- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels om hotemetoten een poepie te laten ruiken.

07-aug-2002

+ De winkeliers mogen dan mopperen, het valt niet te ontkennen dat Muiden op een mooie zomerdag volstroomt met toeristen. Een golf mensen strijkt neer op de terrassen. Veel Muiderslotbezoekers, veel bootjesmensen, maar vooral opvallend grote aantallen wandelaars en fietsers, onder wie weer veel buitenlanders, met name Amerikanen. Die herken je meteen aan hun valhelm. Warm of niet: de helm moet op. Anders betaalt de verzekering niet uit.
+ Het leed lijkt geleden voor de parkeerders op het Vestingplein. Dinsdag werd een gloednieuwe supersonische parkeerautomaat geplaatst. Woensdagmorgen om exact tien uur trok de gemeente de paal met het grote rode waarschuwingsbord uit de grond, waarop verwezen werd naar de automaat aan het Ravelijnsplein. Een poging om het bord om te draaien toen de nieuwe parkeerautomaat op zijn plek stond, lukte maar half: het liep vast tegen een waarschuwingsbord ernaast – zodat je nog steeds min of meer naar het Ravelijnsplein werd gestuurd, terwijl dit niet meer nodig was.
+ Vier man zijn de hele dag bezig geweest om de nieuwe automaat te installeren. Alles werkt, behalve de mogelijkheid om met chipknip te betalen (de eerste chipknip parkeerautomaat in Muiden!) Ook staat er nog geen instructie voor betalen met een pasje op de daarvoor bestemde ruimte.
+ Het spreekt vanzelf dat bezorgde burgers meteen gecontroleerd hebben of alles wel goed zat. Er werd bijvoorbeeld stevig aan de vers geplante automaat geschud. Of het nu door het schudden kwam, of omdat de automaat gewoon niet stevig is vastgezet, wie zal het zeggen, maar een feit is dat het hele gevaarte behoorlijk wiebelt. Alsof je het zo uit de grond kunt trekken. Weer andere bezorgde burgers voelden zich dan ook geroepen om meteen de gemeente te waarschuwen.
+ Maar ook al staat-ie (nog) tamelijk wankel, de nieuwe automaat is een exemplaar om trots op te zijn. Deze nieuwe moest komen om de vernielde en leeggeroofde automaat te vervangen. Alles, ook de software, was grondig vernield. Misschien was het verouderde, want chipkniploze apparaat sowieso aan vervanging toe. Laten we hopen dat de nieuwe aanwinst beter bestand is tegen vandalen, rovers en krakers. Een krik of koevoet krijgt er gegarandeerd geen vat op, maar of het zaakje ook bestand zal zijn tegen een shovel? Of kunt u zich niet meer herinneren wat er in het begin van het Muider parkeertijdperk gebeurd is?
+ Op de nieuwe automaat wordt verwezen naar die op het Ravelijnsplein, voor het geval de boel defect mocht zijn. Omgekeerd verwijst de automaat op het Ravelijnsplein naar die op het Vestingplein. Voor de bezoekers is dus gezorgd. Maar zelf zitten we met de gebakken peren. Toch eens informeren, wat die grap de gemeente Muiden, dat zijn wij, gekost heeft, inclusief de werkuren.
+ Parkeerperikelen, je raakt er niet over uitgepraat. Bijvoorbeeld: na de twee eerdere pogingen om bezoekers duidelijk te maken dat ze elders een bonnetje moesten halen vanwege de verdwenen automaat op het Vestingplein, leek de derde en laatste poging eindelijk effect te sorteren. Het alarmerend grote rode bord, dat inmiddels al weer verdwenen is, kon geen parkeerder ontgaan. Er stond in gemeentelijk Nederlands op te lezen: 'automaat defect betaal by automaat op het raveLijnsplein'. Een wit pijltje wees in de richting Amsterdam. Daar gaan we weer: wáár mocht dat Ravelijnsplein dan wel zijn? Eric Hoetmer en Denise hadden het er onverminderd druk mee hier een antwoord op te geven - vanuit de snackbar en namens de gemeente. Als volksvertegenwoordiger deed Eric dat natuurlijk van harte.
+ Het muisje heeft een staartje. Tal van bezoekers die geen automaat konden vinden, en dus maar zonder bonnetje parkeerden, vonden bij terugkeer een bekeuring onder hun ruitenwissers. Meer dan één gedupeerde automobilist was zo kwaad, dat hij/zij spontaan aankondigde de zaak vóór te laten komen. De rechter kan dan ook zijn borst bloot maken voor een dagje Muiden. Het is onwaarschijnlijk dat de edelachtbare tijdens de zitting ongevoelig zal zijn voor zoveel collectieve verontwaardiging. Het kon dan ook best wel eens gebeuren dat Parkeerbeheer heel wat keertjes voor niets ijverig een bon aan het uitschrijven is geweest.
+ Korte cursus achterhaalde parkeerautomaten kraken. 1. Licht dertien trottoirtegels uit het plaatsje van de picknicktafel aan het begin van de Schapenkaai, die drie Muider dames de gemeente Muiden schonken in de persoon van wethouder Dick Schulp. 2) Draag de tegels naar de parkeerautomaat op het Vestingplein. 3) Stapel de tegels onder deze automaat op. 4) Plaats een krik tussen tegels en automaat. 5) Krik tot de kluis gekraakt is. 6 ) Graaien maar.
+ Al een tijdje ging het gerucht door Muiden dat Keurslager Frank Wagenmans ermee zou stoppen. Sinds donderdag 1 augustus is de kogel door de kerk: de Neefjes nemen zijn slagerij over. Vanaf 1 november hebben de Neefjes én een supermarkt én een slagerij in Muiden. Frank Wagenmans heeft nog lang niet de leeftijd om met pensioen te gaan en dat is hij dan ook allerminst van plan. Hij gaat zich honderd procent op de catering storten. Dat was tot nog toe een nevenactiviteit, maar wel een die steeds belangrijker werd en zoveel perspectief biedt dat Frank besloot de winkel af te stoten.
+ Je zou kunnen zeggen dat de cateringpoot een poot is waar Frank Wagenmans op kan staan. Niet onbelangrijk is dat hij er reuze plezier in heeft. Helaas was het niet mogelijk om vanuit de huidige zaak zijn vleugels uit te slaan. De slagerij vroeg te veel tijd, aandacht en ruimte. Frank blijft in Muiden wonen. Het liefst zou hij ook zijn cateringbedrijf hier onderbrengen, maar hij heeft geen geschikte ruimte kunnen vinden. Waarschijnlijk wordt het Weesp of Almere.
+ Zestien jaar geleden nam Frank de slagerij over van Willem de Groot. Henk Kub was toen chef. Dankzij de Neefjes blijft de enig overgebleven slagerij van Muiden een Muidense aangelegenheid, temeer omdat bedrijfsleider Onno van Empelen van plan is hier nog lang het slagersmes te zwaaien. Ook de dames blijven, op mevrouw de Wit na. Zij gaat in de VUT. De nieuwe generatie komt aanstormen in de persoon van Brian Oevermans (17) die al anderhalf jaar bij Wagenmans werkt en een slagersvakopleiding volgt.
+ Cor Smolders heeft zijn schaapjes niet alleen in de wei en op het droge, maar sinds een week ook weer op de Schapenkaai. Om honden te weren heeft hij het hek met een stevig slot afgesloten. Wandelaars kunnen via een opstapje over het hek heen. Met natuurliefhebbers heeft Cor Smolders geen enkele moeite. Die mogen gerust het gebied dat hij gehuurd heeft, betreden. Maar honden en schapen, dat gaat niet. Dus mogen honden niet de kaai op. Dat mochten ze eerder ook niet, alleen hebben onbekenden het bordje met verboden voor honden weggehaald. De jachthonden van Wim Melis zijn helemaal van slag nu ze hun loopje kwijt zijn.
+ Grondig speurwerk heeft opgeleverd dat de Muider avond en de Laterna Magica op het Muiderslot, heel anders dan uit de huis-aan-huis-folder viel op te maken, niet op één avond plaatsvinden. Dit betekent dat je als ingezetene van de gemeente Muiden met het folder als toegangsbewijs in de hand, zonder betalen binnen mag komen op de Muider avond op woensdag 14 augustus van zeven tot negen uur, om de bloemstukken van de Muider Muzen en de groentestukken van de Muider Warmoezeniers te bewonderen. Tip: eet en drink vooraf iets, want gratis consumpties zijn er dit jaar niet bij.
+ De eigen bevolking mag dan tot nog toe bepaald niet te hoop lopen voor Laterna Magica, de toverlantaarnvoorstelling op het Muiderslot: er worden kosten noch moeite gespaard om het de bezoekers naar de zin te maken. Zo zal er een overdekte tribune worden gebouwd, waarop in totaal duizend al dan niet betalende gasten kunnen plaatsnemen. De toverlantaarnplaten worden geprojecteerd op de noordelijke muren van het slot – je kunt dus niet stiekem gratis vanuit Muiden kijken. Maar sinds er zoveel bomen gekapt zijn, zou je het vanaf boten op het IJmeer kunnen proberen.
+ Wat kunnen ze het toch mooi zeggen op het Muiderslot. Neem die brief waarin de raadsleden worden uitgenodigd gratis bij de VOC toverlantaarnvoorstelling aanwezig te zijn: 'De Laterna Magica wordt een spectaculair spel van klank en licht, een versmelting van kunst en culturen, een voorstelling die verrast en verwonderd tegelijk'. U leest het goed. Verwonderd staat er: met een d. Dat hebben ze niet geleerd op school. Maar wat kan het ook schelen. Zolang ze portemonnee maar goed schrijven.
+ De laatste regel van de brief aan de raadsleden luidt: 'Wat later in het jaar praten wij u als leden van de nieuwe Raad graag bij over de ontwikkelingen van de Stichting Rijksmuseum Muiderslot'. Dat wil ik ook. Voor míjn bedrijfje!
+ Een goeie manier om de stinkerds in de wachtende rij auto's voor de sluisbrug terug te pakken is om, wanneer een vriendelijk verzoek om de motor af te zetten botweg geweigerd wordt, een voorbijganger M/V te vragen even naast je te komen staan. Vervolgens noteer je demonstratief het kentekennummer. Daar kunnen de hufters behoorlijk onzeker van worden, zelfs zo dat ze het raampje opendraaien en vragen wat dat te betekenen heeft. Dan zeg je alleen maar, wijzend op de man of vrouw die je erbij hebt gehaald 'getuige' en dan loop je met een vals glimlachje door. De stinkerd krijgt weliswaar geen bon maar heeft wel een slechte avond. Het werkt niet bij politieauto's.
+ Ook als het kippenbruggetje van de Weesperpoortsluis draait, blijft het doorvaartlicht op rood staan. Hoewel dit gewoon gebeurt, betekent rood dat je niet mag doorvaren, ook niet als je boot laag genoeg is om onder het kippenbruggetje door te kunnen. Nu zal niemand je tegenhouden, maar als het erop aan komt – bijvoorbeeld als er een ongeluk gebeurt – heb je een probleem: je staat niet in je recht. Op dit moment is de situatie zo, dat bij gebrek aan een bordje met een zwemverbod de zwemmers niet in overtreding zijn en de onderdoorvaarders wèl. De zwemmers hebben dus meer recht om tegen de stuurlui te schreeuwen dan omgekeerd, terwijl dat laatste nu juist altijd het geval is.
+ Dat je lopend tussen de horecazaken en de terrassen op de Herengracht geen frisdrank mag nuttigen, zoals laatst uitvoerig in de krant stond, is bekend. Maar zou dat ook voor ijs gelden? Bij Ome Ko mag je natuurlijk je fris opdrinken op het terras, maar haal het niet in je hoofd om op hetzelfde terras een ijsje te gaan zitten likken. Dan word je onomwonden verzocht op te hoepelen. Het is net zo taboe als meegenomen boterhammen opeten.
+ Jantje Grit zat met een hoofd als een boei, maar dan wel een zwaar gehavend exemplaar, aan de bar. Hij was nauwelijks herkenbaar. Gebeten door een teek. Kort daarvoor was Siegert Beima van Mar getekend door een bijenbeet. Dat duurde maar een dag. Veel korter dan toen hij door een hond was aangevallen, die hem midden in zijn gezicht beet. Dat was geen gezicht.
+ Is de bijnaam van die schipper die naar het Zuiden ging en af en toe in Muiden opduikt nu Japie Shit of Japie Zit. Volgens ooggetuigen is het Japie Zit, van Zitteme Japie, een naam die hij kreeg omdat hij altijd in het Schippershuis van Harry Smit aan de Herengracht zat, voordat dit afbrandde. Als je aan hem zelf vraagt hoe het zit, schiet je niet veel op. Dan zegt hij dat hij Jaap Ferwerda heet.
+ Bellen in Muiden: in de tuin van Nico en Corrie Wolf op de hoek van de Naarderstraat en het Vestingplein staan 180 verschillende fuchsia's. Soms verdringen de toeristen zich achter het hek. De tuin had nog mooier kunnen zijn als de Noordenwind niet zo op de planten had gebeukt. Als het herfst wordt brengt Nico de fuchsia's stuk voor stuk onder in een van de bunkers aan het Ravelijnspad. Daar is hij dagen zoet mee.
+ Alsof we nog niet genoeg hebben aan onze Zeemeermin en de geheime gang naar Pampus maakt de Kabelkrant een nieuwe Muider mythe wereldkundig. Ene Wietse Knots, in zijn tijd de trotse bezitter van het rieteiland achter de huidige kruitfabriek, versloeg ooit per ongeluk een Vikinghoofdman van meer dan twee meter. Wietse zou als enige niet de benen hebben genomen toen de Vikingen hier landden. Het is een overtuigend verhaal, dat echter enige historische aanvulling behoeft. Zo moet u weten dat Wietse Knots een maatje had, dat Kees Bullepees heette. Kees runde de pijl – en boogfabriek de Krijgsman (later, nadat een of andere oen het buskruit had uitgevonden, werd dit een kruitfabriek).
+ Wietse Knots was een telg uit een rietsnijdersgeslacht uit Zwartsluis. Een verre nakomeling van hem, Jan van de Beld, houdt tot op de dag van vandaag de traditie van zijn geboortestreek in ere. Met de rietsnijspullen van zijn vader, rietsnijder te Zwartsluis, snijdt Jan het riet van nog steeds hetzelfde rieteiland. Jan van de Beld, bijgenaamd Jan Knuppel (afkorting van gummiknuppel) is een veelzijdig man. Hij is veldwachter, vlottenbouwer, gardenier, kindervriend en rietsnijder. Af en toe hanteert hij, als eerbetoon aan zijn voorvader, een knots in plaats van een knuppel.
+ Anders dan wel gedacht wordt is Jan van de Beld geen familie, laat staan de kleinzoon, van Ome Jan van de Beld, hoewel die precies zo heette en ook uit Zwartsluis kwam. Hoewel geen rietsnijder, maar turfschipper met een tjalk, was ook ome Jan van de Beld een levende legende. Zijn wandelstok was iets buitengewoons. Er was een kompasje in opgenomen en ook een klein jeneverflesje, dat hij later vulde met Muier Schipperbitter. Sinds zijn portret, net als dat van een aantal andere Muider schippers, kompleet met ooglapje op de achterkant van menige kruik was verschenen, was hij een groot liefhebber van de vermaarde Muider opkikker. Ome Jan werd samen met zijn wandelstok en zijn al even onafscheidelijke pet begraven.
+ U moet eens op een halfwas futenjong letten. Aan één stuk door piepend volgt zo'n schreeuwlelijk zijn moeder. Af en toe houdt hij heel even zijn bek om een zilverig visje naar binnen te schrokken, dat moeders hem toestopt. Dan begint – ie weer te piepen. Hij houdt het uren achtereen vol. Het zal je kind maar wezen.
+ Waarom ligt die grote balk direct achter de spuisluis. Volgens de sluiswachters om grof vuil tegen te houden. Volgens Puck (7) om er het bordje 'Verboden te zwemmen' op te doen. Maar volgens haar opa is het een bankje voor meeuwen, eenden en de havenreiger. Dat vindt Puck ook wel een goed idee.
+ Hoewel het water tijdens de restauratie van de Weesperpoortsluis maandenlang heeft stilgestaan en het er op leek dat de waterlelies in de Singelgracht dit jaar niet in bloei zouden zijn, kwamen ze toch weer in volle pracht op.
+ Als je je verveelt kun je altijd nog boeketierster worden: kruidenboeketjes maken op het Muiderslot. Mag je gratis naar binnen.
+ Een groepje vrienden besluit ergens in september bijeen te komen in Taveerne De Mol. Ze houden wel een slag om de arm: 'Als ze open zijn'. Je weet maar nooit in Muiden.
+ Er steekt een Muier zijn hoofd om de deur van de heropende Taveerne. Met een gretige blik vraagt hij: 'ik heb gehoord dat jullie weer gratis mogen schenken.'
+ Het ging pas goed fout met zijn etablissement toen Hans Paardekooper om zijn gasten tegemoet te komen het woord 'schenken' anders uitlegde dan de overheid dit deed.
+ De Mol dicht. De Mol weer open. Stamgast Jan Helder veegt het spinrag weg uit zijn vaste hoekje aan het eind van de bar. 'Je kunt wel zien dat Teunie een tijdje niet geweest is' moppert hij.
+ Om zijn nieuwe Drank – en Horecavergunning voor Taveerne De Mol mee te mogen nemen, moest Hans Paardekooper op het gemeentehuis negentig euro neertellen voor de leges – het bedrag dat in rekening wordt gebracht vanwege de inspanningen om zo'n vergunning te verlenen. Veel? Het is maar een schijntje van wat de sluiting van zijn zaak gedurende in totaal twaalf dagen hem heeft gekost.
+ Er vallen harde woorden in een Muier kroeg. Een van de gasten maakt een ander uit voor rat. Hij zegt hem in elkaar te zullen slaan. In één adem door richt hij zich tot de kastelein: 'Bel maar vast een dierenambulance'.
+ 'Makkelijk om langs de lijn te staan met al je kritiek' hoor ik meer dan eens. Ze moesten de mails eens lezen die keutelaars me toesturen. De hotemetoten hebben er geen idee van hoe populair ze zijn bij de Muider bevolking. Ik kom soms niet in slaap van het piekeren over de vraag wat ik aan moet met die spontane ontboezemingen. Anderen niet aan het woord laten terwijl je zelf de vrijheid van meningsuiting predikt, dat kan toch niet?
+ Plaatsen of niet plaatsen, that's the question. Vooral als een mail zowel geestig als grof is, wat vaak voorkomt, sta ik in dubio. Meestal besluit ik geen gastkeutels op te nemen die genadeloos op de persoon spelen. Uit eigenliefde, want ik ben daar zelf ook niet vies van, zoals u ongetwijfeld wel eens is opgevallen. Wat voor mij de doorslag geeft, is dat gastkeutels zozeer uit de toon kunnen vallen, dat de waardering voor mijn rubriek bij een breed publiek wel eens kon omslaan in afkeuring. Terwijl ik het al erg genoeg vind, dat niet iedereen applaudisseert.
+ Er zit ook een menselijke kant aan. Wat weegt het zwaarst? Als je het slachtoffer spaart, stel je de aanklager teleur. Tenslotte heb je ook nog een bestuurlijk aspect. Als ik bepaal wat wel of niet kan, speel ik de baas. Dan stel ik me net zo patriarchaal op als de regenten, die ik zo graag pootje licht.
+ Wedden dat de hotemetoten zich afvragen wie de hotemetoten zijn?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: