- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Brandende, borende en blaffende keutels.

05-mei-2002

+ Na de uitslaande brand die de zes douches en de toiletten van de Schippervereniging aan de Ossenmarkt in de as had gelegd, waren de zeilmakers Ab Schulp, Vincent van Hecke en Teus van der Zee al weer gauw aan het werk. Ze hadden het te druk voor een uitvoerige nabeschouwing. Uit niets viel op te maken dat Teus de held van Muiden was. Dankzij zijn ervaring als vrijwillige brandweerman, zijn moed en zijn koelbloedigheid had hij een ramp voorkomen. Als Teus een onderscheiding krijgt, wil ik erbij zijn – zelfs al wil mevrouw Boender dat ik haar in het maanlicht naar huis breng.
+ Er moest meteen weer verdiend worden om al die hitte -, roet -, rook - en waterschade er zo snel mogelijk uit te krijgen. De drie zeilmeesters waren dan ook al met hun grote naaimachines naar de begane grond verhuisd toen de 'beredderaars' van de Stichting Salvage, die op elke brand af schieten om eerste hulp te verlenen, nog druk in de weer waren. Er hing geen prettig luchtje in de hal van Gort. Heel wat minder aangenaam dan het luchtje, dat de hangjongeren bij het sanitair en de vuilcontainers produceerden voordat het zaakje in de hens ging.
+ Ook al was de ravage buiten keurig opgeruimd, toch was Gerrit Gort, anders altijd in voor een grap, danig uit zijn humeur. Het geraamte van het gebouw naast de hal stond kaarsrecht overeind, alsof het zò weer kon worden ingevuld. En dat is het laatste wat de gebroeders Gort willen. Zij – en zij niet alleen – vinden, dat de sanitaire voorzieningen op een plaats moeten komen, waar je er zicht op kunt houden. En de containers, die regelmatig omgekieperd werden, moeten ondergronds komen, net als elders in de vesting. Dan is het meteen afgelopen met het storten van puin op een plaats die voor de afval van de bruine vloot bedoeld is.
+ De gemeente heeft beloofd zo snel mogelijk voor een noodvoorziening te zorgen. Gedacht wordt aan een porto cabin. Dat is zoiets als de mobiele douche – en toiletwagen bij de feesttent. Er moet wel heel gauw iets gebeuren, want het seizoen is al begonnen. De schippers moeten er niet aan denken dat hun opstappers, net als vroeger bij hen aan boord, gebogen over het stilletje staan te fiedelen in de straaltjes van een primitief stortbad.
+ De brandstichters – het staat wel vast dat het geen spontane zelfontbranding was; de douches stonden niet op het kruitfabriekterrein – mogen misschien na de lol van de knal en het fikkie de schrik te pakken hebben: de vraag is of ze beseffen wat ze hebben aangericht. Die rotjongens boffen dat ze niet in de middeleeuwen leven, anders had hun hangplek wel eens letterlijk een hangplek kunnen zijn.
+ In de krant stond dat er een donkerbruin vermoeden is wie de daders zijn. Ik hou het op een lichtbruin vermoeden. Natuurlijk is het geen geheim wie het zijn. Eigenlijk is het te gek voor woorden, dat dit soort gevaren een kleine gemeenschap bedreigen waarin iedereen iedereen kent. Van de andere kant kun je onmogelijk van de politie eisen, dat die een man op wacht zet op plaatsen waar vandalen zich uitleven. Misschien kan Muiden iets leren van gemeenten waar ze met succes omspringen met jongeren die weinig kansen krijgen - of grijpen.
+ Verzekering dekt de schade, maar geen van de getroffenen: noch Gort met zijn hal, noch de zeilmakerij, noch Harm Hasenaar, noch de dierenarts is uit de brand. Dat is nooit het geval. Je moet altijd inleveren. En op je hoede zijn. Zo zal de betreffende verzekeringsmaatschappij als die het verslag van de brand in de Gooi – en Eemlander heeft gelezen, zich in de handen hebben gewreven. Volgens wethouder Cees Leupen zou het gebouw indertijd een halve ton hebben gekost. Maar de toenmalige penningmeester van de Schippersvereniging Ruurd Kleuver, weet wel beter: de kosten waren ruim drie keer zo hoog. Alleen de kale keet kostte al fl. 60.000.
+ De schippersvereniging betaalt de gemeente huur voor de voorzieningen. De schippers moeten ook opdraaien voor het onderhoud - terwijl zij mede-eigenaar zijn. De gemeente legde indertijd fl. 90.000 neer en de schippers zelf hoestten fl. 75.000 op. Het was al bij al een peperdure grap. Het zit ze nog steeds dwars dat de schoonheidscommissie eiste dat er een leien dak zou komen. Kosten fl. 12.000.
+ De Muider schippers, die ooit hun eigen Schippershuis op de Herengracht in vlammen zagen opgaan, zitten weer met de gebakken peren. Wie had dit ooit kunnen denken toen Hans van Mierlo pak weg tien jaar geleden speciaal naar Muiden kwam om de Schippersvereniging de Zilveren Troffel uit te reiken als landelijke prijs vanwege hun initiatief. Zij hadden, aldus de oorkonde, een belangrijke bijdrage aan het milieu geleverd.
+ Hopelijk kan Hans van Mierlo razendsnel met een nieuwe troffel komen aanzetten. Die hoeft niet eens van zilver te zijn. Als je er maar mee kunt metselen. Want iedereen hoopt dat er dit keer een oerdegelijk stenen gebouw komt in plaats van het brandbare gevalletje waarmee de schippers en hun gasten het zoveel jaar hebben moeten doen.
+ Het schapenschuurtje van Cor Smolders in de Noordpolder had als illegaal bouwsel op 1 mei jongstleden afgebroken moeten zijn. Smolders, die de beslissing van B&W aanvecht, heeft echter respijt van het gemeentehuis gekregen in afwachting van de uitspraak van de rechter, aan wie hij de zaak heeft voorgelegd. Het kan al gauw een maand duren eer er een rechterlijk besluit er is.
+ Muiderberg heeft nu naast uitzicht op de flats van Almerezand ook uitzicht op de zonder vergunning opgetrokken circustent van het Muiderslot. Je kunt de tentpunten al vanaf de Googweg zien. Waar de blanke top van Muiden schittert in de zonnegloed.
+ Het metselwerk in de Weesperpoortsluis vordert gestaag. Het is een mooi gezicht, die strakke kades met al die nieuwe rode steentjes. Alleen jammer dat het zo contrasteert met het verweerde oude metselwerk. Benieuwd of hier nog iets aan gedaan wordt, zodat er meer eenheid ontstaat.
+ Om ons postagentschap terug te krijgen, organiseerde Muideninfo een handtekeningenactie. Het werd een ongekend succes, al was het maar dankzij het voor Muiden ongekende aantal van 858 handtekeningen. Dat vond burgemeester Harry Smith ook toen hij op het gemeentehuis namens Muiden de petitie overhandigde aan de vertegenwoordiger van Postkantoren BV. Hij had het er zelfs over dat vrijwel elk Muidens gezin het postagentschap terug wilde.
+ Inmiddels zijn er zoals bekend weer tien postdiensten terug bij De Hoek. Maar dit is niet het resultaat van de handtekeningenactie, veronderstelt de burgemeester in de Gooi – en Eemlander. Hij beschouwt het als een succes van het bestuur en niet van de bevolking. Het zou te danken zijn geweest aan de lobby van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten bij de Tweede Kamer – een onderonsje van hogerhand dus. Je kunt hier echter vraagtekens bij zetten, want het kan geen toeval zijn, dat uitgerekend Muiden als eerste van ons land door PTTPost tegemoet wordt gekomen, zo goed als hetzelfde Muiden een paar maanden geleden als eerste zijn Postagentschap moest inleveren.
+ Waarom zegt de burgemeester zoiets? Het is toch niet aardig tegenover de eigen bevolking, die immers denkt iets te kunnen bereiken door de handen ineen te slaan? Ook zou je je kunnen afvragen waarom hij wèl de handtekeningen wilde overhandigen – temeer omdat de pers daarbij was. Het kwam zelfs op de televisie.
+ Muiden en het Muiderslot hebben het in het verleden beter met elkaar kunnen vinden dan nu, maar, zeker vergeleken met de tijd onder de vorige directeur, is de verhouding een stuk prettiger geworden. Donderdag was er een uitzending van het Jeugdjournaal, waarin je een stel hartveroverende wijsneuzen van groep acht van de Jozefschool, gewapend met een gidsenkoord en parate kennis over de Middeleeuwen, rondleidingen in het slot zag houden. Het was een schot in de roos. Zo krijg je Muiden mee.
+ In een stuk of wat straten was donderdag huis aan huis gewaarschuwd voor akelige geluiden in het holst van de nacht, zoals snerpend gegil en bloedstollend gekrijs. De waarschuwing was terecht, want de griezelnacht die het COF georganiseerd had, was een groot succes. Meer dan vijftig kinderen en veertig volwassenen deden mee. Niet dat ieder kind bij de hand moest worden gehouden. Veel vrijwilligers waren juist gekomen om de jeugd in het pikkedonker vanachter struiken en vanuit bomen de stuipen op het lijf te jagen.
+ 'Je wist wat je kon verwachten, maar je schrok je toch elke keer weer rot' meldde Max, die de nacht overleefde. Vrijdagmorgen, toen de deelnemers hun slaap inhaalden, waren er nog de nodige stille getuigen van een nacht griezelen te ontwaren. Menig Muier schrok zich bij vol daglicht een hoedje van een doodshoofd met een schipperspet op, die op een dukdalf van de Keetpoortsluis gespietst was. Je zou zweren dat het echt was.
+ Zo onschuldig als de vaste grapjes van Sinterklaas voor de kindertjes zijn, zo ondeugend zijn z'n vaste toespelingen voor de grote mensen. Het was dus weer als altijd bingo in de feesttent. Maar goed dat de aanwezige kindertjes het niet snappen.
+ De afgelopen week werden in de Groote Zeesluizen een aantal gaten geboord. Als alles mee had gezeten, zou dit klusje al gauw gepiept zijn. Maar alles zat tegen. Beweren dat er scheppen geld in het water zijn gesmeten, gaat te ver, maar het zijn zeker de duurste gaten die er ooit geboord werden.
+ Woensdagochtend zag het verkeer op de sluisbrug zijn weg versperd door een stevige hijskraan, waarmee een enorme pomp op de middensluis werd getild. Toen de pomp er goed en wel stond, was-ie met geen mogelijkheid aan de praat te krijgen. Pas in de middag sloeg hij aan. Te laat om nog met pompen te beginnen. Dat was de eerste tegenvaller.
+ De beste stuurlui aan wal beweerden, dat de operatie bedoeld was om lekken op te sporen. Het lag echter heel anders. Met het oog op de toekomstige restauratie moest onderzoek worden gedaan naar de toestand van het metselwerk. Er dienden acht kernen uit de sluismuren en vijftien poedermonsters uit het loopvlak te worden geboord.
+ Het water in de kolk moest zestig centimeter zakken om op precies de juiste plaats te kunnen boren. De volgende morgen was de vereiste waterstand al snel bereikt. Maar toen de pompploeg klaar was, durfde de hijsploeg het niet aan de zware pomp naar de kant te tillen. Ze vonden het te link. De kraan zou te licht zijn. Er moest dan ook een nieuwe, zwaardere kraan komen. Toen die goed en wel was gearriveerd en geïnstalleerd, was het verder een fluitje van een cent. De pomp werd moeiteloos vanaf de middensluis op de kade voor De Doelen getild.
+ Prompt kondigde zich een nieuw probleem aan. De tweede kraan zou – zeker met de pomp in de takels – te zwaar zijn om op het draaiende gedeelte van de sluisburg te staan, wat nodig was om de pomp op de kade te krijgen van de kolk die aan de beurt was. De dag ervoor was dit, met de lichtere kraan, die op het vaste gedeelte van de burg stond, geen enkel punt geweest.
+ Weer een ander probleem was, dat de pomp een heel stuk verder op de kade moest staan vanwege de draaicirkel van de sluisdeuren. Dat was vanaf De Doelen niet te behappen: te ver weg. Er werd dan ook een derde, nog zwaardere kraan, opgeroepen. Deze kraan zou op de Herengracht moeten staan om de pomp op de juiste plaats te zetten. De mannen van de hijsploeg, de pomploeg en de boorploeg wachtten urenlang geduldig op de komst van deze derde kraan. Maar hij kwam niet.
+ Wanneer er in alle drie de kolken (dus beide schutsluizen en de spuisluis) volgens het boekje geboord had kunnen worden, was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Nu moest er, ondanks alle mensen en materieel, geïmproviseerd worden. Was in de middensluis het water volgens voorschrift keurig zestig centimeter gezakt, dit kon niet in de andere schutsluis bij gebrek aan een pomp. Het werd opgelost door hier, profiterend van de lagere waterstand na het schutten, net iets boven de waterlijn te boren.
+ In de spuisluis had wel gepompt kunnen worden, maar dat was zinloos. De kleppen aan de zuidkant werken prima, maar de sluisdeuren aan de noordkant gaan niet 100 % dicht. Ze zijn al heel lang geblokkeerd. Dus al pomp je tot je een ons weegt: het water zakt nog geen millimeter.
+ Als alles het gaat zoals het hoort, zoals in de middensluis, zakt het waterpeil in de kolk tot 60 centimeter onder de zogeheten waterwindlijn; dat is de strook waar wind en water elkaar ontmoeten. Je kunt dan vanaf een ponton op precies de juiste plaats de kernen eruit halen. De waterwindlijn is de beste plek om de conditie van het metselwerk vast te stellen, omdat de sluis het daar 't hardst te verduren krijgt. Dit is goed te zien aan de kleur en de staat van de stenen. Bij dukdalven zie je het nog beter, want daar begint het hout op die plaats te rotten.
+ De uitgeboorde cilinders en poedermonsters worden onderzocht om de staat van het metselwerk vast te stellen met het oog op de herstelwerkzaamheden. Je hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat er heel wat te restaureren valt bij de Groote Zeesluizen. Daar komt nog bij dat het herstel wordt bemoeilijkt door het ontbreken van gegevens over de restauratie van 1976. Er is slechts één tekening uit die tijd teruggevonden. Elke informatie over bijvoorbeeld soort, hoeveelheid en kwaliteit van de toen gebruikte materialen ontbreekt.
+ Muiden zag de booroperatie met stijgende verbazing aan. Wat een heisa! Het had heel wat sneller en goedkoper gekund als onze eigen Muier brandweer met zijn pomp was komen aanzetten, was de veelgehoorde mening. En anders hebben we hier nog altijd onze gepensioneerde tandarts Jan Janssen. Zoals die kon boren! Janssen was voor geen gat te vangen.
+ Het stronteigenwijze hondje dat de taxi nam, waarin de jonge Weesper Mike Munier was gestapt op weg naar huis na een gezellig avondje Muiden, is weer terug bij zijn baasje. Nadat hij de taxi had laten stoppen voor een vergeefse speurtocht naar de eigenaar door nachtelijk Muiden, had Mike Munier de Yorkshire terriër uiteindelijk maar mee naar Weesp genomen. Het avontuur van de kleine keffer heeft niet lang geduurd. Al de volgende morgen sprong hij in de armen van Ben Metze uit de Singelstraat, die twee van dit soort hondjes heeft.
+ Het bleek dat een van de twee zondagavond laat in een onbewaakt ogenblik de deur uit was geglipt. Toen Ben Metze hem in alle vroegte mistte en de politie belde, waren ze al weer gauw herenigd. De politie wist dat zijn viervoetertje was gevonden en door wie. De dierenambulance, die 's avonds niet had willen komen, omdat het hondje geen aangereden hondje was, maar alleen maar een heel alléén hondje, haalde de even eigenwijze als kostbare terriër de volgende morgen alsnog in Weesp op. De dierenredders konden regelrecht door naar de rechtmatige eigenaar.
+ Hondje en baas maken het goed, dankzij Mike Munier die zijn vondeling de hele nacht door had vertroeteld. Hij gaf hem alle koekjes die hij in huis had. Hoewel hij door zijn nieuwe vriendje slechts een korte nacht had gehad, was Mike om zeven uur al weer op pad om de logee uit te laten. Dit uit bezorgdheid, zowel voor het arme beest als voor zijn vloerbedekking en gordijnen.
+ Ouwe Muier schreef over het sloopwerk in de Keetpoortsluis dat de 59 jarige Wim de Heus een blok natuursteen had los gehouwen, 'met een ijzeren haak erin voor de lijn waarlangs een boot door de sluis wordt getrokken'. Zegt Cor Smolders, folderloper, schapenhouder en havenmeester: 'Zo'n blok heet een verhaalkom. Dat je dat als Muier niet weet!'
+ Naarmate de Tweede Kamerverkiezingen naderen, wordt de PvdA minder rood. Kijk maar naar de aanplakbiljetten op de verkiezingsborden.
+ Lijst 5, de Verenigde Senioren Partij, heeft Muiden ontdekt, te oordelen naar de affiches die ze hier hebben opgeplakt. Zeker gehoord dat het barst van de ouwe Muiers.
+ Op het leegkomende huurhuis van de woningbouw aan de Burgemeester de Raadtsingel kwamen 172 inschrijvingen binnen. De hele Gooi - en Vechtstreek zou wel in Muiden willen wonen. Daar kun je je als Muier vereerd door voelen, maar als woningzoekende kijk je er heel anders tegen aan.
+ Zaterdag was Het Fietscafé uit Kootwijkerbroek in Muiden op bezoek. Zestien man zitten in twee rijen tegenover elkaar op een soort Jan Plezier het ene na het andere pilsje te hijsen dat een van hen uit een heuse tap tapt. De helft van de liefhebbers zorgt er, al trappend op de pedalen, voor dat de rijdende kroeg in beweging blijft. De bestuurder is de enige die wordt overgeslagen als er weer een rondje doorkomt. Er werd de fietsende kroegmaten met hun goudgele rakkers geen strobreed in de weg gelegd. Alles kan in Muiden. Vraag maar aan Cor Smolders.
+ Het platgebelde telefoonnummer voor klachten over de bezorging van De Nieuwe Weesper is spoorloos uit de kolommen verdwenen. Waarschijnlijk om ruimte te maken voor de officiële mededelingen van de gemeente Muiden, die iedereen moeten bereiken.
+ Tip voor marskramers. Je kunt in Muiden goud geld verdienen. Als je nagaat wat hier allemaal niet te koop is.
+ Gesprek, opgevangen in politiek café De Mol: 'Waarom ga je niet net als wij zèlf in de raad zitten, als je het allemaal zo goed weet?' Antwoord: 'Daar ben ik niet geschikt voor. Jullie ook niet, maar ik geef het tenminste toe'.
+ 'Muiden wenst drie wethouders' stelde de burgemeester tijdens het agendapunt van de wethoudersbenoemingen vast. Is dat zo? Weten wij als kiezers niets van.
+ Laten we er niet te hard over oordelen dat de nieuwe wethouder Hans van der Steen dezelfde 'zachte portefeuilles' krijgt als zijn voorganger Joop Lahnstein.
+ Gehoord bij de slager: 'Die meneer Schulp zal wel helemaal binnenlopen als de uitvinder van het aquaduct'.
+ De Gooi – en Eemlander meldt dat van alle gemeenten in onze regio Muiden vorig jaar veruit de minste erkende vluchtelingen heeft opgenomen. Het waren er maar 23, dat is slechts 51% van het vereiste aantal. Met nog vier andere gemeenten, die onder de 70% bleven, wordt Muiden nu extra door de provincie in de gaten gehouden.
+ Hoewel ze er nooit de krant mee hebben gehaald, voeren bewoners van de Kalkovens al jaren actie vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid. Ze willen dat het door de gemeente beloofde richtingbordje er komt, dat verwijst naar het stille weggetje - in de wandeling ook wel het Luit – en Leupenlaantje genoemd naar twee prominente actievoerders. Volgens de bewoners dient deze openbare weg een duidelijke bewegwijzering te krijgen, opdat ook de bezoekers aan Muiden kunnen genieten van de mooie natuur langs de oever van de vestinggracht. Een sociaal streven dat van harte ondersteuning verdient.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: