet dat onze wethouder iets zou kunnen overkomen, want als je naast je schoenen loopt, ben je een held op sokken.
+ Om de keutels op te krikken naar een hoger niveau, verraste stadgenoot Dick Schulp Ouwe Muier met een waardevolle historische bijdrage in de vorm van een lijstje met in totaal negentien namen van raadsleden uit de laatste twee eeuwen, die 22 ¾ jaar of langer in de raad hebben gezeten. Het wemelt van de bekende Muier namen zoals Timmer, Steenman, Pouw (2x), ter Beek (2x), Schouten, Swaab en Griffioen. Ook, recentere zoals Joh. Rozendaal, W. T. Hellinga, Bas van Diest en MarjoVlaanderen, die met haar 24 jaren de enige jongedame in het rijtje is.
+ Absoluut recordhouder is J.H. Dennig. Deze zat maar liefst 44 jaar in de gemeenteraad (van 1861 tot 1905). Hoewel hij onderhand wel een plaats in de eregalerij verdient, staat Dick Schulp zelf er nog niet bij - anders dan Wiebe de Haan, die pas afscheid nam. Komt omdat Dick nog steeds raadslid is.
+ Bij het samenstellen van de lijst werd de 22 ¾ jaar van Wiebe als ondergrens aangehouden. Dat mag willekeurig lijken, maar er is een goede reden voor. Twee van zijn voorgangers, beiden vroede vaderen uit de vroege negentiende eeuw, draaiden namelijk eveneens 22 ¾ jaar als raadslid mee. Dat Wiebe winnaar is, komt omdat hij anderhalf uur langer aan het woord was. De namen van de twee verliezers staan uiteraard niet op Dick z'n officiële lijst. Wat niet wegneemt dat Ouwe Muier beiden graag wil vermelden. Het zijn de gezagsgetrouwe Jannes Obstinatius Bovenlander en Ottokar Provocatius Holzhaus.
+ In de krant staat dat een stedenbouwkundige zei dat het vliegveld Valkenburg en de Bloemendalerpolder qua problematiek op elkaar lijken. Die man ziet ze vliegen.
+ Muiden mag dan kankeren dat de Nieuwe Weesper in hele wijken niet of nauwelijks verspreid wordt, op het gemeentehuis zullen ze er minder problemen mee hebben. Bij de officiële bekendmakingen van de gemeente Muiden die alleen in dit blad verschijnen, staan bijvoorbeeld aanvragen voor bouwvergunningen. Kan een hoop gezeur en rompslomp schelen als die onopgemerkt blijven.
+ Naarden heeft samen met 15 andere plaatsen door het hele land de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden opgericht. Muiden was er niet bij. Muiden mag niet meedoen. Misschien later, als de gemeente Gooi – en Vechtstreek wordt opgericht.
+ Het blijkt dat de container, die de werkers uit Werkendam pal voor het verkiezingsbord bij de Keetpoortsluis hebben gezet niet àlle affiches van de landelijke politieke partijen aan het oog onttrekt. Zo is de 'Samen Sterk' boodschap van de PvdA nog in volle glorie te zien. Gelukkig maar. Geen kwaad woord over Ad Melkert. Ziet voor het eerst van zijn leven een groene polder en is daar meteen kapot van. Stem ik op. Tenzij Pim Fortuyn óók voor een groene Bloemendalerpolder is natuurlijk.
+ De firma Sportief Holland verzorgt in het onderaardse gangenstelsel van het forteiland 'Pampus by Night' sessies met onder meer blacklightspinnenweb en handboeienspel. Zou de Stichting Pampus hiervan weten?
+ Ouwe Muier had op Tweede Paasdag overal in Muiden verrukkelijke keuteltaartjes willen bezorgen, maar hij kon nergens de huisnummers lezen.
+ Opgepast: 1 april komt eraan. Trap er niet in!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: