- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Deze keer geen keutels maar wakkermakertjes.

02-aug-2002

+ Vrijdag 2 augustus: achter de gesloten deur van Taveerne de Mol hangt een gloednieuwe mededeling, die heel wat gematigder van toon is dan de vorige. Hans Paardekooper beperkt zich ertoe iedereen te laten weten dat na 25 jaar zijn Drank - en Horecavergunning is ingetrokken. Hij verontschuldigt zich dat zijn zaak dicht is, en sluit af met de verrassende boodschap, dat De Mol, 'afhankelijk van de Gemeente Muiden' zijn gasten in het weekend weer kan verwelkomen. Eind goed, al goed? Zou mooi zijn.
+ Zo heet als het dinsdag de hele dag geweest was, en toen 's avonds ineens dat noodweer. Overal de TV en de straatverlichting uit. In verschillende straten in Klapwijk, langs de Muidertrekvaart en in de Prinses Irenestraat moesten ze zelfs in de huizen over op kaarslicht. Oorzaak was een kabelstoring tegen middernacht. De Nuon zorgde snel voor een bypass. Maandag gaan ze de grond in om de schade te herstellen. Laten we maar hopen dat het lukt, anders zijn we hier mooi in de aap gelogeerd.
+ Zoals wethouder Schulp onlangs had aangekondigd, stond het mobiele schippersbadhuis er vóór 1 augustus. Om precies te zijn op 30 juli. De brand was op 1 mei, dus het heeft drie maanden geduurd eer de toilet - annex douchewagen er was. Maar we zijn er nog niet. Er kleven helaas enkele schoonheidsfoutjes aan de noodoplossing.
+ Het is een adembenemend gezicht zoals de maritieme dames en heren met hoge nood en een rol closetpapier in de hand, vol hoop door Muiden snellen. Er staan hen twee, keurig per geslacht gescheiden ruimten met 2 x 2 toiletten en 2 x 2 douchecellen ter beschikking, plus een wastafel (pas op: geen drinkwater). Plassen, poepen en poedelen is dus geen probleem meer voor schippers, maatjes en opstappers, zomin als voor de wandelaars, fietsers en Muiderslotbezoekers. Maar helaas: douchen moet nog even met koud water.
+ De SVM, dat is de Schippersvereniging Muiden, heeft een vriendelijk welkomstwoord in de wagen opgehangen, waarin wordt medegedeeld, dat in verband met de bouwvak helaas pas rond 12 augustus gas en elektriciteit zullen worden aangesloten. 'We hopen', zo schrijft de SVM 'dat u niettemin toch deze unit opgefrist en opgelucht kunt verlaten. Graag tot ziens!' Waar? Onder de douche?
+ Er klopt iets niet. Bouwvak? De Nuon kent toch geen bouwvakvakantie? Wat mag er dan wèl aan de hand zijn? Voordat aftredend vice-voorzitter Tjeu Hendriksen van de SVM vertelt hoe het zit, wil hij graag kwijt hoe opgetogen hij is over het onverwijlde plaatsen van de wagen. Op de dag dat deze vrijkwam, kon je weer achter de hal van Gort terecht met je sanitaire behoeften. Maar zoals gezegd: met gas en elektra ligt het moeilijker. Dat is niet één, twee, drie op te lossen.
+ Sinds de verscherpte veiligheidsvoorschriften na 'Volendam' mogen de installaties voor gas en elektra niet meer ondergebracht worden in de 'inpandige' technische ruimte van het mobiele badhuis. Wel voor een paar dagen, maar niet wanneer de wagen waarschijnlijk lange tijd in gebruik zal zijn, zoals hier in Muiden. Voor de aansluiting van beide voorzieningen moet een apart gebouwtje komen. Alle veiligheidseisen zijn trouwens scherp. Zo moest van de brandweer de wagen exact tussen de 499 en 501 centimeter van de muur van de hal van Gort staan.
+ Al met al is het dus nog maar de vraag of er binnenkort inderdaad wel warm water zal zijn. Is dit een kwestie van pure overmacht: met de troep die nog steeds op de plaats van de brand te zien is, ligt het anders. Dat zwerfvuil moet natuurlijk meteen weg, bouwvak of niet. Het had al lang moeten gebeuren, want het is al drie maanden geen gezicht. Als je vandaag de dag als bezoeker van Muiden naar het schippersbadhuis stapt om lekker te badderen komt de rotzooi er omheen bij je aan als een koude douche – de eerste; de tweede wacht binnen.
+ De was- en plasplaats op wielen kreeg al op de eerste dag zijn, ik zou bijna zeggen: vuurdoop, maar dat klinkt wat al te navrant gezien de voorgeschiedenis. Waar ik op doel is dat het schippersbadhuis meteen een tropische stortbui moest doorstaan. Dat was te veel gevraagd. De vloer stond prompt blank. En het water was nog koud ook.
+ Voor vandaaltjes is de nieuwe sanitaire voorziening een uitdaging. Er valt nog aardig wat van de muur te rukken of anderszins te mollen. En er is geen beginnen aan om de boel af te sluiten. Dat zou betekenen dat iedereen, hoe hoog de nood ook is, steeds de sleutel bij havenmeester, tevens deeltijd agrariër (niet te verwarren met hobbyboer) en folderman Cor Smolders zou moeten halen – terwijl Cor nu juist zo vaak van huis is. De was - en plasbaas mag volgens de welkomstbrief alleen gestoord worden voor storingen of bij onraad.
+ Om rotjongens voor te zijn heeft Cor Smolders de naar boven rollende toegangsdeuren van zowel 'dames' als 'heren' op doorgangshoogte vastgezet, zodat je kunt gaan douchen zonder bang te hoeven zijn dat grappenmakers de tent op slot gooien terwijl jij in je blootje staat.
+ Twee keer twee douches en Wc's: dat betekent dat er vier dames en vier heren, dus welgeteld acht mensen tegelijk in het badhuis terecht kunnen, zou je denken. Vergeet het maar: het zijn er niet meer dan vier in totaal, want je moet door de wc heen om in de douchebak te stappen. Deze is slechts door een gordijn van het toilet gescheiden. Het is dan ook inhouden geblazen, behalve als je hele goeie vrienden of vrije familie bent.
+ Toen begin mei bleek dat menig opstapper, gewapend met toiletpapier en/of badlaken, braaf de bordjes langs de haven volgend, naar het schippersbadhuis toog om daar aangekomen te ontdekken dat er alleen nog wat geblakerde resten van over waren, besloot de gemeente een papiertje op alle vijf bordjes te plakken met 'wegens brandstichting buiten gebruik'. Binnen één uur waren al die papiertjes verdwenen, gejaagd door de wind. Op één na. Daar werd toen de langverwachte wagen kwam meteen een extra papiertje onder geplakt met daarop één enkel verlossend woord: 'aanwezig'.
+ Tot nog toe is de brand van het schippersbadhuis niet opgehelderd. In elk geval zijn er nog geen daders opgepakt, terwijl het toch een publiek geheim is, wie het hebben geflikt. Waargenomen is, dat een groepje jongens uit Muiden met een in benzine gedrenkte brandende lap in de weer waren en de benen namen over de vestingwal toen de brand uitbrak.
+ Wie het gezien heeft past ervoor de daders aan te wijzen. Begrijpelijk, want getuigen zijn bang voor wraakacties. Dit is niet nieuw: het is van alle tijden. Maar het blijft erg, temeer omdat het de brandstichters, die inmiddels vast wel over de schrik heen zijn, aanmoedigt nog maar een keer hun gang te gaan. Wie doet je wat? De plek is onbewaakt en de deuren staan uitnodigend open. Misschien een idee om alleen via een muntautomaat binnen te kunnen komen, maar ja, dan valt er weer geld te halen.
+ Momenteel worden er op het Vestingplein, vergeleken met vóór de parkeerautomaatkraak, veel meer parkeerprenten uitgedeeld. Dat komt omdat de opengebroken automaat is weggehaald, en het gros van de bezoekers niet weet waar ze een parkeerbonnetje moeten trekken. Dit temeer omdat Eric Hoetmer zijn heldere routebeschrijvingen richting automaat aan het Ravelijnsplein heeft weggehaald ('Helpt toch niet'). Menig bezoeker laat het er verder bij zitten. Dan maar zonder bonnetje. Het tikt aardig aan voor de gemeente Muiden. Elke dag is er een rijke oogst aan prenten. Hoe langer de automaat wegblijft hoe groter de kans dat de reparatiekosten eruit komen.
+ Inmiddels is de onduidelijke tekst op het voetstuk van de verdwenen automaat vervangen voor een andere onduidelijke tekst: 'Automaat defect andere overzijde bij de TPG bussen'. Maar dit manco wordt rijkelijk goedgemaakt door het excuus dat er onder staat: 'sorry voor dit ongemak: parkeerbeheer'. Als ze zich nu ook nog proberen te verplaatsen in de automobilisten die niet weten waar ze de automaat moeten zoeken en ten einde raad maar een bekeuring riskeren, dan komen we aardig in de buurt van gastvrijheid.
+ In het Muizenfort kunnen de vrijwilligers van de VVV meepraten over de parkeerperikelen. Er komen meer mensen van buiten binnen om te vragen waar ze moeten zijn voor een bonnetje, dan om te vragen waar ze moeten zijn voor wetenswaardigheden, mooie plekjes, het Muiderslot en verstrooiing. En dat terwijl ze het toch al zo moeilijk hebben.
+ Sinds ze in de tochtige gang van het Muizenfort zitten en de hele winkel elke dag moeten uitpakken en weer inpakken, zijn de vrijwilligers gedwongen met drie mensen, van wie één beperkt inzetbaar, alle bezoekers op te vangen. Vorig jaar waren ze nog met z'n zessen. Toen was het VVV kantoortje ook zes dagen open. Nu nog maar drie dagen. Helaas alleen geopend op dinsdag en donderdag van 10 tot 5 uur en op woensdagmiddag, meldt een briefje op de poort van het fort. 'We zoeken vrijwilligers', staat er verontschuldigend bij. Die zoeken de bezoekers aan Muiden ook. Het grootste deel van de week tevergeefs.
+ Zouden wij Spierings misschien alleen zèlf Muiden zo'n lief en leuk stadje vinden? Je zou het haast geloven als je de Gooi - en Eemlander van 31 juli openslaat en de vijfde, tevens laatste aflevering leest van de voettocht die de redactie binnen het verspreidingsgebeid van de krant maakte in het spoor van Claas Bruin, de dichter die in 1719 de schoonheid van de Vecht bezong. 'Is de Vecht nog even fraai als 300 jaar geleden?' vraagt de redactie zich af. Medewerkster Laura Wilbrink, die vanaf Hinderdam via Weesp hinkelde naar het Muiderslot, het eindpunt van de tocht, heeft een antwoord, dat de burger weinig moed geeft.
+ 'Begin 18de eeuw', schrijft Laura: 'moet deze tocht heel anders zijn geweest, want het is niks om lyrisch over te worden'. Ze is bepaald niet enthousiast over het 'eindeloos lange en saaie stuk' van Weesp naar Muiden, waarmee de Lange Muiderweg, door haar 'Nieuwe Muiderweg' genoemd, bedoeld moet zijn. Een gesloten wand van woonboten ontneemt haar het zicht op het water. Ze krijgt vooral gastanks en piepkleine parkeerplaatsjes te zien. De weg is zo smal, dat ze zich bezorgd afvraagt hoe de waterbewoners elke dag naar hun werk kunnen.
+ Als ze bij Muiden de rivier weer ziet ontwaart ze 'aan de overkant van de Vecht' een 'drukke weg, een verkeersader'. Er zijn ook af - en aan vliegende vliegtuigen. De overkant van de Vecht, heb je daar niet de Weesperweg, de weg die ze in Weesp de Korte Muiderweg noemen? Ook al omdat ze een zere knie heeft, waar ze – het spijt me maar ik moet het constateren: eindeloos lang en saai over doorzeurt, komt het hard aan, dat ze een minuut na sluitingstijd bij het Muiderslot arriveert. Ze moet de bus halen, heeft geen tijd om in Muiden een terrasje te pakken en koopt om zichzelf te troosten een ijsje 'maar de smaak van cakebeslag valt vies tegen.' Als ik bakker Sticker was, zou ik mijn abonnement opzeggen.
+ En wij maar beweren dat Muiden zo leuk en lief is. Gelukkig heeft de dichter Claas Bruin, wiens lofzang de inspiratiebron van deze wandeltocht was, begripvoller woorden voor ons stadje over. Hij dicht: 'Verschooven, kleene en arme Stad; Moet gy den mond der Vecht bewaaren! Die, van de Zuiderzee bespat; Steeds bloot staat voor haar woeste baaren!' Zo is het maar net, Laura Wilbrink met je zere knie.
+ Je wordt als keutelbaasje op je wenken bediend: het bord vooraan de Noordpolderweg, dat onverlaten een kwartslag hadden gedraaid, is alweer een kwartslag teruggedraaid, zodat automobilisten en motorrijders kunnen zien dat het niet toegestaan is deze weg in te rijden, voor ze 'm inrijden.
+ Nu hij gepensioneerd is en er alle tijd voor heeft, zie je Joop Pouw vaak op zijn gemak door Muiden fietsen. Hij geeft zijn ogen goed de kost. Zoals steeds meer stadgenoten schiet hij Ouwe Muier aan om hem een keutel toe te stoppen. Pas geleden had hij een boompje ontdekt dat groeit in de toren van de katholieke kerk. Je kunt het zien als je met je rug naar de Grote kerk toe staat. Hoe kan daar een boompje groeien? Het is geen mensenwerk. Misschien overgewaaid zaad, of ontspruit uit een vogelpoepje, of iets van hogerhand. Muiden heeft er weer een mysterie bij. Gespreksstof voor een lange warme zomer.
+ Een mevrouw van buiten zet haar auto op een plaats waar alleen vergunninghouders mogen parkeren. 'Zou u dat wel doen mevrouw', vraagt een passerende Muier: 'u mag hier niet staan, kijk maar uit, ze zijn streng'. 'Ik ga staan waar ik wil. Waar bemoeit u zich trouwens mee?', is haar reactie. Een halfuur later komt de Muier weer langs. De vrouw staat beteuterd bij haar auto, met een prent in haar hand. Ze ziet de Muier en roept: 'U kwam langs toen ik hier aan het parkeren was, waarom heeft u me niet gewaarschuwd?' 'Pardon, mevrouw, ik heb u wèl gewaarschuwd, ik heb er zelfs nog bij gezegd dat ze streng waren'. 'Maar niet dat ik een bekeuring zou krijgen!' roept ze boos.
+ De tjalk 'Liberté' van Willem Trekkast heeft een vaste ligplaats in de Muidertrekvaart. Willem moet daarom altijd door de Weesperpoortsluis heen wanneer hij met groepen opstappers de Vecht en het IJmeer op wil. Toen hij de eerste keer door de gerestaureerde sluis voer, schrok hij zich een hoedje. Ondanks zijn onbetwiste stuurmanskunst schuurde het schip langs de sluismuren. 'Ze zullen 'm toch niet smaller gemaakt hebben?' dacht Willem. Gelukkig lag het anders. De zwaarden stonden iets meer uit dan gebruikelijk.
+ Na een uitgebreide, maar vergeefse speurtocht op internet, waarop www.muiderslot.nl wel toelichting op de Laterna Magica belooft, maar niet geeft, zelfs niet aan webmasters, heb ik het exclusieve kortingsaanbod voor Muiers en Muiderbergers voor deze toverlantaarnvoorstelling op het Muiderslot ter afsluiting van de VOC festiviteiten, toch ontdekt! Wat ik wilde weten staat achterop de fraaie prentbriefkaart van het slot in floodlight, die samen met de uitnodiging voor de 'avondontvangst in Pruimentijd' overal in de bus viel. In kleine lettertjes staat te lezen: 'In het kader van de jaarlijkse uitwisseling met de gemeente biedt het Muiderslot dit jaar alle inwoners van Muiden en Muiderberg een exclusieve korting aan op de toegangskaarten voor de Laterna Magica, u betaalt nu slechts € 20,- i.p.v. € 25,- per kaart'. Dus geen cent meer dan fl. 88,14 als je met z'n tweetjes bent.
+ 'Maximaal vier toegangskaarten per uitnodiging', lees ik, en ook: 'boek snel: op is op!!' Slim om de aanbieding in kleine lettertjes te zetten. Hierdoor zal dit buitenkansje heel wat mensen ontgaan. Je moet er toch niet aan denken dat iedereen het weet, want dan loopt het natuurlijk storm. Hou dat maar eens in de hand: al die duizenden Muiers en Muiderbergers, die massaal op dit exclusieve kortingsaanbod afkomen, terwijl er per avond maar plaats is voor maximaal 1000 bezoekers.
+ Over verwennen gesproken: de houders van een tuinpas boffen helemaal! Zij kregen een brief waarin staat dat ze met maar liefst 50% korting, dus voor de halve prijs naar de toverlantaarnvoorstelling mogen. Samen is dat dus slechts 2 x € 12,50 is € 25, - ofwel niet meer dan fl. 55,09. Let wel: voor twee! Dit exclusieve kortingsaanbod geldt niet voor bezitters van een tuinbrief, zoals ik er een kreeg ter compensatie van mijn verloren tuinpas. Althans ik heb geen Laterna Magica schrijven gekregen. En ik dacht nog wel dat ik uitverkoren was met mijn vrijbrief. Ik ben een VIP, dacht ik. Zo zie je maar: hoogmoed komt voor den val.
+ Was ik maar raadslid geweest. Als je de status van Muider raadslid hebt, mag je helemaal gratis voor niets het Muiderslotterrein betreden om de toverlantaarnplaatjes op de slotmuur te bewonderen. Alle raadsleden zijn uitgenodigd om met partner als gasten bij de Laterna Magica aanwezig te zijn. Ze hebben een brief met veel hoofdletters ontvangen, waarin onder meer staat dat het VOC Festival – waarvan de toverlantaarnvoorstelling het hoogtepunt is – illustratief is voor het culturele beleid van het Muiderslot.
+ 'Tot nu toe hebben wij vooral contact gehouden met het College. In het belang van een samenwerking met de Raad nodig ik u dan ook van harte uit voor de première op 30 augustus', schrijft de directeur, die verder laat weten dat de voorstelling van 13 september reeds is uitverkocht. 'Deze avond zal worden bijgewoond door onder meer uw collega's uit den lande, op uitnodiging van de bank Nederlandse Gemeenten, één van de hoofdsponsors van het VOC Festival op het Muiderslot'. Hoezo uitverkocht? Moeten vreemde raadsleden dan wèl betalen?
+ Niet alle raadsleden voelen zich vereerd.'Wij maken er geen gebruik van' zegt Anna Waanders, de fractievoorzitter van de VIB namens haar partij: 'wij mogen en willen in onze hoedanigheid als raadslid geen giften aannemen'.
+ Het Muiderslot heeft nog steeds geen bouwvergunning voor de grote witte 'circustent' met de puntmutsen. Het hooggeëerd publiek dient zich straks dan ook te vermeien in een illegaal bouwsel, tenzij de vereiste toestemming van de Rijksmonumentendienst nog vóór het lichtfeest afkomt. Het fiat van deze dienst laat nu al dik anderhalve maand op zich wachten, terwijl er niet onderuit valt te komen dat de Rijksmonumentendienst het met deze bijdrage aan ons beschermde stadsgezicht eens moet zijn. Anders kan de gemeente (die het Muiderslot wel een boze brief schreef, maar de huidige situatie gedoogt) geen bouwvergunning afgeven.
+ De instemming van de Welstandscommissie, de andere instantie die het er mee eens moet zijn, is al hoog en breed binnen. Van deze bewakers van de schoonheid van stad, dorp en dreven mogen de witte puntmutsen, die dus er al staan, doorkomen. Met hun instemming wordt een schriftelijke reactie op het bouwplan van tafel geveegd. De schrijver van de brief dringt er op aan om de punten een kleur te geven, die minder in het oog springt dan het stralend wit.
+ En nu dus maar wachten op de Rijksmonumentendienst. Het is niet duidelijk waarom ze nog niets van zich heeft laten horen. Of men is er domweg nog niet aan toegekomen, of er zijn twijfels gerezen. Zou toch kunnen? Al met al kan het even duren voordat de bouwvergunning kan worden verleend – en de bezwaarschriften kunnen worden opgestuurd, want al staat de tent er, het Muiderslot is er nog niet.
+ Sinds de opknapbeurt van de Weesperpoortsluis is het bordje 'verboden te zwemmen' spoorloos verdwenen. De jongens en meisjes die de sluis induiken om via de openstaande sluisdeuren weer op de kant klimmen, zijn dan ook niet in overtreding. Het zij de waterratten van harte gegund. Alleen: wat hebben die kleine zusjes en broertjes met zwemvleugeltjes op de kade te zoeken? Zelfs al blijven ze drijven als ze in de sluis tuimelen - hoe komen ze op het droge?
+ De afgelopen dagen was het soms zo warm dat de deuren en ramen 's nachts beslist open moesten blijven, wilde je niet wegdrijven in je eigen zweet. Maar meestal snerpen de brommers zo hard door de nacht dat de ramen en deuren weer dicht moeten. Aardig onderwerpje voor het handhavingsbeleid?
+ Ook de aaneengesloten rijen houten borden gezien, die zomaar zijn verschenen in de sloten rond de boerderijen in de Noordpolder? Het zijn geen palissaden om vijanden, zoals de troepen van de Bisschop van Utrecht te weren, maar zogeheten keerwanden om de fundering van de gebouwen te beschermen. Door het wisselende waterpeil en de inwerking van de slootwaterstand, kan het grondwater zozeer zakken, dat de balken en funderingen droog komen te staan en beginnen te rotten. Het is een definitieve maatregel, dus we zullen aan de keerwanden in het polderlandschap moeten wennen. Hoewel het een vreemd gezicht is, komen we er in Muiden met de 20 centimeter die de schotten boven het maaiveld uit steken beter vanaf dan Weesp met zijn Aetsveldse polder. De Weespers kijken tegen verdedigingslinies van maar liefst een halve meter hoog aan.
+ 'Je wordt oud' kreeg ik te horen toen ik enkele jaren geleden Abraham zag. 'Laten we het hopen' verzuchtte ik. Henk van Vugt uit de Singelstraat hoeft zo'n opmerking niet te verwachten. Niet te geloven dat Henk al een halve eeuw oud is! Op zijn verjaardag leunde er een Abraham tegen zijn huis. Zijn levensgrote evenbeeld had een grote bos grijs haar en een grijze baard. Alsof het nog niet duidelijk genoeg was dat Henk van geen kant op deze bejaarde leek, stond er een gedicht bij: 'Hé, stop kijk nou. Er is iets wat ik zeggen wou. Henk is vandaag 50 jaar. En heeft nog geen grijs haar. Slank van lijf en leden gaat hij dit levensjaar betreden.' Geen woord van gelogen.
+ Niet doorvertellen: Mar Britstra ziet maandag Sara. Kusjes en cadeautjes op de Egelantier.
+ Jan Kroket laat zich weer zien. Sinds ruim een week glijdt hij zodra het weer zich hiertoe leent, in zijn elektronisch aangedreven superscooter door Muiden. Twee jaar heeft hij binnengezeten. Hij vindt het heerlijk weer buiten te zijn en links en rechts 'n praatje te maken. Jammer alleen, zegt Jan, dat zoveel van zijn vrienden niet meer in leven zijn. Hij mist ze.
+ Staat Eric Hoetmer frietjes te bakken. Stuift er een verhitte Oosterbuur naar binnen. De man wijst op de route vanaf de snackbar naar de parkeermeter op het Ravelijnspad en roept in paniek: 'Kraftwagen parken! Wo is der Lòòper!'
+ Opgevangen tijdens het borreluur bij Ome Ko: 'Wat is het hier druk, het lijkt De Mol wel'.
+ Het terras van 'Als vanouds Stadscafé Gieling' heeft op zonnige dagen veel weg van een stukje Zuid- Frankrijk of Italië met al die Muider vrienden, gezinnen en hele families die hier lekker zitten te smullen en te smikkelen.
+ In de rij wachtende voertuigen voor de gesloten sluisburg, staan verschillende auto's lustig te ronken en te stinken. Dat is niet per se kwaaie wil. De bestuurders staan er niet bij stil, dat het wel eens onaangenaam voor voorbijgangers zou kunnen zijn. En de al zo lang beloofde APV bordjes die je er op wijzen dat je verplicht bent je motor af te zetten, zijn er nog steeds niet. Pas geleden stond er ook een politieauto met draaiende motor te wachten. Een oude Muier zette zijn vriendelijkste gezicht op en maakte een draaiend gebaar met duim en wijsvinger: 'even de motor afzetten alsjeblief'. Als dat niet doorkomt, wil het meestal wel helpen wanneer je vervolgens even demonstratief je neus dichtknijpt. Maar de politie peinsde er niet over op zijn verzoek in te gaan. Ik begrijp het wel: de politie is er om de wet te handhaven, niet om verzoeken van voorbijgangers in te willigen.
+ 'Loco burgemeester Schulp aquaduct' klinkt niet. 'Burgemeester Schulp aquaduct' klinkt veel beter. Als het er ooit van komt dat we in Nederland gekozen burgemeesters krijgen, lijkt me de kans groot dat het aquaduct een naam krijgt die goed klinkt.
+ Als het allemaal klopt wat in het Vechtjournaal staat, dan probeert burgermeester Smith over de hoofden van de raadsleden heen alsnog zijn gelijk te halen over de nieuwe trouwlocaties, zoals hij dat eerder in de krant deed ten aanzien van het kitesurfen. In plaats van boven de partijen te staan - wat je uitgaand van zijn functie van hem zou mogen verwachten - treedt hij op als de lijsttrekker van de Lijst Harry Smith. Hij ziet liever geen trouwerijen in horecabedrijven en al helemaal niet in de buitenlucht, en dat pepert hij die eigenwijze raadsleden uit Muiderberg nog eens even lekker in. Maar nu de grap: ter illustratie van zijn betoog staat een foto afgedrukt van een bruidspaar dat op het dek van De Egelantier in de echt wordt verbonden. In de buitenlucht.
+ Op dezelfde pagina, waarop Smith in zijn eentje de raadsvergadering voortzet, staat bij een foto van de drukke Groote Zeesluizen een onderschrift waarin deze op een na grootste doorvaartsluis van de pleziervaart in Nederland 'het sluisje van Muiden' genoemd wordt. Maar wat zeg ik: misschien is het wel een sluisje. Misschien is het verbeelding van ons dat we meer te bieden hebben. Per slot van rekening zijn de deskundige journalisten van zo'n regionaal gratis advertentieblad kenners bij uitstek van hun eigen gebied, waaronder het dorp Muiden.
+ 'Zou Anna Waanders een pilsje van je aannemen bij Lieftinck? Het ligt er maar aan wie je bent en wie zij is: Anna uit Muiderberg of raadslid Waanders.
+ De VOC werd 400 jaar geleden gesticht. Het was een commerciële organisatie, die derde wereld landen leeghaalde om Hollandse zakken te vullen. Naast de handel in bijvoorbeeld specerijen leverde ook slavenhandel een aardig centje op. Tenslotte ging de VOC aan eigen schraperigheid ten onder. Dit roemruchte stukje vaderlandse geschiedenis is reden voor festiviteiten zoals die in het Muiderslot. Voor wie het nog niet wist: de letters VOC staan voor: 'Verenigde Oost-Indische Compagnie'. Een vaak gehoorde variant is: 'Vergaan Onder Corruptie'.
+ Marcel Pronk noemt de keutels 'wakkermakertjes'. Wat mij betreft slaat hij daarmee de spijker op de kop. Zo, en niet anders zijn mijn keutels bedoeld: als wakkermakertjes. Ik had het zelf niet beter kunnen bedenken.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: