- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Belegen en bijna beschimmelde keutels.

19-feb-2003

+ Omdat de webmaster onverwacht een dag of wat de stad uit was, zijn de keutels die voor maandag bedoeld waren, tot donderdagavond blijven liggen. Er worden u dan ook een aantal achterhaalde waarnemingen voorgeschoteld, maar ik heb er wat peper en zout op gestrooid in de hoop dat ze alsnog smaken.
+ Een van ouderdom gekrompen keutel, maar beter laat dan nooit: vorige week dinsdag zag Dick Rozendaal in totaal zestig vroege vogels in de Zuidpolder. Een groep van dertig kieviten in de wei achter Aart Streefkerk en nog een groep van dertig achter de Wegman. Zegt Henk Nell: 'Ze komen uit Rusland, want daar kregen ze koude voetjes'.
+ Nee, die grote toiletwagen met rioolaansluiting op het sluisterras voor Ome Ko is niet het tijdelijke sanitaire onderkomen voor schippers en opstappers. De vervanger van het afgebrande schippersbadhuis komt straks weer gewoon achter de hal van Gort. En nee, u kunt gerust zijn: de toiletwagen blijft níet op de sluis staan als de feestelijkheden op de Schulpen losbarsten.
+ De wagen staat er als noodopvang voor gasten van Ome Ko, waar je sinds maandag binnen geen grote en kleine boodschap meer kunt achterlaten, omdat er een begin is gemaakt met de hoognodige verbouwing van de oude dames - en herentoiletgroepen. Normaal staan er acht weken voor een dergelijke ingrijpende verbouwing, maar er wordt alles aan gedaan om de klus binnen vijf weken te klaren, zodat niets het startschot van 1050 jaar Muiden in de weg zal staan.
+ Het heeft jaren geduurd eer de vereiste bouwvergunning binnenkwam. Alma wilde dat er zo gauw mogelijk begonnen werd om koste wat kost nog vóór de feestelijkheden de hygiëne achterin in de zaak gewaarborgd te zien. Ome Ko was al heel lang aan nieuwe toiletgroepen toe, maar kon geen kant uit, want zonder vergunning mocht er niet verbouwd worden.
+ Het is een mooie comfortabele toiletwagen met diverse voorzieningen, waaronder verwarming, dus je zit of staat er met genoegen. Overdag kun je zo naar binnenstappen, desgewenst met vier mannen en vier vrouwen tegelijk, want er is over de volle breedte in hoge nood voorzien.'s Avonds zul je de sleutel, bijgenaamd de keutelsleutel van de mestkar, op moeten halen bij de bar.
+ Op de wagen is een mededeling te lezen die vragen oproept, namelijk: 'Boels verhuurt bijna alles'. Boven de ene ingang staat 'Damen' en boven andere 'Herren'. Dat is Duits voor dames en heren. Alma, hierop attent gemaakt, reageert met 'prima, dat trekt toeristen'. Minder opgetogen is zij over het feit, dat er vanuit het café geen zicht is op beide ingangen en er dus niet gecontroleerd kan worden. Volgens wettelijk voorschrift mag de toegang tot de toiletten zich niet aan de straatzijde bevinden. Zonder controle kan er van alles uitgespookt worden, maar je kunt toch moeilijk een uitsmijter op de sluis zetten. Nog een troost dat het dankzij de omheining met het hoge hek onmogelijk is om het water in de sluis op peil te houden, hoewel: daar ben je nooit helemaal zeker van, want je hebt ware kunstenaars in waterwerken.
+ De dreiging dat de Bloemendalerpolder met 5000 woningen wordt volgeplempt, is een stuk dichterbij gekomen sinds het plan hiervoor maandag de Provinciale Staten passeerde (in één adem met het plan om de Noordpolder in geval van nood als waterreservoir te kunnen inzetten). Vijfduizend woningen, dat is dik drie keer zoveel als het huidige aantal in de vesting, plus Noordwest, plus Klapwijk, plus Mariahoeve – Cor Smolders houdt het totaal voor heel de stad op 1450 - en hij kan het weten als folderspecialist.
+ Over de voorwaarde van het gemeentebestuur voor (beperkte) bouw in de polder werd in de zitting van de Provinciale Staten met geen woord gerept. Deze voorwaarde is, zoals iedereen inmiddels wel zal weten, een vervroegde aanleg van het aquaduct. Het ziet er dan ook naar uit dat realisten onder ons gelijk krijgen. Niks aquaduct. Hopelijk blijft er in de polder ruimte over voor een standbeeld voor de wethouders Leupen en Schulp. Als troostprijs.
+ Jan Hylkema uit Muiderberg, fractievoorzitter van de PvdA, trotseerde iedereen en alles met zijn initiatief de plannen van Almere om in het IJmeer te bouwen te dwarsbomen. Het actieplan blijkt uitermate effectief te zijn. De eerste slag is al gewonnen. Als Jan Hylkema nu eens hetzelfde deed om de dreiging vanuit de richting Weesp te weren. Niets kan hem en de raad hiervan weerhouden. Immers, als het aquaduct niet doorgaat, mag er ook niet gebouwd worden in de Bloemendalerpolder, vindt de meerderheid. Hoog tijd dus voor een tweede aanvalsplan. Deze keer voor Muiden.
+ Het pand naast het Muider kantoor van makelaar Vlaanderen wordt verbouwd. Ik heb het over Sluisstraat 6, waar gedurende acht jaar diverse winkeltjes zaten, het laatst de bric à brac negotie van Marjan Britstra, die bij de Maxis werd ondergebracht. Ook de bewoonster van de eerste verdieping is verhuisd. Muiden vraagt zich af wat in het pand komt. Makelaar Vlaanderen gebeld. E.P. wil de opgeknapte tweekamer bovenverdieping met genoegen verhuren voor € 1000 per maand, inclusief gas, water en elektra. Maar als er zich iemand aandient, die het hele pand als woning wil, dus ook de benedenruimte, dan valt ook daar over te praten. Met deze mogelijkheid voor ogen wordt het momenteel beneden zo ingericht, dat je er twee kanten mee uit kunt: woning of kantoor.
+ Wat voor kantoor? Vlaanderen speelt met de gedachte in de parterre een kantoor te vestigen voor de diverse activiteiten van zijn eigen onderneming. Het is niet uitgesloten dat, mocht het zover komen, het huidige kantoor in het pand ernaast wordt doorgetrokken. Mag dat zomaar? Jawel. Voor alle huizen binnen de vesting geldt een gemengde bestemming. Horeca aan huis mag niet, maar verder mag vrijwel alles: winkels, bedrijfjes, ateliers. Dat staat ergens zwart op wit. Het is dan ook een beetje vreemd, dat er eerder zoveel heisa is geweest rond de vestiging van een winkel in het pand. Je kunt er nota bene alle kanten mee uit.
+ 'Ik heb een keutel voor je', meldde Menno: 'in de Broshuizen is geen water meer'. Het bleek nog erger te zijn. In heel Muiden was het mis. Vorige week zondagmiddag (u bent gewaarschuwd, dit is een stokoude keutel) was de watertoevoer langzaam maar zeker gereduceerd tot een zielig straaltje. De druk viel steeds verder weg. Via familie, vrienden en kennissen moest je er achter komen wat er aan de hand was. Aangezien we onder het gemeentelijk waterleidingsgebied van Amsterdam vallen, reed er geen auto rond om door de luidspreker de bevolking te informeren en gerust te stellen. Met een beetje goede wil had dat voor hetzelfde geld natuurlijk wèl kunnen gebeuren.
+ Ook de horeca zat zonder water. Wie water bestelde werd verwezen naar het alternatief: bier, want de bierpomp bleef gewoon doorstromen. Dat kwam goed uit. Menigeen bleek bier een stuk lekkerder dan water te vinden. Zo werd van de nood een deugd gemaakt.
+ Oorzaak van de watersnood was een lek. Dit lek bleek te zitten tussen Diemen en Muiden, bij het Amsterdam - Rijnkanaal. 'Dacht ik het niet' was de reactie van iemand die net daarvoor over de brug van het kanaal was gekomen: 'je kon het water gewoon zien stijgen'.
+ Voor de ondernemers op het opgebroken Vestingplein duurt de ellende een half jaar. Gedurende de periode van 21 oktober tot 1 april - en misschien nog wel langer als het blijft vriezen - zullen ze het moeten stellen met een aanzienlijk lagere omzet dan normaal. Ongetwijfeld mede dankzij de oproep van de kabelkrantredactie weet gelukkig menig Muier de kramen van Dirk de haringboer, Rita de kaasboerin en Lam en Ta met hun Vietnamese happen te voet te vinden.
+ Voor Eric en Denise met hun snackbar ligt het ernstiger. Zij moeten het vooral ook van bezoekers van buiten Muiden hebben. Eric schat dat de omzetderving door de werkzaamheden zeker zestig procent zal zijn. Een schadevergoeding voor de vier kleine middenstanders zou wel op zijn plaats zijn. Alleen kan hij daar als raadslid moeilijk over beginnen.
+ Ik had het voorspeld, en het komt nog uit ook. Minstens twee automobilisten hebben geprobeerd om hun auto door de met hekken afgezette passage te wringen, die bestemd is voor voetgangers en fietsers op de bouwplaats op de kruising Naarderstraat/Noordpolderweg. Het lukte een man met een kleine auto om op deze manier een stuk af te steken – zij het met flinke schade aan beide flanken, veroorzaakt door de haag langs het trottoir en de verwaarloosde ANWB verkeersmast, waar hij tussendoor schuurde. De andere automobilist was een vrouw die een potje ging staan grienen nadat ze zich klem had gereden in de passage. Een hulpvaardige Muier reed haar auto los. Net niet total los.
+ De T-kruising Mariahoeve/Nooitgedacht West was aan weerszijden gemarkeerd met twee keer drie betonblokken. Wàs, want aan één kant zijn alle drie de blokken uit de berm gesleurd. Twee werden verderop gelegd, keurig naast elkaar in het plantsoentje. De derde is spoorloos. Er moet een reus bezig geweest zijn, want de blokken zijn loodzwaar; al gauw zo'n honderd kilo. Waarschijnlijk zijn er meer krachtpatsers aan te pas gekomen. Waarom doe je zoiets? Omdat je met een slok op wilt laten zien dat je sterk bent als je sterke drank op hebt? Of uit blinde wraak, omdat je even ervoor ontdekt hebt dat het blok niet opzij ging voor je auto.
+ De gemeente staat voor een raadsel. Ze zullen met man en macht de blokken weer op hun plaats moeten zien te krijgen. Dat is niet alleen zwaar, maar ook veel werk, want ook aan de andere kant hebben onbekenden toegeslagen. En dat terwijl betonblokken nu juist zo nuttig kunnen zijn. Neem het fietspad over het Amsterdam - Rijnkanaal. Eindelijk lijkt het er te komen omdat iemand bedacht heeft dat betonblokken langs zo'n pad de veiligste oplossing voor de fietsers is. Betonblokken liggen immers rotsvast. Zolang er geen hunebedverbouwers in de buurt zijn.
+ Als om te bevestigingen dat het CDA, ondanks het groen in het logo, geen milieupartij is, werd op de kruising Zuidpolderweg/Mariahoeveweg een groot verkiezingsbord geplaatst, zomaar plompverloren in de wei. Voor straf werd van bovenaf ingegrepen. Zo te zien werd het bord door een windvlaag geveld. Misschien was het wel het gevolg van natuurgeweld van menselijke aard.
+ Op Valentijnsdag deelde de VIB in Muiderberg net als vorig jaar bloemen uit aan voorbijgangers. Alleen was het toen verkiezingstijd. De VIB heeft er mee aan willen geven dat ze de kiezers niet alleen lief vindt als de verkiezingen in aantocht zijn. Prima: nu nog zoals beloofd, iedereen via de eigen website op de hoogte houden van het politieke wel en wee binnen de gemeentegrenzen. Doen de anderen ook - niet.
+ Tandarts Wout Vriesman (42) aan de Weesperbinnenweg was jarenlang in Amsterdam Oost eigenaar van een grote praktijk in de Czaar Peterstraat - met 5 stoelen, 5 tandartsen, 7 assistenten en 6000 patiënten. Deze praktijk heeft hij verkocht, omdat hij een ideale woonwerksituatie in Muiden wilde creëren. Hij verschijnt nog regelmatig in zijn vroegere praktijk, maar het managerschap heeft hij ingeleverd om zich weer geheel op de tandheelkunde te kunnen werpen. Wout Vriesman streeft ernaar zoveel mogelijk te werken in zijn riante dubbeldeks ark in de Vecht, waarop hij sinds ruim vier jaar woont (op de plaats waar vroeger de sleper van Jan Woltring lag, naast de schrootboot van Jan Westerveld).
+ Vriesman die eigenlijk 'angsttandarts' is (hij specialiseerde zich in het tot rust brengen van bangeriken), beschikt over supersonisch materiaal. In zijn behandelkamer werkt alles digitaal. Niet alleen verschijnt op de monitor het schema van je gebit met alle data, je kunt ook, op weer een ander schermpje, je tanden en kiezen zien zoals ze in werkelijkheid zijn, maar dan angstig groot - met een speciale camera gefilmd vanuit je mondholte. Om van de schrik te bekomen mag je tijdens de behandeling met open mond naar een vrolijk filmpje kijken. Wie de ark binnenstapt, mag zijn beurt afwachten in een wachtkamer met breedbeeld TV. Een pefecte manier om te vergeten dat je kiespijn hebt.
+ Als er een patiënt in de stoel zit en er komt een hekgolf van een speedboot aan, dan hoeft Wout alleen maar de boortol vast te houden, want de patiënt beweegt zelf wel. Zegt hij. Grappen, daar houdt Wout Vriesman van. En zijn patiënten weten het te waarderen. Hij wordt in Muiden druk door Amsterdammers uit zijn oude praktijk bezocht, en ook door Muiers, die al eerder bij hem kwamen. Naast 'Muiden' heeft hij samen met een collega een praktijk in zonnig Benidorm. Ze wisselen elkaar af. De patiënten in Spanje zijn vooral vakantiegangers en overwinteraars, onder wie veel Nederlanders.
+ Tandarts Vriesman breekt records. De bekende arkenbouwer Spruyt die elke woonboot in Nederland kent, bevestigt dat Vriesman de enige tandarts van ons land is met een praktijk op een ark. Ook is hij in wijde omgeving de enige tandarts die patiënten 's avonds na hun werk helpt (alleen wanneer ze overdag echt niet kunnen). Hij is bovendien niet te beroerd om op zondag medemensen uit hun lijden te helpen. Nog een record: zijn praktijk in de Czaar Peterstraat was (is) de grootste van Amsterdam. En nog een: hij is de enige tandarts met een wijnkelder in de behandelkamer.
+ Of Wout Vriesman op zijn mooie stek kan blijven wonen en werken, betwijfelt hij. Als Rijkswaterstaat voor het ontlasten van de A1 de variant kiest met de brug voor het lokale bestemmingsverkeer naast de grote brug, en als deze tweede brug aan 'zijn' kant van de Vecht komt, dan zal de tandarts zijn ligplaats moeten opgeven. Maar zover is het voorlopig nog niet.
+ Er is nog een probleempje. De arken in Muiden hebben nog geen riolering. Er wordt op de Vecht geloosd. Voor Wout Vriesman komt daar nog bij dat zijn ark zelfs geen waterleiding heeft. Het water wordt aangevoerd in speciale containers. Normaal gaat het afvoerwater dat v oor de behandeling gebruikt is het riool in. Maar er is dus geen riool. En gebruikt water uit een tandartspraktijk lozen in oppervlaktewater mag niet. Lozen in een putje van het riool is ook niet toegestaan. Kortom, de dokter kan zijn water niet kwijt. Samen met de gemeente wordt naar een oplossing gezocht. Ze zullen er wel uitkomen.
+ Je moet wel verstand van kabeltechniek hebben, wil je de laatste brief aan de abonnees begrijpen, die Multikabel liet bezorgen om iedereen op de hoogte te brengen van de resultaten van het technisch onderzoek naar de signaalkwaliteit. Multikabel had eerder tegen de burgemeester gezegd dat de narigheid met de ontvangst heel vaak veroorzaakt wordt doordat de kabelabonnees aan het doe-het-zelven zijn geslagen met het doortrekken van kabels. Van deze belastende verklaring is geen woord in de brief terug te vinden. Kennelijk wil Multikabel Muiden te vriend houden.
+ Als je de brief moet geloven, valt het allemaal best mee met de ontvangst hier. Het kan iets beter geven ze toe, waarna ze prompt een hele reeks drastische maatregelen noemen, die ze hebben genomen. Bij dertien zenders zou de signaalkwaliteit 'aanzienlijk' verhoogd zijn. Van die dertien kan CNN nog beter, vinden ze zelf. Dat geldt ook voor nog drie andere waaronder Rai Uno – die zender met die enge Barbie popachtige plastic vrouwen. 'Voor zover technisch mogelijk' staat erbij. Ze kunnen toch vakmensen inschakelen, wat is dat nou? Blijven zeven zenders over. Daarvan wordt gezegd dat de signalen 'door nieuwe inregeling' verbeterd zijn.
+ Zoals te verwachten was, gaan de ombouwplannen van het kabelnet in Muiden en Muiderberg niet door. Ook op dit punt wijken de Multikabel mededelingen af van wat burgemeester Smith in de commissie vertelde. Smith zei dat er niet meer dan 150 inschrijfformulieren terug zouden zijn gekomen. En dat, terwijl er minstens 200 nodig zouden zijn geweest om de plannen te realiseren, zoals Multikabel de actiegroep Breedband had laten weten.
+ Laat Multikabel zelf nu schrijven dat er zo'n 250 formulieren terug zijn gekomen! Op 171 daarvan zouden bewoners hebben aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in internetten via de kabel. Maar die 250 aanmeldingen blijken vooralsnog te weinig te zijn voor de grote ombouw. Multikabel schrijft dat er 'nog intensief' met de gemeente Muiden overlegd wordt over het 'grootschalige en kostenintensieve project'. De € 50 bijdrage, die 'sommigen van u hebben toegezegd' zoals Multikabel schrijft, wordt niet geïncasseerd tot met de eventuele ombouwactiviteiten wordt gestart. Door 'sommigen' toegezegd? Door 250 kabelabonnees toch?
+ Het wordt tijd ook iets aardigs over de kabelmaatschappij te zeggen: de drie stappen naar optimale zenderontvangst aan het eind van de brief, zeg maar de tips voor thuis, zijn zo helder als een glasvezelkabel en dan ook heel nuttig.
+ In de keutels van 15 januari stond dat tijdens een door de VVD georganiseerde avond over parkeren in Muiden bleek, dat aanwezigen die de verschillende wijken vertegenwoordigden in principe geen bezwaar zouden hebben tegen betalen voor vergunningen. Dat klopt niet, mailt Paula Boersma, die een handtekeningenactie hield voor parkeervergunningen in Noordwest. Ze schrijft: 'Ik kan me voorstellen, dat vele medebewoners van Muiden bij het lezen hiervan niet blij waren met 'de aanwezigen' die hun belangen vertegenwoordigden'.
+ Paula laat weten dat ze het prettig zou vinden als in een volgende editie een correctie werd geplaatst: 'In deze vergadering werd namelijk juist met nadruk gesteld dat bij het zoeken naar een oplossing voor de parkeeroverlast voorop moet staan, dat een parkeervergunning voor bewoners van Muiden ten alle tijde gratis moet zijn én blijven.' Ik was zelf niet bij de bewuste vergadering aanwezig, en kreeg de informatie uit betrouwbare bron. Of ik heb het verkeerd begrepen, of de bron was minder betrouwbaar dan ik dacht. Hoe het zij: ik heb geen enkele reden te twijfelen aan wat Paula Boersma schrijft.
+ Als het buiten erg koud is kun je het beste even bij de bieb binnenwippen. Het is niet alleen lekker warm daarboven in de kazerne, je kunt er ook gratis koffie en thee uit thermoskannen schenken. Een mazzeltje, omdat de automaat het begeven heeft.
+ IJs in de Vecht betekent narigheid voor de woonbootbewoners. Door de passerende boten die zich een weg banen door de ijslaag, schuren de schuivende schotsen tegen de arken op, met als gevolg de nodige beschadigingen. Een vaarverbod is de oplossing - zolang iedereen zich er aan houdt. Ook de sluiswachters zijn blij met een vaarverbod. Zolang dit verbod niet van kracht is, moeten ze zelf de sluisdeuren ijsvrij hakken. Pas geleden was het weer raak. Gelukkig kwam een ijsvogeltje hen gezelschap houden. Dat maakte veel goed.
+ Gezien? IJburg heeft bijna aansluiting met de PEN centrale. Het zandlichaam was vorige week nog maar twintig centimeter van de wal verwijderd. Nog even en de vrachtauto's voor IJburg denderen over de Diemerzeedijk.
+ Leer mij de Muiers kennen: zolang er geen afwateringsputje is aangebracht in het fietspad langs de Duurzaam Veilig slinger in de Weesperweg, blijven ze dit fietspad op zijn diepste punt 'de eendenvijver van Dirk Drempel' noemen. Alleen zal het niet zolang duren, want als het niet vriest, is het putje aan beurt, net als de haaientanden op de kruising met het Karveel).
+ De vorst zit ook de uitvoering van de werkzaamheden op het Vestingplein lelijk in de weg. Normaal had het kruispunt voor de snackbar deze week al open kunnen zijn. De vorst stagneert ook de werkzaamheden in de Singelstraat. Het was de bedoeling het straatprofiel voor de nummers 1, 2 en 3 aan te passen, zoals afgesproken met de bewoners. Nu wordt het volgende week, tenminste als het niet vriest. Het verkeer moet de hele week omrijden.
+ Ook al is het volgens de kabel snert eten op Florisberg, toch komt er een dag dat je er naar toe gaat.
+ Niet zeggen dat het altijd hetzelfde liedje is met de gemeente. Ze trekken zich op het gemeentehuis wel degelijk iets van kritiek van de bevolking aan. Zo zijn de bewoners aan de Lelie, waar sinds mensenheugenis narigheid is met het verzakte riool, deze week huis aan huis via een gemeentelijke brief attent gemaakt op hernieuwde pogingen de boel te herstellen. Geadviseerd werd de Wc-pot af te sluiten. Een dergelijk advies had Patjang, jaren geleden, toen hij nog Noordwest woonde, verkeerd begrepen. Het gevolg was dat hij, bij het doorspuiten van het riool van de pot gerukt en gelanceerd werd.
+ Het deksel op de pot bleek op de Lelie allerminst een garantie om de vrijkomende stank te weren. Maar dat was niet de reden waarom een van de bewoners bij de rioolwagen stond te protesteren. Het bleek dat bij hem thuis ondanks het doorspoelen alles nog steeds verstopt was. Op zoek naar de oorzaak kwamen de werkmensen een paar boomwortels tegen die in het riool waren gegroeid. Kort daarna was het probleem opgelost. Maar voor hoelang? Al jaren worden er noodverbanden gelegd op de Lelie. En al jaren ligt er een plan voor complete vervanging van het riool klaar om uitgevoerd te worden. Alleen piskijkers weten wanneer het gebeurt.
+ Lucy van Vrijberghe de Coningh kreeg de schrik van haar leven toen ze de enorme reu van tandarts Wout Vriesman op de Weesperbinnenweg op zich af zag stormen. Sam van Wout is een zogeheten Rhodesian Ridgeback, een dogachtig, krachtig Zuidafrikaans hondenras dat lang dienst deed als slavendrijver. Dat wist Lucy, vandaar haar paniek. Maar wat ze niet wist, was dat de agressief ogende, donkere dolkvormige tegendraadse haarstrook op Sam z'n rug altijd stijf overeind staat. Hoort bij de soort. Sam was helemaal niet kwaad op Lucy. Sterker nog: hoewel hij geacht wordt onverschrokken tegen leeuwen te vechten, is hij zo mak als een lammetje en zo lief als een piepkleine puppy.
+ De poging om van de Broshuizen een kunstwerk à la Christo te maken is geslaagd. Nu de blokken uit de verpakking zijn, blijkt dat de huizen er weer fraai uitzien dankzij het nieuwe schilderwerk – ook al is het dan het beneden nog niet helemaal klaar.
+ Mannen die er verstand van hebben, vervingen een knots van een lege accu bij de tijdelijke verkeerslichteninstallatie voor de sluisbrug voor een nieuwe. Ze hadden geen hooggespannen verwachtingen over het effect: 'Het maakt geen ros uit of de verkeerslichten het doen of niet, de hufters rijden toch door rood'.
+ Opgevangen: 'Wil ik naar de doe-avond van de NVVH. Een ketting en armband maken van kralen en metaal. Heb ik een theedoek en kralen bij me. Vergeet ik toch mijn platbektangetje!'
+ Mevrouw Boender, te herkennen aan haar rollator en baret, heeft een idee om Muiden 'op de kaart te zetten' zoals zij het noemt. Het is haar opgevallen dat alleen de huizen en winkels aan één kant van de Amsterdamsestraat tussen de Weesperstraat en de Singelstraat, wit zijn. Ze vindt dat alle huizen in de Vesting, en ook daarbuiten, wit horen te zijn: 'We zijn toch zeker een Zuiderzeestad!'
+ En wat lezen wij op de regionale pagina van de Gooi – en Eemlander van maandag? 'De Muidenaren mogen kiezen uit de bijnamen Spieringen en Zandhazen. De eerste slaat op een molen, genaamd de Spiering, die er ooit heeft gestaan; de tweede op de bodem in de naaste omgeving.' Muier Zandhazen? Zitten we hier op zand? En komt Spieringen niet van de spierings uit de Zuiderzee maar van een molen? Zo leer je nog eens wat over je eigen stad.
+ Er is een bijnaam bij gekomen in Muiden: 'Keutel'. 'Kummel' hadden we al. Ook al een mooie man.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: