- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutels met ijspegels, maar geen kouwe kak.

12-dec-2002

+ Had Pieter van Hees het helemaal voor elkaar: Muiden als allereerste in de wijde omgeving op de schaats en nog wel op spiegelglad ijs. Staat er een oud vrouwtje in de winkel, die kinderen met schaatsjes om hun hals waarschuwt: 'Kijken jullie maar uit met dat ijs van de voetbal, heel gevaarlijk, allemaal wakken'.
+ De kerstwens van Gea Heijnen is in vervulling gegaan. Er staat een werkelijk prachtige kerstboom op de sluis. Als u 'm nog niet gezien hebt, moet u maar gauw gaan kijken. Weliswaar is het weer een particuliere boom, maar hij is veel en veel mooier dan dat verwaaide geval van vorig jaar. Mooier zelfs dan in jaren. En ook hoger. De brandweer velde deze groene reus woensdagmorgen in alle vroegte, het was nog donker, in de tuin van de familie Bensen, Nooitgedacht 42, schuin tegenover het gemeentehuis.
+ De Bensens hadden al twee maanden een kapvergunning maar ze hebben gewacht om via de MOR de boom aan Muiden te kunnen schenken. De Bensenboom is een conifeer van de familie Tuja heb ik me laten vertellen – of wijsmaken. Als er nu ook nog lampjes in komen, is hun Kerstcadeau een lichtend voorbeeld voor al die andere Muiers, die jaar in jaar uit thuis schuilen in de schaduw van hun uitgeschoten coniferen.
+ De MOR leden zelf doen een duit in het zakje met de bekende piepkleine kerstboompjes links en rechts van de deur. De Kapper heeft er zakjes shampoo in gehangen. Zal wel een diepere betekenis hebben, iets met kerstglans of zo. Bij Floris V is het terras omzoomd door kerstbomen. Ze zijn een slag groter dan de MOR boompjes.
+ Ome Ko maakt altijd veel werk van de kerstversiering binnen. Personeel en stamgasten zijn er ook dit jaar een hele dag mee in de weer geweest. Het plafond, volgeprikt met kerstballen, is als altijd het pronkstuk van de zaak. De eeuwige grap dat haar etablissement een ballentent zou zijn, raakt Alma niet, zo min als de vraag hoeveel ballen de versierpartij gekost heeft.
+ Het Kerstinterieur van Ome Ko ziet er dit jaar anders uit dan anders. Dat komt, begin december hoorde de directie van de gemeente dat dennentakken niet mochten vanwege het brandgevaar. De takken waren, geïmpregneerd en wel, al hoog en breed besteld. De order moest dus ongedaan worden gemaakt. Alles wat er nu hangt is van brandwerende kunststof. Alma heeft het zelf in de winkel uitgeprobeerd. Met een aansteker. Voor alle zekerheid is de hele boel ook nog eens tegen brandgevaar ingespoten. De gemeente mag langskomen om te controleren. Met een aansteker.
+ Wat de Weesperweg betreft, heeft de gemeente Muiden zich keurig aan haar belofte gehouden. Sterker nog: de gloednieuwe bocht in deze weg heeft geen hap van vier meter uit het plantsoen voor de arken genomen, zoals aangekondigd, maar een hap van 3,64 meter, om precies te zijn. Aanwonenden hebben het opgemeten, vóór en na de operatie.
+ Minder netjes is wat ongeduldige automobilisten doen. Net als indertijd bij de Zuidpolderweg trekken ze, om door te kunnen sjezen, zonder blikken of blozen de hekken die de weg versperren opzij, ook al zijn die verzwaard met betonblokken. Ze zien wel waar het schip strandt: in een grote hoop zand. Net goed. Ze lijken wel niet goed snik, die gasten.
+ Nog iets over de Weesperweg. Zo te zien zal de inham voor de bus pal voor het bushokje niet meer terugkomen. De nieuw bestrate weg loopt hier kaarsrecht door. Er is een zee van ruimte voor het wachthokje. Dat is vast wel Duurzaam Veilig, maar of dit straks ook voor de weg ervoor geldt, is nog maar de vraag. Menig automobilist zal om de bus heen willen draaien, wanneer die bij de halte staat. Of dacht u soms dat ze braaf gaan staan wachten tot de bus wegrijdt?
+ De bijna een meter lange superkalebas, die Cor van den Bosch aan Muiden schonk en die geruime tijd te bewonderen was tussen de andere Muider kunst in de hal van het gemeentehuis, heeft 2003 niet gehaald, wat toch wel de bedoeling was gezien de inscriptie Muiden 1050 - 2003. De kalebas kreeg lelijke vlekken en dreigde te gaan rotten. Na vergeefse pogingen van Joke om 'm in de vuilnisbak te proppen, ging hij terug naar Muiderberg, maar niet naar Cor van den Bosch. Theo van de buitendienst bracht hem naar zijn laatste rustplaats: de gemeentewerf.
+ Oud Muider slager Frank Wagenmans is na lang zoeken onderdak met zijn cateringbedrijf. In plaats van de zeventig vierkante meter werkruimte, die hij totnogtoe in Muiden had, krijgt hij in het voorjaar de beschikking over twee verdiepingen van allebei een kleine 160 m2 in Weesp, aan de Bloemendalerweg op Industrieterrein Noord tegenover Tripper Jeans – dus lekker dicht bij huis. Samen met nog twee andere ondernemingen wordt het cateringbedrijf van Frank Wagenmans ondergebracht in de vrijkomende helft van het enorme pand van de stoffengroothandel Elitex Design. Het gaat trouwens uitstekend met Frank z'n bedrijf. Met de Kerst in zicht heeft hij het razend druk. Verreweg de meeste bestellingen komen via internet binnen.
+ Vraag: waarom lagen, nog vóór de vorst inviel, de werkzaamheden rond de aanleg van het bergbezinkbassin op het Vestingplein stil? Er was toch zoveel haast bij om alles klaar te hebben voor het begin van de viering van Muiden 1050 eind maart volgend jaar? Antwoord: het beton moet twee weken uitharden. En daarna krijgt je de vrije dagen rond Kerstmis en Nieuwjaar, die dit jaar midden in de week vallen. Het werk zal in januari weer worden hervat. Als het weer meewerkt natuurlijk.
+ Donderdag werd er trouwens wèl gewerkt op het Vestingplein: de rioolput naast de grote werkput werd leeggepompt. Het damestoilet in het Muizenfort was verstopt. Oorzaak: de aannemer was voor één keer de afspraak vergeten om deze belendende put leeg te halen. De afspraak was dat dit regelmatig zou gebeuren. Nu weet u alles.
+ Pieter Boerstra, architect en bouwheer van het appartementencomplex aan de Ossenmarkt, schat, dat als het meezit, alle appartementen eind februari zullen worden opgeleverd. Vier ervan gaan naar inwoners van Muiden. Boerstra heeft inmiddels alles verkocht. Er staat weliswaar nog een appartement te koop, maar dit is eigendom van een Muidense die achteraf heeft besloten er niet te gaan wonen.
+ Vanavond, donderdagavond 12 december, zou het discussiestuk over het parkeerbeleid, dat de nodige tongen los maakte in de laatste commissievergadering, in de raad worden behandeld, maar dit punt is doorgeschoven naar volgend jaar, zo ontdekte ik bij toeval. Ik heb dus vergeefs Muiden op de barricaden geroepen. Wie deze keutel niet leest en gewoon aan komt zetten, moet niet bij mij zijn. Om toch een beetje in de sfeer te blijven vlooi ik bij deze mijn aantekeningen van de betreffende commissieavond af op keutels.
+ Het valt op hoe weinig de meeste Muiderbergse raadsleden weten van wat er in Muiden op parkeergebied speelt. Als om hun gebrek aan kennis op dit punt te maskeren komen ze met betogen over het ontbreken van een duidelijke beleid, van brede lijnen, van een parkeerconcept. Wethouder Dick Schulp wordt niet moe om voor de zoveelste keer uit te leggen, dat de parkeerregeling hier indertijd werd ingevoerd om de inwoners tegemoet te komen. Dankzij het vergunningenstelsel kunnen ze hun auto dichtbij parkeren.
+ Wat moet je als wethouder met een suggestie als die van raadslid Sylvia Bazuin om van heel Muiden één vergunningengebied te maken, en zo bezoekers en toeristen buiten de deur te houden? Eric Hoetmer, verkeersspecialist in de Muider raad, rekende haar snel voor dat er dan minstens vierhonderd parkeerplaatsen buiten de stad nodig zouden zijn, terwijl er nu al zo met de ruimte gewoekerd wordt. Om nog maar te zwijgen over wat je horeca en winkeliers aan zou doen.
+ Dick Schulp herinnerde eraan dat het beleid in de loop der jaren altijd bijgesteld werd, wanneer dit wenselijk bleek. Dat heeft de parkeersituaties in Muiden er niet overzichtelijker op gemaakt. Ook liet hij weten dat de gemeente zich realiseert dat het aantal vergunningen veel te groot is. Het vergunningensysteem is uit de hand gelopen, niet in het minst omdat het aantal auto's van de inwoners de laatste jaren gegroeid is tot pak weg duizend. Van invloed is ook dat de vergunningen gratis zijn. De gemeente derft dus geen inkomsten, als er wat meer de deur uitgaan. Dat deelt makkelijker uit. Er zijn twee uitgesproken uitwassen. Zo staan er maar liefst tien vergunningen op één particulier adres in Mariahoeve, en beschikt een niet al te groot Muider bedrijf – die hebben we hier niet behalve de Maxis - over, jawel, in totaal 57 vergunningen.
+ Een echte mistoestand is dat er een levendige handel in bezoekerspassen is ontstaan. Die worden vervalst, nagemaakt en verkocht of verhuurd aan bijvoorbeeld zeilers die hier een paar weken hun auto willen laten staan (let wel: in de vesting, want menig bezoeker is terecht bang voor vernieling of inbraak op de grote, onbewaakte en slecht verlichte parkeerterreinen buiten de stad). Er wordt op het gemeentehuis met de gedachte gespeeld om te stoppen met de onbeperkte parkeermogelijkheid met bezoekerspassen, door datumregistratie en tijdslimieten in te voeren.
+ Wat de vergunningen betreft: waarschijnlijk zal een meerderheid er voor zijn, dat hier nu maar eens voor betaald moeten worden. Niet om er aan te verdienen, zoals in Amsterdam, maar om bijvoorbeeld de kosten van controle op de naleving, en ook de aanmaak – en administratiekosten eruit te krijgen. Er zal nog wat extra financiële ruimte moeten worden geschapen. Totnogtoe moest Muiden elk jaar rond de honderdduizend gulden ophoesten om het tekort op de post parkeren weg te werken, maar sinds het beter geregeld is met de bevoegdheden voor bekeuren, kan er quitte gespeeld worden.
+ De huidige marge is echter te smal om lelijke tegenvallers op te vangen, zoals onlangs weer de kraak van de parkeerautomaat aan de Weesperweg. Kortom, als het aan het gemeentebestuur ligt, is de tijd voorbij dat Paul Beudel een hele kazernezaal meekreeg met zijn pleidooi om de Muider automobilisten niet ook nog eens financieel het slachtoffer te laten worden van het tekort aan parkeerplaatsen in Muiden, dat immers de schuld was van horeca, chartervloot en Muiderslot. Dat was in 1997.
+ Het zou wel eens kunnen gebeuren, dat er op de Herengracht Zuid tussen de Kerkstraat en de tuintjes een stuk of zeven betaald parkeerplaatsen bijkomen. Daar staat tegenover dat het betaald parkeerterrein aan de Zeestraat mogelijk vergunningengebeid wordt.
+ Toegevoegd commissielid Dick Rozendaal greep de kans aan om te pleiten voor een autovrije vesting, met mooie straten en bomen in plaats van auto's. Het centrum is nu één grote parkeerplaats, betoogde hij. Zodra Muiden de kans krijgt de auto's uit de vesting te weren, moet deze worden aangegrepen. Bijvoorbeeld wanneer de Bloemendalerpolder en het Van der Vliet terrein worden bebouwd. Zegt Dick Rozendaal.
+ In de commissievergadering kwam het DWR baggerplan voor Muiden ter sprake. Ook op dit punt liet Dick Rozendaal zich horen. Volgens hem staat de Naardertrekvaart stijf van het gif. Dick Schulp betwijfelde dit: het had dan al naar boven moeten komen, want er wordt flink in deze vaart geroerd sinds DWR druk doende is met het ophogen van de kade en het aanbrengen van de beschoeiing. De wethouder zag geen gevaar voor de 'volksgezondheid of visstand'.
+ Overigens was Dick Schulp van mening dat alle wateren in Nederland verontreinigd blijken te zijn, zodra je flink op de bodem roert. Dat kun je dus maar beter niet doen. Hij wist zelfs te vertellen dat een groot baggerplan voor de Vecht was afgeblazen omdat er teveel metalen boven water zouden komen. Met rust laten is minder schadelijk, was zijn conclusie. Hij leek burgemeester Smith wel als die het over de veiligheid van de kruitfabriek heeft.
+ Komt Hette Zijlstra straks waarschijnlijk dankzij een verkiesbare plaats in de Provinciale Staten: een andere Muiderberger, die er al vier jaar als Statenlid op heeft zitten, zal gezien zijn vijfde plaats op de lijst van het CDA, zéker gekozen worden. Het is de agrariër Cornelis van Diest. Van Diest houdt zich niet met de lokale politiek bezig. Althans niet zichtbaar. Slechts een doodenkele keer zit hij in Muiden op de publieke tribune. Bij de VVD komt geen van de 51 kandidaten voor een zetel in de Provinciale Staten uit Muiden of Muiderberg.
+ Sandra Deuling van D66 stopt om persoonlijke redenen als gemeenteraadslid. Ze wordt opgevolgd door Jan Schellekens. Diens plaats als commissielid zal worden ingenomen door mevrouw M. Rijnja. Ook mevrouw Evans van de PvdA stopt als commissielid. G. van Duinen neemt haar plaats in. Jelle Jongers van de VVD gaat de heer Manten in de commissie vervangen. Gaat dat zien. Gaat dat zien.
+ Keutelcollega Oude Muiderberger heeft als iedere chroniqueur zijn stokpaardjes. Eén daarvan is de terugkeer van het 'inspreektafeltje' dat verdween toen het duale stelsel werd ingevoerd. Er kwam een 'staande microfoon' voor in de plaats. Deze ingreep is inderdaad een van de vele onbegrijpelijkheden van het nieuwe stelsel.
+ Ouwe Muier was wel blij met het verdwijnen van dit tafeltje, dat hij regelmatig als het beklaagdenbankje omschreef. Het hoeft voor hem niet terug te komen. Het zou hem liever zijn als er op élk tafeltje van de publieke tribune een microfoon komt te staan, zodat iedereen spontaan zijn hart kan luchten. Zolang dit niet gebeurt ziet hij als oplossing de huidige sta-microfoon, maar dan wel met twee vooraf ingestelde inspreekhoogten. Eén voor Muiden en één voor Muiderberg. Eén voor Jan Bovenlander en één voor Harry Mock.
+ De moties van afkeuring aan het adres van de drie Muider wethouders waarmee de VIB tijdens de raadsvergadering van vorige maand heeft staan wapperen, logen er niet om. Teruggekomen van vakantie lees ik dat de VIB , als je de pers moet geloven, de raad gevraagd heeft haar afkeuring uit te spreken over de manier waarop, om te beginnen, wethouder Schulp functioneert. Hem werd verweten, dat hij slecht blijkt te luisteren en slecht kritiek kan velen tijdens commissievergaderingen, waardoor het zowel 'bij belanghebbenden als leden van de commissie en raad overkomt alsof er geen dialoog en interactie gewenst wordt'.
+ Ook Leupen krijgt er van langs. Hij zou slecht voorbereid zijn, waardoor hij iedereen tijdens de commissievergaderingen 'op een verkeerd been' zet en 'aan een lijntje' houdt. De geschrokken Van der Steen kreeg naar zijn hoofd dat hij in de vergaderingen vaak blijk geeft van onwetendheid en onbegrip, waardoor 'meer vraagtekens opgeroepen worden'.
+ Geen kattenpis, zulke beschuldigingen, zou je zeggen. De drie moties stonden dan ook als hét nieuws in de kranten en op de kabel. Maar in het raadsverslag in het laatste gemeentelijk informatieblad, het officiële voorlichtingsorgaan van Muiden, wordt er met geen woord over gerept. Rest maar één conclusie: de journalisten hebben het uit hun duim gezogen.
+ Wat wèl in het gemeentelijk infoblad staat, en nog wel in grote letters, is dat er vanwege het beschermde stadsgezicht in de vesting 'NOOIT' vergunningvrij gebouwd kan worden. Zullen we het maar op 'NOOIT MEER' houden?
+ Laatst lag de Oostsluis vol dode vissen. Geen kleintjes. Weggegooid door de Urkers en met de Noordooster de kolk in gewaaid? Wie zal het zeggen. Urkers zwijgen.
+ Abraham Paardekooper. Het klinkt goed en het klopt in zoverre dat Hans zaterdag Abraham zag. Een halve eeuw, dat zou je hem niet geven. Zeker niet als hij aan de start van de marathon van Amsterdam staat te trappelen om weg te snellen. Het werd een mooi feestje in De Mol. Niet alleen voor zijn klanten, maar ook voor nogal wat bezoekers die je anders nooit of vrijwel nooit ziet. Het feestvarken trakteerde. Zodoende.
+ Goed en slecht nieuws van trouwe keutelaar Hugo Jut. Het goede nieuws is dat hij zijn eigen site is begonnen. Het slechte nieuws is, dat die site een geduchte concurrent belooft te worden van Ouwe Muier z'n keutelrubriek. Hugo eist aller aandacht op met zijn typisch Muidense slapstick. Knarsetandend wens ik hem alle succes toe met zijn www.hopsalabopsa.com.
+ Vriesweer. Werklieden zijn bezig met het wegdek van de Naarderpoortburg. Het lijkt wel of de boel vastgevroren zit, waardoor de val niet omhoog gedraaid kan worden. Vraagt een meelevende oudere Muier vol begrip aan een verkleumde wegwerker die niet veel ouder is dan hijzelf: 'Krijg je 'm niet omhoog?' De ouwe moest maken dat-ie wegkwam.
+ Dick Schulp overviel een zaal vol Muiderbergers met zijn voorstel een looptunnel aan te leggen onder de IJsselmeerweg in het Naarderbos, zodat Muiderberg via die weg naar Naarden zou kunnen blijven rijden, terwijl de golfers vrolijk hun balletje kunnen blijven slaan zonder gevaar om te worden overreden. Eerst een aquaduct in Muiden en nu een tunnel in Muiderberg?
+ Een ezelsbruggetje om stad en dorp uit elkaar te houden. Muiden heeft een Stadssteeg en is dus een stad, Muiderberg heeft een Dorpsstraat en is dus een dorp. Een ezelsbruggetje is een bruggetje voor ezels.
+ Anne Sjoerd Dikkerboom uit de Singelstraat mailt: 'Hierbij de felicitaties aan Ouwe Muier voor twee jaar keutels - met het verzoek aan hem om vooral door te gaan met keutelen; er zijn hiertoe in Muiden nog voldoende laxerende onderwerpen voorhanden!' Zou het?
+ Het is me toch wat. Muiden heeft al sinds de Middeleeuwen een papklok en krijgt nu pas een klokkenluidersregeling.
+ Terugkijkend op mijn vakantie realiseer ik me dat ik toch maar een bofkont ben. Noem nog eens iemand, die het lukt om een ander een maand achtereen voor zich te laten keutelen.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: