- terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels

De Nieuwe Spiering, Verse Keutels door 'Ouwe Muier'
© : Alle rechten zijn voorbehouden
NIEUWE SPIERING, VERSE KEUTELS
Gekeutel over van alles en nog wat.

24-feb-2003

+ Een brandmelding op vrijdagmorgen. De brandweer rukte uit met loeiende sirene. Volgens de automatische brandmelder zou er brand zijn in de telefooncentrale in de Kazernestraat. Wie had ooit gedacht dat het zo erg uit de hand zou lopen met die concurrentiestrijd tussen de aanbieders van internetfaciliteiten voor Muiden! Maar de KPN is niet uitgeschakeld. Het was loos alarm. Ze waren er aan het werk bij de centrale en hebben waarschijnlijk iets geraakt.
+ Er komen waarschuwingsbordjes voor de verkeersdrempels op de Weesperweg. Wethouder Schulp wimpelde in de commissievergadering klachten over de 'bijna onneembare' drempels weg, met de constatering dat jou en je auto niets overkomt, zolang je je maar aan de voorgeschreven snelheid van dertig kilometer per uur houdt. Dat mag waar zijn: het geldt niet voor als je Muiden binnenkomt. Dan nader je de eerste drempel met het toegestane, maar je as brekende vaartje van vijftig kilometer.
+ Is het een vooruitgang dat de verkeerslichten op de Weesperweg bij het zebrapad naar Klapwijk zijn vervangen voor een verkeersdrempel? Volgens de wethouder van verkeer wèl. Uit eigen waarneming weet hoe hij hoe weinig de automobilisten zich van de kleur rood aantrokken. Dát was pas onveilig, betoogde jij. De wethouder moest ook maar eens tijdens de ochtendspits gaan kijken bij de verkeerslichten voor de sluisbrug. Allemaal kleurenblinden.
+ Wat wethouder Schulp betreft, mag Muiden meedenken over een oplossing voor de (vracht)auto's die de weg blokkeren bij het informatiebord op de Weesperweg. Dankzij Duurzaam Veilig is de inham voor de bushalte verdwenen. Hier stopte niet alleen de bus, maar stonden ook de auto's stil, waarvan de bestuurders de plattegrond van Muiden raadpleegden. Die hebben nu weinig keus. Ze zijn, net als de bus, gedwongen om op de rijweg te blijven staan.
+ Ik weet nog wel een plekje. Verplaats het informatiebord naar de plek waar fietspad en rijweg samen komen, ter hoogte van de ingang van de begraafplaats aan de overkant. Daar is ruimte genoeg. Gewoon een flinke hap uit de berm. Ik bedoel niet voor een autokerkhof, maar voor de (vracht) auto's, waarvan de bestuurder de weg in Muiden wil weten.
+ Blijft de vraag, waarom de inham niet gewoon terugkomt op de oude plaats. 'Mag niet bij een Duurzaam Veilig project' zei wethouder Schulp. Maar dat was toch iets te makkelijk. Het ligt genuanceerder: geen inham is een richtlijn. Daar kun je vanaf wijken maar dan heb je als gemeente geen been om op te staan als er iets gebeurt. Aangezien de huidige situatie zonder inham veel gevaarlijker is, omdat automobilisten nu eenmaal langs stilstaande auto's scheuren, in plaats van netjes te wachten tot deze doorrijden, kan ik geen andere conclusie trekken dan dat de gemeente liever de richtlijnen volgt. Daar komen dan wel eerder ongelukken van, maar je krijgt tenminste niet de schuld. Voor wie was Duurzaam Veilig ook al weer voor bedoeld?
+ De misselijke makende stank op het Vestingplein, waar niemand uit Mariahoeve, die te voet of per fiets op weg naar de vesting was, omheen kon (om nog maar te zwijgen over de geteisterde omwonenden en de ondernemers) werd veroorzaakt door rioolgassen die vrij kwamen tijdens de aansluitingswerkzaamheden van het riool. De stank kwam dus niet van gierende boeren in de Noordpolder, zoals sommigen dachten. De boeren zijn vals beschuldigd. Iedereen met een fijne neus had dit kunnen weten. Koeienkeutels ruiken veel lekkerder.
+ De Beer is gewond. Je ziet de verse littekens van vrachtauto's die op de Herengracht bij de halve maan de pijl volgen om via de Ossenmarkt in de Kazernestraat te komen. Ze wringen zich door de krappe bocht, hoewel ze rechtdoor kunnen rijden tot aan het Muiderslot om daar te draaien. Alleen is dat niet aangegeven. Waarschijnlijk wordt het ontbreken van het paaltje in de weg door de gemeente als voldoende signaal gezien.
+ Wanneer het meezit, begint nog deze week de firma Portengen uit Amstelveen in opdracht van DWR met de aanleg van een langgerekte milieuvriendelijke oever aan de oostkant van de Singelgracht, tegenover de woonboten. Deze oever kalft steeds verder af, waardoor de boomwortels hun greep op de grond verliezen. Als er niet wordt ingegrepen dreigen een aantal bomen, waaronder fraaie treurwilgen, in het water te vallen. Dat wil men natuurlijk graag vóór zijn. Maar de aan te leggen oevers komen er niet alleen als bescherming. Ze zijn vooral ook een verrijking van het milieu.
+ De firma Portengen, die gespecialiseerd is in dit werk, heeft al eerder een milieuvriendelijke oever aangelegd binnen de gemeentegrenzen, te weten aan de westkant van de Vecht, bij de ark van Thomas Posthuma. Voor de aanleg ervan wordt twee meter uit de oever een dubbele rij rondhouten palen geslagen. Deze komen onder de waterlijn, op de nodige markeerpalen na. De palen zijn vier meter lang. Om ze de bodem in te kunnen slaan, is het nodig om overhangend groen van de bomen te snoeien. We hoeven hier niet ongerust te zijn. Het is maar een kleine ingreep en er zullen geen bomen sneuvelen.
+ Achter de palen wordt een bed van wilgentenen aangelegd, waardoor een moerasje ontstaat, van de oever gescheiden door een laag klei. Hierin wordt in het voorjaar een keur van schaduwminnende plantjes geplant. Speenkruid, moerasvergeetmenietjes, gele lis, koninginnekruid, pitrus, rietgras, oeverzegge, pluimzegge, penningkruid, moeraswalstro en moerasspirea.
+ De moerasoevers komen langs de hele oostkant van de Singelgracht (de plantsoenkant), behalve op de twee plekken met de brede rietkraag. Deze rietconcentraties geven zelf al voldoende oeverbescherming (natuurlijk worden ook de lelies ervóór niet aangetast). De aannemer gaat ook met een bocht om de woonboot van Henny van Setten van galerie Demi-Jour heen.
+ Het is de bedoeling dat deze woonboot, die hier al minstens twintig jaar ligt, uit de gracht zal verdwijnen. Er zal een andere stek voor worden gezocht, maar DWR is wel zo praktisch ervan uit te gaan dat het lang kan duren eer het zo ver is. Ook het steigertje bij de Weesperpoortsluis moet eruit. En verder moet De Remorqueur, de boot van Jacob Smolders, wat DWR betreft meteen verdwijnen. Ook voor deze boot wordt uitgekeken naar een plekje in de buurt.
+ De Remorqueur was weer eens onderwerp van gesprek in de commissievergadering. Deze boot (de naam is Frans voor 'sleepboot'), ligt regelmatig aangemeerd aan het bord, waarop met grote letters 'aanmeren verboden' staat. Je hebt twee kampen in Muiden: Muiers die zich hier kapot aan ergeren en Muiers die er hartelijk om kunnen lachen. Een commissielid van de eerste categorie kreeg op zijn klacht over de 'landingsboot' van de wethouder te horen dat de gemeente niet kan ingrijpen. Als de sleepboot 'Sleepboot' weggesleept moet worden, moet daar een sleepboot van de DWR aan te pas komen.
+ Op de verkiezingsborden vindt een strijd plaats tussen hier totaal onbekende mannen en vrouwen. Het zijn de kandidaten voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 11 maart. De lijsttrekker van het CDA heet Hans Schipper. Hij ziet er wel goed uit, maar hoe weet je of hij je stem waard is. Je kent hem immers niet. Op de PvdA poster wordt de hier eveneens onbekende lijstrekker Marleen Barth (eveneens aantrekkelijk; ze lijkt op mijn buurvrouw) omringd door een heleboel andere onbekenden. Eigenlijk had oud raadslid Hette Zijlstra uit Muiderberg erbij moeten staan, want hij is twaalfde op de lijst en is daarmee verkiesbaar. Maar hij was verhinderd toen de foto gemaakt werd.
+ Zijn partijgenoten in Muiden en Muiderberg hebben er iets op gevonden. Er zijn A4 tjes naast de grote PvdA posters geplakt, met Hette's portret plus de tekst 'Stem op Hette Zijlstra en u kiest voor de Gooi – en Vechtstreek. Nummer 12 op lijst 2'. Dat is tenminste duidelijk. Het CDA zou hetzelfde moeten doen met Cornelis van Diest, ook uit Muiderberg. Cornelis staat hoog op de kandidatenlijst.
+ Een vrouwelijke reporter van Radio Noord-Holland zocht zich de afgelopen week wezenloos in Muiden naar inwoners die vóór de grootscheepse bebouwing van de Bloemendalerpolder zijn. Ze kon er niet één vinden. Behalve dan een wethouder. Ze vond dat meneer Leupen een erg wollig verhaal afstak. Ze had begrepen dat hij in de polder wilde bouwen, maar tegelijk de koe en de geit wilde sparen en ook nog een aquaduct wilde.
+ Bij geen van de vijftig ontslagen bij de Maxis – voor het merendeel werknemers uit Almere - is sprake van gedwongen ontslag. Iedereen is op non actief en krijgt doorbetaald. Twintig tot dertig van de ontslagenen wacht werk in de nieuwe C1000 of een van de andere winkels in het nieuwe winkelcentrum dat op 17 september opengaat. Er komen zestig arbeidsplaatsen bij. Er is per saldo dan ook geen verlies, maar juist een winst aan arbeidsplaatsen.
+ Tijdens de commissievergadering bleek waarom het spreekuur van het servicepunt maatschappelijk werk in de kazerne is opgeheven. Wethouder Hans van der Steen vertelde dat het hier te onveilig werd voor de medewerker, die er in zijn eentje zit. De situatie is meer dan eens bedreigend gebleken. Bij het spreekuur in Weesp, waar je nu vanuit Muiden naar toe moet, zijn meer medewerkers en is de controle beter. Het spreekuur in Muiderberg kan gewoon blijven, dat levert geen problemen op. Het is wat: maatschappelijk werk moet in Muiden wijken voor geweld. Misschien zou men de leegstaande politiereceptie in het gemeentehuis als servicepunt kunnen gebruiken. Met een agent erbij.
+ De commissie voor de bezwaarschriften bestaat uit onafhankelijke juristen van buiten de gemeente. Het afgelopen jaar kwamen er 26 bezwaarschriften binnen, waarvan de meeste over het weigeren of juist verlenen van bouwvergunningen. De commissieleden waren het vaak eens met B&W, temeer omdat het college in een aantal gevallen vooruitlopend op het advies van de commissie aan diverse bezwaren tegemoet kwam. Uiteindelijk volgde B&W maar één keer het advies van de commissie niet op.
+ De burgemeester is benoemd tot voorzitter van de Welstandscommissie. Maar hij mag de mee doen bij het beoordelen van bouwplannen. Dat doen de architecten. De burgemeester mag alleen voorzitter zijn.
+ De openingszin van de locale politiebrief gemeente Muiden luidt: 'Ook in de politie regio Gooi – en Vechtstreek wordt, zoals bekend, binnen de beleidscyclus het principe van 'bottom-up' gehanteerd'. Dat is nog eens je inleven in je doelgroep! Zeggen Engelse Hooligans ook als ze op elkaar proosten; 'bottom-up!'
+ In Muiderberg is het momenteel heel wat erger met vandalisme van de jeugd gesteld dan in Muiden, waar de lieverdjes zich gedeisd houden sinds de brand van het schipperbadhuis. Het wordt steeds moeilijker om daders te pakken te krijgen nu ze elkaar waarschuwen met hun mobieltjes. Maar àls ze betrapt worden kunnen ze rekenen op een fikse bekeuring. En nu maar afwachten of de kontzak bij jongeren een net zo gevoelige plaats is als bij de zoveel wijzere ouderen.
+ Anna Waanders betoogde in de commissie dat hangjongeren van alle tijden zijn. Ze kan hangjongeren van zeventig op de Brink aanwijzen. Ook viel het haar op dat jongeren als een probleem gezien worden, terwijl ze nu juist een probleem hébben. Bijvoorbeeld omdat ze alsmaar weggejaagd worden. Smith zei dat er, met alle begrip voor de achtergrond van de misdragingen, er op dit moment geen ander middel is dan repressief optreden, wat inhoudt: erbovenop zitten.
+ Een hoofdstuk apart is geweld in huiselijk kring. Het komt hier vijf keer vaker voor dan aanvankelijk werd gedacht. Dit probleem krijgt nu extra aandacht in samenspel met politie en gemeente.
+ Riet Ruijzendaal bereed, gesterkt door de cijfers, waaruit blijkt dat er veel kostbare spullen gestolen worden uit de auto's op de grote parkeerterreinen langs de A1weer eens het bekende VVD stokpaardje: maak deze terreinen minder aantrekkelijk voor de inbrekers, door ze te verlichten en te laten bewaken. En hef parkeergeld om de kosten eruit te krijgen. Het moet er een keer van komen want politiesurveillance en gemeentelijke controle schieten tekort.
+ Naar aanleiding van de brand van het schippersbadhuis zijn alle jongens die hier vrijwel zeker bij aanwezig waren, op het politiebureau aan de tand gevoeld. Geen van hen liet los wie wàt gedaan had. Waarschijnlijk hebben er een of twee uit de groep de brand gesticht. De waarheid kon wel eens naar boven komen als het resultaat van het sporenonderzoek er is, en de jongens voor een tweede verhoorronde op het bureau moeten verschijnen.
+ De bewoners van alle 2741 woningen in de gemeente zijn schriftelijk door de politie gewezen op de mogelijkheid een preventieadvies tegen inbraak te krijgen. Het advies werd door 534 bewoners aangevraagd, maar niet meer dan 93 bewoners hebben de uitvoering van het advies laten keuren om een certificaat te krijgen.
+ De politie meldt dat dankzij het plaatsen van de tijdelijke verkeerslichten voor de sluisbrug in combinatie met de doseerinstallatie aan de Naardervaart, bereikt is dat het sluipverkeer in de vesting aanzienlijk minder overlast veroorzaakt dan voorheen. Dat klopt wel, maar er staat nog iets bij: 'óók op de momenten dat door ongevallen op de A1 en/of de A6 deze wegen overbelast worden'. En dát klopt van geen kant.
+ Voor u opgepikt uit het jaarplan 2003 van de politie district Vechtstreek. Vorig jaar waren er in de gemeente Muiden 169 aangiften van misdrijven, maar er was geen enkele verdachte. Er waren 62 woninginbraken, maar er was geen enkele verdachte. Er waren zeventien aangiften van geweld en 8 verdachten. Er waren 9 aangiften van grove overtredingen op het water en 344 aangiften over veiligheid in het algemeen en toch maar 28 verdachten. Ook waren er 25 meldingen van 'grijze' overtredingen van milieuwetten: een verdubbeling vergeleken met het jaar ervoor. Grijze milieuovertredingen? Dat moeten omgetrapte containers zijn geweest.
+ Uit de krant: het Naardermeer en het water voor de kust van Muiden vallen onder het netwerk van Europese natuurgebieden die beschermd dienen te worden. Dit vanwege de bijzondere flora en fauna. Flora worden genoemd kranswier, groot fonteinkruid en kikkerbeet. Dieren: bittervoorn. Kleine modderkruiper, rivierdonderpad en meervleermuis. Waar is de ringslang gebleven? Hij ontbreekt in dit rijtje. Geen bijzonder dier misschien?
+ De ruzie tussen Muiden en Weesp over de Bloemendalerpolder gaat om het deel tussen de huidige nieuwbouwwijk Leeuwenveld in Weesp en het huidige tracé van de A1 bij Muiden, aldus vertrouwde wethouder Cees Leupen de commissie toe. Dus dat waardevolle middengedeelte weet u wel, dat verloederde onder de waakzame ogen van de hele gemeenteraad, die bezwoer dat de polder groen zou blijven. Zeg er wat van, en je wordt monddood gemaakt met het argument: als wij zelf niets doen vreet Amsterdam de polder op. Had dan wat gedaan!
+ Vraag van het Vechtjournaal aan Midas Dekkers: 'Welk lokaal nieuws houdt u bezig?' Antwoord: 'De toekomstige vinex-wijken in de Bloemendalerpolder. Als ik langs die mooie groene polder fiets, slaat de schrik me van ellende om het hart.'
+ Dat het nieuw benoemde raadslid J.J. Luijendijk, de eerste en enige Muier van de VVD -fractie, bij zijn installatie geen boodschap zou hebben aan verbaal ceremonieel, was te verwachten voor wie hem een beetje kent. Hij vond 'dat beloof ik' in plaats van de vaste formule 'dat verklaar en beloof en ik' wel voldoende, want wáár slaat dat verklaren dan nog op? Eigenlijk wel terecht, maar hij kwam er niet mee weg bij burgemeester Smith. Afwijkend gedrag, daar houdt hij niet van.
+ Ook wethouder Schulp beviel Luijendijk's eerste optreden allerminst. Hij wisselde een veelbetekende blik van verstandhouding met zijn collega Leupen, een blik die er niet om loog: 'dat belooft wat'. Maar totnogtoe heeft het nieuwe VVD- raadslid zich voorbeeldig gedragen. Zo informeerde hij in de raadsvergadering zonder enige sarcastische ondertoon of wethouder Leupen er bij bleef dat hij geen garantie kan geven dat de verkoop van het Witte Kruisgebouw zou kunnen leiden tot sociale woningbouw. De VVD wil namelijk zekerheid dat er betaalbare woningen komen. Helaas moest de socialist Leupen, net als eerder in de commissievergadering, antwoorden dat hij het niet kan waarborgen.
+ Toegevoegd commissielid Van Hummel is een beetje 'n vreemde eend in de bijt van de VIB. De Muiderbergers van de VIB laten, onder aanvoering van Anna Waanders geen kans op een ludieke actie liggen. Ze ondermijnen daarmee de theorie dat ter hoogte van de Hakkelaar gein overgaat in gêne. Maar Van Hummel heeft het niet zo op geintrapperij. Toen er vragen waren over de wegdrempels in de Weesperweg, vond Van Hummel dat de wethouder geen grappen over zo'n ernstige zaak mocht maken. De vragensteller zelf, die voorspelde dat de drempels hem zijn rug zouden kosten, kon wel lachen om de snedigheden van Dick Schulp.
+ Het is helemaal niet waar wat ze beweren, dat de poort van de Grote Kerk, waarvan alleen de boog van de oude poort nog boven de grond uitsteekt, in de loop der eeuwen zeven meter gezakt is. Het zit zo: door de steeds hogere waterstand moest de bodem van Muiden steeds verder worden opgehoogd. De poort is niet gezakt, maar gewoon blijven staan. Vraag maar aan Guus Kroon.
+ Anna Waanders zou het liefst zien dat de Rijver plat gaat en vervangen wordt door een eigentijds multifunctioneel centrum met allerlei voorzieningen – een soort superdorpshuis. Nu begrijp ik waarom ze het zo opneemt voor de hangjongeren. Die hebben alvast een begin gemaakt voor het verwezenlijken van de grote droom van de VIB.
+ Niet meer dan 99 vlaggen, dat zou toch niet opvallen, mailt Ruurd van de Stichting Muiden 1050 in een reactie op de keutel over het vlagvertoon in Muiden tijdens het jubileumfeest. Als het goed is hangen er in Muiden vanaf de eerste week in maart niet 99 maar bijna vier keer zoveel vlaggen vanaf lantaarnpalen en gevels. Plus nog eens negen banieren, dat zijn lange vlaggen aan een mast. Ouwe Muier had doorgekregen dat er 100 vlaggen zouden komen. Dat leek hem al aardig wat voor zo'n kleine stad. Omdat de vlaggen in clusters van drie wapperen had hij er maar 99 van gemaakt; 3 x 33.
+ Er blijken nu dus maar liefst 125 vlaggenstokhouders te zijn geplaatst. Goed voor 375 vlaggen. Dat is ruim één vlag per negen inwoners van ons stadje. Zoveel vreugde kan niemand ontgaan. De houders zijn samen met de 375 benodigde vlaggenstokken overgenomen van Krommenie, waar het eerder groot feest was. De vlaggen meten 100 x 150 cm. De officiële gemeentevlag en de feestvlag van Muiden 1050 zijn straks ook te koop bij de Hoek.
+ De start van Muiden 1050 betekent tevens de start van een etalagewedstrijd: 'Wie maakt de mooiste 1050 etalage'. Maandenlang kunnen de Muider winkeliers elkaar naar de kroon steken. Hetzelfde geldt voor (volks -) tuinbezitters: wie kweekt de grootste pompoen en de hoogste zonnebloem?
+ Ik ga hier niet de kalender van Muiden 1050 zitten overschrijven, maar ik kan niet nalaten u aan te raden het weekend van 29 en 30 maart vrij te houden. Niemand mag ontbreken op dit openingsfeestweekend. Crescendo is de grote kwartiermaker op de avond vóór de grote dag, waarop iedere Muier in middeleeuws kostuum wordt verwacht. Tijdens het versierde concert van Crescendo, waaraan naar verluidt een beroemd ingezetene als spreekstalmeester zal optreden, wordt het 'Muiden 1050-lied' voor het eerst ten gehore gebracht. Ook treden de Meiden van de Kade op. Komen!
+ De 'giftshop' van Muiden 1050 met al die mooie artikelen, waar ik het vorige keer over had, is niet alleen te bewonderen in de etalage van de Hoek, maar sinds zaterdag ook op de site www.muiden1050.nl. Kijken!
+ Voor wie er niet bij kan zijn tijdens Muiden 1050: good old Space maakt een videoband met daarop alle hoogtepunten. De band wordt aan het eind van het feestjaar te koop aangeboden.
+ Dick Rozendaal ziet het helemaal voor zich: de fraaie brokstukken van de vroegere Naarderpoort die bloot kwamen te liggen op de kruising voor de snackbar, gebed in rotsplantjes en met een bordje erbij met uitleg en afbeeldingen van de poort zoals-ie ooit was – dit alles als een historisch monumentje in het plantsoen naast de tuin van Nico en Corry Wolf. Een toeristische trekker van heb ik jou daar. Hij kreeg wethouder Dick Schulp niet mee. Deze vergat voor een moment de plechtstatige taal waarvan hij zich graag bedient als hij in functie is, om zijn naam - en partijgenoot in eigentijdse bewoordingen duidelijk te maken dat de resten van de poort er als oud vuil bij liggen. Van losliggende stenen moest hij al helemáál niets hebben: 'Voor je het weet heb je er een door je ruit'. Het was historisch besef tegen keiharde realiteit. Ik geef het Naarderpoortmonumentje weinig kans.
+ Het wordt minder stil op het stille weggetje, nu dankzij de groene richtingbordjes meer en meer bezoekers deze mooie wandelroute volgen. Alle knotwilgjes zijn tot op de knot kaalgeknipt. Er is er een gat in het rijtje gevallen sinds er één afbrak bij de laatste storm. Dat de stilte op het weggetje verbroken wordt, is niet nieuw. De oma van Marry, de vrouw van Piet Hasenaar, vertelde haar kleindochter ooit dat in haar tijd de jongelui er heen gingen om te scharrelen. Het weggetje werd 'de groene bedstee' genoemd. En iedereen maar denken dat dit gedoe iets is van die jeugd van tegenwoordig.
+ 'Het Vestingplein, ook te voet uitstekend bereikbaar', staat op de kabel. Kunst. Waarom denk je dat die snackbar 'de Loper' heet?
+ De bekende Nederlander Bert van der Veer die op de Sluis woont, staat af en toe, inclusief pijp, buiten bij de Hoek de keutels te lezen. Hij heeft zeker geen computer.
+ De Stichting Muiden 1050 zoekt een vrijwilliger om tien maanden lang elke avond alle 275 feestvlaggen van Muiden 1050 te strijken

Ouwe Muier



naar het begin van deze pagina
terug naar het overzicht van Nieuwe Spierings en Verse Keutels



U kunt uw bijdrage zenden of opmerkingen kwijt door op de onderstaande envelop te klikken
U belandt dan op ons reactie formulier: