- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels die te laat komen.

30-mar-2002

+ In Muiden zijnde coalitiebesprekingen rustiger dan elders in de regio verlopen, schrijft het Vechtjournaal. Wanneer je dit gratis advertentieblad, dat als officieel persorgaan gretig put uit het officiële communiqué, moet geloven is er niets aan de hand. Zelfs niet geweest. Alles is koek en ei en in kannen en kruiken. Het Vechtjournaal lezend, mag je zelfs concluderen dat de VVD en de VIB bofkonten zijn. Formateur Jaap Meijer van het CDA zegt tenminste dat deze twee partijen net zo goed als de anderen hun zegje mogen doen voor een breed gedragen raadsprogramma. Je moet maar boffen!
+ Jaap Meijer vertelt in het Vechtjournaal, dat binnen het duale stelsel 'de raad nog kandidaat wethouders kan wegstemmen'. Nou, dat kon vóór jouw tijd ook hoor Jaap. Of het ook gebeurt is natuurlijk een andere zaak.
+ Ouwe Muier kreeg voor zijn kiezen dat hij het officiële perscommuniqué waarin stond dat alles bij het oude zou blijven, onjuist geciteerd zou hebben. In de officiële tekst stond dat voor voortzetting van het beleid met dezelfde coalitie gekozen was 'gelet op het belang van de continuïteit van het ingezette beleid'. Maar in de keutel stond: 'gelet op het belang van de ingezetenen'. Klopt, is helemaal fout. Zou ook te mooi geweest zijn.
+ Ere wie ere toekomt. De kandidaatwethouder van de VVD Henk Bökenkamp nam net zo min als Flip de Groot genoegen met de brokken die hem werden toegegooid door het monsterverbond Schulp&Leupen.
+ Zelfs al had de PvdA Tweede Kamerfractie onlangs geen roet in het eten gegooid met haar standpunt dat de Bloemendalerpolder beter groen kan blijven dan volgestampt worden met woningen en kantoren – dan nòg zou het zeer de vraag zijn of B&W het wel voor elkaar zou krijgen. Er is in de omgeving van Amsterdam momenteel immers geen enkele behoefte aan nieuwe kantoren, laat staan aan de voorgenomen 100.000 m2, die B&W zich in de Bloemendalerpolder gedacht had. In Amsterdam is namelijk de afgelopen drie jaar de leegstand van kantoorpanden gestegen van 2 naar 7%. Dag kantoren. Dag plannen.
+ De PvdA fractie is zoals bekend van vier naar twee zetels gegaan. De VVD ging van vier naar drie. Maar die hebben méér verloren, zegt de informateur met ijzeren logica, want voor hem gelden niet de zetels maar de percentages. Hoe het zij: als je als partij gehalveerd bent, zou je daar een boodschap van de kiezers in kunnen zien. Je zou heel misschien zelfs kunnen concluderen dat het beter is je maar even bescheiden terug te trekken. Nee, zegt de PvdA. Het is niet alleen vererend dat we tòch door de informateur zijn benaderd, ook hebben er 725 kiezers op ons gestemd en die verwachten wat van ons. Inderdaad: bijvoorbeeld dat je een lesje geleerd hebt. En dat je om jezelf te vernieuwen eens fris een paar jaar in de oppositie gaat. Te laat.
+ Uit het geruchtencircuit: de VIB zou, de schade die eraan dreigt te komen overziend, alsnog besloten hebben een wethouder voor te dragen. De derde op de kandidatenlijst. Eric Heldens is de naam. Te laat.
+ Wat D66 betreft is alles nog open, hoorde Ouwe Muier op Goede Vrijdag uit doorgaans betrouwbare bron. Te laat.
+ Een machtig man als informateur Dick Schulp had ook met een coalitie VVD, D66 en VIB kunnen komen aanzetten. Te laat.
+ Als de VIB ooit een Muider afdeling wil oprichten moet ze het nú doen. De tijd is rijp. Nog rijper dan voor de verkiezingen. Dus zeker niet te laat.
+ Alle vijf politieke partijen van Muiden werden voor Paaszaterdag uitgenodigd om over het collegeprogramma te praten. U leest het goed: collegeprogramma. Maar dat bestaat toch niet meer sinds het duale stelsel, een collegeprogramma? O nee? Dan weet u nog niet wie Schulp&Leupen zijn. Als die twee zeggen collegeprogramma, dan ís het collegeprogramma.
+ Hoewel de VVD de meeste stemmen verloor bij de verkiezingen, had de afdeling na de eerste schrik het fatsoen uitvoerig alle uitslagen op de site te zetten en ook een analyse te geven van de uitslag. Daarbij spiegelde men zich overigens, zoals je kon verwachten, aan het landelijke beeld. Ze waren de vechtpartijen binnen eigen gelederen in het Muidense even vergeten.
+ Als we de berichten moeten geloven dreigt de burgemeester het slachtoffer te worden van portefeuilleroof. Zijn takenpakket, dat al eerder geplunderd werd, zou nog kleiner geworden zijn. Als excuus wordt het duale stelsel aangevoerd. Binnen dit stelsel mag de burgemeester rust en orde handhaven, maar dient elke taak met een politiek tintje uit zijn pakket te worden geweerd. Hans van der Steen profiteert. Met cultuur en milieu van Smith erbij is hij nog belangrijker dan zijn voorganger Lahnstein al was. Schulp&Leupen houden de portefeuilles, die ze al hadden. Dat spreekt vanzelf, want ze hebben het fantastisch gedaan. Zeggen ze zèlf.
+ Ineens snap ik het! Een van beide huidige hoofdwethouders zou zich ergens hebben laten ontvallen dat de fractievoorzitter van D66 niet goed genoeg zou zijn om plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad te worden. Dan maken we hem toch gewoon derde wethouder, zal hij gedacht hebben. Je moet toch wàt. De fractievoorzitter werd uitgenodigd voor een gesprek. Naar verluidt was hij zeer vereerd.
+ Bij de dagbladen van het Telegraafconcern, waaronder ook de Gooi – en Eemlander, volgen de ontslaggolven elkaar op. Daar zijn de aandeelhouders natuurlijk gelukkig mee, want hoe minder mensen in dienst hoe meer winst. Maar ook de politiek is blij. Want hoe minder journalisten, hoe minder tijd om de krant te maken. Dus hoe sneller er genoegen genomen wordt met perscommuniqués. Ouderwets achter de waarheid aangaan is er niet meer bij. Dat verklaart meteen waarom het niet perse de slechtste journalisten zijn, die eruit gegooid worden.
+ Zal ik eens voor de aardigheid voorspellen wat Schulp&Leupen, nog vóór ze weer als wethouder aantreden, zullen doen om hun baas, de raad, te tonen hoe gehoorzaam ze wel zijn? In de raadvergadering, waarin de benoeming plaatsvindt, gaat alle aandacht uit naar de nieuwkomer. Een deel van de raad vindt drie in plaats van twee wethouders te veel voor Muiden. Een ander deel vindt de nieuwkomer niet echt geschikt. Er zijn ook raadsleden die met beide zaken moeite hebben. Zuchtend leggen Schulp&Leupen zich neer bij de wil van de baas. Geen derde wethouder. Maar wèl Schulp&Leupen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: