- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Politieke, maar ook leuke keutels.

03-apr-2002

+ De slag om het Balkengat is gewonnen door het meerkoetenpaar. Zij zagen hun nest, dat op een paar meter afstand van het zwanennest ligt, bedreigd door twee futen, die strootjes en modderige sliertjes aanvoerden alsof het niet het koetennest, maar hun eigen stekje was. Wat overigens wel eens kon kloppen, want vorig jaar was op dezelfde plaats een futennest. De brutale waterhoentjes, nota bene een slag kleiner, hadden het gewoon ingepikt.
+ Wat je zelden of nooit ziet, was nu vanaf het bruggetje waar te nemen. Terwijl ma zwaan onverstoorbaar doorbroedde en pa als een slagschip met volle zeilen door het water gleed, vielen de koeten de futen aan. Normaal zitten koeten alleen elkaar in de veren. Verder hebben ze de pik op eenden, hun voedselconcurrenten. Ook een reiger die op hun muppets uit is, kan een felle aanval verwachten.
+ Het begon er mee dat ma koet met stijgende verbazing vanaf het nest naar de ijverige futen keek. Ze kon haar ogen gewoon niet geloven. De brutaliteit. Aanranders! Pa koet reageerde anders. Toen zijn vrouw hem op schelle toon waarschuwde, bedacht hij zich geen moment. Watertrappelend schoot hij op het gekuifde stel af. Ma koet bleef niet achter. Toen manlief in actie kwam, was zij er als de kippen bij. De futen lieten de vijand koelbloedig op zich af komen, maar gingen de strijd niet aan. Precies op het moment dat hun aanvallers hen bereikt hadden doken ze onder water.
+ Zodra de gemoederen bedaard waren, ging het futenpaar, alsof er niets gebeurd was, door met het aandragen van bouwmateriaal voor 'hun' nest, waarop ma koet inmiddels weer troonde. Keer op keer herhaalde de geschiedenis zich. Een voordeel was, dat dankzij het steeds verlaten nest het publiek op de brug het aantal Paaseitjes van de koeten kon tellen. Het waren en zes. Blauwgroene.
+ De bewoners van de ark de Notenkraker (vroeger vanwege de toenmalige bewoonster Jeanne d'Arc genoemd) zitten ereloge bij de slag om het Balkengat. Op een paar meter afstand kunnen zij van uit hun huiskamer precies zien wat er zich allemaal afspeelt. Een jaloersmakend privilege. Gelukkig zijn ze graag bereid de kijkers te vertellen hoe het afgelopen is. Voorbijgangers kunnen sowieso toelichting van de arkbewoners verwachten op het gedrag van hun buren.
+ Door de renovatie van de kleine sluizen in Muiden is het faunaverkeer ernstig verstoord. Voor de vliegers is het geen punt dat de Vecht afgesloten is van de Vestinggracht en Singelgracht, maar de waterscharrelaars lijken behoorlijk van slag. Waarschijnlijk frustreert het de zwanen nog het minst dat ze pas in juni, wanneer de Weesperpoortsluis gerestaureerd is, over de Singelgracht zullen kunnen glijden. Maar de arkbewoners frustreert het des te meer. Elk voorjaar kunnen ze vanuit hun raam genieten van het tussen het statige ouderpaar dobberende zwanendons. Dit jaar zal er geen grijze grutparade in de Singelgracht te zien zijn.
+ Dinsdag werd zonder enig probleem in hoog tempo de Weesperpoortsluis leeggepompt. Schatzoekers op de sluiskade wreven zich bij voorbaat in de handen. Maar de eerste buit was voor de mannen van Werkendam. En die buit viel bitter tegen. Er viel een fiets met kreeftjes droog, een tuinstoel met kreeftjes en een voorrangsbord met paal en kreeftjes. Daarmee was het grote werk wel gedaan. Tussen een wijnglas, een soort wals een paar grote kletsnatte pakken Nieuwe Weesper scharrelden vissen. Niet veel, want de meeste vis was 'm gesmeerd door het trillen van het water bij het slaan van de damwanden.
+ Uitvoerder Antoin Veen en zijn pompmaatje vingen naast een snoek van 60 cm, die ze meteen vrijlieten, enkele snoekbaarsen, wat bleitjes en divers klein grut, waaronder een goudvisje. Naarmate de kolk verder droogviel groeide hun hoop op palingen en wie weet ook munten en oud vaatwerk: gaaf – want het wijnglas was ook niet stuk. Woensdag was de Keetpoortsluis aan de beurt om te worden leeggepompt. Daar wordt meer buit verwacht.
+ In het spoor van de sluiswerkers komen de Muiers. Zodra beide sluizen helemaal zijn drooggevallen zullen ze, als ze maar even hun kans schoon zien, geen moment aarzelen om, desnoods als dieven in de nacht met zaklantaarns, gestoken in hun baggerlaarzen door de modder te banjeren in de hoop er antiek uit te vissen. De meest ambitieuze schatzoekers dromen er zelfs van de wetenschappelijke wereld versteld te doen staan met waardevolle geologische vondsten.
+ Hun grote voorbeeld is dokter Simon Luitse, die een kwart eeuw geleden tijdens de laatste grote renovatie van de Groote Zeessluizen niet weg te slaan was uit de leeggepompte kolken. De dokter liet zich niet zo makkelijk wegsturen als de anderen. 'Ik ben de dokter' liet hij de sluisherstellers weten. Maar die waren daar (toen al!) niet van onder de indruk. De voorman riep: 'Als we u nodig hebben, roepen we u wel, maar nu: wegwezen'.
+ Toen de sluisherstellers nog maar net in Muiden bezig waren, reed uitvoerder Antoin Veen op een vrije dag met zijn meisje Linda naar de Weesperpoortsluis. Hij wilde haar laten zien waar hij mee bezig was. Het werd een fantastische dag. Niet alleen zagen ze een ijsvogeltje over de Vecht scheren, ze ontwaarden ook een rivierdonderpadje – dat is een zeldzame vis met ogen boven op z'n kop.
+ We zijn hier in Muiden door de natuur gezegend. Meldde niet onze eigen Arnold van Cor Smolders dat de roodwangschildpadden, inmiddels weer een winter groter gegroeid, op de stronken uit de oever van de Vest zitten te zonnen? Bij de Keetpoortsluis ontdekte een vader met zijn twee dochtertjes een prachtige, grote zwarte kikker – misschien toch pad – van een soort die in geen encyclopedie was terug te vinden en in de Singelgracht werd een ringslang gesignaleerd. Eigenlijk is dit allemaal veel belangrijker voor Muiden dan wie de nieuwe wethouders worden.
+ '1 april, ja daaaag, neem je zuster in de maling'. De man van het in paaltjes plaatsen en weghalen gespecialiseerde bedrijf zei het nog net niet, maar dacht het waarschijnlijk wel, toen hij op Tweede Paasdag tegen half een door een verbaasde sluiswachter gebeld werd. De DWR medewerkers op de Groote Zeesluis wilden graag namens Muiden weten waar de professionele paaltjeszetters bleven. De zomertijd afsluiting van 12 tot 8 uur gaat immers in op 1 april en dat was het Tweede Paasdag, zij geen het zon - maar een feestdag, dus…
+ De gele waarschuwingsborden voor de dichte brug (ze stonden nog niet overal) bleken vergeefs geplaatst te zijn. Geen paaltjes op Tweede Paasdag. De motorclubs die per traditie op de eerste paaltjesdag in lange slierten op Muiden afstevenen, waren teleurgesteld. Het mócht zomaar. Ze hadden ruim baan: ongestraft konden ze met z'n allen over de brug knetteren. Als je als voetganger op tijd opzij sprong, overkwam je niets. Er was geen lol aan.
+ Als dit al een aprilgrap was geweest, dan werd het zeker niet in dank af genomen door de vele zonzoekers op de afgeladen terrassen. Logisch: ze werden belaagd door stank en lawaai. Het commentaar loog er niet om. Zowel de stoet auto's en motoren als de gemeente kregen er van langs. Het vriendelijkst was nog een jonge bewonderaarster die verzuchtte: 'Dick Schulp kan nog geen dag Muiden uit of het gaat hier mis'. 'Welnee', zei een ander: 'hij heeft de keutels niet gelezen'. De opmerking die het meest de te denken gaf, was: 'Zou er nu niet eens één keer iets goed kunnen gaan in Muiden?
+ Ouwe Muier wast zijn handen in onschuld. Sterker nog: hij had ongewoon gezagsgetrouw een keurige keutel gemaakt om iedereen te waarschuwen dat de paaltjes er zouden staan op Tweede Paasdag. Straks denken de mensen nog dat hij Muiden in het ooitje heeft willen nemen. Terwijl dat toch wel het laatste is wat hij zou willen.
+ Bent u daar nog? We zijn nog niet klaar met de sluisbrug. Laat ik voorop stellen dat je voor het geld dat de tijdelijke verkeerslichteninstallatie ons kost niet kunt eisen dat de bedieners ervan op Tweede Paasdag komen opdraven om de instelling van de lichten speciaal voor deze feestdag aan te passen. Zoals het hoort op een dag door de week sprong ook op deze maandagmorgen het licht van groen op rood en omgekeerd. Merkwaardig was wel dat de verkeerslichten pas begonnen te werken om acht uur en dat ze doorgingen tot elf uur. Ze werkten dus niet zoals totnogtoe in de beproefde spitstijd, dus van zeven tot tien. De oorzaak lag voor de hand. Ze waren per ongeluk nog niet ingesteld op de zomertijd.
+ Wat maakte het ook uit? De sluipers werden pas de volgende dag verwacht. Maar toen die dinsdagmorgen kwamen aanzetten, wachtte hen een verrassing. Ze hadden de mazzel, dat ze vanaf zeven uur een uur lang door het knipperende oranje licht mochten rijden. Daar stond tegenover dat laatkomers tot elf uur alle kans hadden te moeten stoppen, omdat tot die tijd het licht op rood sprong.
+ Het leek wel Tweede Paasdag 2002. Politieman Jan van de Beld moest in alle vroegte een uur lang gedogen dat iedereen ongestraft doorreed, terwijl hij anders hele reeksen kentekens noteerde. 'Foutje' concludeerde hij en hij belde het bevoegde gezag op om er op te wijzen dat de zomertijd al een paar dagen was ingegaan. Het blijft een beetje vreemd wat er gebeurd is. Beslist ook voor de automobilisten, die tegen elven de vesting binnenreden. Wat moeten die wel van Muiden hebben gedacht? Terwijl ze voor rood moesten wachten, was er geen kip in de buurt, behalve dan Jan van de Beld en die kon het ook niet helpen.
+ Op eerste Paasdag schalde over de Fluit uit een megafoon de klare stem van een sopraantje met de mededeling: 'Morgen 1 april om half negen, ik bedoel om half elf, wordt de waterleiding in heel Muiden afgesloten. Laat meteen uw badkuip vollopen. Het is ècht waar, écht waar!' De boodschapper had beter met zijn onheilstijding kunnen wachten tot hij de baard in de keel heeft.
+ Een leeftijdgenootje uit de Kloosterstraat pakte het anders aan. Dit lieverdje mailde op 1 april een viruswaarschuwing naar de relaties van zijn vader. Met een reddende link ter geruststelling…
+ Pampus was op beide paasdagen omgetoverd tot Paaseiland. Niet alleen op Tweede Paasdag, want dan was er beslist minder belangstelling geweest. Om te mogen zoeken moesten ouderen € 17,50 en kinderen € 12,50 betalen. Ben je met vader, moeder, zoontje met een vriendje en dochtertje met een vriendinnetje. Moet je in totaal € 85, - (fl. 187,33) neertellen. Wanneer je voor dat bedrag in de winkel eieren koopt en je neemt er elke dag één dan krijg je ze niet op voor Pasen 2005. En op Pampus moest je ze nog zelf zoeken ook. Dan ben je toch zeker een ei?
+ U hebt natuurlijk allang begrepen dat ik maar wat zit te dollen. De prijs was schappelijk, want inclusief vaarttocht en rondleiding. 'Paaseiland' kwam op het Jeugdjournaal. Het was een zo groot succes, dat spontaan besloten werd er een jaarlijkse traditie van te maken. Over beide Paasdagen verdeeld zochten bijna 230 volwassenen en ruim 160 kinderen naar in totaal 2500 eieren. Die waren niet al te moeilijk verstopt. Maar het viel niet na te gaan of ze allemaal waren gevonden. Dus mocht u de komende tijd een ei vinden op Pampus, dan kunt u dit beter niet oppeuzelen, ook al ruikt-ie nog zo lekker.
+ Heeft u het ook gehoord? Het klapperende geluid van de grote verkeersbrug is net zo snel weer verdwenen als het op kwam zetten. Dat komt niet omdat Rijkswaterstaat de bouten zou hebben aangedraaid. Die klus vergt een dag of wat. Blijkbaar was er ineens een oplossing gevonden. Misschien was de brug gewoon de laatste keer niet goed dichtgedraaid.
+ In de voetsporen van Jaap Schulp in zijn jeugdjaren - maar dan vrijwillig - maakte Ouwe Muier op de ochtend van de Tweede Paasdag een voettocht naar Muiderberg. Hij had het zo uitgekiend dat hij om elf uur midden in het dorp zou zijn, want dan zou vooruitlopend op het Duurzaam Veiling project het Dorpsplein aan het eind van de Dorpsstraat worden geopend. Een uitstekend initiatief van de VIB. Maar helaas: toen hij op de aangegeven plaats arriveerde was er geen mens te zien. Geen wonder, want hij was een uur te laat. Alles was al achter de rug. Ouwe Muier had het kunnen bedenken, want in de Paasnacht was de klok immers een uur vooruit gezet. Jammer, hij had er graag bij willen zijn.
+ Een bekende Muiderberger, met een bekende Muider achternaam, stuurt de volgende mail, waar ik graag ruimte voor maak: 'Ik rijd elke ochtend van Muiderberg naar Utrecht en dan ga ik door het Naarderbos. Dat doe ik omdat invoegen op de A6 en dan direct voorsorteren richting Hilversum me te gevaarlijk is. Een van de dingen die ik doe tijdens die ritten is het tellen van de mij tegemoetkomende auto's in het Naarderbos. Dit omdat ik weet dat het grootste deel hiervan deel gaat uitmaken van het sluipverkeer waar de vesting Muiden veel overlast van heeft. Gemiddeld tel ik gedurende zo'n rit door het Naarderbos, die ca. 4 minuten in beslag neemt tussen de 40 en 50 auto's'.
+ Hij vervolgt: 'Onlangs ben ik er een keer bij 100 mee opgehouden. Eén lange rits auto's en ...allemaal richting Naarderstraat, Zuidpolderweg. En dan? Richting Herengracht en sluis? Aan het eind van het Naarderbos aangekomen begreep ik hoe die lange stoet was ontstaan. Op de A1 was de file weer eens wat langer dan normaal, dus veel auto's namen, vanuit de richting Bussum komend, de afslag bij het Naarderbos om zo hun favoriete sluiproute in te duiken. Alleen dit keer was zelfs de afrit van de A1 een file vanwege het grote aanbod van verkeer.
+ 'Lekker puh'  zou je dan zeggen, maar nee hoor. Het aanbod van sluipverkeer werd keurig in stand gehouden door twee agenten die het bestemmingsverkeer vanuit Naarden in het Naarderbos wel eventegenhielden om zo de lange sliert auto's rechtstreek vanaf de A1, en zonderoponthoud richting Muiden te sturen.Waarom? Waarschijnlijk om zo hun twee collega's achter het verkeerslicht bij de sluis in Muiden van werk te voorzien'.
+ Volgens Ouwe Muier zou dat verhaal over die nieuwe Muider zeemeermin, die door Muider kunstenaars zou zijn geplagieerd, wel eens als aprilgrap bedoeld kunnen zijn. Het kan immers geen toeval zijn dat op uitgerekend 1 april de waarheid aan het licht kwam. Maar ja, als je dat mallotige ontwerp van de nieuwe meermin precies op 1 april had gepresenteerd, was er niemand ingetrapt. En dat is niet leuk voor het leedvermaak. De grappenmakers hebben natuurlijk geredeneerd: '1 april of niet, het is april, dus het is een aprilgrap'. Wat dus niet eerlijk is, want er is maar één april.
+ Een idee van M.W. te M. Als we nu eens overal in Muiden grote borden op de daken zouden leggen met de tekst 'Wanneer u dit kunt lezen, vliegt u te laag'. Wie weet helpt het.
+ Mij gewerd dat de D66 wethouder verstek liet gaan bij de belangrijke ledenvergadering van zijn partij die Tweede Paasdag werd gehouden. Niet omdat het zulk stralend weer was, maar omdat er zich donkere wolken boven Muiden samenpakken. Hij heeft geen zin in gedonder.
+ Een politicus die op het punt staat om het voor gezien te houden: 'Het enige wat wij niet nodig hebben in Muiden zijn de verkiezingen'.
+ Op de Zuidpolderweg staat nu al tijden een bord met 'Markering ontbreekt'. Zou je niet zeggen als je naast die dubbele streep rijdt.
+ Hou de website van de VIB in de gaten. De Muiderbergers die zo verrassend profiteerden van de malaise bij de VVD en de PvdA zijn niet van plan zich voor politieke karretjes te laten spannen die in achterkamertjes worden opgetuigd. Ze vinden dat de besprekingen voor het raadsprogramma (niet te verwarren met het collegeprogramma van vóór het duale stelsel) in openbare vergaderingen moeten plaatsvinden, en laten dat ook blijken door straks op hun site www.vib.nl iedereen alles te vertellen wat hun gespreksgenoten liever achter gesloten deuren houden.
+ Niet alleen de VIB vindt dat de bevolking nu wel genoeg buitengesloten is. Dit geldt ook voor twee nieuwe raadsleden van de gevestigde partijen. Jan Hielkema van de PvdA en Flip de Groot van D66 sloten zich Paaszaterdag bij de VIB aan: opengooien die handel.
+ Wat hoor ik nóu? Dat is óók wat! Néém je die VIB serieus, blijkt dat hun eerste openbare optreden als gemeenteraadspartij een grap is. Ik bedoel de zogenaamde officiële opening van dat zogenaamde Dorpsplein. Menig kiezer die zijn of haar stem op de VIB uit bracht, zal zich een volgende keer bedenken. De VIB is geen haar beter dan de gevestigde partijen. Je wordt belazerd waar je bij staat. Geen haar op mijn hoofd dat ik ooit nog eens te voet naar Muiderberg ga. Ook niet in wintertijd!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: