- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Keutelkroniek voor 1050 jaar

20-feb-2003

+ Na de grote feestkalender komt de Stichting Muiden1050 aanzetten met een tweede voltreffer: een pakket beslist smaakvolle artikelen van uitstekende kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Echt dingen die je wilt hebben. Van een keramiek mok en een knuffelbeer van € 4,50 tot een fleece sweater, maat XXL van € 38. Verder caps, een fleece shawl en muts in ecru en donkerblauw, een badlaken, een canvas rugzak met picknickset, een RVS thermoskan van een halve liter, een kurkentrekker en, voor de liefhebbers, een set van drie golfballen. Dit alles discreet voorzien van het Muiden1050 logo.
+ 'Een mooi aandenken aan een onvergetelijk feest' heeft de organisatie er alvast bij gezet, en ook: 'handig voor nu, leuk voor later'. Alle hebbedingen zijn sinds woensdagmorgen te zien in een speciaal voor Muiden1050 ingerichte etalage van De Hoek, waarin ook het CD album van de koffieconcerten ligt, zo goed als straks de Cd-rom met Spierings en Keutels. De eerste artikelen waren gauw al verkocht. Let op dat je nog snel moet zijn. De opbrengst gaat naar de organisatie van het jubileumfeest, dus je draagt nog aan een goed doel ook. Eigenlijk was het pakket al eind januari verwacht, maar een kniesoor die daarover valt. Wel hoop ik dat alle producten, zoals beloofd, snel op www.muiden1050 te zien zullen zijn. Hoef je niet de kou in.
+ De bevestigingspunten voor de Muiden 1050 vlaggen zitten op de lantaarnpalen bij de verschillende entrees van Muiden. Nu de vlaggen nog. Ze komen er in clusters van drie: de officiële gemeentevlag van Muiden, de vlag van Muiden 1050 en de nationale driekleur. Ze blijven tot het eind van het jaar wapperen, zowel vanaf de lantaarnpalen als vanaf gevels in de vesting.
+ In totaal worden er 99 vlaggen opgehangen. Binnen de vesting in de Amsterdamsestraat, de Sluisstraat, de Naarderstraat, een flink gedeelte van de Herengracht en op het Vestingplein. Wie Muiden binnenkomt wordt met vlagvertoon begroet vanaf de Weesperweg, de Noordpolderweg, de Zuidpolderweg en een deel van de Mariahoeveweg. En nu maar hopen, dat de dundoeken zo stevig vastzitten dat vlaggenjatters de moed opgegeven. Er komen ook grote banieren.
+ De mensen van de Stichting Muiden 1050 zijn dag en nacht bezig met het voorbereiden van wat een onvergetelijk jubileumfeest moet worden. Er moet ontzettend veel werk verzet worden, ook voor zaken waar je in eerste instantie niet bij stilstaat. Zo hebben ze de handen vol aan allerlei administratieve rompslomp rond het aanvragen van vergunningen. Alles moet uitvoerig toegelicht worden. Daar zijn ze zoet mee. Er moeten maar liefst zo'n 35 vergunningen komen: van een vergunning voor het kanonschot bij de opening tot een vergunning voor het plaatsen van bordjes met 'Amuda' bij de ingangen van Muiden.
+ Vreet het aanvragen van vergunningen voor de acht jubileumactiviteiten in de katholieke kerk al de nodige tijd, bij de Grote Kerk gaan er nog meer uren in zitten. Er moet schriftelijke toestemming komen voor maar liefst achttien verschillende activiteiten in dit kerkgebouw. Niets aan te doen. Dit soort dingen moet nu eenmaal gebeuren. Muiden 1050 zou veel liever alleen maar bezig zijn met het organiseren van leuke dingen. Maar dat komt nog wel.
+ Door alle benodigde aanvragen is de Grote Kerk opgezadeld met een probleem. Er moet worden voldaan aan alle wettelijke eisen voor verlichting, richtingbordjes enzovoorts. Allemaal zaken die voorheen nooit ter sprake kwamen. Ze kunnen niet om investeringen heen. Dat betekent dus een financiële tegenvaller voor de kerk. Maar om met Johan Cruyf te spreken: 'Elk nadeel heb ze voordeel'. Ze kunnen alleen maar plezier hebben van de verbeteringen - ook voor een volgende keer.
+ Op 24 mei, 's middags van twee tot vijf, wil Scouting Pampus, ofte wel de zeeverkenners van de Westbatterij, in het kader van Muiden 1050 brood bakken op een kampvuurtje voor de Muider jeugd tot vijftien jaar. Noem het bureaucratie, noem het broodnodig: dit kampvuurtje wordt uitsluitend toegestaan met een speciale vergunning. Dus moet Muiden1050 alleen voor het aansteken van een vuurtje actie ondernemen.
+ Roland van Balen (what's in a name), de webmaster van www.muiden1050.nl, die door al het onverwachte extra werk minder aan de site toekomt dan hem lief is, verzucht: 'Wij hopen langzamerhand nu toch wel van harte dat het feest rondom Muiden 1050 niet het een en ander aan het verpesten is voor wat betreft te ondernemen activiteiten in de toekomst.'
+ U heeft het vast al gehoord of gelezen: muideninfo.nl brengt ter gelegenheid van het 1050-jarig bestaan van Muiden een Cd-rom uit met de jongste geschiedenis van Muiden. Hierop staan, klaar om bekeken én uitgeprint te worden, alle originele afbeeldingen van alle pagina's van alle Spierings. Het is dé manier om kennis te maken met dit populaire babbelblad dat in het begin van de jaren tachtig in Muiden verscheen (900 vaste abonnees en ook nog losse verkoop), of om, als u hier langer dan twintig jaar woont, uw verzameling Spierings kompleet te maken.
+ Op de Cd-rom staan naast de oude Spieringkeutels ook de opvolgers. Deze verse keutels verschijnen sinds december 2000 op internet. Het zijn er inmiddels rond de 7000, inclusief de keutels die u op dit moment leest. Naast Ouwe Muier is ook de geboren Muier Guus Kroon vertegenwoordigd met al zijn afleveringen over Muiden van de 'Digitale Sluiz'.
+ Op dit moment is het nog niet 100% zeker of er ook een muzikale toegift op deze Cd-rom komt. Het is de bedoeling dat er muziekfragmenten van drie ensembles uit Muiden te beluisteren zijn: Crescendo, de Schippersband en De Meiden van de Kade. Maar tussen toezeggen en waarmaken zit altijd wel wat speling. Goed nieuws is in elk geval dat Buma/Stemra, die de muziekrechten int, voor het 1050 jarige Muiden water in de wijn wil doen. Verder werkt in principe iedereen gratis mee. Het is een puur sponsorproject.
+ Om het voor iedere Muider mogelijk te maken de Cd-rom aan te schaffen zal de prijs niet hoger zijn dan vijf euro. De zilveren schijf is straks onder de naam 'Muier Spiering' te koop bij de Hoek. Het batig saldo gaat naar de organisatie van Muiden 1050. Het aan de stichting te schenken bedrag kan aardig oplopen, want menig Muier zal vrienden, kennissen en familie in binnen en buitenland willen verrassen. Muideninfo zorgt desgewenst voor de verzending. Er komt dan € 5 op de prijs voor verpakking, postzegels en zogeheten 'handling'.
+ De Cd-rom wordt geïntroduceerd tijdens de opening van een tentoonstelling van de originele foto's uit de oude Spierings. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan een prominente Muier. De organisatie van de foto-expositie die begin maart 2003 in het Muizenfort zal worden gehouden, is in handen van de Historische Kring Stad Muiden.
+ Het ziet er naar uit dat Terschuur Kledingverhuur in Bussum de hofleverancier van Muiden in feeststemming wordt. Terschuur overweegt begin maart een kijkavond in Muiden te houden. Wie geen kostuum wil huren, kan er elders wellicht een kopen. Zelf middeleeuwse kleding maken kan ook. Surf naar www.scapreel.nl, voor de nodige inspiratie.
+ Muiden 1050 zoekt verkeersregelaars. Waarom vragen ze burgemeester Smith niet? Die kan prima het verkeer regelen. Zelf gezien bij de sluisburg. Alleen liep het toen spaak door een Muier schavuit, die de automobilisten toefluisterde dat die zogenaamde verkeersagent in burger de dorpsgek was, van wie ze zich niets hoefden aan te trekken – wat ze dan ook prompt deden.
+ Een geluk bij een ongeluk: op het gemeentehuis zijn ze zo druk met het uitschrijven van vergunningen voor Muiden 1050 dat ze niet aan de Bloemendalerpolder toekomen.
+ Ter gelegenheid van Muiden 1050 zullen er activiteiten plaatsvinden in het kader van een nationale dag met gymnastiek voor ouderen. Wanneer het is, weet ik niet. Aangezien we hier goed gesorteerd zijn in senioren, verwacht ik een grijze golf. Kan leuk worden. Vooral voor de jongeren.

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: