- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels die voor geen gat te vangen zijn.

23-mei-2002

+ Het was zo warm Tweede Pinksterdag dat twee jongedames besloten om in bikini met string dwars door de vesting te lopen. Gelukkig waren het meiden uit Muiden, anders had je niet geweten waar je moest kijken.
+ Als het een beetje meezit zijn de zeilmakers vanaf de week van de 27ste mei weer hoog en droog aan het werk op de eerste verdieping van de hal van Gort aan de Ossenmarkt. Alleen het stalen skelet buiten herinnert nog aan de brand, waarbij de douches en toiletten van de Schippersvereniging in de as werden gelegd.
+ Toen de mannen van de Vries Werkendam, die de kleine sluizen van Muiden restaureren, na het Pinksterweekend weer aan de slag gingen, bleek dat er voor de tweede keer dieven hadden toegeslagen. Deze keer was de pomp in de Keetpoortsluis gestolen, hoewel die aan kettingen lag vastgelast. Het enige wat er nog tegen diefstal zou kunnen worden gedaan, is de pomp opsluiten in een stalen kooi. Het was geen kostbare pomp. De waarde wordt geschat op ruim 350 euro. De twee pompen die eerder uit de Weesperpoortsluis werden gestolen, waren veel meer waard: niet ruim 1150 euro per stuk, zoals men aanvankelijk dacht, maar rond de 1800 euro.
+ Hoewel de pompen hun eigendom niet zijn, worden de sluisherstellers er niet vrolijk van. Terecht: het werpt een smet op Muiden, temeer omdat in het Pinksterweekend ook nog eens twee slangen waren doorgesneden van een van de nieuwe pompen die na de vorige diefstal vastgeketend lagen in de Weesperpoortsluis. Het kan vandalisme geweest zijn, maar waarschijnlijker is dat de dieven, die hun poging gedwarsboomd zagen, uit pure pissigheid aan het vernielen zijn geslagen.
+ Waar pissigheid toe kan leiden is elke zondag te constateren bij de sluisbrug. Automobilisten die hun weg versperd zien door de paaltjes (motorrijders trekken er zich sowieso niets van aan) hebben vaak zo de pest in dat ze woest rechtsomkeert maken en wild terugscheuren. Of ze nu kwaad zijn vanwege de maatregel, of op zichzelf, is niet belangrijk. Van veel meer belang is, wat er aangericht kan worden bij fietsers en voetgangers, onder wie nogal wat kinderen, die midden op straat fietsen of lopen, omdat ze er terecht van uitgaan, dat de weg van hen is als er geen auto's door de vesting rijden.
+ Het is deze keer wel heel erg hard gegaan met de sterfte van de zwaantjes. Het ene na het andere kadavertje dobberde ineens in het Balkengat. De gemeente had ze er al snel uitgehaald. Nog vóór Pinksteren waren er niet meer dan vier van de tien jongen over. Peddelend in een keurig rijtje tussen hun ouders doen die vier aan sightseeing op de Vecht. Laatste nieuws (23 mei): er zouden nog maar twee jonge zwaantjes in leven zijn.
+ Railinfrabeheer, de opdrachtgever voor de bouw van de Gooiboog, de rechtstreekse treinverbinding tussen Hilversum en Almere, nodigt iedereen uit om in het weekend van 25 en 26 mei een kijkje te komen nemen bij de aanleg van de zogeheten open tunnelbak - dat is een spoorwegkruising in een tunnel zonder dak. Op zaterdag en zondag van tien tot zes krijgt u de kans om vanaf een platform op het bouwterrein aan de Reaalspolderweg in de nieuwe Keverdijkse polder te volgen hoe de dekken van de nieuwe onderdoorgang in de spoorbaan worden geschoven. Via een soort glijbaan worden enorme betonconstructies voetje voor voetje op hun plaats gebracht. Gastheer Railinfrabeheer adviseert om op de fiets te komen. Niet zozeer uit milieuoverwegingen, als wel om praktische redenen: het kon wel eens heel druk worden.
+ De aanleg van de Gooiboog is een spectaculair project, dat maar liefst 80 miljoen euro kost. De bouw begon anderhalf jaar geleden en moet volgend jaar klaar zijn. Er komt 55.000 kuub beton aan te pas. Zeventig man zijn dag in dag uit in de weer. De tunnelbak is inmiddels al over 600 meter voorzien van wanden en vloeren. Elke week komt er twintig meter bij. Er is voor deze verdiepte aanleg gekozen om het polderlandschap zoveel mogelijk te sparen. Kijkers kunnen het als een voorproefje beschouwen van het toekomstige aquaduct in de Vecht. Dat wil zeggen: als het uitpakt volgens de plannen van de gemeente Muiden, want ook bij het aquaduct wordt aan een open tunnel voor het wegverkeer gedacht.
+ Het blijkt niet haalbaar te zijn om binnen het budget de hele rollaag (de bovenste laag verticale steentjes) van de Keetpoortsluis te vervangen. Er zal een flink stuk moeten worden gerenoveerd, maar daarnaast zal er veel metselwerk opnieuw moeten worden gevoegd.
+ Omdat er vanwege de nieuwe eisen voor de brandveiligheid toch een verbouwinkje moest plaatsvinden bij Pro Musica, werd besloten in één moeite door het fietsenhok aan de achterkant van dit gebouwtje van Crescendo aan het Fermanplantsoen dicht te metselen. Mensen die hier niets te zoeken hadden, maakten regelmatig gebruik – en gezien de rotzooi en vernielingen ook misbruik - van deze overdekte ruimte. Zaten ze droog. Verleden jaar had er zelfs een zwerver zijn slaapplaats ingericht. Tegen de tijd dat u deze keutel leest is het fietsenhok veranderd in een groot afgesloten berghok, waarin u helaas uw fiets niet kwijt kunt, en ook niet kunt schuilen. Niets aan te doen. Klachten bij Crescendo.
+ Vlak bij de vaste picknicktafel plus banken op de kop van de Schapenkaai staat een informatiezuiltje van 'Kijk op het land' met bijzonderheden over het polderlandschap. Het moet de vier Muider dames die deze mooie picknickset vorig jaar aan Muiden schonken, pijn doen te zien hoe dit zuiltje, vanwaar je een wijds uitzicht over de Noordpolder hebt, er bij staat. Er is een enorme kwak rode verf over de tekst heen gesmeerd. Je kunt geen woord meer lezen. Dwars over het paneel is een sticker met 'glasservice' geplakt. Hanghumor zullen we maar zeggen.
+ Van de geregistreerde 'seksinrichtingen' in de regio telt Hilversum er tien stuks, Bussum twee en Naarden, Huizen, Laren en Muiden elk één. Daarnaast zij er de zogeheten thuiswerkers. Er zijn geen bordelen in Weesp, Wijdemeren en Blaricum. In de periode oktober 2001 tot oktober 2002 bleken er vijftien illegaal werkende dames te zijn van wie drie met vervalst of gestolen paspoort – en één minderjarige. Ook werden er enkele gevallen van mensenhandel in onze regio gesignaleerd.
+ Het regionale bordelenbeleid stond op de agenda van de commissievergadering omdat de gemeente Hilversum in haar zenuwen een seksinrichting te weinig had geteld. Dat er sprake zou zijn van een uitbreiding, bleek loos alarm. Als verantwoordelijk portefeuillehouder toonde burgemeester Smith in de commissievergadering begrip voor de - moeilijk te traceren - thuiswerkende dames met zijn opmerking: 'onbekend maakt niet onbemind'.
+ Voor de brandstichters, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de douches en toiletten achter de hal van Gort in de hens hebben gezet, had de burgemeester in dezelfde commissievergadering minder begrip. Namen en profielen van de daders zijn bekend. Over een doeltreffende aanpak wordt binnenkort met Justitie gepraat. Hangplekken zijn geen oplossing, een lik op stuk beleid wel. Seponeren is er niet bij, kondigde Smith aan. Ook deed hij een oproep: om 'het lek boven water te krijgen' is elke aanwijzing welkom.
+ Ouwe Muier had het dinsdagavond te doen met Henk Bökenkamp. Gezeten naast het vergaderdier Harry Smith moest de VVD-er het spits afbijten als nieuw raadslid annex voorzitter van de eerste raadscommissie nieuwe stijl. Een extra moeilijkheidsfactor was dat er geen woord van het besprokene te verstaan was, als gevolg van een (weer eens) falende geluidsinstallatie in combinatie met de bedeesde stemmen van de onervaren nieuwe lichting commissieleden.
+ Daar kwam nog bij dat het publiek niet goed raad wist met een proefopstelling in de kazernezaal. De insprekers moesten niet in het bekende 'beklaagdenbankje', bij de tafels van de commissieleden plaatsnemen, maar op hun tenen staan, dan wel door hun knieën zakken om via een interruptiemicrofoon op de publieke tribune hun ei kwijt te raken. Zoals te voorspellen viel, was dit geen succes. Burgers zullen gewoon bij medeburgers (want dat zijn de commissieleden) moeten kunnen aanschuiven, willen ze zich echt kunnen laten gelden.
+ Hoewel hij geen voorstander is van het duale stelsel, greep Harry Smith in toen Bökenkamp, alsof er niets veranderd was, hardop koppen van commissieleden begon te tellen, om in te schatten of een bepaald voorstel het zou halen in de raadsvergadering. Als hij niet was tegengehouden, had hij dit voorstel zelfs in stemming gebracht. Daar stak Smith een stokje voor. Hij voorkwam dat de klok werd teruggezet naar de tijd van de even voorspelbare als slaapverwekkende raadvergaderingen, met de breeduit in de commissies voorgebakken besluiten. Dit was niet de taak van de burgemeester, maar iemand moest het doen
+ Op de keper beschouwd was Smith in deze commissievergadering nieuwe stijl helemaal geen burgemeester, maar directeur van bepaalde divisies binnen het gemeentelijk bedrijf. Als zodanig moest hij verantwoording afleggen bij zeg maar 'de aandeelhouders'. Dit weerhield hem er niet van de kans te grijpen die hem ruimschoots geboden werd om de vergadering te leiden, of op zijn minst geheel te beheersen. Zijn optreden had trouwens een voordeel, want niemand was te verstaan, op Smith zelf na. Bovendien gaf deze steeds een samenvatting van vragen en meningen van de commissieleden, zodat alles toch nog te volgen was.
+ De arme Henk Bökenkamp kreeg het Spaans benauwd toen de hele zaal over hem heen viel op het moment dat hij liet weten dat het onreglementair zou zijn, als bij de rondvraag een ingezetene het woord zou voeren over een bepaalde zaak, zonder dat die inspreker dat 48 uur van te voren op het gemeentehuis had aangekondigd. Twee etmalen om te oefenen met het kluitje waarmee de geachte inspreker het riet zal worden ingestuurd zouden daarmee zijn genegeerd!
+ Nog maar kort geleden was nota bene besloten dat iedereen het in de rondvraag overal over mocht hebben, zolang het onderwerp maar binnen de portefeuille van het collegelid van dienst viel. Er klonk dan ook alom gesis van verontwaardiging - totdat bleek dat Henk 100% gelijk had. Tot ieders stomme verbazing kon hij zwart op wit aantonen dat de hele gemeenteraad eerder akkoord was gegaan met deze beperking, die anders dan het duale stelsel nu juist beoogt, alle spontaniteit en verrassing wegneemt en de burgers effectief van de politiek vervreemdt.
+ Ouwe Muier dacht meteen 'daar maken wij een keutel van'. Maar toen hij dit snode plan tegen iemand aanhield, die het beste met hem en Muiden voorheeft, schrok hij van de reactie. Doe dat nou niet, was het advies: anders gaan ze zich ingraven. Juist omdat jíj het zegt, zullen ze nooit toegeven dat er een fout is gemaakt. Ouwe Muier besloot de wijze raad op te volgen en over de zaak te zwijgen. Bij deze.
+ Maar toch: op weg naar huis kon hij zich niet losmaken van de negatieve macht die hem toegedacht zou zijn. Hij kwam tot de conclusie dat het zijn schuld is dat er allerlei dingen verkeerd gaan in Muiden. Alles wat hij zegt werkt immers averechts. Het is dus het beste om maar niks te zeggen. Of nog beter: het omgekeerde te zeggen van wat hij eigenlijk bedoelt. Dus bijvoorbeeld eisen dat allerlei gemeentelijke beloften, toezeggingen en verplichtingen níet worden nagekomen, want dan doen B&W het juist wèl. Lekker puh.
+ Laten we eens voor de aardigheid de proef op de som nemen. Stel, Ouwe Muier schrijft dat hij dat bordje dat vanaf de Zuidpolderweg naar het gemeentehuis verwijst heel handig vindt voor vreemdelingen die de weg zoeken. Volgens de negatieve machtstheorie zul je zien, dat de gemeente zich haast het bordje te verwijderen. Als dit voorbeeld werkt weet ik het zeker: je kunt pas wat voor Muiden betekenen als je níet zegt wat je meent.
+ Je kon er gif op innemen dat de Muiderbergse commissieleden, die veruit in de meerderheid zijn, zich zouden opwinden over het raadsvoorstel voor extra trouwlocaties in Muiden – of liever over het feit dat B&W geen extra trouwlocaties in Muiderberg had voorgesteld. Zou je in Muiden kunnen trouwen op negen platbodems, het Muiderslot en Pampus - en níet in Muiderberg in de muziektent op de Brink, in het Lagerhuis, bij Lieftinck, in de Zeemeeuw of in het Echobos, waarin het jawoord zo mooi nagalmt? En zelfs niet in de Rijver, het zusje van de Muider Kazerne, waar bruidsparen sinds jaar en dag elkaar eeuwige trouw beloven? De burgemeester gaf te kennen dat de Rijver nog niet zo'n gek was, maar in de andere locaties die werden genoemd werden, had hij een hard hoofd.
+ Van buitenlocaties kan vanwege het onvoorspelbare weer in Muiderberg sowieso geen sprake zijn. Hier wil de gemeente haar ambtenaren niet aan blootstellen. Maar horecalocaties maken wat hem betreft al evenmin kans ('en Pampus dan?' vroegen Muiderberger Ron Bot en raadslid Eric Hoetmer). Wèl was het Kerkje aan Zee uitgenodigd mee te doen, maar het kerkbestuur had voor de eer bedankt.
+ Doorslaggevend was dat B&W de voorgestelde locaties in Muiden niet zelf had bedacht. Er is jarenlang door trouwlustigen gevraagd om op een traditioneel schip, Pampus of het Muiderslot te mogen trouwen. Het klonk allemaal overtuigend wat Harry Smith zei, maar of het laatste woord hierover gezegd is, valt te betwijfelen, temeer omdat er nogal wat vraagtekens kunnen worden gesteld bij het al dan niet commerciële karakter van de locaties. Ook zal de zondag(morgen) als trouwtijdstip in de raadsvergadering van 13 juni vast wel ter discussie staan.
+ De trouwambtenaar die bruidsparen op Pampus in de echt verbindt is zelf gebonden aan een strak schema. Het huwelijk sluiten en hup: terug naar Muiden. Voor Pampus liggen is er niet bij. Gea Heijnen gerustgesteld.
+ Aan de te verwachten overlast en extra druk op de vesting is al gedacht. Wie op Pampus wil trouwen, kan met de boot vanuit Almere of Amsterdam naar het eiland komen. En bruiloftsgasten die naar de haven of het Muiderslot gaan kunnen met z'n allen een bus huren. Leuk bedacht, maar je kunt niemand verbieden op eigen gelegenheid te komen.
+ Een voordeel voor de uitgever van De Nieuwe Weesper is, dat deze bij gebrek aan bezorging geen bezorgers hoeft te betalen. Voordeel voor de gemeente is dat er bij gebrek aan bezorging minder reacties binnenkomen op de gemeentelijke advertenties die exclusief in dit blad staan. Minder bezorging betekent immers minder lastpakken en minder werk. Gebrek aan bezorging biedt alleen de democratie geen voordelen.
+ Het was al jaren bekend dat het voor Groen Links de moeite zou hebben geloond als ze bij de Muider gemeenteraadsverkiezingen met een eigen lijst waren gekomen. Maar dat dit, gezien het Muider aandeel in de Tweede Kamerverkiezingen, ook zou gelden voor de SP is beslist nieuws. De twee linkse partijen zouden hier elk één zetel hebben behaald. En dan had je natuurlijk ook de Lijst Fortuyn. Die was goed geweest voor twee raadszetels in Muiden. Een geruststellende geachte dat de drie partijen nog alle tijd hebben om de sprong naar de raad van Muiden te wagen. Pas in 2006 zijn er weer verkiezingen.
+ Zoals bekend is het de bedoeling dat bezoekers aan Muiden attent gemaakt worden op de wandelroute achter de Kalkovens, in de volksmond ook wel het stille weggetje genoemd. Dit feest moest maar niet doorgaan, want ondanks het door alle politieke partijen beleden 'groenbeleid', heeft er in een van de grote tuinen langs dit natuurpad een complete kaalslag plaatsgevonden. Het is geen gezicht. Je kunt het natuurliefhebbers niet aandoen dat ze hierlangs geleid worden. Dus, ook al is dit beloofd: asjeblieft geen wegwijzer vanaf het grote parkeerterrein achter Mariahoeve.
+ Volgens verschillende bewoners gezien in Muiden: een snoek die tegen de sluisdeur opspringt om vliegjes te vangen en ook een snoek die doodstil in het Balkengat ligt en geaaid wordt door een meerkoetje. Straks heeft er nog iemand 'n snoek met een kunstgebit gezien.
+ Als Eric Hoetmer zijn snackbar net zo exclusief als het Muiderslot wil maken voor bruidsparen, zal hij een handvol eurootjes op de prijs van zijn frietjes moeten gooien.
+ 'Wat ben je toch mild de laatste tijd' krijg ik regelmatig te horen. Ik weet niet of ik daar nu wel zo blij mee moet zijn. De helft van de trouwe keutelaars is afgehaakt. Maar wat nog veel erger is: ik word weer gedag gezegd op straat.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: