- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels uit de geruchtenmachine.

15-april-2002

+ Nooit meer zeggen dat er in Muiden niets gebeurt. Vraag maar aan de politie. Die komt nauwelijks aan koffiedrinken toe. Bijvoorbeeld: donderdagavond rond kwart over zes werden ze gebeld door Fie Kooij. Vlak langs haar mooie poppen in haar decoratiewinkel wankelden twee ladderzatte mannen. De twee waren brandweermannen uit Amsterdam. Dat kon je zien. Het stond achter op hun jacks. Er was ook een derde dronken man, maar die was even niet in de buurt.
+ Beide mannen waren met een daverende klap tegen de voordeur in de portiek naast de winkel gesmakt. Hoewel er een ruit was gesneuveld, liepen ze door. Gerrit ging erachteraan voor de schade en kreeg ze mee de winkel in. Ze wilden wel betalen. Maar ineens zag Fie een klein beeldje van Pinokkio uit de zak van een van de mannen steken. Reden genoeg om toch maar het politiebureau te bellen.
+ Het duurde even voordat de politie er aan kwam. De mannen wachten de komst van de dienders niet af en liepen de winkel uit: recht in de armen van Hermandad. Inmiddels was ook de derde dronken brandweerman gearriveerd. Hij gooide enthousiast zijn zojuist bij Frank Wagenmans gekochte kippenpootjes tegen de politieauto aan. De drie verzetten (24, 32 en 42 jaar oud) zich tegen hun arrestatie. Na een handgemeen werden ze in de boeien geslagen en afgevoerd. Het stukje wildwest was nauwelijks voorbij of er kwam een weer nieuwe melding. Ook uit Muiden. 'Zo'n klein stadje, maar nooit rust' zei een van de politiemannen. Hij snakte naar een kop koffie.
+ Wat hebben drie brandweerlieden uit Amsterdam in Muiden te zoeken? Gewoon: Muiden lag op hun pad tijdens hun trainingstocht voor de Vierdaagse. Het was een behoorlijke tippel geweest vanaf hun kazerne en ze vonden dat ze wel een biertje verdiend hadden. Maar het was zo gezellig bij Ome Ko dat ze, buiten werktijd, ijverig een binnenbrandje gingen blussen.
+ Het waren trouwens (niet boos worden) best aardige jongens. Dat vonden Gerrit en Fie ook. Er werd uiteindelijk geen aangifte gedaan. Laten we het er maar op houden dat de Amsterdammers de weg kwijt waren geraakt in de wereldstad Muiden. Toen ze al flink boven hun bluswater waren, wilde een van de drie een taxi bellen voor de terugtocht. Maar de anderen wilden beslist terugwandelen naar Amsterdam. Daar sloot nummer drie zich toen maar bij aan. Het was een korte wandeling. De heren werden thuisgebracht. Alle drie zijn geschorst. Vast wel verdiend, maar toch ook sneu.
+ Zeilschepen zijn gebouwd op schuin in het water liggen. Een voormalige houten mijnenveger zal dan ook niet gauw omslaan. Eigenlijk was het dus alleen maar een slordig gezicht toen de driemast barkentijn Elisabeth Smit donderdagmorgen scheef in de haven lag. 'Pas als de masten de Koninklijke raken, is er iets aan de hand' zei iemand die er verstand van heeft.
+ Maar weten landrotten veel! Die schrokken zich een hoedje. Dit was niet eerder vertoond in Muiden. Aan stuurboordzijde reikte het water tot een kleine meter onder het berghout en de lijnen vanaf de wal stonden strak gespannen. Een onbekende, die langs kwam om te kijken uit welke hoek de wind waaide, sloeg prompt alarm toen hij vanaf de overkant de drie scheve masten zag. Er werden pompen ingezet en al gauw lag het schip weer kaarsrecht. Nou ja, bijna dan.
+ Bij Ome Ko vlogen de grappen over en weer. Wat was de oorzaak? Geramd, zei de een. Met de ballasttanks gespeeld, zei de ander. Het gerucht dat een slang van het lenssysteem het pompwater de verkeerde kant zou hebben opgestuurd, was serieuzer te nemen. Maar wat er nu precies gebeurd is, zal altijd wel een schippersgeheim blijven. Ook zal Ouwe Muier er nooit achter komen, welke bescheiden figuur dankzij zijn kordate alarm vanaf de wal de trots van Muiden van een wisse ondergang heeft gered. Forget it. No way.
+ In de Keetpoortsluis banjert een reiger op zoek naar lekkere hapjes. Hij is in gezelschap van eenden en koetjes. Dat kan omdat er meer water in de kolk staat, dan de sluisherstellers lief is. Ze hebben hun kont nog niet gekeerd of het water stijgt weer. Zo blijf je pompen tot je een ons weegt. Het komt waarschijnlijk omdat er grondwater sijpelt door de grote scheur die dwars over de kolk loopt. Maar de Werkendammers verzekeren dat Muiden niet zal onderlopen.
+ Wanneer de Keetpoortsluis weer open gaat, zal ook de kroeg van Frans Van Deursen open zijn. Frans houdt het op eind mei eer hij de deur van zijn winkel annex café weer openzet. Hoeveel ongeboren en zelfs geboren Muiers zouden weten dat Muiden aan de Zuidpunt een gelegenheid heeft met een schenkvergunning?
+ Piet Buitenweg wist het wel. Jarenlang was Piet de eerste stamgast van Van Deursen. De meeste klanten zijn huurders van roeibootjes. Ze combineren het nuttigen van een Amsteltje graag met de aankoop van hengelspullen uit het winkeltje. Overigens is iedereen welkom. Alleen moet je wel komen op de door Frans van Deursen zelf bepaalde openingstijden. Het is net als met Jan Melis indertijd. Die had op zijn smidse een briefje geprikt met 'als de deur dicht is ben ik er niet'.
+ De nieuwe fractievoorzitter van de PvdA Jan Hylkema laat per mail weten dat hij een ietsje anders tegen het huidige doen en laten van zijn partij aankijkt dan Ouwe Muier. Ook mailt hij dat er een fout staat in de keutel over de rivierdonderpad. Die eet vlokreeftjes en geen vlokkreeftjes, met dubbel 'k', zoals in de keutel stond. Jan Hylkema heeft volstrekt gelijk. Ouwe Muier zit helemaal fout. Wat die vlokreeftjes betreft.
+ Cees Leupen boft toch maar met zijn plannen voor de Bloemendalerpolder. De portefeuille ruimtelijke ordening van Weesp is van zijn collega-wethouder en medestander Ben Lüken naar de Weesper wethouder Wim Renkema gegaan. Terwijl Lüken het over de noodzaak van extra 1500 woningen in Leeuwenveld had, vindt wethouder Renkema een paar honderd genoeg. Dat betekent een juweel van een kans voor Leupen! De nieuwe portefeuillehouder Renkema zal vast opgelucht zijn als Leupen de 1300 overblijvende woningen, die hij afwijst, bij Muiden trekt.
+ Nóg een meevaller voor Cees Leupen: het is inmiddels al wéér wat langer geleden dat de gezamenlijke Gooise gemeenten in het Regio Perspectief voor 2015 elkaar vonden in de conclusie 'Het Gooi is vol'. Nog eventjes en iedereen is het vergeten.
+ Ik schreef dat zwanen zodra ze jongen hebben eendenkuikens uitroeien. Roy Moolhuyzen heeft gezien dat dit al gebeurt vóórdat de zwanenjongen er zijn. In zijn tuin aan de Vecht kwam een nest met twaalf eendenkuikens uit. Toen ze te water gingen voor hun eerste zwemles kwam met luid geklap van zijn wieken een van de in het Balkengat broedende zwanen aansnellen. Binnen een mum van tijd had hij vijf kleine eendjes gedood door ze een knauw te geven en in zijn snavel heen en weer te schudden. 'Ik kon hem wel vermoorden', zei Roy.
+ Op de Kermis stond ook dat jaar weer de Crazy Wave, de topattractie voor wie 'spanning en sensatie' wil. In de kassa stond naast een bordje met de ritprijs een tweede bordje. Daarop werd gevraagd naar 'oude of vreemde losse munten'. Er stond bij: 'voor 50 losse centen 1 vrijkaartje'. Terwijl één ritje 150 centen kost.
+ Oud-wethouder Siem Rozendaal was jarenlang dé man van Muiden. Iedereen kende hem. Lang geleden vertrok hij naar Maastricht. Tegenwoordig woont hij in Muiderberg, dat is dus bijna weer in Muiden. Dat hij al een jaar of wat van zijn pensioen geniet, wil allerminst zeggen dat hij stil zit. Siem Rozendaal laat steeds nadrukkelijker zijn gezicht in Muiden zien.
+ Ouwe Muier was getuige van het moment, dat Siem Rozendaal hiertoe besloot. Dit gebeurde op de dag dat Muider ingezetenen een wandeling over het kruitfabriekterrein mochten maken. Uw chroniqueur en Siem Rozendaal kwamen tegelijk bij de poort aan. De eerste werd prompt herkend. De tweede niet, terwijl zijn vader hier nota bene zo'n belangrijke rol gespeeld heeft. Dit was zijn eer te na!
+ In de tijd dat Siem Rozendaal wethouder was, las heel Muiden het babbelblad De Spiering. Dit blad was te vergelijken met Muideninfo, alleen wel vriendelijker. Wat niet wegnam dat wethouder Rozendaal en het hele gemeentebestuur behoorlijk kritisch door de Spiering gevolgd werden. Dat vond hij niet altijd leuk, maar hij vond het wel goed dat het gebeurde. 'Het houdt ons scherp' was zijn mening. Siem Rozendaal mocht dan wel een beetje conservatief zijn –soms zelfs een beetje boel – het werd alom gewaardeerd dat hij openstond voor andere meningen.
+ Ik spreek in verleden tijd, wat helemaal niet hoeft. De oude rot Rozendaal, de man die zich met kwinkslagen door elk probleem heenslaat is, hoewel over de zeventig, weer helemaal terug in zijn stad sinds hij woensdag 10 april de nieuwe voorzitter werd van de Historische Kring, die afgelopen zondag vijftien jaar bestond.
+ Tekenend voor Siem z'n aanpak was dat hij op die avond van de HKSM binnen een minuut de hele vergadering mee kreeg door oud-voorzitter Guus Kroon, als kenner bij uitstek van de Muider geschiedenis, te vragen aan te blijven als adviseur. Hoewel Guus omziet in wrok, zei hij geen nee. Dat Siem Rozendaal daarvóór Guus z'n visie had willen horen op wat er zich tussen hem en de gemeente heeft afgespeeld, speelde hierin zeker een rol.
+ Als we de nietes - welles discussie tussen Kroon jr en sr en de plaatsvervangend voorzitter van die avond Joop Lahnstein even vergeten, komt het verwijt van Guus er op neer, dat hij het B&W en de hele raad, vertegenwoordigd in de persoon van dezelfde Joop Lahnstein - maar dan als demissionair wethouder - kwalijk neemt, dat de verenigingen en stichtingen die in de Kazerne en het Muizenfort zitten, voor het blok zijn gezet. Over hun hoofden heen is besloten dat de accommodaties een 'commerciële invulling' behoeven omdat de kosten de pan uit rijzen.
+ Het bleek voor de vergadering moeilijk te pruimen dat de accommodaties die er op initiatief van de gemeenschap zijn gekomen en ook door de gemeenschap zijn betaald niet door dezelfde gemeenschap mogen of kunnen worden gebruikt. Ook zat het de leden van de Kring dwars, dat er voor veel geld een extern bureau is ingeschakeld, terwijl men er beslist wel onderling uit had kunnen komen. Joop Lahnstein wist niet welke pet hij op welk moment moest opzetten, noch waarvan hij het minst op de hoogte moest zijn – zozeer werd hij in het nauw gedreven. Het was trouwens dapper dat hij zich in het hol van de leeuw waagde. Zijn komst luidde de start in van hernieuwd overleg tussen de gemeente en de Historische Kring.
+ Een nieuw gesprek is nodig, want ook al zal, zoals de bedoeling is, het batig saldo van de commerciële exploitatie helemaal ten goede komen aan het Muider verenigingsleven, toch blijven de leden van de Kring veel moeite houden met het raadsbesluit voor een commerciële aanpak van Kazerne en Muizenfort. Dit temeer omdat Muiden geld zat zou hebben gehad om de tekorten aan te vullen, als er geen scheppen geld naar doelen waren gegaan, die de mist ingingen.
+ Om maar een paar geldverslindende projecten te noemen: van het hilarische experiment met de hondenpoepzakjes en de verlichtingsplannen die in het duister blijven tot de kapitaalvernietiging door de afbraak van het Anker. Van het verkeersonderzoek met de verkeerde tellingen en het verkeerde eindadvies, waar de burgers een stokje voor moesten steken, tot het sociaal economische plan, waarbij de bevolking nauwelijks aan de bak kwam, en dat veel goedkoper had gekund als niet Kolpron maar een elders vrijgemaakte ambtenaar was ingeschakeld. Van de toekomstvisie voor het Van der Vlietterrein, gemaakt door de Grontmij, die geen voet op het terrein zette tot, niet te vergeten: het Kolpron onderzoek naar een vervroegde aanleg van het aquaduct, te financieren door middel van massale woning - en kantorenbouw. Stuk voor stuk projecten die dankzij deskundigheid van buiten een daverend succes werden.
+ Wat zou B&W toch hebben kunnen bewegen om 'Muiden 1050' niet uit te besteden aan een evenementenbureau, maar in handen te geven van eigen ingezeten? Waarschijnlijk niet dat zo'n bureau bij lange na niet uit was gekomen met de in totaal fl. 75.000, -, waarmee de Stichting Muiden 1050 het moet doen. Het is immers bekend dat voor een project waar de bevolking buiten wordt gehouden, de bomen in Muiden tot aan de hemel mogen groeien. Het gemeentebestuur mag wel uitkijken met de opzet van 1050 jaar Muiden. Straks bewijzen die eigenwijze Muiers nog dat zij zelf mans genoeg zijn om iets op poten te zetten en uit te voeren. Wie weet gaan ze zich nog verbeelden dat externe bureaus niet nodig zijn. Je moet er als college toch niet aan denken dat er iets beters uitkomt met inzet van de bevolking dan met inschakeling van die professionele, altijd enthousiaste huurlingen! Ons gemeentebestuur durft wčl zijn nek uit te steken.
+ Het externe bureau dat commerciële exploitatie van gemeentelijke accommodaties voorbereidt, verwacht dat er vast en zeker liefhebbers genoeg zullen zijn. Maar wat gebeurt er als dat vies tegenvalt? Als ik hem goed heb begrepen, zegt Joop Lahnstein dat de afspraken op no cure no pay basis gemaakt zijn. Dit houdt in dat het bureau naast zijn geld grijpt als de verwachtingen niet worden waargemaakt. Zou mooi zijn.
+ Dankzij het computertijdperk met zijn printers gaat er een golf van wild geplakte pamfletten over ons heen: weggelopen poezen, zilveren bruiloften, Abrahammen en Sara's in alle soorten en maten. Mag eigenlijk niet, maar wie stoort er zich aan? Ouwe Muier niet. Hij stoort zich wčl aan wild plakkende commerciële organisaties, zoals pas weer SNT Contact Company, dat Muiden volhing met bordjes plus pijl voor een 'Executive Dinner' op het Muiderslot. Is dit het voorland van de commerciële exploitatie van Kazerne en Muizenfort met al die congressen en symposia die we hier kunnen verwachten?
+ Nog even terug naar de avond van de Historische Kring. Joop Lahnstein kwam met het nieuwtje dat het weinig gescheeld had of de Singelkerk, die de vertrekkers uit het Muizenfort als onderdak is toegedacht, was opgedeeld in vier appartementen. Eigenlijk was het al bij Streefkerk in de verkoop. Ook vertelde hij dat er besprekingen waren met de DWR over een sociaal-culturele bestemming voor het witte sluishuis. Guus Kroon droomt er al jaren van dat in dit historische pand een 'Muider museum' wordt ondergebracht. Het sluishuis biedt alle ruimte voor zijn eigen archief, dat hij boos uit het Muizenfort weghaalde, plus het archief van Bas van Diest, die hetzelfde deed.
+ Leupen moet wethouder blijven, want hij moet zijn karwei nog afmaken. Maar dat was toch al afgemaakt door Melkert?
+ Alleen de VIB houdt de kiezers na de verkiezingen via internet op de hoogte. Het CDA heeft zelfs helemaal geen site. Dat hoeft ook niet want die partij heeft gewonnen.
+ Een tip voor rijwielhandel Piet Logchies en/of de twee broers met hun fietsenvoorraad aan de andere kant. Voor het geval ze een fiets mochten missen, er ligt er een in de Singelgracht vlak bij de Amsterdamse Poortbrug.
+ De pastoor van Weesp is tevens pastoor van Muiden en pastoor van Muiderberg. Hij is zeg maar de vliegende kiep van de katholieken.
+ We hebben er weer een typetje bij in Muiden. Pietje Peuk. Hij loopt in een net pak, maar pikt wel de peuken van de straat en steekt die in zijn zak. Zeker gestopt met roken.
+ Alleen Muiers die hier al zó lang wonen, dat ze vergeten zijn dat Muiden een stad is, mogen het over 'het dorp' hebben.
+ Dat was natuurlijk helemaal niet nodig, die mededeling op de kabel dat het Jan Pronk speet dat hij mee heeft gedaan aan het verspreiden van het gerucht over Jacob en het breekijzer. Dan had heel Muiden wel zijn excuses op de kabel kunnen maken.
+ Het nieuwe college van B&W: Van der Steen en de zijnen.
+ Wethouders vermaken de mensen en krijgen een wethouderssalaris. Raadsleden doen hetzelfde en krijgen presentatiegeld. Maar grapjassen als Ouwe Muier krijgen niets. Wie is het slimste?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: