- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Muider keutels doorbreken geluidsbarrière.

13-aug-2002

+ De nieuwe parkeerautomaat op het Vestingplein, die in de plaats is gekomen van de automaat die vernield en leeggeroofd werd, heeft Muiden zesduizend euro gekost, inclusief het plaatsen. Vervangen bleek voordeliger dan repareren, zo grondig was de oude automaat vernield. Hoe groot de buit was, is niet bekend, maar het zal aardig wat geweest zijn, want de rovers wisten precies welke automaat ze eruit moesten pikken: die veruit het best loopt in Muiden. De krakers waren trouwens sowieso professioneel bezig geweest met onder meer een speciale boor. Hoogstwaarschijnlijk heeft een bij de politie bekend staande bende uit Oost Europa toegeslagen. Deze opereerde ook elders in de Gooi - en Vechtstreek. Er werden onder meer in Hilversum en Weesp parkeerautomaten gekraakt.
+ Verleden jaar werd via een verdekt opgestelde camera een foto gemaakt van een man die probeerde de automaat op het Vestingplein te forceren. Hiertoe waren al eerder pogingen gedaan. Zoals bekend is het ook verschillende keren gelukt. De kans dat de huidige automaat vernield en leeggeroofd zal worden is heel klein. Dit type automaat staat al een tijdje op verschillende plaatsen en is totnogtoe kraakvrij gebleken.
+ Hoewel een automaat waarbij alleen met de chipknip betaald kan worden uiteraard onaantrekkelijk is voor criminelen, kan er in Muiden vooralsnog alleen met munten worden betaald. De beperking geldt ook voor de nieuwe automaat op het Vestingplein, ook al heeft deze een ingebouwde mogelijkheid om met kaarten te betalen. Het zit er voorlopig niet in dat de chipknip functie wordt geactiveerd. Wel is het de bedoeling dat dit mettertijd gebeurt, maar dan alleen in combinatie met betalen met munten. Het gemak voor consumenten, die niet over een chipknip beschikken, weegt op tegen een tegenvallende buit.
+ Zo goed als de nieuwe automaat nog wankel in de grond staat, wankelt ook de basis waarop de foutparkeerders op het Vestingplein tijdens het ontbreken van de automaat werden bekeurd. Menigeen kondigde aan de zaak te laten voorkomen. Het zou best wel eens kunnen zijn dat de rechter ze in het gelijk stelt. Ik heb me althans laten vertellen dat foutparkeerders in Amsterdam de dans ontsprongen, omdat de automaat waarheen ze vanwege een defect werden verwezen niet te zien was vanaf de plaats van de niet werkende automaat. U kent de situatie in Muiden. Om de automaat op het Ravelijnsplein te zien moet je het hoekje om.
+ Donderdagmiddag 8 augustus scheerde een straaljager over Muiden in een poging de geluidsbarrière te doorbreken. Hij kwam uit de richting Amsterdam. Je zou zweren dat-ie pal over de kruitfabriek kwam aanvliegen. In elk geval was hij daar dicht genoeg bij om het terrein te bezaaien met brokstukken als er een ongeluk was gebeurd. Wie zegt dat er nooit straaljagers in de buurt van de kruitfabriek komen, is óf onverantwoord goedgelovig, óf houdt zichzelf voor de gek óf staat straal te liegen.
+ Dezelfde donderdag in Mariahoeve. Het is ochtend. Een uur lang lijkt het wel of ergens midden in de wijk een vliegtuig vergeefs probeert op te stijgen. Het blijkt dat de Muider geluidsbarrière wordt doorbroken door ene ingenieur Kees Rijk, adviseur bij een bureau voor milieu, arbeidsomstandigheden en bouwfysica, dat door de woningbouwvereniging is ingeschakeld om de geluidsisolatie van de huurhuizen te meten. Kees Rijk doet steekproeven bij twee woningen, zowel binnen als buiten. Hij is er een uurtje zoet mee. De geluidsingenieur draagt oordoppen. Nieuwsgierigen die op het gierende geluid afkomen niet. Zij zijn aangewezen op de vingers in hun oren.
+ Het ging als een lopend vuurtje over de Herengracht en door heel Muiden. De veelgeplaagde oud-kroonprins van de PvdA Ad Melkert zou met een boot bij de Stichting jachthaven liggen. Was het 'm of was het 'm niet? In het laatste geval moet het zijn dubbelhanger geweest zijn. De man leek werkelijk als twee druppels water op het slachtoffer van de nieuwe wind en het nieuwe bewind in Den Haag. Wie het ook was, het viel op dat 'Ad' enorm met het jacht stond te klungelen. De beste stuurlui aan wal hadden nog nooit zo'n stoethaspel gezien. Wat was die man onhandig bezig! Alsof hem een Melkertbaan was opgedrongen. 'Ad' schoot snel de kajuit in toen de havenmeester verscheen. Hij liet de kennismaking en het in ontvangst nemen van instructies aan zijn vrouw over. Even later verscheen hij aan dek, met de pet over zijn ogen getrokken, alsof hij bang was herkend te worden.
+ Twee kanttekeningen. 1: zo'n bekende Nederlander met zo'n mooie baan in het vooruitzicht zou je eerder bij de Koninklijke verwachten, en 2: er was geen lijfwacht te zien en al evenmin was er een schip met gorilla's in de buurt. Conclusie: maar goed dat het jacht van 'Ad' geen Schip van Staat was.
+ Jammer dat de site www.muiden1050.nl volgens de eigen statistiek nauwelijks bezocht wordt. Er valt wel degelijk veel interessants op te lezen, nu de gelijknamige stichting meer en meer aan een invulling toekomt, die verder gaat dan alleen vage plannenmakerij. Onder alle vier de thema's staan, naast de gebruikelijke, traditionele activiteiten, ook beslist verrassende ideeën.
+ De feestelijkheden zijn uitgesmeerd over de periode april tot en met oktober 2003. Kennelijk is rekening gehouden met de veelgehoorde wens dat Muiden meer dan eens in het pak moet, net als bij het eeuwfeest in 1953 en bijna een kwart eeuw geleden, in 1978 bij de opening van de gerestaureerde Groote Zeesluizen. Zo zal in het eerste feestweekend (eind maart 2003) een armada van botters, klippers en tjalken eerst de voormalige Zuiderzee en vervolgens de Vecht opvaren – 'met gekostumeerde bemanning' ('eventueel' staat er voorzichtig bij). Op de sluis zal vervolgens het Muiden 1050 jaar feestlied worden gepresenteerd.
+ Tijdens het tweede zogeheten 'themablok' van 21 juni tot 30 augustus staan de Groote Zeesluizen, de Herengracht en de Vecht regelmatig in het teken van het grote feest. Zo komt er een markt met oude ambachten met 'gekostumeerde inwoners van Muiden'. Ongetwijfeld zal Piet Hasenaar van de partij zijn. Hoewel niet blind, is hij een verdienstelijk mandenmaker. Ook wordt een toneelstuk over Floris V opgevoerd, 'bijvoorbeeld in het amfitheater bij het Muiderslot'. Er is veel muziek en er komen allerlei optochten. Bij 'een gondelvaart met verlichte en versierde schepen op de Vecht' is er muziek op pontons te verwachten.
+ De derde periode is van 31 augustus tot 11 oktober. Op het verlanglijstje van Muiden 1050 staat onder meer een groots feestontbijt voor alle Muiers, in het park langs de Burgemeester de Raadtsingel en de Singelgracht. Ook komt er misschien een 'agrarische markt' met huisdieren en vee. Vanaf een ponton in de Kadesloot kan naar proza van P.C. Hooft en tijdgenoten worden geluisterd. Langs de Kadesloot zijn ook touwtrekwedstrijden. Beslist spectaculair zijn de 'estafettewedstrijd met trekschuit in de Amsterdamsentrekvaart', de rondvluchten boven Muiden met een watervliegtuig, het bier brouwen in de Westbatterij en het afsluitende boerenbal met stalfeest.
+ Het laatste themablok heet 'Muiders'. Het omspant de feestperiode van 11 oktober tot eind november. Locatie: sportvelden SC Muiden. Ook hier zal weer van alles en nog wat te doen zijn, maar ik blijf niet alles verklappen. Lees het zelf maar op de site van Muiden 1050.
+ Vooruit: nog een greep uit het feestpakket als toegift: paalzitten, spijkerbroekhangen, een zwemwedstrijd in de Vecht, exposities, een open dag voor Muiders en Muiderbergers op Pampus, in het Muiderslot, in de kruitfabriek en in de Naardermeer, een wielerwedstrijd, concerten en ridderspelen. Tenslotte een klapstuk: als het lukt valt Muiden aan het eind van het grote jubileumjaar de eer te beurt om Sinterklaas landelijk in te halen. Aangetekend zij, dat er wellicht een plaatsvervanger van ons aller Goedheiligman op komt draven, eentje die de kunst verstaat om op zijn trouwe schimmel te blijven zitten.
+ Ook benieuwd wat het wordt als het spitsverkeer in september weer op gang komt? Zullen de automobilisten Muiden mijden? Laten we het hopen. Mocht er een stroom auto's bij het benzinestation van de A1 afdraaien, zodra daar een file is, dan is het de vraag of de sluipers zich zullen gedragen. Momenteel wordt er aan één stuk door tegen de verkeersregels gezondigd, uit onverschilligheid, maar waarschijnlijk ook omdat zo moeilijk te zien is of het verkeerslicht voor de sluisbrug nu op groen of rood staat. Het is zelfs zo erg, dat wanneer iemand het fatsoen heeft om te stoppen voor rood licht op de sluisbrug, anderen achter hem beginnen te toeteren. Als hij zich daar niets van aantrekt rijden ze in een bocht om hem heen.
+ Zoals heel Muiden inmiddels weet deed Cor Smolders een stevig slot op het hek naar de Schapenkaai om honden tegen te houden. 'Groot gelijk' zegt een stamgast aan de bar bij Ome Ko: 'want als schapen honden waren, dan zou de hele Schapenkaai vol honden staan, en dan ga je er ook niet langs om je schaap uit te laten'. Denk erom dat die man hier diep over heeft nagedacht.
+ Dat de treintaxi domweg niet werkt, zal niemand tegenspreken die er op aangewezen is. Je kunt er dan ook maar het beste van uitgaan dat je een half uur bij het station moet wachten, en verder maar hopen dat de taxi rechtstreeks van Weesp naar Muiden rijdt en niet via bijvoorbeeld Nigtevecht. Maar niet getreurd: je kunt altijd nog naar Muiden lopen. Dat is vaak sneller, en in elk geval veel goedkoper. Ook is het een stuk gezonder. Dus al bij al: veel beter. Ook aanbevolen voor de bestuurders van een rollator. Ook al redden die het niet in een half uurtje, in de meeste gevallen zullen ze toch eerder thuis zijn dan met de treintaxi.
+ Er ligt een formuliertje van PTT Post op de mat. 'Geachte mevrouw/heer Singelgracht 5. Vandaag (niet ingevuld) heb ik een voor uw bestemde zending helaas niet kunnen uitreiken. De zending is afkomstig van ivm inbraak uit (niet ingevuld). Het betreft een zending: A. die niet door de brievenbus kan, B. waarvoor getekend moet worden. Met vriendelijke groeten, uw postbode, (naam onleesbaar).
+ Wat voor een drama mag hier wel achter schuil gaan? Een inbraak in het postkantoor in Weesp, waarbij het pakketje gestolen is? Is de inhoud misschien vernield? Of zou dat laatste pas gebeurd zijn toen de postbode vergeefs probeerde het pakketje door de gleuf van de brievenbus te wringen? Toch maar even bij De Hoek geïnformeerd. Daar is geen pakketje, dus er zal wel voor getekend moeten worden. Een pakketje waarvoor getekend moet worden voor ontvangst is volgens PTT Post te moeilijk voor een PTT Post Servicepunt. Postbode Timo er over aangeschoten. Timo wist het ook niet. De Klantenservice gebeld. De Klantenservice is in gesprek. De Klantenservice blijft in gesprek.
+ Sinds er geen logement meer schuin boven de Mol is, en ook Leen Juffermans, na het overlijden van Jaap, met logies en ontbijt is gestopt, kunnen vreemdelingen hier nergens meer terecht voor een lekker bed, een kop thee, een beschuitje en een zachtgekookt eitje. Terwijl menigeen dat nu juist zo graag wil. Hoe vaak je hier op straat niet over aan geschoten wordt! Particulieren in Muiden met een vrije kamer laten een mooie boterham liggen. In Muiderberg ook trouwens, sinds het Rechthuis er mee op is gehouden. Er zit niets anders op dan slaperige toeristen door te sturen naar Weesp, Amsterdam of het Gooi. En dit blijven doen totdat het hotel bij de Hakkelaar, een van de dromen in het Kolpron plan, er staat.
+ Bezoekers aan Muiden en Muiderberg zoeken ook naarstig naar kampeerterreinen en campings. Die zijn er dus niet. Maar gelukkig zijn er nog wel mensen bij wie kampeerders hun tent in de tuin mogen opslaan – als gasten, zonder dat ze daar geld voor willen zien. Ik ken er verschillende, maar ik zeg niet wie het zijn, want het zal wel weer niet mogen.
+ Het Ministerie van Defensie heeft natuurlijk gewacht tot de burgemeester met vakantie was voordat ze toestemming gaven om met straaljagers over het kruitfabriekterrein te vliegen. Dit om een ernstige berisping te ontlopen.
+ De ingezeten van Muiden en Muiderberg die naar de toverlantaarnvoorstelling Laterna magica willen, worden door het Muiderslot verwend met 'een kortingsaanbieding waardoor alle burgers dit feest kunnen meemaken'. We zijn Wassenaar niet.
+ Zouden honden die bang zijn voor schapen óók niet op de Schapenkaai mogen?
+ Hoe blij moet je als klant bij de Rabobank zijn dat je geld naar een grasmaaier op Pampus gaat?
+ Sinds de schilderijen van Mark de Groot in de hal van het gemeentehuis hangen, is het aantal bezoekers met sprongen gestegen. Kijk op de kabel en u ziet waarom.
+ Opgevangen: 'Heb jij ook al euromunten uit de nieuwe parkeerautomaat geschud?

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: