- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Muier keutelhoek naast de schepsnoep.

04-jun-2002

+ Jammer maar helaas: Marjan Homan, beter bekend als Mar Britstra, komt niet meer terug in de Sluisstraat met haar winkeltje met nostalgische rommeltjes en spulletjes. Het winkeltje wordt weer woonhuis en Marjan is elders onderdak gaan zoeken. Na diverse pogingen, ook in Weesp, waar het Turkse winkeltje op de Achtergracht vrijkwam, is het haar gelukt. Ze zal vóór half juni terug zijn. In Muiden!
+ Mar wil de vrije hand hebben in haar openingstijden. Ze vindt het welletjes om twee dagen per week, en misschien een enkele keer drie dagen, open te zijn. Nadeel van zo'n beperking is wel, dat het erg moeilijk wordt om genoeg te verkopen om de winkelhuur eruit te krijgen. Het wilde Marjan maar niet lukken iets te vinden wat in haar opzet paste. Op een dag had ze een idee. Ze trok de stoute schoenen aan en belde de Maxis op.
+ Kennelijk sprak haar enthousiasme en ondernemingslust de directie van Maxis aan, want zaterdag jongstleden werd het contract getekend. Mar beschikt over een eigen nis naast het schepsnoepwinkeltje en mag haar ruimte naar eigen inzicht aankleden. Het wordt super gezellig, belooft ze. In elk geval komen er makkelijke stoelen. Je kunt in 'Het Huys van Muyden', zoals de naam wordt, dan ook lekker over Muider onderwerpen zitten keutelen.
+ Om de sfeer te proeven en te ontdekken of er voldoende handel voor haar in zou zitten, stond Mar al een paar keer in bescheiden opstelling op haar vaste stek bij de Maxis. Ze is opgetogen over het publiek. Heel gemêleerd, zegt ze: net als in Muiden. Ik heb een museum vol herkenning voor de ouderen, en ik bied de jongeren een avontuur vol ontdekkingen. Een en ander levert opgetogen reacties op. Minstens zo belangrijk is, dat nu al is gebleken dat er ook goed wordt verkocht - en dat vlak achter de kassa's, dus net nadat de klanten al hun geld hebben uitgegeven.
+ Tweedehands kinderkleertjes heeft zij niet in haar Maxis assortiment; misschien dat die aan bod komen tijdens een speciale verkoopdag ergens in Muiden. Maar boeken heeft ze zoveel te meer, zo goed als al haar vertrouwde curiosa, kunst, kitsch en niet te vergeten de befaamde bric à brac, die ze zelf liever á la brocante noemt - op z'n Frans, want stijl moet er zijn, voegt ze er aan toe. In principe staat Mar Britstra het hele jaar door elke vrijdag en zaterdag met haar negotie naast de schepsnoep.
+ Het winkeltje van Marjan past prima in de nieuwe formule die de Maxis momenteel aan het ontwikkelen is. In de nabije toekomst zullen in de supermarkt alleen nog levensmiddelen te koop zijn. Daarnaast wordt er onder één dak in allerlei winkeltjes van alles en nog wat aangeboden door zelfstandige ondernemers, die daarvoor ruimte bij Maxis huren. Zoiets als de zwarte markt in Beverwijk, maar dan anders.
+ Jan van Dijk heeft bij de graafwerkzaamheden voor de nieuwe wetering in de Noordpolder tegenover de Wegman een schedel gevonden. Even werd gedacht dat het een mensenschedel was. Zou kunnen, maar dan moet het wel van iemand zijn geweest die een enorme klap met een schep op zijn kop heeft gehad, zo plat als-ie is. Of anders is het 't hoofd van een boer die zijn leven lang een pet heeft gedragen. Het formaat sluit uit dat het een koeienkop is, maar een kalfskop zou weer wel kunnen, ook al vanwege de aanzet van hoorntjes boven de oogkassen. De duivel zelf misschien? Ze zoeken het maar uit in de Noordpolder.
+ Het is onverstelbaar dat de auto's die op de buitenparkeerterreinen staan er nog zo kort geleden in slaagden een plekje in Muiden zelf te vinden. Neem afgelopen zaterdag. Vooral achter Mariahoeve, op parkeerterrein 2, was de drukte enorm. Er waren twee keer zoveel auto's geparkeerd dan er plaatsen beschikbaar zijn. Ook de bermen stonden vol blik. Dit kon wel eens een probleem worden, heeft het gemeentebestuur vastgesteld. Ik kan ze geruststellen: het ís al een probleem.
+ Muiden is als eeuwenoude overslaghaven niet eenkennig. Bezoekers zijn hier welkom. Het gros van de Muiders heeft er plezier in dat zoveel mensen zichtbaar genieten van de heel eigen ambiance van ons stadje - vooral tijdens een zonnig weekend, wanneer ze in groepen door Muiden wandelen en neerstrijken op de terrassen bij de sluis. Alleen als de kroegen dichtgaan wil er nogal eens geluidsoverlast zijn. Maar die komt momenteel meer van het Muiderslot dan van de horeca.
+ Zo werden politie en gemeente tot vervelens toe gebeld vanwege de geluidshinder, veroorzaakt door een of ander VOC evenement met als thema Afrika of Japan, dat dit weekend op het Muiderslot plaatsvond. Dat de vele bezoekers genoten lijdt geen twijfel. Dit gold echter allerminst voor de bewoners van de Herengracht en verderop in Muiden, die ongevraagd meeluisterden. Het leek wel een roeiwedstrijd met drums bij de Koninklijke. Zelfs Thijs van Leenhoven had het erover.
+ Wat moeten we hier mee? Dat de tent met de puntmutsen zonder vergunning werd neergezet, kon niet door de beugel, maar gebeurde toch. En nu blijkt deze tent ook nog eens een bron van lawaai. Ab de Boer ondervond het al eerder. Toen hij op een dag het rumoer ontvluchtte en de stilte van de Noordpolder zocht, werd hij weggejaagd door een discodreun vanuit de tent bij het Muiderslot. Zou ons culturele Rijksmonument een vergunning hebben aangevraagd en verkregen voor lawaaimakerij of is het net zo strafbaar als illegaal bouwen?
+ De wethouder had de zegen van de twijfel. Er moest heel snel iets gebeuren tegen het sluipverkeer. Om half Muiden niet tegen zich in het harnas te jagen, werd als tijdelijke oplossing gekozen voor verkeerslichten op de sluisbrug in plaats van de rigoureuze maatregel om de brug tijdens de spits met paaltjes af te sluiten. Dat het experiment met de verkeerslichten tot mislukking gedoemd is, constateer ik allerminst met genoegen. Het gaat er niet om wie er gelijk krijgt, het gaat om de leefbaarheid van Muiden
+ De leefbaarheid wordt nog onverminderd bedreigd door lange slierten sluipers. Van het verwachte effect dat Muiden voortaan door het sluipverkeer vermeden zou worden is totnogtoe niets terecht gekomen. Het is hier tijdens de spits nog steeds even druk als toen er nog geen verkeerslichten waren. Bovendien wordt er, zodra de politiecontrole wegvalt, nog net zo hard door rood gescheurd. Trieste conclusie: de verkeerslichten zijn zinloos. Ze missen elk nut. Wie het niet gelooft moet maar eens informeren bij Muiers die elke morgen voor hun werk in de directe omgeving van de Groote Zeesluizen moeten zijn. Ze maken zich er niet vrolijk over. Ze zouden niets liever willen dan dat het wèl zou werken.
+ Bij hun jaarlijkse dagje uit, vorige week dinsdag, stapte het gemeentepersoneel in de Muider huwelijksboot De Rederijker. De reis ging naar Lelystad, waar de Zeven Provinciën in aanbouw werd bewonderd. Het gebruik voor de opstappers in Muiden wil dat een dag varen op het IJsselmeer wordt afgesloten met een borrel in de kroeg, maar onze ambtenaren met aanhang gingen in een bocht om Ome Ko heen. Het was al Muidens genoeg geweest voor die dag.
+ Wat hadden ze gedaan als ze geweten hadden dat uitgerekend deze dinsdag er volgens traditie op grote schaal bij Ome Ko getrakteerd werd op de eerste Hollandse Nieuwe met korenwijn? Wie het wist, was aanwezig. Zo ook Ouwe Muier. Alleen was hij iets later omdat hij het zo hebberig vond om precies op tijd te zijn. Met als gevolg dat hij ernaast greep. Gelukkig kwam het toch nog goed.
+ Vijf getallen staan mij in het hoofd gegrift. Mijn telefoonnummer, postcode, geboortedatum, pincode en het jaartal 1296, toen Floris V door d'edelen werd vermoord. Een attente keutelaar, Joop Lahnstein, maakte me erop attent dat ik er in de vorige aflevering helemaal naast zat. Geen sprake van dat Floris in het jaar dat in de keutel vermeld stond de dood vond. Ik schrok me een hoedje. Ik zou toch niet per ongeluk mijn pincode hebben prijsgegeven? Gelukkig bleek dat ik Floris met gebruik van mijn (en uw) postcode had laten vermoorden: in 1398.
+ Joop had nog een andere kanttekening. Waarschijnlijk uit solidariteit met zijn stadgenoot Gijsbrecht van Aemstel, deed Vondel het in het beroemde gelijknamige toneelstuk voorkomen dat Floris V, die een politieke en persoonlijke vijand van Gijsbrecht was, zich had vergrepen aan Machteld van Velzen. Dat zou helemaal niet waar geweest zijn. Dat Machteld's man Gerard van Velzen een van d'edelen was, betwijfelt niemand, maar hoe zou het nu zitten met die spijkerton waarin hij van de duinen was gerold?
+ Mevrouw Boender vindt het maar niets dat de seniorensoos tot september gesloten is. Aanspraak hebben we juist nù zo nodig, zegt ze. Een mooie kans voor de nieuwe wethouder van seniorenzaken om voor altijd de harten van de ouderen te winnen.
+ 'De massale sluiting van postkantoren is niet alleen een drama voor de klanten, ook de filiaalhouders zijn de dupe' signaleert De Volkskrant van 30 mei jongstleden in een paginagroot artikel. Alle narigheid lezend, besef je dat we in Muiden mazzel hebben gehad met de terugkeer van een aantal postdiensten. De grote handtekeningenactie die onze webmaster ontketende zal eerder debet aan dit succes zijn geweest dan de lobby in overheidskringen, zoals burgemeester Smith veronderstelde. Of het moet zijn dat de Tweede Kamer het alleen voor Muiden heeft opgenomen. Dat is niet erg waarschijnlijk, want zo belangrijk zijn we nu ook weer niet.
+ In de vorige keutels werd makelaar Streefkerk ervan beticht dat er knotsen van boleten in het gazon bij zijn kantoor aan de Weesperweg zouden groeien. Van meer dan één kant werd geprotesteerd. Eén reactie viel bijzonder serieus te nemen. Een oud biologielerares uit Muiderberg was ter plaatse gaan kijken en had met eigen ogen geconstateerd dat het bovisten zijn. Ook die kun je eten, net als boleten, maar het is beslist niet hetzelfde. Bovisten moeten als tofu in stukjes gehakt met kerrie worden gebakken. Niet in een roerbak maar in een gewone koekenpan. De Lycoperdon Bovista smaakt volgens haar verrukkelijk.
+ Om het helemaal goed te maken, citeer ik uit de dikke Van Dale dat bovisten de benaming is voor soorten van de familie der buikzwammen, in het bijzonder de reuzenbovist, 'een ronde sponsvormige stuifzwam met bloedstelpend vermogen'. Dat is hem! En hij staat nog vlak bij het priklokaal van de trombosedienst ook.
+ Oók gehoord dat de gemeente Muiden zelf zou moeten opdraaien voor de herbouw van het afgebrande douche - en toiletgebouwtje achter de hal van Gort? Klopt van geen kant: de verzekering dekt de schade. Maar het gerucht dat B&W de voorzieningen op de oude plaats in een gloednieuw stenen gebouwtje wil onderbrengen, is wèl juist. Het probleem is alleen dat hiervoor een bouwvergunning moet worden aangevraagd en eventuele bezwaarschriften moeten worden afgewacht. Het is de bekende onontkoombare, tijdrovende procedure.
+ De bedoeling is dat er in afwachting van de definitieve bouw een noodvoorziening komt, eveneens op de plaats van het oude gebouwtje. Er is sprake van 'een tijdelijke voorziening op korte termijn'. Hopelijk betekent dit méér dan 'nog deze zomer'. De nood is hoog. Letterlijk. Er moeten heel gauw pleetjes komen, al waren het maar van die Dixi's met een hartje in de deur zoals de Vries Werkendam die bij de schaftketen naast de kleine sluizen heeft geplaatst. De douches mogen desnoods iets later komen. Als de opstappers, wandelaars en Muiderslotgangers hun boodschap maar kwijt kunnen en voorbijgangers omwonenden maar zo snel mogelijk van de stank uit het groen bij de Kazerne af zijn.
+ Andere vraag: moeten de nieuwe sanitaire voorzieningen nu beslist op dezelfde plaats herbouwd worden, of is het de moeite waard om de oude tekeningen van Wiebe Hofman voor een 'schippersbadhuisje' in de oude telefooncentrale nog eens te voorschijn te halen? Bedenk wel dat het een heilig huisje is. De spullen van het COF liggen er opgeslagen en wee je gebeente als je zelfs maar denkt daar iets aan te kunnen veranderen. Dan krijg je slaande ruzie met de Goedheiligman en de andere CDA bonzen. Een discussie over dit onderwerp zou aardige oefenstof voor nieuwe raadsleden zijn. Kunnen ze alvast wennen aan het echte werk.
+ De Vries Werkendam heeft de knoop doorgehakt. Besloten is dat de rollaag van de Keetpoortsluis in zijn geheel wordt vernieuwd, zoals ook gebeurd is in de Weesperpoortsluis. Het is geen gezicht als de bovenkant voor een deel gerestaureerd wordt en voor een deel gerenoveerd. De bijgestelde aanpak vergt meer slopen, meer metselen en meer materiaal, maar je wint er arbeidstijd mee. Los daarvan is het ieders eer te na werk af te leveren waar men niet 100% achter staat.
+ Het werkterrein van de meestermetselaars is inmiddels verplaatst naar de Keetpoortsluis. In de andere sluis moet alleen nog worden gevoegd. En daar heb je geen meestermetselaars voor nodig. De Weesperpoortsluis moet klaar zijn in week 26, dat is eind juni. De Keetpoortsluis zal veel later klaar zijn dan aanvankelijk gepland, namelijk pas begin september. Dat heeft niet te maken met de gerenoveerde rollaag. Het wachten is op de te restaureren sluisdeuren.
+ Natuurliefhebbers kan het niet ontgaan zijn: zaterdag ging, samen met wat kleiner struweel, de hoge boom omlaag bij de aanlegsteiger van meneer van Dijk naast de volkstuintjes achter Crescendo. Wat het precies voor soort boom was, viel niet te achterhalen. Geen wilg, geen zilverberk, meer iets populierachtigs. Zeker is dat het een móóie boom was. En een gevaarlijke, want hij had zomaar ineens om kunnen vallen. Niet vanwege ziekte of ouderdom, maar door de ondergrond. De grond begon zodra het ging waaien te trillen. Het bleek dat de wortels houvast zochten in het metselwerk van de sluiskade.
+ Meneer van Dijk, die in Utrecht woont en vroeger een transportbedrijf had, kocht het oeverterrein met de onduidelijke boom, waaraan zijn grote kruiser ligt aangemeerd, 42 jaar geleden voor precies één gulden. Als hij het ooit, met aanlegplaats (!), zou willen verkopen, zullen de liefhebbers in een rij op het kippenbruggetje staan. Het is een van de mooiste stekjes van Muiden.
+ Het zal niet meevallen om van je kind te blijven houden als het lieverdje tot diep in de nacht op z'n brommer door Muiden snerpt - en zich daarmee de hartgrondige haat van de hele bevolking op zijn hals haalt. Je vraagt je af hoe lang Muiden nog onder de huidige brommerterreur gebukt moet gaan, want wat kun je hier als burger tegen beginnen?
+ Een tijdje geleden bleek dat er op dit punt van de overheid helaas niet veel te verwachten valt. Tijdens een commissievergadering vroeg een inspreker de burgemeester als hoofd van de openbare orde en veiligheid, of er nu echt niets te doen is tegen het 'zinloos rondrijden'. 'Je kunt iemand niet verbieden op een brommer te zitten' was het laconieke antwoord. Probleem opgelost.
+ U hebt het in de Nieuwe Weesper kunnen lezen. Vanuit de bevolking werd er bij dezelfde eerste burger op aangedrongen zich in te spannen om het veiligheidsrapport van MCI zo snel mogelijk op tafel te krijgen, evenals de uitslag naar het onderzoek van de brand op het kruitfabriekterrein op 20 augustus vorig jaar. Reactie: 'Het ministerie ziet me al aankomen'. Begrijpelijk. Een burgemeester, die verontruste burgers tegemoet komt, dat kan natuurlijk niet.
+ Misschien dat de benoemde burgemeesters al binnenkort massaal afvloeien om plaats te maken voor gekozen burgemeesters. De nieuwe progressieve partijen CDA en VVD pakken dit beleidspunt voortvarend aan. Het voordeel van een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester boven een door Den Haag gedropte vreemdeling is, dat je het jezelf kunt verwijten als het fout gaat.
+ Ook als Muiden wordt opgenomen in een nieuwe, grote gemeente gaat het stukje folklore verloren van de burgervader die waardig en vermanend rondgaat, en zijn onderdanen die het spel meespelen. Het is alsof Sinterklaas van je wordt afgenomen.
+ Dat Sib Boersma de helft van een eeneiige tweeling is (Kees is de andere helft) weet heel Muiden al sinds mensenheugenis. Maar dat hij 22 jaar een dubbelleven heeft geleid als directeur van een basisschool in het naburige Muiderberg is minder bekend. Toch stond het op de kabel: 'Sib Boersma nam afscheid van de Oranje Nassauschool'.
+ Sluiswachter Mieke Willig schutte onze twee grote zwanen en dacht verdrietig: er is geen jong meer over van de tien. Maar toen piepte er een grijs kopje onder moeders vleugels vandaan. De laatste, daar zijn ze zuinig op. Reken maar dat het een verwend nest is.
+ Sinds het laatste reigergevecht, waarbij de opvolger van Gerrit het loodje legde tegen een jongere rivaal, hebben we alwéér een nieuwe havenreiger. Speelde Gerrit's opvolger altijd stommetje, de nieuwe kan net als zijn vermaarde voorganger praten. Dat wil zeggen: hij kwebbelt niet zoals Gerrit altijd deed, zodra die door de sluiswachters begroet werd. De nieuwe havenreiger monkelt meer. Het lijkt het meest op tokkelen, vindt Mieke Willig.
+ In het sluiswachtershuisje kwam een fax binnen met het bericht dat er een boot onderwater op weg was naar de Groote Zeesluizen. De sluiswachters zijn aardig wat gewend, maar een duikboot in Muiden, daar keken ze toch van op. Toen het vaartuig binnenkwam, bleek het een woonboot te zijn: de boot van ene meneer Onderwater. Ze hebben zijn papieren uitvoerig gecontroleerd.
+ Evenals voorgaande jaren kruipt er weer een groen tapijt vanuit een heg aan de Singelgracht het trottoir op. Wat kan het ook schelen. Zolang niemand erover valt.
+ De natgeregende bezoekers aan het Muiderslot moeten opdrogen in de grote tent met de grote keuken. Die tent is hier speciaal voor neergezet, voor het opdrogen van bezoekers, zegt de directie. Als ze opgedroogd zijn kunnen ze naar het slot. Ook als het nog regent. Het is een stukje lopen, maar je kunt altijd nog terug naar de tent. Voor je natje en je droogje.
+ Wanneer je als Muier teveel je neus in Muiderberg laat zien, of omgekeerd: als je dit als Muiderberger te veel in Muiden doet, dan mag je wel uitkijken. Voor je het weet word je beticht van heulen met de vijand.
+ Eigenlijk is het vreemd dat de huizen in Muiden nog steeds zo peperduur zijn. Wanneer je naar al het zwerfvuil kijkt dat hier rondslingert, kun je het toch moeilijk een mooie woonomgeving noemen. Gelukkig komen er waarschijnlijk extra ondergrondse containers in de vesting. Bijvoorbeeld op de plaats van de huidige glasbak en kledingcontainer bij de haringkar. Zou mooi wezen.
+ In Trefpunt, het afdelingsblad van de PvdA, worden een aantal mogelijke oorzaken genoemd voor de halvering van het aantal zetels van deze partij in de raad van Muiden. 'Wij willen ons niet verschuilen achter de landelijke trend', stelt Trefpunt, en somt vervolgens vijf zwakke punten op van de eigen verkiezingscampagne in Muiden. 'Er zijn ongetwijfeld nog wel meer redenen te bedenken' staat er bij. Vast wel, bijvoorbeeld: het oordeel van de kiezers over het aandeel van de PvdA in de afgelopen vier jaar.
+ Guus Kroon presenteert zaterdag 15 juni om 2 uur bij Gieling zijn boek 'Kruitpad 16', de kruitfabriek in Muiden 1702-2002 . Er zijn 200 exemplaren van Guus z'n boek over de dit jaar drie eeuwen oude fabriek gedrukt. Het boek telt ruim 200 pagina's en talrijke illustraties. Het eerste exemplaar van 'Kruitpad 16' zal worden overhandigd aan een op dit moment nog niet bekende ex-medewerker van de kruitfabriek.
+ Op 1 juli hopen de bemanningen van de vlotten De Vliegende Hollander uit Muiderberg en De Koersk uit Muiden elkaar te treffen in de neutrale wateren van stad en dorp, zo staat op de kabel te lezen. Best spannend natuurlijk, maar als de jongens zich gerealiseerd hadden wat er met de echte Koersk gebeurd is, zou dit vlot vast anders hebben geheten.
+ Voor wie van Muiden, cijfers en kinderen houdt: ons Muiden telt 6.750 inwoners van wie 1.300 kinderen tot 16 jaar.
+ In Muiden is een timmerman die 'gossiemossie' zegt als hij zich op zijn duim slaat. Drie keer raden wat zijn bijnaam is.
+ Het was op een prachtige ochtend in Mariahoeve. Een man liet zijn hond uit. Ergens in de straat stond een balkondeur open. Hij hoorde een vrouwenstem: 'zal ik hem klapjes geven Jan?' De hond begon zachtjes te janken.
+ Zou Mar Britstra nu ook de Maxis gaan vertegenwoordigen in de MOR?
+ Gesprekje, ergens in de vorige eeuw gehouden op het gemeentehuis: 'Zouden we die groene bordjes bij parkeerterrein 2 niet eens schoonmaken? Het is geen gezicht, die rooie verf die ze eroverheen gesmeerd hebben. 'Je hebt gelijk, maar laten we het dan in één keer doen met het aanbrengen van het bordje voor het stille weggetje, dat B&W beloofd heeft, dat is wel zo praktisch.'
+ Wat nou, je moet niet zo onaardig zijn? Ik zou veel liever hebben dat ze nu eens kwaad op zichzelf werden, die belangrijke baasjes in Muiden. Hoef ik het niet te doen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: