- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Een reuteltje keutels als tussendoortje.

3-oktober-2002

+ Bewoners van Noordwest, die het spuugzat zijn dat de parkeerplaatsen in hun straat bezet worden gehouden door langparkeerders - met name door leden van de Koninklijke en door Oosterburen, die een week of wat gaan zeilen - hielden een tijdje geleden een enquête in de buurt. Ze willen dat hun wijk vergunningengebied wordt. Van de 100 brieven die huis aan huis verspreid werden, kwamen er 55 terug. Een en al bijval.
+ Er werd contact opgenomen met de gemeente. Die herinnerde de actiegroep er onlangs fijntjes aan, dat Noordwest, een jaar of wat terug (evenals Zuidwest) te kennen had gegeven dat ze niets van vergunningen moesten weten. Maar tijden en meningen veranderen. Het streven is om deze maand nog een inspraakavond voor de bewoners te organiseren.
+ Het laatste weekend van deze maand zijn er weer Hardzeildagen. Dat is nu al voor de 24ste keer. Volgend jaar wordt dus het vijfde lustrum gevierd. Dan zullen er vast wel meer schepen komen, dan de circa 75 schepen die voor dit jaar worden verwacht. Een flink deel van de schepen komt al op donderdag en vrijdag binnen. De drukte in de haven brengt met zich mee, dat de schepen breder zullen liggen dan we gewend zijn, maar de Muider Hardzeildagen Commissie zal er alles aan doen om de doorvaart vrij te houden.
+ Volgens ooggetuigen zaten raadslid Riet Ruijzendaal en wethouder Dick Schulp elkaar deze week stevig in de haren tijdens een discussie in het RTL4 programma 'Over de Balk'. De woordenwisseling ging over de blokken, die de bocht bij de Zuidpolderweg en Nooitgedacht West afbakenen, en als een bergketentje boven het wegdek uit pieken. Deze blokken zijn de schrik van iedere automobilist, die geneigd is kort door de bocht te gaan. 'We hadden duizend euro kunnen besparen, als er meteen paaltjes waren gekomen in plaats van die blokken', betoogde raadslid Riet: 'ze zijn niet om aan te zien'.
+ Eerst een verkeerstechnisch advies vragen, voordat je aan de gang gaat, was de les die hier volgens haar uit te leren viel. Maar wie Dick Schulp kent, weet dat deze zich niet zonder slag of stoot gewonnen geeft. Hij sloeg terug met een argument waar je geen speld tussen kan krijgen. Het kwam hier op neer: 'Als de automobilisten op de weg rijden, en niet op de berm, kunnen ze geen blokken raken, en dus ook geen brokken maken'. Ouwe Muier vraagt zich af wat een verkeerstechnisch advies kost. Duizend euro?
+ Als ze toch aan het verbeteren slaan op deze kruising, laten ze dan in één moeite door iets doen aan het aanzien van het wegdek. Ter hoogte van de tandarts is het een allegaartje van gekleurd en oud gebrokkeld asfalt, mooie oude straatsteentjes en stijve nieuwe klinkers.'Niet om aan te zien', om met Riet Ruijzendaal te spreken.
+ Het Hoogheemraadschap in de bocht. Tientallen woonbooteigenaren ontvingen over de post een volgepropte envelop, die dichtgeplakt was met cellotape. Er zaten maar liefst vier rekeningen in, voor vier jaar liggeld. De verschuldigde totaalbedragen beliepen per woonboot soms meer dan tweeduizend euro: drie rekeningen over de afgelopen twee jaar en het lopende jaar, en één alvast voor 2003. Dat laatste is blijkbaar gedaan om te voorkomen dat het Hoogheemraadschap kan worden verweten dat ze te laat zouden zijn.
+ Wie had daarop gerekend! De klap kwam hard aan. Temeer omdat er geen begeleidende brief bij was, laat staan een excuus. Een woonbooteigenaar belde verontwaardigd op. Even later werd hij teruggebeld. Niet door het Hoogheemraadschap, maar door de DWR, die de liggelden 'doet'. De DWR verontschuldigde zich uitvoerig. Er was een administratieve achterstand ontstaan door ziekte onder de medewerkers. Drie jaar ziek en nog een jaar ziekte in het vooruitzicht. Niet best.
+ Gastheer Reinier zwaait met zwier het portier open van een glanzende bolide die voor het parkeerpaaltje van de Doelen gestopt is. Er zit een elegante dame achter het stuur. Kabonggg! Een diepe deuk. Het blijkt dat Reinier het portier tegen een richel op het hek naast het terras heeft geknald. 'Heb ik een deuk? vraagt de elegante dame. Reinier duwt het portier zachtjes tegen de richel. Die past precies in de deuk, als of het ervoor gemaakt is. De restaurateur vloekt hartgrondig, maar valt meteen daarna terug in zijn rol van beminnelijke gastheer. Een vakman.
+ De schoolstrijd is nog niet voorbij. Wethouder Cees Leupen bepleitte ongevraagd, en nota bene in de school zelf, een leerlingenstop voor de Jozefschool. Want 'je kunt niet op deze locatie bezig blijven met uitbreiden'. Er zou wel eens iets meer achter kunnen zitten. Een gelijkmatige verdeling van de kinderen over beide basisscholen zal de wethouder van onderwijs welkom zijn. Maar wat weegt het zwaarst? De keus van de ouders toch zeker?
+ Wie weet heeft Cees Leupen al een nieuwe Jozefschool in de Bloemendalerpolder in zijn hoofd zitten. Hij zal liever een school in deze polder zien, dan een in de vestingwal, hoewel dat best wel eens een prima oplossing van het ruimteprobleem zou kunnen zijn - zo goed als indertijd het onderbrengen van het gemeentehuis in de vestingwal een goede oplossing was, althans een betere dan een gemeentehuis bouwen in een woonwijk, wat uiteindelijk gebeurde. Weet u het nog, die afbraak van Het Anker (en de daarmee gepaard gaande kapitaalvernietiging)? Daar hebben ze nu spijt van.
+ Twee beroemdheden op één foto. Willem van Hanegem en Johan van Wonderen (niet te verwarren met Kees van Wonderen, de voetballer). De foto is gemaakt in de geluidsstudio, waar Gerrit Gort, van beroep geluidsman, Johan mee naar toe had genomen. Voor de gezelligheid. En om met de kromme op de foto te komen natuurlijk.
+ Twee jongemannen reden onlangs lange tijd in Muiden rond om te kijken waar ze het best het hek met het bord konden plaatsen, waarop aangekondigd wordt dat vijftig meter verderop de weg afgesloten is voor gemotoriseerd verkeer. Uiteindelijk zetten ze het haaks op de gevel van Ome Ko, zodat je er als voetganger met een bocht om heen moet. Ze hadden zich de moeite kunnen besparen. De Herengracht Noord is helemaal niet afgesloten. Het afsluithek is opzij gezet en alle auto's rijden vrolijk over de gracht, slaan de Ossenmarkt op en wringen zich langs de steigers van de appartementenbouw. Zo zie je maar weer, dat alles goed komt in Muiden.
+ Dat geen automobilist zich aan het inrijverbod houdt, kan gevolgen hebben voor de verzekering. De weggebruikers zullen er niet bij stilstaan, maar hoe zou het zitten met de schadevergoeding als er brokken worden gemaakt? Met name bij de lange smalle doorgang tussen de steiger en de hal van Gort hou je soms je hart vast.
+ De jonge, zwarte kat met de zware poten is weer terug op de Grote Zeesluizen. Ze is maar kort weggebleven. Ze probeert nu maatjes te worden met de vaste zwerfkat Rolmops, waar ze de brokjes van jat, maar Rolmops moet niets van dat jonge ding hebben. Niets aan de hand. Dan maar kopjes geven en op de rug rollen voor de sluiswachters. Die vinden dat wel leuk.
+ Er is inmiddels wat meer over de indringer bekend. Ze is van een kapster die in Muiden werkt en hier wil wonen. Ze heeft haar poes alvast maar bij vrienden in Muiden gedropt, zodat ze hier kan wennen. Dat lukt aardig. Wat heet: de zwarte dame is niet alleen thuis op de sluis, ze speelt er ook nog de baas. Mieke noemt haar zwartjas, omdat haar lange pels zo zwabbert als ze er een vaartje in zet.
+ Wie had ook al weer dat fantastische plan bedacht om de Amsterdamse Poortburg te laten uitlichten door lichtkunstenaars, als vervanging van de Kerstverlichting van de MOR, die niet meer bruikbaar was? Vol verwachting stond het gemeentebestuur samen met leden van de MOR vorig jaar in de schemering op de brug tijdens de Grote Proef. Helaas hadden maar een paar genodigden in de gaten dat die proef geslaagd was, want je merkte er nauwelijks iets van, zo esthetisch verantwoord was het. Degenen die een uitbundige feestverlichting hadden verwacht, zoiets als de Magere Brug over de Amstel met al die lampjes, kwamen bedrogen uit.
+ Na de geslaagde proef was het wachten op de DWR die het plan had om de sluisbrug in lichterlaaie te zetten. Ook de Naarderpoortbrug stond op het programma. De Weesperpoortbrug lag te ver uit de route, maar de Keetpoortsluisbrug, waarover elke ochtend het sluipverkeer rost, had weer wel gekund. Maar ja, er gebeurde verder niets, behalve dan dat de spotlights en lichtslierten op de Amsterdamsepoortbrug een voor een deskundig werden gemold.
+ Het schijnt dat DWR heeft afgehaakt omdat er achteraf geen geld voor brugverlichting zou zijn, maar het is ook mogelijk dat ze even de resultaten met de Amsterdamse Poortbrug hebben afgewacht. Advies aan het gemeentebestuur: breng de kosten onder bij de post onvoorzien en vergeet verder gewoon wat er gebeurd is. Let op: er kraait geen haan naar. Goedemorgen, dit is Muiden.
+ Wie de zwanen volgt, weet dat de moeder met de twee grote grijze jongen, de Vecht plus het water ten westen van de Vecht als territoor heeft verkozen en dat de vader achter de Keetpoortsluis in de Vest en de Naardertrekvaart verkeert. Ze hebben een lat-relatie (living apart to get her). Als die uit de kluiten gewassen zwaan aan de Oostkant van Muiden al de vader is.
+ De afgelopen maand passeerden zevenhonderd boten meer dan in september vorig jaar de Groote Zeesluizen. Merkwaardig, want ook toen was het die maand mooi weer. Over heel 2002 genomen zal het aantal passanten ongeveer hetzelfde zijn als in 2001. Komt door het slechte voorjaar.
+ Kleinzoon spaart euromunten uit vreemde landen. Opa en oma verzamelen ze voor hem. Vraagt kleinzoon ongeduldig: 'wanneer komen jullie nu eindelijk eens met euromunten uit Andorra en Vaticaanstad?'
+ Hoe lang zou je in Muiden moeten wonen, voor je een mening mag hebben over de kruitfabriek? Je hele leven? Als dat zo is, dan spreekt de burgemeester voor zijn beurt. Van de andere kant: zijn woorden stellen het volk gerust. De kruitfabriek is 100% veilig, dat staat wel vast. Als dit niet zo was, dan hadden we vast nog wel iets vernomen van dat zogenaamde brandje van vorig jaar augustus.
+ Er lag een bos witte bloemen aan de voet van het beeldje van Jan Melis. Misschien dat ze er nog liggen, want je mag zeggen van de hangjeugd wat je wil, dàt respecteren ze. Het zijn mooie bloemen. Het is alsof een bruid er haar bruidsboeket heeft achtergelaten. Zo'n spontaan eerbetoon aan ons aller Jan Melis doet een Muider mens goed.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: