- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels uit de spelonken van het hoofdkwartier.

23-sep-2002

+ Muiden heeft ze weer op een rijtje. De burgemeester en de wethouders zaten bij de laatste raadsvergadering weer naast elkaar. Als (vermeend?) uitvloeisel van het duale stelsel zaten de drie wethouders kort geleden opeengepakt aan een apart tafeltje schuin achter de burgemeester die het hoogste woord had. Het leken wel de aapjes 'horen, zien en zwijgen'. Niet lang daarna mochten de drie weer aanschuiven, zij het dat hun tafel twintig centimeter naar achteren gezet was, want verschil moet er zijn. En donderdag zat heel B&W zowaar weer als vanouds op een rijtje in het hoofdkwartier van Muiden. Maar meneer de burgemeester had onverminderd het hoogste woord. Mag, vanwege het duale stelsel.
+ Hoofdschotels van de vergadering waren het kitesurfverbod in Muiderberg (een zooitje, zei Jan Hylkema), dat geëvalueerd zal worden door een veel grotere groep belanghebbenden, dan waarmee eerder gepraat is, en natuurlijk het provinciale Streekplan Noord-Holland Zuid, dat in hoge mate bepalend is voor de toekomst van de Bloemendalerpolder.
+ Als u het een beetje heeft bijgehouden, weet u wat er speelt. Weesp zou zich niet houden aan de eerdere afspraken met Muiden over een vervroegde aanleg van het aquaduct als voorwaarde voor bouwen in de polder. Ook wil Weesp de verdere uitbouw van Aetsveld opnemen in het structuurplan voor de Bloemendalerpolder, en Muiden juist niet. Dat het kruitfabriekterrein erbij is gekomen, kwam nauwelijks ter sprake. Los van het streekplan is er verzet tegen het snode plan van Almere tot bijna aan Pampus te bouwen.
+ Iedereen dacht overal het zijne van. Namens het CDA beloofde Jaap Meijer eeuwige trouw aan wethouder Dick Schulp met zijn aquaductplannen, en in diens spoor ook aan wethouder Cees Leupen. Maar de andere coalitiepartners, de PvdA en D66, stelden zich behoorlijk kritisch op. Ze stonden onverminderd achter de wat ik noem: anti-Bijlmer motie, waarin de vorige raad unaniem een evenwicht bepleitte tussen natuur en landschap en bebouwing in de polder, alleen wonden de fractievoorzitters Jan Hylkema en Flip de Groot er geen doekjes om dat ze openheid en informatie van B&W verwachten.
+ Hylkema en De Groot eisen namens hun partijen dat de raad sneller en beter over de ontwikkelingen wordt geïnformeerd, en dat de bevolking betrokken wordt in het plan van aanpak. Zo moet de structuurvisie in de openbare commissievergaderingen behandeld worden. Wethouder Cees Leupen pruilde zuinigjes: 'het gaat me te ver om bij elke stap aan de raad te vragen: doen we het wel goed'. Gelukkig maar dat hij het móet.
+ Dick Schulp voelt nattigheid. Hij heeft minder grip op de nieuwe raad dan op de oude. Het wordt tijd om nieuwe konijnen uit de hoge hoed te toveren. Bijvoorbeeld, dat het Kolpronplan (duizenden woningen bouwen om het aquaduct binnen te halen) niet de enige financieringsmogelijkheid is om de plannen te realiseren. Er kan bijvoorbeeld ook met de Bank Nederlandse Gemeenten onderhandeld worden. Maar ergens zal geld vandaan moeten komen, want de opvolger van minister Netelenbos wil alleen asfalt, geen aquaduct.
+ 'We hebben al veel bereikt', betoogde Dick Schulp: 'Waar de naam 'Muiden' valt, valt ook het woord 'aquaduct'. Als Schulp in de buurt is dan toch zeker. Op Muideninfo wint de combinatie Muiden - Maxis het met enorme voorsprong van Muiden- het aquaduct. En dan hebben we het nog niet gehad over Muiden - het Muiderslot, Muiden - Ome Ko, Muiden - Floris V en Muiden - keutels.
+ Misschien is het een ietsepietsje voorbarig maar je ontkomt niet aan de indruk, dat de vrijwel geheel vernieuwde raad zich nogal ongemakkelijk voelt met het aquaduct annex Groot Muiden plan, het zogeheten Kolpronplan, waaraan de oude raad in november 2000 unaniem zijn zegen gaf tijdens een geheime raadsvergadering. De nieuwe raad zeg ik, maar dan wel op de huidige CDA fractie na. Die valt de plannen van toen bij alsof ze ze zelf bedacht hebben, terwijl ze er indertijd niet eens bijwaren. Laten we het loyaliteit noemen.
+ Niet alleen Weesp en het gewest schudden aan het Kolpronplan, ook binnen de eigen Muider raad wordt er aan getrokken. Er ontstaan haarscheurtjes. De VIB heeft sowieso geen enkele boodschap aan het monsterverbond van november 2000. Het interesseert de Muiderbergers geen ros. De Bloemendalerpolder is ver van de Brink. Bovendien, toen de hele raad zich indertijd liet inpakken, bestond deze Muiderbergse belangenpartij niet eens. Wel liet Sylvia Bazuin weten dat volgens de VIB het Rijk het aquaduct moet betalen en niet Muiden.
+ Opvallend was dat Henk Bökenkamp, de nieuwe fractievoorzitter van de nieuwe VVD-fractie zich distantieerde van de mening van de vorige VVD-fractie. Hij citeerde van harte zijn VVD - collega's in Weesp, die het zelf financieren van het aquaduct luchtfietserij noemden: 'De gemeente Muiden heeft niet eens eigen grond in de Bloemendalerpolder'. Wat Bökenkamp zei, toen hij aan het bijna twee jaar oude VVD standpunt herinnerd werd, loog er al evenmin om: 'Als de VVD van mening wil veranderen, houdt u mij niet tegen'.
+ Het wordt tijd dat Schulp en Leupen voor alle zekerheid maar weer eens de koppen gaan tellen. In elk geval is het beslist niet zo als burgemeester Smith in een ferm slotwoord meende te moeten zeggen, toen na wat misverstanden een op de actualiteit aangepaste anti -Bijlmermotie unaniem werd aangenomen (wat vrijblijvend kon omdat de raad zich daarin niet ophangt aan de koppeling aquaduct –Groot Muiden). Smith: 'Eenheid, samen verder, dat is van groot belang voor de gemeente Muiden!'. De meerderheid van de raad glimlachte, de wethouders keken een andere kant uit.
+ Er gebeurde iets opmerkelijks in deze raadsvergadering. Jaap Meijer van het CDA, sprekend over de 'ontrouw' van de Weesper wethouder Renkema, verweet de VVD-ers in Weesp, dat deze 'hun oren laten hangen' naar de burgers. Tja, dat is wel het allerergste wat je in een democratie kan overkomen, dat er niet naar de leider, maar naar de burgers wordt geluisterd. .
+ Er werd in het kader van het streekplan ook nog even gepraat over de Noordpolder, die door de provincie is aangewezen als zogeheten zoeklocatie voor waterberging. Geen raadslid is daar gelukkig mee. Bökenkamp": 'De boeren zijn de klos, want de natuurverenigingen weigeren iets in te leveren'.
+ Wie zei daar dat je niet kunt lachen in de raad? Burgemeester Harry Smith en Henk Bökenkamp hebben beiden hun postuur niet mee, maar de sketches voor twee heren die zij opvoeren hebben veel weg van de klassieke succesnummers van de Dikke en de Dunne. De bazige Harry Hardy en de timide Henk Laurel. Harry weet alles beter en Henk moet steeds een stukje achteruit, maar hij laat niet helemaal over zich heen lopen. Soms mept hij terug. Bijvoorbeeld: Smith zegt dat Bökenkamp alleen maar via hem, de voorzitter van de raad, vragen aan collega raadsleden mag stellen. Henk Bökenkamp: 'Maar u mag meeluisteren.'
+ Harry Smith kan zelf ook een lolbroek zijn. Toen Henk Bökenkamp liet blijken dat hij bang was dat de operatie Duurzaam Veilig ten koste van het openbare groen zou gaan – wat Dick Schulp hem met de nodige moeite uit het hoofd wist te praten - zei de burgemeester: 'Bedoelt u soms het groen tussen de tegels?
+ Het staartje van de raadsvergadering bestond voornamelijk uit hamerstukken. Maar er werd ook nog het een en ander betoogd. Zo vindt Henk Steffens dat Muiden teveel vergrijst. Hij wil dat daar iets aan gebeurt. Als hij eens met Sikkens ging praten.
+ Computers zonder programma's zijn domme computers. Laten verschillende raadsleden nu vragen om uitgerekend domme computers aan de scholen te geven. En alsof dat niet erg genoeg is, willen ze dat er ook een stuk of wat naar Florisberg gaan. Het lijkt ernstiger dan het is. Op het gemeentehuis wordt alle informatica apparatuur vervangen. Van de oude computers worden domme computers gemaakt. Voor oud en jong, voor groot en klein
+ Er is een aanzienlijke verhoging van de rioolrechten te verwachten. Zegt Dick Schulp: 'De vervuiler betaalt'. Dat is tamelijk beledigend voor al die keutelaars, om nog maar te zwijgen over uw keutelkoerier. Zou de wethouder er enig idee van hebben, dat Ouwe Muier een hoop moet doen voor alle keutels op internet staan? En niemand die hem betaalt.
+ Je zou kunnen redeneren dat het al heel wat is, als de rokers zich houden aan het rookverbod in de grote Kazernezaal. Maar het verbod geldt voor het hele gebouw. Laat nu uitgerekend verschillende mensen die het voorbeeld zouden moeten geven, dit (tot voor kort) aan hun laars lappen. Dat er een goeie reden is voor het verbod op roken in openbare gebouwen werd òf niet beseft, òf de verslaving had het van het gezonde verstand gewonnen. Eén op de tien mensen heeft last van rook, zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken.
+ Het gevolg van de overtreding van het rookverbod was steeds, dat het hapje en het drankje na afloop van de raadvergadering, of zelfs alleen maar wat napraten in de wandelgangen, er voor een aantal bezoekers niet bij was. Ik zeg nadrukkelijk wàs, want kennelijk is het bij iedereen doorgedrongen dat de mensen die steeds zwijgend vertrokken, wel degelijk voor de rook vluchten, ook al lieten ze dat niet weten, om niet als een zeurpiet te worden bestempeld. De eerste winst is binnen. Hopelijk dringt het ook nog door, dat niet opsteken geen persoonlijke gunst is voor één op de tien, maar een kwestie van het respecteren van de wet (geldt natuurlijk niet voor belangrijke personen die boven de wet verheven zijn).
+ Jantje heeft het hapje en drankje ontdekt. Lekker die gemeentepilsjes. Hij vindt het niet nodig om eerst bij de raadsvergadering te zijn, voordat hij in de schuimkraag hapt. B&W, de raadsleden en de bezoekers van de publieke tribune koesteren Jantje als een mascotte. Maar zijn hondjes mee nemen, dat is er niet bij. Al protesteert hij nog zo luid, die mogen niet naar binnen.
+ Zul je net zien. Ben je boodschappen doen in Muiden, belt het onderzoekbureau Interservice op over boodschappen doen in Muiden.
+ De onlangs aangekondigde protestmars over het stille weggetje gaat niet door. B&W verbiedt elke actie die kan worden uitgelegd als kritiek op de overheid en gebrek aan respect voor gezagsdragers. Het college gedoogt geen tegenspraak ten aanzien van zijn beleid: 'Bordjes zijn bordjes, en belofte maakt net zoveel schuld als wij goed vinden.'

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: