- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een weekend vol keutelmuziek.

11-jun-2002

+ Muiden is behoorlijk verwend dit weekend. Er waren maar liefst drie concerten. Zaterdag werd er Klezmermuziek gespeeld op de Groote Zeesluizen, zondag traden er beginners op in de Kazerne en later in de middag waren er meezingers bij Gieling. Alle drie de evenementen waren gratis en trokken dan ook veel belangstelling. Muider keutelcultuur op z'n best.
+ Tussen het schutten door, stond zaterdag op de middensluis een zogeheten Klezmerorkest te spelen. Twee uur achtereen, van elf tot één uur, brachten de klezmorim (Jiddisch voor muzikanten) puur voor eigen en andermans plezier zelf gemaakte arrangementen ten gehore. Het was ideaal weer voor een buitenconcert. Zowel het publiek op de sluisbrug en de terrassen als de muziekmakers zelf genoten van de lekker swingende mix van eigentijdse muziekstijlen en traditionele Joodse melodietjes en liedjes.
+ 'Nebbisj un Rebbisj' noemen ze zich. Dat is al te bescheiden. Niet alleen is het allerminst waardeloos wat ze spelen, ze vormen met z'n allen ook nog eens het grootste Klezmerorkest van ons land. De vijftien leden tellende groep uit Hilversum bestaat uit blazers, slagwerkers, een accordeonist, een contrabassist, twee zangeressen en een, naar je mag aannemen Joods, hondje dat dwars door de muziek heen slaapt.
+ 'Nebbisj un Rebbisj' had keurig een vergunning aangevraagd en een afspraak gemaakt. Dat zouden er meer moeten doen. Zo is het al weer een tijdje geleden dat de boerenkapel van Crescendo van zich liet horen. Af en toe klimt er wel eens een dweilorkestje van opstappers vanuit een boot de Groote Zeesluis op, en ook ons eigen schippersorkest blaast er soms harder dan de wind, maar een orkest met professionals is toch wel het betere werk. Hartveroverend dit voorproefje op het Spieringfestival.
+ Een stampvolle kazernezaal met wel tweehonderd Spierings plus aanhang luisterde zondagmiddag naar een rij voorspelers, waar maar geen einde aan leek te komen. Niet dat het verveelde, want het klonk best aardig en soms zelfs mooi. Het was op z'n minst vertederend, zoals de kleine muzikanten zich inspanden om iets fraais te ontlokken aan hun blokfluiten, gitaren, violen, bugels, saxen, piano en keyboard. Helaas kon je, omdat het podium achter in de zaal was gebouwd in plaats van voorin, en bovendien alle stoelen recht achter elkaar stonden, de toekomst niet zien. Dat was erg jammer, vooral ook bij de optredens van de ballerinaatjes van MSV.
+ Op dit schoonheidsfoutje na was er alle reden om tevreden te zijn, al was het alleen maar omdat de Kazerne 100% gebruikt werd waar-ie voor bedoeld is, namelijk als de eerste gemeenschapsruimte van Muiden. Deze toepassing mag dan minder opbrengen dan de commerciële verhuur, waar de gemeente naar streeft, je houdt er het terechte gevoel aan over dat de kazerne van ons is, en niet van bijvoorbeeld wildvreemde congresgangers. Van de andere kant: als je het gemeentebestuur moet geloven, valt er niet onder een commerciële aanpak van Kazerne en Muizenfort uit te komen. Laten we hopen dat de exploitatie voldoende oplevert voor een podium voor in de grote Kazernezaal.
+ Dirigent Lex Blankenstijn van Crescendo zei in zijn openingswoord, dat de Stichting Stad Muiden, die de voorspelersmiddag had georganiseerd, zich inspant voor bundeling van culturele activiteiten in Muiden. Lex kan het niet weten, want het was ver voor zijn tijd, maar de huidige stichting is de laatst overgebleven poot, zeg maar de Muiderslotconcertentak, van een volksbeweging die begin jaren tachtig een levendig en leefbaar Muiden voor ogen had. Daar zijn ze aardig in geslaagd, maar niet helemaal, zoals iedereen kan vaststellen.
+ De Muider zanggroep 'De Meiden van de Kade' vormt een mooi zootje ongeregeld. Een poging tot eenheid in de vorm van matrozenpakjes is blijven steken in het zicht op een handjevol dames waar een streepje door loopt. Eigenzinnigheid is troef. Er waren zondagmiddag bij Gieling zelfs koorleden met een dopje, struisveren en bontmanteltjes. Zo chaotisch als alles eruit ziet, zo gedisciplineerd wordt er gezongen. Het koor telt vele doorrookte stemmen, wat beslist sexy, zo niet zwoel, klinkt.
+ Dirigent Vincent de Lange heeft het veertigtal dames uit de stad Muiden en daarbuiten onwaarschijnlijk goed in de hand. Zelf soleert hij vol overgave met het Italiaanse lied. Ook brengt hij ter afwisseling duetten te berde met accordeonist Ron Dros, die tevens leraar wiskunde is. Het standaardrepertoire van de Meiden van de Kade omvat veel evergreens, die vroeger gewoon bekende moppies genoemd werden, maar ze zingen ook geheel onbekende, maar daarom niet minder ontroerende zeemansliederen. Zo was Gieling getuige van de première van het Muier Schipperbitterlied, op muziek gezet door de dirigent zelf. De innemende tekst kwam Ouwe Muier op een of andere manier bekend voor.
+ Het kippenbruggetje over de Weesperpoortsluis is terug. Het gerestaureerde bruggetje is mooier dan ooit met zijn azobé brugdek. Hopelijk komt het dambruggetje in de kom van het Balkengat, aan de andere kant van het Fermanplantsoen, ook eens aan de beurt. Hoef je bij regen geen lieslaarzen meer aan te trekken om naar de overkant te waden. Wie weet trouwens hoe dit bruggetje, dat vroeger als dam deel uitmaakte van de vestingwerken, officieel heet? Bij de DWR hebben ze geen idee. Een kind noemde het 't zwanenbruggetje. Zullen we het daar maar op houden?
+ De Muider platbodemschippers kunnen tot 1 juli hun opstappers laten douchen bij de Stichting Jachthaven. Daarna niet meer, want dan mogen de douches alleen nog door de eigen Jachthavengasten worden gebruikt. Vanaf 1 juli kan er hierdoor niet meer in Muiden door de opstappers gedoucht worden. In de plaats van de douches komt er een noodvoorziening bestaande uit twee WC's voor dames en twee voor heren, plus een gezamenlijke wasplaats. Naar verluidt wordt een en ander geïnstalleerd op de plaats des onheils: het afgebrande sanitairgebouwtje op de kop van de loods van Gort. Zo wordt de allergrootste nood opgevangen. Welkom in Muiden mensen. Maar er zit wel een luchtje aan.
+ Woensdagmiddag om twaalf uur huilde in heel Nederland, dus ook in Muiden, enkele malen achtereen de sirene. Het was bedoeld als oefening om te kijken of de apparatuur goed werkte. In Muiden kwam het lawaai vanaf de hoge 'euromast' boven de brandweerkazerne. Als je je daar dichtbij bevond, wist je niet waar je het zoeken moest. Zoals de arme Pien, de jonge hond van de kinderen van Johan en Brigit van Wonderen. Die lag achter het hek te janken met haar poten over haar oren.
+ Ook al was je er op voorbereid: je schrok je toch rot van het geloei. Niet iedereen trouwens, want hoe verder je van de sirene afwoont, hoe groter de kans was dat het een 'stil alarm' was waarop je werd getrakteerd. Wie binnen was, liep alle kans helemaal niets te merken. Maar wat maakte het uit. Ook zonder iets te horen of zelfs maar iets van een oefening af te weten voldeed menigeen aan de voorschriften, die luiden dat wanneer de sirene begint te huilen de ramen en deuren dicht moeten en de radio en/of TV moet worden aangezet.
+ Woensdagmorgen zaten er twee Aziaten bij Ome Ko aan de bar. Ze zagen eruit als Japanners, maar dan wel erg grote. Ook uit hun openheid viel op te maken dat ze uit een ander land kwamen. Toen het WK voetbal ter sprake kwam, was al snel duidelijk dat het Zuid-Koreanen waren. De twee hadden heel Nederland, het land waar Guus Hiddink vandaan komt, het liefst aan hun hart gedrukt. Onze Guus had er immers voor gezorgd dat zij met 2-0 de eerste wedstrijd gewonnen hadden (inmiddels speelden ze de tweede gelijk). Iedereen feliciteerde de van trots glimmende heren met het succes. Ze mochten zelfs van Alma achter de bar komen om samen met haar op de foto te gaan. Dat mag lang niet iedereen.
+ Twee bewoners van Nooitgedacht die een stukje grond van het Fermanplantsoen achter het gebouwtje van Crescendo van de gemeente gehuurd hebben, zijn boos en verdrietig omdat ze hun pas gebouwde berging moet afbreken. Een tuinameublement, een parasol en een steiger laten zich net zo min als spullen voor tuinonderhoud in een gereedschapskist opbergen, betogen ze in een protestbrief aan B&W. Ze hebben nog een poging gedaan het bestaande schuurtje op te knappen, maar het liet zich niet opkrikken en zakte steeds weg in de slappe grond. 'Naar eer en geweten' werd een nieuwe berging gebouwd. Er werd, schrijven ze 'iets moois gemaakt van het openbaar groen'. Waarom kunnen bouwsels in de buurt die tien keer zo groot zijn wèl, vragen ze: 'Waar blijft hier het gelijkheidsbeginsel?'
+ Niets mag en alles kan in Muiden. Wie van dit standpunt uitgaat, zal niet gauw voor verrassingen staan. Neem de illegaal opgetrokken tent bij het Muiderslot die met zijn puntmutsen boven de wal uitsteekt - en waaruit ook nog eens regelmatig keiharde muziek dreunt. Zie dat geval maar eens weg te krijgen als gemeente. Bij mijn weten is iets dergelijks maar één keer gelukt, namelijk bij de illegaal gebouwde garage van niemand minder dan onze huidige loco-burgemeester en vroegere Muiderslot - beheerder Dick Schulp, die toen nog op de Kalkovens woonde (reden waarom het stille weggetje in die tijd het Schulpenpaadje heette).
+ Het bevel tot weghalen van de garage werd ten overstaan van heel Muiden bij klaarlichte dag daadwerkelijk uitgevoerd. Iedereen was stomverbaasd. Ik zie Dick Schulp nog voor het transport uit over de sluisbrug benen: met zwaaiende armen en veel bravoure. Of we mevrouw Hilgers ooit op deze manier met de grote tent door Muiden zullen zien trekken? Ik betwijfel het, maar het zou een mooi gezicht zijn.
+ De Gooi - en Eemlander kondigt in koeien van letters de komst van vijfduizend huizen in de Bloemendalerpolder aan. Niet dat dit nieuws is, want we wisten allang dat de provincie hier zoveel woningen wil, maar als de Bloemendalerpolder je lief is, doet het je toch altijd weer pijn. Een pleister op de wonde is dat de provincie de Noordpolder met rust wil laten. Deze polder zal, evenals onder meer de Keverdijksche polder, worden aangewezen als 'zoekgebied voor waterwerving'. Dat klinkt bedreigender dan het is. Het houdt niet meer in dan dat in geval van watersnood de polder als opvang dient en volgens de geleerden is er maar eens in de 1200 jaar kans op een grote overstroming.
+ Jan Pronk - niet de Muier maar de demissionaire minister - moest onlangs de tegenslag incasseren dat, anders dan hij in zijn Vijfde Nota voorstelde, z'n eigen PvdA het Groene Hart van Nederland en daarmee de Bloemendalerpolder wilde sparen. Deze nota zou door de Tweede Kamer in behandeling worden genomen. Door de val van het kabinet kwam dit er niet van. Inmiddels hebben de drie partijen die nu aan de macht zijn, het CDA, Lijst Fortuyn en de VVD, laten weten dat het wat hen betreft niet het Rijk hoeft te zijn dat met oplossingen voor het al dan niet bebouwen van polders komt, maar dat de provincies en de gemeenten dit zelf mogen uitmaken. Wat dat voor de Bloemendalerpolder betekent, laat zich, gezien het standpunt van de provincie raden: vol gooien die handel, een nieuwe Bijlmer met veel huizen en bedrijven.
+ Te verwachten is dat PvdA - wethouder Cees Leupen, dankzij de verlossende hulp uit Den Haag van CDA, Lijst Fortuyn en VVD, alsnog zijn zin krijgt, althans op één punt, te weten de bouw van een nieuwe stad vlakbij Muiden. Of hij ook zijn zin krijgt op het andere punt, de aanleg van het aquaduct, valt nog te bezien. De nieuwe machthebbers in den Haag zijn namelijk van plan het landelijke fileprobleem op te lossen door een asfalttapijt over Nederland uit te rollen. Het is niet waarschijnlijk dat er nog ruimte zal zijn voor 'n peperduur aquaduct in de Vecht. Pim zal het wel weer zo gewild hebben.
+ Muiden kon wel eens in een moeilijk parket komen. De drie gevestigde partijen in onze gemeente schreeuwden in verkiezingstijd om het hardst dat de bebouwing van de Bloemendalerpolder en de aanleg van het aquaduct onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het inleveren van de polder woog zó zwaar, dat de bebouwing enkel en uitsluitend door zou mogen gaan als dit aquaduct er komt. Het werd als een offer beschouwd voor de goede zaak, want de raad had de bevolking altijd beloofd dat deze polder nooit zou worden bebouwd - precies zoals (nu nog) voor de Noordpolder geldt.
+ Wat moeten onze drie wethouders doen als hun grote politieke vrienden in Den Haag ze met een kluitje in het riet sturen wat betreft het aquaduct? Voet bij stuk houden en er het bijltje bij neergooien? Wanneer de verkiezingsbelofte 'alleen bouwen in de polder zodra zeker is dat het aquaduct er komt', niet kan worden nagekomen is de consequentie dat ze alle drie aftreden. Zo hoort dat in de politiek.
+ En wat moet de raad doen? Er zal waarschijnlijk niks anders op zitten dan dat men zich zuchtend neerlegt bij het onvermijdelijke. Dat deed de raad al eerder, ik bedoel niet de huidige, maar de vorige raad. U herinnert zich vast nog wel dat indertijd, in de beruchte raadsvergadering achter gesloten deuren, de volksvertegenwoordigers van Muiden unaniem akkoord gingen met het Kolpronplan voor het aquaduct - annex Manhattan aan de Vecht, zonder dat de kiezers zelfs maar konden vermoeden wat er over hun hoofd heen werd beslist.
+ De hele oude raad ging mee, niet alleen omdat het zo'n slim plan was, maar ook omdat men met dit plan de realiteit niet uit de weg zou gaan. Die realiteit was, dat je de grote jongens zoals Amsterdam die al jaren op deze polder zitten te loeren, vóór moest zijn. Grootschalige bouw in de Bloemendalerpolder zou onontkoombaar zijn, en niets erger dan wanneer dit buiten onze eigen gemeente Muiden om zou gebeuren. Laten ze alsnog gelijk krijgen ook! Dat komt er nou van als je zelf het hek van de dam trekt.
+ Hoe zou het met de partijdiscipline zitten bij de nieuwe raad? Je kunt het als raadslid niet maken om je vorige collega's af te vallen, ook al zou je het in je hart ondemocratisch en nogal naïef, of misschien zelfs wel niet snugger vinden wat ze gedaan hebben. Ik weet van nabij dat het ophouden van de schijn van eenheid binnen de partij vrijwel altijd zwaarder weegt dan het eigen geweten. Gelukkig dat één partij, de VIB, zijn vingers niet aan dit zaakje gebrand heeft. De VIB was er indertijd nog niet. Ik hoop dan ook van harte dat de Muiderbergse dames straks flink uithalen. Alle anderen mogen uithuilen.
+ Kennelijk was ook AT5 gealarmeerd door de grote krantenkop over de 5000 woningen in de Bloemendalerpolder. Op de TV bezwoer een wethouder van Weesp dat er niet meer dan pak weg 1000 woningen zouden mogen komen. Alleen in het Weesper deel of in de hele polder, dat was niet duidelijk. In het laatste geval blijven er altijd nog 4000 woningen voor Muiden over, ofte wel zo'n zestien keer Mariahoeve. Als dat nu maar genoeg is om de woningnood van de jonge mensen in onze gemeente op te vangen.
+ Het is dat de politie mensen te kort komt, anders zouden ze elke dag iemand op de kruising Zuidpolderweg - Nooitgedacht West, en iemand op de kruising Zuidpolderweg - Nooitgedacht Oost moeten posteren. Dit om de verkeersdeelnemers uit te leggen waarom er bij de eerste kruising géén haaientanden staan, zodat je komend uit Mariahoeve voorrang hebt op het doorgaand verkeer van links, en bij de tweede wèl, waardoor op deze kruising het doorgaand verkeer niets in de weg wordt gelegd. Er zal wel een of andere theorie achter zitten, maar het is erg verwarrend - en dus alleen al daarom niet goed.
+ Dokter van Leersum en dokter Smits hebben ineens een gezamenlijk telefoonnummer voor herhaalrecepten. Als je dit nummer belt krijg je een bandje, waarop je, in het luchtledige, de gewenste gegevens inspreekt. Na twee dagen kun je de medicijnen ophalen. In termen van efficiency kun je beide artsen geen ongelijk geven. Als je al die, meestal oudere, patiënten niet meer aan de lijn krijgt, scheelt dat tijd en geld.
+ Maar er is er nog een andere kant: de menselijke. Je hebt als oudere al steeds minder aanspraak. En het is leuk om met de doktersassistente te bellen. Al hebben de dames het constant druk, er is altijd wel tijd voor een grapje. Daarnaast is het vervelend, dat de medicijnen niet meer dezelfde dag klaarstaan. De lijn is overal een succes, volgens dokter Van Leersum. Straks ook in Muiden? Ik help het haar hopen.
+ Dat het vaarseizoen begonnen is, merk je niet alleen aan de drukte op de terrassen aan de Groote Zeesluizen. Met name de horeca merkt het ook aan iets anders. Nogal wat watersporters realiseren zich op de valreep, dat ze aan boord best wel een extra asbak of een nieuw peper - en zoutstelletje kunnen gebruiken. Als een en ander dan ook nog eens uitnodigend voor je neus wordt gezet, is het maar te makkelijk ineens verdwenen. Alleen al bij Ome Ko worden tientallen asbakken en peper - en zoutstelletjes gepikt. Bordjes en bestekken vallen waarschijnlijk te veel op. Kopjes, schoteltjes en theelepeltjes zijn al evenmin geliefd, maar glazen en ook gebaksvorkjes zijn een welkome buit. Dit geldt eveneens voor bierviltjes, maar die mocht je altijd al straffeloos meenemen.
+ Als gevolg van het afsluiten van de Singelgracht vanwege de restauratie van de Weesperpoortsluis is er geen stroming meer van de Vecht naar de Muidertrekvaart en het Amsterdam - Rijnkanaal. Het water van de gracht en de trekvaart spoelt niet door en vervuilt daardoor in hoog tempo - wat goed te zien, en ook te ruiken is. Maar het is allemaal minder ernstig dan het lijkt, want het gaat vrijwel zeker om organische vervuiling. Alleen moet het wel binnen de perken blijven, anders kunnen de vissen verstikken door zuurstoftekort. DWR houdt het dan ook in de gaten. Mocht de stank vóór 1 juli, wanneer de sluis gerestaureerd moet zijn, ondragelijk dreigen te worden, dan zal er worden ingegrepen.
+ 'Politiebaken', het informatieboekje voor de watersporter van de politie Gooi - en Vechtstreek, is ongekend vriendelijk voor de woonarken in de Vecht bij Muiden. 'Sommigen zijn zo mooi als de buitenplaatsen aan de Vecht', staat er, en ook: 'de bewoners genieten van het wonen op en aan het water en gunnen u ook uw watersportplezier'. Toch eens uitzoeken waar de samenstellers van het boekje wonen.
+ In hetzelfde informatieboekje staat te lezen: 'Nederlands oudste recreatieslogan luidt: Muiden, een plaats om eens lekker voor Pampus te liggen'. De dikke van Dale geeft als verklaring voor deze oudste recreatieslogan: 'dronken zijn of in onmacht liggen'. Je hebt ook 'voor Pampus zitten'. Dat betekent volgens het woordenboek: 'zijn eten niet op kunnen'. En voor de woonarken zijn de samenstellers van 'Politiebaken' nog wel zo aardig!
+ Voor watersporters, beroepsvaart en waterpolitie. Om uit te knippen en in de kajuit te hangen. De maximumsnelheden in Muiden zijn: op de Vecht binnen de bebouwde kom 4,5 km/u en buiten de bebouwde kom9 km/u, op de Naardertrekvaart 7,5 km/u/ en op de Muidertrekvaart 6 km/u.
+ Joop Lahnstein mag de politiek dan wel vaarwel gezegd hebben, dat betekent nog niet dat hij geen hart meer zou hebben voor Muiden. Zo heeft hij een mooie oplossing gevonden voor het sluipprobleem in de vesting. Als alle autobezitters in Muiden hun auto oranje laten spuiten, sla je twee vliegen in één klap. Eén: alleen Muidense, dus alleen oranje auto's mogen tijdens de spits over de sluisbrug. En twee: we hebben ons Oranjegevoel terug dat we zo node missen tijdens het WK voetbal.
+ Oók die reeks tekeningetjes gezien in het laatste gemeentelijke informatieblad? Het bekende echtelijke drama rond de paspoorten, die zo goed opgeborgen zijn, dat niemand ze meer kan vinden - met een even verrassend als herkenbaar slot. In beeld gebracht door stadgenoot Jan de Bruijne. Hopelijk blijft Jan, die binnenkort naar Amsterdam verhuist, nog een tijdje wat extra jeu geven aan ons informatieblad.
+ Alle Muidense en Muiderbergse tieners kregen vorige week een condoom cadeau toen ze een prik kwamen halen. En wat kregen al die ouderen die elke week in de rij staan voor hun prik bij de trombosedienst? Juist: niks. Er zat zelfs geen ballon voor ze in, zoals de kleinere kinderen kregen. Je reinste ouderendiscriminatie!
+ De boeren en tuinders, verenigd in de WLTO afdeling Gooi - en Vechtstreek, hebben samen met de familie Meester aan de Noordpolderkade een spelletjesmiddag georganiseerd op woensdag 26 juni. Weer of geen weer, alle kinderen zijn welkom van half twee tot vier uur voor 'koe melken, pony rijden, kruiwagenrace, touwtrekken, stoepkrijten, kalfje schetsen, voelboxen en slootje springen (alleen bij mooi weer)' En ieder kind krijgt nog een traktatie ook.
+ De kindermiddag op 'de koeienkade' van Meester wordt gehouden in het kader van de Week van het Platteland, waarin de boeren en tuinders zich als 'ondernemers van nature' manifesteren. In het speciaal voor deze week uitgegeven magazine 'Toer naar de Boer', staat een stukje verplichte lectuur voor Muider politici. Het luidt; 'Al eeuwenlang staat de Vechtvallei bekend om zijn agrarische karakter. Daar doen stedenuitbreiding, aanleg van (spoor)wegen en industrie niets aan af. Het is nog steeds een prachtig gebied waarin het weidse polderlandschap met de grazende koeien, bloeiende slootkanten en boerenerven wordt afgewisseld met plassen en bos'.
+ De voorwaarde 'alleen massale bouw in de Bloemendalerpolder als het aquaduct er komt', doet me denken aan de kreet tijdens de grote vredesdemonstraties: 'Alleen nieuwe kruisraketten als de oude op zijn'.
+ PTT is TPG geworden. De operatie rond zo'n naamsverandering kost kapitalen, maar ze doen het niet zomaar. Het heeft voordelen. Een groot voordeel is bijvoorbeeld dat je nooit kunt zeggen dat de PTT verantwoordelijk is voor trieste gebeurtenissen als de voorgenomen ontslagen. Het is immers niet de PTT maar de TPG die 5000 postbodes op straat wil zetten. Overigens vrees ik dat hier ook een paar uit Muiden bij zullen zijn. Dat dit vroegere PTT-ers zijn, maakt het natuurlijk een stuk minder erg.
+ Het leek er vandaag, dinsdag, op dat Dirk van der Plas (altijd eerste klas) al heel vroeg uitgekocht was, zo akelig leeg waren de vitrines van zijn haringkar. Maar het lag anders. Dirk had zijn aanhanger in Katwijk laten staan. Vergeten. Er zaten allemaal spullen in zoals schalen en schoonmaakmateriaal. Maar het ergste was dat zijn snijbak was achterbeleven. Hij was geheel onthand.
+ De snijbak is onmisbaar gereedschap voor een haringboer. Zonder een snijbak voelt hij zich doodongelukkig. Het had dan ook weinig gescheeld of Dirk had meteen rechtsomkeert gemaakt, toen hij ontdekte wat er aan de hand was, maar dat kon hij zijn vaste klanten, die al stonden te wachten, niet aandoen vond hij, en hij zette de klep van zijn kar uit zodat ze droog stonden. Zichzelf verwensend begon hij op een soort serveerblaadje zijn Hollandse Nieuwe schoon te maken. Tegen een uur of twee vond hij het welletjes. Hij gooide de tent dicht en reed naar huis. Ach ja, we maken het allemaal wel eens laat.
+ Op last van opdrachtgever DWR heeft De Vries Werkendam toch niet de hele rollaag van de Keetpoortsluis vernieuwd. Er is een stukje oud metselwerk blijven staan. Daarin steken een paar nieuwe steentjes uit. Ze springen direct in het oog. Het is niet mooi, maar lélijk!
+ Nu de Naarderpoortbrug zo mooi opgeknapt is en voorlopig geen onderhoud behoeft, is de gemeente bereid deze brug over te nemen van de DWR, staat in de raadsstukken. Het lijkt me handiger om 'm over te nemen van Domeinen, want die is de eigenaar.
+ De nieuwe raad krijgt bij twee agendapunten voor de raadsvergadering van aanstaande donderdag het vriendelijke verzoek te vergeten wat de commissieleden in de voorafgaande vergadering zoal aan suggesties te berde hebben gebracht. Wat de trouwlocaties betreft vragen B&W alleen over het trouwen op zondag in discussie te gaan en verder het oorspronkelijke voorstel te volgen want 'uitbreidingen en wijzigingen zijn immers altijd nog mogelijk'. Voor de zogeheten klachtenregeling wordt hetzelfde gevraagd, dat is: het voorstel, zoals het er nu ligt handhaven, zodat er een jaar ervaring kan worden opgedaan. Met andere woorden: niet zeuren maar goedkeuren. Een oneerbaar voorstel.
+ Je hoeft niet vóór te zingen om bij de Meiden van de Kade te mogen komen. Ze merken het wel als je meezingt.
+ De VVV in Muiden is op zoek naar vrijwilligers. Belangstellenden moeten goed thuis zijn in Muiden en omgeving, een mondje Engels en/of Duits kunnen spreken en bestand zijn tegen de temperaturen in de gang van het Muizenfort, waar de VVV - balie staat. Winterkleding wordt aanbevolen.
+ Ans Mol van de Lange Gangh is geen vrijwilliger van de VVV. Dat neemt niet weg dat ze regelmatig als gids optreedt. Haar werkterrein is Mariahoeve. Als ze haar hond uitlaat, wijst ze bezoekers, die al zoekend in het bos terecht zijn gekomen de weg naar het Muiderslot. Dit gebeurt regelmatig. Oorzaak is de onduidelijke bewegwijzering. Pas als je vanaf het parkeerterrein de Mariahoeveweg oversteekt, zie je in de diepte de groene richtingbordjes. Wie de bordjes niet in het vizier krijgt, volgt trouwhartig de grote verkeersborden die naar het Muiderslot verwijzen. Wanneer het tot de wandelaars doordringt dat ze de weg teruglopen, die ze zojuist per auto afgelegd hebben, voelen ze zich letterlijk het bos in gestuurd. Je moet er als Muier toch niet aan denken dat die vreemdelingen op ons stille weggetje terechtkomen!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: