terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Uitgedunde en opgewarmde keutels.

11-mei-2002

+ Overal in Muiden, vooral in Mariahoeve, hingen vlaggen halfstok. Was het een huldeblijk aan de persoon van Fortuyn of een spontane schrikreactie? Was het instemming met zijn ideeën, of vond men hem gewoon een leuke man, een soort Tijl Uilenspiegel, die de gevestigde macht op de hak nam? Was het om iets goed te maken – bijvoorbeeld omdat men hem een racist of een relnicht had genoemd, of was het een protest tegen de politici, die het niet nodig vinden naar ons te luisteren, omdat ze menen te weten wat goed voor ons is? Hingen er zoveel vlaggen halfstok omdat de buren het ook deden of had De Telegraaf de diepste gevoelens losgemaakt?
+ Zeker is dat heel Nederland alleen nog over de toekomst van Nederland praat. Net als alle andere plaatsen is Muiden nu al een week lang opgehouden te bestaan. En keutels hoeven al helemaal niet. Toch wil ik de gebeurtenissen in een Muider context plaatsen door te voorspellen dat anders dan bij alle voorgaande verkiezingen, woensdagavond zal blijken dat opkomst en uitslagen hier niet zullen afwijken van de landelijke cijfers. Je hoeft geen Maurice de Hond te zijn om aan te zien komen dat het CDA als de grote overwinnaar uit de bus komt. Menig zwevende kiezer wijkt uit naar het CDA omdat deze partij het liefst voor Pim is geweest. Omgerekend naar de gemeenteraadsverkiezingen schat ik dat het CDA in Muiden vijf zetels haalt. Minstens.
+ Dat wil niet zeggen dat ik deze partij bijval. Zo zegt het CDA Muiden/Muiderberg op de kabel, doelend op de moord op Pim Fortuyn, dat zij zich geraakt voelen door 'deze aanval op de democratie'. Maar het was toch een aanval op Pim Fortuyn? Of stond Fortuyn bij het CDA voor democratie? Als dat zo is, hebben de christen-democraten met de democratie geflirt.
+ Al evenmin weet ik raad met wat in het Vechtjournaal stond: 'Burgemeester H.A. Smith van Muiden leidde de avond van de aanslag een regionale bijeenkomst van het CDA in Bussum. In gepaste sfeer werd stilgestaan bij de dood van de flamboyante Pim Fortuyn. Smith: "hij had dezelfde gedrevenheid als alle politici, alleen hadden we andere intenties". Wat mag daar mee bedoeld zijn?
+ Grote branden lopen als een rode lijn door het leven van oud - Muier Jan Geesink, directeur van de Zuydwal restaurantgroep. Brandde op 12 juni 1994 Graaf Floris V geheel uit, afgelopen woensdag 8 mei was het bekende Zuydwal restaurant Mauve in Laren een prooi van de vlammen. Het is de bedoeling om dit restaurant, net als indertijd Graaf Floris V, tot in de kleinste details in de oorspronkelijke staat te herbouwen. Jan Geesink heeft van jongs af aan vernietigende branden meegemaakt. Menig oudere Muier zal zich nog de brand in Weesp herinneren die het bedrijf van zijn vader, een fabriek van brandweerauto's, verwoestte.
+ De muzikanten van Crescendo, op weg naar een repetitie, zagen bij Pro Musica hun weg versperd door de agressieve man – of vrouw, dat weet je nooit - van het broedende zwanenpaar. Met de koffers van hun instrumenten als schild, slaagden de Crescendo leden erin de deur van het muziekgebouw te bereiken.
+ Had de zwaan maar bij de Weesperpoortsluis gestaan. Dan hadden de dieven van de pompen zich misschien wel bedacht. Nu kwamen de mannen van De Vries Werkendam, die de sluis herstellen, na het weekend tot de ontdekking dat beide pompen, die het waterpeil in de sluis laag moeten houden, verdwenen waren. Dat er iets mis was zagen ze al meteen aan de hoge waterstand. Het staat vast dat de twee pompen zondagnacht 5 mei zijn gejat, want volgens een wandelaar was de avond ervoor alles nog normaal. Eén pomp kost al gauw fl. 2500, - , dat is € 1135, -.
+ De diefstal is waarschijnlijk geen kwajongenswerk geweest, ook al omdat er mannenkracht aan te pas moet komen om de pompen uit de sluis te tillen. 'De enige kans dat we ze terug zien, is als ze ons te koop worden aangeboden', zeiden de mannen van De Vries. Dinsdag stonden er al weer twee nieuwe pompen in de sluis. Ze waren verankerd en de kettingen waren dichtgelast.
+ De jeugd heeft een nieuw spelletje ontdekt. Bij de werkkeet aan de Weesperpoortsluis staat een mobiel pleetje. Niets is leuker dan een krijsend vriendje hierin opsluiten en dan het huisje om kieperen. Dat komt er nou van als je de deur niet afsluit.
+ Een arkbewoner aan de Singelgracht houdt het plantsoen voor zijn boot keurig bij. Het ziet er pico bello uit. In één moeite door bespaart hij de gemeente tijd en geld. Iedereen gelukkig zou je denken. Laten we het hopen. Nog niet lang geleden was de redenering op het gemeentehuis dat inwoners die stukjes plantsoen onderhouden, deze grond bij hun tuin trekken. Ze werden voor de keus gesteld: huur betalen of de boel de boel laten.
+ Iedereen koos natuurlijk voor het laatste. Met als gevolg dat de gemeente weer zelf alle lapjes plantsoen bij de huizen onderhoudt. Dat gebeurt regelmatig, maar wel fantasieloos. Gekozen is voor het makkelijkst bij te houden groen. Deze aanpak is goedkoop, maar altijd nog een stuk duurder dan wanneer de bewoners het zelf zouden doen. Die doen het gratis. En graag – wat ongetwijfeld zal blijken wanneer de gemeente van gedachten verandert. Wordt dit niet eens tijd? Een foutje herstellen is geen afgang. Erin volharden wel.
+ Alsof het niet moeilijk genoeg is om vrijwilligers te krijgen, heeft het gemeentebestuur de VVV van Muiden onlangs letterlijk in de kou gezet. Om ruimte te maken voor de naschoolse opvang, die in het kader van de nieuwe commerciële aanpak van de gemeentelijke accommodaties ondergebracht is in de kazerne, heeft de VVV de kille gang van het Muizenfort als voorlopig onderdak toegewezen gekregen. Als dit het klimaat is, dat Muiden aantrekkelijk moet maken voor de betere toeristen, zoals het gemeentebestuur met het Kolpronplan voor ogen heeft, dan mogen de Muider winkeliers, de horeca, de verhuurders van schepen, de Koninklijke en het Muiderslot zich wel eens achter het oor krabben. Hoezo kwaliteitsplan?
+ Het is de bedoeling dat de VVV, samen met andere niet commerciële Muider instellingen uiteindelijk een vaste stek krijgt in de vrijgekomen Singelkerk – ook bekend als 'de schuur'. Zover zal het dit jaar zeker niet komen. De vijf vrijwilligers zullen dan ook het hele seizoen gedwongen zijn om beurten op de gang te gaan zitten blauwbekken. Een extra handicap is de tocht, vanwege de glazen schuifdeuren achter de poort, die niet werken. Ook kost het nu al twee keer per dag een kwartier om de folders en andere informatie uit te pakken, neer te zetten en weer op te ruimen – terwijl men nog niet helemaal geïnstalleerd is.
+ Met zijn voeten lekker warm op een stuk tapijt maakt VVV vrijwilliger - annex CDA fractievoorzitter Jaap Meijer zich dubbel nuttig voor Muiden. Hij helpt de bezoekers aan de balie en bestudeert als het stil is de raadsstukken. In dat laatste gaat vooralsnog meer tijd zitten dan in het eerste. Hopelijk komt Jaap al terugbladerend de besluiten tegen over het eveneens unaniem door de raad vastgestelde accommodatiebeleid. Het is koud genoeg in het Muizenfort om nog eens met een koel hoofd na te denken over deze eerste vrucht van het nieuwe beleid.
+ Jaap Meijer is een van de opvolgers van Fenje Smith, de vrouw van de burgemeester, die jarenlang voor de VVV de dagjesmensen opving – zonder dat die enig idee hadden wie die aardige mevrouw nu wel was. Jaap Meijer bezat ooit een camping in Zuid - Limburg en heeft dus de nodige ervaring in het opvangen van vakantiegangers. Hij is een aardige meneer.
+ In de tijd van De Spiering, inmiddels al weer zo'n twintig jaar geleden, wentelde het gemeentebestuur de verantwoordelijkheid voor het wel en wee in de haven van zich af, door het afstandelijk over de 'Vechtmonding' te hebben. Die benaming is ineens opnieuw opgedoken in bestuurlijke kringen. Je zou er haast wat van denken.
+ De nieuwe raadsleden hebben zich in hun eerste officiële vergadering meteen al op één punt onderscheiden van de oude raad. Vier jaar geleden was voor het eerst in de geschiedenis van Muiden de hele raad het unaniem eens over de keus van de (toen nog) twee wethouders. Bij de nieuwe raad was hier geen sprake van. Uit het stemresultaat viel op te maken dat de VVD en de VIB wat de wethouderskeus betreft dwars lagen – op één stem voor Dick Schulp na. Waar de twee stemmen voor Flip de Groot, die ene voor Anna Waanders en de twee blanco stemmen vandaan kwamen, laat zich raden.
+ Vier jaar geleden kregen Sjake Huissteden en Cees Leupen het vertrouwen van alle dertien raadsleden, maar na twee jaar ging het mis door de onderlinge strijd binnen de VVD. Of het CDA en D66 dit voorzien hadden is onwaarschijnlijk, maar uitgesloten is het zeker niet. Omdat men het toen bij de vorming van het college zo hartroerend eens was geweest, stond geen van de raadsleden ook maar iets in de weg om twee jaar later Schulp en Lahnstein geruisloos als wethouders naar binnen te halen.
+ Uit die soepele overgang binnen het college zou de volgende les te leren zijn: als je het als oppositie duidelijk is dat je het niet haalt met je eigen wethouderskandidaten, dek je dan in door op de kandidaten van de coalitie te stemmen, want je weet maar nooit of je dat in de toekomst nog eens goed uitkomt. Een lesje dat de vernieuwde VVD en de gloednieuwe VIB niet hebben willen leren. Gelukkig maar.
+ Anders dan bij de keus van de wethouders staat de nieuwe raad wèl unaniem achter het programma voor de komende vier jaar. Je zou geneigd zijn de vlag uit te steken. Maar het is natuurlijk een misverstand te denken dat je het goed gedaan hebt, als je het met elkaar eens bent. De raad was het anderhalf jaar geleden – in die beruchte geheime vergadering - ook eens over een aquaduct, te financieren met massale woning - en kantorenbouw in de Bloemendalerpolder, weet u nog wel?
+ De VVD en D66, en nu ook de VIB, laten graag weten dat hun fractievergaderingen openbaar zijn. Ook de vergaderingen van de PvdA zijn openbaar, maar die partij loopt hier niet mee te koop. Wat niet weet wat niet deert. Alleen de CDA-fractievergaderingen zijn besloten. Dat is een probleem voor wethouder Dick Schulp, want die is sinds het duale stelsel geen raadslid meer, en mag nu dus niet aan de fractievergaderingen meedoen. Maar misschien strijken de christen-democraten wel met de hand over het hart en wordt het hem een enkele keer toegestaan even binnen te komen om iets toe te lichten. Met de pet in de hand natuurlijk. Ze mogen bij het CDA dan principieel zijn, kinderachtig zijn ze niet.
+ Muiderberg is met de vijf raadsleden van de VVD en de VIB in de oppositie. Maar Muiderberg heeft tegelijkertijd een raadsmeerderheid, want maar liefst negen van de dertien volksvertegenwoordigers wonen in ons dorp. Je kunt maar het best uit Muiderberg komen. Dan kun je tenminste nog eens kiezen.
+ Op 24 mei, de dag waarop Graaf Floris V een kwart eeuw bestaat, zal de gelijknamige Graaf van Holland het jubilerende eethuys met zijn bezoek vereren. Floris V wordt vergezeld door vaandeldragers en ridders. Of de drie kersverse Muider ridders Schulp, Lahnstein en Leupen ook van de partij zullen zijn, zullen we moeten afwachten.
+ Wat nou Dick Schulp ridder? Dat was hij toch al lang als baas van het Muiderslot? Guus Kroon moest maar eens grasduinen in zijn historisch archief. Wie weet krijgt hij de verloren gewaande annalen boven water, waarin te lezen staat dat Dirck A. Duck de Eerste, nog voor hij over het paard was getild, door Graaf Floris V tot ridder geslagen werd.
+ Dat Joop Lahnstein afscheid neemt van de politiek en zijn partij moet híj weten, maar als hij die bekende bobbel op zijn buik inlevert, komt Muiden in opstand. Wij eisen Joop z'n ontroerende plaatjes van onze geliefde autoriteiten op onze kabel!
+ De vestingwallen tot aan het Muiderslot vormen zaterdag 25 mei het strijdtoneel van de Rotaryclub Weesp – Vechtstreek Noord, die ook dit jaar weer een golftoernooi voor het goede doel heeft georganiseerd. De tent staat er al. Tip voor de Muider jongens en meisjes, die wel een extra centje kunnen gebruiken: alle ballen verzamelen. Tip voor de toeristen, die maar niet in de gaten krijgen dat het stille weggetje langs de Kalkovens openbare weg is en die dus ook deze zaterdag over de vestingwallen zullen wandelen: met een bord voor je kop haal je het Muiderslot.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: