terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Witte Kruiskeutels, bruidskeutels en nepnestors.

20-jan-2003

+ Zaterdagmorgen stonden trouwe leden van verschillende politieke partijen in Muiden en Muiderberg urenlang actie te voeren met het bekende werk zoals folders en ballonnetjes. Het was koud, en het was stil op straat. Niets dan bewondering voor deze mensen, maar of het de kiezers aanzet om op hun partij te stemmen, betwijfel ik. Niet alleen wordt de strijd op de TV uitgevochten (raambiljetten zie je nauwelijks meer en de verkiezingsborden lijken er te staan omdat ze er nu eenmaal altijd staan), een nadeel van plaatselijke propaganda voor landelijke verkiezingen is ook dat iedereen iedereen kent.
+ Het komt erop neer, dat je op straat geen partij ziet staan, maar een stads - of dorpsgenoot, goed voor een vriendelijke groet. Je gaat geen bloedserieus debat over politiek aan, je hebt hoogstens een gezellig babbeltje. Als activist kun je beter een vreemde zijn, is de ervaring van Hette Zijlstra. Hij kan het weten, want hij stond dit weekend niet alleen voor de Spar in eigen Muiderberg, maar als aankomend Statenlid voor de PvdA, ook in Alkmaar. Daar kennen de mensen hem niet, dus gingen ze met hem in discussie. Niet echt heftig trouwens, want zijn partij viel zoals bekend dit jaar heel wat beter bij veel kiezers dan vorig jaar mei.
+ Niet iedereen omhelst Wouter Bos. Ik had veel plezier om het proteststickertje dat op de grote PvdA verkiezingsposters bij de ingangen van Muiden geplakt is. De tekst luidt: 'Bos, Melkert II in snoepverpakking'. Je hoeft het er niet mee eens te zijn om het leuk te vinden.
+ De dappere Haitske van der Linden van Leefbaar Nederland krijgt in Muiden onverwachte steun van een naamgenoot. Het valt op dat in de buurt van de poster op haar blozende bolle toet stickers zijn geplakt met in grote letters 'Van der Linden'. Alleen zijn dat de stickers van Van der Linden Verkeerstechniek, die de tijdelijke bewegwijzering heeft geplaatst voor afsluiting en omlegging van de route door Muiden in de komende zes weken.
+ Op lantaarnpalen, verkeersborden en bomen bij het Karveel verscheen ineens een geheel nieuwe partij. De PvdO stond voor lijst 50: de Partij van de Ouderen. Het gezicht van lijstrekker kwam me nogal bekend voor. Abraham J. Vellekoop staat erbij. Hij oogt als hooguit veertig. Vellekoop vijftig? Niet te geloven. De PvdO was overigens maar een kort leven beschoren. Maandag waren de postertjes alweer verdwenen.
+ Het is nu officiëel: we gaan weer in het pak! Net als 25 jaar geleden tijdens de luisterrijke feestelijkheden rond de restauratie van de Groote Zeesluizen kan groot en klein zich uitleven in een historische verkleedpartij. Op 29 maart, de dag dat het grote Muiden1050 feest begint, worden alle inwoners en bezoekers van Muiden uitgenodigd om verkleed bij de verschillende festiviteiten aanwezig te zijn. Wat voor kostuum je aantrekt en wat je wilt voorstellen, moet je zelf bepalen. Een van de hoogtepunten van deze dag belooft de mooi opgetuigde stoet schepen van de bruine vloot te zijn, die vanaf de Koninklijke naar de Sluis vaart. De bemanning zal bestaan uit leden van clubs en verenigingen, gekostumeerd uiteraard.
+ Jan en alleman kan zijn feestkleding aanhouden tot 30 augustus. Op de grote boerenmarkt, die plaatsvindt rond de Kadesloot, wordt Muiden andermaal in het pak verwacht. Begin maar met knippen, naaien, lenen, huren of kopen. Voor je het weet is het zover. Het plan is dat nog deze maand als aanloop naar het grote feest een begin wordt gemaakt met de straatversiering, zoals banieren, vlaggen en wimpels. Surf snel naar www.muiden1050.nl. Daar ritselt het van het nieuws en de nieuwtjes.
+ Alvast het laatste nieuwtje: de voor de zondagmiddagen van 2 en 9 februari in het kader van Muiden1050 in de Muiderhaven geplande jazzsessies gaan niet door als gevolg van de gewijzigde koers van dit restaurant dat zich voorlopig alleen maar richt op vergaderingen, bruiloften en partijen.
+ De eerste activiteit in het kader van het 1050 jarige Muiden vond zondag plaats in de Ridderzaal van het Muiderslot. Als voorspel op het officiële begin van de feestelijkheden eind maart, werd na het eerste koffieconcert van de Stichting Stad Muiden in dit jaar, een album gepresenteerd dat speciaal voor dit jubileumjaar werd samengesteld.
+ De 92 jarige mevrouw Jo van Rooy, die indertijd het initiatief nam voor de koffieconcerten, nam het album in ontvangst uit handen Amalia Baracs. Amalia herinnerde de aanwezigen aan de aanleiding om de stichting op te richten, namelijk het behoud van de bruine vloot in Muiden. In dit kader zong zij met ijle stem een loflied op de melodie van 'Een scheepje' met als refrein 'O Jo'.
+ Onder de aanwezigen was oud slotvoogd Gijs Heuff, die een warme band had met de inwoners van Muiden, voor wie de wallen en de kruidentuin toen nog vrij openstonden. De afvaardiging van het gemeentebestuur werd gevormd door Hans van der Steen. Muiers waren er nauwelijks: van de vele concertgangers uit Muiden is een 'harde kern' van een twintigtal trouwe bezoekers overgebleven. De anderen komen uit het hele land, vooral uit het Gooi.
+ In navolging van menig concertganger kocht ook Karel Wiegert, de voorzitter van de Stichting Muiden 1050, het jubileumalbum 'Speelse Seizoenen'. Zijn voorbeeld verdient navolging. Zoals de Muiden 1050 kalender een voltreffer is, zo verdient ook dit album een plaats in elke huiskamer in Muiden. Naast tal van fragmenten van koffieconcerten sinds 1980, en vijftien sfeervolle foto's van de vier seizoenen in Muiden door Peter Doberitz, zijn er een aantal literaire juweeltjes in opgenomen van stadgenoot Wim Zaal.
+ Een proeve van zijn dichtkunst: 'In Muiden nemen de twee torens de bolle wolken op hun horens, de Muiderbergse torenstomp torst de hemel op zijn romp: een kleerkast ros van tint met graven rond de plint'. En dit is nog maar één strofe. Voor wie alles wil horen, zien en lezen is het album te koop bij De Hoek, in de bieb en in de kassa van het Muiderslot. De prijs is € 25, - . Muiers en concertbezoekers krijgen € 2,50 korting. Er zijn 1050 genummerde exemplaren.
+ Marianne Homan, beter bekend als Mar Britstra, heeft haar ergernis over een politieauto, die een tijdlang op het voetpad voor het politiebureau geparkeerd stond, op papier gezet en naar B&W en de gemeenteraad gestuurd. Ze schreef in haar brief dat 'De keutelboer' een kopie zou krijgen, wat ook gebeurde. Bedoeld wordt uw chroniqueur, die stom toevallig net iets eerder een keutel aan het incident had gewijd, te weten de keutel over de briesende Fries die het bureau instormde, gevolgd door de cabaretier in spe, die zich afvroeg of meer blauw op straat ook meer blauw op de stoep moest betekenen.
+ Zoals je van Mar Britstra kunt verwachten, schreef ze een pittige, met humor gekruide brief. 'Burgemeester', staat er: 'ik spreek er u op aan, aangezien u verantwoordelijk bent voor het plaatselijke politiebeleid'. Mar heeft het over de politiewagen die 'pontificaal geparkeerd' stond, noemt het politiebureau 'de plaatselijke politietheehut' en laat weten dat 'volgens de blauw geüniformeerde werknemer misschien nonchalance of luiheid' aan zijn overtreding ten grondslag lag. Nieuwsgierig makend detail is dat er 'op dat moment vijf à zes personen in de plaatselijke hut' aanwezig waren. Ze vervolgt: 'Aangezien de televisie aanstond en er erg veel blauw binnen was, straalde het geen zakelijk efficiënt karakter uit. Zijn werkroosters niet zo gemaakt dat er twee koffie drinken en de rest buitendienst doet?'
+ Ze besluit met: 'Ik vraag u met klem, doch dringend hier duidelijke richtlijnen voor uit te vaardigen. Het parkeerbeleid dient uitgevoerd te worden en de politie heeft hierin een voorbeeldfunctie. Rest mij er aan toe te voegen dat het bovengenoemde incident vaker voorkomt dan uw burgers lief is'.
+ Omdat ze toch aan het schrijven was, besloot Mar Britstra in een moeite door nog wat meer ergernis bij het gemeentebestuur te spuien. Onder het motto 'Krukken nodig? Huizen bellen', vertelt ze dat ze naar Huizen moest om daar krukken op te halen. 'Ik kan de auto pakken, maar talloze mede inwoners kunnen dat niet' stelt ze vast, en ze vraagt zich af of het al bij de ouderen bekend is dat ze voorzieningen thuis bezorgd kunnen krijgen. Natuurlijk kun je alles weten, maar dan moet je nauwkeurig het blauwe boekje lezen en de informatie in je hersens opslaan, aldus de boze briefschrijfster.
+ Mar Britstra schrijft: 'Wat mij ergert is dat nu met de verkiezingen voor de deur weer het hardst geroepen wordt om de "gezondheidszorg". En Muiden zal mee roepen. Feit is dat Muiden over twee locaties beschikt, het oude postkantoor en het oude Witte Kruisgebouwtje. Eén van de twee zou een uitstekend medisch servicepunt kunnen zijn, maar ze staan al meer dan een jaar leeg. Deze ergernis leeft bij veel van uw inwoners'. Ze dringt er op aan dat er knopen worden doorgehakt. 'Immers', zegt ze: 'de regel geldt nog altijd: beter een verkeerd besluit (lees locatie), dan helemaal geen besluit (lees geen locatie) genomen'.
+ Onze altijd militante Muidense wordt op haar wenken bediend. Er hangt een besluit in de lucht rond een van beide aangekochte gebouwen. Tussen de stukken voor de komende commissievergadering ligt een voorstel om het Witte Kruisgebouw aan de Prinses Irenestraat te verkopen aan 'De Woningbouw'. Die wil het gebouw slopen, samen met het huis ernaast. Dit om op het vrijkomende terrein huur - en koopappartementen voor senioren te bouwen.
+ De verkoopprijs is € 230.000, -. Volgens B&W genoeg om er als gemeente geen verlies op te lijden. De percelen van het gebouw en het huis ernaast, aan de Prins Bernardsingel, dat vrijkomt zodra Gertjan Rensenbrink en de zijnen naar Nieuw-Zeeland vertrekken, en dat is al in maart, beslaan in totaal circa 800 m2.
+ Het Witte Kruisgebouw werd eind 2001 ('ooit' schrijft B&W in het voorstel) voor een half miljoen gulden aangekocht om er voorzieningen in onder te brengen. Met name voor kinderopvang leek het een geschikte locatie, maar achteraf bleek dat het te veel voeten in de aarde zou hebben en dus te veel geld zou kosten om het pand zo te verbouwen dat alles aan de wettelijke eisen voor kinderopvang zou voldoen.
+ Wat B&W betreft mogen er straks niet alleen in De Kazerne, op Pampus, in het Muiderslot en op een negental schepen van de bruine vloot huwelijken worden voltrokken, maar ook in de Rijver – waarmee Muiderberg dan zijn eerste trouwlocatie heeft. Maar als het aan het college ligt, zal de trouwambtenaar niet verschijnen in 't Lagerhuys en de Zeemeeuw, noch aan de muur in het echobos. Elke horecagelegenheid binnen de gemeente ziet trouwens officiële huwelijksvoltrekkingen aan haar neus voorbijgaan – als de raad het pikt.
+ Hoewel je luxe salonschepen als drijvende horecaondernemingen kunt zien, wil B&W naast de Rijver nóg een uitzondering maken, en wel voor de 'Pallas Athene' van de Gooise Partyvloot. Zulks omdat trouwen aan boord van een schip 'meer heeft, iets speciaals en bijzonders', omdat dit schip niet te groot is voor de haven van Muiden, en omdat het hier regelmatig ligt.
+ B&W houden, het blad Burgerzaken en Recht citerend, hun hart vast voor 'Amerikaanse toestanden' zodra het 'huis van de gemeente' niet goed in de hand wordt gehouden. Huwelijken op de bodem van een zwembad, in een nachtclub, temidden van dolfijnen en alligators, op de top van een berg, hangend aan een vliegtuig, in de vrije val voordat de parachutes geopend worden, op een naturistenterrein.' Allemaal gevaren die Muiden zouden kunnen bedreigen.
+ Nadat op 13 juli vorig jaar de raad besloot het mogelijk te maken om niet alleen in De Kazerne te trouwen, zijn er wel trouwlustigen voor de andere locaties op komen dagen, maar het waren er niet veel. In totaal werden vorig jaar slechts tien stellen op andere plaatsen in de echt verbonden (van wie twee op een locatie, waar trouwen niet meer dan een formaliteit is: het gemeentehuis). Tegenover de 94 huwelijken in De Kazerne, stonden er vier op de Egelantier. Pampus, het Muiderslot, de Rederijker en de Twee gebroeders moesten het elk met slechts één huwelijk doen.
+ Volgens B&W zijn deze aantallen zo klein, omdat de alternatieve trouwmogelijkheid pas een half jaar bestaat en de meeste echtparen hun huwelijk al ver van tevoren boeken. Het beeld kan dus nog veranderen, is de conclusie. Zo zijn er voor 2003 op dit moment in totaal al 32 trouwerijen geboekt, waarvan 20 in de kazerne en de overige 12 aan boord van een vijftal schepen. De Rederijker scoort hoog met maar liefst 7 boekingen.
+ Misschien is er nog een andere reden waarom het allemaal niet zo'n vaart loopt met die alternatieve trouwpartijen. Misschien speelt het zogeheten kostenplaatje mee. Bijvoorbeeld: op een dag in de week kost trouwen voor Muiers € 294,85 en voor anderen € 340.20. Daar komen de kosten van de gekozen locatie bij. Dinsdagmorgen in de Kazerne is een koopje: € 113,80. In de met hartjes en rozen versierde gemeentelijke informatie wordt vermeld, dat wie de pech heeft geen Muier te zijn en toch op een zaterdag op Pampus wil trouwen € 595,25 plus 'een tariefopslag' van € 100,- moet neerleggen.
+ De laatste raadsvergadering was snel gepiept. Er werd afscheid genomen van Jaap Meijer uit Muiderberg. Zijn gezondheid staat niet toe dat hij nog langer raadswerk doet. Ook werden er twee nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Voor D66 was dat Jan Schellekens uit Muiderberg (hij vervangt zolang Sandra Deuling) en voor het CDA Dick Methorst uit Muiden, die de plaats van Jaap Meijer inneemt. En dat niet alleen als raadslid, maar ook, zoals ik voorspeld had, in één moeite door als fractievoorzitter.
+ Dick Methorst schiet als een drietrapsraket omhoog binnen de CDA gelederen. Van gewoon burger naar toegevoegd commissielid naar raadslid naar fractievoorzitter. Ik zal er niet van opkijken als er in de volgende raadsvergadering zelfs een vierde trap bijgekomen is. Ik bedoel, dat Dick Methorst, ook al is hij nog maar amper benoemd, doorgeschoten blijkt te zijn naar het 'nestorschap'. Ook zijn voorganger Jaap Meijer werd immers, hoewel nieuwkomer, meteen tot nestor gebombeerd. En toen Meijer een keer afwezig was, werd het al even kakelverse CDA raadslid Henk Steffens door de burgemeester aangekondigd als plaatsvervangend nestor. Dit tot verrassing van iedereen, behalve het CDA.
+ Hoewel zij niet als zodanig aangekondigd werd (of het moet me ontgaan zijn, want het was weer mooi mis met het geluid in de kazerne) trad Gea Heijnen, hoe raadt u het: ook CDA, op in nestorfunctie tijdens het afscheid van Jaap Meijer. Ze mocht zelfs even voor haar toespraak naast de burgemeester zitten. Dat het CDA dit erebaantje geclaimd heeft is overduidelijk.
+ Als ze dat bij die partij nu toch zo graag willen, láát ze dan, hoor ik u denken: wat kan het schelen; het is niet meer dan een erebaantje. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om niets minder dan normen en waarden. Wanneer die ook voor Muiden gelden, dan moeten de raadsleden zich haasten hun collega te respecteren, die, omdat hij het langst in de raad zit, volgens goede traditie aan de beurt is als nestor. Het minste wat ze kunnen doen is deze collega uitnodigen het nestorschap te aanvaarden.
+ Tenzij hij het heel bont gemaakt heeft, wordt het raadslid met de meeste 'dienstjaren' overal automatisch de nieuwe nestor zodra de oude vertrekt. In Muiden was Eric Hoetmer aan de beurt. Maar hij mag zijn nestorschap niet waarmaken. Toch heeft Eric bij mijn weten niets gedaan waarvoor hij zich zou moeten schamen. Of het moet zijn dat hij van nature een bloedhekel heeft aan slijmpartijen, reden waarom een gelegenheidstoespraak bij hem niet langer uitvalt dan nodig is.
+ Het is allerminst uitgesloten dat Hoetmer voor de eer bedankt, maar dan zal hij toch eerst gevraagd moeten worden. Hij heeft trouwens al eerder laten weten, dat hij ervoor past als nestor te fungeren als niet de hele raad erachter staat. Groot gelijk. Ze moeten niet met tegenzin naar je gaan zitten luisteren, ook al hou je het nog zo kort. Op de keper beschouwd gaat het trouwens helemaal niet om Eric Hoetmer. Het gaat om het principe.
+ De angst voor de grootste fractie van de raad van Muiden zit er bij de anderen diep in. Men komt niet verder dan wat gemonkel in de wandelgangen. Eén van de partijen overwoog pas geleden zelfs een motie over rechtmatig nestorschap in te dienen, maar zag daar vanaf omdat getwijfeld werd aan de uitslag. Terecht, het CDA had al laten weten het dubieus, want oneigenlijk, verkregen erebaantje niet los te willen laten. Het CDA is niet zozeer tegen Eric, alswel vóór het CDA. Hoewel terecht? Geen motie indienen, of anderszins de kwestie niet bespreekbaar maken, is tegelijk ook ónterecht, want wat kan je als raadslid weerhouden om je in te zetten voor een eerlijke zaak?
+ De raad nam wel een heel andere motie aan. Van harte, dus met algemene stemmen. Er komt zo spoedig mogelijk een breed actieplan om de plannen van Almere voor buitendijkse bouwactiviteiten te verijdelen, door met man en macht tegengas te geven. Almere heeft zijn nieuwe stadsdeel 'Almere Pampus' in het IJmeer gepland. Als dit doorgaat, wordt mét het IJmeer ons uitzicht bedorven. Ook voor de waterhuishouding zouden de plannen rampzalig zijn. Om te proberen het tij te keren, moeten de juiste mensen voor de juiste aanpak worden gemobiliseerd.
+ Burgemeester Smith betoogde dat er in ons eigen Muiden en Muiderberg hiervoor de nodige deskundigheid aanwezig is. Eigen inwoners inschakelen is goedkoper, zei hij. Ouwe Muier voegt daar graag hun betrokkenheid aan toe. Maar het is al een doorbraak, dat het college beseft een goudmijn aan strategisch en communicatief talent onder handbereik te hebben. En nu maar hopen dat het gemeentebestuur er snel in slaagt uit eigen vijver de beste krachten te vissen – wat iets moeilijker is dan een motie indienen en aannemen.
+ Een mail van Ronald van Bueren, Herengracht 116. Hij schrijft: 'Zeer geachte Ouwe Muier. Afsluiting van de vesting is iets waar menigeen van droomt, helaas is het maar tot 28 februari. Daarbij verwacht ik dat veel verkeer de weg van de minste weerstand neemt en langs de snelweg, via de Keetpoortsluis, vol gas over de Herengracht richting de sluizen stormt. Of hebt u informatie waaruit blijkt dat hier een stokje voor gestoken wordt?' Die informatie heb ik niet. Ik vrees dat het spookbeeld werkelijkheid wordt. Zie de keutels van 16 januari.
+ Waar staat het busje van lijn 153? Daar staat - ie, niet bij de bushalte, maar een stukje verderop, bij de brandweerkazerne, midden op de inrit van de parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Vraag de chauffeur waarom hij daar staat en zijn antwoord luidt: 'Een stelletje hoog opgeleide halve zolen heeft het behaagd de weg hier zo smal te maken, dat je er niet meer kunt staan'. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid doelt hij op de sinds de invoering van Duurzaam Veilig verdwenen inham voor bussen aan de Weesperweg, de inham waar ook zoveel automobilisten gebruik van maakten om de informatiezuil te kunnen raadplegen.
+ Ouwe Muier ontving van Piet Hasenaar uit Mariahoeve een persoonlijke herinnering aan de de grote watersnoodramp in Zeeland 1953. Omdat deze ramp begin februari vijftig jaar geleden plaatsvond, schreef Piet een relaas, met het verzoek dit op internet te zetten. Graag laat ik hierbij Piet Hasenaar, die zelf deelnam aan de reddingsactie, aan het woord. De ouwe Muier begint met: 'Nu wij na 50 jaar herdenken dat de watersnoodramp Zeeland trof, vind ik het terecht, dat ook verschillende inwoners van Muiden, die bij deze ramp betrokken zijn geweest, bij de herdenking ervan nog eens worden genoemd'.
+ 'Wij zijn daar met 12 man geweest. De meesten van hen waren schippers. Zij hadden het plan opgevat, deel te gaan nemen aan de reddingsactie in Zeeland. De schepen waarmee wij naar Zeeland togen, waren kleine beurtschepen, eigenlijk te klein voor de toen ruwe Zeeuwse wateren. Deze schepen waren: m.s. De Krijgsman, met aan boord Bart Vredenburg, Tinus Hanzen, Dirk van der Stel, Herman Vredenburg en dhr Methorst. M.s 'Graaf Floris V' van de firma Oudshoorn, expediteur, met aan boord Arie Oudshoorn en Dirk Streefkerk. Drie motorvletten gingen mee, namelijk 1. De Zilvermeeuw, aan boord Jan van de Belt en Bob de Rode. 2. Vrouwe Sophia met Herman Vreenstra. 3. De Margot met Jan Krap en Piet Hasenaar.'
+ 'In storm en sneeuwstorm en gevaar voor eigen leven, hebben zij daar de reddingen gedaan, waarbij mensen en vee zijn gered. Ik gevoel de behoefte om nog eens even bij deze operatie stil te staan. Het was mooi, moedig en heel noodzakelijk. Wij waren op Schouwen Duivenland bij de plaatsen Zijpe, Bruinisse, Ouddorp, Nieuwerkerk, Stevensluis, Dreischor, Bouwershaven en andere' (drie van de 12 redders uit Muiden zijn nog in leven – Ouwe Muier).
+ Wim Gort heeft in Almere gedaan, wat in Muiden bij gebrek aan ruimte niet mogelijk was. Hij maakte het bedrijf groot, waarvan zijn vader Gerrit in Muiden in 1945 de basis legde. Deze groothandel in ijzer (meer dan een hectare bedrijfshal en veertig man aan het werk) werd uitgeroepen als 'het meest ondernemende bedrijf van Almere'. Een beretrotse Wim Gort praat in de Gooi – en Eemlander honderd uit. De 'hal van Gort' is nog onverminderd een begrip in Muiden. Over vader Gerrit doen nog steeds de mooiste verhalen de ronde. Ook diens vader, de opa van Wim en zijn broers Gerrit junior en Johan, wist er raad mee. Hij werkte als keienzetter langs menige dijk. 'Toen hij tussen de wereldoorlogen met zijn huifkar langs de Rijn in Duitsland trok, organiseerde hij er tegelijk de illegale verkoop van drank bij'.
+ Joop van der Pouw oogstte een daverend applaus in de raadszaal na zijn met algemene stemmen genomen benoeming tot lid van de Monumentencommissie. Muidens vroegere kruidenier en drogist neemt de plaats in van doctorandus Bas van Diest, die vanwege omstandigheden moest bedanken.
+ De Meiden van de Kade maken furore. Ze staan hun mannetje, onze stoere Muier vrouwen! Begeleid door twee accordeons zingen ze zowel zuiver als vol overgave. Op weg naar de top wordt donderdagavond 23 januari en zondagmiddag 26 januari onder de naam 'Water en vuur' in Café Restaurant Watersport Haddock in Almere -Haven een concert gegeven in samenwerking met het befaamde La Passione: twee zangers van het Napolitaanse lied - met cello en gitaar. Onder het motto 'Havenstad Napels ontmoet haar noordelijke evenknie Muiden' is een muzikaal feest vol vuur, passie en hartstocht te verwachten. Tip: reserveer een plaatsje bij Haddock, dan weet je zeker dat je erin komt (telefoon 263664). Tot ziens.
+ We zullen ze léren om in het plantsoen te parkeren, redeneerde de gemeente Muiden en plaatste welgeteld één anti parkeerbetonblok in de uiterste hoek van het plantsoentje bij de bushalte naast de Brandweerkazerne. Lastig hoor, moet je helemaal omheen als je in het plantsoen parkeert.
+ Wat zal duurder zijn: een putje aanbrengen in het fietspad of een inspraakavond houden? Als dat laatste gebeurd was bij het Duurzaam Veilig project Weesperweg, zou dat putje er al hebben gezeten. Hoe meer mensen naar de tekeningen hadden gekeken, hoe eerder het foutje was ontdekt. Wie zei daar dat inspraak ophoudt?
+ Slim van de gemeente, dat ze die gekraakte meter op het parkeerterreintje bij de Amsterdamsepoortbrug niet vervangen. Je wordt nu al weken voor een bonnetje verwezen naar de parkeermeter aan de Zeestraat. Er zijn heel wat parkeerders die het wel geloven. Maar ja, als je geen bon koopt, krijg je er een. Kassa!
+ Dat er een betere geluidsinstallatie komt, en dat er iets aan de akoestiek van de Kazernezaal wordt gedaan, kunnen we na zoveel jaren van bidden en smeken wel vergeten. Ik heb een beter voorstel: als de raads – en commissieleden, de bezoekers op de publieke tribune en B&W, nu eens op kosten van de gemeente een cursus gebarentaal zouden volgen.
+ Om over na te denken. Je kunt niet als nestor gekozen of benoemd worden. Je bent het of je bent het niet. Als je het langst zittende raadslid bent, dan ben je het. Daarom is iedere nestor anders dan de echte, een nepnestor, hoe lang en mooi zijn of haar speech ook moge zijn.
+ Om over na te denken. Door het nestorschap van Eric Hoetmer te negeren, minacht de raad van Muiden alle inwoners die op hem gestemd hebben. En dat zijn er nog al wat. Hoetmer kreeg twee keer achtereen bij de gemeenteraadsverkiezingen voldoende voorkeurstemmen om verzekerd te zijn van een raadszetel. Twee keer, dus kan hij het de eerste raadsperiode niet zo slecht gedaan hebben – laat staan dat hij zich zou hebben misdragen.
+ De politiemensen van het rayon Gooi – en Vechtstreek gaan maar al te graag naar hun houten behuizing in Muiden. Keten!
+ Balkenende en Bos kunnen een voorbeeld nemen aan hun partijgenoten Schulp en Leupen als het om samen door één deur kunnen gaat.
+ Je zal maar naar Huizen moeten lopen voor je krukken!

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: