- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Uw keutels zijn vandaag wat aan de natte kant.

07-apr-2002

+ U hebt ze vast wel gezien, de aanplakbiljetjes met die noodkreet over het vermiste tweejarige katertje Basje. Ze hingen door heel Muiden. Als je zo van je poes houdt dat je een hele middag uittrekt om overal een oproep op te hangen - en bovendien de vinder een beloning in het vooruitzicht stelt, dan moet je wel heel veel van je poes houden, redeneerde Ouwe Muier. Hij besloot ruimte in zijn rubriek aan te bieden om te helpen Basje te vinden en belde naar het telefoonnummer dat op het pamflet stond. Zijn reactie werd gewaardeerd, maar het was te laat. De verdrietige eigenares meldde: 'Basje is overleden'. Het katje was op de dag van de vermissing plotseling overgestoken op de Spiering en doodgereden. De 'daders' hadden het dier in hun achtertuin begraven. Uit foto's bleek dat het inderdaad om Basje ging.
+ Wees gerust: de kilometers lange rij grote grijze molshopen die de Noordpolder van Oost naar West doorkruist, is geen aanzet voor het bouwrijp maken van weidegrond voor een nieuwe woonwijk in Muiden. Het is de uitgegraven aarde voor de aanleg van een vier meter brede wetering vanaf het nieuwe gemaal dat tegenover de Wegman komt, tot aan de Schapenkaai.
+ Het zit even niet mee met de graafwerkzaamheden. Niet alleen zakte plotseling een graafmachine zo diep weg, dat er een telekraan aan te pas moest komen om 'm uit de blubber te vissen, ook werd er ineens een shovel met een waarde van anderhalve ton vermist. De aannemer gaf links en rechts zijn telefoonnummer aan inwoners van Muiden met het verzoek hem te bellen zodra ze de shovel zouden zien. Een aangifte wegens diefstal had voor de hand gelegen, maar dat gebeurde niet, want de shovel was weggehaald door de eigenaar, die achter zijn geld aanzat.
+ Het nieuw te bouwen gemaal aan de Naardertrekvaart zal het oude gemaal 'Noordpolder 1892' vervangen. Dit oorspronkelijke stoomgemaal, dat naast de boerderij van Meester staat, wordt ontmanteld. Het gebouw zelf zal worden verkocht als 'waterstaatsvreemd'. Het gebouw heeft de bestemming 'gemaal', maar het zou onverkoopbaar zijn als daar niet van zou mogen worden afgeweken. Dus de liefhebbers kunnen zich opstellen in rotten van vier. Ze zullen geduld moeten hebben tot pak weg medio juni volgend jaar.
+ Het staat nu wel vast dat het verouderde bedieningsmechanisme voor de sluisburg, dat beneden in het witte sluishuis staat opgesteld, wordt vervangen door geavanceerde elektronische apparatuur, die geïnstalleerd wordt onder het sluiswachterhuisje. In dit verband zal het witte sluishuis net als het oude gemaal in de verkoop worden gebracht als 'waterstaatsvreemd gebouw'. Achter aansluiten.
+ Als de nieuwe installatie er komt, zou er in Muiden wel eens overgeschakeld kunnen worden op afstandsbediening - met monitoren vanaf een centraal punt in Weesp. De mogelijkheid hiertoe is 'ingebouwd'. Of het doorgaat, hangt mede af van de bouw van de lokale brug over de Vecht naast de huidige verkeersbrug. Mocht die er komen, dan kan alles in één moeite door op afstand worden bediend. Wat dan een verantwoorde investering zou zijn. Overigens hebben we het over afstandsbediening tijdens de wintertijd, als het vrij stil is, en (nog) niet over de zomertijd, wanneer het veel drukker is op de Vecht.
+ Ging het leegpompen bij de Weesperpoortsluis lekker vlot, bij de Keetpoortsluis waren er problemen. Hoe hard er ook gepompt werd: het water wilde maar niet zakken. Het bleek dat er in de damwand onder de waterlijn flink wat speling zat. Er was een spleet ontstaan door de druk van het water. Toen het lek eenmaal gedicht was, liep alles weer van een leien dakje.
+ Volgens Piet van der Brink, die rondbanjerde in de leeggepompte Weesperpoortsluis, zou deze een halve eeuw geleden voor het laatst zijn gerestaureerd. Broer Hansen was toen zes jaar. Hij kan het zich niet herinneren. De sluizen werden pas in 1997 door de DWR overgenomen van Domeinen. De huidige DWR- medewerkers hebben er dan ook geen idee wanneer de laatste opknapbeurt van de Keetpoortsluis was.
+ Kwam er al niet veel buit uit de Weesperpoortsluis, de oogst uit de Keetpoortsluis viel zo mogelijk nog meer tegen. Op de bodem, een meter of drie onder de wallenkant, stak boven een dikke laag modder een autostuur uit. Er zat geen auto aan. Verder werd er een wieldop gevonden, een nummerbord, een snelbinder, een bierflesje, een roestvrijstalen dolk, een asbak, een batterij, een dubbeltje uit 1977 en een kwartje uit 1984. Dat vonden die jonge gasten uit Werkendam al heel oud. Dat de buit zo schraal is, is minder vreemd dan het lijkt, want alle sluizen van Muiden worden regelmatig stevig doorgespoeld.
+ In de lege kolken was veel vislucht en weinig vis. De Werkendammers verzamelenden wat ze aantroffen in een emmer en gooiden alles terug in de Vecht. Zelfs een paling, maar die mat hooguit twee decimeter. De andere palingen moeten in de modder zijn weggekropen of de sluis zijn uitgevlucht toen de damwanden werden geslagen.
+ De schatzoekers speurden in het spoor van de sluisherstellers vergeefs naar kostbaarheden. Piet van der Brink in de Weesperpoortsluis vond nog een koperen kannetje, maar verder bestond de buit uit wat dubbeltjes, kwartjes en een enkele gulden. Er werd niet één euro gevonden.
+ De voorbijgangers genieten zichtbaar van de inmiddels vers gezandstraalde steentjes in beide sluizen. Het is een genoegen om naar dat prachtige ouderwetse voegwerk van de muren en op de bodem te kijken. Vakmanschap is meesterschap. Tegenover dit plezier staat de ergernis vanwege de vernielingen. Zo hebben rotjongens van een jaar of twaalf, dertien, in het donker opererend, de slangen van de pompen getrokken.
+ Het werkterrein is afgeschermd met hoge hekken – wat eerder een uitdaging is dan dat het bescherming biedt. De lieverdjes gingen al aan de haal met het verkeersbord dat uit de sluis werd gevist. Daar valt nog om te lachen. Heel wat bedenkelijker is dat ze een bootje dat voor de sluis lag, hebben leeggeroofd. Alsof de eigenaar nog geen pech genoeg had, toen hem bleek dat de sluis voor maanden afgesloten was.
+ In de bouwput voor de appartementen, die achter de oude school aan de Ossenmarkt zullen worden gebouwd, werd niet geheid maar geboord. Tot verrassing van bouwheer Pieter Broerstra, die dacht dat dit wel een weekje kon gaan duren, was het karwei in één dag gepiept.
+ Aanvankelijk gingen de appartementen als warme broodjes. Maar nog steeds zijn ze niet alle zes verkocht. Voor vijf woningen was vrijwel meteen een eigenaar gevonden. Vier gaan er naar Muiers van zestig plus, die hier willen blijven wonen, en eentje naar een jonge neo Muier. Slechts één appartement, nota bene een van beide penthouses met wijds uitzicht over de Noordpolder, heeft nog steeds geen eigenaar. Dat zal niet lang meer duren, want blijkens borden op de achtermuur bij de bouwput bieden inmiddels twee makelaars dit koopje van 140 m2 levensgeluk aan. Koudijs & Ten Kate en Vlaanderen, om precies te zijn.
+ Dat is nog eens sneu voor Henk Bökenkamp, de kersverse fractieleider van de VVD: tijdens de Nieuwjaarsreceptie tussen wal en schip vallen, en nu bij de formatie van het college weer buiten de boot. Je zou er een punthoofd van krijgen.
+ De politie aan de sluisbrug wordt geconfronteerd met agressief volk. Vooral de sluipers die betrapt worden, hebben een grote smoel. 'Die verkeerslichten hebben hier nooit eerder gestaan', brullen ze. Dat klopt, maar is dat een reden om je er niets van aan te trekken? Voor menig gehaaste automobilist blijkbaar wel. Neem donderdag. Toen was het weer goed raak. Aan één stuk door werden de nummers van doorrijders genoteerd.
+ De eerlijkheid gebiedt Ouwe Muier in twijfel te trekken of er bij de sluisbrug alleen uit botte onverschilligheid tegen de verkeersregels wordt gezondigd. Onlangs stond hij zelf met zijn auto voor de lichten te wachten. Hij stond achter een mevrouw die kennelijk niet kon kiezen tussen blijven staan of doorrijden. Dat was heel begrijpelijk, want je kunt, als de zon erop staat, absoluut niet zien of het verkeerslicht groen of rood is – onverschillig of je nu van de Herengracht of uit de Naarderstraat komt.
+ De rij achter haar begon ongeduldig te toeteren, maar de dame in kwestie bleef kalm wachten. Pas toen er ineens een tegenligger aan de overkant stopte, wat wel een eeuw leek te duren, trok ze abrupt op; Ouwe Muier achter zich latend met de vraag of hij nu wèl of niet in overtreding zou zijn als hij óók doorreed. Rood of groen, hoe hij ook tuurde: het was niet te zien. Maar er werd zo driftig achter hem getoeterd en op voorhoofden gewezen dat hij, schuw als hij is, zich onder het motto 'De dood of de gladiolen' op de sluisbrug stortte.
+ De volgende morgen ging hij voor alle zekerheid naar het wijkbureau. Een bon van 86 euro – dat is een kleine 190 gulden - is veel voor een AOW-er. Dus maar even gemeld dat het helemaal niet snor zit met die lichten. Dan sta je sterker in je schoenen wanneer je kenteken tòch genoteerd mocht zijn. De politie nam zijn aangifte van valsheid in belichting serieus, maar kon niets toezeggen over een verbetering van de situatie, dit temeer omdat het maar een tijdelijke installatie is.
+ Terugkomend van de vriendelijke agent, sloeg Ouwe Muier aan het filosoferen. Het zou toch mogelijk moeten zijn om binnen het budget dat de gemeente heeft uitgetrokken voor het gebruik van deze tijdelijke installatie, een parasolletje aan te schaffen, dat dan boven het verkeerslicht zou moeten worden vastgebonden, zodat je meer schaduw krijgt dan nu met dat kapje. En mocht daar geen geld meer voor zijn, dan zou hij best bereid zijn een inzameling onder de bevolking te houden. Per slot gaat het om een goed doel.
+ Ineens zag hij in, dat hij het probleem helemaal verkeerd benaderde. In een flits bedacht hij dat het geen verschil tussen groen en rood zien weer zo'n slimme zet van de wethouder van verkeerslichten is. Hoe onduidelijker de situatie, hoe meer het sluipverkeer in de war raakt en hoe groter de angst voor een prent is. Dat komt ons goed uit!
+ Laten we alles zoals het nu is, dan snijdt het mes immers aan twee kanten. Voor het sluipverkeer wordt het minder aantrekkelijk om door Muiden te rijden en tegelijkertijd stroomt een enorme bom duiten aan boetes binnen. Dit dankzij de sluipers die óf zich sowieso niets aantrekken van de verkeerslichten óf het verschil tussen rood en groen licht niet zien en het er dus maar, net als Ouwe Muier, op wagen. Prima bedacht van de wethouder. Alleen jammer dat hij vergeten heeft dat ook onschuldige stadgenoten worden gedupeerd. Maar verder: een slimmerd hoor!
+ Als eind deze maand de wethouders gekozen worden, heeft alleen de VIB recht van spreken wanneer er verwijten uit de raad komen over het voornemen van CDA, PvdA en D66 om door te gaan met de PvdA als collegepartij (hoewel deze partij genadeloos door de kiezers is afgestraft) – en óók nog eens met drie wethouders. Als een en ander aan de orde komt, kan de VVD niets anders doen dan besmuikt zwijgen, want de VVD - fractie heeft boter op het hoofd sinds ze er in hun gretigheid om mee te regeren met boter en suiker ingingen.
+ Bij de allereerste geheime besprekingen had de VVD het namelijk op een akkoordje gegooid met CDA en PvdA. Dat hield in: doorgaan met de PvdA. Zonder D66, maar wel met een derde wethouder – een VVD-er uiteraard. Jammer voor de liberalen, maar na een dag of wat werd de VVD door de andere deelnemers aan het achterkamertjesberaad afgewezen en mocht D66 alsnog meedoen.
+ Het probleem voor de VVD is, dat ze nu natuurlijk niet meer kunnen protesteren tegen deelname van de PvdA, noch tegen een derde wethouder. Daar waren ze het in eerste instantie immers van harte mee eens. Razend slim van Leupen en Schulp om het zo te spelen, maar of Muiden er blij mee moet zijn, is een andere vraag.
+ Bij D66 was het verlangen naar een wethouderszetel voor Hans van der Steen, de torenhoge favoriet in eigen gelederen, zo groot, dat de democraten, toen ze via een achterdeurtje het achterkamertje mochten binnenglippen, er zonder mokken genoegen mee namen dat ze tweede keus waren, na de VVD. Het zou ook kunnen dat ze in hun blijdschap om de uitverkiezing het domweg niet in de gaten hebben gehad.
+ Oud D66 fractievoorzitter Betty Mock volgt de formatie op afstand. Met de nodige scepsis, want de eeuwige politieke spelletjes waren voor haar indertijd reden om af te haken. Wat allerminst wil zeggen, dat ze niet zou doorzien wat er nu gebeurt. D66 had in haar optiek een sleutelrol kunnen spelen door het CDA te dwingen een andere keus te maken dan inmiddels in de krant heeft gestaan.
+ Het CDA had niet voor de PvdA mogen kiezen, vindt ze. Als je zeteltal gehalveerd is, verdien je het niet een wethouder te leveren. Daar komt bij, zegt Betty Mock, dat we niet kunnen blijven doorgaan met de Muider gemeenschap op te laten draaien voor drie wethouderssalarissen. Twee wethouders zijn voldoende voor zo'n kleine gemeente.
+ Dit is haar oplossing is: een coalitie van CDA (4 zetels), plus D66 (2 zetels) plus de VIB, de grote overwinnaar die vanuit het niets 2 zetels veroverde. Acht van de dertien zetels. Dat is een raadsmeerderheid, waarmee probleemloos te regeren valt. In deze coalitie zijn bovendien Muiden en Muiderberg evenredig vertegenwoordigd, zo goed als de vrouwelijke raadsleden. Dat is bij de voorgestelde coalitie allerminst het geval. In 'haar' CDA-D66-VIB college zitten niet drie, maar twee wethouders. D66 en de VIB leveren er samen één. Begonnen wordt met een wethouder van D66. Die wordt na twee jaar opgevolgd door een wethouder van de VIB – of omgekeerd. Zo is alles eerlijk verdeeld voor de komende vier jaar.
+ De Mock-variant bewijst dat er méér mogelijk is dan de voorgenomen coalitie. Dit biedt perspectieven, want het is nog niet te laat voor een andere aanpak. Zolang de wethouders niet gekozen zijn, staat er nog niets vast, zoals formateur Jaap Meijer al eerder grimmig in de krant liet weten. Mocht het CDA niets van de VIB willen weten (voor D66 hadden ze al gekozen, al was het dus pas in de tweede ronde) dan kunnen VIB en D66 altijd nog met de VVD gaan praten. De combinatie VVD, D66 en VIB is immers ook een raadsmeerderheid. Hierbij zij aangetekend dat de VVD, hoewel tweede partij met haar drie zetels, vanwege het grote verlies bij de verkiezingen eigenlijk óók geen wethouder zou mogen leveren.
+ Er is nòg een mogelijkheid. Alleen de VIB kan op dit moment zonder zich te schamen voor de bevolking spreken, en zal dat ook vast doen. Het zou gerechtigheid zijn wanneer de VIB een paar raadsleden uit andere partijen meekrijgt als de wethoudersbenoeming aan de orde is. Ik bedoel een paar raadsleden met meer respect dan hun collega's voor de verkiezingsuitslag, en daarmee voor de keus van de kiezers.
+ Mocht dit gebeuren, en gaat de VVD mee, dan ontstaat een meerderheid, die alsnog een stokje kan steken voor de voorgekookte benoeming van het trio Van der Steen, Schulp en Leupen. Veel kans geef ik het niet. De partijdiscipline en angst voor gezichtsverlies zijn bij de gevestigde partijen nu eenmaal groter dan de bereidheid om naar de kiezers te luisteren. Dat komt wel weer over vier jaar, bij de nieuwe verkiezingen.
+ Het zal de keutelaars die politiek volgen, niet ontgaan zijn dat deze bespiegelingen de bestaande machtsverhoudingen als uitgangspunt hebben. Zou het duale stelsel hier serieus worden genomen, dan lagen de kaarten heel anders. Ouwe Muier is voor het gemak maar uitgegaan van de praktijk in Muiden – en die praktijk is dat de Muider politiek òf geen boodschap heeft aan de mogelijkheden voor een beter bestuur en meer betrokkenheid van de bevolking, óf dat het duale stelsel de vroede vaderen gewoon boven de pet gaat.
+ Ouwe Muier werd erop attent gemaakt dat er in de leeggepompte Weesperpoortsluis ook nog een oude autoband lag. Bij deze.
+ Het kroeggesprek ging over een stadgenoot die kort daarvoor was overleden. 'Waarom was je niet op zijn begrafenis?' vroegen ze Jantje Bokma. Die antwoordde: 'Hij komt toch ook niet op de mijne!'
+ Wat is het toch jammer dat de magnolia's zo kort bloeien.
+ Overigens ben ik van mening dat de bordjes voor de wandelaars vanaf het parkeerterrein van Mariahoeve moeten worden verhangen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: