- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels uit de opkamer en het achterkamertje.

20-apr-2002

+ Op donderdag 25 april vindt in de kazerne de Dick voor Mekaar Show plaats. Ik zou geen andere naam weten voor deze raadsvergadering, waarin de wethouders worden benoemd en het raadsprogramma voor de komende vier jaar wordt vastgesteld. Alles is immers al beklonken. Dit wordt bevestigd door de agenda. Want wat lezen wij bij punt 8? Toelating en beëdiging nieuwe raadsleden. Maar dat is toch meteen na de verkiezingen al gebeurd? Klopt, alleen worden díe raadsleden niet bedoeld. Het gaat om andere nieuwe.
+ De 'nieuwe raadsleden' zijn de twee raadsleden, die Schulp en Van der Steen, die nu nog beiden lid van de raad zijn, gaan vervangen, zodra die, zoals met handjeklap in het achterkamertje overeen is gekomen, in dezelfde raadsvergadering tot wethouder benoemd zijn. En daar kun je, de koppen tellend, gif op innemen. Voor het gemak loopt de agenda er dus maar alvast op vooruit. Of dit nu wel zo democratisch is, is een andere vraag. Het zou me zelfs niet verbazen als het niet wettelijk is.
+ Een slag om de arm zou niet alleen op zijn plaats, maar ook wel zo netjes tegenover de kiezers zijn geweest. Nu wordt de VIB en de VVD, waarvan we al wisten, dat ze buitenspel zouden staan, nog eens extra ingepeperd hoe machteloos ze zijn. Hullie mogen lekker geen wethouder leveren en zullie lekker wel.
+ Benieuwd of de VIB en de VVD alsnog met eigen wethouderkandidaten komen. Ze hebben allebei een eigen mannetje in huis en hun kiezers hebben er recht op. Maar ik geef het weinig kans. Óf beide buitengesloten partijen zijn ontmoedigd óf ze hebben zich in laten pakken tijdens het achterkamertjesoverleg, toen de baantjes verdeeld werden. Daar namen de VIB en de VVD immers aan deel, zo goed als ze moesten meedoen aan het opstellen van het gezamenlijke vierjarenprogramma. Hoewel: moesten? Het moest van geen kant.
+ In de traditie van de Muider politiek past een voorgebakken keuze van de wethouders. Dat zal ondanks het duale stelsel wel zo blijven, zolang het duale stelsel toelaat dat de wethouders uit de gelederen van de raad mogen worden gerekruteerd. Maar verplicht, zoals vroeger, is het zeker niet. Nieuwe wethouders hoeven zelfs geen lid te zijn van een politieke partij, of te wonen in de plaats waar ze wethouder zijn. Maar wat wil je? Het is al moeilijk genoeg om er aan te wennen, dat ze geen raadsleden meer mogen zijn en niet meer mee mogen stemmen over de raadsbesluiten.
+ Nu Muiden hem nodig heeft is Wiebe de Haan er niet. Zeker weten dat deze man van de puntjes op de 'i', als hij nog raadslid zou zijn geweest, donderdag aan de bel zou trekken. Nooit gedacht dat we hem zo gauw al zouden missen. Van de andere kant: dat Wiebe niet meer in de raad zit, hoeft hem er allerminst van te weerhouden zijn mening te geven. Als gewoon burger mag hij tijdens het 'vragenhalfuurtje' voor het begin van de vergadering inspreken. Net als iedereen. Dus meneer de Haan, aan u het woord.
+ Of er veel raadsleden zijn die zich tegen de gang van zaken zullen verzetten? Ik geef het weinig kans. In elk geval zullen het er niet genoeg zijn om er nog wat aan te doen. Binnen de coalitie van CDA, D66 en PvdA zal zeker niemand protesteren. De geloofsbrieven van de twee te beëdigen nieuwe raadsleden liggen niet voor niets al klaar om onderzocht te worden. Ook de wethouders kunnen niet meer terug. Die zijn al breeduit gefeliciteerd. In het achterkamertje. Zo zijn onze manieren.
+ Waarom zou je de vastgestelde orde verstoren? Goeie vraag voor Jaap Meijer. Als kersvers raadslid, voorzitter van de CDA-fractie, formateur van de Muider regering en oprecht democraat, waarschuwde Jaap er nog maar kort geleden in de krant voor dat pas vaststaat wie de wethouders zijn op het moment dat deze benoemd zijn. Met andere woorden: prijs de dag niet voor het avond is. Dat hij dit van zijn baas mocht zeggen! Het kan niet missen of Jaap heeft ervoor op zijn kop gehad. Dat moet haast wel, want deze agenda die geen enkele ruimte laat voor een verrassing, is opgesteld door niemand minder dan dezelfde Jaap Meijer. Prima als je een democraat bent, maar je moet het niet te gek maken.
+ Hoewel de raad in de nieuwe samenstelling nog geen enkele keer heeft vergaderd, staat in de stukken van de komende vergadering, dat besloten is een ander dan de nieuwe nestor van de raad aan te wijzen als plaatsvervangend voorzitter van de raadsvergaderingen. Hoe kan dat nou? Dat is zeker besloten in een geheime raadsvergadering. Net als toen bij het aquaduct en het volbouwen van de Bloemendalerpolder. Dat was nog met de oude raad. Zìj een geheime vergadering, dan wìj ook, zal de nieuwe raad gedacht hebben.
+ Op zich is er niets mis met het stille raadsbesluit, want het mag dan wettelijk zo geregeld zijn dat de nestor de burgemeester wanneer deze afwezig is als voorzitter dient te vervangen, de wet biedt ook de mogelijkheid hiervan af te wijken. Die kans heeft de nieuwe Muider raad, al dan niet in geheime vergadering bijeen, aangegrepen. Waarom is onduidelijk. De nestor zou een prima plaatsvervangend voorzitter zijn, zo goed als hij sinds jaar en dag regelmatig bewijst dat hij de vergaderingen van zijn fractie prima voorzit: kordaat, slagvaardig en met humor. Wijdlopigheid straft hij af. De man met de hamer heet Eric Hoetmer.
+ Nestor Eric Hoetmer had het wel willen doen, maar hij zit er niet mee dat dit erebaantje naar een ander gaat – ook al zou de reden hiervoor zijn geweest dat zijn edelachtbare collega's een frietjesbakker die de raadsvergaderingen leidt niet sjiek genoeg vinden. Het had anders voor Eric gelegen wanneer de PvdA niet gehalveerd zou zijn. Dat de PvdA-fractie nu nog maar uit twee man bestaat, betekent extra werk, want ze moeten alles samen opvangen. Daar komt bij dat het voorzitterschap van een commissie en de vertegenwoordiging van Muiden in het gewest, hem liever is. Je zal zien dat Eric wat dat betreft donderdagavond op zijn wenken bediend wordt. Om het goed te maken? Wie zal het zeggen, maar voor Ouwe Muier blijft er 'n luchtje aan kleven.
+ Gelukkig kan niemand Eric Hoetmer zijn nestorschap afnemen. Ook al is hij geen 'eerwaardige schrandere grijsaard', zoals het woordenboek een nestor omschrijft, hij wil er iets van maken. Wat niet per se wil zeggen dat hij net zo frequent en nadrukkelijk als nestor aan het woord zal zijn als sinds mensenheugenis zijn voorganger Wiebe de Haan.
+ Naar verluidt wordt Gea Heijnen van het CDA voorgedragen in de plaats van Eric Hoetmer. Er wordt gefluisterd dat dit ter compensatie is voor de ondervertegenwoordiging van de vrouwen in de raad. Maar Gea is allerminst het type excuus-Truus. Ook is het een voordeel dat ze geen raadservaring heeft. Hetzelfde geldt voor de andere nieuwe raadsleden (bijna elf van de dertien!). Nieuwelingen pakken het duale stelsel immers sneller op. Dat is overduidelijk gebleken bij het drietal gedoodverfde wethouders, dat alvast met één bil op het fluweel gezeten, een delegatie van de raad in het achterkamertje ontving.
+ Bij het duale stelsel stelt de raad vast welke doelen er de komende vier jaar gehaald moeten worden. Toen de delegatie met haar ruwe plannen binnentrad, wisten de wethouders niet wat hen overkwam. Wat krijgen we nou? Wie is hier de baas? De raad dus, als opdrachtgever. Om de gemoederen te bedaren, streepten de vertegenwoordigers van de nieuwe raad de streefdata uit het door hen opgestelde zogeheten raadsprogramma. Zo erg is de raad nu ook weer niet de baas.
+ Om de nodige speelruimte te houden, is het raadsprogramma 2002–2006 een VVV programma geworden: Vaag, Voorzichtig en Vrijblijvend. Dat is niet spectaculair, maar natuurlijk wel veel beter dan wanneer de vijf partijen allerlei bindende afspraken zouden hebben gemaakt. Het is ook beter voor u als keutelaar, anders zou u alleen nog opgewarmde keutels voorgezet krijgen.
+ Verrassingskeutels zijn veel lekkerder. Deze bijvoorbeeld: in het raadsprogramma wordt met geen woord gerept over het aquaduct. Hoe kunnen ze zo'n belangrijk onderwerp vergeten!
+ Ook heeft de raad het niet nodig gevonden om onder 'veiligheid' de kruitfabriek te noemen. Mogelijk dat dit valt onder 'rampenplan uitvoeren'. Of zou het op het raadsprogramma slaan?
+ Volgens het reglement van orde mag je vanaf de publieke tribune geen tekenen geven van goed - of afkeuring. Maar er staat nergens dat je niet mag lachen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: