- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels tot nut van het algemeen.

29-jun-2002

+ Als de brandweer na een vals alarm uitrukt, hoeft de dader niet te dokken. Het zou ook niet veel opleveren, want in Muiden komen vrijwel geen 'ongewenste meldingen' binnen. De brandweer mag al helemaal geen rekening presenteren voor 'gewenste meldingen' zoals oproepen om een kat uit een boom halen, een koe uit de sloot trekken of een zwaan uit het ijs hakken.
+ Op de helemaal niet zo gekke vraag in de commissievergadering waarom de corpsen van Muiden en Muiderberg niet samen gaan (scheelt een hoop werk en dus veel geld) gaf de burgemeester, onder wie de brandweer valt, een antwoord dat alleen maar nieuwe vragen opriep. Hij betoogde, dat je als brandweerman binnen uiterlijk een kwartier nadat de pieper is afgegaan, bij de brand moet zijn – wat bij een samenvoeging van beide corpsen niet zou kunnen. Dit werd in de commissie betwijfeld.
+ Een eventueel samengaan van de beide corpsen speelde al in de tijd van burgemeester Ferman. Ook toen leek het de oplossing om ter hoogte van De Wegman, halverwege Muiden en Muiderberg, een brandweerkazerne neer te zetten. Maar als je burgemeester Smith moet geloven, kom je er op deze manier niet uit. En ook niet op onverschillig welke andere manier. Eén corps voor beide plaatsen blijkt op zoveel onoverkomelijke problemen te stuiten, dat je haast zou denken dat ze het gewoon niet willen.
+ Met andere netelige zaken, zoals het rampenplan, het rampenbestrijdingsplan en de samenwerking tussen de corpsen in de regio, sprong Smith minder subtiel om. Er zaten twee brandweercommandanten, onder wie de nog maar kort geleden benoemde professional Martin Mager, in de raadszaal. Martin mocht, bijna bij wijze van gunst, af en toe wat zeggen. Let wel: van de burgemeester, hoewel die niet de vergadering leidde. De andere praktijkman zat op de publieke tribune. Het was Cees Hennipman, de Muiderbergse brandweercommandant. Deze moest zich inhouden niet te applaudisseren, toen de burgervader liet blijken hoezeer deze de gecompliceerde materie beheerste. Vertel meneer Smith wat over de brandweer!
+ Martin Mager mocht dan mededelen dat één op de tien voertuigen op de A1 en A6 een groot geval is dat min of meer gevaarlijke stoffen vervoert, Smith overtroefde hem met zijn betoog over de enorme gevaren vanaf het Amsterdam - Rijnkanaal. Volgens hem is de dreiging die daar van uitgaat vele malen groter dan de gevaren die we te duchten hebben van de kruitfabriek.
+ Het leek wel alsof Smith als een soort zelfbenoemd beschermheer van MCI het volk gerust wilde stellen. De kruitfabriek schilderde hij af als een eiland van veiligheid in een rampenomgeving. Ga maar rustig slapen, mensen, laat ze daar maar begaan. Ze kunnen het met hun eigen brandweer wel aan. Waar moeten we trouwens bang voor zijn, als je nagaat dat er totnogtoe bij de klappen niet meer dan tien doden buiten het hek zijn gevallen?
+ Klappenkenner Guus Kroon zei het al: je mag het niemand toewensen dat hij een klap van de kruitfabriek meemaakt, maar sommige mensen zouden wel een toontje lager zingen als het weer eens gebeurde. Ik weet wel zeker dat er niet één raads – of commissielid is, die weet hoe het zit met rampenplannen en rampenbestrijdingsplannen (ze zijn trouwens wel zo eerlijk toe te geven dat het hen duizelt). Gelukkig maar dat de eerste burger precies weet wat er te verwachten is en wat de brandweer te doen staat bij ongeacht welke calamiteit. Tijdens het ongevraagde college van de burgemeester spraken de bewonderende gezichten van onze Muider deskundigen tenminste boekdelen.
+ Adviesbureau Tauw vertelde tijdens een presentatie voor een raadscommissie, dat, anders dan nog in 1998 gedacht werd, de riolering in Muiden een puinhoop blijkt te zijn. Bijna de helft van de ongeveer dertig kilometer riool is onderzocht. Er is enorm veel vervuild, beschadigd of dichtgeslibd met zand. In '98 werden er foto's van de binnenkant van de rioolbuizen gemaakt. Tegenwoordig gaat er een videocamera door heen. Dit systeem brengt heel wat narigheid aan het licht, die met de fotocamera over het hoofd werd gezien.
+ Er moet zo snel mogelijk worden ingegrepen. Dat houdt in: herstelen en vervangen, maar ook bijvoorbeeld het installeren van een bergbezinkbassin in Muiden, naast het bestaande in Muiderberg. Deze Muider overstort komt op het Vestingplein en krijgt een capaciteit van 400 kuub. Een en ander gaat aardig wat euro's kosten. Hoeveel precies valt nog niet te zeggen, maar genoeg om te rechtvaardigen dat de rioolrechten aanzienlijk verhoogd worden. Over vier jaar gerekend met ruim vijfendertig procent.
+ De adviseurs van Tauw mochten namens B&W de commissieleden met deze tijding verrassen, wat ze keurig deden - maar niet nadat ze hadden verteld dat Muiden er dankzij de onderhandelkunst van wethouder Schulp in geslaagd was bij DWR menig euro van de kosten voor vereiste voorzieningen af te pingelen. Dick zelf zat er bescheiden bij.
+ Hoe staat het met de Bloemendalerpolder? Vraag het de gedeputeerde Henri Meijdam en je krijgt, laten we zeggen, een genuanceerd antwoord. Onlangs legde hij in Hilversum een zaal vol belangstellenden uit wat het ontwerp streekplan Noord-Holland Zuid zoal inhoudt. In een geroutineerd een-tweetje met zijn vaardige voorzitter rolde hij één voor één de onderling ruziënde raadsleden uit Weesp op, die samen met een handjevol Muider raadsleden waren komen opdagen vanwege het hete hangijzer van de avond, het hoofdstuk Bloemendalerpolder, een 'uitleggebied' van bijna 450 hectare weidegrond. Er bleef nog veel uit te leggen, nadat de gedeputeerde had betoogd dat deze grond goed zou zijn voor 30 woningen per hectare. Hierdoor zou de helft van de polder bebouwd kunnen worden en de andere helft groen blijven. Hoe groener hoe hoger zeker.
+ Meijdam zat er geen moment mee grof geschut in te zetten als er iemand de moed had anders dan hij te denken over de noodzaak uitgerekend de Bloemendalerpolder vol te bouwen. Zo vroeg hij of-ie de woningzoekenden soms moest vragen om maar onder een brug te gaan slapen. Ook kwam hij met een huilerig verhaal over jonge Edammers die zo graag dicht bij huis wilden wonen. Die jongelui stuur je toch niet naar Almere? Ons grondgebied zou een uitkomst voor hen zijn. Die man brengt het nog ver. Verder dan Haarlem.
+ Muiden en Weesp waren indertijd zelf naar de provincie toegekomen met het plan de polder te bebouwen, betoogde Meijdam, dus nu niet zeuren. Hoezo volgepropt met woningen? We 'moesten er nog 5000 wegzetten'. Om aan te tonen hoe grootmoedig een groot bestuurder is, wil hij eventueel wel 1500 woningen van die 5000 inslikken. Alsof dat Muiden en Weesp van de ondergang zal redden.
+ De boeren in de zaal leken beter tegen Meijdam opgewassen. Ze wisten waar ze het over hadden: over agrarisch land, de natuur en waterberging. De gedeputeerde, die ondanks zijn neiging tot koehandel niet verder kwam dan een badinerend 'besies in de polder', had weinig weerwerk. Maar hij zal er niet wakker van liggen dat weidevogels zoals de grutto, toch exclusief voor de Noordpolder, dreigen te verdwijnen. Misschien was het hem juist welkom, die uitvoerige discussie over een onderwerp waar hij geen kaas van gegeten heeft. Het maakte niet alleen een ontwapenende indruk, het leidde bovenal de aandacht af van hét onderwerp van de avond, de toekomst van de Bloemendalerpolder, zeg maar ónze toekomst.
+ Klokkenluiders zijn medewerkers binnen een organisatie die bij onraad aan de bel trekken. Aangezien de burgemeester als taak heeft om volgens landelijke richtlijnen het gemeentelijk klokkenluidersbeleid op poten te zetten, stel ik voor dat Smith in zijn vrije tijd onbezoldigd klokkenluider van de kruitfabriek wordt. Een mooie gelegenheid om zijn kennis van veiligheidszaken en zijn kritische instelling tegenover de gevestigde macht in de praktijk tot z'n recht te laten komen.
+ Laatst zat er behalve de trouwe Tamar de Vries van de Gooi - en Eemlander tijdens een commissievergadering nog maar één niet gekozen, noch benoemde volger van de Muider politiek op de publieke tribune. Naast deze onuitroeibare figuur, die er altijd met zijn neus bovenop zit omdat hij nu eenmaal graag wil weten wat Muiden boven het hoofd hangt, waren er de nodige commissieleden, die naar hun vergaderende collega's luisterden. Dat zijn de beste burgers mag je wel stellen, want 't zijn allemaal mensen die metterdaad iets voor hun stad en dorp willen doen. Sommigen van hen popelden om vanaf de tribune een duit in het zakje te doen. Mocht niet van de voorzitters. Terwijl nergens staat dat het niet mag. Het is ter plaatse bedachtige zelfregulering. Hèb je meedenkers, snoer je ze de mond. Waarom? Wees blij met iedere betrokken burger die aanschuift!
+ Er komt een moment dat ook de onuitroeibare figuur de kazernezaal voor gezien houdt. Geen pottenkijker in de buurt, dat zou een mooie gelegenheid zijn om in een onderonsje een belangrijke beslissing te nemen over het aquaduct en Manhattan aan de Vecht. Geheel in de geest van de vorige raad. Of leent de nieuwe raad zich daar niet voor?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: