- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels die kracht, vreugde en troost schenken.

21-apr-2002

+ Dat er nogal wat sluipers zijn die zich niets aantrekken van het inrijverbod tijdens de spits op de Zuidpolderweg is onderhand wel bekend. Maar dinsdagmorgen 16 april was het hier wat je noemt file rijden. En het was nog toegestaan óók, al wisten de sluipers dit zelf niet. Het zat zo: dinsdag werd de doorgang over de Keetpoortsluis afgesloten voor auto's en motoren, omdat de brug die dag werd vervangen door een noodbrug. Er was een omleidingsroute gepland, waarbij je voor één dag via de Zuidpolderweg Muiden in - en uit mocht. Alleen had vóór zeven uur het bord met het inrijverbod voor deze weg afgeplakt moeten zijn, zo goed als er voor zevenen tijdelijke routeborden hadden moeten worden geplaatst. Maar dat gebeurde pas toen de spits vrijwel voorbij was. De DWR had een steek laten vallen.
+ Hierdoor stuitten de automobilisten, die anders elke morgen via de Mariahoeveweg Muiden binnenkomen, op een afgesloten Keetpoortsluisbrug. Het gros paste er voor om naar de A1 (terug) te gaan, want daar stonden de auto's bumper aan bumper door twee ongelukken. Liever een bekeuring dan in die file staan, moet menigeen hebben gedacht. Maar er werd niemand bekeurd, want je mocht de Zuidpolderweg op. Toch verdiende menig sluiper een prent. Op grote schaal werd de maximumsnelheid van 50 km overtreden, die geldt binnen het Duurzaam Veilig gebied tussen de drempels van beide Nooitgedachten.
+ Het valt op dat steeds meer automobilisten vanuit de richting Muiderberg komen aanrijden over die andere polderweg: de Noordpolderweg. Maar dat mag toch óók niet? Er mag zoveel niet. De bewoners van de Bouvywijk, die alles verwachten van een inrijverbod vanaf de Keetpoortsluis, moeten maar eens een kijkje nemen bij beide polderwegen. Dan zien ze het met eigen ogen: geen sluiper, die zich ook maar ergens iets van aan trekt.
+ Reinier W. Wissenraet uit de Kloosterstraat was de files, waardoor hij 's morgens nauwelijks met zijn auto uit Muiden kon wegkomen, zo spuugzat dat hij besloot zijn motorrijbewijs te halen. Even een blik uit het raam en hij weet hoe laat het is: vandaag maar weer met de motor naar het werk. Of er misschien iemand is die belangstelling voor zijn bolide heeft.
+ Er zullen deze zomer niet drie, zoals in de vorige keutelaflevering stond, maar vier punten hoog boven de wal achter het Muiderslot uitpieken. Uit een tekening van de 'circustent' maakte ik abusievelijk op dat het er drie waren. Kwam omdat de vierde punt in het vooraanzicht pal achter de middelste punt staat. Om helemaal precies te zijn: er zullen nog deze zomer twee hoge en twee iets lagere tentpunten boven de wal uitsteken. Het is aan u om te beoordelen of deze vier puntmutsen de skyline van Muiden ontsieren of juist verrijken. Zie hier, of op naar het gemeentehuis.
+ Zoals één zwaluw nog geen zomer maakt, zo maken vier aalscholvers nog geen kolonie. De vier aalscholvers die met gespreide vlerken op een rijtje op de balk voor de ark van Stelling in de Singelgracht stonden, vormen pas een kolonie als ze gaan broeden. En daar hebben ze Muiden niet voor nodig.
+ Het futenpaar in het Balkengat heeft eindelijk de strijd opgegeven tegen het koetenpaar, dat het door de futen gebouwde nest had ingepikt. Pas toen er piepkleine koetenkoppies als een mini muppetshow onder moeders vleugels vandaan priemden, besefte het futenpaar dat belegering verder geen zin meer had. Tegen zo'n overmacht aan koeten ben je als fuut niet opgewassen. Maar ook al blijven de twee uit de buurt, gelukkig zijn er elders nog volop gekuifde vissers te bewonderen. Soms met een jong op hun rug. Damesfuten zijn de draagmoeders van het water.
+ In het Balkengat ligt de gelijknamige ark van Roy Moolhuizen. Op de lap tuin die erbij hoort broedde een eend. Er kwamen twaalf eieren uit. Als u de keutels in vogelvlucht volgt, weet u wat er gebeurd is. Bij hun eerste zwemles kwam de man van het broedende zwanenpaar aanstuiven en vermoorde vijf kuikens. Hij heeft nu ook de zeven die overbleven dood gemaakt. De moedereend heeft niets meer. Roy Moolhuizen was zo woedend toen hij het ontdekte dat hij de moordenaar wel iets kon aandoen.
+ Geen idee of dat er van gekomen is, maar vast staat dat de zwaan sinds kort op een eerbiedige afstand in een wijde bocht om hem heen vaart. Blijft de vraag: waarom doet een zwaan zoiets? Het antwoord zou wel eens kunnen zijn, dat hij net als een mannetjesleeuw de welpen van een rivaal uit de weg ruimt. Met andere woorden: hij ziet eendenkuikens aan voor het kroost van een andere zwaan. Lelijke eendjes gunt hij het niet om mooie zwanen te worden, zoals de zijne. En al helemaal niet binnen zijn territoor.
+ Om de watervogelkeutels af te ronden: op baby waterhoentjes hoeven we dit jaar niet te rekenen. De weinige hoentjes die zich laten zien worden zo fanatiek achtervolgd door de koeten, dat ze niet eens aan een flirtpartij toekomen, laat staan aan een minnelijke schikking.
+ De dierenartsenpraktijk Terwee en Boonstra in Weesp en Muiden stuurt de baasjes van huisdieren, die het niet gered hebben, een kaartje waarop pootafdrukken staan. Het baasje wordt sterkte gewenst met de verwerking van het verlies van Blacky, Mimi, Tarzan, Vlekje, Bello of Johnny. Er staat een rijmpje bij: 'Dierenliefde is een wonder. Deze vriendschap was bijzonder. Je was een trouwe kameraad, die zijn sporen achterlaat'. Sentimenteel? Dat kun je wel stellen. Maar mag het asjeblieft?
+ Muiden moet lachen om de Neefjes die op de hoek van de Amsterdamsestraat en de Hellingstraat een groot reclamebord van een Grolsch beugelfles hebben neergezet met daarboven de Heinekenkreet: Biertje? Zouden beide brouwers het ook zo leuk vinden?
+ Nico Wolf van het Muiderslot heeft een hoge boom naast zijn huis aan de Naarderstraat staan. Hij knipt 'm stukje bij beetje steeds een ietsje kaler. Zo spaart hij zijn boom, terwijl hij licht in zijn huis houdt. Een goeie oplossing. Vellen mag niet. Knippen wel.
+ Dit jaar was de Kermis stiller dan ooit. Wat niet wil zeggen dat de exploitanten ook minder verdiend hebben. De klacht van de bezoekers was dat het wel leek of de attracties twee keer zo duur waren geworden. Wat vaak klopte. De guldentekens voor de ritjes waren nogal eens veranderd in eurotekens. Wel zo makkelijk. En snel verdiend.
+ De Herengracht Noord vanaf de Ossenmarkt zat maandagmorgen twee en een half uur zonder elektriciteit. Computers begaven het, strijkbouten vielen uit, de CV stopte ermee. Dat soort narigheid. Een onbekende kabel in de bouwput van de appartementen aan de Ton Kootsingel overleefde een aanval van een graafmachine niet. Alleen op de Herengracht nummer 1 hadden ze er niets van gemerkt. Geen centje pijn bij de kassa van het Muiderslot.
+ Alsof het uitvallen van de elektriciteit de buurt geen overlast genoeg bezorgde, levert de bouw van de appartementen ook nog eens de nodige verkeershinder op. Dat komt doordat de verschillende bouwketen en materiaalvoorraden pal bij de bouwput staan. Er kan nauwelijks een auto door en al helemaal niet wanneer vrachtauto's met bouwmateriaal de weg versperren. Kennelijk zijn de mannen van de bouw te beroerd om een paar passen extra te lopen. Een tijdelijk parkeerverbod op een stukje Ton Kootsingel bij de bouw zou een goede uitwijkmogelijkheid zijn.
+ Er stak een enorme hijskraan boven Muiden uit om het contragewicht, de val en losse delen van de klapbrug over de anderhalve eeuw oude Keetpoortsluis op te takelen. Ze werden dezelfde dag nog voor herstel naar de werkplaats vervoerd. Een goed nieuwtje is dat aan beide kanten van de brug de beloofde extra leuningen komen. Op kniehoogte, zodat ouders met kleine kinderen niet meer angstvallig midden op de brug hoeven te lopen. Nog een nieuwtje: de slinger van de sluisdeur die verleden jaar met een grote bocht de plomp invloog is terug gevonden. Hij lag helemaal voor in de kolk.
+ In Raamsdonkveer wonen meestermetselaars, gespecialiseerd in restauratiewerk. Ze zijn naar Muiden gekomen om met een timmermansoog en groot vakmanschap beide kleine sluizen met gloednieuwe steentjes in oude staat te herstellen. Ook hun voegwerk is van een andere orde dan je in nieuwbouw ziet. Hakken, breken, opmetselen, voegen. Wil je het echt goed doen, dan blijkt dit vooral in de Keetpoortsluis heel wat meer werk te zijn dan aanvankelijk gedacht is. En ze moeten opschieten, want 1 juli is de uiterste datum, waarop beide sluizen gerestaureerd en wel moeten worden opgeleverd.
+ De bezitters van kleinere boten achter de Weesperpoortsluis kunnen gerust zijn. Alles blijft na de renovatie bij het oude. Wanneer de nieuwe sluisdeuren geplaatst zijn, gaan deze alleen dicht wanneer dit nodig mocht blijken. Dat zal niet meer dan een enkele keer zijn. Dus wie met zijn bootje onder het kippenbruggetje door kan varen, kan vanaf 1 juli weer gewoon de Vecht op. Ook voor de grotere boten verandert er niets. Het kippenbruggetje wordt twee keer per dag op de bekende vaste tijden opzij gedraaid.
+ Vraag: waarom wordt het oude gemaal naast de boerderij van Meester ingeruild voor een gloednieuw gemaal? Antwoord: het was niet alleen verouderd, het lag ook te hoog. Hoger in elk geval dan de plaats aan de Naardertrekvaart tegenover De Wegman, waar het nieuwe gemaal komt. Er is ook overwogen een ander laag punt te kiezen, namelijk tegenover Lensing, het huis met bunker, waar vroeger het kroegje van ome Ab was en Hottentot altijd stilletjes een fles jenever kwam halen. Maar tegenover De Wegman is beter, want dichter bij Muiderberg en dus mooi in het midden van het afwateringsgebied.
+ Waterwegkenner Ruurd Kleuver, schipper van de Anna, mailt: 'De fiets in het water bij de brug is er een met heimwee naar water, hij heeft namelijk eerst zes jaar in de Keetpoortsluis gelegen'. De Weesperpoortsluis zal je bedoelen.  
+ Muiden 1050 zoekt leden van de Historische Kring voor de nadere invulling van de vier thema's van de feestelijkheden, en de Historische Kring zoekt rondleiders. Dat moet elkaar kunnen vinden.
+ 'We zijn het land aan het verkwanselen' staat met grote letters boven een artikel van een halve pagina in de Gooi – en Eemlander van 17 april. Er staat een mooie foto bij van de Bloemendalerpolder. De PvdA Tweede Kamerfractie, die zich verzet tegen aantasting van het Groene Hart, heeft een succes geboekt. De minister van Ruimtelijke Ordening stemt in met een onderzoek naar de bouw van een nieuwe stad in de Haarlemmermeer, waardoor Groene Hart polders als onze Bloemendalerpolder gered kunnen worden.
+ Het verhaal rond de drie dronken brandweermannen wordt steeds mooier. Het Vechtjournaal heeft een 'ingeslagen winkelruit' gemaakt van het kapotte ruitje van de voordeur van de woning van Kooij en het ingepikte tien centimeter hoge beeldje van Pinokkio is uitgegroeid tot 'een etalagepop'. De redactie kon kennelijk niet geloven dat echte brandweermannen dronken kunnen zijn, want in het bericht wordt gesuggereerd dat de stappers als brandweermannen verkleed zouden zijn geweest. Dat hoeven de drie niet te pikken. Hoezo niet echt? Dat komt hun beroepseer te na.
+ In het raadsprogramma dat donderdag wordt besproken staat als doelstelling voor de brandweer dat deze betrouwbaar moet zijn. Zouden ze iets gehoord hebben?
+ Ooit liep Anton Mulder, beter bekend als Do, met een vaag plan rond om de Muider molen de Spiering, waarvan alleen de onderbouw nog over was, gerestaureerd te krijgen. Zijn idee ontmoette zowel voor - als tegenstanders. De laatsten moesten niets weten van het vellen van de bomen rond de molen. Dat zou een voorwaarde zijn want een echte molen heeft wieken die kunnen draaien, om te draaien is wind nodig en hoge bomen vangen veel wind. Het plan kwam niet van de grond, laat staan de molen.
+ Het moet Do pijn doen te zien hoe de Spiering er momenteel aan toe is. Al van verre blijkt dat de houten onderbouw totaal in elkaar is geklapt. Boven de bakstenen basismuur steekt een enorme stapel brandhout uit. Het is geen gezicht. Dan maar liever meteen alles met de grond gelijk gemaakt.
+ Floris V, dit jaar een kwart eeuw oud, heeft een jubileummenu van 20,02 euro (fl. 44,12). Bij een 25 jarig bestaan zou een feestetentje van 25 euro meer voor de hand hebben gelegen, maar dat zal iets te begrotelijk zijn geweest voor een restaurant dat in 1977 begon met eten rond een tientje. Die 20,02 vanwege het jaar 2002 was een brainwave. De jubileumhap kan doorkomen.
+ Geheel in de lijn van het duale stelsel krijgt in de komende raadsvergadering voor de eerste keer iedereen die geen raadslid is de gelegenheid in te spreken over onderwerpen die al dan niet op de raadsagenda staan. Let wel: 'al dan niet'. Totnogtoe mocht inspreken in het 'vragenhalfuurtje' (malle naam trouwens, want al vraag je tot je een ons weegt: naar een antwoord kun je fluiten) alleen over onderwerpen die op de raadsagenda staan. Nu ik hiertoe de kans krijg zou ik het wel eens willen hebben over de gevolgen van de mislukte tweede pruimenoogst in Funkelkirchen in 1959.
+ Punt 5 op de aanstaande raadsvergadering is: benoeming wethouders. Punt 6 is beëdiging wethouders, punt 7 is formeel afscheid van de wethouders en punt 17: feestelijk afscheid van de wethouders. Dat gaat snel. Het lijkt Overtoom wel.
+ In het programma, dat de raad vóór 2006 afgewerkt wil zien, wordt als doelstelling voor de verlichting in de gemeente 'veiligheid' genoemd. Dat kan niet gelden voor de Amsterdamse Poortbrug. Die zie je nauwelijks in het donker.
+ Uit het hoofdstukje in het raadsprogramma over de Bloemendalerpolder blijkt dat de nieuwe raad niet, anders dan B&W bij Netelenbos, de bekende motie is vergeten, die de hoofdrol speelt in de toekomst van de polder. Geen Manhattan aan de Vecht. Zou het echt?
+ Illegale bouwsels in de Keverdijkse polder en de Noord - en Zuidpolder worden niet langer meer gedoogd, zo blijkt uit een toelichting op het raadsprogramma. In dit polderrijtje wordt de Bloemendalerpolder niet genoemd. Maar als de motie wordt uitgevoerd, dan is Manhattan aan de Vecht toch óók een illegaal bouwsel?
+ In De Volkskrant van 17 april staat onder de kop 'Laatste munitiefabriek gaat dicht' een artikel over de sluiting van Eurometaal. In '89 , na de val van de Berlijnse muur, liep het aantal opdrachten voor de Nederlandse munitiefabrieken snel terug, aldus het artikel. Ook staat er: 'Kruitfabriek Muiden Chemie was begin jaren negentig het eerste slachtoffer'. Dat klopt, maar daarna is er het een en ander gebeurd. Zou de redactie van De Volkskrant wel eens een krant lezen of TV kijken?
+ Er stond een auto van een koeriersdienst voor De Doelen. Op de zijkant stond: 'wij doen wat u beloof'. Dat stond ook op de andere zijkant: 'wij doen wat u beloof'. Komen zeker uit De Haag.
+ Opgetekend uit de mond van Joop Lahnstein, die het donderdag voor gezien houdt als wethouder: 'Wat is de houdbaarheidsdatum van een principe?'
+ Ben je wethouder geworden omdat je ook wel eens wat te vertellen wilt hebben. Komt Den Haag met het duale stelsel aanzetten. Schrijven die nieuwe raadsleden, die net komen kijken, je voor wat je moet doen. Je zou toch zeker de benen nemen? Doe maar, niemand die je tegen houdt.
+ Dat de burgemeester het trouwens goed vindt, al dat gedoe met de benoeming van de wethouders en dat door bijna allemaal onervaren raadsleden in elkaar gedraaide raadsprogramma.
+ Vóór de verkiezingen zei de PvdA: Lijst 2, daar red je Muiden mee. Best mogelijk, maar waar red je na de verkiezingen je gezicht mee?
+ Justitie kan scheppen geld verdienen in Muiden als ze's morgens een mannetje neer zouden zetten aan de Zuidpolderweg en de Noordpolderweg. 'Ik zou er wel willen staan' verzuchtte een gemeenteambtenaar: 'ik kan wel een extraatje gebruiken'.
+ Laatst hoorde ik iemand zeggen, dat het misschien iets zou zijn om tijdens de spits de sluisbrug met paaltjes af te sluiten. Misschien helemaal niet zo'n geen gek idee. Toch eens doorgeven aan een raadslid.
+ Opgevangen: 'In Muiden wordt de dienst uitgemaakt door Schurk, Leugen en Brekebeen'. Zou je mij nooit horen zeggen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: