- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Als de blaadjes vallen, bloeien de keutels.

21-okt-2002

+ Sjake van Huisteden, oud wethouder en loco-burgemeester van Muiden, die tegenwoordig afwisselend in Hilversum en op Texel woont (maar nog onverminderd Muier in hart en ziel is, getuige onder meer zijn voorzitterschap van de schippersvereniging), was een van de driehonderd uitverkoren oud-strijders die een erehaag vormden op een belangrijk punt langs de route van de rouwstoet van prins Claus.
+ Sjake stond samen met zijn kameraden, met wie hij in Korea vocht, en met oud-strijders uit het voormalige Nederlands Oost – Indië, maar liefst twee uur op de plaats rust, en toen de rouwstoet langskwam, ook nog een tijdje stram in de houding. De mannen, 70 tot 79 jaar oud, waren aangetreden in Rijswijk, waar de stoet tweemaal passeerde. 'De Koningin was maar een paar meter van mij verwijderd' vertelde Sjake, die het een grote eer vond dat hij bij de plechtigheid aanwezig mocht zijn.
+ De psalm 'Blijf bij mij Heer', in marstempo gespeeld door de muziekkapel, maakte de meeste indruk op hem. Sjake had er plezier in dat geen van de ouwetjes van zijn stokje was gegaan, terwijl ze in de gelederen van de jonkies bij bosjes vielen. De veteranen waren de avond ervoor naar Rotterdam gekomen, waar ze in de sporthal overnachtten in twee zalen met 150 bedden. Maar eerst hadden ze met z'n allen voor de volgende dag geoefend. Rechts richten, hoofd front, geef acht: het duurde tot bedtijd. We leken wel op dat thuislegertje van de TV serie 'Daar komen de schutters', zei Sjake. Toen ze keurig op een rij stonden aangetreden, kwam een heuse inspecteur-generaal de kleding inspecteren. Hij keek ook naar de onderscheidingen, of die wel goed hingen.
+ Sjake zat negentien maanden in wat hij noemt 'de hel van Korea'. Hij wil er niet over praten. Of het zou met Martin moeten zijn, een strijdmakker uit Korea, die hij na een halve eeuw in Rijswijk terugzag. Bij deze ontmoeting bleek dat Martin maar liefst veertig jaar op een steenworp afstand van hem woonde, namelijk in Weesp. Hij had Sjake's naam wel eens in de krant gelezen, maar nooit een verband gelegd met de jongeman met dezelfde naam, waar hij samen mee gevochten had.
+ Het condoleanceregister op het gemeentehuis, dat kon worden getekend tot aan het begin van de uitvaart van de prins, leverde samen met het register dat in de kazerne lag voor de leden van de Kazernekring, in totaal 167 reacties op. Ze waren vaak persoonlijk getint, net als de betuigingen van deelname op Florisberg. Hier tekenden 48 mensen.
+ Altijd gedacht dat je de Nederlandse vlag vóór zonsondergang moest binnenhalen. Daarom heb ik alle begrip voor de mevrouw in Mariahoeve, die voorkwam dat de vlag, die halfstok van het gemeentehuis hing nadat prins Claus was bijgezet, de hele nacht buiten bleef hangen. Ze belde de politie. De vlag werd weggehaald. De medewerkers van het gemeentehuis zetten de volgende ochtend grote ogen op: waar mocht de nationale driekleur wel uithangen? Gelukkig werd de vlag al weer snel teruggebracht.
+ Dit 'Muider vlaggenincident' was aanleiding eens nader te informeren hoe het nu toch precies zit met het protocol, temeer omdat die bewuste nacht ook de vlag van de Grote Kerk halfstok bleef hangen. Het schijnt dat de Nederlandse vlag wel degelijk 's nachts buiten mag hangen, mits hij maar 'uitgelicht' is – dus goed zichtbaar blijft. Dat was bij de Grote Kerk zeker het geval. Het was een mooi gezicht. Helaas hebben weinig mensen de kans gehad er achter te komen hoe de vlag erbij hing op het gemeentehuis.
+ Na de grote brommercontrole in Weesp was Muiden aan de beurt. Zelden is de politie hier zo welkom geweest als vorige week donderdag. De agenten m/v waren aangenaam verrast door de hartverwarmende bijval van de Muider bevolking. De bromfietsers waren minder enthousiast. Elke brommer die aangehouden werd, en dat waren ze in principe allemaal, werd uitvoerig van onder tot boven en van voor naar achter bekeken. Op van alles en nog wat werd gecontroleerd. De operatie was grootscheeps aangepakt. Vlak bij de rotonde voor de Amsterdamsepoortbrug stond een politiebusje, van waaruit vier politiemannen en twee dito vrouwen potentiële verkeerszondaars aanhielden en afwerkten. 's Avonds werd met man en macht gecontroleerd bij de Hakkelaar.
+ Iedereen die gierende brommers haat en ongevoelig is voor begripvolle kreten als 'je bent zelf ook jong geweest', verheugde er zich op dat die rotjongens nu eens goed te grazen zouden worden genomen. Of dat inderdaad gebeurd is, valt te betwijfelen. Niet omdat alles wel in orde zal zijn geweest met hun papieren, uitlaat en snelheidsbegrenzing, maar omdat de kans dat ze op heterdaad betrapt zouden worden zo klein was.
+ Een beetje wegpiraat kon meteen zien dat er controle was, want de politie was vanuit de verte herkenbaar aan de roodwitte jassen, die ze nu eenmaal voor eigen veiligheid moeten dragen. Kleine moeite om de eerste de beste zijstraat in te slaan en je maatjes te waarschuwen met je mobieltje. Jammer dat ze niet ter plekke gegrepen werden. De rotonde bij de Amsterdamsepoortbrug is een beruchte plek. Zoals die gasten daar tegen de richting van het verkeer in, links en rechts langs scheuren. Je houdt je hart vast (lachen toch?). Hun beste kameraad beviel het zo uitstekend in Muiden, dat hij vast gauw terugkomt. De rotjongens zien er al naar uit.
+ Een Muider echtpaar miste donderdagmiddag in Amsterdam op het nippertje bus 136. Ze moesten een half uur wachten op de volgende, en hadden goed de pest in. Maar op weg naar huis bleek, dat ze zich gelukkig konden prijzen. De bus die ze gemist hadden stond schuin omhoog tegen het talud van de oprit naar de A1 bij Diemen – vlak bij de afslag naar de Maxisweg. De door hen gemiste 136 was bij een zware botsing in een personenauto gedrongen. Het wrak van die auto lag om de kop van de bus gekruld. De bestuurster van de auto had geen voorrang verleend. Ze werd zwaar gewond per traumahelikopter afgevoerd.
+ De passagiers van de bus kwamen met de schrik vrij. Vooral de inzittenden die de klap hadden zien aankomen, onder wie een jongeman uit de Muider horeca, waren behoorlijk van slag. Samen met een Muidense kon de bewuste jongeman door naar Muiden met de 187, toen die even later aan kwam rijden. De gestrande busreizigers die verder het Gooi in moesten, haastten zich naar de volgende bus 136, toen deze bij de plaats van het ongeluk arriveerde. De bus, waarin het Muider echtpaar even elkaars hand vasthielden.
+ Een erekeutel wegens betoonde moed voor gemeenteambtenaar en financieel specialist Bertus Hoefakker. De alarmerende toon van het huis aan huisfolder van de VVD, waarmee deze partij probeerde ontevredenen over de verhoging van de gemeentelijke lasten op te trommelen voor een bijeenkomst in de Rijver in Muiderberg, was hem niet ontgaan. Op het gevaar af dat hij in een zaal vol protesterende inwoners terecht zou komen, begaf hij zich naar het hol van de leeuw. Hoefakker voelde zich verplicht eenieder duidelijk te maken dat de gemeenteraad alle reden heeft gehad de begroting unaniem aan te nemen, inclusief de verhogingen van leges, rechten en belastingen (wat dus was gebeurd, met instemming van alle partijen, ook de VVD).
+ Het werd de dappere Bertus niet moeilijk gemaakt. Er kwamen op de veronderstelde protestavond nauwelijks burgers opdagen: twaalf in totaal, van wie de meeste actief VVD lid. De VVD mag van geluk spreken dat er zo weinig mensen waren. Als de opkomst massaal was geweest, dan had de partij kompleet voor schut gestaan. Al meteen bleek namelijk dat er niet veel te protesteren viel. Bertus Hoefakker maakte duidelijk waarom een protest ongegrond dan wel nutteloos was. Post na post passeerde de revue. Uiteindelijk restte er slechts wat gemor over de sprongsgewijze verhogingen van het rioolrecht. Maar verder was het wel gezellig daar in de Rijver met die achtergrondmuziek. .
+ Op uitnodiging van de VVD komt op 28 oktober een oud - inwoonster van Muiden, Mary Huisman, die nauw betrokken was bij de vorming van de nieuwe gemeente Wijdemeren, in de Kazerne praten over de zelfstandigheid van Muiden, een onderwerp waarmee de lokale PvdA de verkiezingen en de mist inging. Benieuwd of daar wèl belangstelling voor is.
+ Zullen de bezoekers aan het Muiderslot rechtstreeks vanaf de kassa naar het kasteel mogen, als de tent met de puntmutsen aan het eind van deze maand wordt afgebroken en opgeborgen om in de lente van 2003 opnieuw te worden opgetrokken? Totnogtoe wordt het publiek over de wal om de tuin geleid naar de tent, met de bedoeling dat ze daar iets consumeren. Al vanaf de eerste dag stappen de meeste bezoekers echter meteen al na de kassa over het koord, dat tussen paaltjes gespannen is, om groot en klein keurig in gareel in de richting van de tent te krijgen. Het heeft al heel wat struikelpartijen tot gevolg had.
+ Het is de vraag of er ook volgend jaar weer een hindernisbaan zal worden uitgezet. Sterker nog: de vraag is gerechtvaardigd of de tent er überhaupt nog vier seizoenen zal staan, zoals de bedoeling is. De oude vertrouwde taveerne bracht heel wat minder drempelvrees teweeg dan de huidige grote, lege tent. Wat geld moest opbrengen, gaat geld kosten. Tja, je bent commercieel of je bent het niet.
+ Een Muider klant van de Rabobank belt op om travellercheques te bestellen en krijgt het kantoor Weesp aan de lijn. Hij wil naar Thailand. Hij weet dat euro's daar overal zonder enig probleem geaccepteerd worden. Dat weten ze bij de bank niet. Ze bevelen hem dan ook aan geen travellercheques in euro's, zoals hij wilde, maar dollar travellercheques te nemen.
+ Nadat de klant duidelijk gemaakt heeft, dat één keer wisselen (van euro's naar baths) voordeliger is dan twéé keer (van euro's naar dollars naar baths) en dat het voordeel voor de klant voor hem zwaarder weegt dan het voordeel voor de bank, wordt hem toegezegd dat de door hem gewenste euro travellercheques dan en dan bij de Rabobank in Muiden klaar liggen. In kleine coupures, zoals gevraagd. Ze lagen er. Dat was al heel wat. Alleen waren het wel dollar travellercheques. In grote coupures.
+ Muiden deelt met drie kleine projecten (tot € 2.500) weer volop mee uit de door de klanten van de Rabobank volgestorte pot voor goede doelen onder handbereik - waarmee deze bank zo graag als gulle gever te koop loopt. Muiderberg wordt aan een klokkenstoel geholpen, Pampus aan een grasmaaier (ze hadden liever een huwelijk gehad) en de Jozefschool aan hardhouten banken rond de school: een kring Rabobanken, vanwaar je op je gemak kunt gaan zitten kijken hoezeer de school aan een leerlingenstop toe is.
+ De kreet 'Levendig en Leefbaar', die twintig jaar geleden werd gelanceerd door de Stichting Stad Muiden en acht jaar geleden werd ingezet door de PvdA tijdens haar succesvolle verkiezingscampagne, om vervolgens overgenomen te worden door het college van B&W, heeft inmiddels het CDA bereikt. De kreet kreeg een ereplaats in de algemene beschouwingen van deze partij. Beter laat dan nooit.
+ Muider burgers zijn op hun eigen houtje gaan praten met Rijkswaterstaat over het periodiek terugkerende geklepper van de Vechtbrug. Wethouder Schulp wist ervan en vindt het prima. Alles wat er aan meewerkt om de overlast te beperken is meegenomen. Als er maar een eind aan komt. Een opvallend aspect: wanneer blijkt dat de geluidsoverlast groter is dan de wet toestaat, is niet Rijkswaterstaat maar de gemeente verantwoordelijk.
+ In de gemeente Muiden waren in 2001 in totaal 59 inbraken met diefstal, 128 inbraken uit auto's, 1 straatroof en 6 aangiftes van bedreigingen. Onbehoorlijk hoog, vergeleken met de andere kleine gemeenten in onze regio.
+ Omdat hij het te druk heeft met zijn eigen werk stopt Cees Grijzenhout uit Muiderberg als raadslid. In de raadsvergadering van 12 november neemt hij afscheid. Precies een maand later, in de vergadering van 12 december, treedt zijn opvolger aan: Hans Luijendijk. Eigenlijk was oud-raadslid Janneke Knijn aan de beurt, maar ze hoefde niet meer zo nodig, liet ze weten (toch jammer). Politiek bezien is de komst van Hans Luijendijk een goeie zet. Niet alleen omdat hij verstand van financiën heeft, maar vooral ook omdat hij in Muiden woont. Hij is daarmee weliswaar de enige Muier in de fractie, maar dat is genoeg om iedereen de mond te snoeren, die beweert dat de VVD een Muiderbergse partij is.
+ Als er in de Bloemendalerpolder gebouwd wordt, zo filosofeerde Henk Steffens namens het CDA, dan moeten we de senioren niet wegstoppen aan de rand van de wijk. Met andere woorden: als je op een bepaalde leeftijd bent, hoor je midden in de polder thuis. Het is maar dat jullie het alvast weten wanneer je aan de beurt bent, jongelui: als je niet oplet (maar ook als je dat wel doet), sta je als senior ineens aan de kant.
+ Of er inderdaad in de Bloemendalerpolder gebouwd gaat worden, staat nog steeds niet 100% vast. Muiden heeft woningen nodig, voor met name de eigen jongeren, maar natuurlijk geen vijfduizend, en zeker niet ten koste van de natuur. Zodra het kruitfabriekterrein vrijkomt zou daar volgens Eric Pieter Vlaanderen, een woonwijk kunnen worden gebouwd zo groot als Buitendijke met zijn vijfhonderd huizen (een woonwijk die bijna twee keer zo groot is als Mariahoeve, om ook het Muider deel van de bevolking een idee te geven). Het zal de provincie en het Rijk in principe een zorg zijn waar Muiden bouwt, als er maar gebouwd wordt.
+ De geruchten dat het allerminst uitgesloten is dat het kruitfabriekterrein al over afzienbare tijd vrijkomt, worden steeds sterker. Hier zou wel eens veel eerder gebouwd kunnen worden dan in de Bloemendalerpolder, waar alle belanghebbende partijen nu al zo lang over aan het touwtrekken zijn.
+ Volgens het laatste nieuws is MCI, die het terrein van de KNSF huurt, bereid om met de gemeente te praten. Wie weet komt hier uit dat de productie veel eerder gestopt wordt dan in 2015, wanneer het huurcontract afloopt. Wat kan betekenen dat dit terrein veel eerder naar de volgende huurder gaat - dat is in principe de gemeente Muiden. Maar de prijs kon wel eens heel hoog zijn. Zo eisen de Engelsen van MCI dat Muiden opdraait voor de kosten van het sociale plan voor het personeel en de kosten van de sanering van de grond. Kunnen we dat wel opbrengen? Vast wel. We kunnen ook een aquaduct betalen.
+ Het wordt steeds duidelijker dat de VVD zich volkomen distantieert van massale bebouwing van de Bloemendalerpolder. Een beetje bouwen in deze polder, mag wel van de liberalen (daar biedt ook de 'anti-Bijlmer-motie die B&W van de hele raad voor zijn kiezen kreeg alle ruimte voor) maar zoveel woningen, dat het aquaduct uit de opbrengst van de bouw kan worden gefinancierd, is volgens hen zonder meer uitgesloten. Hiermee neemt de VVD afstand van het bekende Kolpron-plan. Je mag dus verwachten dat deze partij op een goede dag ook afstand neemt van de beruchte besloten raadsvergadering van bijna twee jaar geleden, waarin dit Kolpronplan door de hele gemeenteraad werd omhelst, dus óók door de vier toenmalige raadsleden van de VVD. Zo'n stap terug vraagt moed, maar dat vraagt consequent zijn altijd.
+ Dat de Meiden van de Kade niet van de straat zijn, wisten we wel, maar wie had verwacht dat ze met het hele koor kompleet op de culturele toer zouden gaan? Drie opeenvolgende dinsdagavonden (22 en 29 oktober en 5 november) vechten zij bij Gieling de oudste strijd van de wereld uit: die tussen man en vrouw. Het is een muzikale strijd, met liederen van heimwee en verlangen als wapens. De Meiden van de Kade bezingen het water en de zee van Muiden, en het bij fijnproevers bekende ensemble La Passione bezingt het vuur, de passie en de hartstocht van Napels. Meiden uit Muiden, mannen uit Napels, daar zit muziek in.
+ In 'Regio Visie', het blad voor het midden - en kleinbedrijf, editie Gooi en Eemland kijkt Hans Paardekooper terug op de twee weken midden in het hoogseizoen, dat hij gedwongen was de deur van zijn Taveerne De Mol gesloten te gehouden. Hans had niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen, vertelt hij. Maar de gemeente hield zich aan de letter der wet wat betreft de verplichte aanwezigheid van iemand met een diploma sociale hygiëne. Bij gemeentelijke controles was hij twee keer niet aanwezig en 'dan sta je niet zo sterk'. De strakke interpretatie van de gemeente Muiden stuitte mij tegen de borst', aldus Hans Paardekooper, 'want dat gebeurt niet overal in het land zo'.
+ 'Ik ben de enige in Muiden bij wie het zover gekomen is', laat de uitbater van de Mol weten. Hij wijt de narigheid aan het feit dat hij niet direct deed wat de gemeente vroeg. Maar hij geeft toe, dat hij 'ook misschien wel iets te halsstarrig is geweest', wat er mee te maken had dat hij al een kwart eeuw de Taveerne runt en dus niet had verwacht dat het zo ver zou komen. 'Gelukkig werd de nieuwe aanvraag snel behandeld', meldt hij nog: 'Alle onderzoeken die normaal moeten gebeuren voordat een vergunning wordt verleend konden ze overslaan. Tenslotte kenden ze het bedrijf al goed genoeg'. Ja, en Hans ook.
+ Het CDA draagt voor nader onderzoek twee mogelijke ontmoetingsplekken voor jongeren aan. Voor Muiden zien ze een 'bunker in de Ton Kootsingel' (niet ver van de plaats waar het schippersbadhuis in vlammen opging) wel zitten. In Muiderberg lijkt het parkeerterrein van de Joodse begraafplaats, buiten het dorp, geknipt als jongerenhonk. 'Een simpel afdak van robuust materiaal – bijvoorbeeld bielzen – met daaronder een doorgezaagde boomstam' en klaar is Kees. Bomen genoeg op de Brink. 'Maar we willen liever dat de jongeren zelf met een voorstel komen' zegt het CDA nog. Dan is dít de manier.
+ Voor de vergadering van donderdag 24 oktober moeten de commissieleden zich door een ondoorgrondelijk stuk heen worstelen met als titel 'Prestatieafspraken Volkshuisvesting Muiden'. Al lezend kun je een gevoel van ergernis niet onderdrukken: waar gaat het eigenlijk over? Niet lang geleden werd in de raadszaal een wezenloze commissievergadering gehouden over een nieuwe aanpak van de woningverdeling. Een grote huurdersvereniging uit het Gooi bleek het van geen kant eens te zijn met een nieuwe opzet, waar de woningbouwverenigingen mee kwamen aanzetten.
+ De huurders hadden gelijk, maar daar schiet je niets mee op. Met de voorgestelde aanpak voor het toewijzen van woningen worden de problemen alleen maar verschoven. Met aanpassingen, ongeacht welke, kom je er trouwens nooit uit. Het mag dan zo zijn dat het huidige systeem, waarbij zoveel jonge mensen noodgedwongen in Almere of Hilversum moeten gaan wonen, allerminst bevalt: aan het oude kaartenbakje, waaruit de gelukkigen werden getrokken, kleefden ook tal van bezwaren, waarvan 'vriendjespolitiek' de meest gehoorde was.
+ De eeuwige oorzaak van alle toewijzingsnarigheid is natuurlijk het schandaal van de nu al bijna zestig jaar voortduurde woningnood zelf. Doorstromen wordt als oplossing genoemd, maar dit is niet meer dan een lapmiddel, dat ook nog eens nauwelijks werkt. Mensen met kleine inkomens worden gestraft omdat ze het minder breed hebben dan anderen. Je tenen staan krom in je schoenen als je hoort met welk gemak woningzoekenden met een kleine beurs keer op keer worden teruggeworpen. Het marktmechanisme is heilig. Jammer maar helaas, maar van sociale woningbouw kan geen sprake zijn. De grond is te duur. Niks aan te doen. O nee? Dan zorg je ervoor dat de grond nòg duurder wordt dankzij een gemeentelijke heffing om de bouw te kunnen financieren van woningen met een betaalbare huur. Voor die dommeriken, die geen opties naar binnen weten te slepen. Medemensen, weet je nog wel. Verdomme.
+ Een paar cijfers uit de 'Prestatieafspraken'. Die zijn tenminste concreet. Bijvoorbeeld: bijna de helft van de woningzoekenden verdient minder dan € 1450. In Muiderberg heb je veel minder woningen met een lage huur dan Muiden. In Muiderberg zijn ook aanzienlijk minder huurwoningen: 257, tegenover 577 in Muiden. Bijna de helft van de huren in Muiden is lager dan € 300. Er zijn ook veel huren tot € 425.
+ De commissieleden hielden onlangs het antwoord van B&W tegen op de brief die de directeur van het pompstation De Hackelaar het gemeentebestuur schreef. De heer Ter Beek wil graag een groot wegrestaurant bij het station met de naam 'de Wegman'. De directeur sprak in reactie op de afwijzing van B&W, de commissie bedeesd toe. Hij moet, gezien de welwillende aandacht en het feit dat de commissie voorkam dat de brief van B&W de deur uitging, terecht het gevoel hebben gehad, dat er veel begrip voor zijn plannen was. Maar als de commissie akkoord gaat met de nieuwe, aangepaste brief van B&W, zal Ter Beek moeten concluderen, dat hij alle hoop kan laten varen.
+ Het is een rare, inconsequente brief. B&W begint met alsnog zijn gelijk te halen door de bekende bezwaren tegen de plannen nogmaals op te sommen. Het belangrijkste bezwaar is, dat een 'weggebonden' restaurant niet mag in dit landelijke gebied, met zijn fraaie A1 en rustieke benzinepompstation. Het perceel dat Ter Beek op het oog heeft, ligt niet alleen in het beschermde Groene Hart van Nederland, maar ook nog eens in het zogenaamde Belvédère gebied. Deze grond is van 'bijzondere betekenis voor natuur, landschap en bodem'.
+ Eerlijk gezegd: de omgeving zal er beslist niet nòg mooier op worden wanneer er zoals de bedoeling is, op deze plaats een groot restaurant komt, plus een enorm parkeerterrein, plus een overdekte loopbrug over de A1. Maar mogen er dan wèl een ietsje verderop, in de Bloemendalerpolder vijfduizend woningen geplempt worden? Nota bene in datzelfde Groene Hart van Nederland, waar we zo zuinig op zijn.
+ Terug naar de aangepaste brief. Na het natuurargument wordt ander geschut op het wegrestaurant in stelling gebracht. Het is vrijwel zeker, betoogt B&W, dat er begin 2003 een start wordt gemaakt met de benuttingvariant van Rijkswaterstaat, te weten de verbreding van de A1 en de Vechtbrug. Wat krijgen we nou? Waar is het aquaduct gebleven, het trotse nationale Muider alternatief voor de groeiende verkeersstroom naar en van de Randstad?
+ B&W gaat door: het is onduidelijk wat er op langere termijn staat te gebeuren met de A1. Komt er een verbreding, een verlegging, een verdiepte aanleg misschien of een ondertunneling? Dat is het natuurlijk. Het ei van Columbus: een tunnel in plaats van een aquaduct!
+ Geen misverstand mogelijk. B&W stelt de raad voor het verzoek van Ter Beek niet alleen te verwerpen op dezelfde gronden waarop het eerder werd afgewezen, maar nu ook met andere, nieuwe argumenten. Het landschapsargument wordt in één en dezelfde conceptbrief verdrongen door het argument van het risico voor de ondernemer zelf. Je weet maar nooit wat er met het tracé gebeurt, er moet eerst duidelijkheid zijn waar het komt, de geplande ligging van het wegrestaurant zou wel eens ongunstig kunnen zijn (wat een medeleven ineens!) en de laatste troef: een restaurant op deze plaats is niet alleen uitgesloten vanwege het bestemmingsplan, het mag óók niet volgens het provinciale streekplan.
+ Het is allemaal heel ingewikkeld wat ter Beek wil. Vandaar mijn advies aan de commissie: laat het maar een hamerstuk worden, dan hebben jullie weer een probleem minder.
+ Even wat politiek, voor de verandering. Jaren geleden zette D66, hoewel in de oppositie, argeloos zijn handtekening onder wat toen nog het collegeprogramma heette. Uit fatsoen, vanwege het algemeen belang. Dat hebben ze geweten! Vier jaar lang kregen ze bij de geringste kritiek voor de voeten geworpen, dat ze akkoord waren gegaan met alle afspraken. Het ziet er naar uit dat de geschiedenis zich herhaalt. Deze keer met de VVD en de VIB, die geen wethouder van hun kleur in het college hebben, maar wel het raadsprogramma ondertekenden.
+ Een van de oudste bewoners van de Burgemeester de Raadtsingel, de heer J.P.Snabelie, is blij dat de drie oude iepen voor zijn deur gekapt zijn, wat 'dat geeft onvoorstelbaar meer licht'. Maar, zo schrijft hij het gemeentebestuur: 'het gevolg is ook een zeer vergrote kaalheid'. Hij zou graag het 'iets vriendelijker gezicht' van voor de jaren vijftig hersteld willen zien door het herplanten met 'rozen in de lengterichting'. 'Kinderen en honden scheidt men door de verloren gegane meidoornstruiken te vervangen 'door eventueel dergelijk groen'. Ook herinnert hij eraan dat hij ooit zelf een rozenperk aanbood, maar dat werd afgewezen door de burgemeester.
+ Er ligt een brief klaar waarin B&W de raad voorstelt het verzoek van Snabilie af te wijzen. De bomen zijn gekapt vanwege iepziekte, en er moeten nieuwe bomen voor in de plaats geplant worden. Wat B&W betreft komt er ook geen aanleg van rozenperken. Waar nodig zal de huidige beplanting van berberisstruiken worden 'ingeboet'.
+ Meneer Snabelie heeft nog meer op zijn lever. Hij protesteert tegen het gedogen van illegale ligplaatsen in de Singelgracht. Daarmee kan alleen maar het woonschip van de Henny van Setten van galerie Demi-Jour bedoeld zijn. Deze boot ligt er al minstens twintig jaar. Van de gemeente mag-ie blijven liggen dankzij het gewoonterecht. Het laatste punt op zijn klachtenlijst is dat hij al jaren wacht op het 'opheffen van de vernauwing in de vaart', waardoor aantasting van de oever en de bomen langs de Singelgracht onbelemmerd zou blijven doorgaan.
+ Henk Steffens pleit voor een wandelroute vanaf Florisberg naar de dorpskern en het strand van Muiderberg, zeg maar een marsroute voor bejaarden – met onderweg een aantal bankjes om uit te rusten. Prima plan, als de gemeente straks maar niet dezelfde fout maakt als bij het stille weggetje in Muiden, waar ze de richtingbordjes vergaten, waardoor je de weg kwijtraakt.
+ Vanaf deze week zal vijf maanden lang, tot maart volgend jaar wanneer we het plein nodig hebben voor de viering van 1050 jaar Muiden, het Vestingplein een enorme bouwput zijn, vanwege de aanleg van een bergbezinkbassin, dat is een gigantische ondergrondse betonnen bak, waarin bij een stortbui het overtollige regenwater wordt opgevangen. Rita Kop van de kaaskar zegt in de Gooi – en Eemlander dat ze niet bang is dat de werkzaamheden de klandizie zal beïnvloeden. Ze zegt: 'De meeste mensen komen lopend of op de fiets kaas halen. Ik denk dat ze me het wel hadden verteld als ik veel overlast zou krijgen. Bovendien sta ik ook in Muiderberg met een kraam'. Als dat een mooie levensinstelling is. Het is alsof je Jan Melis hoort.
+ B&W vraagt de raad € 1150 uit te trekken voor klimmateriaal voor de brandweer. Die spuitgasten willen zeker hogerop komen.
+ Nico Wolf, de duizendpoot van het Muiderslot, heeft een Harley Davidson aangeschaft. Hij is niet de enige in Muiden met zo'n supermotor, zegt hij bescheiden. Maar wel de oudste met zijn 62 jaar.
+ Als ik het goed begrepen heb, heeft Joop Lahnstein uit Mariahoeve in Nederhorst den Berg een lezing gehouden, waarin hij aan de hand van dia's aantoonde dat Muiden in het begin van 1900 is ontstaan. Hoe kan hij dat nou weten. Hij is hier niet eens geboren.
+ Voordat u Willem Trekkast verdenkt van terroristische activiteiten: de zilverkleurige torpedo die in de berm naast zijn ark aan de Amsterdamsetrekvaart ligt, is geen bom, maar een fiets. Zijn ligfiets.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: