- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Nog maar net Nieuwjaar en meteen al weer gekeutel.

06-jan-2002

+ Donderdagmorgen reed een combinatie, komend van de Herengracht, zich vast op de sluisbrug. De combinatie bestond uit een tractor met een lange aanhanger, waarop een enorme hijskraan lag. De trekker knalde tegen de hardstenen sokkel van een van de twee smeedijzeren lantaarns op de kop van de brug. De zuil op de sokkel kreeg een klap, die zo hard aankwam, dat het hele zaakje bijna een kwartslag draaide. Zegt een voorbijganger: 'wat maakt het ook uit, de sluis moet toch gerestaureerd worden'.
+ Er was niet veel verkeer op dat moment, maar wat er was, zag zijn weg finaal versperd. Zelfs voor de voetgangers bleek het moeilijk het gevaarte te passeren. Sluiswachter Rinus Dobber was meteen ter plekke om de schade op te nemen en op de foto vast te leggen. Hij voorzag dat de boel zo ontzet was (de slagboom was verwrongen en ook de brugleuning was beschadigd) dat het wel eens een probleem kon worden de brug te draaien. Achteraf bleek dat dit inderdaad maar een haar had gescheeld.
+ 'Hoe kun je nu toch zo stom zijn', voegde Rinus de chauffeur, een jonge gast, toe: 'je kon toch wel zien dat je vanaf de gracht geen bocht kunt maken'. De jongen zei dat het zijn schuld niet was. Hij beweerde dat 'een verkeersagent' hem had gezegd, dat het wel kon. Maar er was op dat moment in geen velden of wegen politie te bekennen. Die kwam later pas. De jonge Tukker moet iemand van ons voor een agent hebben aangezien, maar wie? Het is een kompleet mysterie.
+ Met kunst en vliegwerk werd het enorme gevaarte achteruit gedirigeerd. De chauffeur trok de tractor met toebehoren een stukje de Herengracht op. Pas een uur na de klap reed de combinatie weer door Muiden. De politie was erin geslaagd het transport langs diverse hindernissen te loodsen, waaronder de appartementen in aanbouw op de Ton Kootsingel. Vanuit de Naarderstraat was de sluisburg zonder een centje pijn te nemen.
+ Wat had een tractor met aanhanger met hijskraan, helemaal uit Vorden in de Achterhoek, in Muiden te zoeken? De chauffeur zei dat hij in Weesp moest zijn. Hij was al uren onderweg, want hij mocht de grote weg niet op. Het hele traject moest hij langs binnenwegen afleggen. Dat hij zo dicht bij de plaats van bestemming strandde, scheen hem niet echt te deren. Op de vraag of het niet makkelijker was geweest om in Weesp of nabije omgeving een hijskraan te huren, had hij geen antwoord. Dat was zijn afdeling niet.
+ Twee dagen voor Nieuwjaarsnacht veerde heel Muiden op van een harde knal. Het bleek dat er een zogeheten lawinepijl ontploft was in de brievenbus van het politiebureau. Brokstukken van de deur werden aan de overkant van de Weesperweg aangetroffen. Het zware vuurwerk veroorzaakte een enorme ravage. In de hal is voor vele honderden euro's schade aangericht. Van buitenaf zie je hier niets van: de gehavende voordeur van het bureau is dichtgetimmerd.
+ Op aandringen van Dick Rozendaal heeft wethouder Schulp de DWR zover gekregen alsnog een belofte in te lossen. Onder de leuning van de brug over de Keetpoortsluis is nog vóór Nieuwjaar een tweede dikke stang opgehangen. Daarmee wordt afgeweken van de historische situatie, maar het voordeel is, dat kleuters en peuters die rechtop onder de leuning door de kolk in konden lopen nu een stang op hun weg vinden.
+ Verwarring bij de bezoekers die de groene bordjes vanaf het parkeerterrein langs de Mariahoeveweg willen volgen. Welke van de twee bordjes, die in de richting Muiderslot wijzen, moet je nu kiezen? Voor alle zekerheid volgen de meesten maar het bordje dat hen de vesting instuurt, want daarop staat de naam Muiderslot op beide kanten vermeld, terwijl bij de onlangs geplaatste bordjes richting stille weggetje maar één kant ingevuld is. Het komend seizoen kon het wel eens minder druk worden achter de Kalkovens dan de buurt vreest.
+ Op een winteravond een parkeerplaats zoeken is geen pretje in Muiden, zeker als het slecht weer is, en al helemaal niet nu je niet op het Vestingplein kunt parkeren. Ook wordt er de laatste tijd strenger gecontroleerd. Voor je het weet, heb je een prent. Vooral gasten van de Muider Horeca zijn de dupe, want een etentje loopt al gauw uit. Voor Floris V een reden om een oud plan uit de kast te halen. Toen indertijd het parkeerbeleid werd ingevoerd, kondigde Floris aan een gratis shuttlebusje te laten rijden tussen het restaurant en de twee grote parkeerterreinen bij de A1.
+ Inmiddels is het dan toch zover: sinds Tweede Kerstdag kan gebruik worden gemaakt van de gratis Floris V shuttleservice. Het busje rijdt van woensdag tot en met zondag, steeds vanaf vier uur 's middags. Als de shuttle er nog niet is, kun je het restaurant bellen. Floris belooft dat het binnen een paar minuten arriveert. Mocht deze service een succes blijken te zijn, dan zal de shuttle ook op maandag en dinsdag gaan rijden.
+ De huis aan huis bezorgde koker met de kalender van Muiden 1050 is ook te koop. Voor € 2,95 kun je 'm bij de Hoek aanschaffen. Er is de nodige belangstelling voor. De kalender wordt met name gekocht voor verzending naar familie in het verre buitenland, maar ook Muiers, die óf een extra exemplaar willen óf er naast grepen omdat de koker uit de bus gegrist bleek te zijn, schaffen er alsnog een aan.
+ De gemeente bereidt maatregelen voor om te voorkomen dat parkerende auto's het gedeelte van het terrein vóór de brandweerkazerne blokkeren. Als hier auto's staan, wordt het moeilijk, zo niet onmogelijk voor de brandweer om uit te rukken. Vriendelijke persoonlijke verzoeken aan de eigenaren om hun auto hier niet meer neer te zetten hebben niet geholpen. Gelukkig heeft de gevaarlijke situatie totnogtoe geen rampzalige gevolgen gehad.
+ Zaterdag 29 maart vindt overal in het land de Nationale Scouting Schoonmaak Dag plaats. De vroegere padvinders delen de nationale ergernis over het vele zwerfafval zoals blikjes, snoeppapiertjes, peuken en flesjes. Als ze van de gemeente afvalbakken, prikstokken, vuilniszakken en bezems krijgen, gaan ze aan de slag. De gemeente Muiden wil wel. Alleen gaat het niet door. Niet hier, niet in Muiden. Wij doen niet mee.
+ Raadslid Henk Steffens sloeg alarm. Hij waarschuwde dat op 29 maart het openingsfeest van Muiden 1050 plaatsvindt. En dat er dan dus honderden al dan niet gekostumeerde Muiders, plus talrijke bezoekers door de vesting stromen. Schoonmaken zou zoiets zijn als dweilen met de kraan open. Laat die Nationale Scouting Schoonmaakdag maar een andere keer in Muiden plaatsvinden. Laat ze die zaterdag maar de bezem door Muiderberg halen.
+ Joop Pouw zal, dankzij de stilzwijgende goedkeuring van de hele raadscommissie op voordracht van de Historische Kring Stad Muiden door de gemeenteraad worden benoemd als lid van de monumentencommissie. Hij is de opvolger van Bas van Diest, die om gezondheidsredenen moest stoppen. Mevrouw Eras, voorgedragen door het comité Oud Muiderberg, kan een herbenoeming verwachten.
+ Moet je even op het politiebureau op de Weesperweg zijn. Zie je een foldertje van de Politie Gooi – en Vechtstreek in het folderrekje. Denk je: meenemen, daar staat natuurlijk alles in over openingstijden en zo. Vergeet het maar. Muiden (met 2 politiebureaus; de 'receptie' aan het Anker wordt nog steeds door de politie gehuurd) wordt niet één keer in deze folder genoemd. Muiden bestaat niet: geen bureau en ook geen plattegrondje (wel twee van Weesp). Gelukkig maar dat de politie zelf Muiden wèl weet te vinden. Het parkeerterrein voor de brandweerkazerne staat meestal vol politieauto's.
+ Aan de agenda van de gemeentelijke commissie, waarvan raadslid Flip de Groot voorzitter is, was een brief toegevoegd van Rita Schipper uit Muiderberg. Zij had de nodige aanmerkingen op de notulen van een eerdere vergadering. Ze viel met name over de samenvatting van de uitvoerige discussie over het Naarderbos. Het liefst was ze zelf bij de commissie aanwezig geweest, maar ze was verhinderd. Vandaar de brief.
+ B&W stelden voor om in één machtige beweging ál haar bezwaren als niet ter zake doende ter zijde te schuiven. Onbegrijpelijk. Rita Schipper mocht dan wel al te zeer in details zijn getreden, er stonden ook constateringen in haar brief die wel degelijk hout sneden. Zo viel ergens in de notulen precies het omgekeerde te lezen van wat er in werkelijkheid door iemand gezegd was.
+ Aperte onjuistheden kun je toch niet zomaar negeren? Dat vond Flip de Groot ook. Hij greep als commissievoorzitter in. Na telefonisch overleg met Rita Schipper stelde hij de vergadering voor de notulen op drie punten aan te passen. Daar was niemand op tegen. De eer gaat naar Flip de Groot. Hij gaf, eigenlijk als eerste raadslid, nu eens écht inhoud aan het duale stelsel.
+ Gebruiksaanwijzing voor het asfalt voetpad in het Duurzaam Veilig gebied tussen de Weesperweg en de Singelgracht. Komend uit de richting van het viaduct over de A1 begint dit pad bij de ark Singelgracht 4. Even voorbij deze ark kruipen de boomwortels onder het asfalt door, waardoor het wemelt van de hobbels en bobbels. Om een doodsmak te voorkomen, kunt u hier het beste óf uw benen omhoog zwaaien (paradepas), óf gaan schuifelen (bejaardenpas), zodat u tenminste voelt waar u over valt. Voorbij Singelgracht 2 is het gevaar geweken, dat wil zeggen zolang u tot aan de Amsterdamsepoortbrug uiterst rechts aanhoudt. Deze gebruiksaanwijzing geldt niet voor het donker. Behouden thuiskomst!
+ Gebruiksaanwijzing voor het klinkervoetpad aan de kramenkant van het Vestingplein: steek meteen over en volg het asfalt voetpad aan de overkant. Kijk uit voor de bollen.
+ In Muiden kwam laatst een huurwoning vrij. Alles wat in de loop der jaren door de bewoner aan het huis was verbeterd, moest er van de woningbouw worden uitgesloopt: de keuken, een parketvloer, tegelwerk, wanden, kasten, ga maar door. De nieuwe bewoner werd met een tot op de oorspronkelijke staat uitgekleed huis geconfronteerd. Dat vond hij jammer, want hij had graag alles willen overnemen, vooral ook omdat het allemaal in zo'n perfecte staat was. Waarom zijn de oude en nieuwe huurder niet even bij elkaar gebracht, vroeg hij zich af. Er had toch kunnen worden overlegd? Maar wel een hogere huur betalen. Dat het op deze manier gaat, is geen uitzondering. Het is de normale gang van zaken. En dat is nu juist zo erg.
+ In de laatste Staatscourant staat dat iedereen tot en met 15 januari de nieuwe regels voor het gebruik van de Polderbaan op Schiphol kan komen inzien op het gemeentehuis en/of in de openbare bibliotheek van Muiden. Het is een heel pak, met alle inspraakresultaten en veel kaarten.
+ Er valt een roze brief in de brievenbus. Op de envelop staat 'Voor jou persoonlijk! Van mij, Michelle XXX'. Een kleinkind op Kerstvakantie bij opa en oma pikt de brief van de mat en geeft hem aan oma. Oma kijkt naar de afzender op de achterkant en geeft 'm door aan opa. 'Voor jou persoonlijk' zegt ze. Opa maakt de brief open en leest 'Hallo lieverd'. Met rooie oortjes leest hij hoe ene Michelle haar warme wensen met hem wil delen. Er is ook een foto bij: Michelle heeft niet veel aan. 'Meer dan 1 miljoen klanten' staat erbij. Opa kijkt verward op de achterkant van de envelop. 'Waarschuwing' leest hij: 'Bent u niet geïnteresseerd of onder de 18 jaar? Wilt u deze envelop dan ongeopend weggooien!' Op dat moment beseft Opa dat Michelle niet alleen op hem uit is, maar op alle mannen van Muiden. Huis aan huis.
+ Een reactie op de keutel over de voortvarende aanpak van het Duurzaam Veilig project op de Weesperweg. 'Volgens mij was het op tijd klaar omdat de aannemer de weg zo scheef als een hoepel heeft aangelegd', mailt nieuwe Muier René Klein. Als tweede reden voert hij aan dat de aannemer 'ook maar geen afwatering heeft gemaakt'. 'Nu moet je als fietser na wat regen over de weg, om niet te verdrinken in de diepe plas', verzucht hij.
+ René Klein vervolgt: 'Waarschijnlijk is dit dezelfde aannemer als vorig jaar, die het smalle bruggetje bij de Weesperbinnenweg heeft geasfalteerd, daar zijn namelijk de paden hoger gemaakt dan het bruggetje, wat na regen ook resulteert in natte voeten.' Hij eindigt met: 'Misschien iets voor u, de gemeente Muiden reageert niet op particulieren - maar zoiets had ik al verwacht na het lezen van diverse van uw stukjes'.
+ Het schijnt dat de DWR alle kolken van de Groote Zeesluizen bijna een dag heeft opengezet om het overvloedige regenwater op het IJmeer te lozen. Daar was niets van te merken op de Weesperweg. De plas op het fietspad was nog net zo diep.
+ Zaterdagmorgen was het fietspad een ijsbaan geworden. De ene na de andere fietser ging onderuit. De brandweer kwam er aan te pas om een bijt te hakken en het water weg te pompen naar de sloot aan de overkant. Terwijl de spuitgasten druk bezig waren met de weg ijs - en daarna watervrij te maken, regelde Ton van Egmond het verkeer. En nu maar wachten op de volgende overstroming. Maar goed dat de brandweerkazerne zo dichtbij is. Zijn ze er elke keer snel bij.
+ Er gaat in Muiden een verhaal over een vooraanstaand personage met een enorm reukorgaan, die op theevisite kwam bij een echtpaar met een zoontje, dat altijd alles eruit flapte. De moeder had het joch op het hart gedrukt om toch vooral niet over de neus van de belangrijke gast te beginnen. Het jong zei geen onvertogen woord, maar de moeder, die aan niets anders kon denken, vroeg het hoge bezoek: 'Wilt u suiker en melk in uw neus?' Ook als het verzonnen is, blijft het een mooi verhaal.
+ Op de kruising Nooitgedacht West – Zuidpolderweg verwijst een gloednieuw groen bordje naar het gemeentehuis. Sinds het oude bordje spoorloos verdwenen was, hebben de vreemdelingen zich wezenloos gezocht. Als je ze de weg wees, konden ze nauwelijks geloven dat het stadhuis van zo'n historisch stadje in een buitenwijk gevestigd is.
+ Wat lees ik nu weer op de kabel? Gaat het CDA waar demissionair minister president Balkenende bij is Violet Falkenburg naar een aquaduct vragen? Als dat lukt. Bij Tineke Netelenbos lukte het niet.
+ De eigenaar van het hangbuikzwijntje dat op de Lange Muiderweg werd aangetroffen, is gevonden. Ik dacht al. Vreemd dat niemand zich gemeld heeft. Er zal toch wel een vrouwtje in Muiden of Weesp zijn, dat haar man mist? Of een meisje dat op zoek is naar een hangbuikjongere?
+ De Muiden 1050 jaar kalender is binnen. Nu nog de afhaalkalender van de GAD. Je wordt er zenuwachtig van. Moet nu de groene of de grijze container klaarstaan? Doe maar de volste.
+ Rectificatie: het zijn geen eikels achter de bar bij Ome Ko maar dennenappels.
+ Mag je een lummel die vuurwerk naar meerkoetjes gooit, en het ondanks een dringend verzoek vierkant vertikt om daar mee op te houden, een draai om zijn oren geven? Nee? Dan heb ik me op oudejaarsdag ernstig misdragen. Maar het hielp wel. Ik realiseerde me dat ik zijn ouders op de stoep had kunnen krijgen. Voor hen had ik een mooie Nieuwjaarstoespraak in petto.
+ Een trouwe keutelaar stuurt me een Nieuwjaarsmail met de beste wensen - waaronder 'veel inspiratie bij het schrijven van keutels'. 'Hou ons bij de les, Ouwe Muier' vraagt hij. Ik doe mijn best man.
+ Om me te troosten met het hekeldicht aan mijn adres (zie de homepage van muideninfo.nl) mailt weer een andere keutelaar: 'Sommige mensen noemen alles wat ze niet aanstaat prietpraat.' Best mogelijk, maar wat mij raakt, is iets heel anders. In zijn slotstrofe zegt de hekeldichter te hopen dat niet van elke scheet die je laat een keutel wordt gemaakt. Die hou ik erin.
+ U hebt toch ook gelezen hoe Ouwe Muier na twee jaar praatjesmakerij ineens zelf de volle laag krijgt? Maar goed dat niemand weet wie hij is.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: