- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Voldoende keutels voor een eindeloze rol toiletpapier.

16-okt-2002

+ De VVD roept de bevolking op donderdagavond naar de Rijver te komen om te protesteren tegen de steeds verdergaande verhoging van de gemeentelijke lasten. De inwoners van Muiden en Muiderberg wordt gevraagd of ze de verhogingen ook zo beu zijn, en of er geen andere, meer creatieve oplossingen mogelijk zijn dan alleen de prijs verhogen. Nu breekt mijn klomp. Deze oproep komt vier dagen nadat de gemeenteraad unaniem, dus inclusief de VVD, de gemeentebegroting voor 2003 heeft vastgesteld, ofte wel goedgekeurd, dus mét de lokale belastingverhogingen. Toen deed de VVD zijn mond niet open. De fractie viel alleen over het renteverlies dat op de OZB zal worden geleden, omdat de aanslagen voor 2002 nog steeds de deur niet uit zijn.
+ Je zou haast denken dat Jaap Meijer, de fractievoorzitter van het CDA, volkomen gelijk had, toen hij in de wandelgangen voorspelde dat de VVD en de VIB mee zouden gaan met de begroting, omdat deze 'oppositiepartijen' geen recht van spreken hebben als ze zich er tegen zouden verzetten. Nieuwkomer, tevens nestor van de raad Meijer vertelde met een twinkeling in zijn ogen dat de fractievoorzitters van beide partijen, net als de andere fractievoorzitters, hun handtekening hadden gezet onder het raadsprogramma 2002 – 2006.
+ Die handtekeningen moeten dan wel in een achterkamertje gezet zijn. In elk geval niet in een openbare jeenkomst. Ouwe Muier herinnert zich nog als de dag van gisteren de recente raadsvergadering, waarin het raadsprogramma 2002 –2006 in de gemeenteraad werd behandeld. Toen iedereen er het zijne over gezegd had, hief de burgemeester de hamer om met één klap te bevestigen dat het met algemene stemmen was aangenomen. Verschillende raadsleden begonnen te protesteren. Het raadsprogramma was inderdaad aangenomen, maar alleen voor kennisgeving. Wat iets anders is dan goedgekeurd.
+ Ik denk dat de VVD zich tot de plotsklapse oproep aan het volk geroepen voelde, omdat men in liberale gelederen domweg geschrokken is van de cijfers die de dag na de behandeling van de begroting in de Gooi- en Eemlander stonden. Daar stond zwart op wit de harde neerslag te lezen van de hamerklap die viel ter bevestiging van een wèl unanieme goedkeuring, te weten die van de begroting voor het komend jaar.
+ De cijfers liegen er niet om. De raad is er unaniem mee akkoord gegaan dat de lasten in 2003 fors verhoogd zullen worden. De OZB met 7,5%, de reinigingsrechten met 15,8 % en de hondenbelasting bijna 50%. Rijbewijzen worden hier 10 tot 12,5 % duurder. De klapper van de avond was het rioolrecht. Het basistarief stijgt met 6,8 % (€ 19), wat nog maar het begin is, want tussen 2004 en 2006 met nog eens € 47 tot € 169.
+ De verhoging van het rioolrecht ontmoette fel tegengas van de VIB, die er aan herinnerde dat het rioleringsstelsel tot voor kort zwaar werd verwaarloosd. Achteraf moet de gemeenschap opdraaien voor herstel van de schade. De burgers van nu worden gestraft voor vele jaren slecht gemeentelijk beleid van toen, aldus de VIB. Fractievoorzitter Anna Waanders kwam, om haar woorden kracht bij te zetten, achter de tafel vandaan en zette de burgemeester een rol toiletpapier voor zijn neus. Dat beloofde wat: de deksel was van de gemeentelijke beerput getrapt!
+ Niks hoor. De rol van de VIB bleef beperkt tot een olijke symbolische handreiking, die trouwens ook voor hun tweede grote boodschap stond. Niet alleen werd er via de rol afgerekend met het hoge rioolrecht, ook werd het raadsprogramma 2002-2006 teruggebracht tot papier om je kont mee af te vegen, want op de wikkel stonden alle punten van het raadsprogramma vermeld, met achter elk punt een eindeloos herhaald bla bla bla. Heel ludiek allemaal, maar het gaf wel te denken. Het ging immers om hetzelfde programma, waarvoor volgens Jaap Meijer ook de VIB zou hebben getekend. En stemde niet ook de VIB uiteindelijk zonder mankeren in het openbaar in met alle begrotingsvoorstellen?
+ De verwachtingen voor de algemene beschouwingen waren hoog gespannen, dankzij de gloednieuwe spelregels. Alle voorgaande jaren was de begrotingsbehandeling een even voorspelbare als slaapverwekkende vertoning geweest. Nu zou het heel anders en veel beter zijn: snel en slagvaardig. Oud-raadslid E.P. Vlaanderen was, als geestelijk vader van de frisse aanpak, op de publieke tribune aanwezig en nogal nadrukkelijk gezien de diverse oproepen op zijn muzikale mobieltje. Burgemeester Harry Smith had er zichtbaar plezier in, niet in de telefoontjes van zijn oude plaaggeest, maar wel in diens nieuwe aanpak. Dit temeer omdat het er van stond af aan naar uitzag dat zijn klasje nieuwe raadsleden zich zou gedragen. Daar houdt hij van, en dat gebeurde ook.
+ 'Geen achterkamertjesgedoe deze keer!' kondigde Harry Smith monter aan. 'Er is geen ruggespraak geweest tussen B&W en de fracties. We gaan als college het commentaar van de raad op de begroting beluisteren en trekken ons vervolgens een halfuurtje terug om ons spontaan voor te bereiden op de spontane beantwoording.' Alles verliep precies zoals hij had aangekondigd. Tot en met het terugtrekken, wat trouwens plaatsvond in een achterkamertje.
+ Maar om het resultaat van deze niks-verklappen-lik-op-stuk-aanpak nu enerverend te noemen… Eigenlijk deed het er nauwelijks toe of alles wel of niet was voorgekookt. De wethouders kennen de pappenheimers van de diverse partijen en weten precies wat ze kunnen verwachten. Toch was het minder saai dan voorgaande jaren. Dankzij een soort samenhorigheidsgevoel van de nieuwe raad (we zitten allemaal in hetzelfde schuitje) werd het een gezellig samenzijn.
+ Niet dat iedereen het van harte met alles eens was. Maar ja, de kritische noten die werden gekraakt, stonden harder op papier dan dat ze uit de mond van de raadsleden kwamen. Dat komt, de nieuwe raad bestaat uit louter aardige mensen, die ook nog eens bijna allemaal het woord voerden. Niet één die er in slaagde onvriendelijk over te komen. En soep die niet zo heet wordt opgediend, gaat moeiteloos naar binnen. B&W lustte er wel pap van.
+ Zo meegaand als het college was. Burgemeester en wethouders wisten niet hoe snel ze tegemoet moesten komen aan de wensen van de raadsleden. Het was zelfs niet duidelijk wie er nu uit wiens hand vrat. Misschien hadden de nieuwe raadsleden het college, ongeïnformeerd als het was, inderdaad overvallen en spontaan gedwongen naar hun pijpen te dansen. Wie het gelooft mag raadslid worden.
+ Nieuwe raadsleden zijn per definitie onervaren. Dat wil ik graag voor lief nemen. Maar ook al vliegen de stukken er (nog) niet af, de nieuwe raad van Muiden is in minstens twee opzichten een verademing vergeleken bij de vorige. Daar zaten er te veel in die allereerst met zichzelf en/of de partijpolitiek bezig waren, en te weinig met Muiden en Muiderberg. Het algemeen belang van stad en dorp staat nu beslist meer voorop. En nu maar hopen dat ze het volhouden, en ook dat de nieuwe raad zich in een derde opzicht van de oude raad onderscheidt. Ik bedoel: door niet stiekem over onze toekomst te beslissen. Wie zei daar Bloemendalerpolder?
+ Waar ging het allemaal over? Allereerst over de communicatie; tussen B&W en de raad en het ambtelijk apparaat en vooral: met de bevolking. Het kan en moet allemaal veel beter, betoogden alle partijen. Hoewel communicatie meer een kwestie van mentaliteit dan van middelen is, en je beter eerst maar eens met z'n allen (jawel, met burgers er bij, daar waren de partijen het nu wel over eens) goed na kunt denken over wat je te doen staat, in plaats van meteen maar weer een adviesbureau in te schakelen, geeft Ouwe Muier hierbij het ongevraagde advies om als goed begin de € 18.000 die voor het communicatieplan vrijgemaakt is, in een nieuwe geluidsinstallatie en spraaklessen voor de raads - en commissieleden te steken.
+ Hij sluit zich hiermee van harte aan bij burgemeester Smith, die het geluidsprobleem treffend onder woorden bracht: 'De betrokkenheid van de burgers moet zodanig zijn, dat de burgers kunnen horen wat er gezegd wordt'. Waarna de burgemeester opmerkte dat met de huidige 33 leden van raad en/of commissies de burgers van Muiden al aardig betrokken zijn. Het is dan ook mooi meegenomen: maar liefst een half procent van de hele bevolking
+ Voor de meeste raadsleden mogen er best meer burgers op verschillende fronten meedenken. De VIB wil zelfs deskundige inwoners bij het opzetten van de begroting inschakelen. Het is een goed teken dat het menig raadslid begint op te breken dat alles automatisch van het gemeentehuis doorgeschoven wordt naar externe adviesbureaus. Wat hebben we zelf in huis, hoe kunnen we profiteren van de kennis in andere gemeenten en van de deskundigen in de eigen bevolking? Op dat soort vragen reageerde B&W welwillend. Maar je hoorde minstens twee van de drie wethouders denken: 'wat moet ik met die nieuwlichterij?' Ze lopen dan ook al lang mee. Te lang.
+ Was de communicatie het hoofdonderwerp (B&W ging een motie uit de weg door te beloven in maart een plan op tafel te leggen), ook andere punten kregen veel aandacht, zoals het openbaar groen en de jongeren. De jongste wethouder Hans van der Steen liet weten dat er grote gesprekken aankomen. Er wordt gepraat met jeugdwerker Sjoerd, er wordt gepraat met jongeren, er wordt gepraat met ouderen, er wordt gepraat met de politie. Gezien de twee benaderingen van wat zo zwaar op de hand 'het jongerenprobleem' heet (te weten de jeugd veroorzaakt overlast en de jeugd is de toekomst), zal men er niet één twee drie uit zijn.
+ Eric Hoetmer, heel wat meer aan het woord dan in zijn eerste raadsperiode, wil nu toch wel heel graag een eind aan allerlei narigheid zoals verloedering van openbare plekken, zwerfvuil, slechte verlichting, vandalisme, kleine criminaliteit en geweld in woord en gebaar. Hij pleitte voor meer bewaking en veiligheid, zodat Muiden en Muiderberg als vriendelijk en gemoedelijk worden ervaren. Plaatsen waar het fijn is om te wonen en op bezoek te zijn. 'Het moet toch lukken hier met plezier en een prettig gevoel rond te lopen', sloot hij zijn pleidooi af.
+ Het patatbakkende raadslid stond hiermee op één lijn met Gea Heijnen. Alleen had die een eigentijdser invalshoek. Zij waakt over de zeden in Muiden met termen als normen en waarden, respect, handhaven van orde en gezag, het terugdringen van agressie, samenwerken van overheid, burgers en politie, het roer moet om en stoppen met gedogen. De burgemeester gedoogde dat haar partij de spreektijd met drie minuten overtrad. Te betwijfelen valt of zij dat oprecht betreurde.
+ 'Mij krijg je mee', dacht ik, toen het CDA zei moeite te hebben met de € 36.000, die de gemeente wil bijdragen aan de kinderopvang. De hoogte van dat bedrag staat volgens het CDA niet in verhouding tot de beperkte groep waarvoor de opvang bestemd is. Daarmee bedoelde de partij niet de alleenstaande ouders, die dankzij gesubsidieerde kinderopvang de kans krijgen aan het werk te gaan, alswel de tweeverdieners, die 'een dubbel en vaak riant inkomen' hebben. Een bijdrage naar draagkracht vindt het CDA rechtvaardiger, met name tegenover de man of vrouw die bewust thuis blijft om de zorg en de opvoeding van het kind op zich te nemen ('de mooiste tijd', zegt het CDA erbij). Deze ouders betalen immers als belastingplichtigen mee aan de kinderopvang.
+De VIB kwam met speels verwoorde kritiek op de begroting die geen visie zou weergeven en niet meer dan een kosten-baten analyse zou zijn. De Muiderbergse partij gaf naar hartelust af op de 'krachteloze' oude politiek die hier volgens hen nog onverminderd bedreven wordt. 'We hoorden al zo vaak dat we op een rijdende trein zitten' zei Anna Waanders: 'Het is nog steeds dezelfde trein die nu weer rondjes rijdt om de hete brei', waarmee het raadsprogramma werd bedoeld – en waarvoor dus even later een toiletrol bleek te zijn weggelegd.
+ Aan kritiek geen gebrek bij de VIB. Alles tot je dienst, maar kom dan ook met alternatieven. Waar bleef het VIB-raadslid met de grote, brede, doordachte toekomstvisie voor het droomdorp Muiderberg - met eventueel in de schaduw daarvan het lastige, voorgetrokken schatje van een stadje Muiden?
+ De VVD wilde weten waarom de gemeente de hertaxatie van de OZB niet door een ander bureau, dan dat van de eerste taxatie had laten verrichten. Dat was wel de bedoeling, zei wethouder Leupen, maar het oude bureau ging op in een nieuw bureau, dus hadden we weer dezelfde taxateurs. (Inmiddels ligt er, ter behandeling in de commissie, een voorstel van B&W aan de raad om de motie van de gemeenteraad van Rijswijk te ondersteunen. De raad van Rijswijk vindt dat afschaffen van de OZB betekent dat de gemeente bij gebrek aan deze inkomstenbron veel minder vrij te besteden heeft, dat géén OZB alleen mensen met een hoger inkomen voordeel brengt, en dat de kwijtscheldingsmogelijkheid voor mensen met een lager inkomen verdwijnt).
+ Verwijzend naar de overvolle Jozefschool liet fractievoorzitter Henk Bökenkamp namens de VVD weten dat het beter zou zijn om aan de hand van de postcode te bepalen welke kinderen naar welke school moeten. Het is niet bepaald liberaal om de keus van de school niet aan de ouders zelf te laten. Deze keus weegt toch zeker zwaarder dan de logistieke invalshoek van een gelijkmatige verdeling van het aantal leerlingen over de verschillende scholen. Wat de ouders het beste voor hun kinderen vinden (en wat het dichtst bij huis is) moet de doorslag geven. Vind ik. Overigens is het nog onverminderd onredelijk dat bijzondere scholen kinderen mogen afwijzen en openbare scholen niet. Het maakt het er voor de laatste categorie niet makkelijker op om te scoren.
+ Een ander punt waar de VVD problemen mee had, was, dat er wel illegale paardenboxen, een illegale zeecontainer en illegale puntmutsen gedoogd worden, maar dat Cor Smolders, die nota bene eerder in het gelijk was gesteld door de beroepscommissie, zijn schapenschuurtje moet weghalen. Henk Bökenkamp voelde er wethouder Leupen over aan de tand. Die betoogde hoe lelijk dat schuurtje wel was, maar ging niet in op de andere bouwsels. Dat pik je toch niet als partij, zou je zeggen. De VVD pikte het wel.
+ Had Jan Hylkema zich al eerder in de vergadering ontpopt als de docent die B&W geduldig het verschil tussen groenbeleid en groenbeheer uitlegde: Flip de Groot gaf een waar gastcollege hogere begrotingskunde voor eerstejaars raadsleden. Ouwe Muier geeft bij deze met het schaamrood op de kaken toe dat het hem boven de pet ging. Tot zijn verdediging voert hij twee punten aan. Punt één: hij is meer geïnteresseerd in wat er met het geld gebeurt dan hoe de boekhouding in elkaar steekt. En punt twee: Flip was niet te verstaan.
+ In een moordend tempo, sneller dan Balkenende en zelfs Freek de Jonge, haalde Flip alles uit de, zijn partij toegemeten, spreektijd. Hij moet zich maar troosten met de gedachte dat je van Freek ook de helft mist, maar dat er genoeg overblijft om diep over na te denken. Daar kwam bij dat je alles wat hij gezegd had, even later kon nalezen. Toen bleek onder meer dat D66 het net als de VIB moeilijk had met de oorzaak van de hoge rioolrechten; dat Flip de Groot inderdaad gezegd had dat het college op zoek moet gaan naar opbrengsten voor de brandweer (een cursus fikkie stoken?); dat er eerst maar eens uitgezocht moet worden wie de raddraaiers en de meelopers zijn bij overlast en vandalisme, en dat het niet het gipskruid was dat geen alternatief mag zijn voor onkruidbestrijding, maar de gifspuit.
+ In navolging van de VIB is uw chroniqueur bereid, namens alle keutelaars (alleen al op internet momenteel zo'n 150 per dag) de vroede vaderen en moederen van Muiden een rol toiletpapier aan te bieden om de sporen weg te wissen van de duizenden keutels die hij inmiddels al bijna twee jaar onbeheerd in Muiden achterlaat.
+ Tot besluit een bespiegeling van Gea Heijnen tijdens de algemene beschouwingen: 'In de 60-er jaren werd de politie je vriend. Men heeft dat uitgelegd, dat je bij een vriend wel een potje kunt breken. Niets is minder waar: een vriend vertelt je wat je wel en niet goed doet en spreekt je daarop aan'. Ik wist het wel: Ouwe Muier is je beste vriend.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: