- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Uitgedroogde komkommerkeutels.

29-juli-2002

+ Je zou verwachten dat de gemoederen door de huidige tropische temperaturen verhit zouden zijn, maar het tegendeel is het geval. Althans in Muiden – West. Daar heerst een zekere loomheid door de sluiting van De Mol. Er is dan ook een stukje levendigheid weggevallen. Lang zal dit trouwens niet duren. Het moet al vreemd lopen als het café annex terras niet ergens in augustus weer geopend zal zijn. In wezen is het een formaliteit wat van Hans Paardekooper verwacht wordt: een nieuwe drank - en horecavergunning aanvragen. Dat heeft hij meteen gedaan nadat vorige week dinsdag voor de rechter bleek dat hij geen poot had om op te staan. Taveerne De Mol was in overtreding. Punt uit.
+ Toeristen rammelen aan de deur. Er brandt licht, dus ze vinden het gek dat de klink niet meegeeft. Hans had inderdaad gewoon open mogen zijn, zolang hij geen alcoholhoudende dranken schenkt of tapt. Koffie, thee, frisdranken en hapjes daarentegen had hij kunnen blijven serveren. Maar hij heeft er de voorkeur aan gegeven om, in afwachting van de nieuwe vergunning, de tent helemaal dicht te gooien. Dit ook al omdat de verwachtingen over de afloop hoopgevend zijn. Bij de rechtszaak van vorige week dinsdag gaf de vertegenwoordiger van de gemeente namelijk desgevraagd te kennen, dat de vergunning in principe binnen drie weken kan worden afgegeven. Theoretisch zou het drie maanden mogen duren. Langer is wettelijk niet toegestaan.
+ Voor de medewerkers van De Mol zit er een prettige kant aan de tijdelijke sluiting. Ze hebben vrij en kunnen een week of wat op vakantie. Ook Hans en Ilse krijgen de kans het een paar weekjes rustiger aan te doen (ze hebben Gieling en de Klensput nog, dus er is werk genoeg), maar de druiven zijn zuur. Ze denken maar liever niet aan de derving van inkomsten, om nog maar te zwijgen over de boetes, die ze moeten betalen. Muiden leeft met hen mee.
+ Met wat kwade wil zou je kunnen veronderstellen, dat de gemeente deze Muider ondernemer een lesje heeft willen leren. Om die reden zou Justitie uitgerekend direct nadat het zomerreces van de raad was ingegaan, zijn ingeschakeld – zodat de raadsleden pas in september in het openbaar voor De Mol in de bres zouden kunnen springen. Wel wordt hier vaak de veronderstelling aan toegevoegd, dat Hans de narigheid goeddeels aan zichzelf te danken zou hebben. Zijn soevereine houding en het feit dat de overheid hem nogal achter de broek heeft moeten zitten, zouden als een uitdaging kunnen worden beschouwd, waar een menselijke reactie op is gekomen.
+ Muiers en toeristen kunnen op een bulletin, dat achter de deur is opgehangen, lezen, waarom de zaak gesloten is. Het is de tweede open brief van Hans Paardekooper aan zijn cliëntèle. De eerste ging ook over de overtreding. Die brief viel echter vooral om een andere reden op. Het royale gebaar om alcoholische versnaperingen weg te geven in plaats van er geld voor te vragen heeft een onuitwisbare indruk in Muiden gemaakt. In de tweede brief, de brief dus die nu voor de deur hangt, schrijft de kastelein van De Mol: 'Helaas mogen wij u na ruim 25 jaar, dankzij de zeer welwillende medewerking van de Gemeente Muiden en in het bijzonder die van burgemeester Smith geen alcoholhoudende dranken meer schenken. De gemeente heeft op 2 april jl. onze Drank – en Horecavergunning ingetrokken omdat tijdens een controle is gebleken, dat de op de vergunning vermelde leidinggevende niet aanwezig was in De Mol'.
+ De brief vervolgt in extra vette letters: 'De grove nalatigheid van ondergetekende om niet elke openingsminuut als leidinggevende aanwezig te zijn, is voor de gemeente Muiden voldoende reden om de al minstens 25 jaar geleden afgegeven vergunning in te trekken'.
+ De brief besluit met: 'Wij zijn uiteraard zeer boos en teleurgesteld over dit zeer formalistisch optreden van de Gemeente, maar kunnen op dit moment niet anders doen dan slaafs afwachten tot er een nieuwe Drank – Horecavergunning wordt afgegeven'. Tenslotte maakt Hans Paardekooper zijn 'welgemeende excuses voor deze ook voor ons zeer ongewenste situatie'. Hij hoopt zijn gasten op korte termijn weer van 'alcoholhoudende versnaperingen' te voorzien.
+ De uitbater van De Mol voelt zich in een hoek gedreven en bijt van zich af. 'Dat moet je niet doen', zeggen verstandige mensen tegen hem: 'daarmee jaag je ze tegen je in het harnas. 'Ze' zijn degenen die vergunningen verlenen of afwijzen. Als dat zo is, zou dit toch wel kwalijk zijn. Het getuigt in elk geval niet van naastenliefde iemand te straffen omdat hij van zijn hart geen moordkuil maakt. Maar ook al is het niet slim of handig zoals Hans zich opstelt: het is mij altijd nog duizend keer sympathieker dan wat je zo vaak meemaakt, dat mensen zich schuw gedeisd houden, of nog erger: bij 'de machthebbers' smeken en slijmen - wat helaas wel eens wil werken, want er zijn nu eenmaal bestuurders die het heerlijk vinden als ingezetenen laten blijken hoe afhankelijk ze wel van hen zijn.
+ Geen verhitte gemoederen in Muiden - West, maar zoveel temeer in Muiden - Oost, op en rond het Vestingplein. Dit weekend liepen hier de hoofden wel degelijk rood aan, en beslist niet alleen van de zon. Oorzaak was (en is nog steeds) de parkeermeter die weer eens vernield en leeggeroofd is. Iedereen zit met de gebakken peren. De gemeente vanwege de schade, de parkeerders omdat ze niet weten waar ze moeten betalen, en niet te vergeten Eric Hoetmer en Denise met hun Kwalitaria.
+ Eric en Denise ondervinden sowieso al veel overlast door automobilisten die parkeergeld bij de snackbar willen wisselen. Niet zelden zijn het ongeduldige mensen, die niet schromen voor te dringen. Ze vangen terecht bot, want je kunt als snackbarhouder natuurlijk niet ook nog eens voor wisselkantoor spelen. Alsof dit gevraag om wisselgeld en de boze reacties als men dit niet krijgt, niet hinderlijk genoeg is, zijn er nu ineens een heleboel schreeuwers bijgekomen, die brullend over de rijen wachtenden heen willen weten, waar ze een parkeermeter kunnen vinden.
+ Het antwoord van de gemeente bestaat uit enkele mededelingen op het paaltje van de weggehaalde parkeermeter. Er staat: 'Deze automaat is defect! Betaal bij automaat op Ravelijnsplein'. Een paar ouderwetse handjes met uitgestoken wijsvingertjes wijzen in westelijke richting. Voor alle duidelijkheid staat er nog in kleine letters bij: 'Automaat defect. Andere overzijde bij de TPG bussen.' Enkele vragen, namens onze gasten. 1. Welke automaat? 2. Waar is het Ravelijnsplein? en 3. Wat zijn TPG bussen?
+ Als er iets duidelijk is, dan is het wel, dat de gemeentelijke mededelingen onduidelijk zijn. Zelfs voor de eigen Muiers. Wie heeft er bijvoorbeeld ooit van het Ravelijnsplein gehoord? De meeste inwoners weten het niet te vinden, laat staan dat vreemdelingen weten waar ze moeten zijn. Het gevolg is dat er een onbekend aantal parkeerders is geweest, dat al zoekend helemaal naar de parkeermeter op het terrein aan de Weesperweg liep. Sommigen moesten een hele tijd wachten voor de gesloten sluisbrug. Gelukkig zaten er geen prenten achter hun ruitenwissers toen zij eindelijk met de parkeerkaartjes in de hand kwamen aanzetten. Misschien ook wel, maar het heeft de baas van de snackbar in elk geval niet bereikt.
+ Eric en Denise, die dit weekend ook nog eens hun handen vol hadden aan de vele, veeleisende, door de warmte snel geïrriteerde klanten, werden knettergek van het gezoek, gezeur, geschreeuw, gevloek en gescheld in en om de snackbar. Ze waren het spuugzat. Samen met oud - wethouder Joop Lahnstein bedachten ze een oplossing. Die vonden ze in de vorm van een eigen parkeerpamflet, waarvan een aantal exemplaren in en rondom de snackbar werden opgehangen.Het bleek een effectieve ingreep.
+ De hand van de schoolmeester is direct in het pamflet te herkennen. 'Je moet geduld hebben met je pappenheimers' is les 1 van Lahnstein. De tekst luidt letterlijk: 'Waar is de parkeermeter? Ga met het gezicht naar 'De Loper' staan. Draai een kwartslag en kijk naar de vestingwal aan de overkant. Naast de glasbak begint het Ravelijnsplein. Loop dit straatje in en zie: daar links staat de parkeermeter. Stort uw bijdrage aan het Muidense parkeerbeleid. Vergeet onze heerlijke kroketten niet. Een fijne dag in Muiden!!!' Duidelijker kan het niet. Alleen: wat is De Loper?
+ Opvallend zoveel auto's afgelopen zondag de Noordpolderweg opdraaiden, terwijl die weg toch in beide richtingen verboden is voor auto's en motoren, die geen bestemmingsverkeer zijn. Zou het onverschilligheid of balorigheid zijn geweest vanwege de tegenvaller van de afgesloten sluisbrug? De oorzaak was eenvoudiger. Vandalen hadden het inrijverbod aan het begin van de weg een kwart slag gedraaid, zodat je als automobilist domweg niet kon weten dat je fout zat. Muiers met burgerzin probeerden nog met man en macht het bord terug te draaien, maar er was geen beweging in te krijgen. Waarschijnlijk hebben de krakers van de parkeerautomaat er hun materiaal op uitgeprobeerd. Benieuwd hoe lang het duurt eer het bord weer goed staat.
+ Misschien wel dezelfde burgers hebben, kort nadat er een keutel was verschenen over de met rode verf onleesbaar gemaakte tekst op de informatiezuil bij het uitzicht over de Noordpolder, deze zuil flink onderhanden genomen. Ze moeten uren bezig geweest zijn om de verflaag zover weg te krassen dat de tekst nu min of meer leesbaar is. Hulde. En nooit meer negatief zijn over de keutels.
+ Er is er een 'Uitnodiging en avondontvangst van alle inwoners van Muiden op het Muiderslot' uitgegaan. We kunnen dankzij een 'exclusief kortingsaanbod' de 'Laterna Magica, een adembenemende toverlantaarnvoorstelling', meebeleven'. Wie meer informatie wil, bijvoorbeeld over dinerarrangementen wordt verwezen naar de website van het Muiderslot. Even gekeken, maar niks gevonden. Jammer, ik had wel willen weten wat je uiteindelijk aan toegang moet betalen.
+ Voorafgaand aan de Laterna Magica, dus voordat de toverlantaarn aan gaat, zo valt uit de uitnodiging op te maken, is heel Muiden, 'mede namens de Muzen en de Warmoezeniers' welkom op een bijzondere avondontvangst in de Pruimentijd. Het is te doen op woensdag 14 augustus van zeven tot negen. De vrijwilligers zullen ons dan met enthousiasme wegwijs maken in de sier - en hovenierskunst van de Gouden Eeuw, lees ik.
+ Ook nu weer dus de jaarlijkse verzoendag, waarop Muiden door het slot in de watten wordt gelegd, zou je denken. Niet helemaal, want je mag wel gratis het versierde kasteel en de tuinen in, maar een gratis versnapering zit er niet in. 'Kunnen we dit jaar niet aanbieden', staat er. Gelukkig is de tent met de puntmutsen gewoon geopend, dus niemand hoeft op een droogje te zitten. Je moet maar boffen.
+ De uitnodiging, hoe vriendelijk gesteld ook, roept vragen op. De grote vraag is: worden de Muider avond en de toverlantaarnvoorstelling met gereduceerde toegangsprijs voor de ingezetenen van Muiden en Muiderbergers op één avond gehouden en zo ja: hoe gaat het dan? Moet je op de gratis Muider avond kaartjes kopen voor de lichtbeeldprojectie en als je dat niet doet, word je dan de poort uitgezet? 'Het is ook nooit goed' zullen ze wel op het slot verzuchten. Doe het dan ook niet steeds verkeerd.
+ Op 22 juli was er een aardbeving Roermond. Ouwe Muier werd gewekt door twee trillingen. De schokken waren in de directe omgeving goed te voelen en ook in het Duitse grensgebied, zeiden ze op de TV. Ligt Muiden soms in Duitsland, of ben ik zo'n gevoelig tiepje? In Muiderberg dachten ze dat het de kruitfabriek was. Zeker nooit een klap meegemaakt.
+ Sluiswachter Mieke Willig zag zich genoodzaakt om in de Weesperpoortsluis twee vechtende zwanen uit elkaar te halen. Er moest een pikhaak aan te pas komen. Waarschijnlijk was het een grensgevecht tussen onze eigen Muider zwanen, en de gastzwanen met de acht jongen, die de week ervoor in de Singelgracht opdoken. Maar zeker is dit niet. Het vreemde was namelijk, dat het vreemde paar ineens zes jongen had, terwijl onze eigen kinderloze Muider zwanen alsnog twee jongen leken te hebben.
+ De oplossing zou kunnen zijn dat we de twee Muider zwanenjongen steeds over het hoofd hebben gezien en dat het andere paar er inmiddels twee kwijt was – of dat die twee overlopers waren die de kant van onze eigen zwanen hadden gekozen. Verwarrend allemaal, temeer omdat je niet kunt weten of je misschien totaal andere wildvreemde zwanen voor die van ons hebt aangezien. Het lijkt ook allemaal zo op elkaar.
+ Blijkbaar was het budget voor de restauratie van de Weesperpoortsluis niet toereikend om het houten sluiswachterhuisje 'even mee te nemen'. Het is geen gezicht, zoals het er bij staat. Beschadigd, afgebladderde verf. Vooral tegenover het gerestaureerde sluisje steekt het lelijk af. Misschien komt het nog aan de beurt. Of anders moet de buurt maar hutje bij mutje leggen om die arme DWR een handje te helpen.
+ Willem Trekkast, ook wel Wim Grift genoemd, heeft waarschijnlijk de grootste elektromotor voor voorstuwing van heel Nederland. Zijn 60 ton metende tjalk de Liberté vaart geruisloos langs. Dat is geen fluisteren meer, maar sluipen. Een spookschip.
+ De buschauffeur is tien minuten te vroeg. Vader en moeder moeten met hun drie kindertjes rennen om 'm te halen. Vraagt de vader aan de buschauffeur of ze voortaan niet beter een kwartier te vroeg bij de halte kunnen zijn. Antwoordt de buschauffeur dat meneer meteen uit kan stappen als het hem niet bevalt. Het zal toch niet waar zijn dat er nog geen raadslid, wethouder of burgemeester bij Connexxion achter dit soort praktijken is aangegaan?
+ De dag kan niet ver meer zijn dat Muiden als zelfstandige gemeente wordt opgeheven. In de plaats van het huidige gemeentehuis komt er dan een stadskantoor, met een kleiner aantal ambtenaren dan nu, naar je mag aannemen. Nico Wolf weet een prima plekje voor zo'n stadskantoor: aan het Vestingplein, maar niet in de wal zoals indertijd de bedoeling was - en waar hij zich tegen verzette: het zou ongeveer in zijn achtertuin zijn gekomen. Nico denkt dat er onder de bult van de kazerne nog ruimte genoeg zal zijn voor een stadskantoor. Het zou het Vestingplein enorm verlevendigen – want nu is het op een doordeweekse dag, ondanks de snackbar en de kramen die er een paar dagen in de week staan, niet veel meer dan een desolate parkeerplaats.
+ Muiden geen apart stadje? Pak er de Gooi - en Eemlander van 18 juli maar eens bij. Daarin staat een vergelijkend overzichtje van de verschillende jachthavens in de regio, uitgaande van een ligplaats voor een jacht vanaf 9 meter. Van de tien vergeleken jachthavens heeft Muiden met 60 stuks de minste ligplaatsen. Almere Muiderzand heeft de meeste: 1500. Spakenburg 500 en de verschillende havens van Huizen en Eemnes samen respectievelijk 275 en 360. Naarden heeft 250 ligplaatsen, Baarn (Eembugge) 100 en Spakenburg 500.
+ In Eemnes (Kemphaan) moet jaarlijks rond € 500 liggeld betaald worden. In de andere havens schommelt het liggeld tussen de € 750 en € 1173 (Almere). Maar nu Muiden: € 4600 per jaar, jawel!
+ Benieuwd naar de wachttijden voor een vaste plaats? Van 'geen wachttijd' in Eemnes (Raboes) en Baarn, via 'korte wachttijd' Huizen (Marina), circa één jaar in Naarden, Spakenburg en Almere, en twee jaar in Huizen (H' hoofd) tot 'jaren' in Eemnes (Kemphaan) en Huizen (oude haven). In Muiden moet de watersporter iets meer geduld hebben: 20 jaar volgens de krant. Drukfoutje? Denk het niet.
+ De NS overweegt serieus om een spoortunnel onder de Vecht aan te laten leggen. Door het intensieve treinverkeer en de drukte op het water is 't met de huidige brug geen doen meer. Er is nog amper tijd om de scheepvaart door te laten. Een spoortunnel wordt als mogelijkheid genoemd naast een hogere burg of een scheepslift. Gratis suggestie: als de NS nu eens met Rijkswaterstaat gaat praten om in één moeite door naast de A1 een spoorbaan onder het aquaduct in de Vecht op te nemen en dan de kosten te delen. Spoor en verkeersweg zouden dan halverwege de Bloemendalerpolder een stuk parallel kunnen lopen. Een mooi eind uit de buurt van Muiden. Eindelijk rust. Iedereen tevreden en gelukkig. U zegt dat hier natuurlijk allang aan gedacht zou zijn? Dan kent u de overheidsdiensten niet.
+ Geen huwelijkssluitingen bij de Echomuur? Trouwen in Artis kan wel. Het is toch bij de beesten af, dat een beetje buitenlucht onze trouwlustigen niet is toegestaan!
+ Burgemeester Smith wil niets weten van een gekozen burgemeester. Dat is zijn goed recht. Daar moeten we als kiezers begrip voor hebben.
+ Het zal het waarschijnlijk niet lang duren eer ze weer in hun vertrouwde praathuis terecht kunnen, de vaste bezoekers van het borreluur bij de Mol, allemaal Muiers. Tot het zover is zijn ze gedwongen als katten in een vreemd pakhuis aan te schuiven bij Ome Ko. Je moet toch wat als je dorst hebt. Bijna alle stamgasten van de Mol bezochten ooit wel eens deze 'toeristentent' zoals Ome Ko zomers door hen wordt genoemd, maar voor de meesten is dit al jaren geleden. Er zijn echter ook klanten die zich dagelijks in beide kroegen laten zien. Die hebben de meeste aanspraak. Logisch als je zoveel recht van spreken hebt. Vooral de De Mol-moppen doen het goed:
+ Wie voor de gesloten deur van De Mol staat concludeert dat niemand naar binnen mag. Maar dat is een vergissing: honden mogen wel. De sticker op de deur is duidelijk. Er staat een hondje op. Als het een rood hondje was geweest zou het 'verboden voor honden' hebben betekend. Maar het is een blauw hondje. En dat betekent: 'wij zijn hondvriendelijkheid, je bent welkom Bello'. Er is dus geen sprake van dat er geen hond naar binnen mag bij De Mol.
+ De Mol kunnen we niet missen. Neem alleen al die vele klanten die zo dolgraag aan de bel trekken voor een rondje voor de hele zaak. Die zitten nu zelf op een droogje.
+ Ook al is Taveerne De Mol al een hele tijd dicht, Hans Paardekooper heeft nog steeds een kater.
+ Gehoord: 'een pilsje pakken bij De Mol? Ik kijk wel mooi uit. Voor je het weet heb je een dikke boete'.
+ Natuurlijk heel vervelend dat De Mol dicht is. Een troost: je kunt altijd nog naar de tent achter het Muiderslot als je dorst hebt.
+ Bij de Amsterdamsepoortbrug ligt een Amsterdammertje in het talud. Brugwachter Co van der Weijden, net terug van vakantie, merkt op: 'zeker bij De Mol geweest'.
+ Opgevangen: 'De wet moet natuurlijk gehandhaafd worden. Maar waarom wordt-ie hier in Muiden altijd uitgerekend gehandhaafd bij dingen waar wij als Muiers blij mee zijn, en waarom niet bij dingen waar we niet blij mee zijn, zoals 30 km door Muiden rijden, parkeren voor de Rabobank, bij De Doelen en op de Brink, en de Zuidpolderweg inrijden tijdens de spits?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: