- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Krioelende kinderkeutels in de Kloosterstraat.

29-sep-2002

+ De inspraakbijeenkomst over de uitbreiding van de Jozefschool was in de school zelf belegd om het overtuigende bewijs bij de hand te hebben, hoe nijpend het ruimtegebrek wel is. Maar daar was de buurt al lang van overtuigd. Het bewijs van de noodzaak van uitbreiding zien ze dagelijks voor hun deur krioelen. Het plan om als oplossing drie lokalen boven op de huidige school te bouwen, ontmoette dan ook geen weerstand.
+ Er gebeurde deze avond iets, waar kennelijk niet op gerekend was. In plaats van te reageren op de bouwplannen, die ze voor hun neus hadden staan, greep de buurt de kans aan om van zijn bezorgdheid blijk te geven. De Kloosterstraat en de Kerkstraat zijn ongerust. Niet alleen omdat het een gevaarlijke situatie is geworden met al die spelende kinderen en al die auto's – met name van moeders, die hun kinderen komen brengen en ophalen - maar vooral ook omdat men bang is dat het steeds verder gaat. De buurt vreest een 'ongebreidelde groei' van de school. Er moet een leerlingenstop komen, zo was de algemene mening.
+ Maar wat een leerlingenstop betreft, was de buurt deze avond aan het verkeerde adres. Niet de gemeente, die de avond organiseerde, maar het schoolbestuur bepaalt de toekomst van de Jozefschool. Vraag aan de buurt: waarom niet met het schoolbestuur over de problemen gesproken, waarom alles opgekropt? Vraag aan het schoolbestuur: waarom niet de signalen van de buurt opgevangen en een gesprek aangeknoopt?
+ Wethouder Cees Leupen wees er op dat het schoolbestuur autonoom is en dus zijn eigen beleid bepaalt. Om vervolgens voor een leerlingenstop te pleiten. Dat is natuurlijk scoren in een zaal vol verontruste buurtbewoners. Gelukkig maar dat het schoolbestuur er wel eens anders over kan denken, en dat geeft toevallig de doorslag. Het is geen gemeentebeleid.
+ Ouwe Muier vraagt zich af waarom je een nieuwe lichting kinderen een uitstekende school zou moeten onthouden. Natuurlijk zijn er momenteel maatregelen nodig. Maar tegen de tijd dat er weer een mouw aangepast moet worden, kunnen de omstandigheden ook weer heel anders zijn. Je hoeft toch zeker niet voor problemen op te vlucht te slaan? Komt tijd, komt raad. Nu en straks moeten er creatieve, bevredigende oplossingen denkbaar zijn. Voor alle betrokken partijen, maar allereerst voor de kinderen.
+ In de maquette van Wiebe Hofman, de architect van zowel de huidige school als van de voorgenomen uitbreiding, stonden aanvankelijk vier nieuwe klaslokalen. Drie op het dak en één op de speelplaats. Dat was het tiende lokaal. 'Het komt er niet' zei Leupen. Wiebe wipte demonstratief dit tiende lokaal uit de maquette en zette het voor de wethouder neer. 'Hier heb je het', zei de architect. Waarmee hopelijk het laatste woord niet is gezegd.
+ U heeft de maquette in de krant kunnen zien. (Ook hier op muideninfo.nl-red.) Hofman heeft zijn goede naam als bedenker van ingenieuze oplossingen weer eens eer aan gedaan. Wie een torenflat op het Kerkplein had verwacht, toen het plan voor de bouw van de etage met drie klassen bekend werd, kwam bedrogen uit. De Muiderbergse architect is er in geslaagd om, slim gebruik makend van de 'gaten' in de bestaande constructie, de nieuwbouw niet meer dan 1,20 meter boven de huidige school uit te laten steken - op één hoger punt boven de hoofdingang na.
+ Het lijkt erop dat Wiebe Hofman indertijd voorzien heeft, dat er wel eens lokalen boven op de school zouden moeten komen. De Jozefschool staat bekend om zijn goede onderwijs en heeft dan ook een grote aantrekkingskracht op ouders van alle gezindten. Anders dan vroeger is in principe ieder kind welkom, ook bijvoorbeeld kleine Moslims. Er zijn nu al 230 leerlingen. Daarvan zitten er ettelijke in diverse noodlokalen.
+ Een herinnering: in de jaren zeventig waren er nog maar zo'n tachtig leerlingen. De tijd lijkt ver weg dat meester Bep Vos elke schooldag op de fiets met een sliert katholieke kinderen uit Muiderberg achter zich aan over de Zuidpolderweg naar Muiden reed. Het leek wel of ze altijd tegen de wind in moesten trappen.
+ Een handjevol Herengrachtbewoners, die aan de achterkant op de school uitkijken, en gealarmeerd naar de avond was gekomen, schrok al evenmin van de bouwplannen. Ton Bruns sputterde wel een beetje tegen. De jeugd zou in zijn badkamer kunnen kijken wanneer er lokalen boven op de school komen, maar dat moet erger zijn voor de kinderen dan voor Bruns.
+ Zoals gezegd stond de avond in het teken van de overlast voor de buurt. Maar zeker zoveel aandacht was er voor de veiligheid van de kinderen zelf. Ze spelen tussen de auto's, gebruiken die als doel bij straatvoetbal, en wurmen zich met hun fietsjes overal doorheen. Het schoolplein is te klein en de angst dat het een keer helemaal fout gaat is groot. Ook was er nogal wat ergernis over moeders die hun kinderen niet achter op de fiets, maar met de auto naar school brengen. Ouwe Muier vindt dat je daar begrip voor moet opbrengen. Een moeder wil ook wel eens laten zien dat ze een auto heeft en kan rijden. Maar misschien is het nog zieliger. Misschien hebben die moeders wel helemaal geen fiets.
+ Iedereen had vrede met de voorgestelde oplossing. Andere oplossingen kwamen niet aan bod. Toch waren die er wel, al wist niemand van het bestaan. Bijvoorbeeld het plannetje dat Eric Pieter Vlaanderen indertijd in de raad ontvouwde. Geen gek plan. De twee oude huisjes in de vroegere Kerkachterstraat waar momenteel Kunie de Baat met haar crèche in zit, zouden van Kunie kunnen worden gekocht en als extra klaslokalen ingericht, dus een dependance tegenover de school. Kunie de Baat zou dan met haar grut naar het nog steeds leegstaande kruisgebouwtje kunnen. Dat wil ze dolgraag. En de buurt ook.
+ Zoals u op de kabelkrant kon zien, was de lokale politiek op deze avond opvallend aanwezig. Dat is een goede zaak: luisteren naar de burgers, die je immers vertegenwoordigt. Meepraten mag natuurlijk ook, waarom niet? Als je maar niet de politieke standpunten van je partij gaat staan uitdragen, dan moet je zelf maar een avond voor de bevolking organiseren. Volgens ooggetuigen leek het daar bij Jaap Meijer wel op.
+ Op de eerste tekeningen die Wiebe Hofman maakte, stonden op de nieuwe lokalen kappen, zeg maar puntdakjes. Die zouden niet of nauwelijks vanuit de straten in de omgeving te zien zijn, maar wel vanaf de Vestigwal. Dat mocht niet van de Welstand en Monumentenzorg. Muiden is immers een beschermd stadsgezicht. Terecht natuurlijk: witte puntmutsen die ver boven de wal van het Muiderslot uitsteken, die zijn pas esthetisch verantwoord! Het is dus toch maar een plat dak geworden, minder mooi dan kappen, vindt Wiebe, maar eigenlijk valt het nog best mee.
+ Een tegenstandster van de uitgroei van de school in de schoolwandelgangen: 'Zielig voor Wiebe, dat niemand iets aardigs over zijn oplossing zei'. Waarom zei u dat zelf dan niet, mevrouw?
+ Cees Leupen, de wethouder en George Barlage, de burger, zijn water en vuur: een regent die een rebel op zijn pad vindt. Ook nu weer was er een harde, humorloze confrontatie. Leupen tot de omwonenden: 'U krijgt bericht over de ontwikkelingen'. Barlage: 'Wanneer?' Leupen: 'Als er overleg is geweest'. Barlage: 'Wanneer? Ik zit al acht maanden op een antwoord van de gemeente te wachten'. Leupen: 'Dat heeft hier niets mee te maken. Daar hebben we het nu niet over'. Dat klopt. En dat is nu juist zo erg.
+ Een indringer op de Grote Zeesluizen. Een jonge, grote, glanzend zwarte, goed doorvoede kat met opvallend zware poten verjoeg regelmatig de liefdevol door de sluiswachters opgevangen zwerfkat Rolmops. De zwarte kat, een aandachtvragende vrijkous, vrat de brokjes van Rolmops op, terwijl die zielig vanaf een veilig plekje toekeek. Volgevreten draafde de zwarte kat de Sluisstraat uit om de Zeestraat in te slaan. Je zou zweren dat het een hondje was, zoals dat beest kwam aanrennen.
+ Er is een eind gekomen aan de praktijken van de zwarte vreetzak. Buren rond de sluis werden ingeschakeld om de eigenaren op te sporen. Die bleken niet in Muiden te wonen. Het was een logeerkat. Ondanks zijn grove postuur moet het een vrouwtje geweest zijn, althans ze had een of andere meisjesnaam, die de sluiswachters meteen weer vergaten, want ze komt gelukkig niet meer terug.
+ Stoere jongetjes vonden het nodig om de kledingcontainer bij de Amsterdamsepoortbrug om te kieperen. De uitdaging was natuurlijk dat het een loodzware bak is. Gelukkig stond-ie weer snel overeind, zodat de gevers van kleding voor het goede doel hun pakketten weer door de opening konden gooien en de mannen die de kleding ophalen er weer bij konden. Zouden die etterbakken beseffen wat ze aanrichten? Ik hoop van niet, anders zou het helemaal erg zijn.
+ In het jongste nummer van de Sluiz staat onder de titel 'Gezeur' een gedicht: 'Wie zonder gezeur is, werpe de eerste steen. Want twee gekken weten meer dan een. Beter twee keutels in de pot dan een in de hand, zo is gebleken. Maar een bord voor je kop is minder erg dan hem in het zand te steken'. Het is een prachtig gedicht, daar zal iedereen het over eens zijn. Alleen: wat bedoelt de dichter? Waarom zou je een bord in het zand steken?
+ De nieuwe Sluiz beveel ik overigens iedereen aan (45 eurocent bij De Hoek). Het is een ijzersterk nummer met een prachtverhaal over de sleepboot Nielsson van Pam Loohuizen, die zonder pardon een zeiljachtje, dat twee argeloze Hilversummers aan de Nielsson hadden vastgelegd met bemanning en al op sleeptouw nam. Met onthullingen over een Muier jongeman die als de even bekende als beeldschone May Day alle andere travestieten van ons land de loef afsteekt. En met 'Stopverf', de rubriek waar Ouwe Muier altijd meteen gaat kijken om te zien welke keutels hij nu weer gemist heeft.
+ En jawel hoor. Hij had beter op moeten letten op Prinsjesdag, want het kabinet, zo staat bij Stopverf, wil 61 miljoen euro uittrekken voor de verbetering van de brug bij Muiden en de snelwegen. Niks aquaduct. Maar ja, wat viel er anders verwachten van die vrije blije asfaltfanaten van de meeregerende LPF?
+ Een nieuwtje in de Sluiz dat zelfs de kabelkrant haalde, is dat het oude winkeltje van Pronk in het begin van de Sluisstraat nu toch eindelijk dreigt te worden gerestaureerd. Wat dan ook wel mag na alle pogingen hiertoe vanaf 1966. Beide commissies (Monumenten en Welstand) hebben de benodigde toestemming gegeven om het oude pand te renoveren. Ook de aangevraagde nieuwbouw erachter is toegestaan. Nu alleen nog de gemeenteraad meekrijgen, maar dat zal geen punt zijn.
+ Even bij Herman Pronk naar de stand van zaken geïnformeerd. 'Het is nog niet zover, maar er zit schot in', zegt Herman. Kennelijk nog niet genoeg om het schot voor het raam om te keren, met de tekst 'Binnenkort komt hier Grand Café Het Gat van Muiden'. Als het heel lang duurt kan Herman Pronk altijd nog het schot voor het andere raam terugdraaien, het schot waarop Leupen er aan herinnerd wordt dat hij terug zou bellen. Indertijd werd dit schotschrift uit menslievendheid omgekeerd.
+ Zaterdag was een Amerikaans tafereel op Nooitgedacht te zien. Twee Muider dames hadden een 'garage sale' georganiseerd. Het nieuwe verschijnsel trok veel belangstelling. Het zag er vrolijk uit met de vlaggetjeslijn en al die naar buiten gesleepte spulletjes. Niet iedereen had door wat de bedoeling was. Er waren Muiers die dachten dat de garage in de uitverkoop was gegooid, met van alles en nog wat erin, behalve de auto. Ook was niet duidelijk voor welk doel de garage sale was, maar Ouwe Muier heeft wel een vermoeden.
+ Vanaf het IJsselmeer voeren een zeilboot en een motorboot tegelijkertijd de sluis in. De zeilboot had pech met het roer. Ook kregen ze de motor niet aan de praat. De schipper van de motorboot maakte aanstalten de zeilbootbemanning op sleeptouw te nemen, maar dat hoefde niet, want het jacht kon ineens op eigen kracht verder. Met een flink vaartje ging het naar de brug in de A1, die op dat moment open gedraaid werd. Ze haalden het - en de motorboot ook, zou je verwachten, maar daar was geen sprake van. De motorboot kwam niet vooruit, nog geen centimeter. Hij lag muurvast in de kolk.
+ Toen de schipper met een pikhaak in de schroef ging woelen haalde hij een visnet naar boven. Het was hoogstwaarschijnlijk een net dat hij meegesleurd had uit de buitenhaven. Of misschien was het een cadeautje van de zeilboot. Met man en macht werd vanaf de sluiskade het net op het droge getrokken, stukje bij beetje, in totaal wel twintig meter.
+ Toen het net aan de oppervlakte verscheen, kwam ook boven water waarom er geen enkele beweging in de motorboot was te krijgen: het eind van het net zat klem tussen de sluisdeuren. De Urker visser, die met zijn UK in Muiden ligt, herkende het net absoluut niet, maar hij wilde wel graag gratis het stuk hebben dat nog niet kapot getrokken was. Het is allemaal nog goed gekomen. Maar het zag er naar uit dat de schade behoorlijk groot zou zijn. Dit weerhield een dame van de Herengracht er niet van om uit te roepen: 'Grutjes, ik lach mij een kriek!
+ Ook die mooie smalle vaantjes gezien met 1050 Muiden? Het zijn proefmodellen. Om reacties uit te lokken staat er een handvol op plaatsen waar veel mensen komen, zoals in de hal van het gemeentehuis en bij Ome Ko. Wat er gaat gebeuren als de proef slaagt (en dat moet wel, want iedereen vindt de vaantjes mooi) is nog geheim. Een goed bewaard geheim, net als een aantal andere verrassingen die de Stichting 1050 jaar Muiden voor de bevolking in petto heeft.
+ Laatst was een van die geheimen uitgelekt. Ouwe Muier was er natuurlijk als de kippen bij, toen in de krant stond dat er een verbinding met baileybruggen naar Pampus zou komen, maar dat er even niet aan gedacht was of de landmacht wel genoeg baileybruggen zou hebben. Dat was dus niet het geval. Maar zo gauw laat de Stichting 1050 jaar Muiden zich niet uit het veld slaan. Je hebt ook nog de Marine, om maar wat te noemen. Het is dus nog maar de vraag of het plan inderdaad een brug te ver is.
+ Nieuwe ontwikkelingen rond de tent met de puntmutsen bij het Muiderslot. Het advies van Monumentenzorg is eindelijk binnen. Het is een positief advies. Monumentenzorg heeft geen bezwaar tegen de tent, zomin als eerder de Welstandscommissie. Een B&W, die gedoogde dat de tent zonder vergunning werd opgetrokken, is voornemens vrijstelling te verlenen. Dus als de bouwvergunning er is, is de weg vrij voor het Muiderslot. Dan kan er gebouwd worden. Wat dus al gebeurd is.
+ Ook is de procedure gestart, waarbij gedurende twee weken de gelegenheid wordt geboden de bouwtekeningen te bekijken op het gemeentehuis om te zien hoe het zal worden. Die moeite kunt u zich besparen, want al maandenlang is vanaf de Hakkelaar en het IJmeer te zien, hoe fraai de witte puntmutsen zich aftekenen binnen het beschermde stadsgezicht van Muiden.
+ Het maakt allemaal niets uit. Vergunning of niet, de tent mag blijven staan. En wel tot 2006. Niet het hele jaar door, maar steeds tot 31 oktober (en niet 1 oktober, zoals eerder in de keutels stond). Voordat de winter invalt wordt de tent afgebroken en opgeslagen, en in de lente weer opgetrokken. Zodra B&W besluit een bouwvergunning af te geven, wat nog enkele weken op zich kan laten wachten, treedt een termijn van zes weken in. In die tijd kan iedereen bezwaar maken tegen de bouw van de tent. Die er al staat. Pardon, die dan alweer afgebroken is.
+ Een klier snerpt onafgebroken op zijn brommer door de straatjes van Muiden. Verschillende keren scheurt hij rakelings langs een wandelaar: een oudere inwoner. Die is het spuugzat en steekt zijn hand op als stopteken. De wegpiraat stopt waarachtig. De senior zegt: 'blijf even zo staan, ik wil je gezicht onthouden, dan weet ik wie ik hebben moet als een van mijn kleinkinderen door een brommer geschept wordt. 'Kijk eens dom', vraagt hij de jongen. De jongen kijkt dom. 'Mooi zo, nu is het wel genoeg, nou ophouden' zegt de oude wandelaar. Maar zelfs al zou hij gewild hebben: dat kon de jongen niet, ophouden met dom kijken.
+ Op de steiger van de appartementenbouw aan de Ossenmarkt staan twee mannen met hoeden met brede randen, een rood sjaaltje om de hals en gereedschap in hun heupgordel als pistolen in de holsters. Het zijn verre Oosterburen, met een heel eigen taaltje. Maar ze begrepen Ouwe Muier heel goed toen die naar boven riep: 'Sind Sie Baucowboys?' 'Ze verstaan je niet, het zijn Oost-Duitsers' riepen hun Nederlandse maten naar beneden. 'O nee?' verweerde Ouwe Muier zich: 'Bouwcowboys is ook Oostduits'. 'Onzin' riepen ze terug: 'Cowboys is Engels'. Daar zit iets in.
+ Een briefje op de glascontainer op het Vestingplein: 'Wie weet een leuk oud huisje of een woonboot te huur of te koop. Opknappen geen probleem (eventueel voor een jaar)'. Was getekend: Suzanna Stok. Suzanna wil ook wel een huisje of woonboot ruilen tegen haar appartement in Amsterdam. Ik geef haar weinig kans. Maar ik vind de poging zo aandoenlijk, dat ik haar graag wil helpen. Als u van uw leuke oude huisje of woonboot af wilt, bel: 020 -6830276.
+ Elke keer wanneer de grote basculebrug in de A1 opengaat leidt dit, door de vertraging van het verkeer naar en van de Randstad, tot een economische schade van vijfhonderdduizend euro, oftewel gemiddeld tweehonderd euro per in de file wachtende auto. Schipper Ruurd Kleuver wil het op een akkoordje gooien met Rijkswaterstaat. Hij vaart gemiddeld eens per week met zijn 'Anna' door de brug. Voor een eenmalige uitkering van vijfhonderdduizend euro is hij bereid hiermee te stoppen.
+ Het schijnt dat Huib Smelt helemaal uit Frankrijk overkomt om havenmeester te zijn tijdens de komende hardzeildagen. Kan knap lastig worden. Huib spreekt alleen nog maar Frans. Maar wat maakt het eigenlijk ook uit. Je kunt hem toch niet verstaan.
+ We hoeven op 1 november helemaal niet naar de A1 om de Koningin te zien. Ze stapt die vrijdag om 8 uur 's morgens op de boot voor een vaartocht naar Weesp vanaf de Groote Zeesluizen. En daarvóór neemt ze een lekker bakkie leut bij Ome Ko. Naar de laatste jaren regelmatig blijkt, vindt Hare Majesteit het leuk om gewone mensen te ontmoeten, in plaats van alleen slijmballen.
+ Geteld langs de kant van de Weesperweg: zes grote gele borden voor een braderie annex curiosamarkt op het parkeerterrein van de Maxis, plus vijf grote borden voor een occasionshow op hetzelfde terrein. Alsof de gemeente geen verloedering genoeg getolereerd heeft in de Bloemendalerpolder. Of wordt dit toegestaan om vast te wennen aan Nieuw Muiden met zes keer meer inwoners dan het huidige stadje? De man achter de gele borden schijnt een wildplakker te zijn. Maar is dat een excuus? Ze staan er al een hele tijd.
+ Een senior kijkt schuw om zich heen of er overvallers in de buurt zijn, voordat hij het glazen hokje van de Rabobank binnengaat om geld uit de muur te trekken. Hij moet heel wat geld opnemen. Eigenlijk pint hij in dit geval liever niet, maar hij is bang voor een snauw als hij binnen aan de balie om zijn geld vraagt. Daar houden ze niet van. Als het voor hem ingewikkelde pinnen achter de rug is, telt hij de biljetten zorgvuldig na. Het zijn er veel. Veel kleine coupures, dan wordt je geld niet geweigerd, zoals bij die grote lappen met enorme bedragen. Hij is onzeker en vergist zich. Hij telt de stapel bankbiljetten nog een keer na, en voor alle zekerheid nog een keer. Buiten het hokje heeft zich een rij wachtenden gevormd. 'Waarom tel je het thuis niet na', krijgt hij te horen als hij zich verontschuldigt.
+ Van drie oud-raadsleden valt op, dat ze veel meer dan andere oud-raadsleden (het gros laat zich nooit meer zien) op de publieke tribune zitten om de Muidense gemeentepolitiek te volgen. Deze drie waren bepaald niet de slechtste volksvertegenwoordigers. Hette Zijlsta, Henk Beenen en Janneke Knijn verdienen het te worden opgenomen in publieke eregalerij vanwege onzelfzuchtige belangstelling voor Muiden en Muiderberg.
+ De restauratie van de Westbatterij (voegwerk en dak) is op het lieve sommetje van 840.000 euro's begroot, reden waarom B&W voorstelt de opknapbeurt eerst maar even te beperken tot alleen het dak
+ Het is de bedoeling dat er een speciale website komt voor de vrijwilligers van Muiden en Weesp. De naam wordt het Vrijwilligersplein. Daarnaast komt er waarschijnlijk ook een vrijwilligerskrant.
+ Dikke Piet loopt op een avond op de Lelie. 'Hoi Piet, verdwaald?' Piet: 'nee, mijn zuster is jarig en dan ben ik het ook, daarom vergeet ik het nooit'.
+ Opgevangen kort, na de inspreekavond over de uitbreiding van de Jozefschool: 'Waarom een leerlingenstop? Geboortebeperking is dé oplossing'. Dat had je heel vroeger, toen de Jozefschool nog voor de volle honderd procent Sint Jozefschool was, niet mogen denken, laat staan fluisteren en al helemaal niet in het hol van de leeuw.
+ Als je op Pampus trouwt heb je huwelijk en huwelijksreis ineen. Dus niet zeuren over de kosten.
+ In een vorige aflevering gaf Ouwe Muider toe dat hij zelf nogal eens zeurt, zij het wel altijd voor een goed doel. Naar aanleiding van zijn ontboezeming kwam er een mailtje binnen, waarin een Muier, die zijn naam liever niet genoemd ziet vanwege zijn kwetsbare positie, schrijft: 'Zeur jij maar lekker door! Er komt een tijd dat 'ze' je zullen missen'. Ouwe Muier voelt zich gesterkt, maar wie zou de man van de mail toch met 'ze' bedoelen?
+ Een keutelwijsheid tot besluit: als mensen die kritiek krijgen, nu eens vóór ze boos worden, bij zichzelf te rade gaan of de kritiek de spijker op de kop slaat. Dan zou er heel wat minder narigheid in hun wereldje zijn. Het kost moeite, weet Ouwe Muier uit persoonlijke ervaring, maar je voelt je een stuk lekkerder.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: