- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Mummelkeutels vertroebelen zicht op Muider einder.

17-okt-2002

+ De begrotingsbehandeling was niet in één avond gepiept, zoals menigeen beweerde. Er waren twee avonden voor nodig. Hoewel echt nodig? Het nut van de vermoeiende commissievergadering die aan de Algemene Beschouwingen vooraf ging, valt te betwijfelen.
+ Er kwamen deze eerste avond tal van plannen en prioriteiten aan de orde. Uitgangspunt was steeds de bijbehorende cijferparade. Zoals viel te voorspellen leidde deze aanpak prompt tot een ratjetoe van feiten en cijfers. Doel en (geld)middelen kun je nu eenmaal niet ongestraft door elkaar halen.
+ Daar kwam nog iets bij. Vanaf de publieke tribune was vrijwel geen commissielid te verstaan, vanwege de hemeltergende combinatie van collectief gemummel, de erbarmelijke akoestiek en een losgeslagen geluidsinstallatie. Omdat Ouwe Muier en zijn collega Oude Muiderberger niets anders te doen hadden, begonnen ze elkaar op fluistertoon te informeren over het wel en wee van stad en dorp, wat weer tot protest van commissielid Van Hummel leidde, want door het gegalm in de gewelven, dat hun gefluister teweegbracht, konden de commissieleden nu zelfs hun eigen gemummel niet meer verstaan.
+ Het wachten was op Coen Keus, de hoofdambtenaar, die de vragen en opmerkingen van de commissieleden zou beantwoorden. Onze redenatie was, dat uit de beantwoording van Keus wel duidelijk zou worden wat er eerder gevraagd of beweerd was. Maar helaas: ook Coen was van geen kant te verstaan. Sterker nog: later vertelde hij, dat ook hij minstens de helft gemist had. Maar dat gaf niet want iedereen bleek gelukkig met zijn uitleg. Wat niet hoort, wat niet deert. De keutelkruiers van Muiden en Muiderberg gaven tenslotte de moed op en verlieten voortijdig Mummeldam.
+ Om het meteen maar weer goed te maken: oud-raadslid Hette Zijlstra, die beroepshalve zozeer vertrouwd is met gemeentebegrotingen, dat hij al aan een half cijfer genoeg heeft, waardoor het voor hem dus gewoon niet nodig was dat hij alles verstond, vertrouwde me toe dat Coen Keus het goed gedaan had, zeker voor een ambtenaar die uit de onderwijshoek komt, een ambtenaar bovendien die zich razendsnel in de materie had moeten inwerken, omdat de gemeentelijke specialist op begrotingsgebied, Bertus Hoefakker, ziek was.
+ Nu is het bekend dat Bertus niet te stuiten is, wanneer hij eenmaal op gang is gekomen, wat al gauw het geval is, en dat hij bovendien graag bereid is ongevraagd de taak van de wethouder over te nemen, door alle voorstellen in één moeite door politiek te onderbouwen en te verantwoorden. Toch was het niet zo, dat wethouder Cees Leupen bij afwezigheid van de sprekende waterval, deze avond uitvoerig aan het woord kwam. Lees verder.
+ VIB raadslid Sylvia Bazuin zat 'haar' commissie C voor als een wijze muis – alles scherp in de gaten houdend, en heel onschuldig, want niet in het minst gehinderd door kennis van gemeentelijke verhoudingen. Zo kondigde zij hoofdambtenaar Coen Keus aan met 'we hebben gelukkig een invaller gevonden'. Feitelijk klopte dat wel. Coen was er om de plaats van de zieke Bertus in te nemen. Maar als de VIB-ster zich vooraf even geïnformeerd had, had ze kunnen weten dat Keus hoofd financiën is, en de baas van Bertus. Niet dat het erg was. Iedereen had er plezier in. Keus zelf niet het minst.
+ 'Wie van de heren mag ik het woord geven?' vroeg de voorzitter, toen de commissieleden in eerste instantie uitgemummeld waren (alleen Anna Waanders articuleerde zo duidelijk, dat zelfs de ellendige geluidsinstallatie het niet kon versjteren). Sylvia bood daarmee zowel Coen de keus, als Cees, de wethouder. De laatste stond prompt in de startblokken, maar zijn partijgenoot Jan Hylkema stak een stokje voor deze gang van zaken. 'U moet het woord geven aan de ambtenaar, want het gaat om een technische beantwoording', liet hij Sylvia weten, waarna Coen diep adem haalde en van wal stak. Vergeefs, zoals u inmiddels begrepen hebt.
+ Het had nog erger gekund. Als het aan de burgemeester had gelegen, was deze avond het voltallige college achter de tafel gaan zitten, onder zijn voorzittersschap uiteraard. Het enige voordeel daarvan zou zijn geweest, dat je hèn, de burgemeester en wethouders waarschijnlijk wèl had kunnen verstaan, want dankzij hun jarenlange training heeft de geluidsinstallatie zich bij B&W neergelegd. Een andere vraag is of er dan inderdaad geluisterd zou zijn. Alle vier collegeleden zijn nogal uitvoerig van stof. Ook willen ze nogal eens in herhaling vallen. Alleen Dick Schulp stijgt als spreker steeds meer boven zichzelf uit. Je moet wel naar hem luisteren, of je wilt of niet.
+ Deze extra commissievergadering was de middenweg, maar zeker niet de gulden. Op de keeper beschouwd ging het uitsluitend om een toelichting op de cijfers en de techniek van begroten. De voltallige commissie had gewoon een avondje op het gemeentehuis bijeen kunnen komen en zich daar door Bertus en zijn baas kunnen laten uitleggen hoe een begroting in elkaar steekt. B&W had gezellig aan kunnen schuiven. Niet om vragen te beantwoorden, maar om ze te stellen. Begroten blijft een vak. Het grote voordeel van zo'n voorlichtend onderonsje was geweest, dat iedereen vrijuit had durven spreken, omdat je geen angst hoefde te hebben dat kritische burgers op de publieke tribune je zouden betrappen op domme vragen. Ouwe Muier was voor dit goede doel graag weggebleven.
+ Het kon natuurlijk niet missen, of de wethouder die er aanvankelijk voor spek en bonen bij zat, werd bij de beantwoording betrokken. Een toelichting bij de cijfers moet wel ontaarden in een discussie over de bestemming van de gelden, al ging het maar in de vorm van proefballonnetjes.
+ Achteraf bleek dat toegevoegd commissielid van Hummel met de snuggerste vraag van de avond was gekomen. Deze vraag: is het gemeentelijk beleid erop gericht gelijke tred te houden met omliggende gemeenten wat betreft de lastenverhogingen of zijn al die hogere belastingen en leges alleen maar een manier om de begroting sluitend te krijgen? Een miljoen gulden aan tegenvallers goed maken, is geen kattenpis voor zo'n kleine gemeente. Dat komt neer op bijna honderdvijftig gulden (een kleine zeventig euro) per inwoner.
+ Je kunt er over twisten of de hamvraag van Van Hummel de bewuste avond had mogen worden gesteld. Was het nu een technische of een politieke vraag? Wat doet het er toe, het gaat om het antwoord. Dat antwoord wordt donderdagavond in de Rijver in Muiderberg massaal gegeven als de VVD er inderdaad in slaagt de bevolking te mobiliseren.
+ Riet Ruijzendaal van dezelfde VVD kondigde op de avond van de cijfers strijdlustig aan: 'Wij komen sterk terug'. Daarmee gaf ze toe, dat hun optreden die avond zwak was. Dit omdat de VVD de begroting nog niet had kunnen bestuderen, vanwege een virus waar ze mee kampten. En ik maar denken dat het virus allang uit de gelederen van de VVD was verwijderd.
+ Eerlijk is eerlijk. Hoe goed Coen Keus het ook schijnt te hebben gedaan, ik miste Bertus Hoefakker met zijn duizelingwekkende feitenkennis en zijn passie voor de kleine lettertjes. Zo'n man geef je graag helemaal gelijk, als hij je maar asjeblieft even de kans geeft om op adem te komen door zijn spetterende informatiegolf een tandje lager te draaien.
+ Coen Keus is natuurlijk niet mis. Hij zal gedacht hebben: als ze me niet verstaan, kunnen ze me ook niet aanvallen.
+ Een eigentijds componist zou zijn oren eens moeten laten hangen naar de geluidsinstallatie in de kazerne. Dit al jaren voortdurende atonale concert van piepen, trillen, dreunen, snerpen, janken en zingen is niet te vangen in kruizen en mollen.
+ Als u benieuwd bent wie deze avond wàt zei, zult u moeten wachten tot de notulen er zijn. Alle gemummel is op de band opgenomen. De notuliste blijft geduldig keer op keer terugluisteren tot ze iets samenhangends op papier heeft. Het mooie van een bandje is, dat je het eindeloos kunt terugdraaien. Dat lukt niet met commissieleden. Die worden zelfs niet teruggefloten. Behalve dan door de geluidsinstallatie.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: