- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Bloemengeur & Keutelklanken.

14-okt-2002

+ Nederland neemt afscheid van prins Claus. Vanaf vorige week woensdag ligt ook in Muiden een condoleanceregister op het gemeentehuis. Maandagmorgen hadden al meer dan honderd inwoners hun handtekening geplaatst, vaak met een persoonlijke kanttekening. Er waren zelfs hele brieven bij. Een overtuigend bewijs dat Claus bij velen iets heeft losgemaakt.
+ Aan het begin van de begrotingsbehandeling die donderdagavond plaatsvond (maakt u zich vooral niet ongerust: de raad heeft de begroting goedgekeurd), herdachten de burgemeester en enkele fractievoorzitters de prins. Met name wat Jan Hylkema zei, sprak Ouwe Muier aan: 'Prins Claus was een immigrant die in eerste instantie niet gewenst was. Ook nu komen er nog immigranten naar Nederland. Prins Claus was de laatste jaren een van de meest geliefde personen van het koningshuis. Laat dit een les zijn voor allen die roepen dat Nederland vol is. Ook van de huidige immigranten moeten we het straks misschien wel hebben'.
+ In juni 1966 kwam prins Claus naar Muiden. Hij bezocht de door de ontploffing op de kruitfabriek getroffen stad, zo staat onder de kop 'Prins tussen de ruïnes' in een Telegraaf uit die tijd te lezen: 'de Prins bezocht onder meer de zwaargetroffen woning van kruitfabriekemployee Gilissen. Daarna maakte hij een korte wandeling door de stad'. Er is een foto bij geplaatst, waarop naast een jeugdig ogende Claus een minstens zo jeugdig ogende burgemeester Pim Jongeneel (toen 35) te zien is. Sla voor meer informatie Kruitpad 16 er op na, het boek dat Guus Kroon uitgaf ter gelegenheid van de driehonderdste verjaardag van de kruitfabriek.
+ Een persoonlijke noot over prins Claus. Lang geleden, toen ik nog jong en mooi was, schreef ik in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst een audiovisuele presentatie over stadsvernieuwing. Prins Claus was bij de officiële eerste vertoning. Hij wilde de schrijver ontmoeten. Vereerd schudde ik hem de hand. Ik verwachtte een compliment, want zo gaat dat bij die gelegenheden. Maar dat viel lelijk tegen. Hij verweet me dat de presentatie een te rooskleurig beeld gaf van de stadsvernieuwing, en vertelde hoe de werkelijkheid was; wat er sociaal bezien allemaal mis was in de vernieuwingswijken.
+ Ik stond met mijn mond vol tanden. Ik had gedaan wat er van mij verwacht werd, namelijk een optimistisch, 'verkopend' beeld schetsen. Ik kon mij moeilijk achter mijn opdrachtgever verschuilen, door die er de schuld van te geven dat ik me niet meer in de materie verdiept had dan voor dit doel nodig was. Prins Claus leerde me een lesje: duik altijd diep in je onderwerp, informeer je volledig, en sta achter hetgeen je te vertellen hebt. Dat heb ik sindsdien naar vermogen gedaan. Het heeft me de nodige opdrachten gekost, maar ik voelde me er altijd prettig bij. Moest ik even kwijt.
+ Om elk misverstand uit te sluiten: het bezoek dat de koningin op 1 november aan de Gooi - en Vechtstreek zou brengen, waarbij zij als eerste Muiden zou aandoen om van hier uit naar Weesp te varen, gaat niet door. Het is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat stond al in de krant, maar er waren links en rechts twijfels gerezen toen in De Volkskrant van 8 oktober stond dat leden van het koninklijk huis geen publieke activiteiten zullen ontplooien tot 1 november – dus niet tot en mét 1 november.
+ 'Je kan me wat', dacht Dirk van de Plas afgelopen donderdag, en hij draaide zijn haringkar met de achterkant naar de schrale oostenwind, die pal op zijn handel stond. Dit bleek een goed idee, temeer omdat Dirk en Wil en de klanten niet alleen lekker uit de wind stonden, maar ook nog eens konden genieten van het warme najaarszonnetje. In de twintig jaar dat hij hier komt, heeft Dirk maar een heel enkele keer met zijn kont naar Eric Hoetmer toegestaan. Voorwaarde is niet alleen dat het weer zich voor zo'n opstelling moet lenen, maar ook dat zijn vrouw Wil erbij is, want een haringkar zet je niet in je eentje naar je hand.
+ De kar was zo neergezet, dat voetgangers gedwongen waren langs de voorkant te passeren. Klanten op de fiets en met de auto zagen al van verre dat Dirk open was, want hij had wat kratten achter de kar gezet, dus aan de kant van de weg. Kaasvrouw Rita Kop had andere ervaringen. Toen ze op een dag haar kar met de rug naar de wind zette, scheelde haar dat klanten. Een aantal mensen had niet door dat ze gewoon open was.
+ Rita zit nu te spinzen op een slimme manier om, net als de van der Plasjes, het nuttige met het aangename te verenigen, bijvoorbeeld door haar bestelbusje zodanig te parkeren dat niemand om haar aanwezigheid heen kan. Voordeel van de stand van zaken op de bewuste donderdag was, dat Dirk en Wil vanuit hun kar en Rita vanuit de hare elkaar de hele dag lang in de gaten konden houden.
+ Het is al weer een dag of wat volop Sinterklaastijd in Muiden. De laatste Paaseitjes zijn nauwelijks weg bij de Neefjes, of de grote chocoladeletters liggen er al weer. Bij bakker Stricker is zelfs een enorm roze marsepeinen varken op de toonbank neergestreken. Als september niet zo mooi was geweest, was de Sinterklaastijd al eind augustus begonnen.
+ Als een bedrag van duizend euro al genoeg is om een wethouder en een raadslid uit Muiden voor de camera van 'Geld over de Balk' van RTL4 te laten rollebollen, zoals onlangs rond de witte blokken op de Zuidpolderweg gebeurde, dan zijn er nog wel andere en indrukwekkender voorbeelden uit Muiden te bedenken voor dit programma over verspild geld. Wat te denken van de fl 15.000, - die Muiden uittrok voor het experiment om de hondenpoep te bestrijden via zakjes die je uit een gefiguurzaagde hond kon trekken? En wat van die fl. 50.000, - voor het verlichtingsplan, waarvan als enig zichtbaar resultaat de spots op de oever van de Singelgracht bij de Amsterdamsepoortbrug op vandalen staan te wachten?
+ Frank Wagenmans, bijna slager af, maar onverminderd voorzitter van de MOR, maakte als enige gebruik van het spreekrecht voor burgers aan het begin van begrotingsbehandeling. Zijn onderwerp was het sfeerverlichtingsplan. Dit plan heeft de MOR, die zo slim was geweest eerst de kat uit de boom te kijken, totnogtoe geen cent gekost, maar het ziet er naar uit dat het de Muider winkeliers al evenmin een cent zal opleveren.
+ Aanleiding om met een groots gemeentelijk verlichtingsplan voor de bruggen te komen was de onbruikbaar geworden vaste feestmaandverlichting van MOR. Frank taste in het duister over wat er nu gaat gebeuren, en vroeg de wethouder licht in de duisternis te brengen. Dick Schulp, ook niet mis, gaf een draai aan het onderwerp waarop Frank bepaald niet op stond te wachten. De wethouder begon over de stráátverlichting, gaf grootmoedig toe dat die te wensen overlaat en beloofde dat hier inspraak over zou komen. Frank kon de raad en het publiek niet vertellen dat het dáár niet om ging. Je mag maar één keer aan de beurt komen als inspreker in een raadsvergadering. Wist Frank niet. Dick wel.
+ Je moet er toch niet aan denken dat de vesting het weer zonder feestverlichting zou moeten stellen in de komende feestmaand! Als het restje van die fl. 50.000, - nu eens besteed zou worden aan kerstkaarsjes, te plaatsen op alle bruggen van de vesting. De MOR-leden geven de kaarsjes aan, het gemeentebestuur steekt ze aan, en de hangjongeren blazen ze uit. Elke avond weer, de hele decembermaand door (en wat die mislukte hondenpoepactie van fl. 15.000 betreft, zou ik zeggen: zand erover).
+ Niet doorvertellen hoor, maar ze zeggen dat de drie opeenvolgende stroomstoringen in Klapwijk van de laatste tijd, net als de vervanging van de dikke kabel nabij de Amsterdamse Poortbrug, wel eens iets te maken zouden kunnen hebben met het de installatie van de tegelijkertijd uitgevallen, of uitgeschakelde, sfeerverlichting.
+ Ook Henk Bökenkamp had het over geld dat 'over de balk' zou zijn gesmeten. De VVD-fractieleider doelde op de bedragen die uitgetrokken waren voor de aankoop van het Witte Kruisgebouw en het voormalige postkantoor. Beide gebouwen werden halsoverkop gekocht, hoewel er geen sprake was van een exploitatieplan, dat er trouwens nog steeds niet is. En nu wil de gemeente het 'Rode Kruisgebouwtje' zoals hij het noemde, weer kwijt. Wethouder Hans van der Steen kon er niet meer tegenin brengen dan een vaag verhaal over het accommodatiebeleid dat gelijk een pop is, die in brokken is gevallen en weer in elkaar gelijmd moet worden.
+ Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat het gemeentebestuur zich wel eens lelijk in de vingers kan hebben gesneden met zijn rigoureuze accomodatiebeleid. Zoals zo vaak was ook hiervoor een extern adviesbureau ingehuurd. Je zou haast denken dat het niet zo makkelijk is om de Kazerne en het Muizenfort commercieel te verhuren als dit bureau had voorgespiegeld. Inmiddels dreigt het verenigingsleven de klos te worden. Een komische noot was natuurlijk dat Bökenkamp het had het 'Rode Kruisgebouwtje'. Jammer dat het zijn pleidooi ontkrachtte, want als je zoiets oenigs zegt, ben je zelf óók niet zorgvuldig bezig.
+ Raadslid Petra Nell zou graag voor de Muider jongeren net zoiets willen als Weesp heeft met zijn City of Wesopa: de jeugd gezellig onderdak met films, cabaret en discussies. 'Wellicht kunnen er dan discoavonden georganiseerd worden, waarbij de jongeren zelf voor het geluid kunnen zorgen', opperde Petra. Reken maar! Ook al lijkt verwezenlijking van haar droom nog ver weg, de naam heb ik al: City of Amuda.
+ In het vakblad voor de bloemendetailhandel Bloem en Blad van eind augustus zijn vier pagina's gewijd aan de 'eigenzinnige winkel' van Eduard Kortbeek en Marcelles de Slaib Quintino de Souza op het trendy KNSM-eiland in Amsterdam. De eigenaren van Art & Flowers 'verkopen geen mono boeketten, maar exclusieve arrangementen', meldt het blad, en dit 'zonder prijskaartje want dat vinden ze een beperking op hun creativiteit'.
+ 'We laten ons niet beperken door de prijs' staat als kop boven het artikel. Dat hebben ze nooit gedaan – met alle respect voor de onbetwiste kwaliteit, want als geen ander in de wijde omgeving hebben 'de jongens van Art & Flowers' interieurs in en om Muiden een fraaiere aanblik gegeven.
+ Het nieuws voor Muiden is dat ze hier stoppen met hun vestiging. Ze willen hun winkel in de Amsterdamsestraat verhuren. Dat al hun aandacht naar de zaak op het Kanaaleiland uitgaat, is goed te merken. De winkel in Muiden is nu eens open, dan weer dicht. Ook lijkt de tijd voorbij, dat iedereen stilstond om de prachtige artistieke etalage te bewonderen. Laten we hopen dat er weer een mooie winkel in het pand komt.
+ Er staan opvallende uitspraken in het bloemistenvakblad. Ed, sprekend over de klanten op het KNSM-eiland: 'vaak hebben ze zelf geen smaak, maar hebben ze wel een flink pak geld over voor een goed advies, smaak is hier te koop'. Ook Marcel zegt iets om over na te denken: 'We hebben al ruim vijftien jaar een zaak in Diemen waar we het gewone bosje bloemen verkopen en dat is hier echt niet de bedoeling'. Het gewone bosje bloemen? In Diemen? Zeker de weg kwijt.
+ Als 'de jongens' vertrekken, of misschien al eerder, zal Muiden ook Casper, de inmiddels twaalfjarige, goudblonde bobtail van Art & Flowers missen, die hartveroverende hond die in het gat van de winkeldeur iedere klant en voorbijganger grootmoedig een aai over zijn bol toestond. Casper verwierf ooit veel populariteit in Muiden door zijn gewoonte om op het nippertje op de opendraaiende sluisbrug te springen en vandaar alle wachtenden op een luid blafconcert te trakteren. Casper viel ook op omdat hij na een scheerbeurt onherkenbaar was: een totaal andere hond. Het gaat trouwens niet goed met hem. Hij laat zich nauwelijks meer zien, en als hij er is, moet je hem beslist niet aanhalen, want hij is humeurig. Hij heeft al een paar keer een lelijke knauw gegeven.
+ Toen je nog de 'Kleine Vriendjes van het Muiderslot' had, mochten deze gratis naar hartelust aan allerlei spelletjes op het Muiderslotterrein deelnemen. Sinds de kleine vriendjes afgeschaft zijn, moeten er per kind enkele euro's voor deelname aan de spelletjes worden betaald. Je kunt het Muiderslot niet van vriendjespolitiek beschuldigen.
+ Hoe zit het nu toch met die illegaal geplaatste tent met de puntmutsen bij het Muiderslot, vraagt de oplettende lezer zich af, als hij de officiële mededelingen van de Gemeente Muiden in de Nieuwe Weesper leest. Er staat: 'Burgemeester en wethouders van Muiden maken bekend, dat zij voornemens zijn vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan 'Vesting Muiden' op grond van artikel 17, Wet op de Ruimtelijke Ordening voor Herengracht 1 te Muiden – plaatsen van een tent ten behoeve van catering, opvang bezoekers bij slecht weer en culturele en educatieve evenementen gedurende de periode april tot en met oktober voor een aaneengesloten periode van maximaal vijf jaar'. Een mondvol, maar vrijstelling? Het gaat toch om een bouwvergunning?
+ Even doorlezen. Een stukje verderop staat: 'in verband hiermee liggen de relevante stukken gedurende 14 dagen voor eenieder ter inzage in het gemeentehuis. Eenieder kan gedurende deze periode schriftelijke zienswijzen indienen bij het college tegen dit voornemen'. Zienswijzen, dus nog geen bezwaarschriften? Inderdaad: bezwaarschriften kunnen pas worden ingediend als B&W zich niet door de binnengekomen zienswijzen zal laten weerhouden vrijstelling te verlenen. Zodra het zover is, is de weg vrij voor het verlenen van een bouwvergunning, want anders dan wel beweerd wordt, is zo'n vergunning wel degelijk vereist, ook voor het Muiderslot, ook voor de tent en ook al staat de tent er al een hele tijd.
+ Als u, ontmoedigd door het ambtelijke woordenbrij, de hoop dreigt op te geven, is het goed te weten dat u na de twee weken van de zienswijzen nog zes weken de tijd krijgt om een 'gemotiveerd bezwaarschrift' in te dienen. Waarmee niet gezegd wil zijn dat dankzij uw ingreep de witte puntmutsen voorgoed verdwijnen. Je moet wel heel erg sterk staan wil je het winnen van het kwartet Welstandscommissie, Monumentenzorg, gemeente Muiden en Muiderslot. Zo zal het waarschijnlijk volstrekt zinloos zijn om als bewonderaar van ons erfgoed aan te komen zetten met het flut - argument dat Muiden niet voor niets een beschermd stadsgezicht heeft.
+ Duco Luitse, die aan de Herengracht in het vroegere huis van Henk Boone woont (er woonden trouwens wel meer oude Muiers, zelfs hele families bij elkaar) zet achter in de tuin een nieuwe schuur neer, omdat het gereedschap binnen nog harder roestte dan buiten. Bij het graafwerk worden asputten blootgelegd van de slachtplaats die hier ooit stond. Heel wat koeienbotten werden verbrand, maar er komen er nog genoeg naar boven om voor heel Muiden soep van te trekken.
+ Sinds kort is Dick Rozendaal (je mag hem ook best Dirk noemen, dat klinkt wel stoer, vindt-ie zelf) om gezondheidsredenen begonnen met het beperken van zijn elektrotechnische werkzaamheden tot enkele uren per dag. Grote opdrachten neemt hij niet meer aan, maar voor kleinere klusjes kun je hem rustig blijven bellen - wat hem betreft nog menig jaar. Ook heeft hij er plezier in doe-het-zelvers op zijn vakgebied te begeleiden. Uit menslievendheid – een schok kan hard aankomen – maar vooral ook opdat ze het op zijn aanwijzingen in één keer goed doen.
+ Nu Dick, zeg maar Dirk, zijn bedrijf op een laag pitje heeft gezet, beschikt Muiden voor het grotere werk niet meer over eigen elektriciens. Het is alweer heel lang geleden dat we er hier twee hadden: Rozendaal en De Haan (nee, niet die uit Muiderberg). De verwennerij is voorbij.
+ Sinds de klap van de kruitfabriek van 1966, liggen de daken van de huizen in de PC Hooftlaan en de Prinses Marijkestraat los, is de overtuiging van Dick Rozendaal. Hij hielp ooit zijn vader Piet bij het vervangen van elektrische bedradingen in de buurt. Alle woningen in de twee straten hadden standaard op zolder een lamp. Vóór de klap zaten de rode en groene draad keurig opgeborgen in de buis. Ze waren van buiten af niet te zien. Hoeveel anders was het na de klap. Overal staken twee lussen, een rode en een groene, onder de sok uit. Dat kon geen toeval zijn. Het dak moet door de klap zijn opgetild en teruggeklapt. Daarbij werden de draden uitgerekt om vervolgens als stille getuigen onder de sok uit te steken.
+ Vanaf juni kun je in het Muiderslot in het huwelijk treden. In oktober verscheen het eerste bruidspaar in de Ridderzaal voor de trouwambtenaar. 'We willen het graag exclusief houden' zeggen ze op het Muiderslot. Daar slagen ze uitstekend in.
+ Het eerste jawoord in het Muiderslot. 'Wilt u 2700 euro, exclusief de catering, alsmede 500 euro leges neertellen om hier te trouwen?' 'Ja, ik wil'.
+ 'Schat staat de Bokma koud' kreeg Perry, een van de barkeepers bij Ome Ko, te horen. Dat werd niet zomaar gezegd; het heeft een achtergrond. Sinds een week dragen de medewerkers in de bediening een geel hemd en groene voorschoot. Met op de borstzakken de namen van Ome Ko en Bokma. Er loopt een streepje door de dames in de keuken. Zij dragen een groengele zebra trui. Zoals je verwachten kon, worden er grappen gemaakt in de geest van 'je ergert je tegenwoordig groen en geel bij Ome Ko'. Allemaal de kift.
+ De jacht op de jongens die het schipperssanitair in de fik staken is nog niet beëindigd. Dat wil zeggen: de daders zijn nog niet opgepakt. 'Als u namen weet, geef ze dan onverwijld aan mij door', vroeg de burgemeester onlangs de aanwezigen tijdens een openbare vergadering. Zou dat ook gelden als je alleen weet wie de ouders zijn?
+ Een merkwaardige mededeling in het gemeentelijk informatieblad. Houders van zogeheten C – parkeervergunningen worden tijdens de aanleg van het bergbezinkbassin op het Vestigplein, waarmee binnenkort wordt gestart, verwezen naar beide parkeerterreinen buiten de vesting. Degenen, die zo'n vergunning hebben, zoals de medewerkers van Floris V, zien je aankomen! Dat ze niet op betaald parkeerplaatsen mogen staan, vooruit, maar ze mogen hun auto toch zeker wel gewoon neerzetten in de andere vergunningsgebieden in Muiden?
+ Ook uit het gemeenteblad: 'Voordat een definitief besluit wordt genomen over het instellen van een vergunningengebied in de wijken Noord-West en Zuid-West worden de wijkbewoners in de gelegenheid gesteld hun zienswijze over de voorgenomen maatregel kenbaar te maken'. Dat klinkt als de onvertaalbare Wild-West kreet: 'We will give them a fair trial, before we hang them'.
+ Bij de stadsboerderij van Marcel Pronk en Danielle Westerweel op de hoek van de Amsterdamsestraat, aan het begin van de Singelstraat, komt aan beide kanten een breed trottoir met daartussen een smalle rijweg (breed genoeg voor vrachtauto's ). De bewoners aan het begin de straat leveren 'hun' parkeerplaats in en gaan een stukje verderop staan. Deze oplossing is het enige wat overbleef van het gemeentelijke verkeerscirculatieplan, dat wel degelijk bestond, ook al werd eenrichtingsverkeer op de inspraakavond verkocht als een idee van inwoners en een advies van de politie.
+ Pietje Kooij (Pietertje van Kooij staat in de krant) laat in de rubriek 'Mijn zaak' in de Gooi – en Eemlander, weten dat ze geen zin heeft om achter de geraniums te gaan zitten. Dat neemt niet weg dat ze hiervoor aan het oefenen is. Achter haar beelden. Een nieuwtje: ze verkoopt tegen de Kerst misschien weer Kerstmannen van 2 meter en 20 centimeter hoog.
+ Het CDA had zijn Algemene Beschouwingen gebundeld in een mapje. Op het schutvel staat onder het CDA motto 'Samenleven doe je niet alleen' een illustratie. Je ziet twee beminnelijke heren, keurig met stropdas, plus een minstens zo keurige mevrouw, die teder elkanders hand vasthouden. Wat moet je hier nu weer van denken?
+ Ooit kwam een van de voorgangers van de wethouder van de beloofde bordjes zijn belofte na. Hij liet een bordje plaatsen dat de wandelaars vanaf de Mariahoeveweg naar het stille weggetje verwees. Al binnen 24 uur was dit bordje door onbekenden de kant van de Keetpoortsluis op gedraaid. Het probleem van de huidige wethouder is natuurlijk dat hij lid is van de partij, die zoveel gedoogt. Dan wil je geen spelbreker zijn. Dus om de niemand voor het hoofd te stoten, pik je het maar dat de bordjes verhangen worden.
+ Maar ook zónder het bekende groene bordje kan de belofte worden nagekomen. Het is zomers zo druk met al die toeristen die van het parkeerterrein komen, dat het loont aan het begin van het stille weggetje een sieragent neer te zetten met een handmatig bedienbaar verkeersklapbord, zoals je vroeger vaak zag. Wordt het weer ouderwets gezellig in Muiden!
+ Gehoord: 'Ik haal mijn overhangend groen weg, als de wethouder zijn groene loper oprolt'.
+ Huib Smelt is terug uit Frankrijk. De Hardzeildagen gaan door.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: