- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Twee turbulente keuteljaren.

5-dec-2002

+ Twee jaar geleden gaf webmaster Jan Bovenlander mij de gelegenheid om op zijn site, muideninfo.nl, stoom af te blazen over een zaak die mij als Muier burger bijzonder hoog zat. Trouwe keutelaars weten wat ik bedoel. De toenmalige gemeenteraad van Muiden - waarvan nu alleen de harde kern nog over is in de personen van de wethouders Leupen en Schulp - besloot unaniem de Bloemendalerpolder, die grote lap groen tussen Muiden en Weesp, waarvan plechtig beloofd was dat-ie altijd groen zou blijven, in te leveren voor grootschalige woningbouw om zodoende het stokpaardje van Dick Schulp, het aquaduct, naar binnen te halen. Let wel: dat gebeurde in een geheime vergadering, dus buiten de bevolking om.
+ Er valt inmiddels niet aan de conclusie te ontkomen dat de vroede vaderen toen het paard van Troye naar binnen hebben gehaald. Het is onontkoombaar dat de Bloemendalerpolder bebouwd gaat worden, maar wanneer (of zelfs óf) het aquaduct er komt, is zeer de vraag. Dat ik gelijk heb gekregen, vind ik niet leuk. Het was me liever geweest, dat alles fatsoenlijk verlopen was. Dat de bevolking van het begin af aan bij het plan betrokken was geweest. Er werd nota bene over niets minder dan de toekomst van Muiden beslist.
+ Enfin, nadat ik mijn gal gespuugd had in een fel ingezonden stuk, en van alle kanten reacties kreeg, bedacht ik dat internet een ideaal medium is om over van alles en nog wat je ei kwijt te kunnen. Een website vergt heel wat minder werk dan een blaadje, zoals indertijd het Muier babbelblad De Spiering, waaraan ik meewerkte, en dat niet alleen geschreven, maar ook nog in elkaar geplakt, gedrukt, gevouwen, geniet en verspreid moest worden. Ik vroeg Jan Bovenlander of ik op zijn site een vaste Muier rubriek mocht beginnen. Aangezien het altijd zijn bedoeling is geweest om zoveel mogelijk mensen aan het woord te laten, had Jan daar geen enkel probleem mee.
+ En zo is het gekomen. Sinds 7 december 2000 verschijnen regelmatig de keutels op internet. Al gauw groeide mijn keutelrubriek uit tot een stadskroniek, die door tal van keutelaars gevolgd wordt. Aan het eind van deze aflevering kijk ik nog even terug op twee turbulente keuteljaren. Ik ga nu gauw over op de actuele keutels, want die leest u natuurlijk liever dan dat gezeur over vroeger.
+ De humor ligt op straat. Een Muider schoolklas van wel veertig kinderen met een juf aan het hoofd en een juf aan het eind van de stoet passeert de gesloten haringkar van Dirk van der Plas. Vraagt de voorste juf: 'Wat staat er op die kar?'. Stijgt er een hels gekrijs op uit de tientallen kinderkeeltjes: 'Vis – een – zee – van – gezondheid'. Is dat leuk? Nou en of.
+ De ene Jut is de andere niet. Nu eens geen mail van Hugo Jut uit Muiden, maar van Rob Jut uit Muiderberg, die reageert op de keutel met het bericht uit Villa Amuda, dat 'uit recent DNA-onderzoek' is gebleken, dat Floris de Vijfde niet door de edelen zou zijn vermoord, maar vermoedelijk door Muiderbergers. Dit 'simpele volk', zou ruiter en paard voor een tweekoppig monster hebben aangezien en doodgeslagen. Rob Jut wil daar als Muiderberger wel even op reageren. Hij schrijft: 'Men gaat er dus gemakshalve vanuit dat Muiderbergers geen edelen kunnen zijn; wij kunnen in ieder geval zeggen dat we tóen al DNA hadden!' Ouwe Muier wil er zich niet mee bemoeien, maar dit is een duidelijk geval van een zandhaas die zich in zijn edele delen getast voelt.
+ Wat in het scheepvaartblad Schuttevaer over het renovatieplan van de Groote Zeesluizen staat, en in de vorige keutelaflevering werd geciteerd, klopt niet helemaal. De belangrijke vergadering die op 12 december wordt gehouden is geen vergadering van de DWR, maar van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, waarvan DWR een uitvoerend orgaan is. Dat is nogal een verschil. Het bestuur van het Hoogheemraadschap is democratisch door de bevolking gekozen, en zal alleen al om die reden niet ongevoelig zijn voor maatschappelijke protesten, zoals het verzet tegen een negen maanden achtereen durende stremming van het scheepvaartverkeer, waar DWR voorstander van is.
+ Voor de belanghebbenden is het de vraag voor welke oplossing op 12 december wordt gekozen. Wordt het negen maanden afsluiten van de sluis, of worden de kolken één voor één gerestaureerd, wat dan wel wat duurder zal zijn - en ook nog eens drie maanden extra vergt, maar waarvan het voordeel is, dat de schepen gewoon door Muiden kunnen blijven varen. Het Hoogheemraadschap zelf staat echter voor een andere vraag, te weten de kardinale vraag of een kapitale restauratie, in welke vorm dan ook, überhaupt wel doorgang moet vinden.
+ Dat de sluis na de laatste grootscheepse restauratie, die een kwart eeuw geleden plaatsvond – u weet wel, de sluisfeesten met die grote verkleedpartij – aan herstel toe is, zie je zelfs als je er geen snars verstand van hebt. Sinds men bij Rijkswaterstaat wist dat de DWR het beheer zou overnemen, zes jaar geleden, werd er niet meer in de Groote Zeesluizen geïnvesteerd – zomin als in de twee kleinere Muider sluizen, die Domeinen beheerde. Alles is jaar in jaar uit verwaarloosd en dat wreekt zich natuurlijk.
+ Hoewel het bestuur van het Hoogheemraadschap zeker naar de belanghebbenden zal luisteren (voor Muiden is Vera den Hartog een aanspreekpunt), gaat het de bestuursleden allereerst om het vele geld dat voor een volledige renovatie moet worden uitgetrokken. Er is, al naar gelang de oplossing waarvoor gekozen wordt, maar liefst 3,5 tot 4 miljoen euro mee gemoeid. Het is dan ook niet uitgesloten dat het Hoogheemraadschap veel meer voor een minder ingrijpende, dus goedkopere opknapbeurt voelt, wat weer andere, minder verstrekkende gevolgen voor de scheepvaart heeft.
+ DWR en Hoogheemraadschap zijn het niet altijd met elkaar eens. Enkele jaren geleden kwam DWR met het voorstel het sluisgeld af te schaffen omdat dit meer geld zou kósten dan opbrengen. Ze kregen het Hoogheemraadschap niet mee. Achteraf bezien terecht, want het heffen van tol levert jaarlijks gemiddeld twee ton in oud geld op aan inkomsten. Na aftrek van de kosten blijft hiervan de helft over. Zo wordt een mooi potje opgebouwd voor een opknapbeurt, of misschien toch wel de renovatie van de sluis.
+ Mocht dit laatste doorgaan, dan is het over een klein jaar gebeurd met de rust in het Balkengat en de Singelgracht en op de Muidertrekvaart. Alle schepen, die niet te breed zijn voor de Weesperpoortsluis, en voldoende diepgang hebben voor de Singelgracht (dat zullen er heel wat zijn, als je nagaat dat bijvoorbeeld de tjalk Liberté van Willem Trekkast hier regelmatig vaart) kunnen via deze route naar het Amsterdam - Rijnkanaal en verder.
+ Een hoopgevend nieuwtje voor de fervente tegenstanders van de sluiting van de sluis: verleden week ontdekte een botanicus van DWR in de Grote Zeesluizen een piepklein varentje van een uiterst zeldzame soort. Het heeft een zwart steeltje. Ook al is het nog zo minuscuul, het is een volgroeid plantje. Het klemt zich angstig vast op de binnenmuur van de oostkolk. De botanicus heeft de sluiswachters op het hart gedrukt het varentje te ontzien, door er op te letten dat er geen schepen tegen aan meren. Het spreekt van zelf dat de grote restauratie nu niet door kan gaan.
+ Toen oud-Muier en loco-burgemeester Sjake van Huissteden van deze zeldzame vondst vernam, was hij opgetogen. Hij was altijd al van mening, dat de Groote Zeesluizen niet afgesloten mogen worden, niet alleen omdat je dit de Muider ondernemers, die belang hebben bij de scheepvaart, niet kunt aandoen, maar ook omdat de kolonie bostorren, een beschermd dier, die zich in de oostelijke kolk ophoudt, zo'n aanslag niet zou overleven. Dat het zeldzame zwarte steelvarentje gespaard moet blijven, zou, naast het behoud van de bostorren, wel eens doorslaggevend kunnen zijn om de renovatieplannen in de ijskast te zetten.
+ Sjake van Huissteden is niet de eerste de beste. Hij mag dan niet meer hier wonen, zijn invloed is in Muiden nog steeds groot. Als lid van de havencommissie van de MOR en voorzitter van de Muider Schippersvereniging, wil hij, als de grote renovatie doorgang mocht vinden, aanzienlijk meer 'Muider' ligplaatsen dan alleen de vrijkomende wachtstrook voor de buitenhaven. Hij eist voldoende ruimte voor de hele Muider vloot, plus de schepen van de chartervaart die Muiden normaal aan doen.
+ Ook de bostorren zijn niet de eerste de besten. Ze horen in het bos, maar zitten in de sluis. Ze zijn vanaf de Joodse begraafplaats naar Muiden gekomen via de Jodentrekvaart en de Naardertrekvaart. Hoe ze eruit zien is niet bekend. Niemand heeft ze ooit kunnen waarnemen, want ze zijn razendsnel. Jan de Bruijne van de Herengracht, die veel van vreemde dieren weet, heeft de wetenschappelijke naam van de bostor opgezocht: Atea Vitulis. Tip voor de milieugroep Muiden/Muiderberg: ga er eens achteraan. Zeer interessant en nog nuttig ook.
+ Als u even niks te doen hebt en toch lachen wil, moet u bij 'Google' het zoekwoord 'Muiden' intikken. Al surfend ziet u wat de parenclub Fata Morgana in Muiden voor vlees in de kuip heeft. 'Heel Nederland praat erover' zeggen ze zelf, dus dan kun je als buren moeilijk achterblijven. Mocht u, na alles gezien te hebben (er is ook een 'dokterskamer', een 'doorloopgang met spannende gaten' en een 'hangbrug met uitzicht') een echt bezoekje willen brengen (met z'n drietjes mag ook), dan is het goed te weten dat gepaste uitgaanskleding op prijs wordt gesteld en dat je niet kunt pinnen. Maar verder: 'Oooolahlah, het wordt weer smullen in Fata Morgana!'
+ De gouden keutel voor het beste Sinterklaasrijm gaat naar de maker van het gedicht, dat onder de titel 'Schutter' in het clubblad van de SC Muiden staat: 'Beste Sint Nicolaas uit Spanje. Al wat wij u vragen. Is een spits zonder franje. Nee, niet een met een buikje. Of op het hoofd een pruikje. Wat wij zoeken is een man. Die rammen kan. Op het doel in iedere stand. En waarover je leest in de maandagochtendkrant. Sint, alles wat wij van u willen. Is een vent met peper in zijn billen!'
+ De firma Pas Marketing mocht indertijd van de gemeente geen vijftien reclameborden plaatsen voor een autoshow bij de Maxis. Er kwam een rechtszaak van. Om 'conflicten en misverstanden voor nu en in de toekomst te vermijden', kwam het promotiebedrijf met een advies dat van groot promotioneel belang' voor Muiden zou zijn. Omdat het Muiderslot en Fort Pampus regelmatig evenementen in de aanbieding hebben en omdat Muiden op de drempel van het 1050 jarig bestaan staat, bevalen ze B&W van harte, en 'zonder enig eigenbelang', het concept 3-sign van G&D Promotions uit Wormerveer aan.
+ Bedoeld worden 'veilige, vandalismebestendige' driekantige borden, die het hele jaar door op vaste plaatsen kunnen worden gebruikt voor de aankondiging van 'evenementen, promotie van culturele activiteiten en reclame voor ideële instellingen'. Ze staan al in Amsterdam en andere gemeenten. G&D Promotions plaatst de borden en vangt daarvoor een bepaald percentage van de inkomsten. Illegaal geplaatste borden worden in één moeite door verwijderd: door G&D. Pas Marketing had al een paar prima plekjes voor 3-sign op het oog: de op - en afritten van de A1, 'de parkeerplaats bij het Muizenfort' en 'de parkeerterreinen bij Mariahoeve en de Pampusweg'. Pampusweg?
+ Hoewel de naam G&D aardig in de buurt komt van B&W, liet de burgemeester weten dat het college deze zaak in eigen hand wil houden, en streeft naar een 'schoon Muiden', wat de borden betreft. Niet te veel en niet te bont dus. Wel moet er een bordenbeleid komen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen diverse belangen: plaatselijk, maatschappelijk en economisch. Veel opbrengst wordt er overigens niet van verwacht.
+ De provincie wil volgend jaar 700 duizend euro uitrekken voor toeristische promotie in Noord-Holland. De nadruk komt op onder meer het IJsselmeer, de Zuiderzeestadjes en het watertoerisme te liggen. Volgens onbetrouwbare bronnen wordt er onderhandeld met de firma's Pas Marketing en G&D Promotions.
+ Dat Jan Wasch van de Klensput niet de baas van een wasserij is, maar de kok van een restaurant, weten wij hier in Muiden wel, maar een buitenstaander gelooft het pas als hij er lekker zit te eten.
+ Op het buitenbord van Floris V staat 'Kip met oosterse knipoog'. Zeker om je te verleiden.
+ Ome Ko heeft ook een buitenbord. Daarop staat: 'Even opwarmen'. Verwezen wordt naar erwtensoep, chocolademelk en Glühwein. Waarom doen ze dat zelf niet?
+ Voor de digibeten onder ons neem ik hierbij graag de moraal van het geschiedenislesje van meester Guus Kroon over, dat op muideninfo.nl te lezen staat. Hij schrijft dat Muiden al op 22 juni 1122 stadsrechten kreeg en dat men sinds die tijd in Muiden dus mag spreken van 'de stad'. 'Wie nu hardnekkig Muiden een dorp blijft noemen' aldus Guus: 'loopt zo'n 880 jaar achter bij de feitelijke situatie. Maar ja sommige mensen leren het nooit'. Van harte mee eens.
+ Twee jaar keutels. In de eerste aflevering heetten ze nog Koprolletjes, als verwijzing naar de capriolen van het dure, door de gemeente ingehuurde adviesbureau Kolpron, dat een hoofdrol speelde in de operatie Bloemendalerpolder - maar inmiddels geheel buiten beeld is. Al in de tweede aflevering werden het 'keutels', net als indertijd bij De Spiering. Ik koos de naam Ouwe Muier, omdat een vooraanstaand bestuurder me, naar aanleiding van het ingezonden stuk toevoegde, dat ik te oud was om nog iets zinnigs te schrijven – wat ik nog steeds niet weerspreek. Toen hij las dat ik mij, hoewel hier niet geboren 'Ouwe Muier' noemde, liet hij mij weten dit ronduit schandalig te vinden. U begrijpt hoe ik genoot.
+ Inmiddels heb ik 150 afleveringen, bij elkaar tegen de zesduizend keutels, afgescheiden en ik ben nog niet leeg. Ik laat mijn keutels schieten zolang het mij gegeven is, daarbij aangemoedigd door het feit dat muideninfo.nl – en in een moeite door ook mijn rubriek – steeds meer bezocht wordt. Het is behoorlijk druk op deze opiniesite, zoals - ie vaak genoemd wordt, zeker als je in aanmerking neemt dat Muiden maar een piepklein stadje is. Het bezoekcijfer schommelt nu al rond de honderdvijftig per dag. Het aantal klikken is daar een veelvoud van (de teller op de homepage geeft alleen het aantal bezoekers 'via de voordeur' aan; de helft tot tweederde komt via een andere Muideninfo pagina binnen).
+ Natuurlijk is het heerlijk om van lezers te horen dat ze van de keutels smullen. Maar naast veel warme reacties en de nodige bijval krijgt Ouwe Muier ook wel verwijten. Hij kreeg zelfs een keer te horen dat zijn keutels 'destructief' zouden zijn. Dat deed hem pijn. Maar niet genoeg om er mee op te houden. Hij troost zich maar met de gedachte, dat hij nu zelf eens voelde hoe het is om aangepakt te worden. Wie kaast kan de bal verwachten (deze bal ligt klaar tussen de keutels. Trap maar terug, u krijgt van mij alle ruimte).
+ Het zal de geschiedenisboeken over Muiden niet halen, maar ik constateer met gepaste trots dat er een keutelcultuurtje is ontstaan. De keutels zijn een eigen leven gaan leiden. Menigeen die internet heeft, print ze uit en overhandigt ze aan familie en vrienden die nog zonder computer door het leven gaan. Ze worden doorgegeven als was het een illegaal blaadje, en al dan niet besmuikt gelezen bij de Hoek of luid geciteerd vanuit het Groot Keutelboek bij Ome Ko. Een gepaste gêne laat zich raden. Die dekselse grijze straatkabouter van een Ouwe Muier kan venijnig tegen de gevestigde orde aantrappen.
+ Om een voorbeeld te noemen. Een jaar geleden werd ik een beetje keutelmoe. Eerlijk gezegd vond ik het langzamerhand welletjes. Maar toen hield onze eerste burger zijn befaamde Nieuwjaarstoespraak van 2002. Het was een kleinzielige klaagzang over het vermeende misbruik van de vrijheid van meningsuiting op internet – kompleet met kreten als gebrek aan respect, krenken, kwetsen en kleineren. Ik stond meteen weer helemaal op scherp. Het was voor mij dé aanleiding om door te gaan. Trouwe keutelaars mogen de heer Smith dankbaar zijn.
+ Wat mij nog onverminderd het meest pleziert, is, dat hoewel berichten uit de krant en van de kabel regelmatig in de raadszaal worden aangehaald, zowel B&W als de raadsleden consequent in het openbaar doen alsof er geen keutels bestaan. Er valt geen onvertogen woord, laat staan een keutel. Alleen Wiebe de Haan doorbrak ooit dit taboe. Hij vroeg tijdens een raadsvergadering in een terzijde aan Ouwe Muier die op de publieke tribune zat, permissie om het woord 'keutel' te gebruiken. Dat was een moedige daad. Maar geen edelachtbare afgevaardigde die na de nestor nog een keutel in de mond durfde nemen. Ik hoop maar dat het zo blijft. Ik ben niet graag medeplichtig.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: