- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een ruikertje bruidskeutels.

19-mei-2002

+ De verkiezingsuitslag was natuurlijk het gesprek van de dag. Maar misschien kreeg het zwanenpaar, dat op het punt stond om voor de zoveelste keer kinderen te krijgen, nog meer aandacht. Begrijpelijk, want dat was ook veel mooier. Het leek trouwens wel of de zwanen ons geduld dit jaar meer dan ooit op de proef hebben gesteld. Tien eieren en elke dag vergeefs kijken of er al grijs grut is. Maar alles was vergeten en vergeven, toen de kleintjes uit hun ei kropen. Door heel Muiden heen feliciteerden de mensen elkaar. Echt waar.
+ Muiden volgde de geboorte op een paar meter afstand: vanaf het bruggetje bij het Balkengat. De kijkers stonden soms rijen dik. Je moest wel geluk hebben, want het duurde drie dagen eer alle zwaantjes te voorschijn waren gekropen. Alle eieren kwamen uit. Alleen werden al gauw twee zwakke broertjes en/of zusjes over de rand van het nest gekieperd. De natuur is nu eenmaal genadeloos. Als ze zich strikt aan de statistieken houden zal er uiteindelijk van de jongste lichting maar één lelijk eendje uit het Balkengat een mooie grote zwaan worden.
+ Toen Wim de Heus uit Hendrik Ido Ambacht, die in beide kleine sluizen in Muiden aan het werk is, hoorde dat alle tien eieren waren uitgebroed, had hij maar één woord nodig om zijn waardering te uiten: 'vakwerk'. Wim de Heus heeft recht van spreken. Als oude sloper weet hij wat vakwerk is.
+ De onverschilligheid van zwanenouders tegenover de kindersterfte is schijn. Ze steken inderdaad geen poot uit als er weer een kleintje het loodje dreigt te leggen. Maar dat is er dan wèl een, waarvan ze weten dat die bij voorbaat geen toekomst heeft. Het ligt heel anders met een levenslustig brutaaltje, dat de omgeving verkent en daarbij in de plomp kukelt. In dat geval is de moeder behoorlijk van slag. Ze geeft hem nog net geen kontje, maar moedigt het jong monkelend aan om op eigen kracht weer op het droge te klimmen. Dat lukt ook na enkele even dolkomische als beangstigende momenten. Je vraagt je trouwens af, waarom pasgeboren zwaantjes nieuwsgierig zijn, want nog maar nauwelijks uit het ei, zitten die eigenwijsjes te kijken met een air van 'je hoeft mij niet te vertellen wat er in de wereld te koop is'.
+ Hopelijk bent u alweer vergeten wat Ouwe Muier voorspelde over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in Muiden. Dat de opkomst in Muiden een flink stuk hoger was dan landelijk klopte wel. Maar dat Muiden helemaal de landelijke trend heeft gevolgd, zoals hij voorspelde, kan hij moeilijk volhouden.
+ Ouwe Muier had even geen rekening gehouden met de wederopstanding van Pim Fortuijn en de opkomst van de linkse stoorzender SP. Alleen bij Fortuijn (landelijk 16, 7 % en in Muiden 15,3%) en de VVD (respectievelijk 9,8 en 9,6 % verlies) komen Nederland en Muiden bij elkaar in de buurt. Maar de PvdA verloor hier aanzienlijk minder (10, 1 % tegen 14 %), terwijl het CDA hier minder won (8,2 % tegen 10,4 %). Waren het verkiezingen voor de raad geweest, dan zou het CDA zijn uitgekomen op drie zetels in plaats van de huidige vier. Da's dus heel wat minder dan de 'minstens vijf', die Ouwe Muier voorspelde. Altijd al gezegd: je moet die man niet serieus nemen.
+ Op muideninfo.nl staan diverse overzichten waarvan ik er graag een overneem voor de digibeten onder ons, die aangewezen zijn op de keutels buiten bij De Hoek en in het Groot Keutelboek bij Ome Ko. Onze webmaster heeft drie cijfers op een rijtje gezet. Het eerste cijfer staat voor het huidige aantal zetels in de Muider gemeenteraad, het tweede cijfer voor de zetelverdeling in Muiden als de hier uitgebrachte Tweede Kamerstemmen stemmen voor de gemeenteraad waren geweest en het derde cijfer geeft aan hoe de zetelverdeling in de raad van Muiden geweest zou zijn wanneer de landelijke uitslagen als uitgangspunt waren genomen.
+ De 'uitslag' is: PvdA 2 – 2 – 2, VVD 3 – 3 - 2, CDA 4 – 3 – 4 , D66 2 – 1- 1, Groen Links 0 – 1 – 1, SP 0 –1 –1, Lijst Pim Fortuyn 0 – 2 – 2 en VIB 2 – 0 – 0. (Een nul geeft aan dat de betreffende partij niet aan de raadsverkiezingen deelnam of - in het geval van de VIB – niet aan de Tweede Kamerverkiezingen).
+ 'Muiden moet op de trouwmarkt een rol blijven spelen', betoogt B&W in een raadsvoorstel om naast de Kazerne elf andere trouwlocaties aan te wijzen. Als het doorgaat, wat je wel mag aannemen, hebben bruidsparen en andere partners die hun relatie officieel bevestigd willen zien, vanaf medio juni de keus uit een negental schepen van de bruine vloot, het Muiderslot en Pampus. De Samen op Weg kerken toonden geen belangstelling om het burgerlijk huwelijk naar binnen te halen. De bruidsparen komen toch wel, zullen ze gedacht hebben. Ze weten niet wat ze mislopen.
+ Paren en partners die de officiële verbintenis als niet meer dan een formaliteit beschouwen kunnen in een vergaderkamertje op het gemeentehuis terecht. Ze hoeven geen cent te betalen. Deze gratis mogelijkheid moet de gemeente volgens een wet uit 1869 nu eenmaal bieden, merkt B&W spijtig op. Het college ziet liever dat er op de andere locaties getrouwd wordt. Het voorstel liegt er niet om. Er staat: 'de gemeente mag er financieel niet slechter op worden'. De gemeente kan wat dat betreft gerust zijn. Ook eigenaren en beheerders van de nieuwe trouwlocaties hoeven zich geen zorgen te maken. Een trouwpartij brengt geld in het laatje.
+ De ambtenaren van de Burgerlijke Stand moeten zeebenen hebben. Er wordt van hen verwacht dat zij, net als hun collega's in andere Zuiderzeeplaatsen, huwelijken aan boord van de platbodems voltrekken. Alleen zal de ambtelijke zeewaardigheid in Muiden minder nodig zijn dan in bijvoorbeeld Huizen. Daar mag midden op de woelige baren getrouwd worden, terwijl in Muiden elk huwelijksbootje tijdens de ceremonie aangemeerd aan de wal moet liggen.
+ Er mag hier niet buitengaats getrouwd worden omdat een huwelijk openbaar is en de wet eist dat het voor eenieder mogelijk moet zijn erbij aanwezig te zijn. Volgens de gemeente Huizen is er echter geen vuiltje aan de lucht als je letterlijk samen in zee gaat. Wie erbij wil zijn moet maar aan boord komen of er anders maar heen varen. Omdat onze Muider trouwambtenaren niet de beruchte korte golfslag van het IJsselmeer hoeven te trotseren, zijn er onder hen alleen gevallen van zeeziekte te verwachten als zij de oversteek naar Pampus moeten maken om paren in de echt te verbinden.
+ B&W noemen de namen van negen trouwschepen, die allen Muiden als thuishaven hebben. Ze worden recht-zo-die-gaat aangeduid als Anna, Antonius, Egelantier, Hoge Wier, Liberté, Lis, Rederijker, Saffier en Twee Gebroeders. Ik mis er een paar, en bepaald niet de kleinste. Gelukkig vraagt B&W de raad machtiging om ook andere schepen aan te mogen wijzen. Het kan dus nog goed komen.
+ Na grondig onderzoek door de burgemeester in hoogst eigen persoon bleken de negen genoemde schepen te voldoen aan de vereiste huwelijksvoorwaarden. Slechts aan één eis kan geen schip tegemoetgekomen, namelijk de 'invalidentoegankelijkheid'. Het college noemt dit een probleem, waarop de bruidsparen bij het bepalen van hun keuze zullen worden gewezen. De schippers zelf hebben een oplossing. 'We tillen die gasten wel', zegt Willem Trekkast. Even de handen uit de mouwen en hup daar gaat de rolstoel. Het is de bedoeling van de leden van de Schippersvereniging dat hun boten verhuurd worden voor zowel trouwerij als receptie en/of de bruiloft. Voor een dagarrangement zal € 40 tot € 100 per persoon worden gevraagd. Inclusief tillen.
+ Het Muiderslot is een hoofdstuk apart. Huwelijksvoltrekking is hier zeker mogelijk. Voorwaarde is echter dat er hoge kosten aan verbonden zijn. Want, zo zegt het Muiderslot: 'enerzijds moet bij een bruiloft het kasteel heringericht worden en anderzijds willen we de exclusiviteit bewaren'. Daar zullen ze beslist in slagen, ook al wordt de huwelijksvoltrekking in principe een ingetogen plechtigheid, want er zijn beperkingen.
+ Wie rijst of confetti wil strooien, of het bruidspaar serpentine naar het hoofd wil slingeren, zal dit op de Herengracht of op de Ton Kootsingel moeten doen, want achter de poort is strooien verboden. In de vertrekken mag het niet omdat collectie en vloeren erdoor beschadigd kunnen worden. En op het slotterrein mag het niet omdat 'strooisels zo goed als niet vallen te verwijderen.'
+ Ook is foto's maken met gebruik van flitslicht niet toegestaan: schadelijk voor schilderijen. Hetzelfde geldt voor een filmzon bij het filmen. De vraag is hoe het jawoord dan wèl moet worden vereeuwigd. Er is nog een 'maar': alleen de trouwauto mag het terrein van het Muiderslot opdraaien. Alle andere auto's moeten betaald parkeren, bijvoorbeeld op de Ton Kootsingel, of anders gratis op de grote parkeerterreinen buiten de vesting. Als dat laatste gaat gebeuren kan Muiden zich verheugen op hele stoeten bruiloftsgasten die langstrekken. In gedachten zie ik allemaal keurig geklede mensen waardig voortschrijden over het stille weggetje.
+ Er kan het hele jaar door op het Muiderslot getrouwd worden. In de wintertijd - dat is van november tot april - op elke dag van de week; ook op zaterdagen en zondagen. Momenteel, in het zomerseizoen, kan er alleen in het weekend op het slot getrouwd worden. Het huwelijk wordt voltrokken in de Ridderzaal. Evenals de bruine vloot vraagt ook het Muiderslot enige tegemoetkoming voor de mooiste dag van je leven.
+ De zaalhuur voor een doordeweekse dag is € 1620. Voor het weekend wordt € 2700 gerekend, inclusief BTW, maar exclusief de catering van Verhaaf. In totaal honderd mensen mogen twee uur in de zaal verblijven. Dankzij de grote tent op het slotterrein kan er aansluitend op de trouwceremonie in één moeite door een bruiloftsfeest met alles erop en er aan worden gehouden. Flitsen mag in de tent.
+ Voor De Gooi – en Eemlander was het voorpaginanieuws dat de Stichting Pampus € 695 vraagt voor een trouwpartij buiten de kantooruren. Toch is het maximale eilandtarief altijd nog bijna vier keer minder dan twee uur Muiderslot in het weekend. Voor het echte sjieke werk moet je dan ook niet op het eiland zijn. Gezien de spookachtige omgeving gaat het hier meer om een avontuurlijke of sportieve trouwpartij. Het laat zich aanzien dat de plechtigheid zowel in de kantine 'de Zeekameel' als in de ingewanden van het vervallen fort kan plaats vinden. Aanvankelijk werd overwogen om wèl de overtocht in rekening te brengen, maar niet de toegang tot het eiland. Maar toen ze hoorden wat het Muiderslot vroeg wilden ze niet achterblijven.
+ De gemeente profiteert mee via de leges, die voor trouwen in rekening worden gebracht. De opbrengst hiervan kan aardig oplopen, want meer keus in trouwlocaties betekent natuurlijk dat er ook meer huwelijken in Muiden zullen worden gesloten. Daar komt nog bij dat de weekendtarieven worden opgetrokken en er verschillende opslagen komen. Neem trouwen op Pampus. Niet alleen moet het kaartje gekocht worden voor de overtocht van de ambtenaar: deze is ook nogal wat reistijd kwijt.
+ De tarieven voor zaterdag en zondag bedragen op dit moment 140% van het doordeweekse tarief. Wat B&W betreft mag dit tot 175% worden verhoogd. Momenteel lopen de leges voor een huwelijkssluiting of registratie van partnerschap van € 113,80 op de goedkope dinsdagmorgen op naar € 595,35 voor een trouwerij in het weekend (plus € 100 opslag voor wie op Pampus trouwt). Muiers en Muiderbergers worden prettig gediscrimineerd. Ingezetenen en hier wonende ouders betalen ruim een vijfde minder dan niet Muidense trouwlustigen. En dat terwijl je al zo bevoorrecht bent als je hier woont.
+ Jeroen Franken uit de Weesperstraat schreef op 27 maart als zelfbenoemde 'ambassadeur van Muiden' namens bewoners van de Weesperstraat, de Singelstraat, de Vechtkade en Burgemeester de Raadtsingel een brief aan B&W en de gemeenteraad. De buurt wil dat er iets gebeurt met het speelterreintje aan het eind van de Weesperstraat, dat steeds minder functioneert. De ligging bij het sluisje met het hoge talud en de drukke parkeerplaats is onaantrekkelijk. Ook is er geen toezicht - Jeroen schrijft 'sociale controle' - mogelijk. De hangjongeren hebben het plekje in beslag genomen. De ouders vermijden het. Er worden drugs gebruikt en er wordt ' voor kinderen schadelijke rommel' achtergelaten.
+ De zestig ondertekenaars van de brief vinden dat het speelterreintje het beste kan verhuizen naar het door banken omzoomde grindterreintje in het park, tegenover Burgemeester de Raadtsingel nummer 3. Er moet een lage omheining komen om honden en hun poep te weren. Ook wil men graag verlichting. De drie speeltoestellen van het Weesperstraatterreintje zouden er een plaats kunnen krijgen, aangevuld met speelmeubilair van het geruimde speelterreintje aan de Schoolstraat.
+ Zo wordt wat bedoeld is voor kinderen, ook door kinderen gebruikt. Ouders en grootouders kunnen naar de kleintjes kijken vanaf de bestaande bankjes en ook de bewoners en wandelaars kunnen zien wat er gebeurt. Bovendien komen er op het Weesperstraatpleintje plaatsen vrij voor parkeren. Jeroen Franken, die eerder actief was voor sluiting van de sluisbrug, vraagt de gemeente om in één moeite door nog een andere wens te vervullen: bankjes aan de achterzijde van Molen de Spiering.
+ Er werden in totaal zestig handtekeningen opgehaald. Niet alleen van ouders en grootouders, maar ook van kinderen. Dat telde lekker aan, temeer omdat ook Annabel en Tobias van 2 jaar tekenden, zo goed als Mauve en Sara van 1 jaar en zelfs een baby die nog niet geboren was, maar uitgerekend was op 1 mei. B&W stellen de raad voor de brief 'ter afdoening in handen te stellen van ons college als ter zake bevoegd orgaan'. Dat betekent hopelijk: laten we eens gezellig met die inwoners om tafel gaan zitten.
+ Nogal wat landrotten zien de witte tentpunten die boven de wal van het Muiderslot uitsteken, aan voor schepen onder vol zeil, die op de rede van Muiden voor anker liggen. Maritieme promotie voor ons stadje, zou je kunnen zeggen.
+ Het is trouwens best uit te houden in de grote tent achter het slot. Anders dan de tekeningen laten zien, zijn er geen sta-tafels, maar alleen tafels waar je met een man of wat omheen kunt zitten. Er is plaats voor gezelschappen tot 180 personen. 'Florishof' zoals de tent genoemd wordt, voert een lunchkaart met de bekende pittige prijzen, die helaas zo kenmerkend zijn voor attracties voor dagjesmensen in Nederland. Zo kost een kop koffie € 1,75. Een kop thee ook. Verhaaf verzorgt party catering voor bruiloften en partijen. De taveerne blijft in gebruik voor bijvoorbeeld ontvangsten.
+ De toiletgroep in de tent is nog niet geïnstalleerd. Je moet nog steeds voor een grote of kleine boodschap over de klapbrug het slot in. Ook de wandelroute over de vestingwal die langs de warmoestuin en de kruidentuinen van de poort naar de tent loopt, is nog niet klaar, maar de aanleg vordert snel.
+ Op muiden.nl, de officiële website van de gemeente staat een overzicht per stembureau van de verkiezingsuitslagen in Muiden. Er boven staat 'content'. Daar had op zin minst een vraagteken achter mogen staan.
+ Twee blanco/ongeldige stemmen – meldt de uitslagendienst van het gemeentehuis. Dat kan niet kloppen. Sinds wij in Muiden over stemmachines beschikken, kan er hier wel blanco, maar niet meer ongeldig gestemd worden, zelfs niet als je de machine het af zou laten weten. Mogelijk is de redenering van de gemeente dat blanco stemmen niet gelden.
+ De doorvaart vanaf de Singelgracht naar de Vecht wordt sinds kort versperd door een boom die vlak voor de Weesperpoortsluis dwars over het water ligt. De boom was doorgerot op de windwaterlijn en topzwaar door klimop. Nu is het geen ramp dat je er niet met een schip door kunt, want de sluis is toch tot 1 juli dicht. Erger is dat de dikke onderste tak van de boom, voordat die omviel, op ijsvogeltjeshoogte stond. De boven het water hangende tak vormde voor de ijsvogeltjes een ideale uitvalsbasis voor de visvangst. Ze maakten er druk gebruik van. Als niemand het zag.
+ Maandag 13 mei was Nederland weer gewoon aan het werk. En was Muiden weer gewoon een racebaan voor het sluipverkeer, dat weer gewoon de stoplichten op de sluisbrug negeerde omdat de politie gewoon geen kans ziet overal tegelijk aanwezig te zijn.
+ De vier laatste schuurtjes van het Hert een zijn inmiddels gesloopt. Er is al een begin gemaakt om ook hier, net als elders op het Hert, garages te bouwen. De huizen stijgen hierdoor aanzienlijk in waarde. Heel wat meer dan de garages kosten.
+ Ook al staat het telefoonnummer niet in de krant, het is Ouwe Muier gelukt te achterhalen waar men zich kan beklagen over de bezorging van De Nieuwe Weesper. Bel 035-6477080 en u krijgt een inspreekbandje aan de lijn van de Klachtenregistratie. Niet allemaal tegelijk bellen. Een telefoonnummer voor het opgeven van advertenties staat evenmin in de Nieuwe Weesper. Daar moet u zelf maar achteraan.
+ Hoewel de vroegere 'Muider Post' in De Nieuwe Weesper is opgenomen, werd Muiden in de week van 5 t/m 12 mei, waarschijnlijk in zijn geheel door de bezorging overgeslagen. Ook de afgelopen week keek menigeen vergeefs uit naar het blad. Beide weken ontbrak zelfs het gebruikelijke stapeltje Nieuwe Weespers, dat normaal naast het Vechtjournaal ligt op de balie in het gemeentehuis. Meer dan één exemplaar heeft de gemeente Muiden niet nodig, zal de Nieuwe Weesper hebben geredeneerd. Eén krant is genoeg om te bewijzen dat de officiële gemeentelijke advertenties, die alleen in De Nieuwe Weesper staan, ook inderdaad geplaatst zijn.
+ De gemeente koos indertijd voor dit blad omdat het gratis verspreid wordt. Dat zou een garantie zijn dat de advertenties iedereen bereiken, want De Nieuwe Weesper valt overal in de bus. Was dat maar waar. Je boft als je het blad krijgt. Jammer, want er staan vaak leuke stukjes over Muiden in. Ook voor de gemeente is het vervelend, want een niet of nauwelijks verspreid gratis weekblad bereikt uiteindelijk minder mensen, dan bijvoorbeeld een dagblad als de Gooi – en Eemlander, dat niet huis aan huis wordt bezorgd, omdat je ervoor moet betalen.
+ Misschien staat de gemeente wel gewoon voor het blok. Het valt niet mee aan de wettelijke verplichtingen ten aanzien van openbaarheid van bestuur te voldoen. Zo wordt het gemeentelijk informatieblad wèl prima verspreid, alleen niet vaak genoeg om er ook de gemeentelijke advertenties in op te nemen. Hopelijk kan er iets op bedacht worden. Bijvoorbeeld dat dit blad wekelijks verschijnt. Stof genoeg, zeker als er dieper op de dingen wordt ingegaan en ingezetenen aan het woord komen. Democratie, weet je wel.
+ Je kunt van Hans van der Steen zeggen wat je wilt, maar niet dat hij zichzelf niet zou zijn gebleven sinds hij wethouder is. Hij komt bijvoorbeeld op een racefiets Het Anker opsnellen in de richting van het gemeentehuis - van top tot teen verpakt in een wielertenue, als of hij in de kopgroep zit van de Giro d'Italia.
+ Kijk vanaf de Zuidpolderweg naar aan de overkant van het water, en je ziet dat op de Noordpolderkade de staldeuren bij Kees Meester wijd openstaan. Het gat van de deur wordt in beslag genomen door een zwartbonte koe. Erachter staat nog een roodbonte. Ook al staan ze allebei onbeweeglijk, het ziet er angstig echt uit. Stof voor een schreeuwgesprekje dwars over de Naardertrekvaart. 'Wat zijn dat voor koeien Kees?'. 'Zie je dat niet, ze zijn hartstikke dood'. 'Is het kunst?' 'Nee, het is voor de boeren, om te leren melken'. 'Wie heeft die koeien gemaakt?' 'Mijn schoondochter'. Einde gesprek, maar nog vragen te over. Bijvoorbeeld: de twee kunstkoeien kunnen geen dienst doen voor KI. Ook al zijn ze aantrekkelijk genoeg voor een stier, ze staan er te wankel voor op hun poten. Maar leerkoeien zijn ook leuk.
+ Er wordt gefluisterd dat de wandelroute langs de Kalkovens binnenkort aan de beurt is voor bewegwijzering. Dit zou betekenen dat het stille weggetje binnen afzienbare tijd als openbaar pad wordt beschouwd. Laat het alsjeblieft niet waar zijn, want dan kan ik er geen keutels meer over maken.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: