- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Eén keutelstadje, twee geschiedenisboeken.

11-dec-2002

+ In de raadsvergadering van donderdag komt een onderwerp aan de orde, waar al uitvoerig over is gediscussieerd in de voorafgaande commissievergadering, maar waarover het laatste woord nog lang niet is gezegd. Het agendapunt luidt: 'financiële bijdrage historisch boekwerk over Muiden'. B&W schrijft dat het de bedoeling is dat volgend jaar, als Muiden 1050 jaar bestaat, een kloek geschiedenisboek over het wel en wee van Muiden wordt uitgegeven. Dit boek is te beschouwen als opvolger van het boek van Bas van Diest en dr. L. Jansen, dat een halve eeuw geleden verscheen, toen Muiden zijn 1000ste verjaardag vierde. Schrijver van het nieuwe boek is de historicus drs Henk van Ginkel, oud-raadslid en geboren en getogen Muier, al woont hij dan nu in Katwijk.
+ Voorgesteld wordt de uitgave van het boek van Henk van Ginkel financieel mogelijk te maken door als gemeente vijfhonderd van de tweeduizend te drukken exemplaren af te nemen. Daar is een dikke tienduizend euro mee gemoeid, maar de raadsleden hebben minstens drie redenen om met het voorstel in te stemmen.
+ Eén: ook al is het een uit de hand gelopen hobby, toch wordt het een verantwoord, door geschiedkundigen van twee universiteiten gescreend, oerdegelijk werk, waar wij als Muiden mee kunnen geuren. Twee: het boek kan worden ingezet als representatief geschenk van de gemeente. En drie: ook al zijn de raadsleden overvallen door het voorstel (Henk is natuurlijk snel doorgegaan toen hij groen licht kreeg van B&W), ze kunnen het hem, en Muiden, niet aandoen de zaak terug te draaien.
+ Volgens toegevoegd commissielid Dick Methorst, die goed op de hoogte is van de details, heeft Henk van Ginkel gesuggereerd om de trouwleges met € 20, - te verhogen, en het bruidspaar als geschenk van Muiden zijn boek te overhandigen in plaats van de gebruikelijke kruik Schipperbitter. Nu kost een kruik Schipperbitter geen € 20, - , maar het moet gezegd, dat sinds het woord 'Muier' van de kruik is verdwenen, Schipperbitter niet meer staat voor Muiden. Een mooi boek is beter.
+ Naast een marketingtechnische kijk blijkt Henk van Ginkel ook een inhoudelijke visie op zijn boek te hebben. In de Gooi - en Eemlander stelt hij, dat erin wordt aangetoond, dat Muiden een spilfunctie heeft bij ontwikkelingen in de vaderlandse geschiedenis. Is hier een verkoper of een intellectueel aan het woord? Een stapje verder en zijn boek is geen inventarisatie meer, maar een proefschrift, goed voor de doctorstitel. Maar dan moet Henk zijn stelling over de centrale plaats van Muiden in 's lands historie wel overtuigend kunnen onderbouwen.
+ Hoewel zijn geschiedenisboek nog niet af is, heeft het al wel een historie. Voordat Henk met zijn plan op de stoep van het gemeentehuis stond, was hij druk doende met de opzet van een bescheiden boekje ter begeleiding van de rondleidingen langs historische gebouwen in Muiden, iets, waarmee Henk van Ginkel, in het spoor van Guus Kroon, de nodige ervaring heeft. Dat was het prille begin. Maar er gebeurde meer.
+ Zo is ook overwogen (althans door Henk) om het boek in te zetten als geschenk voor de Muider ingezetenen, ter gelegenheid van 1050 jaar Muiden. Hij had hierover contact met de Stichting Muiden 1050. Al gauw bleek dat het boek, dat Henk voor ogen had, te ambitieus was voor het doel dat Muiden 1050 nastreefde: te dik en vooral ook te duur. De Stichting wilde niet meer dan een lichtverteerbaar herinneringswerkje. Het was duidelijk dat Henk van Ginkel hier niet de aangewezen man voor was, en zijn boek niet het aangewezen boek. De gemeente Muiden kwam voor Henk als geroepen, al was het maar om de zee van tijd die hij inmiddels in zijn voorlopige levenswerk gestoken had.
+ U wilt natuurlijk méér weten. Gaan we. Henk van Ginkel en de Stichting Muiden 1050 liggen elkaar niet (lees het verslag hierover op muideninfo.nl). Het stichtingsbestuur liet dan ook geen traan toen het feest voor Henk niet doorging. Henk was tweede keus, onthult bestuurslid Ruurd Kleuver in zijn ingezonden stuk op muideninfo.nl. Niet Henk, maar Guus Kroon, die elke steen van Muiden kent en een vlotte pen heeft, was eerste keus. Alleen had Guus er net het bijltje bij neergegooid. Guus was alles even spuugzat toen de gemeenteraad besloot de Historische Kring uit het Muizenfort te gooien en het Kringbestuur, waarvan hij voorzitter was, dat kennelijk prima vond. Guus voelde zich door iedereen in de steek gelaten en gooide het bijltje erbij neer (zie zijn ingezonden stuk op muideninfo.nl).
+ Dat deze twee Muider kandidaten waren afgevallen, was voor Muiden1050 blijkbaar reden om het nu maar buiten de eigen stad te zoeken. Het Stichtingsbestuur benaderde de kroniekschrijver Jan van Steendelaar uit Soest, die als auteur van historische boekwerkjes zijn sporen heeft verdiend. Van Steendelaar schrijft, oneerbiedig gezegd, dit soort historische werkjes aan de lopende band. De tekst, waaraan hij inmiddels de laatste hand legt, vult naar verluidt precies in wat Muiden 1050 graag wil: een honderdtal lekker leesbare pagina's. Het boekje, dat volgend jaar huis aan huis verspreid wordt, heeft als titel 'Van Amuda tot Muiden'.
+ En zo is het gekomen dat het kleine keutelstadje Muiden straks verwend wordt met twee gloednieuwe boekwerken over de eigen, roemruchte geschiedenis. Eén van zwaar kaliber voor officiële gelegenheden, en een lichter gevalletje voor de bevolking. Daar is niets mis mee. Behalve dan dat Muiden 1050 een kans heeft laten liggen.
+ Tijdnood en irritatie over het gedoe met de twee Muider geschiedschrijvers (die in het recente verleden lagen te rollebollen) hebben, de stichting doen besluiten de knoop door te hakken en een gerenommeerde chroniqueur van buiten Muiden aan te trekken. Dat is een oplossing, maar het had ook anders gekund. Als het bestuur wat meer fantasie had gehad, en iets beter de weg in Muiden had geweten, had men kunnen ontdekken dat er in Muiden meer schrijvers te vinden zijn dan Henk en Guus. Genoeg zelfs voor een compleet collectief. Dat had een leuk, afwisselend en herkenbaar jubileumboekje in elkaar kunnen draaien.
+ Muiden 1050 kan van mij een lijst met namen krijgen van professionele schrijvers die hier wonen. Journalistiek, politiek, historisch, wetenschappelijk, educatief, litterair, wervend, entertainend en technisch, roept u maar. Het is al te laat voor het grote feest van volgend jaar, maar ik beloof bij deze dat ik deze lijst zal overhandigen zodra het volgende grote feest, dat van 1100 jaar Muiden, in zicht komt.
+ Natuurlijk heeft Ouwe Muier niets tegen die groep enthousiaste Muider burgers, van wie de meeste, onder aanvoering van Sinterklaas zelf, al jaren overtuigend hebben bewezen dat ze van wanten weten als het om uitbundige Muider feesten gaat. Het was dan ook terecht dat het gemeentebestuur deze burgers 'Muiden 1050' in handen gaf en het feest niet uitbesteedde aan een of ander evenementenbureau – zoals je gezien de jongste geschiedenis van Muiden had kunnen verwachten. Immers, onder het motto: 'Hoe meer je de deur uitdoet, hoe minder gezeur' werd de ene na de andere Muider klus elders ondergebracht. De Stichting Muiden 1050 heeft nu gedaan, wat de gemeente keer op keer verweten is. Een schoonheidsfoutje met gevolgen.
+ Neem de financiële kant. Zeker weten dat een Muider schrijverscollectief, inclusief een regelneef, net zo belangeloos voor Muiden aan de slag zouden zijn gegaan als de leden van Muiden 1050 zelf. Organisatie en schrijven had geen cent gekost. De afwikkeling natuurlijk wel, dat is nu eenmaal onontkoombaar. Maar alles zou heel wat goedkoper zijn geworden dan de oplossing waar nu voor gekozen is.
+ Dick Methorst wist in de commissievergadering te vertellen dat Muiden 1050 een bedrag van f 24.000 heeft uitgetrokken als kosten voor 'Van Amuda tot Muiden'. Bijna eenderde dus van de f 75.000 die de Stichting als gemeentesubsidie heeft gekregen. We hebben het wel over gemeenschapsgeld, net als de € 10.437, - voor het grote boek.
+ Niet iedereen is het met me eens. Ruurd Kleuver, bestuurslid van Muiden 1050 schrijft op muideninfo.nl: 'Of dat boekje Muiden 1050 nu wordt geschreven door een kroniekschrijver uit Soest of een boer uit Katwijk haalt toch niet veel uit'. Wat bedoelt hij daarmee? Henk van Ginkel woont in Katwijk, maar is geen boer, dus hèm kan Ruurd niet bedoeld hebben. Hij moet de háringboer uit Katwijk op het oog gehad hebben: Dirk van der Plas. Denk erom dat die een boekje over Muiden kan open doen, en wel onder de titel: 'Muier Maatjes: politiek gekonkel aan mijn haringkar'.
+ Henk van Ginkel mag dan doctorandus zijn, Guus Kroon is meester.
+ Een Soester schrijft een boekje over Muiden. Als nu een Muier een boekje over Soest schrijft, dan zijn we er toch?
+ Zou Muiderberg worden overgeslagen als 'Van Amuda tot Muiden' huis aan huis in de bus glijdt? Dat pikken die zandhazen vast niet, ook al bestaan ze nog lang geen 1050 jaar.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: