- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels van de Paashaas.

29-mar-2002

+ Op Goede Vrijdag omstreeks kwart voor twaalf was het ineens druk bij het politiebureau aan de Weesperweg. Niet binnen, want het bureau was potdicht, maar buiten, op de stoep. De tipgevers stonden zich bij wijze van spreken te verdringen voor de intercom naast de deur, waarmee je rechtstreeks handsfree in verbinding staat met de centrale meldkamer.
+ Er was dan ook wel wat te melden. Fred de Haan, die het eerste was, waarschuwde de politie dat de vesting door een aanrijding kompleet was afgesloten vanuit de richting Weesp. Een bakbeest van een truck met oplegger van Van den Bogard Transport uit Rotterdam, waarmee een king size container vervoerd werd, had komend vanaf het Kruitpad de bocht te ruim genomen.Vlak voor de Amsterdamse poortbrug werd de naast de Klensput geparkeerde personenauto geschept van de Vietnamese familie op het Karveel. Deze auto, een Toyota, had flink wat kreukels in de flank, maar dat was niet het ergste. De schrik gold de lading van de container. Er stonden de bekende stickers op met een afbeelding van een explosie, met daarbij het cijfer 1 plus de vermelding 13 C.
+ Gelukkig heeft Ouwe Muier geen verstand van springstoffen, anders was hij zich misschien een hoedje geschrokken. Het was dan ook een hele geruststelling dat de politie, die een half uurtje later ter plaatse was, het niet nodig vond de omgeving af te sluiten. Ook werden er geen getuigen gehoord, hoewel er tenminste één omstander was die de aanrijding gezien had. Het zal qua ernst wel te vergelijken zijn geweest met het zogenaamde brandje op het terrein van de kruitfabriek. Ook toen was er niks aan de hand, dat hebben we van de burgemeester zelf gehoord.
+ Omdat hij geheel onbekend is met deze materie, kan Ouwe Muier u helaas niet melden of het bakbeest bij de kruitfabriek was geweest om te lossen of te laden. Wie zal het zeggen. De directie van de kruitfabriek waarschijnlijk niet. Die houdt niet van pottenkijkers – niet op het fabrieksterrein, en al evenmin op openbaar terrein zoals de bebouwde kom van Muiden, waar altijd de vrachtwagens met gevaarlijke stoffen het Kruitpad op - en afdraaien. Geen ontploffing dus, maar wel ten afscheid een keer of wat 'boem boem' in de container, toen het bakbeest zijn weg weer vervolgde.
+ De andere handsfree melding bij het politiebureau gold ook al een obstakel dat de weg afsloot. Heel Klapwijk was geblokkeerd. Midden op het Karveel stond een aanhanger vol voederbieten. De bijbehorende truck met oplegger van Laan Venhuizen, ook al barstensvol bieten, had de aanhanger op het Karveel achtergelaten en was weggereden over de Weesperweg de vesting in alsof er niets aan de hand was. Was het een verkeerde afslag? Had heel Klapwijk ineens trek in bietenvoer?
+ Het was nog niet gedaan met de blokkades. Even later stond heel Muiden stampvol ronkende en stinkende auto's. Alsof de A1 verlegd was. Politie en brandweer baanden zich gierend een weg naar de plek ter hoogte van de Maxis waar een grote vrachtwagen zijn lading verloren had. Er zaten geen stickers voor explosiegevaar op.
+ Ma zwaan had op Witte Donderdag al drie eieren gelegd. Bij elke klas schoolkinderen die op weg naar het Muiderslot over het bruggetje langs het nest trekt, komt ze overeind en steekt trots haar borst vooruit.
+ De Keetpoort, die vroeger ook wel Geuzenpoort genoemd werd, en de Weesperpoort zijn allang verdwenen, maar de gelijknamige sluizen zijn nog volop in gebruik. Zoals iedereen weet, worden deze twee sluizen momenteel gerenoveerd door de mannen van De Vries uit Werkendam. Die hebben inmiddels beide sluizen al gestempeld. Dit houdt in dat ze dwars over de kolk een aantal stangen hebben aangebracht om de binnenmuren te steunen, wat nodig is , omdat de tegendruk van het water wegvalt zodra de sluis leeggepompt wordt. En de sluis moet leeg zijn wil je het metselwerk boven en onder de waterlijn kunnen herstellen. Zover is het trouwens nog niet. Het werk ligt vanaf 27 maart stil. Het leegpompen is over de Paastijd heen getild, omdat ze de pompen niet onbewaakt achter willen laten.
+ In Vrij Nederland van 30 maart staat een reportage over het bezoek van Ad Melkert aan de Bloemendalerpolder. Nadat de kroonprins van de PvdA betoogd heeft dat dankzij een in de Haarlemmermeer te bouwen nieuwe stad niet elders stukjes uit het Groene Hart van Nederland te hoeven worden opgeofferd, vraagt en krijgt Leupen het woord. Ik citeer: 'Wat nou Bloemendalerpolder, zegt hij. Wat nou schoonheid? Het is gewoon een verwaarloosd stuk gras. Daar kan een stukje vastgoedontwikkelingen…' Hier laat ik het maar bij. Misschien moet u nog eten.
+ Bevrijdende woorden in de nota 'Rubriks Ruimte' van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, het antwoord op de Vijfde Nota van Pronk. Op pagina 21 staat het letterlijk en zonder enig voorbehoud: 'De Bloemendalerpolder kan open blijven'. Wat nou Leupen?
+ Het beeld van het sluipverkeer in Muiden kun je gerust wisselvallig noemen. De ene keer is het 's morgens vrij stil, dan weer barst de spits in alle hevigheid los. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Maar het is beslist hoopgevend dat het niet èlke dag raak is, zoals tot voor kort. Door de huidige situatie is Brenda Duthie, de bewoonster van de Herengracht, die een petitie aan het voorbreiden was, gaan twijfelen.
+ Brenda vraagt zich af actievoeren op dit moment zin heeft. Ook anderen wachten liever nog even de ontwikkeling af. Daar komt nog bij, dat Brenda voorziet dat als ze op pad gaat, er deur aan deur discussie kan ontstaan over wat de beste oplossing is om voor eens en altijd van de verkeersellende op de Herengracht Zuid en de Bouvywijk af te zijn. Daar zijn de meningen verdeeld over. Wat is wijsheid? Wie het weet mag zijn vinger opsteken (maar niet om op zijn voorhoofd te wijzen).
+ Je komt van de Herengracht Noord en je wilt de sluisbrug op dus je slaat rechtsaf. Dat mag niet als het licht op rood staat. Waar of niet waar? Niet waar, want je kunt vanaf de Herengracht Noord niet zien of het verkeerslicht op rood staat. Waar, want het verkeerslicht staat op rood.
+ Een keurige Muidense mevrouw stapt voor het rode licht af en loopt met haar fiets aan de hand de brug over. Braver kan het niet, zou je zeggen. Maar toch: het mag niet. Rood licht geldt óók voor voetgangers. Het is ook nooit goed.
+ De Gooi – en Eemlander schreef over de raadszaal van Muiden: 'onder de hoge gewelven van een kale kazerne uit 1876 staan de Muider stoeltjes met hun lelie - vormige ruggetjes zielig bij elkaar. Het is al 25 jaar niks'. Laat ze wèg blijven!
+ Het lentezonnetje verleidt Ouwe Muier regelmatig een wandeling over het stille weggetje langs het water achter de Kalkovens te maken. Dat mag, want het is openbare weg. U kent het stille weggetje? Dan bent u het er vast mee eens dat er meer mensen van zouden moeten kunnen genieten. Mensen die onze stad bezoeken bijvoorbeeld.
+ Het gemeentebestuur heeft dit allang begrepen. Niet voor niets werd pak weg vier jaar geleden besloten bij het grote parkeerterrein van Mariahoeve een wegwijzer te plaatsen als een 'welkom in Muiden' voor vriend en vreemdeling. Alleen kwam het er niet van. Het staat me vaag bij dat ik het er wel eens eerder over heb gehad. Over dat beloofde bordje. Dat de gemeente haar belofte niet nakwam, was niet eerlijk tegenover de gastvrije bewoners van de Kalkovens. Die zien nu al jaar in jaar uit de wandelaars aan de overkant van het water over de vestingwal trekken, terwijl zij recht hebben op minstens de helft van de bezoekers.
+ Diep in gedachten verzonken over hoe je het gemeentelijk apparaat zo ver zou kunnen krijgen het bordjesbesluit uit te voeren, liep ik aan het eind van het stille weggetje keihard tegen een paal aan. Nota bene de paal met de reeks groene bordjes die de wandelaars in de richting van de Keetpoortsluis sturen naar de vesting, het Muiderslot en de Pampusveer. Dikke bult, eigen schuld, maar ik had het er voor over. De klap had iets losgemaakt. Eureka!
+ Ik zag een even simpele als slimme oplossing van het bordjesprobleem. Even de paal met de wegwijzers een kwart slag draaien en iedereen wordt het stille weggetje opgestuurd. Kost nog niks ook! Zo kunnen ze aan de Kalkovens hun schade inhalen. Na vier jaar gastvrijheid op de vestingwal achter de Bouvywijk, zijn nu eindelijk de Kalkoven - bewoners aan de beurt. Ook voor vier jaar, want we trekken niemand voor.
+ Waarom kopen de bewoners de grond van het stille weggetje trouwens niet op? Bij een openbare weg moet je immers altijd maar afwachten of alles goed onderhouden wordt (en of de beloofde bordjes worden geplaatst!). Maar wanneer je het in eigen hand hebt, weet je tenminste zeker dat het goed gebeurt. Hartelijk welkom bezoekers!
+ Op mijn vraag 'Wat is het Puntje van Muiden?' kwamen aardig wat antwoorden binnen, maar niet één was er goed. Ook niet na de herkansing voor met name geboren Muiers. Zelfs de raadsleden wisten het niet. Ik zal het maar zeggen. Het Puntje van Muiden is het landje van Gerrit Kooij op de Weesper Binnenweg vlak voor het Pipi Langkoushuis. Dat niemand dat wist!
+ Omdat bijna alle reacties nergens op sloegen, had ik het er verder bij willen laten. Maar toen kwam de mail van Jaap Schulp binnen. Jaap Schulp, een Muier die sinds jaar en dag in Muiderberg woont, had als jongen zijn eigen Puntje van Muiden. Zijn relaas roept herinneringen op aan het verhaal 'Titaantjes' van Nescio. De eerste zin luidde: 'Jongens waren we – maar aardige jongens'. Het waren drie vrienden. Koekebakker, Bavink en Japie.
+ Japie mailt: 'Vroeger, toen ik op zondag nog verplicht moest wandelen met m'n ouders (in m'n zondagse kleren), waren er twee wandelingen waar ik, vanwege de lengte, van gruwde. Een was 'Muiderberg in de rondte' en de andere was 'de punt rond'. Dan liep je langs de A1, die toen nog bestond uit twee rijstroken van betonplaat waardoor de bus van de NBM aldoor 'kedoeng, kedoeng' deed, richting Amsterdam. Dan kwam je op een gegeven moment op 'de punt' uit. Die punt werd gevormd door de 'A1' en de Amsterdamse straatweg. Langs die laatste weg liep je dan weer terug richting Muiden en daar aangekomen was een substantieel deel van de zondag naar de kloten'.
+ Begin jaren zeventig raakte hij in Muiden verzeild. Paaszaterdag werd hij in Muiderberg begraven. Raymond Roest, 53 jaar. Vrijgezel, bon vivant, rechterhand van Reinier van De Doelen. En vooral: Feyenoordsupporter. Ruim tweehonderd vrienden kwamen naar de begrafenis. Er waren nog nooit zoveel Muiers in Muiderberg geweest. En ze gingen allemaal naar Ome Ko voor de koffie en het broodje na. In zijn afscheidswoord vertelde Luit Kuyper dat hij het antwoord had gevonden op de vraag waarom Raymond nooit een jas droeg: Muiden was zijn jas, een warme jas. Willem Trekkast speelde de chanson 'Rien de Rien, non je ne regrette rien'. Dat was toepasselijk. En indrukwekkend.
+ Gesignaleerd vanuit het raam van De Mol: twee mannen aan de overkant lopen diep in hun kraag gedoken Kam Shan binnen. Volgens verschillende waarnemers zijn het Dick Schulp uit Muiden en Ernst van Waning uit Muiderberg. CDA en VVD. Hoeft niets te betekenen. Misschien wilden ze gewoon even gezellig samen een officieel perscommuniquétje opstellen.
+ Een kop in de Gooi – Eemlander: 'Muiden wil verder met dezelfde coalitie'. O ja? Weten we niets van. De politiek misschien?
+ Na de grote politieke aardverschuiving is het achterkamertje overeind gebleven. De grote winnaar zit gulzig te schransen. In zijn schaduw zit de grote verliezer. Af en toe werpt de grote winnaar hem een botje toe. Dan jankt hij van dankbaarheid. Er kruipt iets onduidelijks in de richting van de grote winnaar. Een hulpeloos gevalletje met een piepstemmetje smeekt: 'Neem mij, neem mij'. De grote winnaar pakt zijn botte bijl en mompelt: 'Wat een lekkertje, toch om op te vreten? Zal ik hem nemen met een appel in zijn bek of met een veer in zijn kont?' De grote verliezer vraagt: 'Wat zegt u meester?' De grote winnaar buldert: 'Ik zei dat er niets gaat boven het duale stelsel!' Beiden brullen van het lachen.
+ Frietjesbakker, nestor van de raad en bijna burgemeester: ons aller Eric Hoetmer maakt een bliksemcarrière. Zou hij de ambtsketen al gepast hebben?
+ Hans van der Steen wethouder, zeg je? Even Apeldoorn bellen.
+ Bij Rita Kop waren de lekkerste Paashazenkeutelkazen in de aanbieding. Geproefd?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: